Milovaný kraj českého panovníka Karla IV. nebo spisovatele Oty Pavla. Nádherná členitá oblast plná přírodních útvarů, jako jsou Koněpruské jeskyně či šestimetrová skalní brána. Monumentální hrady české šlechty nebo dnes již zatopené vápencové lomy Amerika a skanzen, ve kterém se dlouhá léta těžil vápenec. To vše uvidíte v okolí řeky Berounky a Českém krasu. Přečtěte si sedm tipů Deníku na místa, která nesmíte minout.
Milovaný kraj českého panovníka Karla IV. nebo spisovatele Oty Pavla. Nádherná členitá oblast plná přírodních útvarů, jako jsou Koněpruské jeskyně či šestimetrová skalní brána. Monumentální hrady české šlechty nebo dnes již zatopené vápencové lomy Amerika a skanzen, ve kterém se dlouhá léta těžil vápenec. To vše uvidíte v okolí řeky Berounky a Českém krasu. Přečtěte si sedm tipů Deníku na místa, která nesmíte minout.
Město Žďár pronajalo Tálský mlýn. „Novým provozovatelem je Martin Dvořák, který má velké zkušenosti z gastronomie i s provozováním hotelů. Jako kuchař získal několik prestižních ocenění,“ představil nového nájemce starosta Žďáru nad Sázavou Martin Mrkos.
Město Žďár pronajalo Tálský mlýn. „Novým provozovatelem je Martin Dvořák, který má velké zkušenosti z gastronomie i s provozováním hotelů. Jako kuchař získal několik prestižních ocenění,“ představil nového nájemce starosta Žďáru nad Sázavou Martin Mrkos.
Magistrát si chválí kampaň na podporu cestovního ruchu nazvanou „V Praze jako doma“. Podle vedení metropole se díky ní ubytuje až tisíc lidí denně v pražských hotelech či penzionech. Ačkoliv historické centrum Prahy skutečně pomalu ožívá, třetina hotelů zůstala kvůli dopadům koronavirových opatření zavřená. Tuzemští turisté nemohou úbytek zahraničních návštěvníků nahradit.
Potřetí hostí Rožnov pod Radhoštěm svátek jídla. Garden Food Festival odstartoval ve středu na jednom ze čtyř oficiálních míst ve městě. Přípravy provázely potíže, které způsobily úterní bouřky. Přesto bylo už první den ve Ville Rosenaw, jedním z festivalových míst k mání degustační pětichodové menu a další dobroty.
Na dvě desítky pětisetlitrových tanků piva musela na jaře kvůli koronavirové krizi vylít restaurační skupina Hospodska v pěti hospodách v Plzni a jedné pražské. Nyní již je otevřeno, ale škody za sezonu budou sčítat až koncem roku. „Poptávka je stále v řadě míst utlumena, zatímco náklady se vrací do původní výše,“ uvedl spoluzakladatel skupiny Luboš Kastner.
Objednat si sklenici vody a zaplatit za ni libovolnou částku. Tak málo stačí k uzdravení, v některých případech i k záchraně života. Do dvanácti kaváren a restaurací v Olomouci míří od 1. srpna charitativní kampaň Na zdraví Haiti. Jejich zaměstnanci i hosté tak podpoří zpřístupnění zdravotní péče na Haiti, mimo jiné také při zvládání současné pandemické krize.
Je tomu už třináct let, co v noci na devátého ledna 2007 zachvátily střechu Kulturního domu ve Strání – Květné plameny. Desítky hasičů tehdy s ohněm zápasily několik hodin. Dostat pod kontrolu se jim ho podařilo až odpoledne. Výsledkem byla zcela zdevastovaná budova.
Ačkoliv se z počátku zdálo, že mají provozovatelé stravovacích a ubytovacích zařízení našlápnuto k dobré sezóně, opak je pravdou. Kvůli červencovému ohnisku koronaviru na Kutnohorsku, je návštěvnost velmi slabá. Lidé ruší rezervace, turisté přestali jezdit a majitelé nestačí počítat ztráty. To i přes zvýhodněné nabídky a dodržování hygienických opatření v podnicích.
Pane vrchní, platím. Zvlášť, nebo dohromady? Tato konverzace by se mohla z restaurací pomalu vytrácet díky QR kódům na stolech, skrze které lze ve spojení s mobilním telefonem úhradu zaplatit. Na pivo tak nebude nutné nosit peněženku ani platební kartu. Stačí pouze mobil.
Druhy květin a mechů, které jinde ve světě nerostou. Tajemné, legendami opředené skály. Horské vrcholy s překrásnými vyhlídkami. Odpočinek a regenerace v lázních. Naučné stezky přírodou a prohlídky v muzeu, na hradě i v elektrárně.
