Přes čtyři měsíce zejí restaurační zařízení prázdnotou a hospodští raději nadále vyčkávají. Minulý týden sice vláda představila plán, podle kterého by se alespoň zahrádky restaurací a kaváren mohly otevřít už 17. května, ale nic není jisté. Na větší přípravy na otevření je tak podle Deníkem oslovených hospodských brzo.
Přes čtyři měsíce zejí restaurační zařízení prázdnotou a hospodští raději nadále vyčkávají. Minulý týden sice vláda představila plán, podle kterého by se alespoň zahrádky restaurací a kaváren mohly otevřít už 17. května, ale nic není jisté. Na větší přípravy na otevření je tak podle Deníkem oslovených hospodských brzo.
Přes čtyři měsíce zejí restaurační zařízení prázdnotou a hospodští raději nadále vyčkávají. Minulý týden sice vláda představila plán, podle kterého by se alespoň zahrádky restaurací a kaváren mohly otevřít už 17. května, ale nic není jisté. Na větší přípravy na otevření je tak podle Deníkem oslovených hospodských brzo.
Opatření proti nákaze nemocí covid-19 se dotkla celé ekonomiky. Jedním z nejvíce postižených odvětví bylo a stále je pohostinství. Co podnik, to jiný příběh. Tři z Karlína vám nyní přinášíme.
Ze školní třídy v Obyčtově je bar. Bývalí žáci tak školu stále pilně navštěvují. A není to jediná školní budova, která se poté, co dosloužila, změnila v restaurační zařízení. Podobného osudu se dočkala například i škola v nejvýše položené obci na Vysočině nebo škola ve Vémyslicích na Znojemsku, které se nachází těsně za hranicemi Třebíčska.
/ANKETA/ Dát si vychlazené pivko, osvěžující limonádu nebo si vychutnat výtečný oběd na předzahrádkách restaurací si budeme moci pravděpodobně nejdříve na přelomu května a června. Oznámila to hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Pozdě, už je to absurdní, proč ne hned, když jinde se již lidé mohou setkávat, jsou rozčilení majitelé restaurací, barů a hospod v Ústeckém kraji.
Odhady odborníků hovoří až o pětině pražských restauračních provozoven, které koronavirová krize zavře. Zároveň ale přijde čas příležitostí pro nové projekty.
Výdejové okénko je jedním z mnoha výrazů, kterým se doba covidová zapsala lidem doslova pod kůži. Pro většinu provozovatelů restaurací a hospůdek však jde o jedinou možnost, jak neztratit kontakt se svými návštěvníky, zákazníky, štamgasty.
Leoš Hannig je ve funkci starosty Vápenné osmnáct let. Obec pod jeho vedením nyní připravuje zázemí praktickému lékaři, zajistila provozovnu řezníkovi, tabu není ani případné provozování restaurace. „Zpočátku jsem odmítal jakékoli intervence obce v tomto smyslu. Doba se ale hodně změnila. Dříve jsem tvrdil, že by obec neměla podnikat, ale už bych se tomu nebránil,“ říká.
Nucené pauzy využil Rémi Decroix z vyhlášené restaurace Bistrot de papa v Horních Dubenkách k zkrášlování prostředí. Obědy aktuálně nabízí jen v krabičkách a těší se, až zase přivítá hosty.
Perfektně připravený areál měl na zimní přípravu FK Vigantice. Zbrusu nová plocha s umělou trávou, čtyři připravené šatny, ubytovna, restaurace. Bohužel zákaz sportování a odložený restart fotbalu odvál nejen z klubové kasy spoustu peněz.
Poslední hmatatelné vzpomínky na klasickou nádražní hospodu Lokálka, která už roky nefungovala, zmizely v sutinách po nedávné demolici staniční budovy ve Vysočanech. Štamgasti i cestující se obávají, aby v rámci modernizace železniční stanice Praha-Smíchov, kde má vzniknout dopravní terminál, nedopadla podobně další oblíbená „nádražka“. Restaurace Oáza se mění na Nádražní Tankovnu Smíchov.
V koronavirové krizi musejí ve velkém bojovat i podnikatelé v oblasti gastronomie. Statečně se už více než rok se současnou situací pere také majitel opavské restaurace U Hořínků Viktor Hořínek.
