Kreativ

ŠTÍTEK: restaurace

Ilustrační foto.

Zloděj se vloupal do táborské restaurace Na Brusírně

Policisté pátrají po zloději, který se v době od nedělní třetí hodiny odpolední do desáté hodiny následujícího pondělí vloupal do restaurace Na Brusírně v Údolní ulici v Táboře. Po násilném vstupu ukradl různé alkoholické nápoje a také čtyřicet krabiček cigaret značky Camel.

Martin Sekyra provozoval Malibu Beer Bar v Klatovech sedm let. Kvůli koronavirovým opatřením ale končí.

Štamgasti se skládali na elektřinu. Oblíbený pivní bar přesto zkrachoval

"Ve chvíli, kdy jsem zveřejnil inzerát, že podnik přenechám, jsem brečel jako želva, protože jsem si uvědomil, že to opravdu končí," říká se smutkem v hlase hospodský Martin Sekyra. Provozovatel oblíbeného klatovského Malibu Beer Baru je jednou z mnoha podnikatelských obětí koronavirové pandemie, respektive vládních opatření, které jemu osobně nepomohly.

Restaurace U Příborů, 26. března 2021 v Havířově.

Nejlepší tanková Plzeň a jídlo domů. V zákulistí restaurace U Příborů v Havířově

/FOTOGALERIE/ Deník na straně podnikatelů v regionu, kteří se statečně perou i v současné covidové krizi. Spousta živnostníků se dnes bojí o živobytí. Existenční problémy však neřeší ve vyhlášené restauraci U Příborů v Havířově, kde se velmi osvědčil rozvoz jídla i pití a kde v pátky mívají dokonce větší "fofry", než mnohdy v normálních časech. 

Ilustrační foto

Lup z vykradeného ústeckého podniku zachránila policie. Zloději řádili i jinde

Pro nikoho není příjemné zjištění, že ho vykradli. Obzvlášť, když zařizujete novou pobočku svého podniku. Stalo se to provozovatelům ústecké Tortuga Bay, proslulé svou nabídkou hamburgerů. Ti se totiž rozhodli otevřít druhý podnik v Teplicích v ulici U Císařských lázní, kde byl fastfood s kebabem. Jenže práce na úpravách přitáhly nežádoucí pozornost zlodějů.

Nicola Schettini ve své kuchyni ve vimperské restauraci Hamajda.

Ve Vimperku na Hamajdě peče pizzu italský mistr Nicola Schettini

Mezi třiceti druhy pizzy od italského mistra řemesla mohou vybírat Vimperáci i lidé z širokého okolí v restauraci Hamajda vedle zimního stadionu ve Vimperku. Nicola Schettini pochází z Salerno nedaleko Neapole. Před sedmi lety zakotvil se svou manželkou Michaelou ve městečku pod Boubínem. Jeho pizzu lidé označují jako nejlepší ve městě.

Marcel Špeta.

Marcel Špeta z Berouna: Restaurátorstvím i fotografováním se zabývám řadu let

Marcel Špeta je mužem mnoha koníčků a zálib. Profesí I.T. vývojářem datových skladů na letišti, dělá myslivost, sportovně střílí, restauruje historické zbraně a je vášnivým fotografem. Řeč přišla hlavně na pečlivou a zdlouhavou restauraci historických pušek a fotografování, které jej zatáhlo nejen do různých koutů Česka, ale i světa. Jeho fotky jsou i zveřejněny na prestižním serveru 1x.com, a některé jeho články o restaurátorství jsou publikované v časopisech o střelectví. Oba koníčky spojuje jedna vlastnost – obrovská schopnost trpělivosti.

Paradox české hospody: když k okénku přitáhne hodně lidí, nedostane podporu

Paradox české hospody: když k okénku přitáhne hodně lidí, nedostane podporu

Hospody, které dlouhodobě kvůli vládním protiepidemickým opatřením jedou „na půl plynu“ jen díky prodeji přes okénko, musí řešit paradox. Pokud o jejich kuchyni mají lidé zájem a ztráty, jež utrpěly na tržbách, nejsou tak velké, stát je za jejich úspěch naopak „potrestá“. Mnohým se tak vyplatí spíš zavřít, aby mohly na státní podporu dosáhnout.  

Prodej z okénka Hostince U Procházků při koronavirových opatřeních.

Rezervy došly: Pomozte nám přežít, zní z hospod a restaurací na Vysočině

Třeba si předplaťte obědy na půl roku dopředu, vyzývá Veronika Došková z jihlavského kuchařského studia Gurmandie k záchraně restaurací na Vysočině. Lidé by si podle ní měli uvědomit, že jejich oblíbený podnik může mít nyní vážné problémy. A snažit se podat pomocnou ruku. „Zavolejte jim, zeptejte se, jak můžete pomoct,“ nabádá.

