Vnitřní prostory restaurací by mohly otevřít 14. června. S odkazem na dlouhodobou strategii, kterou připravila hlavní hygienička Pavla Svrčinová, to uvedl premiér Andrej Babiš (ANO). Návrh počítá také s testováním lidí po návratu z dovolených a podle premiéra by jej v pondělí měla projednat vláda.
/REPORTÁŽ/ Víkendový Burger festival v areálu výletní restaurace Monaco byl v sobotu obohacen o soutěže určené pro silné žaludky. Ta první byl závod o nejrychlejší snězení hamburgeru v domácí bulce, které i s oblohou vážily kolem jednoho kilogramu. Druhé klání spočívalo ve výzvě Maxijedlíka Jaroslava Němce z Bystrého u Poličky, jenž do Slatiňan přivezl dvě konzervy kvašených švédských sleďů, což je údajně nejsmrdutější jídlo na planetě.
/REPORTÁŽ/ Víkendový Burger festival v areálu výletní restaurace Monaco byl v sobotu obohacen o soutěže určené pro silné žaludky. Ta první byl závod o nejrychlejší snězení hamburgeru v domácí bulce, které i s oblohou vážily kolem jednoho kilogramu. Druhé klání spočívalo ve výzvě Maxijedlíka Jaroslava Němce z Bystrého u Poličky, jenž do Slatiňan přivezl dvě konzervy kvašených švédských sleďů, což je údajně nejsmrdutější jídlo na planetě.
Někteří restauratéři museli svůj podnik kvůli koronavirové krizi natrvalo zavřít, známý kuchař Marcel Ihnačák, který poslední roky provozuje restauraci v Mikulově na Břeclavsku, je opačný případ. V loňském roce se rozhodl otevřít další restaurační zařízení, tentokrát v jiné turisticky atraktivní lokalitě v Lednici.
/FOTO/ Jako malá žila několik let v Africe. Do keramiky se zamilovala v Praze. Momentálně žije v Hudcově u Teplic a s její tvorbou, která je plná keramiky a porcelánu, se můžete potkat třeba v ústecké restauraci Replay´s restaurant . Jana Škorpilová ráda točí na kruhu velké věci a pořádá keramické kurzy pro malé i velké.
Ozve se zasyčení grilu. Vysoký kuchař na něj pokládá plátky masa, hermelíny, ryby i zelený chřest. Vůně linoucí se vzduchem přiláká skupinu zvědavců, kteří si prohlížejí dnešní menu. Je sobota před polednem, druhý den Slavností chřestu a vína. Palackého náměstí v Ivančicích na Brněnsku se postupně plní. U bílého stolku už stojí vysoký muž v modré bundě a z papírové misky nabírá krémovou polévku z chřestu a hrášku.
Ozve se zasyčení grilu. Vysoký kuchař na něj pokládá plátky masa, hermelíny, ryby i zelený chřest. Vůně linoucí se vzduchem přiláká skupinu zvědavců, kteří si prohlížejí dnešní menu. Je sobota před polednem, druhý den Slavností chřestu a vína. Palackého náměstí v Ivančicích na Brněnsku se postupně plní.
/ROZHOVOR/ Adam´s Bar&Bistro je podnik, který sídlí ve výpravní hale třebíčského autobusového nádraží. Podnik netradiční nejen svým umístěním ale i konceptem nyní konečně po téměř tři čtvrtě roku trvající pauze znovu otevřel. „Velice jsme se těšili. Bylo to náročné období asi pro každou restauraci, proto jsme rádi, že můžeme otevřít. Samozřejmě nás mrzí, že zatím můžeme fungovat pouze se zahrádkou, ale na druhou stranu díky bohu za to,“ komentuje majitel a hlavní barman Adam Smilek. Navíc plánují zanedlouho spustit i nový projekt Adam´s Snack.
