Opoziční ODS chce záruky, že vláda bude kompenzovat škody vzniklé kvůli koronavirovým opatřením. Podpůrné programy by se podle občanských demokratů měly týkat restaurací, kultury, sportu, služeb či cestovního ruchu. ODS dnes v tiskové zprávě uvedla, že občané nemohou platit za chyby, které kabinet způsobil svou neschopností. Připomíná také návrhy, které předložila do Sněmovny v předchozích měsících.
Ministr zdravotnictví Roman Prymula ve čtvrtek po shodě s vládou zpřísnil opatření proti šíření koronaviru. Na čtvrteční tiskové konferenci však nezmínil, že vláda také omezila vstup do obchodů a provozoven na skupiny maximálně po dvou osobách. Nařízení platí ode dneška. Výjimku mají stejně jako u stolu v restauracích členové jedné domácnosti.
Restaurace a hospody budou muset od pátku respektovat nová nařízení vlády. Ještě ve čtvrtek si hosté v restauračních zařízeních poseděli u piva či večeře do 22 hodin u stolů po šesti. Od pátku si kamarádi nebo rodiny posedí u večeře či aperitivu jen po čtyřech a to do 20 hodin. Nové opatření potrvá dva týdny.
Jen zavřené dveře najdou lidé, kteří od pátku vyrazí do bazénu, posilovny či fitnescentra. Ve čtvrtek představil ministr zdravotnictví Roman Prymula nová opatření na zastavení šíření koronaviru. Od pátku se uzavřou na dva týdny vnitřní sportoviště a zoologické zahrady, omezení čeká lidi také v restauracích, od pondělí pak zavřou na stejně dlouhou dobu rovněž kina či divadla. Jihomoravští provozovatelé se obávají, zda jejich podniky přežijí.
Vláda urychlí restrikce proti koronaviru. Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) dnes představil další přísnější omezení. Ta se týkají zejména volnočasových aktivit, jde například o zrušení všech sportovních a kulturních akcí. Omezena bude rovněž otevírací doba restaurací a barů. Epidemie koronaviru v Česku nepolevuje, přibývá jak hospitalizovaných pacientů, kteří potřebují intenzivní peči, tak obětí. Přísnějšími opatřeními chce Prymula předejít tomu, že se zdravotnický systém dostane na hranu svých kapacit.
Nad železničním viaduktem na začátku Husovy třídy (dnešní Husitské ulice) nechalo tehdejší samostatné město Žižkov v roce 1903 postavit lázně podle návhru architekta Jindřicha Motejla. Z nejmodernějšího a největšího zařízení svého druhu, kterou místní patrioti hrdě označovali jako „perlu“, se stal chátrající prázdný dům. Praha 3 teď představila další plán, jak se dá budova bývalých městských lázní využít.
Omezení, která platí kvůli epidemii koronaviru, komplikují život podnikatelům v pohostinství. Restaurace a bary musí zavírat už ve 22. hodin. Některá zařízení budou podle svých majitelů zanedlouho stát před rozhodnutím jak dál, a jestli vůbec, vést své podniky.
Když skončila jarní pandemie covidu-19, všichni si oddechli. I provozovatelé restaurací a ubytovacích zařízení. Ne na dlouho. Hospody teď sice fungují, ale jen do 22 hodin. Jejich provozovatelé však situaci považují za horší, než byla na jaře.
S jasným cílem, odnést si trezor, se v noci z neděle na pondělí vloupal do jedné z uherskohradišťských restaurací neznámý zloděj. Dovnitř vnikl oknem. Následně se vydal ke dveřím skladu, které vypáčil. Odsud ukradl trezor s penězi.
Půl roku života s koronavirem doléhá těžce na majitele gastronomických podniků. Sotva se po první vlně epidemie a vládních restrikcí začaly jakž takž stavět na nohy, přišla další tvrdá rána. Od pondělí 5. října může u jednoho stolu sedět jen šest lidí a mezi stoly musí být 1,5metrové rozestupy. Už čtrnáct dní navíc pro všechny podniky platí stejná večerka ve 22 hodin. Na hosty mají nařízení jasný vliv: ztratili chuť chodit do hospody a navíc se začali bát.
K tomu, že restaurace, hospody či bary musí zavírat nejpozději v deset hodin večer a stoly pro hosty musí být v určité vzdálenosti od sebe, se přidalo ještě další nařízení.
