Nebudu se dál podílet na gastrogenocidě a na ponižující diktatuře státu jako restauratér, oznámil na facebooku majitel restaurace Koshi v brněnské Údolní ulici Janko Martinkovič.
Ministr Jan Blatný navrhne vládě, aby země přešla do čtvrtého stupně „PES“. Znamená to, že stravovací a ubytovací zařízení nebudou moci fungovat. Nově však zůstanou otevřené obchody.
Před pětatřiceti lety se v něm proháněly děti, na přelomu tisíciletí zpustnul a nastala jeho doba temna. Nyní se mu ovšem reálně blýská na lepší časy. Řeč je o hotelu Upolín v údolí říčky Bělé na Kladecku. Dříve vyhledávaný areál pro letní i zimní rekreaci dnes díky prováděným opravám pod novým majitelem chytá druhý dech.
Nakoupili zásoby, narazili sudy. A hospodským zase zbudou jen oči pro pláč a otevřená výdejní okénka. Nad restauracemi a hotely se totiž po 12 dnech od jejich otevření opět smráká.
Vše podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) nasvědčuje tomu, že vláda v pondělí schválí změnu stupně protiepidemického systému (PES) ze třetího na čtvrtý. Hotely a restaurace by pak musely zavřít ke konci týdne. Obchody a služby budou moci dále fungovat.
Šestačtyřicetiletý Ondřej Maršálek provozuje posledních pět a půl roku Café Nová doba v Holešovicích. Název lehce mate, protože podnik není typickou kavárnou, spíše něčím mezi ní, malou pivnicí a barem. Vyhledávaný je hlavně lidmi, kteří bydlí nebo studují v okolí. Díky štamgastům je od znovuotevření restaurací na začátku prosince každý den skoro plný.
Petra Šenkeříka ze Zlína znají jeho známí jako usměvavého a dobře naladěného člověka. Letos mu ale, stejně jako jeho kolegům, majitelům hospod, restaurací a pivnic, do smíchu moc není. Kvůli pandemii covidu museli všichni letos zavřít své podniky na několik měsíců.
Zavřít, otevřít a zase zavřít. Otvírací dobu i způsob fungování v brněnské restauraci Sherwood mění téměř častěji než nabídku. „Podmínky se neustále mění a my se snažíme přežít. Takže měníme druh provozu podle nařízení. Učíme se,“ říká majitel restaurace v lesoparku Akátky Michal Rozbořil.
Dušan Neumann provozuje v Olomouci dva podniky. Zatímco pivnice Na Rampě zůstala během nouzového stavu zcela zavřená, sousední restaurace s hudebním klubem Bounty Rock Cafe fungovala díky výdejovému oknu alespoň v provizorním režimu.
První vlnu jsme ustáli, měli jsme našetřeno. Ale než jsme si stačili znovu udělat rezervu, zase jsme museli zavřít. Tak popisuje nelehkou dobu pro gastronomii Dalibor Špejtek z Luk nad Jihlavou. Vláda podle něj nezvládá hlavně komunikaci.
Některé restaurace v Lounech v pátek večer v souladu s vládními nařízeními nezavřely ve stanovenou dobu. Zůstaly alespoň symbolicky otevřené i po 20. hodině, hosté v nich ale nebyli. Situaci monitorovala policie, prohřešky proti vládním nařízením nezjistila. Majitelé restaurací chtějí v podobném protestu proti vládním nařízením pokračovat i dnes a v neděli večer.
„Lidé zpohodlněli, zvykli si na rozvoz jídel,“ komentovala současnou situaci s návštěvností restaurací Andrea Šupolová z Pizzerie Del Canto v Kroměříži. Podle ní, i když se po rozvolnění mohly restaurace a a další tato zařízení otevřít, tak lidé stále využívají služby rozvozu jídel domů nebo do zaměstnání. Například ve zmiňované restauraci tak prý denně rozvezou i šedesát pizz.
