
Na pivo? Změna. Hospodští testy kontrolovat nemusí, zodpovědní budou hosté
Původní vládní návrh, kdy zákazníky měli prověřovat sami hospodští, byl podle nich nesmyslný. Potvrzují to i ti v Ústeckém kraji.
Původní vládní návrh, kdy zákazníky měli prověřovat sami hospodští, byl podle nich nesmyslný. Potvrzují to i ti v Ústeckém kraji.
Od pondělí se díky příznivé epidemické situaci otevřou zahrádky restaurací. Přesto, že meteorologové hlásí déšť, oslovení provozovatelé restaurací jsou rozhodnuti hosty na zahrádkách přijmout. Mnoho hospodských také chystá novinky, aby nalákalo co nejvíce zákazníků.
Naskladnit zboží, sanitovat potrubí, připravit terasu i sociální zázemí. Do toho zjišťovat konkrétní detaily vládních nařízení a přizpůsobit se jim tak, aby byla dodržována v praxi.
Otevření předzahrádek restaurací se blíží. Už od pondělka si tedy nemusíte jídlo z restaurace odnášet a můžete si sednout před podnikem na pivko či ke kávě. Jak se na to restaurace na Krumlovsku připravují?
Otevření předzahrádek restaurací se blíží. Už od pondělka si tedy nemusíte jídlo z restaurace odnášet a můžete si sednout před podnikem na pivko či ke kávě. Jak se na to restaurace na Krumlovsku připravují?
Když v roce 2016 zvítězil Jiří Halamka v televizní kuchařské soutěži MasterChef, maloval si zářnou budoucnost za plotnou a v hospodě plné lidí. Nakonec zakotvil v ikonické restauraci Palmová zahrada v Hradci Králové. V místě, které vyprojektoval na začátku minulého století známý architekt Jan Kotěra, však vydržel jen pár měsíců. Plány mu překazily vládní nařízení spojené s pandemií nemoci covid-19. Až se tak v pondělí znovu otevřou zahrádky, po té u hradecké „Palmovky“, zůstane jen prázdné místo.
Historické centrum Olomouce i ulice města začínají zaplňovat předzahrádky a různé formy posezení. Od pondělí 17. května vláda povolí konzumaci občerstvení alespoň ve venkovním prostoru restaurací, hospod či kaváren.
Umývání talířů, sklenic a příborů, které nikdo měsíce nepoužíval, radost z toho, že konečně přivezli pivo. Ladislav Šimek, spolumajitel vyhlášené přerovské restaurace U Labutě, se podobně jako ostatní provozovatelé ve městě upíná k datu 17. května, kdy se konečně otevřou zahrádky restaurací, pivnic a kaváren. Věří, že to nejhorší období mají gastropodniky za sebou.
Dva zloděje, kteří mají na svědomí sérii vloupání na Mohelnicku a Uničovsku, dopadli ve středu 12. května policisté. Dostihli je po dramatické honičce v lese.
/FOTOGALERIE/ Velmi opatrný. Takový je přístup majitelů podniků na Boleslavsku k avizovanému pondělnímu otvírání zahrádek restaurací a hospod. Zdaleka ne každý se k tomuto kroku chystá. Důvodů uvádí provozovatelé více. A nejsou to pouze vládní nařízení, kdy je posezení na zahrádce restaurace podmíněno negativním covid testem a u stolů mohou být maximálně čtyři lidé z různých domácností.
Už v pondělí 17. května se mají otevřít předzahrádky. Jejich návštěvníci se budou muset prokázat negativním testem na covid. Podívejte se na přípravy.
V původně socialistickém komplexu služeb v Mariánských Horách dnes zůstávají čtyři restaurace s výdejními okénky. Což asi ne všem vyhovuje, zejména v souvislosti s koronavirem. „Pozor, místní udavač, volá na nás policii,“ tato zpráva stojí na plakátech objevujících se v lokalitě řečené U hodin, pojmenované podle dávno nefunkční sloupové časomíry.
/VIDEO/ Za normální situace by nové návštěvnické centrum humpoleckého Rodinného pivovaru Bernard už fungovalo. Jeho otevření však zhatila pandemie. Alespoň částečně do něj mohou lidé nakouknout už v pondělí 17. května.
/DENÍK NA NÁVŠTĚVĚ/ Na golfisty covidová opatření dopadla nejméně. Hrát mohli téměř bez omezení.
V pondělí dostanou restaurace v Česku možnost přivítat zákazníky alespoň na zahrádkách. Oficiální pravidla mají ale pár zádrhelů, nejzásadnějším je předkládání potvrzení o očkování, o prodělaném covidu nebo výsledku negativního testu. Od pardubických a chrudimských hospodských zaznívá kritika, že vláda nemá rozvolnění připravené. Podmínky jsou prý nesmyslné a mnozí pod příslibem anonymity přiznávají, že nařízená opatření nebudou dodržovat.
