Někteří lidé by to asi brali jako kariérní propad. Ne však Pavel Štěpánek. Místo hotelu Jalta v centru Prahy dnes vaří pro důchodce. A jak říká, o změně či návratu neuvažuje.
Policisté pátrají po zloději, který se v době od nedělní třetí hodiny odpolední do desáté hodiny následujícího pondělí vloupal do restaurace Na Brusírně v Údolní ulici v Táboře. Po násilném vstupu ukradl různé alkoholické nápoje a také čtyřicet krabiček cigaret značky Camel.
"Ve chvíli, kdy jsem zveřejnil inzerát, že podnik přenechám, jsem brečel jako želva, protože jsem si uvědomil, že to opravdu končí," říká se smutkem v hlase hospodský Martin Sekyra. Provozovatel oblíbeného klatovského Malibu Beer Baru je jednou z mnoha podnikatelských obětí koronavirové pandemie, respektive vládních opatření, které jemu osobně nepomohly.
Česká republika platí z hlediska pandemie ještě stále za odstrašující příklad, v současné době přitom vyhlíží alespoň částečné uvolnění opatření. V některých jiných zemích EU se však naopak zpřísňuje.
Ještě před rokem, kdy covid číhal na svět ukrytý v Číně, byl zámek Chyše a přilehlý pivovar s věhlasnou restaurací jedním z nejnavštěvovanějších míst v Karlovarském kraji.
/FOTOGALERIE/ Deník na straně podnikatelů v regionu, kteří se statečně perou i v současné covidové krizi. Spousta živnostníků se dnes bojí o živobytí. Existenční problémy však neřeší ve vyhlášené restauraci U Příborů v Havířově, kde se velmi osvědčil rozvoz jídla i pití a kde v pátky mívají dokonce větší "fofry", než mnohdy v normálních časech.
/PROSLULÉ PRAŽSKÉ PODNIKY/ V Riegrových sadech odpočívají Pražané už bezmála 120 let. Vznikly spojením bývalé zahrady Kanálka a zahrad usedlostí Saracinka, Pštroska, Kuchynka a Švihanka. Právě v poslední jmenované byste svého času nalezli Šťastného hostinec.
Pozvolna vstříc ke svému příštímu osudu se posunuje městská budova restaurace U Zlaté podkovy na náměstí. Objekt se společenským sálem čeká pravděpodobně demolice a na místě vyroste budova nová podle vítězného architektonického návrhu.
Pro nikoho není příjemné zjištění, že ho vykradli. Obzvlášť, když zařizujete novou pobočku svého podniku. Stalo se to provozovatelům ústecké Tortuga Bay, proslulé svou nabídkou hamburgerů. Ti se totiž rozhodli otevřít druhý podnik v Teplicích v ulici U Císařských lázní, kde byl fastfood s kebabem. Jenže práce na úpravách přitáhly nežádoucí pozornost zlodějů.
Mezi třiceti druhy pizzy od italského mistra řemesla mohou vybírat Vimperáci i lidé z širokého okolí v restauraci Hamajda vedle zimního stadionu ve Vimperku. Nicola Schettini pochází z Salerno nedaleko Neapole. Před sedmi lety zakotvil se svou manželkou Michaelou ve městečku pod Boubínem. Jeho pizzu lidé označují jako nejlepší ve městě.
Sobota 31. května 1980 a dva číšníci z vyhlášené restaurace Casina proti sobě. Na jedné straně studánecký patriot Jaroslav Bošek, na druhé Ota Petráček z Mníšku. Kamarádi, ale také na hřišti nesmiřitelní rivalové.
Muž z Pardubic vloni v říjnu na sociálních sítích vyhrožoval, že pokud se hned neotevřou bary a restaurace, sedne do kamionu a nejede do lidí jako Olga Hepnarová. V pondělí od pardubického soudu odešel za vyhrožování teroristickým činem s tříletou podmínkou.
