Protiepidemiologická opatření tvrdě zasáhla i soukromé farmáře na Vyškovsku. Výjimkou nebyla ani Martina Jarošová, která má ve Vážanech nad Litavou rodinnou farmu. „Skokově nám klesl prodej kůzlat, na která jsme měli potvrzenou objednávku od restaurace, kterou zavřeli. Žádnou další se nám nepodařilo zaujmout,“ uvedla. Nyní jí pomáhá s návratem k zákazníkům projekt Slavkovské tržiště.
Jmenuje se Lukáš Chlebovský a v Ostravě podniká už řadu let nejen v gastronomii. Když přišla koronavirová krize, věřil v pomoc státu. Narazil. A zdvižený prostředníček, v nadsázce řečeno, uviděl i na radnici a v obchodním centru, kde má své restaurace v nájmu.
Mnohá česká hospoda se stala ve svém městě chrámem diskusí, studovnou i místem skvělých nápadů a dohod. Jenže koronavirová opatření tvrdě zasáhla i do provozu těchto podniků. Jak bojují se současnou krizí hospody v Pardubickém kraji?
Mnohá česká hospoda se stala ve svém městě chrámem diskusí, studovnou i místem skvělých nápadů a dohod. Jenže koronavirová opatření tvrdě zasáhla i do provozu těchto podniků. Jak bojují se současnou krizí hospody v našem kraji?
Mnohá česká hospoda se stala ve svém městě chrámem diskusí, studovnou i místem skvělých nápadů a dohod. Jenže koronavirová opatření tvrdě zasáhla i do provozu těchto podniků. Jak bojují se současnou krizí hospody v našem kraji?
Jižní Morava v pondělí ožila. A další dvě vlny uvolňování opatření v karanténě už v kraji vyhlíží další. Tady je několik příběhů nedočkavých, podnikavých a optimistických lidí a institucí. Za dřívější otevření salonů je ráda například kadeřnice Kristýna Humlová z Brna. Díky tomu může přivítat první zákazníky už v pondělí 11. května, a ne až pětadvacátého, jak se původně očekávalo.
Možnost otevřít aslespoň venkovní zahrádky chtějí využít například hospodští v okolí Znojma v místech vyhledávaných výletníky. V Lázeňském hostinci v Hlubokých Mašůvkách hostinský Luděk Přichystal prodej přes okénko do zahrádky spustí zřejmě už jedenáctého května.
Datum 25. května netrpělivě vyhlíží majitel břeclavského minipivovaru Frankies Štěpán Přikryl. Právě tehdy může znovu otevřít pivovarskou pivnici v centru města. „Máme i zahrádku, takže tu otevřeme ještě dříve,“ řekl.
Vláda naplánovala další kolo uvolnění pravidel pro podnikatele, vyhlášených kvůli pandemii, na jedenáctého května a pětadvacátého května. Deník Rovnost zjišťoval, jak se připravují ti, kterých se to týká.
Vláda naplánovala další kolo uvolnění pravidel pro podnikatele, vyhlášených kvůli pandemii, na jedenáctého května a pětadvacátého května. Deník Rovnost zjišťoval, jak se připravují ti, kterých se to týká.
ROZHOVOR/ Na dlouhých šest týdnů byla v souvislosti s omezeními vlády uzavřena veřejnosti ZOO Zlín. Za dodržení určitých pravidel mohla zoo v pondělí 27. dubna znovu otevřít svůj venkovní areál. Jak vypadal první den otevření, jaká pravidla nyní platí a jak dalekosáhlé důsledky ještě může mít mnohamilionový výpadek příjmů? Na to se zeptal Deník tiskové mluvčí ZOO Zlín Romany Bujáčkové.
V době, kdy není dění ve světě ovlivňuje pandemie koronaviru a on tak není tolik vytížen trenérským řemeslem, si legendární José Mourinho našel nového koníčka. A navíc spojil příjemné s užitečným.
