Necelý týden směly mít restaurace a hospody otevřeno do 22 hodin. Nyní bude otevírací doba zkrácena jen do 20 hodiny. Zklamaní jsou na Českobudějovicku provozovatelé i štamgasti. Zkrácená otevírací doby ukrojí díl z tržeb. Zásoby už se nakupují jen v malém…
Už je to za hranou, likvidační, říká majitel restaurace Štatl na brněnském náměstí Svobody Pavel Podsedník o nových koronavirových opatřeních. Vláda v pondělí zkrátila otevírací dobu těchto podniků, od středy budou muset zavírat už v osm hodin večer. „Budu asi muset propouštět. Minimálně padesát procent personálu,“ uvedl Podsedník.
Restaurace, kadeřnictví, sportoviště i obchody. Všechno se rázem probralo ze spánku. Lidé mohou od čtvrtka vyrážet za oblíbenými kratochvílemi i nakupovat na Vánoce. PES nám to totiž dovolil.
Zda se zákaz prodeje alkoholu z okýnek restaurací dotkne i stánků na náměstí s punčem, si nejsou jisti ani sami provozovatelé. Odpovědná vedoucí jednoho ze stánků Dagmar Pauchová říká: „Právě to zjišťujeme.“
Kvůli zhoršující se situaci vláda od středy omezuje otevírací dobu hospod a restaurací. Zavřít musí už ve 20 hodin. Běžně mají tyto podniky nejen na Jindřichohradecku otevřeno do 22 hodin.
Vztek, rozhořčení a bezradnost cítí provozovatelé restaurací po pondělním rozhodnutím vlády, které restauratérům nakázalo, že podniky se mají uzavřít už v osm večer. Hospody tak přijdou o další tržby a někteří podnikatelé zvažují, že restaurace úplně uzavřou.
Majitelé restaurací a barů na Sokolovsku říkají, že omezení provozní doby do 20 hodin je pro mnohé z nich likvidační. Ti, co nemají polední jídelní menu mohou zavřít a bude to pro ně méně ztrátové.
Restauratéři na Klatovsku už jsou z neustálých změn otevírací doby zoufalí. Nasmlouvali rezervace, které musí rušit, nakoupili zboží, které nebudou mít komu prodávat.
Od středy 9. prosince musejí hospody v Česku zavřít ve 20 hodin. Nařízení vlády vychází ze zhoršení koronavirové krize na úroveň PES 4. Podle ní ale mělo být zavřeno úplně. Jde tedy o kompromis.
Pokles indexu rizika systému PES, podle něhož se rozhoduje o úpravě protiepidemických pravidel, v uplynulých dnech ustal. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) je to signál, že lidé začali přijatá opatření brát na lehkou váhu. PES sice zůstává na třetím stupni, ministři však od středy přistoupili ke zpřísnění některých pravidel.
Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v pondělí odpoledne na tiskové konferenci zhodnotil aktuální rizikové skóre. „Jsme na hranici třetího a čtvrtého stupně,“ řekl a oznámil další opatření – zkracuje se otevírací doba klubů barů a restaurací na 20. hodinu. Dále bude znovu platit zákaz alkoholu na veřejnosti. Hojně diskutovanou otázku otevření skiareálů vláda v pondělí neřešila.
Marketingový tým premiéra Andreje Babiše (ANO) situoval při pravidelném nedělním projevu k národu s názvem „Čau, lidi“ do role „soudruha“ učitele, který rozčileně kárá žactvo kvůli epidemiologické situaci ohledně virózy covid-19. Babišova menšinová vláda – opřená o komunisty – na základě zhoršeného skóre protiepidemického systému (PES) opět zpřísnila pravidla proti šíření koronavirové nákazy a od středy omezila otevírací dobu restaurací včetně výdejních okének do 20 hodin. Babiš před „celou třídou“ také označil viníka – hlavní město pod vedením primátora Zdeňka Hřiba (Piráti).
/FOTOGALERIE/ Úprk do hospod a restaurací poté, co konečně otevřely? Nekonal se. Ovšem hosté se postupně vracejí. Od prvních čtvrtečních chvil do sobotní noci to byl opravdu velký rozdíl.
