Kreativ

ŠTÍTEK: restaurace

Zahrádky v Brně znovu otevřely hostům náruč.

Zahrádky v Brně doplatily na déšť a zimu: hostů přišlo první den poskrovnu

Déšť a zima? Pro Brňana Martina Krejčího žádný problém. První den otevřených zahrádek si i tak užil naplno. „Těším se na točené pivo i na lidi. Zima mě nezaskočí, jsem otužilý,“ vylíčil v pondělí po poledni. Na větší nával hostů ale čekali hospodští a kavárníci marně. Na většině míst nabízela venkovní posezení smutnou podívanou na poloprázné stoly.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček navštívil Beroun.

Zahrádky restaurací v Berouně se otevřely a jednu navštívil i ministr Havlíček

/FOTOGALERIE/ I když tomu momentálně moc nepřeje počasí, zahrádky restaurací jsou od dnešního pondělí opět otevřené. Při této příležitosti se do Berouna přijel podívat i ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO), kde zavítal do místní pizzerii Gioseffe na Husově náměstí. Během své návštěvy vyjádřil naději, že by mohlo jít o vůbec poslední lockdown.

Strakonická restaurace Plzeňka Hangár.

Předzahrádky na Strakonicku otevřely. Nezapomeňte na potvrzení, že jste zdraví

Pokud jste se v pondělí 17. května kolem 10. hodiny nacházeli u strakonické restaurace Plzeňka Hangár, mohli jste být svědky dávno zapomenuté podívané. A ve své podstatě i podceňované samozřejmosti. Rozmísťování stolků a židlí na předzahrádce. A to bez ohledu na počasí, které slibovalo střídavě déšť i sluníčko, což se během dne několikrát potvrdilo.

Jičínské podniky přes víkend finišovaly přípravy zahrádek.

V Jičíně přes víkend vyrostly zahrádky. Z hospodských čiší radost i nejistota

Přestože velkou část víkendu propršelo, v restauracích, kavárnách a hospodách to žilo. Zaměstnanci gastro podniků se činili, takže v ulicích města se do nedělního odpoledne vyklubaly zahrádky doslova jako houby po dešti. Všude se zametá, montuje a uklízí. Už několik dní zní od vládních představitelů sliby o tom, že rozvolňování bude pokračovat a zavírat už by se díky plošnému testování a očkování nemělo. "Stejně jsme nervózní. Už nevíme, co máme čekat," říká majitelka jednoho z podniků.

Ilustrační foto

Ve Zlínském kraji už vyhlížejí hosty na zahrádky

„Určitě si to točené nenechám ujít, i kdyby mělo v pondělí ještě pršet. Těším se, že se potkám s kamarádem tak, jak jsme chodívali, tradičně na jedno,“ komentoval současnou situaci ohledně plánovaného provozu zahrádek „štamgast“ Jaroslav Konečný ze Zlína.

Poslední přípravy, zítra otevíráme. Provozovatelé restaurací, ale i menších stánků s občerstvením nebo kaváren, se o víkendu připravovali na otevření zahrádek.

FOTO: O víkendu finišovaly přípravy na otevření zahrádek restaurací

Marek Krejsa provozuje stánek se zmrzlinou na břehu jablonecké přehrady několik let. Jak sám říká, na provozu stánku není úplně bytostně závislý. Letos ale kolem stánku připravuje sezení. „Prostě mě to napadlo až letos. Lidé se teď nahrnou. Když je hezky, koupí si zmrzlinu a sednou si na trávu. Takhle u stolečků to budou mít ještě o chlup příjemnější,“ vypráví, aniž by se jeho akuvrtačka zastavila. Ke kovové konstrukci šroubuje silná prkna na sezení a opření se.

Srdcovka Corso se nachází v centru Plzně, v Kopeckého sadech. Nabízí pivo z tanku.

Nejlepší zahrádky v Plzni podle Deníku. Na kterou vyrazíte?

Na zlatavý mok už se těší snad všichni Plzeňáci. Zahrádky a předzahrádky restaurací a hospod se od pondělí otevřou. Podívejte se na populární plzeňské restaurace. Hosté budou moci restaurace navštívit s dokončeným očkováním, maximálně týden starým negativním PCR testem, či antigenním testem, který není starší více než 72 hodin. Vláda v pátek rozhodla, že zákazníky nebude kontrolovat obsluha podniku, ale namátkově policie či hygiena. Pokud host podmínky nesplní, hrozí mu pokuta.

Posezení v jedinečném prostředí nabízí zahrádka na nádvoří častolovického zámku.

Rychnovsko: zahrádky otevírají, ale zatím ne všude

U stolečku mohou sedět maximálně čtyři osoby. Všechny přitom musí být schopny doložit, že buď nemoc covid-19 v posledních 90 dnech prodělaly, jsou proti ní očkované nebo absolvovaly test na covid s negativním výsledkem. Za takových podmínek se v pondělí 17. května budou moci otevřít zahrádky restaurací či kaváren.

Zahrádky hospod a restaurací (ilustrační foto).

