Z nynějšího čtvrtého stupně protiepidemického systému (PES) na třetí vláda „podřadí“ od čtvrtka, a to současně ve všech krajích. Ministři o tom dnes jednomyslně rozhodli na svém mimořádném jednání. Co se tedy konkrétně změní?
Od čtvrtka přejde Česká republika do 3. stupně protiepidemického systému (PES). Díky tomu mohou v omezené míře znovu otevřít obchody a služby. Na otevření se připravují lidé i živnostníci ve Zlínském kraji.
Předlouhá doba temna končí. Točené pivo, návštěva kadeřníka nebo cvičení. To vše si budou moci dopřát občané České republiky po předlouhých devětapadesáti dnech, kdy vláda vyhlásila nouzový stav. Obnovení provozu restaurací, kadeřnictví nebo obchodů je povoleno od čtvrtka 3. listopadu.
Řada restaurací v Podkrušnohoří chce v omezeném režimu obnovit provoz ve čtvrtek 3. prosince. Provozovatelé v regionu tak reagují na nedělní rozhodnutí vlády, že Česko se přesune v protiepidemickém systému (PES) do třetího stupně.
Rozhodnutí vlády o uvolnění restrikcí od čtvrtka je podle Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) dobrý kompromis. Provozovatelé i hosté by však měli striktně dbát jednotlivých opatření, aby se zabránilo opětovnému nárůstu počtu případů koronaviru a případnému dalšímu uzavření podniků. Přes obnovení provozu hotelů a restaurací by stát neměl zapomenout na kompenzace pro tato odvětví. ČTK to řekl prezident AHR Václav Stárek.
Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) v neděli rozhodl o přechodu Česka do třetího stupně rizika podle protiepidemického systému PES. Ke změně však dojde až ve čtvrtek 3. prosince. Toto rozhodnutí umožní podle vlády to, že se budou moci podnikatelé dostatečně zásobit na rozvolnění. Vláda také požádá o prodloužení nouzového stavu, a to do konce kalendářního roku.
Vládní opatření uzavřela divadla a kluby, omezila tradiční oslavy adventu a zavřela dveře barů a restaurací. Po nočním Brně se prochází jen hrstka lidí. Zdánlivý klid ale podle terapeuta Ústavu prevence a léčby závislostí A Kluby Brno Martina Klíče skrývá nárůst problematického domácího popíjení alkoholu.
Vládní opatření uzavřela divadla a kluby, omezila tradiční oslavy adventu a zavřela dveře barů a restaurací. Po nočním Brně se prochází jen hrstka lidí. Zdánlivý klid ale podle terapeuta Ústavu prevence a léčby závislostí A Kluby Brno Martina Klíče skrývá nárůst problematického domácího popíjení alkoholu.
Dva lockdowny, uzavřené restaurace, sportoviště, obchody, daňová reforma a schodek státního rozpočtu pět set miliard korun. Česká republika zažívá po období ekonomického růstu nejistou dobu. „Nezaměstnanost poroste. Nové pracovní pozice musí začít utvářet stát. Byť by byly umělé,“ předpovídá hlavní ekonom brněnské investiční společnosti Cyrrus Petr Pelc.
Návštěvnost Mercandinových sadů v Klatovech po jejich obnově a rozšíření vyžití pro děti mnohonásobně stoupla. Podíl na tom má i pestrá nabídka občerstvení na Kolonádě.
Otevřou, nebo neotevřou? Takovou otázku řeší restaurace na severu Čech. O tom, zda se tak od pondělí 30. listopadu stane, nebo ne, rozhodne vláda zřejmě v neděli. Na začátku tohoto pracovního týdne vypadalo skoro jako hotová věc, že se zákazníci do restaurací brzy vrátí, na jeho konci to tak jisté není.
Otevřou, nebo neotevřou? Takovou otázku řeší restaurace na severu Čech. O tom, zda se tak od pondělí stane, nebo ne, rozhodne vláda zřejmě v neděli 29. listopadu.
