Kreativ

ŠTÍTEK: restaurace

Restauraci Pohoda ve Vítkově u Tachova začal Vítězslav Rathous provozovat v únoru.

Sehnat personál ze dne na den je problém, říká restauratér

Horší dobu k převzetí restaurace si Vítězslav Rathous snad ani vybrat nemohl. Penzion a restauraci Pohoda ve Vítkově, místní části Tachova, začal provozovat letos v únoru. Tedy v době, kdy podniky tohoto typu byly kvůli lockdownu zavřené a mohlo se prodávat jen z výdejního okénka.

Havířovský pivovar.

Havířovský minipivovar je na prodej

První havířovský minipivovar a restaurace v Selské ulici je na prodej. Ladislav Němeček, většinový majitel podniku hledá už delší dobu zájemce, který by podnik odkoupil a dále rozvíjel.

Sládek Michal Holý kontroluje nový výčep v Beskydském pivovárku v Ostravici, který se 29. května 2021 připravoval na otevření restaurací po rozvolnění protiepidemických opatření

Opatření se výrazně zmírňují. Otevírají interiéry restaurací, bazény či sauny

Ode dneška se v Česku dál zmírňují opatření proti šíření nemoci covid-19. Po rozhodnutí ministerstva zdravotnictví znovu otevřou po více než pěti měsících vnitřní prostory restaurací, zatím fungovaly jen jejich zahrádky. Provoz mohou obnovit také venkovní a vnitřní koupaliště a bazény, sauny, wellness, kluby, diskotéky, herny a kasina. Kongresů a dalších hromadných akcí se může zúčastnit více lidí než dosud a navýšen byl i povolený počet lidí sportujících ve vnitřních prostorách.

Zahrádky hospod a restaurací (ilustrační foto).

Restauratéři a hospodští: Těšíme se, po půl roce skončila šikana

Od pondělí mohou gastro provozy otevřít i vnitřní prostory, nutné budou i nadále testy. Dalším omezením je zákaz živé hudby a tance. Počet hostů bude omezen na počet míst k sezení. „Od pondělí určitě vnitřek otevřeme, s polovinou kapacity restaurace. Pomůže nám to se záchranou podniku, teď když je počasí špatné, lidi tolik zahrádku nevyužívali,“ řekl manažer Bohémské hospody v centru Pardubic Viktor Šušlík.

V restauraci Malý Janek v Jincích. Na snímku majitel podniku Jiří Janeček.

Hostinští chystají boj. Jinecký odmítač opatření poradí, jak žalovat stát

My to říkali a na naše slova došlo – tak se nedivte, když teď nastane rachot. Takové hlasy zaznívají z řad nespokojených hostinských na adresu politiků poté, co vláda předčasně ruší omezení provozu jejich podniků, nařízené v rámci mimořádných opatření ministerstva zdravotnictví proti šíření koronaviru.

V restauraci Malý Janek v Jincích. Na snímku majitel podniku Jiří Janeček.

Hostinští chystají boj. Jinecký odmítač opatření poradí, jak žalovat stát

My to říkali a na naše slova došlo – tak se nedivte, když teď nastane rachot. Takové hlasy zaznívají z řad nespokojených hostinských na adresu politiků poté, co vláda předčasně ruší omezení provozu jejich podniků, nařízené v rámci mimořádných opatření ministerstva zdravotnictví proti šíření koronaviru.

V restauraci Malý Janek v Jincích. Na snímku majitel podniku Jiří Janeček.

Hostinští chystají boj. Jinecký odmítač opatření poradí, jak žalovat stát

My to říkali a na naše slova došlo – tak se nedivte, když teď nastane rachot. Takové hlasy zaznívají z řad nespokojených hostinských na adresu politiků poté, co vláda předčasně ruší omezení provozu jejich podniků, nařízené v rámci mimořádných opatření ministerstva zdravotnictví proti šíření koronaviru.

Zahrádky hospod a restaurací (ilustrační foto).

Restauratéři a hospodští: Těšíme se, po půl roce skončila šikana

Od pondělí mohou gastro provozy otevřít i vnitřní prostory, nutné budou i nadále testy. Dalším omezením je zákaz živé hudby a tance. Počet hostů bude omezen na počet míst k sezení. „Od pondělí určitě vnitřek otevřeme, s polovinou kapacity restaurace. Pomůže nám to se záchranou podniku, teď když je počasí špatné, lidi tolik zahrádku nevyužívali,“ řekl manažer Bohémské hospody v centru Pardubic Viktor Šušlík.

V restaurací, barech i klubech je nutné dodržovat vládní nařízení.

Návod, jak jít do restaurace či baru: jaké potvrzení je třeba, co je zakázané

Postupné zlepšování epidemiologické situace, ale zejména rozhodnutí Nejvyššího správního soudu z počátku týdne. To jsou hlavní důvody, proč ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) již tři dny po svém návratu do funkce ohlásil další rozvolnění protiepidemických pravidel. Platit začne od půlnoci na pondělí. Co všechno je nutné v restauracích, barech či klubech dodržet?

Restaurace Pod Vlekem

Hosté už nebudou muset čekat na schodech, těší hospodské na Sokolovsku

Restauratéři se dočkali. Od pondělí mohou pustit své zákazníky do vnitřních prostor svých provozoven. Hlásí, že jsou připraveni a přes víkend jen doladí drobnosti. Hlavním úkolem tak zřejmě bude objednat více zásob. Páteční ranní rozhodnutí ministra zdravotnictví uvítali i provozovatelé plaveckých bazénů, které však čeká mnohem více práce a o víkendu se rozhodně nudit nebudou.