Dříve každá vesnice měla svou hospůdku. Po práci tam chodili unavení chlapi v montérkách na jedno točené, kolem harmonikáře bylo vždycky veselo. Na zdech byly obrázky místních umělců, tam, kde byl trochu větší sál recitovali ochotníci Máchu, nebo se chystal baráčnický ples. V knize Petra Špačka " Tak to bylo na Ústecku ," najdete hned několik desítek starých pohlednic zachycujících hospodskou historii.
Větší pláž, slibované převlékárny a další novinky plánují na letošní sezonu na olomouckém přírodním koupališti Poděbrady. Nejen o nich, ale i o policejních kontrolách či režimu po otevření zahrádek hovoří v rozhovoru pro Deník provozovatel restaurace Terasa Jiří Holub.
/FOTOGALERIE/ Nejistota, s níž se už více jak rok potýkají živnostníci v souvislosti s vládními opatřeními proti šíření koronaviru, pokračuje. Od pondělí 17. května by se mohly hostům znovu zpřístupnit předzahrádky restaurací, ale ve středu 12. května nemá nikdo z oslovených sebemenší tušení, jak to ve skutečnosti má být.
Hospody a restaurace plánují po znovuotevření navýšit ceny. Za pivo si v některých podnicích lidé připlatí o pět korun více, za jídlo o deset až 20 korun.
Do hospody na zahrádku na pivo chodím. Půjdu tam i teď. Ale to, co se děje, je komedie. Tady někdo zkouší, co si může dovolit, prohlásil Pavel Kerber z Havlíčkova Brodu. Zahrádky u kaváren a restaurací se od pondělí znovu otevřou, podmínkou návštěvy je testování či ukončené očkování.
Cinkání sklenic provázené přípitkem „Na zdraví“ se od pondělí už zase stane součástí provozu hospod na jihu Moravy. Ten moment, i když zatím pouze na zahrádce, už netrpělivě vyhlížejí například v Radegastovně Pirát ve Vyškově. Při dosud posledním rozvolnění si tam jídlo a pití ale objednají jen lidé, kteří už Covid-19 prodělali, jsou očkovaní nebo mají negativní test.
Česká vláda každý týden oznamenuje nová rozvolnění. Často však až poté, co si lidé pravidla za pandemie uzpůsobili podle svého. V okolí hospodských okýnek je tak často plno. Za otevřené zahrádky přitom mohou hospodští dostat až třímilionovou pokutu.
Česká vláda každý týden oznamenuje nová rozvolnění. Často však až poté, co si lidé pravidla za pandemie uzpůsobili podle svého. V okolí hospodských okýnek je tak často plno. Za otevřené zahrádky přitom mohou hospodští dostat až třímilionovou pokutu.
Česká vláda každý týden oznamenuje nová rozvolnění. Často však až poté, co si lidé pravidla za pandemie uzpůsobili podle svého. V okolí hospodských okýnek je tak často plno. Za otevřené zahrádky přitom mohou hospodští dostat až třímilionovou pokutu.
Česká vláda každý týden oznamenuje nová rozvolnění. Často však až poté, co si lidé pravidla za pandemie uzpůsobili podle svého. V okolí hospodských okýnek je tak často plno. Za otevřené zahrádky přitom mohou hospodští dostat až třímilionovou pokutu.
Česká vláda každý týden oznamenuje nová rozvolnění. Často však až poté, co si lidé pravidla za pandemie uzpůsobili podle svého. V okolí hospodských okýnek je tak často plno. Za otevřené zahrádky přitom mohou hospodští dostat až třímilionovou pokutu.
Česká vláda každý týden oznamenuje nová rozvolnění. Často však až poté, co si lidé pravidla za pandemie uzpůsobili podle svého. V okolí hospodských okýnek je tak často plno. Za otevřené zahrádky přitom mohou hospodští dostat až třímilionovou pokutu.
Česká vláda každý týden oznamenuje nová rozvolnění. Často však až poté, co si lidé pravidla za pandemie uzpůsobili podle svého. V okolí hospodských okýnek je tak často plno. Za otevřené zahrádky přitom mohou hospodští dostat až třímilionovou pokutu.
Česká vláda každý týden oznamenuje nová rozvolnění. Často však až poté, co si lidé pravidla za pandemie uzpůsobili podle svého. V okolí hospodských okýnek je tak často plno. Za otevřené zahrádky přitom mohou hospodští dostat až třímilionovou pokutu.
Ačkoliv provoz předzahrádek bude oficiálně povolen až od pondělí 17. května, díky teplému počasí v kombinaci se stále menší ochotou dodržovat covidová opatření je postupně otvírá restaurace za restaurací. Zájem o posezení u piva je ale různý. Někde jsou terásky skoro prázdné, jinde je hlava na hlavě. Podívejte se ve fotogalerii. Namátkou vybranou prázdnou hradeckou předzahrádku od plné pardubické poznáte na první pohled.
Na rozhlednu ve výškové budově ve Voříškově ulici v brněnských Kohoutovicích se letos podívají Brňané. Vyhlídku pod někdejší restaurací Grand Prix chce vedení městské části zpřístupnit do konce roku.
