Akce na Letišti Vrchlabí se v sobotu 5. února vydařila. Dorazilo 50 fanoušků letectví a knihy Martina Moravce a Davida Hecla Mluví k vám kapitán. Kapacita byla okolo padesáti míst, takže bylo plno.
Vláda zrušila povinnost prokazovat bezinfekčnost. Od čtvrtka 10. února tak budou moci lidé neočkování proti nemoci covid-19 či bez certifikátu o prodělané nemoci vyrazit do hospod a restaurací, na kulturní a sportovní akce a rovněž mohou využívat služby. I nadále však platí další zákazy. Deník přináší přehled toho, co i nadále nesmíte v obchodech, dopravě či restauracích.
Arabská Dubaj či evropské metropole. Právě to jsou podle známého turistického portálu TripAdvisor top destinace pro dovolenou v roce 2022. Žebříček těch nejlepších měst ke trávení volného času portál sestavil na základě hodnocení turistů z předchozích let. Podobný seznam nedávno nabídl i australský vydavatel bedekrů Lonely Planet. Ten ovšem jako nejlepší nabízí města, která jsou turisty zatím spíše opomíjená.
Po minulé zimní sezoně, která skončila fiaskem a sjezdovky musely zůstat takřka celou dobu prázdné kvůli proticovidovým opatřením, se do Skiareálu Špindlerův Mlýn opět vrátili lyžaři. Dopřávají si také nestandardní zážitky, které lyžařské středisko nabízí. Od 9. února přestanou platit mimořádná opatření, podle kterých bylo nutné ke koupi skipasu nebo vstupu do restaurace prokazovat bezinfekčnost očkováním proti covid-19, prodělanou nemocí, případně PCR testem.
Vláda k příští středě 9. února zruší povinnost prokazovat se certifikátem o očkování nebo o prodělaném covidu-19 pro využívání služeb, vstup do restaurací a na kulturní, sportovní a další akce. Současně kabinet počítá s tím, že na únorové schůzi Poslanecké sněmovny navrhne zrušení stavu pandemické pohotovosti. Přesné datum teprve určí s ohledem na vývoj epidemie, řekl dnes novinářům ve Sněmovně premiér Petr Fiala (ODS).
Reakce majitelů a provozovatelů hospod v Plzeňském kraji na
#kapitola#
sebe nenechaly dlouho čekat. Podívejte se, jak reagují na to, že Nejvyšší správní soud (NSS) ve středu zrušil povinnost prokazovat očkování nebo prodělaný covid-19 před vstupem do restaurací, klubů či heren a při ubytování v hotelech.
Jihočeští hospodští a provozovatelé restaurací reagují na to, že Nejvyšší správní soud (NSS) ve středu zrušil povinnost prokazovat očkování nebo prodělaný covid-19 před vstupem do restaurací, klubů či heren a při ubytování v hotelech. Zásah soudu je časově odložený o sedm dní. Poté budou moci využívat stravovací a ubytovací zařízení všichni lidé, kteří aktuálně nevykazují příznaky onemocnění, včetně neočkovaných.
Nejvyšší správní soud (NSS) zrušil v aktuálně platném opatření povinnost prokazovat očkování nebo prodělanou nemoc před vstupem do restaurací, klubů či heren a při ubytování v hotelech. Zásah soudu je časově odložený o sedm dní. Poté budou moci využívat stravovací a ubytovací zařízení všichni lidé, kteří aktuálně nevykazují příznaky onemocnění, včetně neočkovaných proti covidu-19. Do té doby má ministerstvo zdravotnictví prostor reagovat na rozhodnutí soudu, které bude během dneška dostupné na úřední desce.
Majitelé restaurací, kteří se ještě sbírají z následků covidové krize a předchozích lockdownů, mají o to těžší situaci, když jejich podniky navštíví zloději. A přesně to už podruhé zažívají provozovatelé oblíbené restaurace Letná v Erbenově ulici v Kladně.
Je to ta divná, jedovatě vypadají věc žlučovité barvy, jenž má vaše babička na lince. Kombucha je však rovněž nápoj plný vitamínů, zdraví prospěšných mikroorganismů a povzbuzujících látek. Michal Ďuriník z brněnské Masarykovy univerzity - spolu s kolegou Františkem Špásem - fermentovanému drinku obětoval téměř celý svůj profesní život. Společně zprovoznili první kombuchovar v České republice a jejich kombucha zvaná Loklok dobývá brněnské kavárny, restaurace, ale i firmy.