Restaurační zahrádka v Litoměřicích

Příliš mnoho pochybení. Kontroly v restauracích přitvrdí, oznámila Svrčinová

Hygienická služba minulý týden zkontrolovala 800 návštěvníků restaurací, z toho u 90 našla pochybení v dodržování opatření proti šíření koronaviru. Těm, kteří nesplnili podmínky pro vstup, vystavili pokuty nebo s nimi zahájí správní řízení. Podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové je poměr pochybení vysoký, proto se obrátila na policii, která podle ní začne hygienikům v kontrolách víc pomáhat. 

Restaurace budou moci otevřít i vnitřní prostory, nutné ovšem budou i nadále testy.

Od pondělí otevřou restaurace, sauny i další služby. Mění se i podmínky u sportu

Další vlnu výrazných rozvolnění zažije Česko již v pondělí 31. května. Na tiskové konferenci po jednání vlády to oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Restaurace tak budou moci otevřít vnitřní prostory, nutné ovšem budou i nadále testy. Přístupná budou i umělá koupaliště, wellness, herny i například hudební kluby.

Hosté sedí na jedné z restauračních zahrádek v centru Prahy, které se 17. května 2021 mohly otevřít po uvolnění protikoronavirových opatření.

Majitelé restaurací v centru Prahy kritizovali omezení zahrádek

Majitelé některých restaurací v Praze 1 si včera na jednání pražského zastupitelstva stěžovali na rušení nebo omezení svých předzahrádek v historickém centru města. Bude to podle nich likvidační. Vedení města kritizovali za to, že v době pandemie covidu-19, která znamenala pro pohostinství těžkou ránu, podnikatele tímto způsobem dále postihuje. Někteří obyvatelé Prahy 1 naopak postup magistrátu na jednání podpořili. Zástupci města uvedli, že zahrádky nemohou překážet chodcům nebo blokovat památky.

Praha je nenápadným rájem gastronomie. Ilustrační foto.

Nabídkou gastropodniků patří hlavní město Česka k absolutní evropské špičce

Praha vychází z mezinárodního srovnání jako „nenápadný ráj“ gastronomie. Podle komparativní analýzy makléřské společnosti Tranio mělo hlavní město Česka loni na podzim z jedenácti evropských metropolí druhou nejhustší síť pohostinství. Na 100 tisíc obyvatel jich bylo podle dat získaných z databáze OpenStreetMap 504, což znamená těsné druhé místo za Vídní.

Praha je nenápadným rájem gastronomie. Ilustrační foto.

Nabídkou gastropodniků patří hlavní město Česka k absolutní evropské špičce

Praha vychází z mezinárodního srovnání jako „nenápadný ráj“ gastronomie. Podle komparativní analýzy makléřské společnosti Tranio mělo hlavní město Česka loni na podzim z jedenácti evropských metropolí druhou nejhustší síť pohostinství. Na 100 tisíc obyvatel jich bylo podle dat získaných z databáze OpenStreetMap 504, což znamená těsné druhé místo za Vídní.

Ilustrační foto

Pomozte svému oblíbenému podniku. Začíná druhé kolo kampaně Spolu pro Plzeň

Plzeňané i návštěvníci západočeské metropole mohou v rámci zmírnění negativních dopadů pandemie koronaviru podpořit svůj oblíbený podnik prostřednictvím druhého kola kampaně Spolu pro Plzeň. Ta má za cíl podpořit místní podniky, jež zasáhla koronakrize. Kampaň startuje 1. června a potrvá do 30. srpna. Již podruhé ji společně vyhlašují město Plzeň a iniciativa Musíme si pomáhat v Plzni.

Záharádky v Plzni.

Je otevřeno o čtvrtinu více zahrádek než loni. Někteří hospodští ale vyčkávají

Češi mají nyní více možností, kam si zajít na zahrádku na čepované pivo než před rokem. Podle aktuálních údajů Plzeňského Prazdroje fungovalo v minulém týdnu o 26 procent hospod a restaurací více, než tomu bylo záhy po prvním lockdownu loni v květnu. Čtvrtina provozoven ale stále čeká na další rozvolnění a otevření interiérů.

Záharádky v Plzni.

Podle Prazdroje je otevřeno o čtvrtinu více zahrádek než loni

Češi mají nyní více možností, kam si zajít na zahrádku na čepované pivo než před rokem. Podle aktuálních údajů Plzeňského Prazdroje fungovalo v minulém týdnu o 26 procent hospod a restaurací více, než tomu bylo záhy po prvním lockdownu loni v květnu. Čtvrtina provozoven ale stále čeká na další rozvolnění a otevření interiérů.

Hrad Kadaň

Na kole z Prunéřova do Pernštejna podél řeky Ohře

V rámci dnešního cyklovýletu se vydáme z Prunéřova do Kadaně, a pak podél řeky Ohře přes Klášterec až do Pernštejna. Tam nastoupíme na vlak a pojedeme zpět do Prunéřova. Čeká nás příjemný cyklovýlet, během něhož se stavíme na jídlo v krášterecké restauraci, pojedeme okolo několika turisticky zajímavých míst a můžeme navštívit také v muzeu porcelánu. Povrch je prakticky celou cestu asfaltový, nebo zpevněný. Jedinou výjimkou je krátký úsek u Černýše, kde pojedeme po polní cestě.