Kreativ

ŠTÍTEK: restaurace

Ti, kteří přijdou do restaurace Na Radosti, si u vchodu přečtou upozornění a slib o odměně.

Hosty upozorňují na nařízení cedulí. A za to, že pomohou, slíbili odměnu

I když vodňanská restaurace Na Radosti leží mimo centrum města, má své štamgasty a stálé hosty. A ne málo. Jejich řady ale od pondělí 1. listopadu prořídly. "Lidé jsou otrávení a nechtějí dokazovat, že jsou očkovaní proti covidu," říká za majitele restaurace Kateřina Zronková. Ukazuje při tom hlavou na pět lidí, kteří v úterý 2. listopadu přišli na oběd. Ještě minulý týden by zde bylo kolem poledne plno.

Nová opatření přijímají hosté restaurací vcelku s pokorou, někteří už ale nepřijdou.

Opatření přijímají hosté restaurací vcelku s pokorou, někteří už ale nepřijdou

/FOTOGALERIE/ Nově zavedená covid opatření, která od platí od pondělí 1. listopadu v restauracích a hospodách, přijímají jejich majitelé a provozovatelé vcelku bez problémů. Kladenský deník provedl sondu hned do několika podniků v Kladně a okolí. Kam lidé docházejí pravidelně na obědy nebo na pivo, byli na prokázání vlastní bezinfekčnosti připraveni a prakticky to nikoho nepřekvapilo.

Ilustrační foto

Nejdřív test, až potom rajská. Nové opatření prudí hospodské i hosty

Certifikát o očkování, potvrzení nebo samotest na covid-19 na místě. V restauracích v pondělí začala platit nová opatření. Velká část zákazníků je přijala, jiní skřípali zuby, našli se však i tací, kteří dávali hlasitě najevo své rozhořčení. „Od rána na nás tady hosti řvou," svěřila se například servírka z jednoho z broumovských podniků.

Ilustrační foto

Nejdřív test, až potom rajská. Nové opatření prudí hospodské i hosty

Certifikát o očkování, potvrzení nebo samotest na covid-19 na místě. V restauracích v pondělí začala platit nová opatření. Velká část zákazníků je přijala, jiní skřípali zuby, našli se však i tací, kteří dávali hlasitě najevo své rozhořčení. „Od rána na nás tady hosti řvou," svěřila se například servírka z jednoho z broumovských podniků.

Ilustrační foto

Nejdřív test, až potom rajská. Nové opatření prudí hospodské i hosty

Certifikát o očkování, potvrzení nebo samotest na covid-19 na místě. V restauracích v pondělí začala platit nová opatření. Velká část zákazníků je přijala, jiní skřípali zuby, našli se však i tací, kteří dávali hlasitě najevo své rozhořčení. „Od rána na nás tady hosti řvou," svěřila se například servírka z jednoho z broumovských podniků.

Ilustrační foto

Očkování? Test? A až potom: řízek nebo rajská? V hospodách začaly nové časy

Certifikát, potvrzení nebo samotest na místě. V restauracích v pondělí začala platit nová opatření. Třeba v Moravské Třebové odcházeli hosté bez potvrzení hladoví, ale ve vybraných podnicích ve Svitavách nebo Pardubicích obsluha žádné „papíry“ ani nechtěla. Hygiena však chystá na čtvrtek a sobotu rozsáhlé kontroly ve spolupráci s policií.

Ilustrační foto

Očkování? Test? A až potom: řízek nebo rajská? V hospodách začaly nové časy

Certifikát, potvrzení nebo samotest na místě. V restauracích v pondělí začala platit nová opatření. Třeba v Moravské Třebové odcházeli hosté bez potvrzení hladoví, ale ve vybraných podnicích ve Svitavách nebo Pardubicích obsluha žádné „papíry“ ani nechtěla. Hygiena však chystá na čtvrtek a sobotu rozsáhlé kontroly ve spolupráci s policií.

Ilustrační foto

První den kontrol v restauracích: Někde prodali jen třetinu obědů

Od pondělí začala platit nová pravidla pro kontroly bezinfekčnosti v restauracích a hospodách. Provozovatelé těchto podniků nově musí sami kontrolovat, jestli je host očkovaný nebo testovaný. Deník zjišťoval, jak kontroly ve Zlínském kraji probíhaly a jestli se nové opatření promítly do návštěvnosti podniků.