Kromě hamburgerů, které v Táboře zastupuje řetězec rychlého občerstvení McDonald's, si ještě letos v druhém největším městě kraje milovníci fastfoodů pochutnají i na smaženém kuřeti v různých podobách. Na Soběslavské ulici v obchodní zóně zvané Stop Shop začala výstavba restaurace KFC.
/FOTOGALERIE/ V roce 1999 byla v Sudicích otevřena restaurace U Zlatého džbánu. Vznikla v budově, kde už v roce 1900 existovala restaurace „Zum goldenem Krug“, podle čehož dostala svůj pozdější český název. Interiér restaurace je zařízen tak, aby se co nejvíce přiblížil právě období počátku minulého století.
/FOTOGALERIE/ Že si Silvie a Martin Brodovi pořídili restauraci byla tak trochu náhoda a zčásti zřejmě osud. Oba totiž mají k tomuto oboru blízko. Silvie jako vyučená kuchařka sbírala před časem zkušenosti i v Anglii, a kuchařkou je i Martinova maminka. Ten tedy od malička zjišťoval, co všechno toto řemeslo obnáší. Přesto, že se dlouho živil jako zedník.
/FOTOGALERIE/ Desetimetrová nově vyrobená loď s originálním jménem a kormidlem, sítěmi, houpačkami, skluzavkami, šplhadly. To bude nová atrakce, na kterou se můžou těšit návštěvníci jednoho z podniků ve Dvoře Králové nad Labem, jakmile se otevřou restaurace.
Zrovna v těchto týdnech prožíváme roční výročí té celosvětové pandemie, už rok a jeden měsíc žijeme v lockdownech a opatřeních. A podle všeho to vypadá, že je už blízko světélko začátku návratu do normálního života.
Legendární výletní restaurace Myslivna u Chebu šla k zemi před osmi lety. Tehdy úředníci Městského úřadu Cheb obdrželi od vlastníka objektu žádost o povolení demolice stavby. Dnes jsou tu jen zbytky cihel a stavby na hromadě a zarůstají nálety.
Hnutí Chcípl PES ve středu 21. dubna zahájí předvolební kampaň pod heslem Vezeme k vám normální svět. Vyjede od pražské restaurace Šeberák a plánuje jezdit po obcích a městech s pojízdným kadeřnictvím. Informoval o tom jeho místopředseda Jiří Janeček.
/ROZHOVOR/ Sklárna Janštejn s významným exportem, luxusní francouzská restaurace Bistrot de papa, na Jihlavsku dobře známý Pivovar Kozlíček a tradiční truhlárna pana Pivoňky. Všechny tyto čtyři firmy spojuje obec Horní Dubenky. Jedná se přitom o malou obec na pomezí Jihlavska a Pelhřimovska, kde žije kolem 600 obvatel. Starosta Jan Lapeš poskytl Deníku krátký rozhovor.
Pivovary v ČR loni uvařily 20,1 milionu hektolitrů piva, meziročně výstav klesl o 6,9 procenta. Spotřeba piva na obyvatele loni klesla o zhruba sedm litrů, tedy 14 velkých piv, na 135 litrů, a byla tak nejnižší od 60. let minulého století. Za poklesem výroby stojí koronavirové restrikce a omezení provozu restaurací v ČR, ale i v zahraničí, sdělili dnes ČTK zástupci Českého svazu pivovarů a sladoven.
Městská restaurace Chrámu chmele a piva v Žatci by mohla opět spustit provoz na začátku léta letošního roku. Nyní se hledá nájemce, vedení města se neobává, že by se zájemci neobjevili.
Jako ruina těsně před demolicí vypadá v těchto dnech budova kulturního domu v místní části Strání, ve Květné, včetně přilehlého okolí kulturáku, kde namísto vstupního krčku zívá na kolemjdoucí hluboký kráter. Z útrob patrové budovy se ozývají rachotivé zvuky sbíječek, i kvílení kotoučých karboflexových brusek.
/FOTO/ Restaurace McDonald’s v Havířově se již za několik týdnů otevře novým zájemcům. Jak stavba nového rychlého občerstvení ve městě, respektive prostor před objektem Kauflandu pokračuje, se můžete podívat v následující fotogalerii.
