Kreativ

ŠTÍTEK: restaurace

Ačkoliv nová nařízení vlády platí ani ne týden, podle provozovatelů restaurací v pardubickém kraji, hosté opatření nedodržují už dávno.

Nově až 6 lidí místo 4 u stolu? Štamgasti sedí i v osmi a opatřením se smějí

Hospodští neřeší, zákazníci nedodržují. Covidová opatření v restauracích hygieny nestíhají kontrolovat. Ačkoliv nová nařízení vlády platí ani ne týden, podle provozovatelů restaurací v Pardubickém kraji hosté opatření nedodržují už dávno. Reportéři Deníku zjistili, že další rozvolnění málokdo sleduje a zákazníci si s žádnými omezeními většinou nelámou hlavu. Nově může sedět u stolu 6 lidí, to je o dva více než doposud. První zářijový víkend a krásné počasí přimělo lidi vyrazit do města. Zahrádky kaváren a restaurací byly plné.

IMRVERE. Dvě 15leté figurantky, které záměrně a za odměnu lhaly o svém věku, panák rumu, tučná pokuta pro majitele restaurace a trestní oznámení na Českou obchodní inspekci (ČOI). Tak by se dala popsat kontrola restaurace Imrvere v Žamberku (na snímku)

Osmnáct bylo? Jasně! Rum volavkám v Žamberku skončil trestním oznámením na ČOI

Dvě patnáctileté figurantky, které záměrně a za odměnu lhaly o svém věku, panák rumu, tučná pokuta pro majitele restaurace a trestní oznámení na Českou obchodní inspekci (ČOI). Tak by se dala ve zkratce popsat kontrola restaurace Imrvere v Žamberku. Praktiky ČOI majitele pobouřily. Za nešťastné, provokativní, ale zřejmě legální je považují oslovení právníci. Více čtěte v článku.

Ilustrační foto

Plzeňské pivo bude dražší

Plzeňský Prazdroj zvýší ceny svých produktů v průměru o tři procenta. Poprvé po třech letech zdraží i čepovaná piva.

Bývalá restaurace U Džbánu.

Na pivko do Džbánu. Bývalá oblíbená restaurace v Liberci dlouhodobě chátrá

Každé město má svou stinnou stránku, Liberec není výjimkou. V městě pod Ještědem a jeho okolí kromě památek a přírodních a historických zajímavostí najdeme i nepěkná místa či ta, která dlouhodobě chátrají. Podobným příkladem je bývalá stylová restaurace na rohu Pražské ulice a Lazebnického vrchu (čp.16-II) mající zajímavou minulost. Řada lidí má na ni krásné vzpomínky, někteří tam dokonce měli i svatební hostinu.

Slovenští podnikatelé v cestovním ruchu museli letos spoléhat na domácí turisty. Češi nepřijeli

Slovenské léto nestálo za nic. Turisté z Česka zůstali doma

V průběhu jara vypadalo vše téměř idylicky. Počty nakažených kovidem klesaly, vakcín začal být dostatek a očkování nabralo na obrátkách. Také já jsem podlehl dojmu, že léto na Slovensku bude letos skoro normální, s plnými hotely a restauracemi, se zástupy turistů nejen z domova.

Nová provozovna McDonald’s vyrůstá u dálnice D35 u Litovle-Unčovic, 24. srpna 2021

Nový "Mekáč" za Olomoucí už se rýsuje

V blízkosti dálnice D35 u Litovle-Unčovic vyrůstá nová restaurace McDonald’s. Stavbaři již dokončují hrubou stavbu provozovny. Ta otevře letos na podzim a nabídne přibližně stovku pracovních míst.

Kapela Odyssea.

Big beat rozezněl restauraci U Letců

V sobotu večer se hradecká restaurace U Letců rozezněla oldschoolovými hity plzeňské rockové kapely Odyssea. Kapela, dříve známá jako Koule, koncertuje už od roku 1972 a na kontě už má přes šest tisíc koncertů. Mezi desítkami návštěvníků byli nejen dlouholetí příznivci kapely, ale i o mnoho let mladší posluchači.

Šéfkuchař Marek Hosnedl.

Masarykovo nádraží má novou restauraci, hitem má být žemlovka

Zcela nová nádražní restaurace se chystá v útrobách Masarykova nádraží. Pokud byste ale čekali místo pro páteční sraz trampů s pivem a zelenou, tedy klasickou nádražku, nedočkali byste se. Restaurace, která se otevře na konci srpna, chce navázat na prvorepublikovou tradici.

Nová brožura podpoří prodloužení turistické sezóny na jihu Čech.