Prodeje piva od března do konce května klesnou podle odhadů pivovarského svazu meziročně o 40 procent. Protože se prodej čepovaného piva prakticky zastavil, produkce se sníží o 1,5 až dva miliony hektolitrů. ČTK to dnes sdělila za Český svaz pivovarů a sladoven jeho výkonná ředitelka Martina Ferencová. Šlo by tak zhruba o necelou desetinu celkové předloňské výroby, která byla 21,3 milionu hektolitrů. Loňské výsledky zatím svaz nesdělil.
Mnohá česká hospoda se stala ve svém městě chrámem diskusí, studovnou i místem skvělých nápadů a dohod. Jenže koronavirová opatření tvrdě zasáhla i do provozu těchto podniků. Jak bojují se současnou krizí hospody v našem kraji?
Mnohá česká hospoda se stala ve svém městě chrámem diskusí, studovnou i místem skvělých nápadů a dohod. Jenže koronavirová opatření tvrdě zasáhla i do provozu těchto podniků. Jak bojují se současnou krizí hospody v našem kraji?
V širším centru metropole možná není ta změna tak patrná, ale v okolí Staroměstského a Václavského náměstí, u Karlova mostu a Pražského hradu a dalších historických místech Prahy člověk jen zírá. Do jindy přelidněných ulic se teprve pomalu vrací život. Daleko víc je slyšet čeština a snižují se ceny. Vedení hlavního města chce současnou situaci, kterou způsobily restrikce kvůli strachu ze šíření koronaviru, využít a zbavit se takzvaného alkoturismu. Letošní hlavní sezona by měla patřit tuzemským návštěvníkům.
Od mala byl velkým fotbalovým fanouškem. Proto, když přišla nabídka z Vlašimi, neváhal ani vteřinu. Tehdy se totiž začal plnit klukovský sen. Jiří Paýr to dotáhl až do pozice tiskového mluvčího, když ho nezastavilo ani to, že práci pro klub bylo od začátku nutné skloubit se svým civilním zaměstnáním a částečně tak obětovat i rodinný život. „Je to náročné, ale i tak jsem za tuhle příležitost moc rád. Musím za toleranci poděkovat i manželce, protože mi fotbal zabírá někdy dost času, který bych mohl využít v jejích očích lépe,“ uvědomuje si Paýr, který jinak pracuje v restauraci na Konopišti.
/ROZHOVOR/ Přes měsíc jsou v okrese Louny, stejně tak jako v celé ČR, zavřené základní a střední školy. Jednou z nich je také Střední odborné učiliště a Střední odborná škola SČMSD, Žatec, s.r.o.. I v ní výuka žáků probíhá na dálku, někteří spolupracují víc, jiní méně. Stejné je to s jejich rodiči. „Někteří rodiče si myslí, že žáci mají prázdniny a moc se o ně nezajímají,“ říká ředitelka školy Stanislava Sajdlová.
Zhruba o dva týdny dříve se v Jeseníkách rozběhne cestovní ruch. Umožní to rychlejší rozvolňování koronavirových opatření, které ve čtvrtek 23. dubna schválila vláda. Podle odborníků na cestovní ruch je i čtrnáct dnů k dobru pro tento sektor zásadní.
/ROZHOVOR/ Přes měsíc jsou v okrese Louny, stejně tak jako v celé ČR, zavřené základní a střední školy. Jednou z nich je také Střední odborné učiliště a Střední odborná škola SČMSD, Žatec, s.r.o.. I v ní výuka žáků probíhá na dálku, někteří spolupracují víc, jiní méně. Stejné je to s jejich rodiči. „Někteří rodiče si myslí, že žáci mají prázdniny a moc se o ně nezajímají,“ říká ředitelka školy Stanislava Sajdlová.
Zhruba o dva týdny dříve se v Jeseníkách rozběhne cestovní ruch. Umožní to rychlejší rozvolňování koronavirových opatření, které ve čtvrtek 23. dubna schválila vláda. Podle odborníků na cestovní ruch je i čtrnáct dnů k dobru pro tento sektor zásadní.