Pohostinská zařízení jsou od začátku pandemie s malými přestávkami už několik měsíců uzavřená. Stejně tak i nejznámější českobudějovická restaurace Masné krámy, která v uplynulých dnech po delší pauze opět začala fungovat alespoň přes výdejní okénko.
VIDEO / Upozornit na složitou situaci olomouckých barů a restaurací chtějí prostřednictvím dokumentu Za zavřenými dveřmi jeho autoři Marek Pešl a Jakub Plánka. Od pátku, kdy jej u příležitosti ročního výročí od prvního plošného uzavření gastropodniků zveřejnili, už film shlédlo přes 12 tisíc lidí.
Marcel Špeta je mužem mnoha koníčků a zálib. Profesí I.T. vývojářem datových skladů na letišti, dělá myslivost, sportovně střílí, restauruje historické zbraně a je vášnivým fotografem. Řeč přišla hlavně na pečlivou a zdlouhavou restauraci historických pušek a fotografování, které jej zatáhlo nejen do různých koutů Česka, ale i světa. Jeho fotky jsou i zveřejněny na prestižním serveru 1x.com, a některé jeho články o restaurátorství jsou publikované v časopisech o střelectví. Oba koníčky spojuje jedna vlastnost – obrovská schopnost trpělivosti.
Hospody, které dlouhodobě kvůli vládním protiepidemickým opatřením jedou „na půl plynu“ jen díky prodeji přes okénko, musí řešit paradox. Pokud o jejich kuchyni mají lidé zájem a ztráty, jež utrpěly na tržbách, nejsou tak velké, stát je za jejich úspěch naopak „potrestá“. Mnohým se tak vyplatí spíš zavřít, aby mohly na státní podporu dosáhnout.
Vedle pro národ osudového data 15. března 1939 se do paměti velké skupiny Čechů neslavně zapsal také 14. březen 2020. Ten den poprvé nesměli například hospodští obsloužit své hosty. Dveře jejich podniků uzamklo vládní nařízení ve jménu ochrany zdraví před šířením nového čínského koronaviru.
Třeba si předplaťte obědy na půl roku dopředu, vyzývá Veronika Došková z jihlavského kuchařského studia Gurmandie k záchraně restaurací na Vysočině. Lidé by si podle ní měli uvědomit, že jejich oblíbený podnik může mít nyní vážné problémy. A snažit se podat pomocnou ruku. „Zavolejte jim, zeptejte se, jak můžete pomoct,“ nabádá.
Živé Prachatice prostřednictvím Jakuba Nepustila přišly s návrhem vybudovat stání pro karavany už před dvěma lety. Zastupitelé ale návrh zamítli. "Vytvoření městského kempu jsme iniciovali, s výběrem místa pro stání obytných vozů ale rozhodně nesouhlasíme. Jsme přesvědčeni, že v Prachaticích lze najít příhodnější místo, které bude atraktivnější okolím a perspektivní pro možný rozvoj v plnohodnotný kemp," vysvětluje Jakub Nepustil.
VIDEO / Upozornit na složitou situaci olomouckých barů a restaurací chtějí prostřednictvím dokumentu Za zavřenými dveřmi jeho autoři Marek Pešl a Jakub Plánka. Od pátku, kdy jej u příležitosti ročního výročí od prvního plošného uzavření gastropodniků zveřejnili, už film shlédlo přes 12 tisíc lidí.
/ROZHOVOR/ Když Gabriela Schönbauerová přebírala pro teplický Pivovar Monopol pečeť se zlatým lvem určenou pro dobré české restaurace pro sezónu 2020, vůbec tehdy netušila, jak těžký rok gastronomii a tedy i její provozovnu následně čeká.
/FOTO/ Pohostinství ve Chbanech funguje na dohled od hraniční čáry mezi okresy Chomutov a Louny. Tradiční zákazníci, projíždějící ze Žatecka, ani lidé na výletech či chalupáři, tam teď nemohou.
Velkou pozornost vzbudil počin téměř devadesátileté stařenky z Ostravy, která se před časem vloupala do restaurace v Ostravě-Zábřehu. Jelikož to bylo za stavu nouze, hrozilo jí až osm let žaláře.