Obsluha restaurace musí ode dneška kontrolovat u svých hostů bezinfekčnost. Prokázat ji mohou potvrzením o očkování nebo negativním testu. Snímky jsou z plzeňské restaurace Plzeňka v Riegrově ulici v Plzni.

Atmosféra v hospodách zhoustla. Hosty štvou kontroly

Dobrý den, můžete prosím ukázat doklad o bezinfekčnosti? Tuto větu slyší z úst obsluhy od pondělí 1. listopadu hosté restaurací. Podniky totiž fungují v novém režimu a číšníci by měli před tím, než zákazníka obslouží, zkontrolovat, zda má host ukončené očkování, doklad o prodělání nemoci či negativní test. Host si dle vládního nařízení může v restauraci rovněž udělat samotest.

V restauraci Pod Eliškou provozní vyžaduje potřebné dokumenty.

Štamgast musel domů. Výčepní ho odmítl obsloužit

/FOTOGALERIE/ Zákazník, který nepředložil doklad o tom, že je očkovaný, testovaný nebo prodělal v dané době covid nemá být od pondělí 1. listopadu obsloužen v restauraci. Ovšem například ve vyhlášeném podniku Biograf v Nymburce servírka žádný doklad nevyžadovala.

Na Slavické berou nová opatření s humorem, ale přesto certifikát nekompromisně vyžadují.

Test Deníku: V hospodách v Třebíči kontrolují hosty číšníci i majitelé

Rozkaz ministra zněl jasně. Všichni poskytovatelé stravovacích služeb musejí od 1. listopadu kontrolovat své hosty, zda mají potvrzení o ukončení očkování, negativní test na covid či zda nemoc již prodělali. Jak se tato opatření dodržují, se Deník vydal zjistit do některých třebíčských restaurací.  

Švejk restaurant U Zimů v Benešově.

Přijdou o klientelu? Většina restaurací v Benešově své hosty kontroluje

Chcete mít otevřeno, tak kontrolujte své hosty. Takový rozkaz dala vláda hospodským. A ti skřípou zuby, ale většinou uposlechli. Platí to i o restauracích v Benešově. Například v té na Malém náměstí se někteří hosté v pondělí 1. listopadu obsluhy ptali, jestli na kontrolu vůbec mají právo. Jiní raději hned odešli.

Na obědy do restaurací lidé přišli. Zda přijdou i pivaři ukáže až víkend

Na obědy do restaurací lidé přišli. Zda přijdou i pivaři ukáže až víkend

Drtivá většina restaurací na Sokolovsku vládní opatření dodržuje. Najdou se však i tací, kterým stačí čestné prohlášení hostů, že jsou očkovaní či mají vystavený negativní test anebo samotest. Žádnou medializaci si však nepřejí. Nechtějí být středem zájmu kontrolních orgánů. Jejich personál tvrdí, že zdravotní stav druhého člověka nemají právo zkoumat.

Na pivu v době pandemie onemocnění covid-19. Ilustrační snímek

PŘEHLEDNĚ: Do hospody bez očkování či testu? Pokuty hrozí hostům i restauratérům

Od pondělí začne tvrdý režim v hospodách a restauracích. Dovnitř se dostanou jen lidé, kteří se prokáží bezinfekčností (očkování, prodělaná nemoc či test). Ne všichni se však potřebným dokumentem budou chtít prokázat. Deník proto oslovil hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou a mluvčího Policejního prezídia Ondřeje Moravčíka a nastínil jim tři možné varianty, které mohou od pondělí v hospodách nastat. Podívejte se, jaké sankce hrozí.  

Vodní areál v Bešeňové.

OBRAZEM: Vítejte v Bešeňové. Známé slovenské termály decimuje koronavirus

Zděšení, bezradnost, apatie. Na několik dalších týdnů – možná i měsíců – se od pondělí uzavře řada termálních lázní a aquaparků na Slovensku. Desítky okresů totiž od 1. listopadu přecházejí do nejpřísnějšího režimu, který mimo jiné znamená nejen přerušení provozu termálů a wellness, ale také restaurací, jež mohou fungovat pouze v režimu výdejových okýnek.

