Kreativ

ŠTÍTEK: restaurace

Hospody jsou večer plné

Někteří hospodští září po otevření spokojeností, jiní čekají, až začnou lidé chodit více na obědy a nejen večer na pivo.

Cesta za petrovickým letadlem TU - 104 vede krásnou krajinou

V květnu 1977 se slavnostně otevíral hraniční přechod v Petrovicích, nekonečné kolony Trabantů byly tenkrát noční můrou domorodců, plastového trpaslíka chtěl každý, český knedlík chutnal sousedům. V roce 1995 tam přistálo velikánské dopravní letadlo TU -1O4, za pár měsíců se v něm otevírala restaurace.

Jdeme na jedno: U kostela v Písku to voní Itálií

Vůně čerstvé kávy, domácí těstoviny a v pozadí italská hudba. V kombinaci s jedinečným prostředím píseckého děkanského kostela vzniká restaurace s příjemnou italskou atmosférou. Pomodoro funguje teprve krátce, ale jeho majitel není v oboru žádným nováčkem.

Restaurace po nouzovém stavu řeší stejný problém: vyhrává domácí strava

Kulajda, smažených sýr, hranolky a tatarka. Petr Malach si v Boskovicích na Blanensku zašel v pondělí na oběd do restaurace Slavia. Ani po týdnu, kdy už mohly restaurace otevřít po uvolnění opatření kvůli epidemii koronaviru, však nebyl podnik zaplněný jako obvykle. „Na oběd do restaurací v Boskovicích chodím pravidelně. Zatím je tam, kde jsem byl, zaplněno tak z poloviny, možná ze tří čtvrtin oproti normálnímu stavu. Lidé mají zřejmě stále obavy z nákazy nebo šetří,“ řekl muž.  

Řím pustil návštěvníky do Kolosea. Musí však dodržovat přísná pravidla

Po tříměsíční nucené přestávce kvůli pandemii covidu-19 se dnes návštěvníkům otevřela jedna z nejznámějších světových památek, římské Koloseum. Znovuotevření historické arény značí nový začátek i naději, domnívá se ředitelka archeologického parku Alfonsina Russoová. V Norsku, Finsku a Nizozemsku se dnes opět otevřely restaurace, kavárny a bary, které místní vlády uzavřely v rámci boje s šířením koronaviru.  

Od plotny do obleku. Hoteliér Jiří Gajdošík: I z holandského řízku může být hit

Jiří Gajdošík se po střední hotelové škole několik let živil jako kuchař v Německu, Rakousku či Španělsku. Pak svlékl kuchařský rondon a převlékl se do obleku. Po mnohaletých zkušenostech v hotelových řetězcích založil se svým obchodním partnerem společnost Asten Hotels, která provozuje několik butikových hotelů v Praze a Špindlerově Mlýně, mimo jiné hotel Savoy s restaurací Savoya.

Evropu čeká další vlna uvolňování. Británie částečně otevírá školy

Obyvatelé řady evropských zemí se dnes dočkají další vlny uvolňování koronavirových opatření. Postupně se začnou zmírňovat restrikce v Británii. Částečně tam budou znovuotevřeny školy, stejně jako na Slovensku. V Nizozemsku se otevřou kavárny, muzea a střední školy, v Norsku bary a zábavní parky.  

OBRAZEM: Víkend lákal k posezení na pivu. V Litoměřicích otevřeli Eden

První týden plného provozu za sebou po nucené koronavirové pauze mají také restaurace a bary. Volné víkendové dny proto řada lidí využila k jejich návštěvě. Litoměřická restaurace Eden poblíž Jiráskových sadů lákala v sobotu 30. května hosty i na grilované sele a country kapelu.

Chuť vybočovat. Všechno se dá vymyslet jinak, tvrdí architekti Krátký a Cieśla

Široký záběr, do kterého se vejdou rodinné domy, byty, kanceláře i restaurace a řetězce rychlého občerstvení. Název archicraft, který určitě alespoň jednou vyslovíte špatně. A především chuť vybočovat ze zaběhnutých pravidel. „Všechno se dá vymyslet jinak,“ tvrdí architekti Miroslav Krátký a Jan Tomáš Cieśla.

PODÍVEJTE SE: Restaurace vítají zpět své hosty na oblíbená menu!

Od pondělí mohou lidé znovu konečně i do vnitřních prostor restaurací. Hosté se vracejí postupně, jejich návrat brzdí i počasí. Lidé míří nejen na oblíbená obědová menu, která jsou v jednotlivých podnicích k dostání jako obvykle, ale i za „svým" personálem.

