Kreativ

ŠTÍTEK: restaurace

Některým jedlíkům se udělalo ze Surströmmingu špatně...

Šílený rybí puch. Ve Slatiňanech se konzumovalo nejsmrdutější jídlo na světě

/REPORTÁŽ/ Víkendový Burger festival v areálu výletní restaurace Monaco byl v sobotu obohacen o soutěže určené pro silné žaludky. Ta první byl závod o nejrychlejší snězení hamburgeru v domácí bulce, které i s oblohou vážily kolem jednoho kilogramu. Druhé klání spočívalo ve výzvě Maxijedlíka Jaroslava Němce z Bystrého u Poličky, jenž do Slatiňan přivezl dvě konzervy kvašených švédských sleďů, což je údajně nejsmrdutější jídlo na planetě.

Některým jedlíkům se udělalo ze Surströmmingu špatně...

FOTO, VIDEA: Šílený rybí puch. Na Monacu se jedlo nejsmrdutější jídlo na světě

/REPORTÁŽ/ Víkendový Burger festival v areálu výletní restaurace Monaco byl v sobotu obohacen o soutěže určené pro silné žaludky. Ta první byl závod o nejrychlejší snězení hamburgeru v domácí bulce, které i s oblohou vážily kolem jednoho kilogramu. Druhé klání spočívalo ve výzvě Maxijedlíka Jaroslava Němce z Bystrého u Poličky, jenž do Slatiňan přivezl dvě konzervy kvašených švédských sleďů, což je údajně nejsmrdutější jídlo na planetě.

Známý kuchař Marcel Ihnačák má restauraci v Mikulově a od loňska i v Lednici.

V žádném jídle by neměla chybět bylinka, tvrdí známý kuchař Marcel Ihnačák

Někteří restauratéři museli svůj podnik kvůli koronavirové krizi natrvalo zavřít, známý kuchař Marcel Ihnačák, který poslední roky provozuje restauraci v Mikulově na Břeclavsku, je opačný případ. V loňském roce se rozhodl otevřít další restaurační zařízení, tentokrát v jiné turisticky atraktivní lokalitě v Lednici. 

Tvorba keramičky Jany Škorpilové. (na snímku)

S keramikou se prvně potkala v Africe. Na její nádobí narazíte v restauracích

/FOTO/ Jako malá žila několik let v Africe. Do keramiky se zamilovala v Praze. Momentálně žije v Hudcově u Teplic a s její tvorbou, která je plná keramiky a porcelánu, se můžete potkat třeba v ústecké restauraci Replay´s restaurant . Jana Škorpilová ráda točí na kruhu velké věci a pořádá keramické kurzy pro malé i velké.

Chřestové speciality i různé druhy vín si vychutnali návštěvníci festivalu na náměstí v Ivančicích na Brněnsku.

Chřest smažený, na grilu nebo v polévce. Slavnosti v Ivančicích přilákaly davy

Ozve se zasyčení grilu. Vysoký kuchař na něj pokládá plátky masa, hermelíny, ryby i zelený chřest. Vůně linoucí se vzduchem přiláká skupinu zvědavců, kteří si prohlížejí dnešní menu. Je sobota před polednem, druhý den Slavností chřestu a vína. Palackého náměstí v Ivančicích na Brněnsku se postupně plní. U bílého stolku už stojí vysoký muž v modré bundě a z papírové misky nabírá krémovou polévku z chřestu a hrášku.

Chřestové speciality i různé druhy vín si vychutnali návštěvníci festivalu na náměstí v Ivančicích na Brněnsku.

Chřest smažený, na grilu i v polévce. Slavnosti v Ivančicích přilákaly davy

Ozve se zasyčení grilu. Vysoký kuchař na něj pokládá plátky masa, hermelíny, ryby i zelený chřest. Vůně linoucí se vzduchem přiláká skupinu zvědavců, kteří si prohlížejí dnešní menu. Je sobota před polednem, druhý den Slavností chřestu a vína. Palackého náměstí v Ivančicích na Brněnsku se postupně plní. 

Adam Smilek provozuje v Třebíči koktejlový bar a bistro.

Majitel třebíčského koktejl baru: Těšili jsme se, až oblékneme firemní zástěry

/ROZHOVOR/ Adam´s Bar&Bistro je podnik, který sídlí ve výpravní hale třebíčského autobusového nádraží. Podnik netradiční nejen svým umístěním ale i konceptem nyní konečně po téměř tři čtvrtě roku trvající pauze znovu otevřel. „Velice jsme se těšili. Bylo to náročné období asi pro každou restauraci, proto jsme rádi, že můžeme otevřít. Samozřejmě nás mrzí, že zatím můžeme fungovat pouze se zahrádkou, ale na druhou stranu díky bohu za to,“ komentuje majitel a hlavní barman Adam Smilek. Navíc plánují zanedlouho spustit i nový projekt Adam´s Snack.

