Hospodským zkazilo radost počasí, v kadeřnictvích bylo nabito
Život v České republice se začíná vracet do stavu před pandemií koronaviru.
Život v České republice se začíná vracet do stavu před pandemií koronaviru.
/FOTOGALERIE/ Druhé květnové pondělí se otevřely i restaurační zahrádky v Blansku. Řada lidí si přišla posedět u čepovaného piva až odpoledne, jiní zase využili toho, že se můžou po dvou měsících naobědvat na čerstvém vzduchu před restaurací.
/FOTOGALERIE/ Sednout si v restaurační zahrádce k točenému pivu, limonádě nebo sklenici vína vyrazili Jihomoravané po více než měsíci čekání. V pondělí je uvítala také velká nákupní střediska, ve kterých už otevřela většina obchodů. Lidé si po uvolnění kranténních opatření nechali udělat nový účes u kadeřnice nebo si zašli na manikúru. V tomto týdnu po dlouhé pauze začnou promítat také některá kina.
/FOTOGALERIE/ Sednout si v restaurační zahrádce k točenému pivu, limonádě nebo sklenici vína vyrazili Jihomoravané po více než měsíci čekání. V pondělí je uvítala také velká nákupní střediska, ve kterých už otevřela většina obchodů. Lidé si po uvolnění kranténních opatření nechali udělat nový účes u kadeřnice nebo si zašli na manikúru. V tomto týdnu po dlouhé pauze začnou promítat také některá kina.
Na pondělí čekalo mnoho lidí. Kadeřnice a kosmetičky se vrátily do salónů, začalo se vyučovat ve školách, i když jen deváté ročníky, pro nejmenší se otevřely školky a provozovatelé restaurací mohli zpřístupnit pro návštěvníky alespoň předzahrádky.
/FOTOGALERIE/ Kromě kin, obchodů, galerií nebo muzeí otevřely na Břeclavsku své provozovny také kadeřnice a restauratéři začali obsluhovat hosty na venkovních zahrádkách.
/FOTOGALERIE/ Sednout si v restaurační zahrádce k točenému pivu, limonádě nebo sklenici vína vyrazili Brňané po více než měsíci čekání. V pondělí je uvítala také velká nákupní střediska, ve kterých už otevřela většina obchodů. Lidé si po uvolnění kranténních opatření nechali udělat nový účes u kadeřnice nebo si zašli na manikúru. V tomto týdnu po dlouhé pauze začnou promítat také některá kina.
Rozvolňování protikoronavirových opatření se neslo ve znamení dvou hlavních záležitostí: návrat deváťáků do školy a možnost sednout si na zahrádku své oblíbené restaurace či hospody. Uvažovat o tom, jak se deváťáci ale těšili do školy, nedává příliš smysl; do lavic usedli jen ti, kteří se připravují na přijímací zkoušky na střední školu. V případě provozovatelů pohostinství radost byla hořkosladká: otevřít sice mohli, ale zahájení sezony po koronaviru poznamenalo počasí, které úplně nevyšlo.
Chladné a deštivé počasí nepřálo v pondělí 11. května otevření zahrádek restaurací v Žatci. Během dne je navštívilo výrazně méně hostů, než by si jejich provozovatelé přáli. Lidé, kteří do venkovních prostor restaurací v centru města otevřených po dvouměsíční koronavirové pauze přišli, si brali jídlo spíš s sebou.
/FOTOGALERIE/ Po dvou měsících distančního vzdělávání otevřely základní školy své brány žákům devátých tříd. Hlavním smyslem je pomoci jim s přípravou na přijímací zkoušky na střední školy. Základní škola Žižkov v Kutné Hoře připravila konzultační dny pro žáky devátých tříd celkem třikrát v týdnu - v pondělí, ve středu a v pátek v čase od 8 do 11 hodin, přičemž obsahem konzultací bude učivo z českého jazyka a matematiky vztahující se právě k přijímacím zkouškám.
/FOTO/ Masovému nájezdu hostů na otevřené zahrádky zabránilo chladné počasí i pracovní nasazení. Lidí přišlo většinou poskrovnu.