Zhruba o dva týdny dříve se v Jeseníkách rozběhne cestovní ruch. Umožní to rychlejší rozvolňování koronavirových opatření, které ve čtvrtek 23. dubna schválila vláda. Podle odborníků na cestovní ruch je i čtrnáct dnů k dobru pro tento sektor zásadní.
Vychvalovaly ji i slavné noviny The New York Times a Guardian, podle mnoha odborníků směle konkuruje Praze. Ani oceňovaná brněnská a jihomoravská gastronomická scéna ale neunikla důsledkům pandemie koronaviru. Navzdory nepříznivým ekonomickým vyhlídkám se jihomoravští majitelé restaurací, kaváren a barů rozhodli bojovat. Lidé si oblíbené dobroty z vyhlášených podniků užijí díky promptně otevřeným výdejním okénkům či rozvozům.
Zeptali jsme se Jihočechů, na co se nejvíce těší po skončení karantény. Někomu chybí setkávání s přáteli u "točeného", další vyhlížejí oživení obchodních kontaktů. otevření tělocvičen anebo setkání s babičkou, s níž v době karantény komunikují jen telefonicky.
Zhruba sedmdesát procent své produkce prodává vinař Jan Stávek z Němčiček na Břeclavsku do restaurací. Protože jsou ale kvůli pandemii koronaviru zavřené, stejně jako další kolegové z branže přišel o odbyt. S cílem co nejdříve obnovit provoz gastronomických podniků vznikla petice, za kterou stojí Asociace sommelierů České republiky.
Vládní jízdní řád je jasný. Za měsíc, konkrétně 25. května, se mají otevřít venkovní prostory restaurací, 8. června pak všechna zařízení bez omezení. Vydrží provozovatelům kapitál? Dotkne se bezmála čtvrtletní výpadek provozu vašich podniků? Deník zjišťoval, jak si na tom jednotliví provozovatelé stojí.
/HRDINOVÉ Z PRVNÍ LINIE/ Zavřené restaurace, prázdná lednice a studená plotna patří k nočním můrám těch, kteří by porotu kuchařské show MasterChef zrovna neoslnili. Roste proto zájem o dovoz jídla, kurýři mají práce nad hlavu. I pro ně však platí přísná bezpečnostní opatření.
/HRDINOVÉ Z PRVNÍ LINIE/ Zavřené restaurace, prázdná lednice a studená plotna patří k nočním můrám těch, kteří by porotu kuchařské show MasterChef zrovna neoslnili. Roste proto zájem o dovoz jídla, kurýři mají práce nad hlavu. I pro ně však platí přísná bezpečnostní opatření.
/HRDINOVÉ Z PRVNÍ LINIE/ Zavřené restaurace, prázdná lednice a studená plotna patří k nočním můrám těch, kteří by porotu kuchařské show MasterChef zrovna neoslnili. Roste proto zájem o dovoz jídla, kurýři mají práce nad hlavu. I pro ně však platí přísná bezpečnostní opatření.
Dva zloděje, kteří se nezávisle na sobě vloupali do restaurace v Ostravě-Zábřehu a do budovy základní školy ve stejném městském obvodu, zadrželi v závěru uplynulého týdne ostravští strážníci.
Spolkový kancléř Sebastian Kurz obhajoval v neděli ve videointerview s americkou televizní stanicí CNN „rychlý a tvrdý“ postup Rakouska v koronakrizi, píší OÖN.
Pátek 13. března nebyl příznivým datem k rozhovoru se známým televizním kuchařem a restauratérem Zdeňkem Pohlreichem. Nikoli proto, že by některý z nás byl pověrčivý, ale proto, že se spustila první ostrá opatření proti koronaviru, která začala právě u restaurací.
Ostravští kriminalisté z 1. oddělení obecné kriminality pátrají po dosud neznámém pachateli, který se v přesně nezjištěné době od 27. března do 30. března vloupal do restaurace v Ostravě v ulici Nádražní. Na místě byla nalezena čepice, která patří zřejmě pachateli. Policie žádá veřejnost o pomoc. Poznáváte ji?
