Kreativ

ŠTÍTEK: restaurace

PODÍVEJTE SE: Opava posmutněla. Padly poslední panáky. Hospody mají opět stopku!

/FOTOGALERIE/ Zřejmě poslední možnost si v letošním roce zajít do hospody, restaurace nebo baru měli zájemci také v Opavě ve čtvrtek 17. prosince. Úderem dvacáté hodiny večerní se totiž brány zmíněných podniků definitivně uzavřely, a to na základě rozhodnutí vlády. Od pátku 18. prosince už budou moci mít v provozu znovu pouze výdejní okno.

Poslední večer před uzavřením restaurací.

Protest hospod v Brně: otevřeno nebo rozsvíceno po osmé a vyvěšená černá vlajka

Ve čtvrtek naposledy před dalším nuceným uzavřením do oblíbeného podniku v Adamově na Blanensku vyrazil i Josef Trunda. Pravidelné posezení s přáteli tam bude na dlouho jeho poslední. „Bude to letošní poslední pivo s přáteli v naší oblíbené hospůdce. To nemůžu vynechat. Samozřejmě se mi nařízení vlády nelíbí, ale respektuji ho. Podle mého nemá moc smysl, ale to nechám na posouzení jiných,“ řekl Deníku muž.

Naposledy na pivo. Hospody se podvolují vládním nařízením

Čtvrtek 17. prosince je poslední den, kdy mohou být podle vládních nařízeních otevřené hospody a restaurace. V pražských hospodách, kam se vydali reportéři Deníku, panoval večer čilý ruch. Lidé si přišli hospodskou zábavu letos užít naposledy.

Předčasný silvestr i chystání protestu. Restaurace na uzavření reagují různě

Z důvodů vládních nařízení musí restaurace a bary dnes ukončit provoz nejpozději ve 20:00. Od zítřka pak budou muset být zavřené úplně. Část hospodských a restauratérů se však přihlásila k výzvě chcípl PES a v minulých dnech odmítla zavřít ve stanovenou dobu, nebo alespoň symbolicky vyvěsila nad svůj podnik státní vlajku. 

Zaplněno do posledního místa, restaurace zažívaly nájezdy hostů

Přesunuté firemní večírky, plná restaurace, rezervace až do zavíračky a dokonce i hoteloví hosté na jednu noc. Tak to vypadalo v Panském pivovaru v Holešově poslední den před opětovným návratem Česka do čtvrtého stupně protiepidemického systému PES, který sebou přináší mimo jiné i uzavření restaurací, hotelů, wellness a dalších služeb.

FOTO: Předčasný Silvestr. Hospody na Vysočině mají letos otevřeno naposledy

Pro některé štamgasty na Vysočině, kteří si závěr roku bez hospody nedokáží představit, to byl včera předčasný Silvestr. Hospody otevřely naposledy. „Naplánovali jsme si s kolegy z práce naposled posedět, aspoň na chvilku. Chceme jít do restaurace Na Ostrově v Havlíčkově Brodě, kde jsme měli vánoční večírek. Máme tam zamluvená místa," těšila se například Světluše Machálková z Havlíčkova Brodu.

Podnikatelům chybí dostatečné kompenzace

S opětovným uzavřením restaurací a hotelů většina podnikatelů v regionu nesouhlasí. Vláda rozhodla o tom, že od pátku tohoto týdne se kvůli přibývajícím nakaženým opět zavřou restaurace a hotely. Podnikatelům chybí lepší vize i lepší kompenzace ztrát od státu.

Uzavření restaurací je další velkou ránou. Někteří uvažují i o konci

Black Friday. I tak by se dal označit pátek, a to především pro provozovatele restaurací a hotelů, kteří budou muset opět zavřít. Někteří už se připravovali předem, pro mnohé jde ale o další velkou ránu. Jsou i tací, kteří plánují, že dokonce skončí. V kompenzace nevěří, nemají mnohdy ještě ani ty za jaro.