Prostory restaurace na Masarykově ulici v Havlíčkově Brodě přilákaly doposud neznámého zloděje. Po jeho řádění vznikla majiteli objektu škoda za necelých dvacet tisíc korun.
Čtvrteční zmírnění omezení se nevyhnutelně projeví nárůstem počtu nových případů covidu-19, protože mezi lidmi bude více kontaktů. V České televizi to dnes řekl ředitel Ústavu zdravotnických informací (ÚZIS) Ladislav Dušek. Zatím se ale otevření restaurací či obchodů projevit nestihlo, potrvá to podle něj nejméně sedm dní. Rizikové skóre, které v systému PES vývoj epidemie hodnotí, se v neděli zvýšilo z 57 na 64 bodů a na stejné hodnotě zůstalo i dnes.
Policisté v noci nezaznamenali vážnější problém kvůli nedodržování vládních opatření proti šíření koronaviru. Na twitteru dnes ráno poděkovali provozovatelům restaurací a barů za respektování otvírací doby a návštěvníkům za ohleduplnost. V sobotu ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) upozornil na to, že policisté v pátek večer zasahovali v mnoha provozovnách, které byly přes zákaz otevřené i po 22:00. Podle zjištění zpravodajů ČTK řešili policisté v krajích v sobotu pozdě večer jen drobné prohřešky.
Policisté v noci ze soboty na neděli nezaznamenali vážnější problém kvůli nedodržování vládních opatření proti šíření koronaviru. Na twitteru dnes ráno poděkovali provozovatelům restaurací a barů za respektování otvírací doby a návštěvníkům za ohleduplnost.
Vánoční trhy v plné kráse letos už zachránit nelze. O punče a svařáky však Brňané nepřijdou. Stánky s občerstvením se totiž z náměstí přesunuly před bary, hospody a restaurace. Řada z nich však v ulicích vyrostla na černo a musí ukončit provoz.
Otevírat se u nás bude na horách už osmnáctého prosince. Ministr Blatný věří, že lidé tam pojedou za sportem, a ne za bujarými pitkami. Jeho optimismus bych chtěl mít. Souběh lyžování s restauracemi a bary je riziko. Na začátku roku se takto roznesla nákaza po Evropě.
/VIDEO/ Ani to, že je nouzový stav a hrozí přísnější tresty neodradilo zatím nezjištěného muže od vloupání do restaurace ve Struhařově. „Toho se pachatel dopustil minimálně ve dvou případech 2. a 15. července,“ uvedla ve čtvrtek 3. prosince mluvčí Policie ČR Benešov Veronika Čermáková.
/FOTOGALERIE/ Po dlouhých sedmi týdnech mohli ve čtvrtek 3. prosince znovu otevřít své provozovny restaurace, kavárny a bary. Majitelé jednotlivých provozů už se nemohli dočkat, telefony kvůli rezervacím prý drnčely už od pondělí. Zatímco prodej přes okénko už ve většině podniků fungovat nebude, s rozvozem je to přesně naopak. Nadále ho budou nabízet i ty podniky, které jej před koronavirovou pandemií vůbec nenabízely.
Uvolněná vládní opatření počítají s tím, že se lidé budou moci vrátit do svých oblíbených barů, hospod a restaurací. „Máme sto míst, ale padesát lidí najednou tu nebude, obsloužíme je rychle. Opatření zvládáme v pohodě, nám nevadí,“ popsal Petr Šedivý, který je provozovatelem příbramské restaurace V Tržnici. Co je ale podle jeho slov problematické, je otevírání a zavíraní restaurací, jak již několikrát kvůli koronaviru zažil.
Restaurace opět otevřely a lidé mají o jejich návštěvu většinou veliký zájem. Například v boleslavské Jihočeské hoštěnici už začátkem týdne upozorňovali prostřednictvím sociálních sítí, že je nutné volat předem a udělat si rezervaci. A to i kvůli tomu, že u jednotlivých stolů mohou sedět maximálně čtyři lidé.
Po více než měsíci ve čtvrtek otevřely pražské restaurace a kadeřnictví. Většina z nich má kalendáře na příští dny zaplněné. Holiči i kadeřníci plánují otevírat i o víkendu.