Otevřou, nebo neotevřou? Takovou otázku řeší restaurace na severu Čech. O tom, zda se tak od pondělí stane, nebo ne, rozhodne vláda zřejmě v neděli 29. listopadu.
Otevřou, nebo neotevřou? Takovou otázku řeší restaurace na severu Čech. O tom, zda se tak od pondělí stane, nebo ne, rozhodne vláda zřejmě v neděli 29. listopadu.
Otevřou, nebo neotevřou? Takovou otázku řeší restaurace na severu Čech. O tom, zda se tak od pondělí stane, nebo ne, rozhodne vláda zřejmě v neděli 29. listopadu.
/ROZHOVOR/ Na začátku příštího týdne má dojít k zásadnímu posunu v jednáních o podmínkách pro provoz lyžařských areálů. Deníku to v pátek řekl Libor Knot, ředitel Asociace horských středisek ČR. Podle něj v České republice není žádný relevantní důvod k tomu, aby nedošlo k otevření lyžařských areálů. "Pohyb na čistém horském vzduchu v podstatě „ve skafandru“, tedy lyžařském oblečení, helmě, brýlích, rukavicích, není rizikový," říká.
/ANKETA/ Minimální až nulový prodej sudových a cisternových piv hlásí pivovary na severu Čech. Prodej piva v PET lahvích, nebo plechovkách může ztrátu nahradit jen částečně. Lidé prostě neradi pijí sami doma, rádi si popovídají s přáteli v restauraci.
/ANKETA/ Minimální až nulový prodej sudových a cisternových piv hlásí pivovary na severu Čech. Prodej piva v PET lahvích, nebo plechovkách může ztrátu nahradit jen částečně. Lidé prostě neradi pijí sami doma, rádi si popovídají s přáteli v restauraci.
/ANKETA/ Pražská restaurace ve sportovním areálu Šeberák v Kunraticích v pátek znovu otevřela. Včera v poledne uvnitř sedělo několik lidí, jedli a pili pivo. Podle majitele se ale jednalo hlavně degustátory nového menu, všichni podle něj mají podepsané dohody o provedení práce. Na protest proti nařízením menšinové vlády Andreje Babiše (ANO) otevřela hospoda již ve čtvrtek, po pár hodinách ji ale uzavřela policie.
Ministři budou v neděli rozhodovat o dalším uvolnění opatření proti šíření koronaviru. Po dnešním jednání vládní rady pro zdravotní rizika to uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Na tiskové konferenci uvedl, že počty nových případů covidu klesají pomaleji než minulé týdny, mezi regiony jsou přitom velké rozdíly. Podle prezentace v rizikovém skóre PES bylo aspoň den ve třetím stupni pět krajů, ostatní mají hodnoty čtvrtého. Jen Praha a Moravskoslezský kraj ho drží dlouhodobě. V neděli bude podle Blatného vláda rozhodovat podle nejaktuálnějších dat.
Naprostá většina hospod a restaurací otevře okamžitě v den, kdy jim to vládní rozhodnutí umožní. Podle průzkumu Plzeňského Prazdroje na vzorku 8 200 tuzemských podniků, kam dodává svá piva, jich jen 11 procent plánuje otevření odložit na období, kdy budou moci zákazníkům nabízet služby bez jakýchkoli omezení.
Naprostá většina hospod a restaurací otevře okamžitě v den, kdy jim to vládní rozhodnutí umožní. Podle průzkumu Plzeňského Prazdroje na vzorku 8 200 tuzemských podniků, kam dodává svá piva, jich jen 11 procent plánuje otevření odložit na období, kdy budou moci zákazníkům nabízet služby bez jakýchkoli omezení.
Pražská restaurace ve sportovním areálu Šeberák v Kunraticích se ve čtvrtek otevřela. Majitel v prohlášení tvrdí, že vláda jen vytváří chaos a chce se případně soudit. O svém kroku informoval otevřeně na sociálních sítích. "Přátelé, co neuděláte doma, najdete u nás. Vezměte rodinu a přijďte se najíst a napít. Na čepu Plzeň a k pozdní večeři husy a kanec," objevilo se na Facebooku. Nakonec podnik zavřeli policisté.