Nová brožura podpoří prodloužení turistické sezóny na jihu Čech

Přestože je Jihočeský kraj za 2. čtvrtletí třetím nejnavštěvovanějším regionem republiky, zahraniční turisté zde stále chybí. Ani celková návštěvnost Česka nedosahuje třetiny objemu návštěv před pandemií v roce 2019. Sdružení cestovního ruchu při Jihočecké hospodářské komoře (JHK) proto ve spolupráci s Jihočeskou centrálou cestovního ruchu připravilo aktualizovanou brožuru Pestré jižní Čechy, která má podpořit prodloužení turistické sezóny na jihu Čech.

Ilustrační foto.

Podle šéfa Chlumce se o výsledku rozhodlo v restauraci. Komise žádá důkazy

Zápasem Chlumce v Doksech se v týdnu začaly zabývat příslušné komise Středočeského krajského fotbalového svazu. Důvodem bylo vyloučení vedoucího mužstva hostí a jeho následná obvinění rozhodčích z ovlivnění zápasu v oficiálním protestu. Komise rozhodčích se proti jeho tvrzením ohradila a vyzvala k předložení důkazů.

Ilustrační foto.

Podle šéfa Chlumce se o výsledku rozhodlo v restauraci. Komise žádá důkazy

Zápasem Chlumce v Doksech se v týdnu začaly zabývat příslušné komise Středočeského krajského fotbalového svazu. Důvodem bylo vyloučení vedoucího mužstva hostí a jeho následná obvinění rozhodčích z ovlivnění zápasu v oficiálním protestu. Komise rozhodčích se proti jeho tvrzením ohradila a vyzvala k předložení důkazů.

Ilustrační foto.

Podle šéfa Chlumce se o výsledku rozhodlo v restauraci. Komise žádá důkazy

Zápasem Chlumce v Doksech se v týdnu začaly zabývat příslušné komise Středočeského krajského fotbalového svazu. Důvodem bylo vyloučení vedoucího mužstva hostí a jeho následná obvinění rozhodčích z ovlivnění zápasu v oficiálním protestu. Komise rozhodčích se proti jeho tvrzením ohradila a vyzvala k předložení důkazů.

Borůvky.

Borůvkové hody pod Pradědem proběhnou letos už podvacáté

Jubilejní 20. ročník borůvkových hodů proběhne v Malé Morávce, Karlově pod Pradědem a okolí o víkendu 21. a 22. srpna 2021. Na návštěvníky čekají borůvkové knedlíky a další dobroty s borůvkami nebo z borůvek ve 14 místních restauracích a také na borůvkovém jarmarku v obecním parku v Malé Morávce.

Rybářská bašta v Nových Mlýnech v Litovelském Pomoraví v srpnu 2021

Vyhlášená Rybářská bašta znovu otevře. Majitelka obnoví styl i obří akvárium

Konečně. Zchátralá Rybářská bašta v Nových Mlýnech u Litovle změnila vlastníka, který se již pustil do obnovy kdysi vyhlášeného podniku. Restauraci koupila žena, pětačtyřicetiletá vdova z Prahy. Neváhala se zadlužit, aby vzkřísila někdejší slávu hospody s tradicí dlouhou téměř 300 let. A jak se svěřila Olomouckému deníku, díky nové motivaci se zároveň lépe vyrovná s krutou životní ztrátou.

Rybářská bašta v Nových Mlýnech v Litovelském Pomoraví v srpnu 2021

Vyhlášená Rybářská bašta znovu otevře, majitelka obnoví styl i obří akvárium

Konečně. Zchátralá Rybářská bašta v Nových Mlýnech u Litovle změnila vlastníka, který se již pustil do obnovy kdysi vyhlášeného podniku. Restauraci koupila žena, pětačtyřicetiletá vdova z Prahy. Neváhala se zadlužit, aby vzkřísila někdejší slávu hospody s tradicí dlouhou téměř 300 let. A jak se svěřila Olomouckému deníku, díky nové motivaci a místu, kde má kořeny, se zároveň lépe vyrovná s krutou životní ztrátou.

Restaurace se nachází v bývalé smuteční síni u hřbitova.

Restaurace na nečekaném místě. V ostravské smuteční síni teče pivo proudem

Hodně nezvyklou restauraci, přesněji řečeno restauraci v netradičních prostorách, mají v Ostravě-Koblově. Nachází se v bývalé smuteční síni stojící hned vedle hřbitova, kde se již prakticky nepohřbívá. Několik obřadů ročně se zde ale koná. Restaurace se stala vyhledávaným místem části zdejších obyvatel i přespolních.

Restaurace se nachází v bývalé smuteční síni u hřbitova.

Restaurace, kde byste ji nečekali: ve smuteční síni v Ostravě teče pivo proudem

/FOTOGALERIE/ Hodně nezvyklou restauraci, přesněji řečeno restauraci v netradičních prostorách, mají v Ostravě-Koblově. Nachází se v bývalé smuteční síni stojící hned vedle hřbitova, kde se již prakticky nepohřbívá. Několik obřadů ročně se zde ale koná. Stala se vyhledávaným místem části zdejších obyvatel i přespolních.

