Horší dobu k převzetí restaurace si Vítězslav Rathous snad ani vybrat nemohl. Penzion a restauraci Pohoda ve Vítkově, místní části Tachova, začal provozovat letos v únoru. Tedy v době, kdy podniky tohoto typu byly kvůli lockdownu zavřené a mohlo se prodávat jen z výdejního okénka.
Po měsících se v pondělí za přísných hygienických podmínek otevřely i vnitřní prostory restaurací. Většina hostů v plzeňských podnicích však využila hezkého počasí a oběd si vychutnala na zahrádkách a terasách.
První havířovský minipivovar a restaurace v Selské ulici je na prodej. Ladislav Němeček, většinový majitel podniku hledá už delší dobu zájemce, který by podnik odkoupil a dále rozvíjel.
/ROZHOVOR/ Čtyřhvězdičkový hotel Adria funguje v dolní části Václavského náměstí už 28 let. Spolumajitel a ředitel podniku s 92 pokoji se rozhodl neotevřít hned po uvolnění protiepidemických restrikcí, ale počkat na začátek července, kdy už by mohlo docházet k růstu poptávky.
Pod Králickým Sněžníkem a na Podorlicku rychle mizí letní termíny ubytování. Provozovatelé hotelů a penzionů v rekreačních oblastech v Pardubickém kraji jsou tak zatím optimističtí. I ceny nabízí stejné jako loni.
Sázka na českou kuchyni, historii, kvalitu a čistotu. Tak se prezentuje veřejnosti jedna z nejstarších hospod v Ostravě - restaurace U Zlatého lva, která předloni oslavila 250 let od svého založení. „Nikdy jsem si nemyslel, že bude možné hospodu zavřít,“ komentuje covidovou dobu majitel Jaroslav Křibek.
Ode dneška se v Česku dál zmírňují opatření proti šíření nemoci covid-19. Po rozhodnutí ministerstva zdravotnictví znovu otevřou po více než pěti měsících vnitřní prostory restaurací, zatím fungovaly jen jejich zahrádky. Provoz mohou obnovit také venkovní a vnitřní koupaliště a bazény, sauny, wellness, kluby, diskotéky, herny a kasina. Kongresů a dalších hromadných akcí se může zúčastnit více lidí než dosud a navýšen byl i povolený počet lidí sportujících ve vnitřních prostorách.
Díky pátečnímu rozhodnutí vlády smějí v pondělí 31. května otevřít restaurace, bary, diskotéky, ale také třeba wellness či vnitřní bazény. Stihli se na to ale majitelé a provozovatelé podniků po tak rychlém rozhodnutí připravit?
Sázka na českou kuchyni, historii, kvalitu a čistotu. Tak se prezentuje veřejnosti jedna z nejstarších hospod v Ostravě - restaurace U Zlatého lva, která předloni oslavila 250 let od svého založení. „Nikdy jsem si nemyslel, že bude možné hospodu zavřít,“ komentuje covidovou dobu majitel Jaroslav Křibek.
Od pondělí mohou gastro provozy otevřít i vnitřní prostory, nutné budou i nadále testy. Dalším omezením je zákaz živé hudby a tance. Počet hostů bude omezen na počet míst k sezení. „Od pondělí určitě vnitřek otevřeme, s polovinou kapacity restaurace. Pomůže nám to se záchranou podniku, teď když je počasí špatné, lidi tolik zahrádku nevyužívali,“ řekl manažer Bohémské hospody v centru Pardubic Viktor Šušlík.
My to říkali a na naše slova došlo – tak se nedivte, když teď nastane rachot. Takové hlasy zaznívají z řad nespokojených hostinských na adresu politiků poté, co vláda předčasně ruší omezení provozu jejich podniků, nařízené v rámci mimořádných opatření ministerstva zdravotnictví proti šíření koronaviru.
My to říkali a na naše slova došlo – tak se nedivte, když teď nastane rachot. Takové hlasy zaznívají z řad nespokojených hostinských na adresu politiků poté, co vláda předčasně ruší omezení provozu jejich podniků, nařízené v rámci mimořádných opatření ministerstva zdravotnictví proti šíření koronaviru.
My to říkali a na naše slova došlo – tak se nedivte, když teď nastane rachot. Takové hlasy zaznívají z řad nespokojených hostinských na adresu politiků poté, co vláda předčasně ruší omezení provozu jejich podniků, nařízené v rámci mimořádných opatření ministerstva zdravotnictví proti šíření koronaviru.
/FOTO/ Vláda rozhodla, že se od pondělí 31. května rozvolní řada proticovidových opatření, díky čemuž se po dlouhé době otevřou například i restaurace.
Dlouhá historie, intimita a noblesa přímo dýchají ze starobylé restaurace U Malířů na Maltézském náměstí. Častým hostem tu prý byl i císař Rudolf II. Není divu, v podniku se člověk cítí jako doma u renesančního šlechtice.
