Kreativ

ŠTÍTEK: restaurace

Bojují kamarádi, známí i obce. Farmářům v nouzi pomáhá internetové tržiště

Protiepidemiologická opatření tvrdě zasáhla i soukromé farmáře na Vyškovsku. Výjimkou nebyla ani Martina Jarošová, která má ve Vážanech nad Litavou rodinnou farmu. „Skokově nám klesl prodej kůzlat, na která jsme měli potvrzenou objednávku od restaurace, kterou zavřeli. Žádnou další se nám nepodařilo zaujmout,“ uvedla. Nyní jí pomáhá s návratem k zákazníkům projekt Slavkovské tržiště.

Podpora živnostníků v praxi aneb zkušenost podnikatele z Ostravy

Jmenuje se Lukáš Chlebovský a v Ostravě podniká už řadu let nejen v gastronomii. Když přišla koronavirová krize, věřil v pomoc státu. Narazil. A zdvižený prostředníček, v nadsázce řečeno, uviděl i na radnici a v obchodním centru, kde má své restaurace v nájmu.

Boj za pivo! Lidé zachraňují hospody v našem regionu

Mnohá česká hospoda se stala ve svém městě chrámem diskusí, studovnou i místem skvělých nápadů a dohod. Jenže koronavirová opatření tvrdě zasáhla i do provozu těchto podniků. Jak bojují se současnou krizí hospody v Pardubickém kraji?

Boj za pivo! Lidé zachraňují hospody v našem regionu

Mnohá česká hospoda se stala ve svém městě chrámem diskusí, studovnou i místem skvělých nápadů a dohod. Jenže koronavirová opatření tvrdě zasáhla i do provozu těchto podniků. Jak bojují se současnou krizí hospody v našem kraji?

Boj za pivo! Lidé zachraňují hospody v našem regionu

Mnohá česká hospoda se stala ve svém městě chrámem diskusí, studovnou i místem skvělých nápadů a dohod. Jenže koronavirová opatření tvrdě zasáhla i do provozu těchto podniků. Jak bojují se současnou krizí hospody v našem kraji?

Už se těší na konec zákazů. Tady jsou příběhy nedočkavých Jihomoravanů

Jižní Morava v pondělí ožila. A další dvě vlny uvolňování opatření v karanténě už v kraji vyhlíží další. Tady je několik příběhů nedočkavých, podnikavých a optimistických lidí a institucí. Za dřívější otevření salonů je ráda například kadeřnice Kristýna Humlová z Brna. Díky tomu může přivítat první zákazníky už v pondělí 11. května, a ne až pětadvacátého, jak se původně očekávalo.

Alespoň zahrádky, těší se hospodští ze Znojemska na výletníky

Možnost otevřít aslespoň venkovní zahrádky chtějí využít například hospodští v okolí Znojma v místech vyhledávaných výletníky. V Lázeňském hostinci v Hlubokých Mašůvkách hostinský Luděk Přichystal prodej přes okénko do zahrádky spustí zřejmě už jedenáctého května.

Areál zlínské zoo je opět otevřený, složité období však ještě zdaleka neskončilo

ROZHOVOR/ Na dlouhých šest týdnů byla v souvislosti s omezeními vlády uzavřena veřejnosti ZOO Zlín. Za dodržení určitých pravidel mohla zoo v pondělí 27. dubna znovu otevřít svůj venkovní areál. Jak vypadal první den otevření, jaká pravidla nyní platí a jak dalekosáhlé důsledky ještě může mít mnohamilionový výpadek příjmů? Na to se zeptal Deník tiskové mluvčí ZOO Zlín Romany Bujáčkové.

Výroba piva klesne o miliony hektolitrů. Prodej čepovaného se téměř zastavil

Prodeje piva od března do konce května klesnou podle odhadů pivovarského svazu meziročně o 40 procent. Protože se prodej čepovaného piva prakticky zastavil, produkce se sníží o 1,5 až dva miliony hektolitrů. ČTK to dnes sdělila za Český svaz pivovarů a sladoven jeho výkonná ředitelka Martina Ferencová. Šlo by tak zhruba o necelou desetinu celkové předloňské výroby, která byla 21,3 milionu hektolitrů. Loňské výsledky zatím svaz nesdělil.

Boj za pivo! Lidé zachraňují hospody v našem regionu

Mnohá česká hospoda se stala ve svém městě chrámem diskusí, studovnou i místem skvělých nápadů a dohod. Jenže koronavirová opatření tvrdě zasáhla i do provozu těchto podniků. Jak bojují se současnou krizí hospody v našem kraji?  

Boj za pivo! Lidé zachraňují hospody v našem regionu

Mnohá česká hospoda se stala ve svém městě chrámem diskusí, studovnou i místem skvělých nápadů a dohod. Jenže koronavirová opatření tvrdě zasáhla i do provozu těchto podniků. Jak bojují se současnou krizí hospody v našem kraji?