/FOTO, VIDEO/ Zrekonstruovaný raně klasicistní zámek v Dukovanech je znovu k mání. Jeho majitel se rozhodl pro prodej. Novým majitelem by se podle všeho mohla stát znovu obec Dukovany, která zámek v minulosti už vlastnila. Rozhodnout o tom ale musí místní zastupitelé.
/FOTO, VIDEO/ Zrekonstruovaný raně klasicistní zámek v Dukovanech je znovu k mání. Jeho majitel se rozhodl pro prodej. Novým majitelem by se podle všeho mohla stát znovu obec Dukovany, která zámek v minulosti už vlastnila. Rozhodnout o tom ale musí místní zastupitelé.
Radikální proměnou prochází jedna z nejznámějších restaurací v Šumperku. Podnik Opera v budově divadla získává nový interiér.
Hospodští napříč Zlínským krajem nechystají zdražení jídel a nápojů ve svých restauracích. V otevření za 14 dní nevěří, očekávají ale prosperující léto.
Před dvěma měsíci odjela Zlata Biedermannová (40) z Teplic na Bali. Do Indonésie měla s přítelem Pavlem Fleischerem (39) odletět už 1. února, ale Indonésie mezi vánočními svátky uzavřela hranice kvůli covidu-19 a přestože měli víza, museli čekat. Pavel jezdí do Indonésie pravidelně každý rok a Zlata se rozhodla, že pojede s ním.
Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček připustil, že by se zahrádky restaurací mohly otevřít už 17. května. Záleží to však na mnoha faktorech. Už v pondělí vláda rozhodla, že se 10.5. otevřou obchody, služby a také muzea, galerie a památky i ve zbylých krajích České republiky, kde dosud nebyly přístupné veřejnosti.
/DENÍK NA NÁVŠTĚVĚ/ Mariánské Radčice jsou starobylá vesnice. Je známá například tím, že je v ní barokní komplex s kostelem Panny Marie Bolestné, což je jedno z nejvýznamnějších poutních míst v severních Čechách.
Přes čtyři měsíce zejí restaurační zařízení prázdnotou a hospodští raději nadále vyčkávají. Minulý týden sice vláda představila plán, podle kterého by se alespoň zahrádky restaurací a kaváren mohly otevřít už 17. května, ale nic není jisté. Na větší přípravy na otevření je tak podle Deníkem oslovených hospodských brzo.
Přes čtyři měsíce zejí restaurační zařízení prázdnotou a hospodští raději nadále vyčkávají. Minulý týden sice vláda představila plán, podle kterého by se alespoň zahrádky restaurací a kaváren mohly otevřít už 17. května, ale nic není jisté. Na větší přípravy na otevření je tak podle Deníkem oslovených hospodských brzo.
Přes čtyři měsíce zejí restaurační zařízení prázdnotou a hospodští raději nadále vyčkávají. Minulý týden sice vláda představila plán, podle kterého by se alespoň zahrádky restaurací a kaváren mohly otevřít už 17. května, ale nic není jisté. Na větší přípravy na otevření je tak podle Deníkem oslovených hospodských brzo.
Přes čtyři měsíce zejí restaurační zařízení prázdnotou a hospodští raději nadále vyčkávají. Minulý týden sice vláda představila plán, podle kterého by se alespoň zahrádky restaurací a kaváren mohly otevřít už 17. května, ale nic není jisté. Na větší přípravy na otevření je tak podle Deníkem oslovených hospodských brzo.
Loni covidové úlevy restauratérům pomohly. Ušetřili i statisíce.
/VIDEO, VIZUALIZACE/ Výstaviště v Praze čeká zásadní rekonstrukce. Hlavní město do ní investuje rekordní částku.
Zavřené mostecké divadlo dostalo na starost opravovanou dominantu města. Historický areál na vrchu Hněvín se má proměnit v kulturní zónu.
Opatření proti nákaze nemocí covid-19 se dotkla celé ekonomiky. Jedním z nejvíce postižených odvětví bylo a stále je pohostinství. Co podnik, to jiný příběh. Tři z Karlína vám nyní přinášíme.
Ze školní třídy v Obyčtově je bar. Bývalí žáci tak školu stále pilně navštěvují. A není to jediná školní budova, která se poté, co dosloužila, změnila v restaurační zařízení. Podobného osudu se dočkala například i škola v nejvýše položené obci na Vysočině nebo škola ve Vémyslicích na Znojemsku, které se nachází těsně za hranicemi Třebíčska.
Podpořte majitele restaurací, oni nechtějí pomoc zadarmo, vzkazuje majitelka jihlavského kuchařského studia Gurmandie.
/ANKETA/ Dát si vychlazené pivko, osvěžující limonádu nebo si vychutnat výtečný oběd na předzahrádkách restaurací si budeme moci pravděpodobně nejdříve na přelomu května a června. Oznámila to hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Pozdě, už je to absurdní, proč ne hned, když jinde se již lidé mohou setkávat, jsou rozčilení majitelé restaurací, barů a hospod v Ústeckém kraji.
Slovensko je v rozvolňování skoro ve všech ohledech týdny před Českou republikou. K rozvolnění pomáhá všeobecně rozšířené testování.