Jedinečné asijské speciality pořídíte v centru Jindřichova Hradce v prodejně pravých vietnamských produktů. Už před vchodem do vietnamské prodejny a restaurace, spatříte bohatou asijskou výzdobu, která zaujme návštěvníky. V prodejně má majitel Son Chung různé zboží, součástí sortimentu jsou i karnevalové masky a oblečení.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Přestavba bývalého Kulturního domu na Penzion a restauraci Eden patří k nejvýznamnějším investicím Jindřichova. Tomu odpovídala také velkolepá otevírací slavnost. Byla plná zážitků, na jaké místní hned tak nezapomenou.
Od června do září letošního roku je opět možné po rozvolnění protiepidemických opatření navštívit v Březové ve venkovním areálu Kulturního domu a Multifunkčního centra Březová zdejší malé minigolfové hřiště.
/FOTOGALERIE/ Začalo EURO 2020 a čeští fotbalisté v pondělí 14. června od 15 hodin vstoupili do turnaje proti Skotsku. Zápas přišli sledovat i fanoušci v Berouně v restauraci U Kropáčů.
Mistrovství Evropy ve fotbale odstartovalo v pátek 11. června. Dohromady nabídne 51 zápasů. A kde bude možné sledovat pondělní duel, ve kterém si to rozdá Česko se Skotskem?
Devatenáctiletá studentka Anežka z Mělníka si loni o prázdninách přivydělávala jako brigádnice prodejem zmrzliny. Za hodinu osamělé práce ve sluncem rozžhaveném karavanu dostávala 90 korun.
/PRŮZKUM/ Jaké jsou aktuální ceny meníček na Vysočině? Dle zjištění Deníku se dá ve většině okresních měst naobědvat za méně než sto korun. Kdo ale hledá lepší restauraci, připlatí si až dvojnásobek.
/ANKETA/ Zajímavá spolupráce vznikla v oblíbené soběslavské pizzerii Rosa. Majitel Tomáš Hořický se domluvil s dvojnásobným nejlepších kuchařem republiky. Společně s mistrem v oboru gastronomie Janem Horkým ladí jídelníček.
Potlesk a povzbudivé výkřiky zaznívaly po každém jejím úspěšném míčku. Zhruba dvacítka lidí fandila v restauraci U Brázdů v Ivančicích na Brněnsku tenistce Barboře Krejčíkové, která ve městě žije. Její cestu k triumfu na grandslamovém French Open a životnímu úspěchu si všichni užili.
V Olomučanech na Blanensku je zájem o bydlení. Lidi láká krátká dojezdová vzdálenost do okolních měst a okolní lesy. V obci dělníci dokončují nový kulturní dům, kanalizaci a vodovod. Kvůli rozsáhlým pracím je obec už více než rok rozkopaná. Řadě místních to vadí.
Už před pandemií koronaviru se mnohé restaurace a hotely potýkaly s nedostatkem personálu. Covidová omezení pak tento stav ještě prohloubila. Vyplývá to z průzkumů, jejichž závěry potvrzují i někteří hostinští a hoteliéři.
Každoročně pořádají několikadenní hudební festival, po svým obyvatelům zajistily vysokorychlostní internet. Dolní Studénky patří na Šumpersku k nejviditelnějším obcím. A v řešení rychlého připojení k internetu jsou vzorem pro ostatní. „Ve škole bychom chtěli gigabitové připojení,“ říká starosta Dolních Studének Radim Sršeň.
Snaha pomoci restauracím, hospodám a barům znovu nastartovat byznys. Takový účel má iniciativa České barmanské asociace (ČBA), která požádala okresní i krajská města a také městské části, aby podnikatelům v gastronomii až do konce roku prominuly poplatky za pronájem veřejných prostranství. Tedy za předzahrádky. Kladných odpovědí prý obdržela desítky, Ústecký kraj nevyjímaje.
Snaha pomoci restauracím, hospodám a barům znovu nastartovat byznys. Takový účel má iniciativa České barmanské asociace (ČBA), která požádala okresní i krajská města a také městské části, aby podnikatelům v gastronomii až do konce roku prominuly poplatky za pronájem veřejných prostranství. Tedy za předzahrádky. Kladných odpovědí prý obdržela desítky, Ústecký kraj nevyjímaje.
/ANKETA/ Zajímavá spolupráce vznikla v oblíbené soběslavské pizzerii Rosa. Majitel Tomáš Hořický se domluvil s dvojnásobným nejlepších kuchařem republiky. Společně s mistrem v oboru gastronomie Janem Horkým ladí jídelníček.