Restaurace, hospody a bary musí zavírat ve 20 hodin. Provozní doba se jim zkrátila o dvě hodiny, provozovatelé podniků přiznali, že je to pro ně velmi citelným zásahem. Prakticky totiž přišli o večeře, které tvoří podstatnou část jejich tržeb. „Lidé začínají chodit na večeře mezi 19. a 20. hodinou, takže ztráta je obrovská. Jsme prakticky bez minutkových večeří, které naši restauraci v podstatě živí nejvíc. Tržby padly o minimálně sedmdesát procent,“ popsal provozní restaurace Černý orel Petr Štiller.
Restaurace, hospody a bary musí zavírat ve 20 hodin. Provozní doba se jim zkrátila o dvě hodiny, provozovatelé podniků přiznali, že je to pro ně velmi citelným zásahem. Prakticky totiž přišli o večeře, které tvoří podstatnou část jejich tržeb. „Lidé začínají chodit na večeře mezi 19. a 20. hodinou, takže ztráta je obrovská. Jsme prakticky bez minutkových večeří, které naši restauraci v podstatě živí nejvíc. Tržby padly o minimálně sedmdesát procent,“ popsal provozní restaurace Černý orel Petr Štiller.
Na Veselce v Litomyšli nastaly kvůli covidu neveselé časy. Pěkně rozjetá restaurace, minipivovar a cvičební sál dostaly pod nohy. Majitel Jiří Kohák nevylučuje, že v budoucnosti může přijít situace, kdy je bude živit jen malý pivovar, kde vaří Bedřichovu jedenáctku a na svátky také speciální piva.
Majitel horského penzionu s restaurací a ubytováním Lukáš Dvořák se snaží, aby jeho zařízení U Pražáka v horské Bublavě na Kraslicku přežilo nelehké časy. I proto se rozhodl, že bude zákazníkům jídlo rozvážet. Říká, že letos provoz dotoval a dotuje stále.
/INFOGRAFIKA/ Lidé na Vysočině si během pandemie koronaviru z restaurací nejčastěji objednávali obědy. Nikoho asi nepřekvapí, že nejvyhledávanějším jídlem byla pizza.
/INFOGRAFIKA/ Lidé na jihu Moravy si během pandemie koronaviru z restaurací nejčastěji objednávali obědy. Nikoho asi nepřekvapí, že nejvyhledávanějším jídlem byla u Jihomoravanů pizza.
Rozvoz jídel neskočil s otevřením restaurací. I Jihočeši si zvykli objednávat nejen rychlé občerstvení, ale velký boom zažívá česká klasika. O tom hovoří řada restauraterů v kraji.
Chození do restaurací a hospod je za dodržení daných pravidel bezpečné. Upozorňuje na to nová kampaň, jež zároveň nabádá lidi k odpovědnějšímu chování v gastro zařízeních.
Řada restaurací protestovala proti nutnosti zavírat své provozy v 20 hodin, jak vyžaduje vládní nařízení kvůli boji s koronavirem. Mezi nimi byla i pivovarská restaurace Malý Janek, která sídlí v Jincích. Při středečních protestech zůstala otevřená i po osmé hodině večer.
Řada restaurací protestovala proti nutnosti zavírat své provozy v 20 hodin, jak vyžaduje vládní nařízení kvůli boji s koronavirem. Mezi nimi byla i pivovarská restaurace Malý Janek, která sídlí v Jincích. Při středečních protestech zůstala otevřená i po osmé hodině večer.
Chaos, jeden den něco platí a druhý je to jinak! Podle Sdružení přátel piva je postup vlády jen nahodilý a alibistický. Vláda ale varuje před nárůstem počtu nemocných.
Zmatky způsobené vládními nařízeními týkajícími se omezení provozu restaurací nemají konce. Vláda dnes chtěla změnit své nedávné rozhodnutí a povolit hospodám prodej piva do PET lahví. Ráno proto přijala změnu pravidel. Jenže došlo k dalšímu omylu. Do svého nařízení vláda zapomněla dodat textovou formulaci o zákazu „mimo vnitřní prostory“ a na oficiálním webu vlády se objevila formulace „zakazuje se prodávat rozlévané nebo na místě připravované nápoje k okamžité konzumaci.“
V celém Pardubickém kraji policie při středečních večerních kontrolách hospod a restaurací nezjistila žádné porušení nařízené zavírací doby do 20 hodin. Uvedla to krajská policejní mluvčí Markéta Janovská.
