Kreativ

ŠTÍTEK: restaurace

Krásné okolí Berounky: světec se zjevil pod skálou, v jeskyních falšovali peníze

Milovaný kraj českého panovníka Karla IV. nebo spisovatele Oty Pavla. Nádherná členitá oblast plná přírodních útvarů, jako jsou Koněpruské jeskyně či šestimetrová skalní brána. Monumentální hrady české šlechty nebo dnes již zatopené vápencové lomy Amerika a skanzen, ve kterém se dlouhá léta těžil vápenec. To vše uvidíte v okolí řeky Berounky a Českém krasu. Přečtěte si sedm tipů Deníku na místa, která nesmíte minout.

Krásné okolí Berounky: světec se zjevil pod skálou, v jeskyních falšovali peníze

Milovaný kraj českého panovníka Karla IV. nebo spisovatele Oty Pavla. Nádherná členitá oblast plná přírodních útvarů, jako jsou Koněpruské jeskyně či šestimetrová skalní brána. Monumentální hrady české šlechty nebo dnes již zatopené vápencové lomy Amerika a skanzen, ve kterém se dlouhá léta těžil vápenec. To vše uvidíte v okolí řeky Berounky a Českém krasu. Přečtěte si sedm tipů Deníku na místa, která nesmíte minout.

Kampaň přispěla k oživení hlavního města. Ale hotelům stále chybí turisté

Magistrát si chválí kampaň na podporu cestovního ruchu nazvanou „V Praze jako doma“. Podle vedení metropole se díky ní ubytuje až tisíc lidí denně v pražských hotelech či penzionech. Ačkoliv historické centrum Prahy skutečně pomalu ožívá, třetina hotelů zůstala kvůli dopadům koronavirových opatření zavřená. Tuzemští turisté nemohou úbytek zahraničních návštěvníků nahradit.

Tatarák z tuňáka, mořský vlk či kaštanové pyré. Začal svátek jídla

Potřetí hostí Rožnov pod Radhoštěm svátek jídla. Garden Food Festival odstartoval ve středu na jednom ze čtyř oficiálních míst ve městě. Přípravy provázely potíže, které způsobily úterní bouřky. Přesto bylo už první den ve Ville Rosenaw, jedním z festivalových míst k mání degustační pětichodové menu a další dobroty.

Češi kvůli strachu z viru pijí doma. Hostinští pláčou

Na dvě desítky pětisetlitrových tanků piva musela na jaře kvůli koronavirové krizi vylít restaurační skupina Hospodska v pěti hospodách v Plzni a jedné pražské. Nyní již je otevřeno, ale škody za sezonu budou sčítat až koncem roku. „Poptávka je stále v řadě míst utlumena, zatímco náklady se vrací do původní výše,“ uvedl spoluzakladatel skupiny Luboš Kastner.

Charitativní kampaň míří do olomoucký restaurací a kaváren

Objednat si sklenici vody a zaplatit za ni libovolnou částku. Tak málo stačí k uzdravení, v některých případech i k záchraně života. Do dvanácti kaváren a restaurací v Olomouci míří od 1. srpna charitativní kampaň Na zdraví Haiti. Jejich zaměstnanci i hosté tak podpoří zpřístupnění zdravotní péče na Haiti, mimo jiné také při zvládání současné pandemické krize.

Kulturní dům ve Strání chtějí vzkřísit z popela. Za 53 milionů

Je tomu už třináct let, co v noci na devátého ledna 2007 zachvátily střechu Kulturního domu ve Strání – Květné plameny. Desítky hasičů tehdy s ohněm zápasily několik hodin. Dostat pod kontrolu se jim ho podařilo až odpoledne. Výsledkem byla zcela zdevastovaná budova.

Majitelé hotelů a restaurací zažívají těžké časy

Ačkoliv se z počátku zdálo, že mají provozovatelé stravovacích a ubytovacích zařízení našlápnuto k dobré sezóně, opak je pravdou. Kvůli červencovému ohnisku koronaviru na Kutnohorsku, je návštěvnost velmi slabá. Lidé ruší rezervace, turisté přestali jezdit a majitelé nestačí počítat ztráty. To i přes zvýhodněné nabídky a dodržování hygienických opatření v podnicích.