Známý kuchař Marcel Ihnačák má restauraci v Mikulově a od loňska i v Lednici.

V žádném jídle by neměla chybět bylinka, říká známý kuchař Marcel Ihnačák

/ROZHOVOR/ Někteří restauratéři museli svůj podnik kvůli koronavirové krizi natrvalo zavřít, známý kuchař Marcel Ihnačák, který poslední roky provozuje restauraci v Mikulově na Břeclavsku, je opačný případ. V loňském roce se rozhodl otevřít další restaurační zařízení, tentokrát v jiné turisticky atraktivní lokalitě v Lednici. „Už se to nedalo zadržet a odložit o rok. Měli jsme dohodnutý tým lidí, který musel nastoupit,“ říká kuchař, který jednu dobu vařil i i v restauraci Fifteen Jamieho Olivera v Londýně.

Fandění českým hokejistům v úvodním zápase MS s Ruskem ve Zlíně, 21. května 2021

Takto se fandilo hokejistům ve Zlíně. "Žena to pochopila"

Mistrovství světa v ledním hokeji v Lotyšsku začalo a tak čeští hokejoví fanoušci „mají hody“ a nebudou chybět u žádného přenosu utkání českého národního týmu. Ten vstoupil do turnaje těsnou prohrou s výběrem Ruska.

Hokejový přenos U Kropáčů.

OBRAZEM: I v Berouně se fandilo hokeji na zahrádkách restaurací

Vstup českého týmu do mistrovství světa si nenechali ujít ani fanoušci v Berouně, kteří se přišli podívat na zahrádky restaurace a hotelu U Koně a restaurace U Kropáčů. V obou případech majitelé provozoven umístili televizory pod střechy stanů.

Lidé v baru - ilustrační foto

Soud zrušil regulaci restaurací a heren. Od pondělí má platit nové opatření

Nejvyšší správní soud (NSS) zrušil regulaci provozu restaurací, heren a kasin v aktuálním opatření ministerstva zdravotnictví. Rozhodnutí ale nebude mít bezprostřední dopad. Zásah soudu totiž vstoupí v platnost dnem právní moci rozsudku, tedy po vypracování odůvodnění a po doručení. Sporné opatření se týkalo provozu v aktuálním týdnu, pro příští týden je už připravené nové opatření, v základních bodech totožné - vnitřní prostory restaurací mají zůstat zavřené, stejně jako herny a kasina.

Obec Korozluky chce pronajmout svou restauraci s venkovním posezením

Hospoda za korunu. Víska Korozluky chce oživit společenské dění

Po uvolnění vládních protiepidemických opatření nastala v obci Korozluky u Mostu nezvyklá situace. Obecní restaurace se zahrádkou zůstala zavřená. Důvod? Bývalý nájemce během koronakrize skončil. A tak obec hledá nového provozovatele svého zařízení. Jenže v dnešní době není takové podnikání snadné. Proto obec nabízí pronájem restaurace za jednu korunu na měsíc.

Pavla a Irena Zelingerovy. U Zelingerů v Dobrušce.

Je libo Katův šleh? Hostům ho servírují potomci posledního dobrušského kata

/FOTOGALERIE/ Až do roku 1908 stávala vedle dnešní budovy Husova sboru v Dobrušce katovna. Obývala ji i rodina posledního zdejšího kata Františka Zellingera, který sem přišel roku 1765 z Náchoda. Jeho potomci v Dobrušce stále žijí. Jen ostří katovského meče v průběhu času vyměnili za jiné. Za první republiky a ještě na začátku 50. let to bylo ostří břitev a nůžek v jejich holičství. Dnes se starají, aby měli pořádně nabroušené kuchyňské nože. Už od 90. let totiž provozují v centru města restauraci s penzionem.

Herec Lukáš Hejlík pokřtil v Litomyšli svoji novou knihu.

FOTO, VIDEO: Lukáš Hejlík pokřtil knihu u autobusu v Litomyšli

Cestování lze dobře spojit s kvalitní gastronomií. Herec Lukáš Hejlík a jeho gastro mapa je modlou všech kulinářských milovníků. Svoji novou knihu 555: Výlety s Gastromapou Lukáše Hejlíka pokřtil herec v Litomyšli na “plácku u semaforu” u amerického autobusu přebudovaného na pojízdné bistro. Litomyšl je jeho srdcovka a moc rád sem jezdí. Miluje zdejší gastro podniky.

Zahrádka občerstvení Na Koupáku ve Vlašimi.