Jsou tři hodiny odpoledne, majitel restaurace Chodská rychta Nexhat Kabashi ukazuje na jediný obsazený stůl v celém lokále, který normálně pojme až sto lidí.
Podle ranních front u některých obchodů v Klatovech je evidentní, že jejich otevření lidé netrpělivě očekávali. Plné ruce práce měli také v kadeřnictvích, kde se nezastavili.
Česká republika se od dnešního dne řídí třetím stupněm epidemiologického systému PES. V rámci uvolnění opatření proti koronaviru se tak otevřela mimo jiné také stravovací zařízení či kadeřnictví. A o zákazníky rozhodně nemají nouzi. Zatímco restaurace hlásí stovky rezervací, před kadeřnictvími lidé čekají v dlouhých frontách.
Konečně, oddechují si majitelé a jihomoravských restauračních zařízení. Podniky po měsíci a půl znovu otevírají. Byť v okleštěném režimu. Některé už hlásí na víkend plno.
Přátelé, kteří se dlouho neviděli, ale i rodiny a štamgasti. Ti všichni si už v předstihu rezervovali místa v restauracích a pivnicích v Olomouckém kraji.
Přátelé, kteří se dlouho neviděli, ale i rodiny a štamgasti. Ti všichni si už v předstihu rezervovali místa v restauracích a pivnicích v Olomouckém kraji.
Téměř polovina z oslovených restaurací měla již ve středu dopoledne plné večerní termíny na konec týdne. Najít místo po čtvrtečním uvolnění opatření tak může někde vyjít až na několikátý pokus.
/TABULKA ROZVOLŇOVÁNÍ PES/ Česká kuchyně a zlatavý mok zavoní hned v několika podnicích na Vysočině. „Ačkoliv do hospody moc nechodím, na jedno točené s kamarády už se moc těším. Kontakt s nimi mi chyběl a kde jinde se sejít než u piva,“ svěřil se Petr Vaněk z Častonína na Pelhřimovsku. Dočká se ho právě ve čtvrtek.
Dlouho očekávané zmírnění epidemiologických opatření je tady. Už od čtvrtka se opět otevřou obchody, restaurace a do ulic Přerova se vrátí život. Kam si lidé můžou zajít, a kde naopak ještě zůstanou dveře zavřené?
Restaurace se ve čtvrtek otevřou, vzhledem k omezením a podmínkám, za jakých budou moci dále fungovat, jsou však jejich provozovatelé ohledně množství návštěvníků spíše skeptičtí.
„Když už je déle takový stav, tak lidem začíná trošku hrabat. Máme zodpovědnost ke svým zaměstnancům, protože ti lidé jsou doma. Výdejní okýnko z pohledu jejich práce je nic, nula, to dáš jen pár lidem práci, jinak čekáš na to, že ti stát něco dá, abys to mohl posunout těmto lidem, protože sedí doma a nemají peníze. Víš, že někdo shání brigády a někdo nemá vůbec nic.“
Od čtvrtka 3. prosince Česko přechází do třetího stupně systému PES a i lidé na Berounsku budou moci po téměř sedmi týdnech zajít do restaurace na večeři či jen tak posedět u piva či vína. Všechna stravovací zařízení budou otevřena od šesti hodin ráno do deseti večer a musí fungovat v omezeném režimu. Od tohoto dne se ruší i zákaz nočního vycházení a konzumace alkoholu na veřejnosti.
Na redakční mobil přišla před pár dny zvláštní zpráva. „Chci vás upozornit na flagrantní porušování vládního nařízení v Poděbradech,“ píše se v jejím úvodu. Pak pisatel jmenuje dvě restaurace u lázeňské kolonády, na jejichž venkovních zahrádkách prý probíhá konzumace.
Obchody a restaurace se otevřou až ve čtvrtek, ačkoli protiepidemický systém (PES) by to umožnil už od pondělí. Každý den, kdy dojde k omezení kontaktů mezi lidmi, může být klíčový. Stejně tak rozhodující ale může být třídenní zpoždění pro řadu podniků, která již nyní doslova mele z posledního.