Po půl roce si nemusí zákazníci přijít do restaurací nebo kaváren pouze pro jídlo či pití s sebou, ale ve svém oblíbeném podniku si mohou i posedět. Vláda povolila zatím jen otevření teras a zahrádek, což mnozí lidé v pondělí využili, i přes nepřízeň počasí.
Okamžik, který majitelé hospod a restaurací dlouho vyhlíželi, je tady. Díky další vlně rozvolňování mohou provozovatelé restaurací, hospod a barů v centru Plzně od pondělí 17. května otevřít své zahrádky pro zákazníky.
Počasí na Slovácku v pondělí příliš nepřálo rozvolňování vládních opatření, a tak restaurační zahrádky někteří provozovatelé vůbec neotevřeli, zatímco jiné obsadili zákazníci spíše sporadicky a především stálí hosté z dřívěška.
/FOTOGALERIE/ To, na co se řada lidí těšila skoro půl roku, přišlo v pondělí. Hostinští, barmani a restauratéři natlačili vzduch do pivních trubek, rozpálili plotny v kuchyních a číšníci se vzorně připravenými bílými košilemi se opět začali točit kolem zákazníků.
Dešťové přeháňky, chvílemi studený vítr. Pondělnímu otevření zahrádek restaurací v Žatci počasí nepřálo. Přesto si možnost po dlouhé době posedět v restauraci nenechala ujít řada lidí.
Zatím žádné sláva. Tak hodnotí první hodiny po opětovném otevření restauračních zahrádek karlovarští podnikatelé. Lidé sice přišli na polední menu, nebylo jich ale mnoho. Může za to především deštivé a chladné počasí.
Déšť a zima? Pro Brňana Martina Krejčího žádný problém. První den otevřených zahrádek si i tak užil naplno. „Těším se na točené pivo i na lidi. Zima mě nezaskočí, jsem otužilý,“ vylíčil v pondělí po poledni. Na větší nával hostů ale čekali hospodští a kavárníci marně. Na většině míst nabízela venkovní posezení smutnou podívanou na poloprázné stoly.
/FOTOGALERIE/ I když tomu momentálně moc nepřeje počasí, zahrádky restaurací jsou od dnešního pondělí opět otevřené. Při této příležitosti se do Berouna přijel podívat i ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO), kde zavítal do místní pizzerii Gioseffe na Husově náměstí. Během své návštěvy vyjádřil naději, že by mohlo jít o vůbec poslední lockdown.
Jedni ze zvědavosti, druzí ze zvyku, třetí kvůli levnějším jídlům a další byli prostě jen kolemjdoucí či turisté. Tak vypadalo v pondělí osazenstvo terasy kraslické restaurace Severka, kam usedli znovu zákazníci. Počasí moc nepřálo, přesto si lidé neváhali dát pivo nebo něco k jídlu.
/FOTOGALERIE/ Žádný frontální útok na zahrádky restaurací, kaváren nebo barů se v pondělí 17. května nekonal. Lidé sice využili možnosti posedět v pohostinském zařízení při obědě, kávě nebo pivu, ale chladný větřík k nějakému dlouhému vysedávání nelákal.
Pokud jste se v pondělí 17. května kolem 10. hodiny nacházeli u strakonické restaurace Plzeňka Hangár, mohli jste být svědky dávno zapomenuté podívané. A ve své podstatě i podceňované samozřejmosti. Rozmísťování stolků a židlí na předzahrádce. A to bez ohledu na počasí, které slibovalo střídavě déšť i sluníčko, což se během dne několikrát potvrdilo.
Interiéry restaurací by se podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) měly otevřít v první polovině června. Zatím se počítá s otevřením 50 procent kapacity provozoven, u stolu budou moci sedět nejvýše čtyři lidé, řekl Havlíček novinářům při návštěvě Berouna.
Už jsem se nemohl dočkat. Těšil jsem se, až si sednu na jedno, prohlásil Libor Kubát z Havlíčkova Brodu. V pondělí se po půl roce otevřely zahrádky hospod a kaváren. Vše ale v režimu protiepidemických opatření.
Světlo na konci tunelu vidí majitelka prachatické restaurace Almara a hotelu Koruna Věra Roučková. Zahrádku měla restaurace připravenou už od nedělního večera, také deky na zahřátí hostů jsou v pohotovosti.
Stoly na zahrádkách s potřebnými rozestupy mají restauratéři v Klatovech na svých terasách připravené. Bohužel zatím zejí prázdnotou, na posedávání je zima i deštivo.
Hospody a restaurace plánují po znovuotevření navýšit ceny. Za pivo si v některých podnicích lidé připlatí o pět korun více, za jídlo o deset až 20 korun.