Zavřené hranice? Praha zacílí na české turisty. V centru už frčí „koronaceny“

V širším centru metropole možná není ta změna tak patrná, ale v okolí Staroměstského a Václavského náměstí, u Karlova mostu a Pražského hradu a dalších historických místech Prahy člověk jen zírá. Do jindy přelidněných ulic se teprve pomalu vrací život. Daleko víc je slyšet čeština a snižují se ceny. Vedení hlavního města chce současnou situaci, kterou způsobily restrikce kvůli strachu ze šíření koronaviru, využít a zbavit se takzvaného alkoturismu. Letošní hlavní sezona by měla patřit tuzemským návštěvníkům.

Jiří Paýr: z restaurace do kanceláře fotbalového klubu

Od mala byl velkým fotbalovým fanouškem. Proto, když přišla nabídka z Vlašimi, neváhal ani vteřinu. Tehdy se totiž začal plnit klukovský sen. Jiří Paýr to dotáhl až do pozice tiskového mluvčího, když ho nezastavilo ani to, že práci pro klub bylo od začátku nutné skloubit se svým civilním zaměstnáním a částečně tak obětovat i rodinný život. „Je to náročné, ale i tak jsem za tuhle příležitost moc rád. Musím za toleranci poděkovat i manželce, protože mi fotbal zabírá někdy dost času, který bych mohl využít v jejích očích lépe,“ uvědomuje si Paýr, který jinak pracuje v restauraci na Konopišti.

Stanislava Sajdlová: Téměř třetina žáků učebních oborů dělá “mrtvého brouka“

/ROZHOVOR/ Přes měsíc jsou v okrese Louny, stejně tak jako v celé ČR, zavřené základní a střední školy. Jednou z nich je také Střední odborné učiliště a Střední odborná škola SČMSD, Žatec, s.r.o.. I v ní výuka žáků probíhá na dálku, někteří spolupracují víc, jiní méně. Stejné je to s jejich rodiči. „Někteří rodiče si myslí, že žáci mají prázdniny a moc se o ně nezajímají,“ říká ředitelka školy Stanislava Sajdlová.

Stanislava Sajdlová: Téměř třetina žáků učebních oborů dělá “mrtvého brouka“

/ROZHOVOR/ Přes měsíc jsou v okrese Louny, stejně tak jako v celé ČR, zavřené základní a střední školy. Jednou z nich je také Střední odborné učiliště a Střední odborná škola SČMSD, Žatec, s.r.o.. I v ní výuka žáků probíhá na dálku, někteří spolupracují víc, jiní méně. Stejné je to s jejich rodiči. „Někteří rodiče si myslí, že žáci mají prázdniny a moc se o ně nezajímají,“ říká ředitelka školy Stanislava Sajdlová.

Brněnští hospodští se perou dál. Krize je pro někoho i šance, říkají

Vychvalovaly ji i slavné noviny The New York Times a Guardian, podle mnoha odborníků směle konkuruje Praze. Ani oceňovaná brněnská a jihomoravská gastronomická scéna ale neunikla důsledkům pandemie koronaviru. Navzdory nepříznivým ekonomickým vyhlídkám se jihomoravští majitelé restaurací, kaváren a barů rozhodli bojovat. Lidé si oblíbené dobroty z vyhlášených podniků užijí díky promptně otevřeným výdejním okénkům či rozvozům.

Jihočeši: Chybí nám přátelé, točené pivo a lidi beze strachu

Zeptali jsme se Jihočechů, na co se nejvíce těší po skončení karantény. Někomu chybí setkávání s přáteli u "točeného", další vyhlížejí oživení obchodních kontaktů. otevření tělocvičen anebo setkání s babičkou, s níž v době karantény komunikují jen telefonicky.

Otevřete restaurace, volají vinaři. Podporují petici za zmírnění omezení

Zhruba sedmdesát procent své produkce prodává vinař Jan Stávek z Němčiček na Břeclavsku do restaurací. Protože jsou ale kvůli pandemii koronaviru zavřené, stejně jako další kolegové z branže přišel o odbyt. S cílem co nejdříve obnovit provoz gastronomických podniků vznikla petice, za kterou stojí Asociace sommelierů České republiky.

Gastro čeká na restart. Jak je na tom Ostrava? Vydrží restauratérům kapitál?

Vládní jízdní řád je jasný. Za měsíc, konkrétně 25. května, se mají otevřít venkovní prostory restaurací, 8. června pak všechna zařízení bez omezení. Vydrží provozovatelům kapitál? Dotkne se bezmála čtvrtletní výpadek provozu vašich podniků? Deník zjišťoval, jak si na tom jednotliví provozovatelé stojí.

Kurýr Jakub Churavý: Lidé jsou vstřícnější, ale kontrolují nás

/HRDINOVÉ Z PRVNÍ LINIE/ Zavřené restaurace, prázdná lednice a studená plotna patří k nočním můrám těch, kteří by porotu kuchařské show MasterChef zrovna neoslnili. Roste proto zájem o dovoz jídla, kurýři mají práce nad hlavu. I pro ně však platí přísná bezpečnostní opatření. 