/ROZHOVOR/ Někteří restauratéři museli svůj podnik kvůli koronavirové krizi natrvalo zavřít, známý kuchař Marcel Ihnačák, který poslední roky provozuje restauraci v Mikulově na Břeclavsku, je opačný případ. V loňském roce se rozhodl otevřít další restaurační zařízení, tentokrát v jiné turisticky atraktivní lokalitě v Lednici. „Už se to nedalo zadržet a odložit o rok. Měli jsme dohodnutý tým lidí, který musel nastoupit,“ říká kuchař, který jednu dobu vařil i i v restauraci Fifteen Jamieho Olivera v Londýně.
Mistrovství světa v ledním hokeji v Lotyšsku začalo a tak čeští hokejoví fanoušci „mají hody“ a nebudou chybět u žádného přenosu utkání českého národního týmu. Ten vstoupil do turnaje těsnou prohrou s výběrem Ruska.
Uvolnění opatření proti koronaviru se příhodně sešlo se startem hokejového mistrovství světa. Úvodní zápas naší reprezentace s Ruskem si tak nenechala ujít řada Čechů, kteří obsadili zahrádky oblíbených restaurací. Podívejte se, jak se napříč zemí fandilo.
Vstup českého týmu do mistrovství světa si nenechali ujít ani fanoušci v Berouně, kteří se přišli podívat na zahrádky restaurace a hotelu U Koně a restaurace U Kropáčů. V obou případech majitelé provozoven umístili televizory pod střechy stanů.
Sotva se stihly otevřít restaurační zahrádky, už se na nich fandí. Přenos prvního zápasu českého národního týmu proti ruské reprezentaci narychlo uspořádali i na zahrádce hospůdky Dřevák na Severní Terase.
Fandové ledního hokeje se dočkali. Ještě minulý týden mrtvé zahrádky restaurací také. V pátek totiž začalo Mistrovství světa a hned na úvod čekal naši reprezentaci těžký a málo oblíbený soupeř z Ruska.
Nejvyšší správní soud (NSS) zrušil regulaci provozu restaurací, heren a kasin v aktuálním opatření ministerstva zdravotnictví. Rozhodnutí ale nebude mít bezprostřední dopad. Zásah soudu totiž vstoupí v platnost dnem právní moci rozsudku, tedy po vypracování odůvodnění a po doručení. Sporné opatření se týkalo provozu v aktuálním týdnu, pro příští týden je už připravené nové opatření, v základních bodech totožné - vnitřní prostory restaurací mají zůstat zavřené, stejně jako herny a kasina.
Po uvolnění vládních protiepidemických opatření nastala v obci Korozluky u Mostu nezvyklá situace. Obecní restaurace se zahrádkou zůstala zavřená. Důvod? Bývalý nájemce během koronakrize skončil. A tak obec hledá nového provozovatele svého zařízení. Jenže v dnešní době není takové podnikání snadné. Proto obec nabízí pronájem restaurace za jednu korunu na měsíc.
Restaurací, respektive jejich zahrádek, které by promítaly přímé přenosy z mistrovství světa v ledním hokeji, je na Vysočině jako šafránu. Někde si dokonce sportovní nadšenci musí místa rezervovat dopředu.
/FOTOGALERIE/ Až do roku 1908 stávala vedle dnešní budovy Husova sboru v Dobrušce katovna. Obývala ji i rodina posledního zdejšího kata Františka Zellingera, který sem přišel roku 1765 z Náchoda. Jeho potomci v Dobrušce stále žijí. Jen ostří katovského meče v průběhu času vyměnili za jiné. Za první republiky a ještě na začátku 50. let to bylo ostří břitev a nůžek v jejich holičství. Dnes se starají, aby měli pořádně nabroušené kuchyňské nože. Už od 90. let totiž provozují v centru města restauraci s penzionem.
Rakousko ve středu rozvolnilo, otevřely hotely či restaurace a skončily i povinné karantény po vstupu do země. První Rakušané proto vyrazili za nákupy do tržnic na jihu Čech. Žádné davy to ale nebyly.
Jako hodně bolestný střet s postcovidovou realitou líčí polská média nářky ze sociálních sítí ohledně nebývale vysokých cen v restauracích na polském pobřeží Baltu, které směly otevřít po delší přestávce zaviněné pandemií covidu-19.