Přestože velkou část víkendu propršelo, v restauracích, kavárnách a hospodách to žilo. Zaměstnanci gastro podniků se činili, takže v ulicích města se do nedělního odpoledne vyklubaly zahrádky doslova jako houby po dešti. Všude se zametá, montuje a uklízí. Už několik dní zní od vládních představitelů sliby o tom, že rozvolňování bude pokračovat a zavírat už by se díky plošnému testování a očkování nemělo. "Stejně jsme nervózní. Už nevíme, co máme čekat," říká majitelka jednoho z podniků.
/FOTO, ANKETA/ V pondělí 17. května se otevřou v okrese Most restaurační zahrádky či terasy. Výběr je velký, ale některé provozovny se od ostatních liší například tím, že nabízejí nevšední výhledy nebo netradiční prostředí. Tady je pár tipů na posezení s rodinou či přáteli.
„Určitě si to točené nenechám ujít, i kdyby mělo v pondělí ještě pršet. Těším se, že se potkám s kamarádem tak, jak jsme chodívali, tradičně na jedno,“ komentoval současnou situaci ohledně plánovaného provozu zahrádek „štamgast“ Jaroslav Konečný ze Zlína.
Marek Krejsa provozuje stánek se zmrzlinou na břehu jablonecké přehrady několik let. Jak sám říká, na provozu stánku není úplně bytostně závislý. Letos ale kolem stánku připravuje sezení. „Prostě mě to napadlo až letos. Lidé se teď nahrnou. Když je hezky, koupí si zmrzlinu a sednou si na trávu. Takhle u stolečků to budou mít ještě o chlup příjemnější,“ vypráví, aniž by se jeho akuvrtačka zastavila. Ke kovové konstrukci šroubuje silná prkna na sezení a opření se.
Jsem rád, že se hospody konečně otevřou. Nesleduju, jestli podražily nebo ne. Pokud nebudou chtít padesát korun za pivo a na jídle si pochutnám, tak za takovou službu rád zaplatím. Neřeším to, řekl Jan Blecha ze Včelničky.
/HLASUJTE/ V neděli ještě vypadají zahrádky restaurací opuštěně, v pondělí 17. května se ale po dlouhé době zaplní hosty. Provozovatelé hospod a kaváren se připravují na otevření. V anketě můžete hlasovat, která zahrádka v centru Trutnova je vaše oblíbená.
/FOTOGALERIE/ Majitelé hospod, restaurací a kaváren mají náročný víkend. Protože v pondělí mohou konečně otevřít alespoň předzahrádky, veškeré osazenstvo těchto podniků je v pohotovosti.
Od pondělí 17. května se mají opět otevřít zahrádky restaurací. Jejich provozovatelé a majitelé, kteří zatím nemají informace o tom, jak to bude s kontrolou potvrzení o provedení testu či očkováním, se na znovuotevření pečlivě připravují, pouze je mrzí, že přichází do špatného počasí.
Na zlatavý mok už se těší snad všichni Plzeňáci. Zahrádky a předzahrádky restaurací a hospod se od pondělí otevřou. Podívejte se na populární plzeňské restaurace. Hosté budou moci restaurace navštívit s dokončeným očkováním, maximálně týden starým negativním PCR testem, či antigenním testem, který není starší více než 72 hodin. Vláda v pátek rozhodla, že zákazníky nebude kontrolovat obsluha podniku, ale namátkově policie či hygiena. Pokud host podmínky nesplní, hrozí mu pokuta.
U stolečku mohou sedět maximálně čtyři osoby. Všechny přitom musí být schopny doložit, že buď nemoc covid-19 v posledních 90 dnech prodělaly, jsou proti ní očkované nebo absolvovaly test na covid s negativním výsledkem. Za takových podmínek se v pondělí 17. května budou moci otevřít zahrádky restaurací či kaváren.
/ANKETA/ Už v pondělí zamíří Jihomoravané po dlouhých měsících na restaurační zahrádky. Brněnský Deník Rovnost při té příležitosti přináší tipy, kam na jídlo, kávu či pivo v Brně. Otevření je součástí další vlny rozvolňování.
Poprvé v letošním roce budou moci milovníci restaurací zavítat do svých oblíbených podniků. Zatím pouze na čerstvý vzduch venkovních zahrádek. Na otevření se chystá i Jaroslava Kořínková, provozovatelka Hudebního klubu Mlejn, který má zahrádku s dvorkem a záhony naproti nymburské nemocnici.
Plánované pondělní otevření zahrádek řeší provozovatelé restaurací napříč regionem. A dělá jim poměrně velké starosti. Nejde totiž pouze o samotné přichystání prostoru. Personál jednotlivých podniků musí vymyslet, jak dodržovat vládní nařízení v podobě kontrol negativních výsledků testů u příchozích hostů. Navíc má být opravdu ošklivo. Nejen to vede k tomu, že od pondělí nebudou na Kolínsku v provozu zdaleka všechny zahrádky před restauracemi.
Za pár dní vpluje Arnošt do své 20. sezony, kdy bude plout až do Přelouče. Avšak po sezoně bude muset vodu opustit a podstoupit technickou kontrolu. Zda se na Labe vrátí, zatím není jisté, už nyní Arnošt pluje na výjimku.