TIPY DENÍKU: Nenechte si ujít o víkendu turnaj v šipkách

/FOTOGALERIE/ Zábava, napětí i možnost něco hezkého vyhrát. To vše nabízí již tradiční turnaj v šipkách Mezihoří Open. Nejste zrovna soutěživý typ, nebo by jste raději zašli někam s malými dětmi? V loutkovém představení Jojo a Bojo zabaví všechny malé i velké návštěvníky louňovické restaurace U Henců. Zavzpomínat můžete u filmu Všichni dobří rodáci, nebo se jen tak projet na kole či projít pěšky na Votické Šlapandě.

Koronavirová pravidla dělí Praděd: Na Barborce s rouškou, na Kurzovní bez

Jedny hory, dvoje pravidla. Protikoronavirová opatření rozdělila Jeseníky. Zatímco v jejich moravskoslezské části musí lidé mnohde opět nasazovat roušky, v olomoucké zpřísněná pravidla neplatí. Nikde není situace tak paradoxní jako v oblasti Pradědu. Nejnavštěvovanější část Jeseníků dělí mezikrajská hranice napůl.

V kladenském McDonaldu se objevil koronavirus, restaurace opět funguje

V Kladně se rozletěla mezi lidmi zpráva, že McDonald’s v Kročehlavech musel uzavřít kvůli koronaviru. Vzhledem k tomu, že informace se mezi veřejností okamžitě rozšířila a lidé začali mít obavy o své zdraví, oslovil Kladenský deník přímo vedení společnosti. Adam Rapák z oddělení komunikace společnosti McDonald’s neprodleně odpověděl a uvedl informace o nákaze v Kladně na pravou míru.

Bez číšníků i hostů. Začíná éra virtuálních kuchyní

Sdílené bydlení, sdílené automobily, kola a teď i vaření. Do Prahy dorazil trend takzvaných cloudových kuchyní. Co to znamená? Ideálně dobře vydělávající restauraci bez stolů, číšníků i hostů. Kompletně vybavená kuchyně slouží k tomu, aby v ní kuchaři jídlo v krátkém čase uvařili a kurýři je bleskurychle dopravili k zákazníkovi domů či do práce.

Ledovcová jezera i vodopády. Krkonoše nabízejí nepřeberné množství krás

Nejvyšší české vrcholy, ledovcová jezera, příroda plná lesů a kamení, desítky turistických a cyklistických stezek a v neposlední řadě nejkrásnější tuzemské vodopády. To vše nabízí Krkonoše. Při jejich návštěvě nesmíte minout Sněžku, kterou můžete vyšlápnout po svých, nebo vyjet lanovkou. 

Mladíci ukradli ze zdi restaurace fotografii. Dvojici chytili strážníci

Velkoformátová fotografie v interiéru jedné ze žďárských restaurací zřejmě zaujala dva mladíky natolik, že se rozhodli si ji odnést. „Bylo to po uzavírací době. V restauraci se zrovna uklízelo, když tam vnikli dva mladíci ve věku od osmnácti do dvaceti let. Odnesli si odtamtud fotografii velkého rozměru,“ informoval vedoucí městské policie Martin Kunc.

V kuchyni restaurace v Sadské začala hořet fritéza

/FOTOGALERIE/ Napilno měli v pondělí pozdě odpoledne hasiči v Sadské. V místní restauraci, dřívější pizzerii u kruhového objezdu, se vzňala fritéza. Hasiči museli použít několik proudů včetně vysokotlakého na její uhašení.

Jak se v restauracích spolehlivě vypořádat s hygienou?

Ministerstvo zdravotnictví postupně rozvolňuje restrikce, která se týkají také restauračních zařízení. Co všechno by měly restaurace splňovat, aby zajistily, že budou jejich provoz a poskytování služeb hygienicky způsobilé ve vztahu k aktuální situaci? A jak ideálně předejít dalším nepříjemnostem a jaké typy čistění prostor a úklidu zvolit?

Jihočeským restauracím schází zahraniční klientela

Provozovatelé restaurací pomalu, ale jistě zahájili sezonu po nucené koronavirové pauze. V jejich provozech zatím zaznívá především čeština, ubyli zahraniční hosté. Lidé jsou opatrnější, dodržují hygienická opatření, nevyhledávají dav. Za své peníze žádají vyšší standard.

U Šlechtovy restaurace je dočasné bistro. Jak hodnotí černý kontejner místní?