Místo, kde by v Prachaticích mohlo být parkovací stání pro čtyři karavany i s přípojkou na elektřinu.

Živé Prachatice chtějí kemp místo střelnice

Živé Prachatice prostřednictvím Jakuba Nepustila přišly s návrhem vybudovat stání pro karavany už před dvěma lety. Zastupitelé ale návrh zamítli. "Vytvoření městského kempu jsme iniciovali, s výběrem místa pro stání obytných vozů ale rozhodně nesouhlasíme. Jsme přesvědčeni, že v Prachaticích lze najít příhodnější místo, které bude atraktivnější okolím a perspektivní pro možný rozvoj v plnohodnotný kemp," vysvětluje Jakub Nepustil.

Nadějný kuchař, absolvent Střední školy gastronomie a služeb v Nové Pace, Tomáš Tobolka vydal svoji první kuchařku - Kuchařská všehochuť.

Brunch s Tomášem Tobolkou. Pojďte si ho užít

Nadějný kuchař, absolvent Střední školy gastronomie a služeb v Nové Pace, Tomáš Tobolka, si ve svých 23 letech vyzkoušel vařit pro stovky lidí v závodní jídelně, kouzlit delikatesy v týmu Zdeňka Pohlreicha nebo vytvářet vlastní koncepci restaurace Všehochuť v Jičíně. Sám se pouští do labyrintů chutí a vůní, kombinuje poměrně běžné ingredience neběžným způsobem a pod jeho rukama pak vznikají originální pochoutky, které odrážejí jeho mladistvý, zdravý životní styl.

Retro prohlídka kladenského kulturáku.

Retro prohlídky vrátí návštěvníky Kulturního domu v Kladně do minulosti

/FOTOGALERIE/ Kladenský dům kultury na Sítné, který je centrem dění bezmála padesát let, už druhým rokem zeje prázdnotou. Kromě vyhlášené restaurace a kavárny, se zde v tanečních sálech i kině zastavil život. Přestože manažer kulturáku Michal Muláček i jeho kolegové napjatě očekávají, až covid omezení opadnou a bude moci vpustit návštěvníky do sálů, ani on příliš nevěří, že to bude dříve než na podzim.

"Beru to jako službu pro lidi," říká Milan Korityák. "Musíme se přizpůsobit nastoleným podmínkám."

Otevřel si restauraci a za čtyři dny musel zavřít. Dnes vaří na čtvrt plynu

Milan Korityák z Otovic právě před rokem, těsně před začátkem lockdownu, rozjížděl restauraci Střelnice v Broumově. „Pokud mám být upřímný, tak by bylo lepší, kdybych to zavřel,“ říká nyní na rovinu. Současné vaření na čtvrt plynu a do krabiček bere hlavně jako službu pro lidi, kteří mají jeho kuchyni rádi.

Listopadové a březnové vepřové hody v kladrubském klášteře.

OBRAZEM: Vepřové hody v klášteře byly opět z výdejního okénka

Milovníky delikates a nejrůznějších pochutin potěšil i v této době majitel Klášterní restaurace v Kladrubech Milan Tolar. Stále není možné otevřít restauraci a pohostit návštěvníky ve vnitřních prostorách, a proto uspořádal své vyhlášené vepřové hody opět přes výdejní okénko v průjezdu kladrubského kláštera.

Ilustrační foto.

Novou restauraci na sjezdovce Hranice v Božím Daru ani neotevřeli

Není snad typičtější místo v České republice, které postihla ve velkém koronavirová krize, jako je Boží Dar. Nejvýše položené město na území republiky je díky své poloze orientované na cestovní ruch. A právě to se stalo během pandemie velkým úskalím.

Ilustrační foto.

Novou restauraci na sjezdovce Hranice v Božím Daru ani neotevřeli

Není snad typičtější místo v České republice, které postihla ve velkém koronavirová krize, jako je Boží Dar. Nejvýše položené město na území republiky je díky své poloze orientované na cestovní ruch. A právě to se stalo během pandemie velkým úskalím.

Prvorepublikový dům, jehož přízemí zabírala restaurace a o vrchní patra se dělily kanceláře zaměstnanců městského úřadu s hotelovými pokoji nyní prochází zásadní rekonstrukcí.