Teplice budu plné hudby. Těšte se na Lepší večery, Blue rocket a Malou Paříž

Přes veškeré problémy, přes veškerá omezení přece jen Tepličané nebudou o posledním květnovém víkendu zcela bez kultury. Samozřejmě nelze předpokládat, že se víkendové akce budou moci srovnávat s prestižním Zahájením Lázeňské sezóny. Několik zajímavých kulturních akcí však poslední květnové dny přece jen nabídnou.

Přemek Forejt navštívil Střední školu gastronomickou Adolpha Kolpinga

 Porotce kulinářské světové soutěže MasterChef. Šéfkuchař věhlasné restaurace Entree v Olomouci. Člen slavného výběru „30 pod 30“ (třicítka českých talentů ze světa byznysu, startupů, vědy, sportu i umění, která dokáže inspirovat, ať je vám, kolik chce), kterou pravidelně pořádá prestižní časopis Forbes. A v neposlední řadě – výrazné tetování a dlouhé vlasy.

Čtvrtina restaurací zůstala po karanténě zavřená. Lidé mají stále strach

Ačkoliv se v pondělí téměř po třech měsících uvolnila koronavirová opatření a mohly se konečně otevřít vnitřní prostory restauračních zařízení, čtvrtina takových podniků zůstala i přesto zavřená. Vyplývá to z dat společnosti Storyous, která do českých restaurací a barů dodává pokladní systémy.

Zpátky do hospod a kaváren: McDonald´s držel zájem

Na cheese, zmrzlinu, kávu mohli lidé zajet v Budějovicích k McDonaldu i během karantény. Majitel několika restaurací McDonald’s Michal Mládek musel dvě z pěti poboček McDonald’s na jihu Čech v době koronaviru zavřít.

Škochův dům láká na ryby

/JDEME NA JEDNO/ Škochův dům na táborském Žižkově náměstí je vyhlášený svou českou kuchyní. Na své si však přijdou i milovníci ryb a pěnivého moku.

Škochův dům láká na ryby

/JDEME NA JEDNO/ Škochův dům na táborském Žižkově náměstí je vyhlášený svou českou kuchyní. Na své si však přijdou i milovníci ryb a pěnivého moku.

Češi zažili "bezrouškový" boom. Na mnoha místech příliš optimismu nezavládlo

Pondělí 25. května s sebou přineslo poslední krok v uvolňování vládních opatření proti epidemii koronaviru v Česku. Za zpřísněných hygienických podmínek se mimo jiné obnovily vnitřní provozy hospod, barů a restaurací. Češi se také mohli vypravit na koupaliště či vyrazit na tetování. Podívejte se, jak se tyto změny projevily ve vybraných českých městech. 

Jedno točené u stolu a uvnitř. Přerovské restaurace opět ožily

Kdyby jim někdo před rokem řekl, že se na více než dva měsíce nepodívají do své oblíbené hospůdky, tak by jen nevěřícně kroutili hlavou. Posezení s přáteli u piva si ale museli štamgasti kvůli koronavirové pandemii odepřít. Na oběd a jedno točené se po dlouhém půstu těšili i hosté přerovské restaurace Pivovar, která se otevřela spolu s ostatními podniky ve městě v pondělí dopoledne.

Na oběd opět do restaurací a hospod. Podívejte se, jak si první den lidé užívali

Velká očekávání a také napětí. Přijdou vůbec nějací zákazníci na oběd? Nebo alespoň na pivo? Majitelé restaurací v pondělí otevírali po uvolnění opatření ohledně epidemie koronaviru podniky. V lokálech stále platí přísná hygienická opatření. Personál obsluhoval v rouškách, stoly byly rozmístěné tak, aby lidé měli od sebe odstup a příchozí si dezinfikovali před jídlem ruce.

Restaurace opět otevírají. Doba čekání na kurýra s obědem je pryč

Poprvé po dvou měsících se mohli posadit ke stolu hosté v restauraci Na Rynku v Havlíčkově Brodě. Konečně mohli nahlédnout do menu, s klidem si ho pročíst, vybrat si nač mají chuť. Skončilo čekání na kurýra s donáškou, už není nutné spěchat s krabičkou jídla třeba přes půl města aby "bašta" nevychladla.

Koronavirus ve světě: Řecko otevřelo restaurace, polovina Španělska může do kina

Spojené státy, nejhůře zasažené pandemií covidu-19, zakázaly vstup cizincům, kteří byli v předchozích dvou týdnech v Brazílii. Tato jihoamerická země eviduje na 363 200 nakažených, což je druhý nejvyšší počet ve světě. Před měsícem bylo druhé Španělsko, kde se ale epidemická situace už výrazně zlepšila a kde se dál uvolnila omezení; například v Madridu a Barceloně se poprvé za deset týdnů otevřely zahrádky restaurací. Také Řecko dál uvolnilo opatření - poprvé od března mohou dnes Řekové opět jít do restaurace a cestovat na místní ostrovy.