Šlechtova restaurace v pražské Stromovce se pomalu přibližuje otevření po rekonstrukci, která započala v roce 2017. Magistrát hlavního města nyní dokončil úpravu okolí před historickou budovou. Jelikož slibovaný start provozovny uvnitř opraveného památkově chráněného objektu se odložil, vyrostlo u „Šlechtovky“ v černém kontejneru bistro.

Jak se šířil COVID-19 Kutnohorskem

Dřív, než bys řekl švec, stalo se Kutnohorsko novým ohniskem nákazy koronaviru. Okres, který se v době největší pandemie držel v rámci celé republiky na těch nejnižších číslech, má v současné době na čtyři desítky nakažených a další mohou přibývat.

Budoucnost pivovaru je ohrožena, strachují se Broďané

O budoucnost pivovaru ve svém městě se obávají obyvatelé Uherského Brodu. Jeho brány jsou už několik měsíců zavřené, pivo se v pivovarském areálu nevaří, zůstal prázdný, bez zaměstnanců. Podle majitelů podniku jde o důsledek koronavirových opatření vlády. Existence pivovaru je proto hodně nejistá a není divu, že se o tento svůj „klenot“ Broďané obávají.

Koronavirus na Korfu: obchody v hlavním městě omezily kapacitu

Obchody v hlavním městě řeckého ostrova Korfu kvůli koronaviru omezily svou kapacitu. Především na dveřích menších prodejen jsou upozornění na maximální počet zákazníků. Prodejci si po vstupu nakupujících do obchodů nasazují roušku nebo štít, často vyzývají k dezinfekci rukou. Zjistila to zpravodajka ČTK na místě.

Tajemné Poohří: to jsou lázně duchů i hrad, na který spadl meteorit

Když se řekne Karlovy Vary, každému se dozajista vybaví centrum lázeňské rekreace. Odpočinek však nemusíte zažít jen v lázních. Příroda v Poohří je nádherná a jen procházka po ní může být lékem pro tělo i duši. Kromě Karlových Varů se v kraji nacházejí další města s bohatou historií. Cheb nebo Klášterec nad Ohří zaujmou především rozmanitými památkami z různých období minulosti. Kdo by se raději držel dále od měst, ocení množství hradů a zámků v okolí. Přečtěte si tipy Deníku na místa, která stojí za návštěvu.

Viliam Sivek

Hoteliér Viliam Sivek: Každý dobrý hospodář by měl mít finanční polštář

Kdybyste hledali v České republice člověka, který ví o hoteliérství, cestovním ruchu a gastronomii snad všechno, pak je to Viliam Sivek. V oboru podniká třicet let a dobře ví, že kdo se chce v branži udržet na špici, musí na sobě neustále pracovat. Dvojnásobně to platí o době, v níž tento segment hospodářství čelí největšímu poklesu v důsledku koronavirové pandemie. A právě o budoucnosti odvětví Deník hovořil s šéfem Fóra cestovního ruchu Viliamem Sivekem.

Život v restauracích se vrací do normálu, hospodští ale zatím vyhráno nemají

/FOTOGALERIE/ Život v restauracích se i v Kladně pomalu vrací do běžných kolejí. Lidé jsou natěšení a užívají si slunečné počasí při posezení v předzahrádkách. Konečně je relativně dobře, ale přesto ještě nemají restauratéři a hospodští vyhráno. Aby jejich podniky krizi přežily a nemuseli propouštět personál, někteří byli nuceni vzít si v bance úvěr. Na covid programy někteří vůbec nedosáhli a byli závislí pouze na tom, co ji vyměří úřad práce.

Jídlo v „závodce“ boduje. Je levné a většinou kvalitní, ukázal průzkum

Závodní stravování se mezi zaměstnanci těší velké oblibě. Vyplatí se, obědy jsou většinou levné a kvalitní. Vyplývá to z průzkumu, který je součástí interaktivního projektu na mapování firemního stravování s názvem „Moje závodka“. Jeho organizátorem je Sdružení pro zaměstnanecké stravování (ProZAMS).

Z ARCHIVU: Tomáš Hanák proměnil staré nádraží ve výletní restauraci

/FOTOGALERIE/ Kouzlo starých časů, historie, možná trochu melancholie ale především romantika. To všechno čeká na návštěvníky právě před sedmi lety otevřené restaurace v Nižboru, kterou najdete v opravené staré nádražní budově. Otevření tohoto oblíbeného výletního cíle si můžete připomenout díky archivu Deníku.