K desítkám hospod a restaurací, které se rozhodly porušit vládou nařízenou zavírací hodinu, se na Děčínsku podle údajů žádné takové zařízení nepřipojilo.
Nová vládní opatření znovu nejvíc dolehla na provozovatele hospod a restaurací. Od středy musí své provozovny zavírat o dvě hodiny dřív, už ve 20.00. Mnoho restauratérů se proti tomu bouří. Říkají, že jsou obětní beránci chaotických rozhodnutí české vlády a brání se. Některé restaurace tak ve středu zůstaly otevřené i po 20. hodině. Asi největší odpor se zvedl na Teplicku, ale také na jižní Moravě, středních Čechách či v Praze. Před devátou hodinou proběhly v otevřených podnicích policejní kontroly.
/FOTO/ Mají mít večer zavřeno, ale na protest zůstávají otevřené. Řada restaurací a hospod v Ústeckém kraji hned první den ve středu večer záměrně porušila nařízení o zkrácené otevírací době, které vláda zavedla kvůli zhoršující se koronavirové situaci.
Povinnou zavírací dobu ve 20.00 včera v Praze nerespektovaly nejméně dvě restaurace. Jednou z nich byla smíchovská tankovna U Zlatého Jelena, druhou restaurace Šeberák v Kunraticích, odkud většina hostů odešla po příjezdu policie. Do tankovny přijeli kolem půl desáté policisté také a podle provozního podniku hosty vykázali. V centru hlavního města restaurace a hospody zákaz otevření po 20.00 respektovaly.
Už je to za hranou, hovoří o opětovně zpřísněných koronavirových opatřeních majitelé hospod a restaurací z Vysočiny. Vláda jim zkrátila otevírací dobu, od středy musejí zavírat už v osm hodin večer. Hospody přitom mohly otevřít teprve minulý čtvrtek, a to původně do deseti večer. K tomu ještě ve středu platil zákaz prodeje rozlévaného alkoholu hostům s sebou domů.
/FOTO/ Obětní beránci chaotické vlády. Tak se označují provozovatelé restaurací a hospod, na které ve středu 9. prosince večer dolehla nová vládní opatření. Namísto ve 22 hodin musí zavírat o dvě hodiny dříve, čímž přijdou o podstatnou část tržeb. Někteří proto připravují rebelii, nejvýraznější odpor se zvedl na Teplicku. Některé restaurace zůstaly ve středu otevřené déle.
/FOTO/ Obětní beránci chaotické vlády. Tak se označují provozovatelé restaurací a hospod, na které ve středu 9. prosince večer dolehla nová vládní opatření. Namísto ve 22 hodin musí zavírat o dvě hodiny dříve, čímž přijdou o podstatnou část tržeb. Někteří proto připravují rebelii. Některé restaurace zůstaly ve středu otevřené déle.
Bouřlivou diskusi vyvolalo prohlášení zveřejněné na facebookové stránce hodonínské pivnice Corso. Reagovalo na nové nařízení o dřívější zavírací hodině restaurací.
Pivo domů budou restaurace moci prodávat pravděpodobně už od čtvrtka. Premiér Andrej Babiš (ANO) to řekl Právu s tím, že pondělní nařízení vlády se pravděpodobně změní. Dnes také jedná Poslanecká sněmovna o prodloužení nouzového stavu. Podle posledních informací komunisté podpoří žádost menšinové vlády ANO a ČSSD, ale pouze do vánočních svátků. Kabinet žádá o 30 dnů.
Mluvčí městské policie Věra Školková potvrdila, že mají strážníci v plánu od středy 9. prosince kontrolovat dodržování nových vládních nařízení, a to nejen uzavření restauračních zařízení ve 20 h. „Jedná se také o kontrolu prodeje alkoholu ve výdejních okénkách, platí to i pro stánky,“ upřesňuje Věra Školková.