Lidé čekající před nákupními centry na otevření obchodů, tři dámy přešlapující před cukrárnou na pěší zóně v Krupské ulici, přeplněná kadeřnictví zarezervovaná na několik dnů dopředu nebo deváťáci v rouškách zpátky ve školních lavicích. Takové bylo pondělí 11. května v Teplicích. Do lázeňského města se po koronavirové krizi začal pozvolna vracet život.
Strach ze špatného počasí, málo místa pro stoly, minimum hostů. Dnešní otevření zahrádek mezi restauratéry přílišný optimismus nevyvolalo a své obavy shrnuli do těchto tří argumentů. Někteří dokonce tvrdí, že se jim ani otvírat nevyplatí, a přemýšlejí, že „zavřou krám“ definitivně.
Od pondělního dne mohou restaurace opět lákat na venkovní posezení na předzahrádce. Vedení Prahy odpustilo provozovatelům pro letošní sezonu nájemné za zábor části chodníku či ulice. Přijde tak podle odhadů o 100 milionů korun. I když magistrát slíbil, že pravidla pro povolování předzahrádek zjednoduší, povolovacímu procesu se trable nevyhnuly.
Pondělí 11. května je pro Čechy dnem plným změn. Vláda odsouhlasila uvolnění některých opatření. Otevírají se obchody, kadeřnictví, kina, galerie i muzea. Do škol se mohou vrátit studenti posledních ročníků základních, středních i vysokých škol. V neposlední řadě mohou restaurace zřídit venkovní zahrádky. To vše za dodržení přísných nařízení.
/TIPY KAM ZAJÍT/ Na pondělí 11. května se těšila většina Jihomoravanů především z jednoho důvodu. Otevírají zahrádky restaurací. Ale dnešní vlna uvol%nování umožní i návrat do kin, muzeí nebo zahrad či zámků. A také otevírají obchody v nákupních centrech.
Jak celonárodní svátek. Dnes se otvírají předzahrádky restaurací a mimo jiné i kadeřnictví.
/ROZHOVOR/ Luděk Hanzlík se hostinské činnosti věnuje už mnoho let. Dnes provozuje pět hospod, a tak se ho koronavirová omezení významně dotkla.
Na tento okamžik čekali zákazníci dlouhé dva měsíce. Od pondělí 11. května se znovu otevřou velká nákupní centra - i když zatím s omezením, která platí pro restaurace a kavárny. Na nápor nakupujících se připravují i v olomoucké Šantovce, kde se prodejny otevřou úderem deváté ráno.
/VIDEO/ Přesně po osmapadesáti dnech se v pondělí 11. května znovu otevírají hospody, bary nebo restaurace. Ovšem pozor, jenom jejich venkovní zahrádky. Absenci lahodného moku a společnosti přátel si mnozí vynahradili už v minulých dnech a týdnech, když si zašli na pivo k výdejním okénkům.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Stoly metr a půl od sebe, řádná dezinfekce po odchodu každé skupiny. Přístupné toalety, sedět lze bez roušky. Taková jsou ve stručnosti pravidla pro otevření venkovních zahrádek hospod a restaurací.
Na tento okamžik čekali zákazníci dlouhé dva měsíce. Od pondělí 11. května se znovu otevřou velká nákupní centra v kraji - i když zatím s omezením, která platí pro restaurace a kavárny. Na nápor nakupujících se připravují i v olomoucké Šantovce, kde se prodejny otevřou úderem deváté ráno.
Podržet provozovatele restaurací, kaváren a cukráren v koronavirové krizi se rozhodla některá města v Olomouckém kraji i tím, že prominou poplatek za užívání prostranství pro venkovní posezení. Zahrádky mohou gastronomické podniky otevřít v pondělí. Musí dodržet přísná opatření proti šíření koronaviru.
Přerovská restaurace U Labutě, která před lety zvítězila v prestižní gastronomické soutěži o nejlepší svíčkovou a zařadila se mezi top desítku restaurací v anketě Maurerův výběr Grand Restaurant, dnes vydává zákazníkům obědy přes hladové okno. Od pondělí si mohou hosté konečně pochutnat na tradiční české kuchyni v prostředí, na které byli zvyklí. I když bude venkovní posezení plné limitů.