Petr Strnad, mladý podnikatel a provozovatel Klubu malých pivovarů v Plzni, se na začátku ledna rozhodl pronajmout si na Šumavě penzion s restaurací a prodávat z výdejního okénka.
Už před pandemií koronaviru se mnohé restaurace a hotely potýkaly s nedostatkem personálu. Covidová omezení pak tento stav ještě prohloubila. Vyplývá to z průzkumů, jejichž závěry potvrzují i někteří hostinští a hoteliéři.
V krásné oblasti přírodního parku Vizovických vrchů se v obci Dešné rozprostírá rodinný kemp. V přirozeném a malebném prostředí tam lidé mohou relaxovat, ale současně si také užít zábavu, sport, plavání v bazénu či vycházky do okolní přírody.
Podle provozního Filipa Šťastného chybí jeden číšník, jeden kuchař a dva brigádníci. Pokud by se v dohledné době potřebný personál nenašel, musel by začít přijímat nějaká opatření. „Jedním z prvních by asi bylo, že bychom některý den v týdnu zavřeli,“ nastínil Šťastný.
Podle provozního Filipa Šťastného chybí jeden číšník, jeden kuchař a dva brigádníci. Pokud by se v dohledné době potřebný personál nenašel, musel by začít přijímat nějaká opatření. „Jedním z prvních by asi bylo, že bychom některý den v týdnu zavřeli,“ nastínil Šťastný.
Podle provozního Filipa Šťastného chybí jeden číšník, jeden kuchař a dva brigádníci. Pokud by se v dohledné době potřebný personál nenašel, musel by začít přijímat nějaká opatření. „Jedním z prvních by asi bylo, že bychom některý den v týdnu zavřeli,“ nastínil Šťastný.
Teplé poslední týdny a květnové úplné otevření restaurací dalo částečně zapomenout na útrapy posledního půl roku, kdy Slovensko žilo podobně jako Česko v permanentním lockdownu. Napětí je ale cítit všude. Prvotní euforie ze znovuotevření rychle opadla a méně zákazníků než před pandemií je v obchodech, restauracích i hotelech. Vrátí se nakonec zákazníci a bude vše jako dříve, nebo se jejich chování natrvalo proměnilo?
Zhruba třetina hospod po nedávném otevření mírně zdražila čepované pivo. Nejčastěji o korunu až dvě. Zbytek vyčkává, ale zdražení nevylučuje kvůli růstu nákladů a cen energií. Vyplývá to z rychlého průzkumu, který redaktoři Deníku provedli v uplynulém týdnu. Tedy v prvních dnech, kdy se otevřely kromě zahrádek i vnitřní prostory.
Slovanský dům na kaplickém náměstí, v jehož přízemí je restaurace a v patře společenský sál, čeká změna. Tamní restauraci, kde v minulém století poprvé připravili známou cmundu po kaplicku, opustí kaplické střední učiliště. To provoz restaurace využívalo pro praktickou výuku žáků oboru kuchař – číšník.
V Čechy velmi oblíbené zemi u Jaderského moře jsou už připraveni a natěšeni na dobře známé turisty ze srdce Evropy. Atmosféru v Chorvatsku a postoj místních k návštěvníkům z Česka na vlastní kůži prozkoumal reportér Deníku.
Petr Strnad, mladý podnikatel a provozovatel Klubu malých pivovarů v Plzni, se na začátku ledna rozhodl pronajmout si na Šumavě penzion s restaurací a prodávat z výdejního okénka.
V Semicích u Písku má do několika let vyrůst moderní školicí středisko s penzionem a restaurací. Plánuje ho postavit písecká společnost Alfa, která se zabývá automatizací výrobních procesů.
/FOTOGALERIE/ Opět můžeme zavítat do našich oblíbených restaurací a hospod nebo třeba na akci do kulturního domu, i když jen s papírem. Poznáme ale jejich historii? Víme, jak vypadaly před renovací či změnou majitele? Jiří Řehounek vytáhl ze svého archivu pár fotografií s jejich starší vizáží. Podívejte se, zda je mezi nimi i to vaše oblíbené místo ke stolování.
V úterý 1. června odpoledne rakovnické hospody a restaurace opět zaplnili hokejoví fanoušci. Od 15:15 totiž začal poslední duel základní části hokejového mistrovství světa v Rize, kdy se Česko o třetí místo utkalo se Slovenskem.
