Kreativ

ŠTÍTEK: restaurace

Hostinský: V dluzích jsou všichni, podnik ale nechci pustit

Šestačtyřicetiletý Ondřej Maršálek provozuje posledních pět a půl roku Café Nová doba v Holešovicích. Název lehce mate, protože podnik není typickou kavárnou, spíše něčím mezi ní, malou pivnicí a barem. Vyhledávaný je hlavně lidmi, kteří bydlí nebo studují v okolí. Díky štamgastům je od znovuotevření restaurací na začátku prosince každý den skoro plný.

Nařízení se mění co týden. Je to vyčerpávající, říká hospodský v Brně

Zavřít, otevřít a zase zavřít. Otvírací dobu i způsob fungování v brněnské restauraci Sherwood mění téměř častěji než nabídku. „Podmínky se neustále mění a my se snažíme přežít. Takže měníme druh provozu podle nařízení. Učíme se,“ říká majitel restaurace v lesoparku Akátky Michal Rozbořil.

Restaurace v Lounech protestují proti nařízením. V osm večer nezavřou

Některé restaurace v Lounech v pátek večer v souladu s vládními nařízeními nezavřely ve stanovenou dobu. Zůstaly alespoň symbolicky otevřené i po 20. hodině, hosté v nich ale nebyli. Situaci monitorovala policie, prohřešky proti vládním nařízením nezjistila. Majitelé restaurací chtějí v podobném protestu proti vládním nařízením pokračovat i dnes a v neděli večer.

Lidé ve Zlínském kraji si na rozvoz jídla zvykli

„Lidé zpohodlněli, zvykli si na rozvoz jídel,“ komentovala současnou situaci s návštěvností restaurací Andrea Šupolová z Pizzerie Del Canto v Kroměříži. Podle ní, i když se po rozvolnění mohly restaurace a a další tato zařízení otevřít, tak lidé stále využívají služby rozvozu jídel domů nebo do zaměstnání. Například ve zmiňované restauraci tak prý denně rozvezou i šedesát pizz.

Restauratéři bědují. Po zkrácení otevírací doby přišli o večeře

Restaurace, hospody a bary musí zavírat ve 20 hodin. Provozní doba se jim zkrátila o dvě hodiny, provozovatelé podniků přiznali, že je to pro ně velmi citelným zásahem. Prakticky totiž přišli o večeře, které tvoří podstatnou část jejich tržeb. „Lidé začínají chodit na večeře mezi 19. a 20. hodinou, takže ztráta je obrovská. Jsme prakticky bez minutkových večeří, které naši restauraci v podstatě živí nejvíc. Tržby padly o minimálně sedmdesát procent,“ popsal provozní restaurace Černý orel Petr Štiller.

Restauratéři bědují. Po zkrácení otevírací doby přišli o večeře

Restaurace, hospody a bary musí zavírat ve 20 hodin. Provozní doba se jim zkrátila o dvě hodiny, provozovatelé podniků přiznali, že je to pro ně velmi citelným zásahem. Prakticky totiž přišli o večeře, které tvoří podstatnou část jejich tržeb. „Lidé začínají chodit na večeře mezi 19. a 20. hodinou, takže ztráta je obrovská. Jsme prakticky bez minutkových večeří, které naši restauraci v podstatě živí nejvíc. Tržby padly o minimálně sedmdesát procent,“ popsal provozní restaurace Černý orel Petr Štiller.

TÉMA: Je to špatné, ale pivo jsme zatím nevylévali

Na Veselce v Litomyšli nastaly kvůli covidu neveselé časy. Pěkně rozjetá restaurace, minipivovar a cvičební sál dostaly pod nohy. Majitel Jiří Kohák nevylučuje, že v budoucnosti může přijít situace, kdy je bude živit jen malý pivovar, kde vaří Bedřichovu jedenáctku a na svátky také speciální piva.