Nadějný kuchař, absolvent Střední školy gastronomie a služeb v Nové Pace, Tomáš Tobolka, si ve svých 23 letech vyzkoušel vařit pro stovky lidí v závodní jídelně, kouzlit delikatesy v týmu Zdeňka Pohlreicha nebo vytvářet vlastní koncepci restaurace Všehochuť v Jičíně. Sám se pouští do labyrintů chutí a vůní, kombinuje poměrně běžné ingredience neběžným způsobem a pod jeho rukama pak vznikají originální pochoutky, které odrážejí jeho mladistvý, zdravý životní styl.
/FOTOGALERIE/ Kladenský dům kultury na Sítné, který je centrem dění bezmála padesát let, už druhým rokem zeje prázdnotou. Kromě vyhlášené restaurace a kavárny, se zde v tanečních sálech i kině zastavil život. Přestože manažer kulturáku Michal Muláček i jeho kolegové napjatě očekávají, až covid omezení opadnou a bude moci vpustit návštěvníky do sálů, ani on příliš nevěří, že to bude dříve než na podzim.
Jakub Josef Forman, zlínský student a autor úspěšné aplikace pro restaurace Foode, je ukázkovým příkladem toho, že ani pandemie nezastaví dobré a kreativní nápady. Aplikace usnadňuje restauracím, barům a hotelům objednávání i placení.
Milan Korityák z Otovic právě před rokem, těsně před začátkem lockdownu, rozjížděl restauraci Střelnice v Broumově. „Pokud mám být upřímný, tak by bylo lepší, kdybych to zavřel,“ říká nyní na rovinu. Současné vaření na čtvrt plynu a do krabiček bere hlavně jako službu pro lidi, kteří mají jeho kuchyni rádi.
Zatímco běžně panuje v centrech největších českých měst čilý ruch, v době lockdownu se i jindy rušné parky, náměstí či náplavky vyprázdnily. Podívejte se s Deníkem na některé z nich.
V pátek v podvečer provedli policisté opakovanou kontrolu restaurace Šeberák, která přes vládní nařízení stále zůstává otevřena. Tentokrát již ale namísto oznámení přestupku, bylo personálu sděleno, že byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu šíření nakažlivé lidské nemoci.
Milovníky delikates a nejrůznějších pochutin potěšil i v této době majitel Klášterní restaurace v Kladrubech Milan Tolar. Stále není možné otevřít restauraci a pohostit návštěvníky ve vnitřních prostorách, a proto uspořádal své vyhlášené vepřové hody opět přes výdejní okénko v průjezdu kladrubského kláštera.
Výstavba nové sportovní víceúčelové haly Krašovská se zázemím, restaurací a vlastním parkovištěm začala. Město Plzeň předalo staveniště zhotoviteli ve čtvrtek 11. března 2021, stavba má být dokončena v srpnu 2022.
Není snad typičtější místo v České republice, které postihla ve velkém koronavirová krize, jako je Boží Dar. Nejvýše položené město na území republiky je díky své poloze orientované na cestovní ruch. A právě to se stalo během pandemie velkým úskalím.
Není snad typičtější místo v České republice, které postihla ve velkém koronavirová krize, jako je Boží Dar. Nejvýše položené město na území republiky je díky své poloze orientované na cestovní ruch. A právě to se stalo během pandemie velkým úskalím.
DENÍK NA NÁVŠTĚVĚ: Prvorepublikový dům v Hronově, jehož přízemí zabírala restaurace a o vrchní patra se dělily kanceláře zaměstnanců městského úřadu s hotelovými pokoji nyní prochází zásadní rekonstrukcí. Od ledna se zde pracuje na tom, aby se veškerá agenda města mohl sestěhovat do jedné budovy, která díky kompletní rekonstrukci nabídne komfortnější prostředí jak pro občany, tak i pro zaměstnance.