Ani restaurace ani hotel. Po rekonstrukci bude radnice patřit jen úředníkům

DENÍK NA NÁVŠTĚVĚ: Prvorepublikový dům v Hronově, jehož přízemí zabírala restaurace a o vrchní patra se dělily kanceláře zaměstnanců městského úřadu s hotelovými pokoji nyní prochází zásadní rekonstrukcí. Od ledna se zde pracuje na tom, aby se veškerá agenda města mohl sestěhovat do jedné budovy, která díky kompletní rekonstrukci nabídne komfortnější prostředí jak pro občany, tak i pro zaměstnance.

Alcron.

Hotel Alcron: místo, kde se střídaly režimy

/PROSLULÉ PRAŽSKÉ PODNIKY/ Na skok v New Yorku 30. let se můžete snadno ocitnout i v Praze, v hotelu a restauraci Alcron ve Štěpánské ulici na Novém Městě. První majitel, architekt Alois Krofta, si budovu postavil sám ve stylu art deco v letech 1929 až 1932 a ještě v dobách První republiky v ní vítal herce i významné státníky.

Kdysi vyhlášené restaurace Astoria (dříve kavárna Centrum) a Spolek v centru města čekají rekonstrukce i hledání strategických nájemců. RADEGASTOVNA sídlí na Masarykově náměstí místo bývalého Domu obuvi.

Je rozhodnuto! Ostravskou legendu Spolek kupuje majitel Pizza Coloseum

/FOTOGALERIE/ Téměř symbolickou restaurací je Spolek v Nádražní ulici v centru Ostravy. Hospodu dlouhodobě pronajímanou městem koupí Lukáš Chlebovský, který v Ostravě provozuje několik poboček Pizza Coloseum a také další stravovací zařízení v Avion Shopping Parku.  

Majitel Vinárny Pod Třešněmi ve Slavkově Vlastimil Krhovský.

Z číšníka v restauraci Rozkvět majitelem Vinárny Pod Třešněmi

Je uznávaný pro kvalitní a chutnou gastronomii ve své Vinárně Pod Třešněmi na okraji Slavkova, odkud jsou krásné výhledy na okolní bělokarpatskou krajinu. Řeč je o šestapadesátiletém Vlastimilu Krhovském, jenž dnes ale kvůli koronavirovým omezením tráví čas převážně s rodinou.

Pivovar U Fleků v centru Prahy má dlouhou historii.

Pivovar U Fleků – podnik starý (skoro) jako Amerika

/PROSLULÉ PRAŽSKÉ PODNIKY/ Jen pár podniků v Praze se může pyšnit půltisíciletím kontinuálního provozu. Pivovar U Fleků do této skupiny patří. Takže zatímco Kolumbus objevoval Ameriku, zde už se vesele vařilo pivo!

V cíli slavné rallye Dakar. Jiří Janeček se vyklání z vozu, za volantem je Viktor Chytka.

Rebelii hospodských vede bývalý politik s kontroverzní minulostí

/INFOGRAFIKA/ „Zastánce“ pandemií těžce zkoušených hospodských, kavárníků či hoteliérů. Ale také protřelý politik, který se v posledních letech marně snažil dostat zpátky na výsluní. To je 47letý Jiří Janeček, aktuálně zakladatel iniciativy Chcípl PES, podnikatel v pohostinství a majitel autoservisu na Jižním Městě.

Současný stav lázní Kyselka.

Do tří let restaurace i multifunkční sál. Opravy Kyselky ale brzdí také covid

Pokud jste někdy slyšeli pojem Belle Époque a plně nechápali jeho význam, pokochejte se historickými fotografiemi Lázní Kyselka u Karlových Varů. Dnešní návštěvník už může o této době pouze snít. Když ho z myšlenek neruší zurčící voda, která rozpadlými střechami kape do torz historických budov, které nemají ani okna. Vrátit místu důstojnou podobu se snaží obecně prospěšná společnost Lázně Kyselka, živou ji ale udržují i dva prameny a lidé, kteří místu fandí.

Současný stav lázní Kyselka.

Do tří let restaurace i multifunkční sál. Opravy Kyselky ale brzdí také covid

Pokud jste někdy slyšeli pojem Belle Époque a plně nechápali jeho význam, pokochejte se historickými fotografiemi Lázní Kyselka u Karlových Varů. Dnešní návštěvník už může o této době pouze snít. Když ho z myšlenek neruší zurčící voda, která rozpadlými střechami kape do torz historických budov, které nemají ani okna. Vrátit místu důstojnou podobu se snaží obecně prospěšná společnost Lázně Kyselka, živou ji ale udržují i dva prameny a lidé, kteří místu fandí.