Dvakrát měř, jednou řež. Tímto příslovím by se měla řídit vláda při zavádění opatření na pomoc živnostníkům a drobným podnikatelům. Každý její ohlášený návrh totiž provází nepochopení a kritika. Týká se to i nejnovějšího plánu na postupné otevírání provozoven v pěti stanovených termínech.
Radní města Liberce chtějí podpořit místní podnikatele. Navrhnou zastupitelům, aby letos nebyly zpoplatněny předzahrádky u stravovacích zařízení. Městská kasa by tak přišla asi o 900 tisíc korun.
Měšťanský pivovar Dudák je nyní závislý pouze na prodeji lahvového piva. Uzavření hospod a restaurací, kam dodával svoje pivo, ho stojí miliony korun. Tento stav ještě potrvá a se ztrátou rostou i obavy a starosti vedení společnosti.
V budově bývalé restaurace v Adolfovicích, místní části Bělé pod Pradědem, se ve středu 15. dubna propadl strop. Na vyklízení a zajištění objektu pracovali hasiči až do večera. Místo opakovaně posuzoval statik. Při události se naštěstí nikomu nic nestalo.
Otevřít předzahrádky a vydávat pivo a jídlo přes okénko od 25. května, kdy to půjde podle jízdního řádu rozvolňování karantény? Nebo počkat až do 8. června, kdy budou moci být hospody otevřeny se vším všudy, i s vnitřními prostorami a obsluhou?
/FOTOGALERIE/ V sobotu večer byl profesionálním a dobrovolným hasičům v Jaroměři vyhlášen poplach kvůli rozsáhlému požáru restaurace v ulici Na Valech. Celodřevěná budova restaurace byla v době jejich příjezdu zhruba v půl osmé večer celá v plamenech a hrozilo, že se oheň rychle rozšíří do okolí.
Plotny jsou studené, hrnce zůstaly prázdné, sudy už nikdo nenarazí, dveře hostince u Pražského hradu se už neotevřou. Zavíráme Kuchyni, oznámil před Velikonocemi úspěšný restauráter Tomáš Karpíšek, který provozuje síť Ambiente. Zpráva hodně lidí zaskočila, pro mnohé odborníky z gastronomie jde o bolestivou předzvěst horších časů. Až odezní epidemii infekce COVID-19, kterou způsobuje nový typ koronaviru, může podobný osud potkat další podniky – a to Kuchyň měla mezi hosty dobré jméno.
Plotny jsou studené, hrnce zůstaly prázdné, sudy už nikdo nenarazí, dveře hostince u Pražského hradu ani pokličky se už neotevřou. Zavíráme Kuchyni, oznámil před Velikonocemi úspěšný restauráter Tomáš Karpíšek, který provozuje síť Ambiente. Zpráva hodně lidí zaskočila, pro mnohé odborníky z gastronomie jde o bolestivou předzvěst horších časů. Až odezní epidemii infekce COVID-19, kterou způsobuje nový typ koronaviru, může podobný osud potkat další podniky – a to Kuchyň měla mezi hosty dobré jméno.
/FOTO/ Škodu za bezmála půl druhého milionu korun za sebou zanechal požár, který v sobotu krátce po sedmé hodině večer vypukl v dřevěné restauraci v Jaroměři.
/ROZHOVOR/ Ztráty ve statisících nyní počítá Vladimír Buriánek. Železnobrodský hospodský a hoteliér se musí vypořádat s vládními opatřeními v boji proti šíření koronaviru. Nemůže podnikat a musí hledat úsporná opatření.
Čekali na příchod jara a teplých dní. Pivovarům a hospodám tím startuje hlavní sezona, kdy zlatavý mok začíná téct proudem. Však jsme vyhlášený národ pivařů, světoví rekordmani v počtu vypitých piv. Letos je ale všechno jinak. Kvůli koronavirovým opatřením zůstávají hospody zavřené a pivo prodávají maximálně v omezeném množství přes výdejní okénka.