Hotel Petřín za podzimního západu slunce.

Hotel Petřín nad Jabloncem už ožívá, brzy naplno otevře

Smích dětí, hlasitý hovor dospělých, dobré nápoje a pochutiny v rukou. Donedávna na prostranství před legendárním hotelem Petřín v Jablonci nad Nisou jev nevídaný. Teď ale areál ožívá, a to díky novému provozovateli Ivo Konečnému, jinak také majiteli společnosti Do Jizerek, která provozuje několik desítek lůžek pro turisty v Jizerských horách nebo populární jabloneckou restauraci Půlměsíc. 

Michal Voldřich, šéf Českomoravského svazu minipivovarů

Největší boom minipivovarů už máme za sebou, říká šéf jejich svazu Voldřich

V roce 1993 stál Michal Voldřich spolu s Josefem Valentou u zrodu jednoho z prvních minipivovarů u nás. Teď spolumajitel jihočeského pivovárku Zvíkov stanul v čele Českomoravského svazu minipivovarů, kde po deseti letech vystřídal matadora celého oboru, Jana Šuráně. Na jeho práci chce Voldřich navázat hlavně v propagaci minipivovarnictví. Sám však říká, že tento segment, který dnes čítá skoro 500 minipivovarů, nyní čeká zkouška ohněm.

Jakub Dostál

S novými omezeními k proočkovanosti?

Přesvědčení o definitivním konci pandemie podlehli také mnozí Jihomoravané. Rychlý nárůst počtu nakažených je však pádem do reality. Jedním ze zásadních opatření má být povinnost pro provozovatele restaurací a hospod ke kontrole očkování nebo testování v příslušných termínech, na kterou se připraví od příštího pondělí. Mnozí z nich mají proto dojem, že se ocitají znovu v roli obětních beránků.

Ilustrační foto

Kontroly certifikátů u piva? Žádný problém, pár vteřin, míní hostinský

Vrchní v restauracích bude muset kontrolovat hosta, jestli splňuje podmínky bezinfekčnosti. Pokud to neudělá, riskuje postih, stejně tak host. V Česku se od 1. listopadu kvůli zhoršující se epidemické situaci zpřísňují opatření proti šíření Covidu-19 a řada hostinských již dala najevo, že bezinfekčnost kontrolovat nechtějí a odmítají vyhazovat hosty kvůli tomu, že nemají potřebný certifikát.

Ilustrační foto

Kontroly certifikátů u piva? Žádný problém, pár vteřin, míní olomoucký hostinský

Vrchní v restauracích bude muset kontrolovat hosta, jestli splňuje podmínky bezinfekčnosti. Pokud to neudělá, riskuje postih, stejně tak host. V Česku se od 1. listopadu kvůli zhoršující se epidemické situaci zpřísňují opatření proti šíření Covidu-19 a řada hostinských již dala najevo, že bezinfekčnost kontrolovat nechtějí a odmítají vyhazovat hosty kvůli tomu, že nemají potřebný certifikát.

Lidé popíjející a sedící na zahrádce na pražské Letné 10. května.

Léto mírně zvýšilo tržby v restauracích. Ty se teď ale bojí podzimu

„Dobrý den, ukažte mi, prosím, potvrzení o bezinfekčnosti.“ Těmito slovy budou od 1. listopadu vítat své hosty číšníci a servírky v tuzemských hospodách a restauracích. Až pak přijde na řadu dotaz, co dobrého k jídlu a pití mají zákazníkovi přinést. Nové opatření muselo být zavedeno kvůli rostoucím číslům pozitivních případů s nemocí covid-19. Restauracím ale radost nedělá. Podle nejnovějších dat se totiž během léta začaly nadechovat a teď se bojí dalšího útlumu.

Restaurace Severka v Kraslicích.

Majitelé restaurací na Sokolovsku přemýšlí, jak zvládnou nové nařízení

Mnoho otazníků a neznámých se vznáší nejen v hlavách restauratérů na Sokolovsku, ale i jejich zákazníků nad novým nařízením ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha. Většinou se shodují na tom, že není v jejich kompetenci kontrolovat zda je či není jejich host očkovaný, má test či zjišťovat jeho totožnost.