/PROSLULÉ PRAŽSKÉ PODNIKY/ Na skok v New Yorku 30. let se můžete snadno ocitnout i v Praze, v hotelu a restauraci Alcron ve Štěpánské ulici na Novém Městě. První majitel, architekt Alois Krofta, si budovu postavil sám ve stylu art deco v letech 1929 až 1932 a ještě v dobách První republiky v ní vítal herce i významné státníky.
/FOTOGALERIE/ Téměř symbolickou restaurací je Spolek v Nádražní ulici v centru Ostravy. Hospodu dlouhodobě pronajímanou městem koupí Lukáš Chlebovský, který v Ostravě provozuje několik poboček Pizza Coloseum a také další stravovací zařízení v Avion Shopping Parku.
Je uznávaný pro kvalitní a chutnou gastronomii ve své Vinárně Pod Třešněmi na okraji Slavkova, odkud jsou krásné výhledy na okolní bělokarpatskou krajinu. Řeč je o šestapadesátiletém Vlastimilu Krhovském, jenž dnes ale kvůli koronavirovým omezením tráví čas převážně s rodinou.
/PROSLULÉ PRAŽSKÉ PODNIKY/ Jen pár podniků v Praze se může pyšnit půltisíciletím kontinuálního provozu. Pivovar U Fleků do této skupiny patří. Takže zatímco Kolumbus objevoval Ameriku, zde už se vesele vařilo pivo!
Podnikání Zdeňka Kasla je přímo navázáno na fungující restaurace a bary. Lidově řečeno jim totiž jezdí čistit trubky a servisovat klimatizace. V době uzavřených gastro podniků je ale jeho živnost u ledu. Tak si na počátku ledna požádal o kompenzační bonus, který mu však Finanční úřad (FÚ) zamítl.
/INFOGRAFIKA/ „Zastánce“ pandemií těžce zkoušených hospodských, kavárníků či hoteliérů. Ale také protřelý politik, který se v posledních letech marně snažil dostat zpátky na výsluní. To je 47letý Jiří Janeček, aktuálně zakladatel iniciativy Chcípl PES, podnikatel v pohostinství a majitel autoservisu na Jižním Městě.
/FOTO/ Mladý pár už v roce 2018 přišel na to, že i speciální gastronomii lze dělat v okresním městě na vysoké úrovni jen s výdejem a rozvozem. Epidemie je nezaskočila. Naopak. O japonskou kuchyni v krabičce je zájem a partneři chystají pro globální trh vlastní dochucovadla.
Památku obětí tragické střelby, při níž před šesti lety zemřelo osm lidí, uctili ve středu 24. února před někdejší restaurací Družba představitelé Uherského Brodu spolu s jeho starostou Ferdinandem Kubáníkem.
Pokud jste někdy slyšeli pojem Belle Époque a plně nechápali jeho význam, pokochejte se historickými fotografiemi Lázní Kyselka u Karlových Varů. Dnešní návštěvník už může o této době pouze snít. Když ho z myšlenek neruší zurčící voda, která rozpadlými střechami kape do torz historických budov, které nemají ani okna. Vrátit místu důstojnou podobu se snaží obecně prospěšná společnost Lázně Kyselka, živou ji ale udržují i dva prameny a lidé, kteří místu fandí.
Pokud jste někdy slyšeli pojem Belle Époque a plně nechápali jeho význam, pokochejte se historickými fotografiemi Lázní Kyselka u Karlových Varů. Dnešní návštěvník už může o této době pouze snít. Když ho z myšlenek neruší zurčící voda, která rozpadlými střechami kape do torz historických budov, které nemají ani okna. Vrátit místu důstojnou podobu se snaží obecně prospěšná společnost Lázně Kyselka, živou ji ale udržují i dva prameny a lidé, kteří místu fandí.
Mezi běžnými obyvateli Chebska je Eva Zelinková neznámá žena. Ovšem mezi milovníky koní má jméno velké. Společně se svým manželem a dalšími členy rodiny se stará o koně několika plemen na ranči v Mlýnku u Nového Kostela.