Otevření vnitřních prostor restaurací a hospod dalo fanouškům možnost sledovat zápasy hokejové reprezentace na světovém šampionátu aniž by na zahrádkách čelili nástrahám počasí. A tak se promítací plátno přestěhovalo také ze zahrádky Hudebního klubu Mlejn do vnitřních prostor, kde fandové sledovali poslední dva zápasy národního týmu v základní skupině. A mohou se těšit minimálně ještě na jeden zápas, protože už nyní je jasné, že Češi postoupili do čtvrtfinále.
/ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ Majitel a provozovatel sítě restaurací Pavel Halama vlastní i oblíbenou Kozlovnu Bílá Růže v Čáslavi. Na pondělí 31. května, kdy po dlouhých pěti měsících směli otevřít i vnitřní prostory podniku, se společně s celým týmem hodně těšili.
Alexej Petrov z Dubí se stejně jako další natěšenci už nemohl dočkat. Do Aquacentra v Teplicích přišel přesně v prvních minutách, kdy mohlo toto zařízení po půlroční koronavirové pauze v pondělí 31. května opět otevřít. V rádiu, které znělo vestibulem s recepcí, ještě neskončily ani zprávy ve 13 hodin a první návštěvníci už mířili do šaten. Byli mezi nimi i ti, kteří si přišli zacvičit do fitnessu. Jako třeba dvojice mladých mužů, kteří po dobu pauzy museli chodit cvičit ven. "Teď už ale můžeme ke strojům v Aquacentru, což je super," shodli se.
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v pátek oznámil. že od pondělí mohou otevřít interiéry restaurací, barů, hospod i kaváren. Otevření provázely komplikace, provozovatelé podniků neměli dostatek času na zajištění potřebností a personálu. Přesto ale většina své vnitřní prostory skutečně otevřela. Změna počasí ale stejně lidi přitáhla hlavně na předzahrádky.
/FOTOGALERIE/ V pondělí mohli lidé poprvé zamířit do vnitřních prostor restaurací. Návrat hostů probíhal pozvolna. Během obědů zůstávaly hospody ve Dvoře Králové nad Labem takřka prázdné.
Dva týdny po otevření předzahrádek se lidé od pondělí mohou posadit také uvnitř restaurací i barů. Přestože vláda avizovala rozvolnění interiérů až na polovinu června, rozhodnutí nakonec uspíšila kvůli verdiktu Nejvyššího správního soudu. Restauratéři měli co dělat, aby se během víkendu na pondělní otevření stihli připravit.
Konečně přišel tolik toužebně očekávaný den s velkým D. Většina restaurací v regionu otevřela od pondělí naplno. To znamená nejenom předzahrádky, ale také vnitřní prostory.
Od pondělka se otevřely také vnitřní prostory hospod a restaurací. Hosté už nemusejí sedět na zahrádkách, kterým chladné počasí poslední dva týdny zrovna nepřálo.
Téměř půl roku byly všechny hospody potemnělé a nesměli do nich hosté. Od pondělí 31. května si však do nich mohou zajít na pivo nebo jídlo všichni, kteří splní podmínky ministerstva zdravotnictví.
/VIDEO/ Jsem rád, že jsem si dnes mohl sednout přímo do hospody. Jedu sem z Pacova za advokátem, tak jsem si zašel na oběd a pivo, řekl Ivan Eliáš v pelhřimovské Restauraci Střepina.
Restaurace a hospody v pondělí po dlouhých měsících otevřely i své vnitřní prostory. V Domažlicích se však přes poledne zákazníci do stravovacích zařízení příliš nehrnuli. Když už hosté přišli, v drtivé většině zůstali na předzahrádkách. Někteří majitelé nestihli narychlo podniky připravit, a tak obnoví provoz až během týdne.
Konečně lidi nevyžene večer zima domů, ale do útrob restaurace. S úsměvem v pondělí přivítala další vlnu vládního rozvolňování servírka Lucie Sopková z restaurace a penzionu Bolero v Moravské Nové Vsi na Břeclavsku.
Spousta lidí netrpělivě vyčkávala na poslední květnové pondělí, kdy se konečně po dlouhých měsících otevřely interiéry rakovnických hospod a restaurací. Po třetí hodině odpolední obsadili stoly před promítacími plátny především hokejoví fanoušci, neboť pokračovaly další zápasy ve skupině mistrovství světa. Klíčový duel o postup do čtvrtfinále si nenechali ujít ani návštěvníci restaurace Na Střelnici v Rakovníku, která v pondělí vysílala vůbec poprvé.