Další omyl vlády, zakázala prodej piva i čaje v hospodách. Nařízení už změnila

Zmatky způsobené vládními nařízeními týkajícími se omezení provozu restaurací nemají konce. Vláda dnes chtěla změnit své nedávné rozhodnutí a povolit hospodám prodej piva do PET lahví. Ráno proto přijala změnu pravidel. Jenže došlo k dalšímu omylu. Do svého nařízení vláda zapomněla dodat textovou formulaci o zákazu „mimo vnitřní prostory“ a na oficiálním webu vlády se objevila formulace „zakazuje se prodávat rozlévané nebo na místě připravované nápoje k okamžité konzumaci.“

Pařby, frustrace i vzdor. Hospody v ČR se bouří a nezavírají, policii navzdory

Nová vládní opatření znovu nejvíc dolehla na provozovatele hospod a restaurací. Od středy musí své provozovny zavírat o dvě hodiny dřív, už ve 20.00. Mnoho restauratérů se proti tomu bouří. Říkají, že jsou obětní beránci chaotických rozhodnutí české vlády a brání se. Některé restaurace tak ve středu zůstaly otevřené i po 20. hodině. Asi největší odpor se zvedl na Teplicku, ale také na jižní Moravě, středních Čechách či v Praze. Před devátou hodinou proběhly v otevřených podnicích policejní kontroly.

Minimální odpor. Pražské podniky v naprosté většině opatření dodržely

Povinnou zavírací dobu ve 20.00 včera v Praze nerespektovaly nejméně dvě restaurace. Jednou z nich byla smíchovská tankovna U Zlatého Jelena, druhou restaurace Šeberák v Kunraticích, odkud většina hostů odešla po příjezdu policie. Do tankovny přijeli kolem půl desáté policisté také a podle provozního podniku hosty vykázali. V centru hlavního města restaurace a hospody zákaz otevření po 20.00 respektovaly. 

Pivo můžeme vylít do kanálu. Už je to za hranou, zuří hospodští z Vysočiny

Už je to za hranou, hovoří o opětovně zpřísněných koronavirových opatřeních majitelé hospod a restaurací z Vysočiny. Vláda jim zkrátila otevírací dobu, od středy musejí zavírat už v osm hodin večer. Hospody přitom mohly otevřít teprve minulý čtvrtek, a to původně do deseti večer. K tomu ještě ve středu platil zákaz prodeje rozlévaného alkoholu hostům s sebou domů.

Restauratéři v Libereckém kraji zuří. Někde nechali otevřeno déle, i přes zákaz

/FOTO/ Obětní beránci chaotické vlády. Tak se označují provozovatelé restaurací a hospod, na které ve středu 9. prosince večer dolehla nová vládní opatření. Namísto ve 22 hodin musí zavírat o dvě hodiny dříve, čímž přijdou o podstatnou část tržeb. Někteří proto připravují rebelii. Některé restaurace zůstaly ve středu otevřené déle. 

Restauratéři v Ústeckém kraji zuří. Někde nechali otevřeno déle, navzdory zákazu

/FOTO/ Obětní beránci chaotické vlády. Tak se označují provozovatelé restaurací a hospod, na které ve středu 9. prosince večer dolehla nová vládní opatření. Namísto ve 22 hodin musí zavírat o dvě hodiny dříve, čímž přijdou o podstatnou část tržeb. Někteří proto připravují rebelii, nejvýraznější odpor se zvedl na Teplicku. Některé restaurace zůstaly ve středu otevřené déle.

Nařízení se změní. Prodej alkoholu domů z restaurací povolíme, řekl Babiš

Pivo domů budou restaurace moci prodávat pravděpodobně už od čtvrtka. Premiér Andrej Babiš (ANO) to řekl Právu s tím, že pondělní nařízení vlády se pravděpodobně změní. Dnes také jedná Poslanecká sněmovna o prodloužení nouzového stavu. Podle posledních informací komunisté podpoří žádost menšinové vlády ANO a ČSSD, ale pouze do vánočních svátků. Kabinet žádá o 30 dnů. 

Policie vyrazí na kontroly. Bude upozorňovat, hrozí i pokuta 10 tisíc na místě

Mluvčí městské policie Věra Školková potvrdila, že mají strážníci v plánu od středy 9. prosince kontrolovat dodržování nových vládních nařízení, a to nejen uzavření restauračních zařízení ve 20 h. „Jedná se také o kontrolu prodeje alkoholu ve výdejních okénkách, platí to i pro stánky,“ upřesňuje Věra Školková.