/ANKETA/ Minimální až nulový prodej sudových a cisternových piv hlásí pivovary na severu Čech. Prodej piva v PET lahvích, nebo plechovkách může ztrátu nahradit jen částečně. Lidé prostě neradi pijí sami doma, rádi si popovídají s přáteli v restauraci.
/ANKETA/ Minimální až nulový prodej sudových a cisternových piv hlásí pivovary na severu Čech. Prodej piva v PET lahvích, nebo plechovkách může ztrátu nahradit jen částečně. Lidé prostě neradi pijí sami doma, rádi si popovídají s přáteli v restauraci.
Stravenky jsou jedním z evergreenů české politiky. Kdysi je chtěl zrušit jako anti-systémové i někdejší ministr financí Miroslav Kalousek, a také si na nich vylámal zuby. „Vysvětlovací kampaň“ realizovaná stravenkovými firmami byla nad síly i tehdy nejlepšího ministra financí světa.
Policisté šetřili případ, kdy dva podezřelí muži 22. září v restauraci v obci na Třeboňsku slovně napadali ostatní hosty restaurace, což vyvrcholilo fyzickým napadením.
Město Žatec nabídne k pronájmu restauraci a minipivovar U Orloje. Ostatní činnosti Chrámu chmele a piva, tedy turistickou sekci, galerii a klášterní zahradu, si ponechá ve své správě.
Od čtvrtka se v New Yorku opět nechodí do škol. Všichni žáci a studenti se plně přesouvají před počítače k distanční výuce. A to město, které bylo na jaře epicentrem koronavirové pandemie v USA, teprve v září začalo pozvolna otevírat jak školy, tak obchody a restaurace a další podniky.
Město Žatec nabídne k pronájmu restauraci a minipivovar U Orloje. Ostatní činnosti Chrámu chmele a piva, tedy turistickou sekci s věží, Galerii Sladovna a klášterní zahradu, si ponechá ve své správě. Ve čtvrtek 19. listopadu o tom rozhodli žatečtí zastupitelé.
/FOTOGALRIE/ Už ne jen velké fastfoodové řetězce McDonald‘s či KFC, ale také restaurace Kartáč v ostravských Mariánských Horách dopřává klientům pohodlí, vyzvednout si jídlo přímo z okýnka svého vozu. „Krátce poté, co nás podruhé zavřeli, jsem musela s něčím přijít! Byl to nápad ryze ze zoufalství,“ říká majitelka.
Vypadá to, že se podpora restaurací začala vyplácet. Alespoň tedy těch, které nechaly otevřené výdejní okénko a mají také kupříkladu rozvoz. To jsou varianty, které provozovatelům sice nevydělají tolik peněz, kolik by chtěli, ale udrží je to alespoň nad vodou po dobu krize. Například o svatomartinské menu byl v některých restauracích ještě větší zájem než loni.
/FOTOGALERIE/ Putovní kamínky, ale i balíčky s pamlsky a se svačinkami putují od různých dárců do rychnovské nemocnice jako poděkování. I její personál pečuje, co jen síly stačí, o covidové pacienty, kterých tu leží více než tři desítky. A díky těmto "vzkazům" od veřejnosti cítí podporu, která je pomáhá držet nad vodou. Mezi dárci jsou přitom také ti, kteří letos už podruhé zažívají perné chvíle. Nevědí, jak dlouho ještě potrvá současná situace, zda ji jejich podniky vůbec dokážou ustát.
Takzvaných dogfriendly podniků na mapách přibývá. Provozovatelé mají pro pejskaře pochopení. Zároveň ale přiznávají, že by mohli zákazem vstupu přijít o zákazníky.