/FOTOGALERIE/ Zábava, napětí i možnost něco hezkého vyhrát. To vše nabízí již tradiční turnaj v šipkách Mezihoří Open. Nejste zrovna soutěživý typ, nebo by jste raději zašli někam s malými dětmi? V loutkovém představení Jojo a Bojo zabaví všechny malé i velké návštěvníky louňovické restaurace U Henců. Zavzpomínat můžete u filmu Všichni dobří rodáci, nebo se jen tak projet na kole či projít pěšky na Votické Šlapandě.
V noci z pondělí na úterý zmizelo z jedné z českokrumlovských restaurací pěkných pár lahví alkoholu. Nevypili je ovšem platící zákazníci. Odnesl si je zatím neznámý zloděj.
Jedny hory, dvoje pravidla. Protikoronavirová opatření rozdělila Jeseníky. Zatímco v jejich moravskoslezské části musí lidé mnohde opět nasazovat roušky, v olomoucké zpřísněná pravidla neplatí. Nikde není situace tak paradoxní jako v oblasti Pradědu. Nejnavštěvovanější část Jeseníků dělí mezikrajská hranice napůl.
V Kladně se rozletěla mezi lidmi zpráva, že McDonald’s v Kročehlavech musel uzavřít kvůli koronaviru. Vzhledem k tomu, že informace se mezi veřejností okamžitě rozšířila a lidé začali mít obavy o své zdraví, oslovil Kladenský deník přímo vedení společnosti. Adam Rapák z oddělení komunikace společnosti McDonald’s neprodleně odpověděl a uvedl informace o nákaze v Kladně na pravou míru.
Výletní restaurace na okraji Jindřichova Hradce je od minulého pondělí v rekonstrukci. Soukromý majitel chce obnovit její provoz přesně 100 let od sepsání slavného Čapkova díla.
Sobotní deštivé počasí moc nepřeje výletování, na Vysočině přesto začíná letošní putování po pivovarech. Na jeho konci mohou ti nejaktivnější získat originální půllitr.
Sdílené bydlení, sdílené automobily, kola a teď i vaření. Do Prahy dorazil trend takzvaných cloudových kuchyní. Co to znamená? Ideálně dobře vydělávající restauraci bez stolů, číšníků i hostů. Kompletně vybavená kuchyně slouží k tomu, aby v ní kuchaři jídlo v krátkém čase uvařili a kurýři je bleskurychle dopravili k zákazníkovi domů či do práce.
Nejvyšší české vrcholy, ledovcová jezera, příroda plná lesů a kamení, desítky turistických a cyklistických stezek a v neposlední řadě nejkrásnější tuzemské vodopády. To vše nabízí Krkonoše. Při jejich návštěvě nesmíte minout Sněžku, kterou můžete vyšlápnout po svých, nebo vyjet lanovkou.
Do restaurace v jedné z obcí na Vodňansku vlezl sklepním otvorem v pondělí 13. července patnáct minut po jedné hodině v noci jednadvacetiletý muž z Prachaticka.
Velkoformátová fotografie v interiéru jedné ze žďárských restaurací zřejmě zaujala dva mladíky natolik, že se rozhodli si ji odnést. „Bylo to po uzavírací době. V restauraci se zrovna uklízelo, když tam vnikli dva mladíci ve věku od osmnácti do dvaceti let. Odnesli si odtamtud fotografii velkého rozměru,“ informoval vedoucí městské policie Martin Kunc.
/FOTOGALERIE/ Napilno měli v pondělí pozdě odpoledne hasiči v Sadské. V místní restauraci, dřívější pizzerii u kruhového objezdu, se vzňala fritéza. Hasiči museli použít několik proudů včetně vysokotlakého na její uhašení.
Ministerstvo zdravotnictví postupně rozvolňuje restrikce, která se týkají také restauračních zařízení. Co všechno by měly restaurace splňovat, aby zajistily, že budou jejich provoz a poskytování služeb hygienicky způsobilé ve vztahu k aktuální situaci? A jak ideálně předejít dalším nepříjemnostem a jaké typy čistění prostor a úklidu zvolit?
Provozovatelé restaurací pomalu, ale jistě zahájili sezonu po nucené koronavirové pauze. V jejich provozech zatím zaznívá především čeština, ubyli zahraniční hosté. Lidé jsou opatrnější, dodržují hygienická opatření, nevyhledávají dav. Za své peníze žádají vyšší standard.
Období koronovirové krize bylo obzvlášť problematické pro podnikatele. Jak se daří opavským podnikům po krizi? Deník namátkou navštívil některé z nich.
Provozovatelé restaurací pomalu, ale jistě zahájili sezonu po nucené koronavirové pauze. V jejich provozech zatím zaznívá především čeština, ubyli zahraniční hosté. Lidé jsou opatrnější, dodržují hygienická opatření, nevyhledávají dav. Za své peníze žádají vyšší standard.
