I když vodňanská restaurace Na Radosti leží mimo centrum města, má své štamgasty a stálé hosty. A ne málo. Jejich řady ale od pondělí 1. listopadu prořídly. "Lidé jsou otrávení a nechtějí dokazovat, že jsou očkovaní proti covidu," říká za majitele restaurace Kateřina Zronková. Ukazuje při tom hlavou na pět lidí, kteří v úterý 2. listopadu přišli na oběd. Ještě minulý týden by zde bylo kolem poledne plno.
/FOTOGALERIE/ Nově zavedená covid opatření, která od platí od pondělí 1. listopadu v restauracích a hospodách, přijímají jejich majitelé a provozovatelé vcelku bez problémů. Kladenský deník provedl sondu hned do několika podniků v Kladně a okolí. Kam lidé docházejí pravidelně na obědy nebo na pivo, byli na prokázání vlastní bezinfekčnosti připraveni a prakticky to nikoho nepřekvapilo.
Kvůli šíření nemoci covid-19 musejí provozovatelé restaurací, barů a kaváren od pondělí 1. listopadu kontrolovat doklady o bezinfekčnosti. Dosud tuto povinnost měli hygienici.
Certifikát o očkování, potvrzení nebo samotest na covid-19 na místě. V restauracích v pondělí začala platit nová opatření. Velká část zákazníků je přijala, jiní skřípali zuby, našli se však i tací, kteří dávali hlasitě najevo své rozhořčení. „Od rána na nás tady hosti řvou," svěřila se například servírka z jednoho z broumovských podniků.
Certifikát o očkování, potvrzení nebo samotest na covid-19 na místě. V restauracích v pondělí začala platit nová opatření. Velká část zákazníků je přijala, jiní skřípali zuby, našli se však i tací, kteří dávali hlasitě najevo své rozhořčení. „Od rána na nás tady hosti řvou," svěřila se například servírka z jednoho z broumovských podniků.
Certifikát o očkování, potvrzení nebo samotest na covid-19 na místě. V restauracích v pondělí začala platit nová opatření. Velká část zákazníků je přijala, jiní skřípali zuby, našli se však i tací, kteří dávali hlasitě najevo své rozhořčení. „Od rána na nás tady hosti řvou," svěřila se například servírka z jednoho z broumovských podniků.
Certifikát, potvrzení nebo samotest na místě. V restauracích v pondělí začala platit nová opatření. Třeba v Moravské Třebové odcházeli hosté bez potvrzení hladoví, ale ve vybraných podnicích ve Svitavách nebo Pardubicích obsluha žádné „papíry“ ani nechtěla. Hygiena však chystá na čtvrtek a sobotu rozsáhlé kontroly ve spolupráci s policií.
Certifikát, potvrzení nebo samotest na místě. V restauracích v pondělí začala platit nová opatření. Třeba v Moravské Třebové odcházeli hosté bez potvrzení hladoví, ale ve vybraných podnicích ve Svitavách nebo Pardubicích obsluha žádné „papíry“ ani nechtěla. Hygiena však chystá na čtvrtek a sobotu rozsáhlé kontroly ve spolupráci s policií.
Provozovatelé restaurací a hostinců musejí od pondělí kontrolovat potvrzení hostů o bezinfekčnosti. Lidé, kteří nejsou očkovaní, jsou tedy povinni předložit potvrzení o negativním testu. Ne všichni hospodští v Přerově ale na tuto novinku slyší.
Od pondělí začala platit nová pravidla pro kontroly bezinfekčnosti v restauracích a hospodách. Provozovatelé těchto podniků nově musí sami kontrolovat, jestli je host očkovaný nebo testovaný. Deník zjišťoval, jak kontroly ve Zlínském kraji probíhaly a jestli se nové opatření promítly do návštěvnosti podniků.
/FOTOGALERIE/ Kvůli šíření nemoci covid-19 musejí provozovatelé restaurací, barů a kaváren od pondělí kontrolovat doklady o bezinfekčnosti. Dosud tuto povinnost měli hygienici.
Nová povinnost restaurací kontrolovat bezinfekčnost hostů zvedla ze židle nejen samotné provozovatele hospod, ale i svazy pivovarů. Společně žádají vládu, aby jim kompenzovala ztráty.
Hospodští musí od pondělí kontrolovat u svých hostů bezinfekčnost. Prokázat ji lze potvrzením o očkování nebo negativním testu. Reportéři Deníku se ptali majitelů restaurací i strávníků na nové opatření vlády. Kontrola bezinfekčnosti zřejmě zatím běží, ale brzy může narazit.