Výletní restaurace Myslivna u Chebu šla k zemi devíti lety. Tehdy úředníci Městského úřadu Cheb obdrželi od vlastníka objektu žádost o povolení demolice stavby. Dnes jsou tu jen zbytky cihel a stavby na hromadě a zarůstají nálety. Přitom restaurace byla legendární.
Nový nájemce by si měl brzy převzít Restauraci U Orloje v Chrámu chmele a piva v Žatci. Pokud vše půjde podle plánu, nový provozovatel otevře restauraci pro veřejnost během dubna.
Táborští kriminalisté ve spolupráci s policisty ze Sezimova Ústí objasnili případ vloupání do restaurace. Po velmi krátké době od spáchání činu již znají pachatele.
V dalším díle seriálu Co je nového jsme zavítali do Libouchce. V Libouchci žije necelých 2 tisíce obyvatel. V obci se nachází několik obchodů, restaurace, pobočka Základní umělecké školy Chabařovice nebo například kostel Tří králů.
/SERIÁL DEVADESÁTKY, ROZHOVOR/ V 90. letech byl vyhlášenou diskotékou v Trutnově Moby Dick v přízemí městského úřadu. Přes den sloužil jako restaurace, která měla dokonce německou uvaděčku pro zahraniční turisty, večer se tančilo. Skončil na přelomu let 2003 a 2004, kdy v jeho místech vznikla služebna Městské policie Trutnov a malý sál radnice. "Byli jsme rarita, jediná diskotéka v Evropě, která byla v budově městského úřadu," usmívá se po letech tehdejší provozovatel Mojmír Kaněra.
Je to ta divná, jedovatě vypadají věc žlučovité barvy, jenž má vaše babička na lince. Kombucha je však rovněž nápoj plný vitamínů, zdraví prospěšných mikroorganismů a povzbuzujících látek. Který chutná tak dobře, jak špatně na první pohled vypadá. Alespoň podle Michala Ďuriníka z brněnské Masarykovy univerzity, který fermentovanému drinku obětoval spolu s kolegou Františkem Špásem téměř celý svůj profesní život.
/FOTOGALERIE/ Místo pivních štamgastů a milovníků dobrého jídla zubní lékaři a pacienti. Proměnou, kterou by čekal jen málokdo, prošla kdysi vyhledávaná restaurace Bílý Kartáč v Ostravě-Pustkovci.
Desetitisíce lidí, kteří byli očkováni proti nemoci covid-19 před více než devíti měsíci, nebudou smět už brzy do restaurace, aquaparků, ke kadeřníkovi či vycestovat do některých zemí. O půlnoci ze 14. na 15. února totiž končí v Česku devítiměsíční platnost základního schématu očkování. Původně tomu tak mělo být již 1. února, vláda se ale rozhodla k odkladu.
Šéfkuchař lipenské restaurace Stodola Michal Hruda pochází ze středních Čech, vyrůstal nedaleko Sedlčan. Pracoval v několika restauracích oceněných Michelinskými hvězdami, své zkušenosti i ze zahraničí nyní uplatňuje u lipenské přehrady, kam se za prací přestěhoval s celou rodinou.
Šéfkuchař lipenské restaurace Stodola Michal Hruda pochází ze středních Čech, vyrůstal nedaleko Sedlčan. Pracoval v několika restauracích oceněných Michelinskými hvězdami, své zkušenosti i ze zahraničí nyní uplatňuje u lipenské přehrady, kam se za prací přestěhoval s celou rodinou.
Veřejné toalety na Kolonádě v Klatovech jsou již hotové. Budí ale opět mezi lidmi rozruch, jelikož podle některých jsou kovové dveře na této historické budově jako pěst na oko.
Takový leden, jako je ten letošní, provozní známé přerovské hospůdky Aniččin dvůr Iveta Dočkalová už léta nepamatuje. Kolem třetí hodiny odpoledne není v oblíbené restauraci ani noha, takže je nucena ji zavřít dříve. Nezájem hostů potvrzují i majitelé ostatních restaurací a hospod na Přerovsku. Tržby jsou podle nich poloviční, a tak mají někde otevřeno jen pár dní v týdnu.