Jaroslav Sapík má v české gastronomii silné jméno. Přes pětadvacet let působil v pražském hotelu Ambassador, kde se vypracoval až na pozici šéfkuchaře. Se svou profesí také procestoval nespočet předních zahraničních hotelů a restaurací. Získal mnoho četných uznání a medailí, vařil pro prezidenty i krále, a nakonec si za Prahou v obci Klokočná otevřel restauraci, jež se nese v duchu jeho oblíbené české kuchyně.
"Roušky budou od září povinné i v kadeřnictvích a v restauracích mimo dobu konzumace, povinné budou pro hosty i obsluhu," informovala média před měsícem o nových pravidlech v restauracích. Problém je v tom, že personál ani provozovatelé restaurací nestíhají sledovat časté změny, kterými ministerstvo zdravotnictví zpřísňuje dosavadní epidemiologická pravidla.
Vesmírní zahradníci a výživa budoucnosti. Jan Jelínek, jeho otec a další dva kolegové založili v Chotěboři firmu Gardenauts zaměřenou na pěstování bylinek ve zvláštním klimatickém prostředí. Jan a jeho otec Leoš věří že budoucnost lidstva je ve vesmíru, kde tento systém umožní pěstování jídla i na jiných planetách.
Nedbalost při pálení klestí. To byla příčina sobotního požáru na prudkém svahu beskydského masivu Ondřejník v Pstruží na Frýdecko-Místecku. Hasiči museli kvůli rychle se šířícímu požáru evakuovat i třicet hostů přilehlé restaurace Roubenka Ondřejníček.
35letý muž z Mostu čelí obvinění z pokusu zločinu těžkého ublížení na zdraví a z přečinu výtržnictví. Agresor měl v jedné z mosteckých restauracích brutálně napadnout mladšího muže. Před útokem s ním ale ještě popíjel.
Do poslední chvíle ladili ve většině volebních místností na Českolipsku členové volebních komisí nezbytné detaily. Někde dokonce ve stísněných prostorách vyměřovali linie pro dvoumetrové odstupy, aby při volbách lidé dodrželi výjimečné hygienické požadavky. Úderem 14. hodiny začali přicházet první voliči. Historicky poprvé si museli nasazovat roušky a dezinfikovat ruce.
Češi se budou muset kvůli snazšímu odhalovaní výskytu a šíření koronaviru registrovat při návštěvě hospod a restaurací, plánuje ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Podobné opatření už platí například v Německu nebo v Británii. Prymula to uvedl při interpelacích ve Sněmovně. Premiér Babiš však takové opatření ve večerní televizní debatě odmítl a sám ministr svá dřívější slova upřesnil.
Zatímco v Praze si restauratéři podle jejich asociace stěžují kvůli omezení provozu do 22 hodin na třetinový propad příjmů, v Pardubickém kraji situace podle ankety Deníku tak otřesná zdaleka není.
Zatímco v Praze si restauratéři podle jejich asociace stěžují kvůli omezení provozu do 22 hodin na třetinový propad příjmů, v Pardubickém kraji situace podle ankety Deníku tak otřesná zdaleka není.
Zatímco v Praze si restauratéři podle jejich asociace stěžují kvůli omezení provozu do 22 hodin na třetinový propad příjmů, v Pardubickém kraji situace podle ankety Deníku tak otřesná zdaleka není.
Zatímco v Praze si restauratéři podle jejich asociace stěžují kvůli omezení provozu do 22 hodin na třetinový propad příjmů, v Pardubickém kraji situace podle ankety Deníku tak otřesná zdaleka není.
Situace nevypadá dobře. Řeč je o barech a restauracích, tedy hlavně těch, kteří mají kšeft až s pokročilou denní dobou. Takzvaná „Prymulova večerka“, jak mezi sebou říkají restauratéři a provozovatelé hospod a barů, je pro ně velkým zásahem do jejich byznysu. Do řady takových podniků se lidé chodí bavit často až kolem půlnoci. Pokud tedy musejí zavřít dveře svých hospod s desátou hodinou, znamená to velký problém.
Situace nevypadá dobře. Řeč je o barech a restauracích, tedy hlavně těch, kteří mají kšeft až s pokročilou denní dobou. Takzvaná „Prymulova večerka“, jak mezi sebou říkají restauratéři a provozovatelé hospod a barů, je pro ně velkým zásahem do jejich byznysu. Do řady takových podniků se lidé chodí bavit často až kolem půlnoci. Pokud tedy musejí zavřít dveře svých hospod s desátou hodinou, znamená to velký problém.
Žatečtí zastupitelé zase diskutovali, co dál s Chrámem chmele a piva. Ve městě už je to několik měsíců takový kolorit. Na jejich jednání, poslední proběhlo před pár dny, se o této městské příspěvkové organizaci, zvláště o její restauraci, dlouze hovoří, rozhodnutí ale není žádné.