Od pondělního dne po dlouhých měsících mohou lidé posedět a popovídat si ve své oblíbené hospodě či restauraci, i když zatím jen na zahrádce. Z rozhodnutí vlády ovšem sebou musí mít potvrzení o negativním testu, případně prodělaném covidu či očkování.
Cestování lze dobře spojit s kvalitní gastronomií. Herec Lukáš Hejlík a jeho gastro mapa je modlou všech kulinářských milovníků. Svoji novou knihu 555: Výlety s Gastromapou Lukáše Hejlíka pokřtil herec v Litomyšli na “plácku u semaforu” u amerického autobusu přebudovaného na pojízdné bistro. Litomyšl je jeho srdcovka a moc rád sem jezdí. Miluje zdejší gastro podniky.
Také obyvatelé druhého největšího města na Benešovsku si nenechali ujít první příležitost navštívit po dlouhé době zákazů zahrádky restaurací či kaváren. „Škoda, že jste nepřijel fotit v pondělí, to tady bylo opravdu hodně plno,“ poznamenala obsluhující žena ve vlašimské restauraci Na Koupáku ve sportovním areálu Na Lukách. Pravda, v úterý odpoledne sedělo ve stínu plátěné střechy asi desítka hostů.
Květinové louky, veřejné stoly na ping pong a zastřešená zastávka na sídlišti. Lidé si hlasováním vybrali tři z osmi nabízených projektů, které vzešly z nápadů obyvatel Nymburka. V brzké době by se tak ve městě měly objevit květinové louky, veřejné stoly na ping pong a před restaurací Skleník na sídlišti by mělo vyrůst zastřešení u autobusové zastávky. Peníze na projekty uvolní město v rámci takzvaného participativního rozpočtu.
Druhý den po znovuotevření restauračních zahrádek byl veselejší. I přes nepřízeň počasí část štamgastů dorazila. S redakčním objektivem jsme navštívili restaurace: Hospoda na statku Nepřevázka, Restaurace Radnice v Dobrovici, Kocanda na Pískové Lhotě a Jizera v Jizerním Vtelně.
/FOTOGALERIE/ Restaurace Třináctka ve Slezských Rudolticích má zajímavou polohu. Leží v půlce cesty mezi nejznámějšími turistickými atrakcemi Osoblažska. Mezi čerstvě opraveným nádražím osoblažské úzkokolejky a romantickým rudoltickým zámkem.
/FOTOGALERIE/ Pro Gabrielu Nejepsovou, majitelku restaurace Koza Roza, bylo období lockdownu celkem těžké. Podnik ale udržela a všichni se počínaje pondělím 17. května opět těší na své zákazníky. Pokud by musela na podzim znovu zavřít, neví, jestli by to zvládla znovu.
/FOTOGALERIE/ S otevřením zahrádek u restaurací vyvstala otázka, jak to bude letos s oblíbenými hokejovými přenosy ze světového šampionátu. Ten začíná v pátek v Lotyšsku a hned první den odpoledne hraje náš výběr s Rusy.
Provozovatel oblíbené přerovské hospůdky Aniččin dvůr Petr Schneider přišel během pandemie o polovinu zaměstnanců. Kvůli uzavření restaurací si museli sehnat jinou práci, aby uživili sebe a své blízké. Přesto podnik získal nové členy rodiny – ve výběhu, jenž je součástí zahrádky restaurace Aniččin dvůr, se v těchto dnech bezstarostně prohánějí velbloudí slečna Habibi a mladý sameček lamy Woody.
/FOTOGALERIE/ Restaurace Třináctka ve Slezských Rudolticích má zajímavou polohu. Leží v půlce cesty mezi nejznámějšími turistickými atrakcemi Osoblažska. Mezi čerstvě opraveným nádražím osoblažské úzkokolejky a romantickým rudoltickým zámkem.