Dobrý den, můžete prosím ukázat doklad o bezinfekčnosti? Tuto větu slyší z úst obsluhy od pondělí 1. listopadu hosté restaurací. Podniky totiž fungují v novém režimu a číšníci by měli před tím, než zákazníka obslouží, zkontrolovat, zda má host ukončené očkování, doklad o prodělání nemoci či negativní test. Host si dle vládního nařízení může v restauraci rovněž udělat samotest.
/FOTOGALERIE/ Zákazník, který nepředložil doklad o tom, že je očkovaný, testovaný nebo prodělal v dané době covid nemá být od pondělí 1. listopadu obsloužen v restauraci. Ovšem například ve vyhlášeném podniku Biograf v Nymburce servírka žádný doklad nevyžadovala.
Rozkaz ministra zněl jasně. Všichni poskytovatelé stravovacích služeb musejí od 1. listopadu kontrolovat své hosty, zda mají potvrzení o ukončení očkování, negativní test na covid či zda nemoc již prodělali. Jak se tato opatření dodržují, se Deník vydal zjistit do některých třebíčských restaurací.
Méně hostů, tržby padající dolů. Na tom se po prvním dnu, kdy platí povinnost kontrolovat u hostů restaurací očkování či negativní testování, shoduje většina provozovatelů. V pondělní pravé poledne, kdy by Vespa na Karlově náměstí jindy zvučela cinkáním příborů a hlasy hostů, bylo takřka ticho. Obsazen byl jeden stůl.
/ANKETA/ Restaurace, cukrárny a kavárny mají od 1. listopadu novou povinnost. Musí kontrolovat, zda jsou hosté očkovaní, testovaní nebo zda prodělali covid. Bez certifikátu by zařízení nemělo hosta obsloužit.
Chcete mít otevřeno, tak kontrolujte své hosty. Takový rozkaz dala vláda hospodským. A ti skřípou zuby, ale většinou uposlechli. Platí to i o restauracích v Benešově. Například v té na Malém náměstí se někteří hosté v pondělí 1. listopadu obsluhy ptali, jestli na kontrolu vůbec mají právo. Jiní raději hned odešli.
Drtivá většina restaurací na Sokolovsku vládní opatření dodržuje. Najdou se však i tací, kterým stačí čestné prohlášení hostů, že jsou očkovaní či mají vystavený negativní test anebo samotest. Žádnou medializaci si však nepřejí. Nechtějí být středem zájmu kontrolních orgánů. Jejich personál tvrdí, že zdravotní stav druhého člověka nemají právo zkoumat.
Od pondělí musí všichni hosté restauračních zařízení prokazovat personálu svou bezúhonnost, co se týká nakažení covidem. Hospodští z toho nijak nadšení nejsou, ale vesměs jsou s novým nařízením smířeni.
Restaurace na Chebsku jsou na nová protiepidemická nařízení připravené, nabízejí i možnost udělat si testy přímo na místě. Od 1. listopadu totiž smějí do restaurací jen ti hosté, kteří se prokáží očkováním či negativním testem a je povinností obsluhy to od klientů požadovat.
Kontroly hostů, zda přicházejí na oběd s platným očkovacím certifikátem či jinými doklady o bezinfekčnosti na covid-19, se majitelům restaurací nebo kaváren příliš nelíbí.
Je protiústavní požadovat po hostech informace o jejich zdravotním stavu. To si o kontrolách dokladů bezinfekčnosti, které od pondělí 1. listopadu platí v restauracích, myslí majitel pivovaru s restaurací Malý Janek v Jincích Jiří Janeček. A neřízení respektovat nebude.
S novým měsícem nová opatření. Pocítili to mimo jiné hosté restauračních zařízení na Rokycansku, kteří mohou dovnitř vstoupit s platným testem nebo po očkování proti covidu-19.
Zhruba deset vteřin. Tak dlouho zabrala kontrola aplikace Tečka s certifikátem o očkování. Prokázat se bezinfekčností musí od pondělí 1. listopadu každý návštěvník restaurace i baru.
Do restaurace už jen po očkování nebo s platným testem. Někteří hosté s tím souhlasí, jiní to odsuzují. Provozovatelé restaurací na Klatovsku se obávají úbytku návštěvníků. Kontroly odradily i štamgasty.
Martin Jiskra si v roce 2019 splnil sen, když v Kbelnici na Strakonicku u výpadovky na Prahu otevřel restauraci U Jiskrů. Brzy si díky vstřícnosti, kvalitě jídla i obsluhy a téměř rodinnému přístupu k zákazníkům získal bohatou klientelu.
V souvislosti s do nebe rostoucími cenami za energie či třeba pohonné hmoty se Deník podíval na to, co se v Ostravě zdraží, a kde se s vyššími náklady popasují bez podílu veřejnosti.