/VIZUALIZACE/ Ve Šlapanicích by pro místní měla vzniknout nová restaurace. V parku Riegrova město staví novou multifunkční budovu. Stavbu zahájili v srpnu, restaurace by měla zahájit svůj provoz v červnu příštího roku.
Na hranici krachu. Taková je v posledních měsících situace v nejedné hospodě. Kvůli narůstajícímu počtu nakažených koronavirem a zavádění dalších opatření stojí hospodští mnohdy nad propastí.
„Zábava se v deset teprve rozjíždí. Budeme tratit statisíce korun,“ říkají majitelé barů a restaurací. Bojí se, že po volbách je čekají ještě tvrdší restrikce.
Druhá největší restaurace v Plzni a minipivovar Beer Factory po čtyřech letech provozu končí. Jeho majiteli, slavnému plzeňskému sládkovi Josefu Krýslovi, zavřela oblíbený podnik v centru Plzně druhá vlna koronaviru.
/FOTOGALERIE/ Jeden z nejlepších útočníků historie Baníku Ostrava i celého českého fotbalu si naplno užívá zaslouženého důchodu. Ve čtvrtek oficiálně spustil prodej své knihy Baroš – Opravdová legenda, kterou napsal s autory Jiřím Holišem a Jiřím Vojkovským. Grafický design měl na starost Jan Kulich.
V úterý 22. září se stala krátce před 21. hodinou ve Slaném v Šultysově ulici před restaurací Hamburk dopravní nehoda. Osobní auto značky BMW zde srazilo muže, který přecházel silnici po přechodu i se svým psem na vodítku. Bavorák, který ulicí prosvištěl, srazil muže a psa odhodil asi patnáct metrů daleko. Zvíře bohužel náraz vozu nepřežilo. Čtyřiatřicetiletý chodec vyvázl se zlomeninou nohy.
Hospody a restaurace budou muset zavřít ve 22 hodin již ve čtvrtek večer, uvedl pro server iDnes.cz nový ministr zdravotnictví Roman Prymula. Ve stejný den pak vejde v platnost i omezení sportovních akcí pro diváky. Opatření vyhlásí ministerstvo ve středu, platit bude prozatím čtrnáct dní.
České restaurace se po obrovském propadu tržeb na jaře, který je připravil až o 90 procent příjmů, v létě částečně vzpamatovaly. Zachránili je zejména čeští turisté, kteří dovolenou strávili ve své vlasti.
České restaurace se po obrovském propadu tržeb na jaře, který je připravil až o 90 procent příjmů, v létě částečně vzpamatovaly. Zachránili je zejména čeští turisté, kteří dovolenou strávili ve své vlasti.
Koronavirus téměř zastavil ekonomiku. Některá ubytovací zařízení byla celé měsíce zavřená, ani do restaurací se lidé nehrnuli – a nemohli hrnout – jako dřív. Podle Petra Frýdla, předsedy krajské sekce Asociace hotelů a restaurací ČR Moravskoslezského kraje je snad nejhorší období zažehnáno.
Koronavirus téměř zastavil ekonomiku. Některá ubytovací zařízení byla celé měsíce zavřená, ani do restaurací se lidé nehrnuli – a nemohli hrnout – jako dřív. Podle Petra Frýdla, předsedy krajské sekce Asociace hotelů a restaurací ČR Moravskoslezského kraje je snad nejhorší období zažehnáno.
Vláda představila nová opatření proti šíření onemocnění covid-19. Týkají se restaurací, škol i barů. Ty budou muset být od půlnoci do šesté hodiny ráno zavřené, na akcích bude moci být maximálně deset stojících lidí. Od pátku pak budou mít žáci a studenti povinnost nosit roušky i ve třídách během výuky.
V secesním domě na náměstí Národních hrdinů, kde desítky let promítalo kino Mír, dříve Edison, ve čtvrtek otevřel globální řetězec rychlého občerstvení McDonald´s svoji třetí olomouckou pobočku.
/FOTOGALERIE/ K prodeji nebo k dlouhodobému pronájmu nabízí město Ostrava pozemky s domem, ve kterém více než sto let sídlí i legendární restaurace Spolek. Dvoupodlažní objekt v centru města potřebuje zásadní rekonstrukci.
Sen o vlastní restauraci v ní vzklíčil po návratu z Anglie a pobyt v Itálii ji zase přesvědčil o zaměření kuchyně. Řeč je o Lucii Novákové, majitelce restaurace Babetti v Ostravě.