Odborář Bohumír Dufek navrhuje, aby hospody mohly mít otevřeno alespoň v době oběda. Restauratéři nejásají. Prý by jim to vůbec nepomohlo. Na předsedu Asociace samostatných odborů ČR Bohumíra Dufka se snáší vlna kritiky. Výtky schytává ze všech stran, nejsilnější od hospodských. Před pár dny totiž v rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že polovina restaurací a hospod v Česku nevytváří přidanou hodnotu a měla by zkrachovat. Podle něj jde pouze o „nálevny“.
Odborář Bohumír Dufek navrhuje, aby hospody mohly mít otevřeno alespoň v době oběda. Restauratéři nejásají. Prý by jim to vůbec nepomohlo. Na předsedu Asociace samostatných odborů ČR Bohumíra Dufka se snáší vlna kritiky. Výtky schytává ze všech stran, nejsilnější od hospodských. Před pár dny totiž v rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že polovina restaurací a hospod v Česku nevytváří přidanou hodnotu a měla by zkrachovat. Podle něj jde pouze o „nálevny“.
/ANKETA/ Vládní nařízení uzavřelo restauracím provoz a ty musejí nyní čelit vážným existenčním problémům provozem svých jídelen. Z dlouhodobého hlediska není jejich příjem pochopitelně srovnatelný, ale přece jen je drží nad vodou. Jídlo je pro ně totiž momentálně jediným zdrojem příjmů.
Nadcházející prodloužený víkend naláká tisíce Čechů na cesty za nákupem či jinými radostmi do sousedních zemí. Ale často není o co stát. Pokud tam člověk nezamíří do přírody, smrskne se výlet pouze na ty nákupy nebo obhlížení památek zvenčí. Deník.cz pro vás připravil rychlý přehled, kam nyní smí a na jak dlouho.
Na několik hodin se ocitlo zhruba tři tisíce lidí na východním tachovském sídlišti a v přilehlých ulicích bez vody. Voda začala kvůli prasklému potrubí vyvěrat ze silnice a chodníku ve Fügnerově ulici ve středu v podvečer. Vodaři, kteří dorazili na místo havárie, museli přívod vody vypnout.
V těžké době koronavirové pandemie se města na Boleslavsku snaží pomoci podnikům, které nyní nemohou standardně fungovat.Je to tak třeba v Mnichově Hradišti, kde k tomu využívají sílu sociálních sítí. Na městském profilu na Facebooku naleznou místní aktuální nabídku restaurací.
Zájem je o jednotlivé porce do krabičky, kdy v rámci každodenního menu je k mání i husí stehno s červeným zelím, žemlovými knedlíčky a s bramborovými šiškami, ale především o pekáče, které jsou v nabídce ve dvou variantách: jak s celou pečenou husou, tak se čtveřicích husích stehen. Lidé ale žádají i samotný kaldoun neboli husí polévku. Tak ve středu shrnul pro Deník Miroslav Oliva z Olivova pivovaru v Dolních Břežanech na Praze-západ zájem o svatomartinskou nabídku, která je s husími pochoutkami neodmyslitelně spojena.
V českých domácnostech dnes voní svatomartinské husy a sklenice se plní svatomartinským vínem. Ve dni svátku svatého Martina spousta lidí tradičně vyráží za stejnými dobrotami také do restaurací. Tentokrát tam ale ke stolům neusednou. Přesto se o oblíbený svátek nenechají ochudit - a podpoří zároveň místní podnikatele v gastronomickém oboru.
Dnešní svátek svatého Martina je tradičně spojený nejen s jeho v posledních letech neaktuálním příjezdem na bílém koni a prvním sněhem, ale i s pečenou husou či svatomartinským vínem. Aktuální situace však gastronomické využití oblíbeného pokrmu značně limituje a užít si atmosféru husích hodů přímo v restauraci musí letos gurmáni oželet. Přesto není nutné se voňavé husí pečínky vzdát a mnohé restaurace v regionu lákají na možnost objednávky husího menu.