Zvyšování cen energií, pohonných hmot, potravin a dalších komodit se brzy projeví na zvyšování cen výrobků i služeb. Vyplývá to z vyjádření vedoucích pracovníků kulturních a sportovních zařízení ve městech okresu, dopravce i zástupce gastrosféry, které Deník tento týden oslovil.
Od pondělí začne tvrdý režim v hospodách a restauracích. Dovnitř se dostanou jen lidé, kteří se prokáží bezinfekčností (očkování, prodělaná nemoc či test). Ne všichni se však potřebným dokumentem budou chtít prokázat. Deník proto oslovil hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou a mluvčího Policejního prezídia Ondřeje Moravčíka a nastínil jim tři možné varianty, které mohou od pondělí v hospodách nastat. Podívejte se, jaké sankce hrozí.
Zděšení, bezradnost, apatie. Na několik dalších týdnů – možná i měsíců – se od pondělí uzavře řada termálních lázní a aquaparků na Slovensku. Desítky okresů totiž od 1. listopadu přecházejí do nejpřísnějšího režimu, který mimo jiné znamená nejen přerušení provozu termálů a wellness, ale také restaurací, jež mohou fungovat pouze v režimu výdejových okýnek.
Smích dětí, hlasitý hovor dospělých, dobré nápoje a pochutiny v rukou. Donedávna na prostranství před legendárním hotelem Petřín v Jablonci nad Nisou jev nevídaný. Teď ale areál ožívá, a to díky novému provozovateli Ivo Konečnému, jinak také majiteli společnosti Do Jizerek, která provozuje několik desítek lůžek pro turisty v Jizerských horách nebo populární jabloneckou restauraci Půlměsíc.
V roce 1993 stál Michal Voldřich spolu s Josefem Valentou u zrodu jednoho z prvních minipivovarů u nás. Teď spolumajitel jihočeského pivovárku Zvíkov stanul v čele Českomoravského svazu minipivovarů, kde po deseti letech vystřídal matadora celého oboru, Jana Šuráně. Na jeho práci chce Voldřich navázat hlavně v propagaci minipivovarnictví. Sám však říká, že tento segment, který dnes čítá skoro 500 minipivovarů, nyní čeká zkouška ohněm.
Přesvědčení o definitivním konci pandemie podlehli také mnozí Jihomoravané. Rychlý nárůst počtu nakažených je však pádem do reality. Jedním ze zásadních opatření má být povinnost pro provozovatele restaurací a hospod ke kontrole očkování nebo testování v příslušných termínech, na kterou se připraví od příštího pondělí. Mnozí z nich mají proto dojem, že se ocitají znovu v roli obětních beránků.
Vrchní v restauracích bude muset kontrolovat hosta, jestli splňuje podmínky bezinfekčnosti. Pokud to neudělá, riskuje postih, stejně tak host. V Česku se od 1. listopadu kvůli zhoršující se epidemické situaci zpřísňují opatření proti šíření Covidu-19 a řada hostinských již dala najevo, že bezinfekčnost kontrolovat nechtějí a odmítají vyhazovat hosty kvůli tomu, že nemají potřebný certifikát.
Vrchní v restauracích bude muset kontrolovat hosta, jestli splňuje podmínky bezinfekčnosti. Pokud to neudělá, riskuje postih, stejně tak host. V Česku se od 1. listopadu kvůli zhoršující se epidemické situaci zpřísňují opatření proti šíření Covidu-19 a řada hostinských již dala najevo, že bezinfekčnost kontrolovat nechtějí a odmítají vyhazovat hosty kvůli tomu, že nemají potřebný certifikát.
Za neschopnost vlády považují hostinští z Chebska nařízení, že mají kontrolovat hosty v restauraci, zda jsou očkovaní proti covidu nebo mají negativní testy.
„Dobrý den, ukažte mi, prosím, potvrzení o bezinfekčnosti.“ Těmito slovy budou od 1. listopadu vítat své hosty číšníci a servírky v tuzemských hospodách a restauracích. Až pak přijde na řadu dotaz, co dobrého k jídlu a pití mají zákazníkovi přinést. Nové opatření muselo být zavedeno kvůli rostoucím číslům pozitivních případů s nemocí covid-19. Restauracím ale radost nedělá. Podle nejnovějších dat se totiž během léta začaly nadechovat a teď se bojí dalšího útlumu.
Mnoho otazníků a neznámých se vznáší nejen v hlavách restauratérů na Sokolovsku, ale i jejich zákazníků nad novým nařízením ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha. Většinou se shodují na tom, že není v jejich kompetenci kontrolovat zda je či není jejich host očkovaný, má test či zjišťovat jeho totožnost.