Od pondělí mohou gastro provozy otevřít i vnitřní prostory, nutné budou i nadále testy. Dalším omezením je zákaz živé hudby a tance. Počet hostů bude omezen na počet míst k sezení. „Od pondělí určitě vnitřek otevřeme, s polovinou kapacity restaurace. Pomůže nám to se záchranou podniku, teď když je počasí špatné, lidi tolik zahrádku nevyužívali,“ řekl manažer Bohémské hospody v centru Pardubic Viktor Šušlík.
Nejnovější vládní rozvolnění se dotkne Jihomoravanů v řadě oblastí. Vrátí se do restaurací, zamíří na koupaliště či bazény. Návštěvníky přivítají také hudební nebo taneční kluby, ale bez živé muziky nebo tance.
Radost a zároveň panika. Takové jsou pocity jihočeských hospodských, kterým vláda od pondělí dovolila otevřít i vnitřní prostory restaurací. V galerii se můžete podívat, jak to vypadalo vloni v červnu.
Postupné zlepšování epidemiologické situace, ale zejména rozhodnutí Nejvyššího správního soudu z počátku týdne. To jsou hlavní důvody, proč ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) již tři dny po svém návratu do funkce ohlásil další rozvolnění protiepidemických pravidel. Platit začne od půlnoci na pondělí. Co všechno je nutné v restauracích, barech či klubech dodržet?
Předčasně, v reakci na rozhodnutí soudu, se od pondělí otvírají provozovny služeb, dosud uzavřené v rámci opatření proti šíření koronaviru. Včetně restaurací. Někteří hostinští však usoudili, že není důvod mít zavřeno, už v minulých dnech.
Předčasně, v reakci na rozhodnutí soudu, se od pondělí otvírají provozovny služeb, dosud uzavřené v rámci opatření proti šíření koronaviru. Včetně restaurací. Někteří hostinští však usoudili, že není důvod mít zavřeno, už v minulých dnech.
Předčasně, v reakci na rozhodnutí soudu, se od pondělí otvírají provozovny služeb, dosud uzavřené v rámci opatření proti šíření koronaviru. Včetně restaurací. Někteří hostinští však usoudili, že není důvod mít zavřeno, už v minulých dnech.
Předčasně, v reakci na rozhodnutí soudu, se od pondělí otvírají provozovny služeb, dosud uzavřené v rámci opatření proti šíření koronaviru. Včetně restaurací. Někteří hostinští však usoudili, že není důvod mít zavřeno, už v minulých dnech.
Předčasně, v reakci na rozhodnutí soudu, se od pondělí otvírají provozovny služeb, dosud uzavřené v rámci opatření proti šíření koronaviru. Včetně restaurací. Někteří hostinští však usoudili, že není důvod mít zavřeno, už v minulých dnech.
Předčasně, v reakci na rozhodnutí soudu, se od pondělí otvírají provozovny služeb, dosud uzavřené v rámci opatření proti šíření koronaviru. Včetně restaurací. Někteří hostinští však usoudili, že není důvod mít zavřeno, už v minulých dnech.
Předčasně, v reakci na rozhodnutí soudu, se od pondělí otvírají provozovny služeb, dosud uzavřené v rámci opatření proti šíření koronaviru. Včetně restaurací. Někteří hostinští však usoudili, že není důvod mít zavřeno, už v minulých dnech.
Předčasně, v reakci na rozhodnutí soudu, se od pondělí otvírají provozovny služeb, dosud uzavřené v rámci opatření proti šíření koronaviru. Včetně restaurací. Někteří hostinští však usoudili, že není důvod mít zavřeno, už v minulých dnech.
Předčasně, v reakci na rozhodnutí soudu, se od pondělí otvírají provozovny služeb, dosud uzavřené v rámci opatření proti šíření koronaviru. Včetně restaurací. Někteří hostinští však usoudili, že není důvod mít zavřeno, už v minulých dnech.
Restauratéři se dočkali. Od pondělí mohou pustit své zákazníky do vnitřních prostor svých provozoven. Hlásí, že jsou připraveni a přes víkend jen doladí drobnosti. Hlavním úkolem tak zřejmě bude objednat více zásob. Páteční ranní rozhodnutí ministra zdravotnictví uvítali i provozovatelé plaveckých bazénů, které však čeká mnohem více práce a o víkendu se rozhodně nudit nebudou.
Hygienická služba minulý týden zkontrolovala 800 návštěvníků restaurací, z toho u 90 našla pochybení v dodržování opatření proti šíření koronaviru. Těm, kteří nesplnili podmínky pro vstup, vystavili pokuty nebo s nimi zahájí správní řízení. Podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové je poměr pochybení vysoký, proto se obrátila na policii, která podle ní začne hygienikům v kontrolách víc pomáhat.