Pro pijáky piva v pondělí nastane očekávaný den D. Po týdnech nouzového stavu se již nebudou muset spokojit s pivem v plechovce nebo lahvi, ani svůj oblíbený nápoj nebudou muset usrkávat zpod roušky poblíž okénka restaurace. Díky vládou schválenému rozvolňování opatření proti koronaviru budou moci hostinští otvírat zahrádky. Neobešlo se to ovšem bez komplikací.
Od pondělí lidé po pauze kvůli koronaviru poprvé znovu zamíří do obchodů v nákupních centrech či do venkovních areálů památek. Otevřou také zahrádky restaurací, které patří k provozům nejvíce zasaženým pandemií. „Gastroprůmysl je velký problém. Vůbec nevíme, co situace udělá s psychikou lidí. Zda najednou vyrazí zpátky do restaurací,“ vysvětluje ekonom z brněnské Masarykovy univerzity Vladimír Žítek.
Od pondělí lidé po pauze kvůli koronaviru poprvé znovu zamíří do obchodů v nákupních centrech či do venkovních areálů památek. Otevřou také zahrádky restaurací, které patří k provozům nejvíce zasaženým pandemií. „Gastroprůmysl je velký problém. Vůbec nevíme, co situace udělá s psychikou lidí. Zda najednou vyrazí zpátky do restaurací,“ vysvětluje ekonom z brněnské Masarykovy univerzity Vladimír Žítek.
Na tento okamžik čekali zákazníci dlouhé dva měsíce. Od pondělí 11. května se znovu otevřou velká nákupní centra v kraji - i když zatím s omezením, která platí pro restaurace a kavárny.
Alkohol za tisíce korun ukradl zloděj v restauraci v Sušici.
Odbyt sudového piva se propadl, vyšší prodej lahvového to nenahradí.
Staré hospodské přísloví říká, že nikdy se nedá odhadnout, zda do „kšeftu“ přijdou lidé. S trochou nadsázky se dá říct, že to je teď ústředním tématem úvah mnoha provozovatelů hospod a restaurací.
Mnohá česká hospoda se stala ve svém městě chrámem diskusí, studovnou, místem skvělých nápadů a dohod. Jenže koronavirová opatření tvrdě zasáhla i do provozu těchto podniků. Jak bojují se současnou krizí hospody ve Středočeském kraji?
Většina majitelů restaurací v těchto dnech netrpělivě vyhlíží pondělí 11. května, kdy budou moci otevřít předzahrádky.
Kolik číšníků bude obsluhovat lidi v restauracích, jak to bude s toaletami? To zatím nikdo neví.
Stát svými opatřeními uzavřel v půlce března hospody a restaurace, které se tím dostaly do existenčních problémů – dlouhé přerušení provozu může být pro mnohé z nich likvidační. Ohrožena jsou tak zaměstnání více než 250 tisíc lidí, kteří jsou na provozu restaurací a hotelů závislí.
Stát svými opatřeními uzavřel v půlce března hospody a restaurace, které se tím dostaly do existenčních problémů – dlouhé přerušení provozu může být pro mnohé z nich likvidační. Ohrožena jsou tak zaměstnání více než 250 tisíc lidí, kteří jsou na provozu restaurací a hotelů závislí.
Stát svými opatřeními uzavřel v půlce března hospody a restaurace, které se tím dostaly do existenčních problémů. V krizové situaci proto vznikla iniciativa Zachraň hospodu. Jak funguje?
Jeden by řekl: Co na té řepě se zelím všichni vidí? Jenže, jak zdůrazňuje časopis Gurmet, boršč je mnohem víc než řepná polévka. Boršč je elixír! Kulinární klenot připravovaný v mnoha variacích. A také jablko sváru vhozené mezi národy východní Evropy. A pak že jídlo spojuje…
Staré hospodské přísloví říká, že nikdy se nedá odhadnout, zda do „kšeftu“ přijdou lidé. S trochou nadsázky se dá říct, že to je teď ústředním tématem úvah mnoha hospodských a restauratérů. Rozvolněná vládní opatření nyní počítají s otevřením venkovních zahrádek restaurací, hospod a kaváren; jejich majitelé a provozovatelé ale nejsou zajedno, jestli 11. května přijde dost lidí.