Pět let úspěšně provozoval restauraci s vinným sklípkem U Černého Janka v Uherském Brodě, ale na sklonku minulého roku jej covidová omezení donutila s těžkým srdcem svůj podnik zavřít. Řeč je o 35letém Jakubovi Hrubošovi, který hostinskou činnost ve vyhlášené hospůdce zahajoval 1. září 2016, aby ji neplánovaně ukončil 30. listopadu 2021.
Pět let úspěšně provozoval restauraci s vinným sklípkem U Černého Janka v Uherském Brodě, ale na sklonku minulého roku jej covidová omezení donutila s těžkým srdcem svůj podnik zavřít. Řeč je o 35letém Jakubovi Hrubošovi, který hostinskou činnost ve vyhlášené hospůdce zahajoval 1. září 2016, aby ji neplánovaně ukončil 30. listopadu 2021.
/FOTO/ Slavkovský pivovar v termínu od sedmnáctého do devatenáctého února láká do hospod, výčepů, restaurací, kaváren, ale i do sauny či welness prvním pivem zdarma. Má jít o jakési poděkování hostům, štamgastům a všem, co si rádi dopřejí točené či čepované pivo.
Ve dnech 10. 1. - 11. 1. 2022 si budoucí kuchaři užili další zajímavé vaření s odborníkem z praxe. Tentokrát do slavkovské školy přijel Tomáš Reger, šéfkuchař restaurace Element&Bar z Brna. Zvoleným tématem bylo aktuální menu restaurace Element.
Pozor, po přečtení tohoto článku hrozí nával chuti popadnout všechny úspory a odjet na pořádnou dovolenou. Takové upozornění by se hodilo pro žebříček těch nejlepších a nejluxusnějších hotelů, které začnou fungovat v roce 2022. Sestavila jej americká stanice CNN.
„Se šípkovou!“ „Se zelím!“ Známou Hájenku Kersko, která leží ve stejnojmenné obci na Nymbursku ve středních Čechách, proslavily Hrabalovy Slavnosti sněženek. Dneska si ji pronajímá Alžběta Suchelová, která v ní spolu s rodinu provozuje restauraci plnou dobrot – třeba z divočiny. Podnikat začínala v Praze, poetické Kersko by však opouštěla jen velmi nerada.
Olomoucké Bistro Helen slaví úspěch. Stylový podnik zabodoval v prestižní publikaci Nejlepší restaurace vydavatelského domu TopLife Czech, který mapuje domácí gastronomickou scénu.
Olomoucké Bistro Helen slaví úspěch. Stylový podnik zabodoval v prestižní publikaci Nejlepší restaurace vydavatelského domu TopLife Czech, který mapuje domácí gastronomickou scénu.
Se žádostí o pomoc se zákaznicí, která odmítá zaplatit za zkonzumované jídlo i alkohol, se v pondělí kolem půl desáté večer obrátila na operační středisko olomoucké městské policie pracovnice restaurace, která sídlí na třídě Kosmonautů.
Podprůměrný advent, poměrně obstojný týden před Vánoci, prudký vánoční pokles a ne úplně špatný Silvestr. Tak by se dal ve zkratce popsat loňský prosinec restauratérů, kteří tradičně s koncem roku zažívají vrchol sezóny. Do restaurací přišlo oproti roku 2019 zhruba o 20 procent hostů méně a tržby podnikům poklesly v průměru o 10 procent.
Není to hezký obrázek: Myší výkaly, mrtví hlodavci, nakousané potraviny či plíseň v chladicích zařízeních. To vše našli v loňském roce inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v obchodech, restauracích a výrobnách potravin napříč celou republikou. Kvůli nedodržení základních hygienických požadavků museli přistoupit k uzavření 94 provozoven.
Co tak skloubit dva gastronomické trendy v jednom pokrmu? Zkuste Karaage Rice Bowl, japonskou kuřecí pochoutku vytvářející mnohovrstevnatou chuť daleké Asie ve vašich spokojených ústech.
Zájezdní hostince jsou prastarým fenoménem nejen Čech, ale rovnou celé Evropy. Zastavovali se v nich poutníci i formani, aby nabrali síly po dlouhé cestě. Jeden z mála dosud fungujících bychom našli v Krči.