Období koronovirové krize bylo obzvlášť problematické pro podnikatele. Jak se daří opavským podnikům po krizi? Deník namátkou navštívil některé z nich.
Odhodil na stůl svou peněženku i mobilní telefon a z restaurace odkráčel pryč. Dvaačtyřicetiletý muž před podnikem zároveň ponechal i svého uvázaného psa. Zapomnětlivý host nakonec za porušení vyhlášky o venčení psů zaplatil pokutu.
Šlechtova restaurace v pražské Stromovce se pomalu přibližuje otevření po rekonstrukci, která započala v roce 2017. Magistrát hlavního města nyní dokončil úpravu okolí před historickou budovou. Jelikož slibovaný start provozovny uvnitř opraveného památkově chráněného objektu se odložil, vyrostlo u „Šlechtovky“ v černém kontejneru bistro.
Nové případy nakažení koronavirem v kutnohorském regionu vedly ke znovuzavedení některých nepopulárních opatření. Mezi ně patří i povinnost nosit roušky ve vnitřních prostorách, tedy i v restauracích. Jak se na to tváří jejich provozovatelé i zákazníci?
Dřív, než bys řekl švec, stalo se Kutnohorsko novým ohniskem nákazy koronaviru. Okres, který se v době největší pandemie držel v rámci celé republiky na těch nejnižších číslech, má v současné době na čtyři desítky nakažených a další mohou přibývat.
O budoucnost pivovaru ve svém městě se obávají obyvatelé Uherského Brodu. Jeho brány jsou už několik měsíců zavřené, pivo se v pivovarském areálu nevaří, zůstal prázdný, bez zaměstnanců. Podle majitelů podniku jde o důsledek koronavirových opatření vlády. Existence pivovaru je proto hodně nejistá a není divu, že se o tento svůj „klenot“ Broďané obávají.
Obchody v hlavním městě řeckého ostrova Korfu kvůli koronaviru omezily svou kapacitu. Především na dveřích menších prodejen jsou upozornění na maximální počet zákazníků. Prodejci si po vstupu nakupujících do obchodů nasazují roušku nebo štít, často vyzývají k dezinfekci rukou. Zjistila to zpravodajka ČTK na místě.
Když se řekne Karlovy Vary, každému se dozajista vybaví centrum lázeňské rekreace. Odpočinek však nemusíte zažít jen v lázních. Příroda v Poohří je nádherná a jen procházka po ní může být lékem pro tělo i duši. Kromě Karlových Varů se v kraji nacházejí další města s bohatou historií. Cheb nebo Klášterec nad Ohří zaujmou především rozmanitými památkami z různých období minulosti. Kdo by se raději držel dále od měst, ocení množství hradů a zámků v okolí. Přečtěte si tipy Deníku na místa, která stojí za návštěvu.
Už od 15. století v jihočeské Blatné vědí, jak se vaří pivo, a s několika přestávkami to dělají dodnes. Kromě pivního moku v místním lihovaru a pivovaru vyrábějí třeba i tradiční ovocné destiláty.
Kdybyste hledali v České republice člověka, který ví o hoteliérství, cestovním ruchu a gastronomii snad všechno, pak je to Viliam Sivek. V oboru podniká třicet let a dobře ví, že kdo se chce v branži udržet na špici, musí na sobě neustále pracovat. Dvojnásobně to platí o době, v níž tento segment hospodářství čelí největšímu poklesu v důsledku koronavirové pandemie. A právě o budoucnosti odvětví Deník hovořil s šéfem Fóra cestovního ruchu Viliamem Sivekem.
/FOTOGALERIE/ Život v restauracích se i v Kladně pomalu vrací do běžných kolejí. Lidé jsou natěšení a užívají si slunečné počasí při posezení v předzahrádkách. Konečně je relativně dobře, ale přesto ještě nemají restauratéři a hospodští vyhráno. Aby jejich podniky krizi přežily a nemuseli propouštět personál, někteří byli nuceni vzít si v bance úvěr. Na covid programy někteří vůbec nedosáhli a byli závislí pouze na tom, co ji vyměří úřad práce.
Závodní stravování se mezi zaměstnanci těší velké oblibě. Vyplatí se, obědy jsou většinou levné a kvalitní. Vyplývá to z průzkumu, který je součástí interaktivního projektu na mapování firemního stravování s názvem „Moje závodka“. Jeho organizátorem je Sdružení pro zaměstnanecké stravování (ProZAMS).
/FOTOGALERIE/ Kouzlo starých časů, historie, možná trochu melancholie ale především romantika. To všechno čeká na návštěvníky právě před sedmi lety otevřené restaurace v Nižboru, kterou najdete v opravené staré nádražní budově. Otevření tohoto oblíbeného výletního cíle si můžete připomenout díky archivu Deníku.