Kurýr Jakub Churavý: Lidé jsou vstřícnější, ale kontrolují nás

/HRDINOVÉ Z PRVNÍ LINIE/ Zavřené restaurace, prázdná lednice a studená plotna patří k nočním můrám těch, kteří by porotu kuchařské show MasterChef zrovna neoslnili. Roste proto zájem o dovoz jídla, kurýři mají práce nad hlavu. I pro ně však platí přísná bezpečnostní opatření. 

Kurýr Jakub Churavý: Lidé jsou vstřícnější, ale kontrolují nás

/HRDINOVÉ Z PRVNÍ LINIE/ Zavřené restaurace, prázdná lednice a studená plotna patří k nočním můrám těch, kteří by porotu kuchařské show MasterChef zrovna neoslnili. Roste proto zájem o dovoz jídla, kurýři mají práce nad hlavu. I pro ně však platí přísná bezpečnostní opatření. 

Sousedé v hospodách i s rouškami?

Spolkový kancléř Sebastian Kurz obhajoval v neděli ve videointerview s americkou televizní stanicí CNN „rychlý a tvrdý“ postup Rakouska v koronakrizi, píší OÖN.

Po vloupání do ostravské restaurace zůstala po pachateli jen čepice. Poznáte ji?

Ostravští kriminalisté z 1. oddělení obecné kriminality pátrají po dosud neznámém pachateli, který se v přesně nezjištěné době od 27. března do 30. března vloupal do restaurace v Ostravě v ulici Nádražní. Na místě byla nalezena čepice, která patří zřejmě pachateli. Policie žádá veřejnost o pomoc. Poznáváte ji?

Pět termínů otevírání? Návrh je podle odborníků nedomyšlený

Dvakrát měř, jednou řež. Tímto příslovím by se měla řídit vláda při zavádění opatření na pomoc živnostníkům a drobným podnikatelům. Každý její ohlášený návrh totiž provází nepochopení a kritika. Týká se to i nejnovějšího plánu na postupné otevírání provozoven v pěti stanovených termínech.

VIDEO: V bývalé restauraci v Adolfovicích se propadl strop

V budově bývalé restaurace v Adolfovicích, místní části Bělé pod Pradědem, se ve středu 15. dubna propadl strop. Na vyklízení a zajištění objektu pracovali hasiči až do večera. Místo opakovaně posuzoval statik. Při události se naštěstí nikomu nic nestalo.  

Předzahrádky v rouškách a bez toalet? Spíše ne

Otevřít předzahrádky a vydávat pivo a jídlo přes okénko od 25. května, kdy to půjde podle jízdního řádu rozvolňování karantény? Nebo počkat až do 8. června, kdy budou moci být hospody otevřeny se vším všudy, i s vnitřními prostorami a obsluhou?  

Oheň v Jaroměři zničil hospodu, vznikla škoda za milion

/FOTOGALERIE/ V sobotu večer byl profesionálním a dobrovolným hasičům v Jaroměři vyhlášen poplach kvůli rozsáhlému požáru restaurace v ulici Na Valech. Celodřevěná budova restaurace byla v době jejich příjezdu zhruba v půl osmé večer celá v plamenech a hrozilo, že se oheň rychle rozšíří do okolí.

Koronavirus začal „pojídat“ restaurace. Peníze za rozvoz jídel nestačí

Plotny jsou studené, hrnce zůstaly prázdné, sudy už nikdo nenarazí, dveře hostince u Pražského hradu se už neotevřou. Zavíráme Kuchyni, oznámil před Velikonocemi úspěšný restauráter Tomáš Karpíšek, který provozuje síť Ambiente. Zpráva hodně lidí zaskočila, pro mnohé odborníky z gastronomie jde o bolestivou předzvěst horších časů. Až odezní epidemii infekce COVID-19, kterou způsobuje nový typ koronaviru, může podobný osud potkat další podniky – a to Kuchyň měla mezi hosty dobré jméno.

Koronavirus začal „pojídat“ restaurace. Kuchyň zavírá: Z Hradčan zmizeli lidé

Plotny jsou studené, hrnce zůstaly prázdné, sudy už nikdo nenarazí, dveře hostince u Pražského hradu ani pokličky se už neotevřou. Zavíráme Kuchyni, oznámil před Velikonocemi úspěšný restauráter Tomáš Karpíšek, který provozuje síť Ambiente. Zpráva hodně lidí zaskočila, pro mnohé odborníky z gastronomie jde o bolestivou předzvěst horších časů. Až odezní epidemii infekce COVID-19, kterou způsobuje nový typ koronaviru, může podobný osud potkat další podniky – a to Kuchyň měla mezi hosty dobré jméno.

Šéf Prazdroje Tomáš Mráz: Situace je katastrofální, některé hospody už neotevřou

Čekali na příchod jara a teplých dní. Pivovarům a hospodám tím startuje hlavní sezona, kdy zlatavý mok začíná téct proudem. Však jsme vyhlášený národ pivařů, světoví rekordmani v počtu vypitých piv. Letos je ale všechno jinak. Kvůli koronavirovým opatřením zůstávají hospody zavřené a pivo prodávají maximálně v omezeném množství přes výdejní okénka.