Opravy jedné z varnsdorfských dominant vyhlídkové restaurace na Hrádku pokročily do další fáze. V závěru loňského roku město dokončilo v prvním patře rekonstrukci kuchyně a dalšího zázemí pro provoz restaurace, která by se na toto oblíbené výletní místo měla vrátit.
Škodu předběžně vyčíslenou na téměř 60 tisíc korun napáchal zatím neznámý zloděj, který se nejspíš během noci o prvním lednovém víkendu vydal v Jenči na Praze-západ ukrást něco k pití a ke kouření. Vloupal se do restaurace, z níž odcizil sedm láhví tvrdého alkoholu a zatím nezjištěné množství krabiček cigaret, informovala mluvčí policie Michaela Richterová. S upřesněním, že cigarety pachatel sebral z automatu, do kterého se dostal násilím. Kořist ale byla bohatší: zloděj si odnesl také peníze a notebook.
Město Žatec sehnalo nájemce své restaurace U Orloje. V závěru loňského roku se na radnici přihlásili dva zájemci, radní z nich vybrali společnost Sedmý schod. Městská hospoda s minipivovarem, která je největší v Žatci, se po více než roce znovu otevře pro veřejnost.
S novinkou v těchto dnech přicházejí autoři Marek Pešl a Jakub Plánka, kteří loni v březnu upozornili prostřednictvím dokumentárního snímku Za zavřenými dveřmi na složitou situaci olomouckých restaurací a gastropodniků v době koronaviru. Nyní uvádějí první tři díly minisérie nazvané Ve stínu, kde postupně představí některé méně známé olomoucké osobnosti.
Francouzský prezident Emmanuel Macron vyvolal tři měsíce před dubnovými prezidentskými volbami rozruch v parlamentu, kde se vláda snaží prosadit zákon měnící zdravotnický pas na očkovací. Prohlásil totiž, že je odhodlaný naštvat neočkované. Šéf Elysejského paláce to řekl v rozhovoru pro deník Le Parisien. Poslanci v posledních dnech projednávají zákon, který neočkovaným zakáže vstup například do restaurací.
Zrušení nouzového stavu hotelům, ubytovacím zařízením a restauracím na Českokrumlovsku pomohlo. Prázdné hotely na Lipensku i v Českém Krumlově se poté rychle plnily hosty nebo rezervacemi, takže při oslavě na přelomu roku bude v turisticky oblíbených místech přece jen veselo. I když do normálu v době před covidem to bude mít hodně daleko.
Zrušení nouzového stavu hotelům, ubytovacím zařízením a restauracím na Českokrumlovsku pomohlo. Prázdné hotely na Lipensku i v Českém Krumlově se poté rychle plnily hosty nebo rezervacemi, takže při oslavě na přelomu roku bude v turisticky oblíbených místech přece jen veselo. I když do normálu v době před covidem to bude mít hodně daleko.
V posledních měsících se po celém světě spekuluje o možnostech povinného očkování, jeho výhodách a sporných stránkách. Toto téma se tak přirozeně nevyhnulo ani České republice. Které země na povinné očkování přistoupily, jakých skupin lidí se týká a které země ho naopak striktně odmítají?
Falešnej silvestr. Tak nazvali provozovatelé Hospody Základna ve Vyškově čtvrteční akci, kterou se snažili nahradit rušené silvestrovské oslavy. „Chtěli jsme se jen rozloučit s lidmi, co k nám chodí a udělat si hezký večer. Vládní nařízení ale dodržujeme,“ řekla za provozovatele Aneta Krejčí.
S koncem nouzového stavu padlo omezení otevírací doby restaurací. Většina restauratérů ale i přesto žádné bujaré oslavy konce roku nechystá. Mohou za to dodatečně schválená opatření.
Posedět na Silvestra v oblíbené restauraci a přivítat tam společně s přáteli nový rok 2022? I když vláda zpřísnila opatření proti šíření koronaviru, podniky mohou mít otevřeno přes půlnoc a některé nabízejí i silvestrovský program. Není jich ale mnoho.
S koncem nouzového stavu padlo omezení otevírací doby restaurací. Většina restauratérů ale i přesto žádné bujaré oslavy konce roku nechystá. Mohou za to dodatečně schválená opatření.