Na rozvolňování se stejně jako mnozí provozovatelé restaurací těšil i Tomáš Popper, majitel Pizzerie Piccolo v Klatovech. Podle něj se ale měly otevřít zahrádky dříve.
Po půl roce si nemusí zákazníci přijít do restaurací nebo kaváren pouze pro jídlo či pití s sebou, ale ve svém oblíbeném podniku si mohou i posedět. Vláda povolila zatím jen otevření teras a zahrádek, což mnozí lidé v pondělí využili, i přes nepřízeň počasí.
Po dlouhých měsících mohli v pondělí majitelé restaurací a kaváren zase přivítat své hosty. Kvůli opatřením proti šíření koronaviru zatím pouze na předzahrádkách. Ty byly v centru Domažlic kolem oběda poloprázdné, na některých terasách neseděl nikdo. Zákazníky zřejmě odradilo chladné a deštivé počasí, jež ve městě panovalo až do odpoledne.
Nově otevřené zahrádky restaurací byly v pondělí ve Zlíně většinou prázdné. Jejich hosty odradilo deštivé počasí. Vláda spustila od 17. května další vlnu rozvolnění protiepidemických opatření. Mezi ně patřilo například i otevření restauračních zahrádek či fitness center pro veřejnost.
/FOTOGALERIE/ Zpátky do restaurací. Alespoň tedy na jejich předzahrádky. Také v Kutné Hoře mohli lidé v pondělí 17. května opět po dlouhé době vyrazit do restaurací a kaváren na jídlo, kávu nebo třeba „na jedno". Podívejte se, jak to vypadalo v centru Kutné Hory.
Počasí delšímu sezení venku nepřeje a tak na pardubické zahrádky vyrazili jen ti otužilí a nedočkaví hosté. „Zima mi nevadí. Mám svoje dvě neřesti, kafe a cigárko, a ještě u toho můžu v klidu sedět jako člověk, co víc si přát,“ směje se muž na zahrádce známého kavárenského řetězce.
Za normálních okolností mají za sebou touto dobou restaurace, bary, hospůdky a kavárny minimálně měsíc fungování venkovního posezení – zahrádek. Letos je tomu ale kvůli pandemii jinak. První zákazníci mohli na zahrádky zavítat až dnes, v pondělí 17. května.
/FOTO/ V pondělí se konečně otevřely zahrádky restaurací a kaváren. Počasí provozovatelům gastrozařízení však příliš nepřálo, a tak načančané a připravené stolečky povětšinou zely prázdnotou. Chladné počasí ale místy neodradilo některé milovníky zlatého studeného moku.
Zpátky do restaurací. Alespoň tedy na jejich předzahrádky. Také v Kolíně mohli lidí v pondělí 17. května opět po dlouhé době vyrazit do restaurací a kaváren na jídlo, kávu nebo třeba „na jedno".
Až čtyři osoby u jednoho stolu, na něm jídlo a pití. Olomoucké restaurace a hospody v pondělí zpřístupnily své zahrádky. Radost z dalšího rozvolnění protiepidemických opatření ale pokazilo počasí, kvůli dešti zůstalo posezení u mnohých podniků v centru města prázdné i v čase oběda.
Restaurační předzahrádky mohli majitelé hospod k pondělí 17. května otevřít. Lidé mohou ke stolům po čtyřech a musí se případně prokázat negativním výsledkem testu na covid. Dveře dovnitř podniků ale otevřené nejsou.
Pondělí přineslo další vlnu rozvolnění. Jednou z oblastí, která se po téměř pěti měsících dočkala opětovného otevření, jsou předzahrádky restaurací. U stolu smí ale sedět nejvýše čtyři lidé, pokud nejde o členy jedné domácnosti.
První točené pivo na stole, oběd pod deštníkem. Tak to vypadalo v pondělí ve většině přerovských restaurací a hospod, které po několika měsících konečně otevřely své zahrádky. Kvůli deštivému počasí si ale provozovatelé mohli nechat o premiéře snů jen zdát. Většina zahrádek zela prázdnotou a lidé ze zvyku brali jídlo dál do krabiček.