Otvírání zahrádek? Hospodští jsou rozpačití. Bojí se počasí a vyčkávají

Plánované pondělní otevření zahrádek řeší provozovatelé restaurací napříč regionem. A dělá jim poměrně velké starosti. Nejde totiž pouze o samotné přichystání prostoru. Personál jednotlivých podniků musí vymyslet, jak dodržovat vládní nařízení v podobě kontrol negativních výsledků testů u příchozích hostů. Navíc má být opravdu ošklivo. Nejen to vede k tomu, že od pondělí nebudou na Kolínsku v provozu zdaleka všechny zahrádky před restauracemi.

Plzeň, hospody, zahrádky

Restauratéři: Zahrádky otevřeme i za špatného počasí

Od pondělí se díky příznivé epidemické situaci otevřou zahrádky restaurací. Přesto, že meteorologové hlásí déšť, oslovení provozovatelé restaurací jsou rozhodnuti hosty na zahrádkách přijmout. Mnoho hospodských také chystá novinky, aby nalákalo co nejvíce zákazníků.

Jiří Halamka, vítěz televizní kuchařské soutěži MasterChef

Na pět set hospod v pondělí neotevře, zkrachoval i vítěz MasterChef

Když v roce 2016 zvítězil Jiří Halamka v televizní kuchařské soutěži MasterChef, maloval si zářnou budoucnost za plotnou a v hospodě plné lidí. Nakonec zakotvil v ikonické restauraci Palmová zahrada v Hradci Králové. V místě, které vyprojektoval na začátku minulého století známý architekt Jan Kotěra, však vydržel jen pár měsíců. Plány mu překazily vládní nařízení spojené s pandemií nemoci covid-19. Až se tak v pondělí znovu otevřou zahrádky, po té u hradecké „Palmovky“, zůstane jen prázdné místo.

Provozovatelé přerovských restaurací a kaváren se chystají na otevření zahrádek. 14. května 2021

Stoly ven, tanky naplnit! Přerovské restaurace dolaďují rozjezd zahrádek

Umývání talířů, sklenic a příborů, které nikdo měsíce nepoužíval, radost z toho, že konečně přivezli pivo. Ladislav Šimek, spolumajitel vyhlášené přerovské restaurace U Labutě, se podobně jako ostatní provozovatelé ve městě upíná k datu 17. května, kdy se konečně otevřou zahrádky restaurací, pivnic a kaváren. Věří, že to nejhorší období mají gastropodniky za sebou.

František Urban, restaurace U Samce v Benátkách nad Jizerou.

Otvírání zahrádek? Hospodští jsou rozpačití. Bojí se počasí a vyčkávají

/FOTOGALERIE/ Velmi opatrný. Takový je přístup majitelů podniků na Boleslavsku k avizovanému pondělnímu otvírání zahrádek restaurací a hospod. Zdaleka ne každý se k tomuto kroku chystá. Důvodů uvádí provozovatelé více. A nejsou to pouze vládní nařízení, kdy je posezení na zahrádce restaurace podmíněno negativním covid testem a u stolů mohou být maximálně čtyři lidé z různých domácností.

Lokalita řečená U hodin v ostravských Mariánských Horách, 13. května 2021.

V Mariánských Horách u hospod vylepili plakáty. Varují před údajnou udavačkou

V původně socialistickém komplexu služeb v Mariánských Horách dnes zůstávají čtyři restaurace s výdejními okénky. Což asi ne všem vyhovuje, zejména v souvislosti s koronavirem. „Pozor, místní udavač, volá na nás policii,“ tato zpráva stojí na plakátech objevujících se v lokalitě řečené U hodin, pojmenované podle dávno nefunkční sloupové časomíry. 

Někteří už v pondělí seděli na zahrádkách restaurací, přestože rozvolnění má přijít až v dalších dnech.

Nebudu si hrát na policii a dělat ze sebe covid-nácka, říká hospodský

V pondělí dostanou restaurace v Česku možnost přivítat zákazníky alespoň na zahrádkách. Oficiální pravidla mají ale pár zádrhelů, nejzásadnějším je předkládání potvrzení o očkování, o prodělaném covidu nebo výsledku negativního testu. Od pardubických a chrudimských hospodských zaznívá kritika, že vláda nemá rozvolnění připravené. Podmínky jsou prý nesmyslné a mnozí pod příslibem anonymity přiznávají, že nařízená opatření nebudou dodržovat.  

Po stopách starých pohlednic - ústecké hospody včera a dnes.

Po stopách starých pohlednic - ústecké hospody včera a dnes

Dříve každá vesnice měla svou hospůdku. Po práci tam chodili unavení chlapi v montérkách na jedno točené, kolem harmonikáře bylo vždycky veselo. Na zdech byly obrázky místních umělců, tam, kde byl trochu větší sál recitovali ochotníci Máchu, nebo se chystal baráčnický ples. V knize Petra Špačka " Tak to bylo na Ústecku ," najdete hned několik desítek starých pohlednic zachycujících hospodskou historii.