Letos už vyplouvá na Labe po dvacáté. Loď Arnošt neodmyslitelně patří k Pardubicím, hrozí ale, že letošní sezona bude jeho poslední. V říjnu lodi končí technická a podle závod se bude rozhodovat o tom, za se ještě opraví, nebo je čas koupit nové plavidlo.
Od pondělí se díky příznivé epidemické situaci otevřou zahrádky restaurací. Přesto, že meteorologové hlásí déšť, oslovení provozovatelé restaurací jsou rozhodnuti hosty na zahrádkách přijmout. Mnoho hospodských také chystá novinky, aby nalákalo co nejvíce zákazníků.
Naskladnit zboží, sanitovat potrubí, připravit terasu i sociální zázemí. Do toho zjišťovat konkrétní detaily vládních nařízení a přizpůsobit se jim tak, aby byla dodržována v praxi.
Otevření předzahrádek restaurací se blíží. Už od pondělka si tedy nemusíte jídlo z restaurace odnášet a můžete si sednout před podnikem na pivko či ke kávě. Jak se na to restaurace na Krumlovsku připravují?
Otevření předzahrádek restaurací se blíží. Už od pondělka si tedy nemusíte jídlo z restaurace odnášet a můžete si sednout před podnikem na pivko či ke kávě. Jak se na to restaurace na Krumlovsku připravují?
Když v roce 2016 zvítězil Jiří Halamka v televizní kuchařské soutěži MasterChef, maloval si zářnou budoucnost za plotnou a v hospodě plné lidí. Nakonec zakotvil v ikonické restauraci Palmová zahrada v Hradci Králové. V místě, které vyprojektoval na začátku minulého století známý architekt Jan Kotěra, však vydržel jen pár měsíců. Plány mu překazily vládní nařízení spojené s pandemií nemoci covid-19. Až se tak v pondělí znovu otevřou zahrádky, po té u hradecké „Palmovky“, zůstane jen prázdné místo.
Historické centrum Olomouce i ulice města začínají zaplňovat předzahrádky a různé formy posezení. Od pondělí 17. května vláda povolí konzumaci občerstvení alespoň ve venkovním prostoru restaurací, hospod či kaváren.
Umývání talířů, sklenic a příborů, které nikdo měsíce nepoužíval, radost z toho, že konečně přivezli pivo. Ladislav Šimek, spolumajitel vyhlášené přerovské restaurace U Labutě, se podobně jako ostatní provozovatelé ve městě upíná k datu 17. května, kdy se konečně otevřou zahrádky restaurací, pivnic a kaváren. Věří, že to nejhorší období mají gastropodniky za sebou.
Dva zloděje, kteří mají na svědomí sérii vloupání na Mohelnicku a Uničovsku, dopadli ve středu 12. května policisté. Dostihli je po dramatické honičce v lese.
/FOTOGALERIE/ Velmi opatrný. Takový je přístup majitelů podniků na Boleslavsku k avizovanému pondělnímu otvírání zahrádek restaurací a hospod. Zdaleka ne každý se k tomuto kroku chystá. Důvodů uvádí provozovatelé více. A nejsou to pouze vládní nařízení, kdy je posezení na zahrádce restaurace podmíněno negativním covid testem a u stolů mohou být maximálně čtyři lidé z různých domácností.
V původně socialistickém komplexu služeb v Mariánských Horách dnes zůstávají čtyři restaurace s výdejními okénky. Což asi ne všem vyhovuje, zejména v souvislosti s koronavirem. „Pozor, místní udavač, volá na nás policii,“ tato zpráva stojí na plakátech objevujících se v lokalitě řečené U hodin, pojmenované podle dávno nefunkční sloupové časomíry.
/VIDEO/ Za normální situace by nové návštěvnické centrum humpoleckého Rodinného pivovaru Bernard už fungovalo. Jeho otevření však zhatila pandemie. Alespoň částečně do něj mohou lidé nakouknout už v pondělí 17. května.
V pondělí dostanou restaurace v Česku možnost přivítat zákazníky alespoň na zahrádkách. Oficiální pravidla mají ale pár zádrhelů, nejzásadnějším je předkládání potvrzení o očkování, o prodělaném covidu nebo výsledku negativního testu. Od pardubických a chrudimských hospodských zaznívá kritika, že vláda nemá rozvolnění připravené. Podmínky jsou prý nesmyslné a mnozí pod příslibem anonymity přiznávají, že nařízená opatření nebudou dodržovat.
Dříve každá vesnice měla svou hospůdku. Po práci tam chodili unavení chlapi v montérkách na jedno točené, kolem harmonikáře bylo vždycky veselo. Na zdech byly obrázky místních umělců, tam, kde byl trochu větší sál recitovali ochotníci Máchu, nebo se chystal baráčnický ples. V knize Petra Špačka " Tak to bylo na Ústecku ," najdete hned několik desítek starých pohlednic zachycujících hospodskou historii.