Staré hospodské přísloví říká, že nikdy se nedá odhadnout, zda do „kšeftu“ přijdou lidé. S trochou nadsázky se dá říct, že to je teď ústředním tématem úvah mnoha hospodských a restauratérů. Rozvolněná vládní opatření nyní počítají s otevřením venkovních zahrádek restaurací, hospod a kaváren; jejich majitelé a provozovatelé ale nejsou zajedno, jestli 11. května přijde dost lidí.
Mnohá česká hospoda se stala v hlavním městě chrámem diskusí, studovnou i místem skvělých nápadů a dohod. Jenže koronavirová opatření tvrdě zasáhla i do provozu těchto podniků. Jak bojují se současnou krizí hospody v metropoli?
V Evropě dnes začíná důležitá fáze rozvolňování opatření, která země přijaly s cílem utlumit šíření koronaviru. Některé státy s uvolňováním restrikcí teprve nesměle začínají, například Rakousko nebo Německo už postupně otvírají i školy. Návrat k normálu bude ale velmi pomalý a omezení pohybu a kontaktů mezi lidmi v Evropě jen tak nezmizí.
Byl to velký rébus pro všechny návštěvníky hospod i pro samotné hostinské. Když stát povolí od 11. května provoz na restauračních zahrádkách, bude možné využívat i toalety? Odpověď na sebe nechala čekat až do uplynulého víkendu, kdy ministerstva průmyslu a zdravotnictví potvrdila, že toalety se otevřou i se zahrádkami.
Desítka lidí si užívala popíjení u výčepu uvnitř restaurace v centru Brna i přes stále platný zákaz vstupu do těchto podniků. Někteří z nich navíc neměli povinnou ochranu obličeje. Otevřenou provozovnu v pátek večer prozradilo, že se uvnitř svítilo, a také hosté vycházející ven s čepovaným pivem v ruce. Obsluha musela na pokyn strážníků podnik zavřít, provozovateli hrozí pokuta až tři miliony korun.
Částečné uhrazení nájemného vládou by se mělo vztahovat na všechny podnikatele, kteří byli postiženi vládními nařízeními kvůli koronaviru a museli nadále platit nájem. Týká se to tak i podnikatelů, kteří během pandemie provozovali například e-shop nebo prodávali zboží v provozovnách přes okénko. V dnešním pořadu Otázky Václava Moravce České televize to uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).
V oblíbené restauraci Terasa na koupališti Poděbrady mezi Olomoucí a Horkou nad Moravou v noci na sobotu hořelo. Plameny poničily vnitřní vybavení a napáchaly škodu za stovky tisíc korun.
/ROZHOVOR/ V roce 2014 otevřel Ivan Solfronk se svou manželkou Golf Resort Česká Lípa. Po šesti letech prožívá jedno z nejtěžších období. Kvůli koronaviru bylo hřiště přes měsíc zavřené a přilehlá restaurace s hotelem stále na své hosty musí počkat. „Finanční ztráty se nám už letos nahradit nepodaří,“ myslí si Solfronk.
Policisté pátrají po neznámém pachateli, který se v Krupce vloupal do bývalé restaurace.
Odpočítáváme, je napsáno na tabuli s logem Plzeňského Prazdroje. Pivní srdce Riegrových sadů v Praze 2 opět začíná bít. Na místě oblíbené zahradní restaurace, která v loňské sezoně nebyla v provozu, připravuje nový provozovatel pro žíznivé zákazníky čepovanou „plzeň“ a další občerstvení k výdeji s sebou. Až (a jestli vůbec) 11. května vláda uvolní opatření v boji s koronavirem, začnou naplno fungovat v novém také zahrádky na Žižkově.
Protiepidemiologická opatření tvrdě zasáhla i soukromé farmáře na Vyškovsku. Výjimkou nebyla ani Martina Jarošová, která má ve Vážanech nad Litavou rodinnou farmu. „Skokově nám klesl prodej kůzlat, na která jsme měli potvrzenou objednávku od restaurace, kterou zavřeli. Žádnou další se nám nepodařilo zaujmout,“ uvedla. Nyní jí pomáhá s návratem k zákazníkům projekt Slavkovské tržiště.