V orlovské restauraci Silvie obsluhuje hosty robot. Srpen 2021.

Robot nepotřebuje odpočívat a mluví k věci. V Orlové obsluhuje hosty restaurace

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Monika, Tereza, Jiří a Bela tvoří část personálu orlovské restaurace Silvie. Bela je nováček, který tam pracuje krátce, necelé tři týdny, ovšem už se o něm mluví po celém městě. Je totiž robot, který rozváží jídlo, nápoje a vlastně vše, co je potřeba hostům ke stolu doručit. A umí i mluvit.

V Chebu bude téct pivo proudem, otevírá se nový pivovar.

Pivo poteče proudem. V Chebu vznikl nový pivovar

Láska ke chmelu, touha po poznání, nesmírná chuť vytvořit něco výjimečného, to vedlo Tomáše Podzimka s přáteli k přípravě nového pivovaru. Nese název Pivovar Pivní Skaut a pro veřejnost otevřel 6. srpna. 

V orlovské restauraci Silvie obsluhuje hosty robot. Srpen 2021.

Robot nepotřebuje odpočívat a mluví k věci. V Orlové obsluhuje hosty restaurace

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Monika, Tereza, Jiří a Bela tvoří část personálu orlovské restaurace Silvie. Bela je nováček, který tam pracuje krátce, necelé tři týdny, ovšem už se o něm mluví po celém městě. Je totiž robot, který rozváží jídlo, nápoje a vlastně vše, co je potřeba hostům ke stolu doručit. A umí i mluvit.

Schwarzenberská hrobka

V Třeboni je o cyklisty skvěle postaráno

Kam v jižních Čechách na kole? Jednoznačně do Třeboně! Tohle malebné a starobylé město už dávno neláká jen k návštěvě zámku nebo lázní, stalo se doslova rájem cyklistů. V sezoně jich sem dorazí možná víc, než by si místní přáli. Přesto je tady o milovníky cyklistiky skvěle postaráno.

Návštěvnost restauračních zařízení je na  Jindřichohradecku v létě různá. Většinou je však letos v létě nižší než v předchozích letech v tomto období.

Nával lidí uvnitř restaurací a hospod teď nespatříte. Hosty táhnou zahrádky

Zákazníků přichází do většiny hospod, restaurací či kaváren na Jindřichohradecku méně než v předchozích letech v tomto období. Výjimky se ale najdou. Důvodem nižší návštěvnosti může být například to, že lidé mají letos možnost odjet na zahraniční dovolenou. Také si lidé podle provozovatelů podniků zvykly i více šetřit a vařit více doma. Ve vnitřních prostorách restauračních podniků nával hostů v těchto dnech nespatříte.

Návštěvnost restauračních zařízení je na  Jindřichohradecku v létě různá. Většinou je však letos v létě nižší než v předchozích letech v tomto období.

Nával lidí uvnitř restaurací a hospod nyní nespatříte. Hosty táhnou zahrádky

Zákazníků přichází do většiny hospod, restaurací či kaváren méně než v předchozích letech v tomto období. Výjimky se ale najdou. Důvodem nižší návštěvnosti může být například to, že lidé mají letos možnost odjet na zahraniční dovolenou. Také si lidé podle provozovatelů podniků zvykli i více šetřit a vařit více doma.

Šéfkuchař vymyslí menu, uvaří ho u sebe doma a vy pak k němu přijdete na večeři. Tak ve zkratce vypadá koncept bytových restaurací.

Ital přijde a uvaří vám pastu. I v Česku už existují bytové restaurace

Je to něco mezi domácí pohodičkou a návštěvou Michelinské restaurace. Neošidí vás tu ani na gramáži, ani na kvalitě surovin a pokud se vám něco nebude pozdávat, můžete to říci šéfkuchaři pěkně z očí do očí. Sedět bude nejspíš naproti vám. Takzvané „bytové restaurace“, běžné na Západě, se pomalu zabydlují také Česku.

Potepelský charitativní bazárek zve k návštěvě, pomůže Moravě

Potepelský charitativní bazárek zve k návštěvě, pomůže Moravě

/FOTOGALERIE/ První srpnová neděle na Kladensku je deštivá, na výlety to moc není, tím spíše nastal ideální čas k návštěvě charitativního Potepelského bazárku v restauraci U Netopýra v Poteplí v chatové osadě. A právě místní chataři stojí za bazárkem, který je letos jubilejní - 10. ročník. Vkusné oblečení pro děti i dospělé, obuv, hračky, kočárky, porcelán, knihy, ale i společenské hry, ložní prádlo, ubrusy, lůžkoviny, kabelky, gramodesky a další. Kus za deset korun!