OBRAZEM: Také ve Vlašimi si lidé užívali možnost posezení s přáteli na zahrádce

Také obyvatelé druhého největšího města na Benešovsku si nenechali ujít první příležitost navštívit po dlouhé době zákazů zahrádky restaurací či kaváren. „Škoda, že jste nepřijel fotit v pondělí, to tady bylo opravdu hodně plno,“ poznamenala obsluhující žena ve vlašimské restauraci Na Koupáku ve sportovním areálu Na Lukách. Pravda, v úterý odpoledne sedělo ve stínu plátěné střechy asi desítka hostů. 

Podle vítězného návrhu by měly vzniknout podobné květinové louky jako loni na křižovatce pod soudem také v ulicích Pražská a Okružní.

Vítězné projekty: květinové louky, stoly na pingpong a zastřešená zastávka

Květinové louky, veřejné stoly na ping pong a zastřešená zastávka na sídlišti. Lidé si hlasováním vybrali tři z osmi nabízených projektů, které vzešly z nápadů obyvatel Nymburka. V brzké době by se tak ve městě měly objevit květinové louky, veřejné stoly na ping pong a před restaurací Skleník na sídlišti by mělo vyrůst zastřešení u autobusové zastávky. Peníze na projekty uvolní město v rámci takzvaného participativního rozpočtu.

Velbloudí slečna Habibi a sameček lamy Woody jsou novou atrakcí přerovské restaurace Aniččin dvůr.

Přerovská hospůdka láká i na vlastního velblouda. Hrozilo, že jej utratí

Provozovatel oblíbené přerovské hospůdky Aniččin dvůr Petr Schneider přišel během pandemie o polovinu zaměstnanců. Kvůli uzavření restaurací si museli sehnat jinou práci, aby uživili sebe a své blízké. Přesto podnik získal nové členy rodiny – ve výběhu, jenž je součástí zahrádky restaurace Aniččin dvůr, se v těchto dnech bezstarostně prohánějí velbloudí slečna Habibi a mladý sameček lamy Woody.

Pondělní rozvolnění na domažlickém náměstí. Restauratéři konečně mohli otevřít předzahrádky.

Otevřely předzahrádky. Lidé si oběd brali s sebou, na kávu a dezert si sedli

Po dlouhých měsících mohli v pondělí majitelé restaurací a kaváren zase přivítat své hosty. Kvůli opatřením proti šíření koronaviru zatím pouze na předzahrádkách. Ty byly v centru Domažlic kolem oběda poloprázdné, na některých terasách neseděl nikdo. Zákazníky zřejmě odradilo chladné a deštivé počasí, jež ve městě panovalo až do odpoledne.

Otevřené zahrádky ve Zlíně zely kvůli špatnému počasí prázdnotou - 17. 5. 2021

Otevření zahrádek ve Zlíně? Špatné počasí, hostů pomálu

Nově otevřené zahrádky restaurací byly v pondělí ve Zlíně většinou prázdné. Jejich hosty odradilo deštivé počasí. Vláda spustila od 17. května další vlnu rozvolnění protiepidemických opatření. Mezi ně patřilo například i otevření restauračních zahrádek či fitness center pro veřejnost.

Od pondělí mohou mít restaurace a kavárny otevřené zahrádky. Podmínkou je max. 4 lidi u stolu a potvrzení o negativním testu.

OBRAZEM: Na zahrádky v Pardubicích vyrazili jen otužilci a nedočkavci

Počasí delšímu sezení venku nepřeje a tak na pardubické zahrádky vyrazili jen ti otužilí a nedočkaví hosté. „Zima mi nevadí. Mám svoje dvě neřesti, kafe a cigárko, a ještě u toho můžu v klidu sedět jako člověk, co víc si přát,“ směje se muž na zahrádce známého kavárenského řetězce.

Zahrádky olomouckých restaurací otevřely poprvé po rozvolnění i nevlídném počasí, 17. května 2021

Zahrádky v Olomouci otevřely i v nevlídném počasí. Takto to vypadalo

Až čtyři osoby u jednoho stolu, na něm jídlo a pití. Olomoucké restaurace a hospody v pondělí zpřístupnily své zahrádky. Radost z dalšího rozvolnění protiepidemických opatření ale pokazilo počasí, kvůli dešti zůstalo posezení u mnohých podniků v centru města prázdné i v čase oběda.

Zahrádky přerovských restaurací otevřely i v nevlídném počasí, 17. května 2021

Přerovské zahrádky otevřely i v dešti, takto to vypadalo

První točené pivo na stole, oběd pod deštníkem. Tak to vypadalo v pondělí ve většině přerovských restaurací a hospod, které po několika měsících konečně otevřely své zahrádky. Kvůli deštivému počasí si ale provozovatelé mohli nechat o premiéře snů jen zdát. Většina zahrádek zela prázdnotou a lidé ze zvyku brali jídlo dál do krabiček.