Legendární výletní restaurace Myslivna u Chebu šla k zemi před osmi lety. Tehdy úředníci Městského úřadu Cheb obdrželi od vlastníka objektu žádost o povolení demolice stavby. Dnes jsou tu jen zbytky cihel a stavby na hromadě a zarůstají nálety.
/FOTOGALERIE/ Na Karvinsku se už těší na zákazníky v restauracích, jídelnách a hospodách. I v restauraci Ovečka vyhlížejí jaro. Bude větší odbyt piva i jídla.
/FOTO/ Kratší otevírací doba koncentrovaná na určité dny, víkendový catering a zejména zcela nový obchůdek s belgickými a francouzskými delikatesami. S tímto záměrem vstupuje do letní sezony majitel ostravského „Lapeco“ David Girten. Věří, že předzahrádku otevře už za pár týdnů.
Koronakrize jednou skončí, restaurace otevřou a přivítají první hosty. Nebude to dlouho trvat. Mezi znovuotevřenými podniky už ale nebude secesní Radniční restaurant, který sídlí na nejprestižnější krnovské adrese - přímo v budově radnice.
V koronavirové krizi musejí ve velkém bojovat i podnikatelé v oblasti gastronomie. Statečně se už více než rok se současnou situací pere také majitel opavské restaurace U Hořínků Viktor Hořínek.
Naposledy měli otevřeno v době před vánočními svátky. Je polovina dubna a v oblíbené přerovské restauraci Na Jižní je liduprázdno - zavedený podnik zachraňuje jen výdejní okénko, u kterého si mohou vyzvednout oběd zaměstnanci firem nebo štamgasti z blízkého okolí. Jen díky výdeji obědů přes okénko restaurace přežívá.
Poctivou českou klasiku i indickou specialitu má o třetím dubnovém víkendu v jídelníčku Levandulové bistro Úsov. Výletní restaurace nedaleko známého zámku funguje i přes vládní omezení a zákazy.
Restaurace a hospody musejí co nejdříve otevřít, říká Luboš Kastner, člen představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP), garant projektu Moje restaurace a provozovatel několika mj. i plzeňských restaurací.
Restaurace a hospody musejí co nejdříve otevřít, říká Luboš Kastner, člen představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP), garant projektu Moje restaurace a provozovatel několika mj. i plzeňských restaurací.
Velký důraz na aktivitu na sociálních sítí, nabídka rozvozu až do domu, speciální nabídky. To jsou jedny z hlavních atributů, které nyní drží restauraci Panský pivovar v Holešově v chodu. Jídlo nekončí na talíři, ale v krabičkách a servírky místo běhání po place sedají denně za volant a rozváží meníčka po širokém okolí.
Filmaři obsadili centrum Mostu, kde se začíná natáčet britský akční seriál s prvky fantasy s názvem Extinction. Prior se proměnil v ruskou čajovnu a štáb nechal upravit i okolní prostranství, kde se budou natáčet dramatické scény se střelbou a výbuchy.
/FOTOGALERIE UVNITŘ/ Až se za pár let projdete po Plzni, mnohá místa budou vypadat úplně jinak než dnes. Například prostor po bývalém kulturním domě Inwest u řeky Radbuzy, vozovna na Slovanech, areál bývalých kasáren a pivovar na Světovaru, ale i okolí Velkého Boleveckého rybníku. Nahlédněte s námi do budoucnosti. S pomocí vizualizací a fotografií si představíme chystané proměny některých známých míst.
/FOTOGALERIE/ Smutná doba si žádá smutné činy. Nepříznivé podmínky pro restaurační byznys přiměly ukončit provoz známé rakovnické restaurace Šalanda, která v čele Husova náměstí fungovala devět let.
Hotel Lidový dům v centru Nového Hrozenkova se naposledy opravoval v 90. letech. Rekonstrukce se týkala především vnitřních prostor, přibylo též třetí podlaží s ubytováním.
Někteří lidé by to asi brali jako kariérní propad. Ne však Pavel Štěpánek. Místo hotelu Jalta v centru Prahy dnes vaří pro důchodce. A jak říká, o změně či návratu neuvažuje.