Legendární Upolín má znovu sloužit lidem. Nabídne i restauraci a wellness

Před pětatřiceti lety se v něm proháněly děti, na přelomu tisíciletí zpustnul a nastala jeho doba temna. Nyní se mu ovšem reálně blýská na lepší časy. Řeč je o hotelu Upolín v údolí říčky Bělé mezi Bouzovem a Konicí v Olomouckém kraji. Dříve vyhledávaný areál pro letní i zimní rekreaci dnes díky prováděným opravám pod novým majitelem chytá druhý dech.

Restauratér z Příbramska chce po vládě jasná pravidla. Organizuje hospody

Provozovatel pivovarní restaurace Malý Janek z obce Jince na Příbramsku Jiří Janeček pokračuje v boji proti koronavirovým opatřením, která neumožňují provozovat hospody a restaurace, ale i další sektory podnikání. „Nyní máme sestavený expertní tým. Seznámili jsme se s opatřeními, která připravil ministr Havlíček,“ uvedl.

Restauratéři chtějí po vládě jasná pravidla. Sestavili expertní tým

Provozovatel pivovarní restaurace Malý Janek z obce Jince na Příbramsku Jiří Janeček pokračuje v boji proti koronavirovým opatřením, která neumožňují provozovat hospody a restaurace, ale i další sektory podnikání. „Nyní máme sestavený expertní tým. Seznámili jsme se s opatřeními, která připravil ministr Havlíček,“ uvedl.

Legendární Upolín má znovu sloužit lidem. Nabídne i restauraci a wellness

Před pětatřiceti lety se v něm proháněly děti, na přelomu tisíciletí zpustnul a nastala jeho doba temna. Nyní se mu ovšem reálně blýská na lepší časy. Řeč je o hotelu Upolín v údolí říčky Bělé mezi Bouzovem a Konicí. Dříve vyhledávaný areál pro letní i zimní rekreaci dnes díky prováděným opravám pod novým majitelem chytá druhý dech.

Vleky a lanovky se rozjedou, ale hotely musí rušit rezervace

/FOTOGALERIE/ V další nejistotě prožívali poslední dny hoteliéři a restauratéři a také provozovatelé fitness, wellness center či bazénů. Právě na ně dopadnou další omezení kvůli návratu země do čtvrtého stupně rizika systému PES. Vláda o nich rozhodovala na pondělním jednání.

Legendární Upolín má znovu sloužit lidem. Nabídne i restauraci a wellness

Před pětatřiceti lety se v něm proháněly děti, na přelomu tisíciletí zpustnul a nastala jeho doba temna. Nyní se mu ovšem reálně blýská na lepší časy. Řeč je o hotelu Upolín v údolí říčky Bělé na Kladecku. Dříve vyhledávaný areál pro letní i zimní rekreaci dnes díky prováděným opravám pod novým majitelem chytá druhý dech.

Hostinský: V dluzích jsou všichni, podnik ale nechci pustit

Šestačtyřicetiletý Ondřej Maršálek provozuje posledních pět a půl roku Café Nová doba v Holešovicích. Název lehce mate, protože podnik není typickou kavárnou, spíše něčím mezi ní, malou pivnicí a barem. Vyhledávaný je hlavně lidmi, kteří bydlí nebo studují v okolí. Díky štamgastům je od znovuotevření restaurací na začátku prosince každý den skoro plný.

Nařízení se mění co týden. Je to vyčerpávající, říká hospodský v Brně

Zavřít, otevřít a zase zavřít. Otvírací dobu i způsob fungování v brněnské restauraci Sherwood mění téměř častěji než nabídku. „Podmínky se neustále mění a my se snažíme přežít. Takže měníme druh provozu podle nařízení. Učíme se,“ říká majitel restaurace v lesoparku Akátky Michal Rozbořil.