Další vlnu výrazných rozvolnění zažije Česko již v pondělí 31. května. Na tiskové konferenci po jednání vlády to oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Restaurace tak budou moci otevřít vnitřní prostory, nutné ovšem budou i nadále testy. Přístupná budou i umělá koupaliště, wellness, herny i například hudební kluby.
Hotely či penziony v Praze a středních Čechách otevřely. A jak vyplynulo z ankety Deníku, nabízejí některé z nich testovaní na protilátky koronaviru, připravují se na otevření wellness center nebo chystají slevové akce.
Majitelé některých restaurací v Praze 1 si včera na jednání pražského zastupitelstva stěžovali na rušení nebo omezení svých předzahrádek v historickém centru města. Bude to podle nich likvidační. Vedení města kritizovali za to, že v době pandemie covidu-19, která znamenala pro pohostinství těžkou ránu, podnikatele tímto způsobem dále postihuje. Někteří obyvatelé Prahy 1 naopak postup magistrátu na jednání podpořili. Zástupci města uvedli, že zahrádky nemohou překážet chodcům nebo blokovat památky.
Hotely či penziony v Praze a středních Čechách otevřely. A jak vyplynulo z ankety Deníku, nabízejí některé z nich testovaní na protilátky koronaviru, připravují se na otevření wellness center nebo chystají slevové akce.
Hotely či penziony v Praze a středních Čechách otevřely. A jak vyplynulo z ankety Deníku, nabízejí některé z nich testovaní na protilátky koronaviru, připravují se na otevření wellness center nebo chystají slevové akce.
Hotely, penziony i kempy na Šumavě už po covidové pauze většinou otevřely a těší se na hosty. Provozovatelé hlavně doufají, že se jim podaří dohnat ztráty, které utrpěli kvůli koronavirovému uzavření. Přesto nezdražovali, nebo jen minimálně.
Praha vychází z mezinárodního srovnání jako „nenápadný ráj“ gastronomie. Podle komparativní analýzy makléřské společnosti Tranio mělo hlavní město Česka loni na podzim z jedenácti evropských metropolí druhou nejhustší síť pohostinství. Na 100 tisíc obyvatel jich bylo podle dat získaných z databáze OpenStreetMap 504, což znamená těsné druhé místo za Vídní.
Praha vychází z mezinárodního srovnání jako „nenápadný ráj“ gastronomie. Podle komparativní analýzy makléřské společnosti Tranio mělo hlavní město Česka loni na podzim z jedenácti evropských metropolí druhou nejhustší síť pohostinství. Na 100 tisíc obyvatel jich bylo podle dat získaných z databáze OpenStreetMap 504, což znamená těsné druhé místo za Vídní.
Plzeňané i návštěvníci západočeské metropole mohou v rámci zmírnění negativních dopadů pandemie koronaviru podpořit svůj oblíbený podnik prostřednictvím druhého kola kampaně Spolu pro Plzeň. Ta má za cíl podpořit místní podniky, jež zasáhla koronakrize. Kampaň startuje 1. června a potrvá do 30. srpna. Již podruhé ji společně vyhlašují město Plzeň a iniciativa Musíme si pomáhat v Plzni.
Češi mají nyní více možností, kam si zajít na zahrádku na čepované pivo než před rokem. Podle aktuálních údajů Plzeňského Prazdroje fungovalo v minulém týdnu o 26 procent hospod a restaurací více, než tomu bylo záhy po prvním lockdownu loni v květnu. Čtvrtina provozoven ale stále čeká na další rozvolnění a otevření interiérů.
Koronavirová doba přináší nové a nové nutnosti. S tím je spojeno i potřebné testování, aby si člověk mohl zajít ke kadeřníkovi, do posilovny, na oběd na zahrádku či nově dokonce také do kina.
Do konce července prodloužilo hlavní město prominutí poplatku za pronájem restauračních zahrádek. Od srpna do konce roku pak bude nájemné snížené na třicet procent uvnitř Pražské památkové rezervace a na polovinu ve zbytku metropole.
Češi mají nyní více možností, kam si zajít na zahrádku na čepované pivo než před rokem. Podle aktuálních údajů Plzeňského Prazdroje fungovalo v minulém týdnu o 26 procent hospod a restaurací více, než tomu bylo záhy po prvním lockdownu loni v květnu. Čtvrtina provozoven ale stále čeká na další rozvolnění a otevření interiérů.
V rámci dnešního cyklovýletu se vydáme z Prunéřova do Kadaně, a pak podél řeky Ohře přes Klášterec až do Pernštejna. Tam nastoupíme na vlak a pojedeme zpět do Prunéřova. Čeká nás příjemný cyklovýlet, během něhož se stavíme na jídlo v krášterecké restauraci, pojedeme okolo několika turisticky zajímavých míst a můžeme navštívit také v muzeu porcelánu. Povrch je prakticky celou cestu asfaltový, nebo zpevněný. Jedinou výjimkou je krátký úsek u Černýše, kde pojedeme po polní cestě.