Předčasně, v reakci na rozhodnutí soudu, se od pondělí otvírají provozovny služeb, dosud uzavřené v rámci opatření proti šíření koronaviru. Včetně restaurací. Někteří hostinští však usoudili, že není důvod mít zavřeno, už v minulých dnech.
Předčasně, v reakci na rozhodnutí soudu, se od pondělí otvírají provozovny služeb, dosud uzavřené v rámci opatření proti šíření koronaviru. Včetně restaurací. Někteří hostinští však usoudili, že není důvod mít zavřeno, už v minulých dnech.
Předčasně, v reakci na rozhodnutí soudu, se od pondělí otvírají provozovny služeb, dosud uzavřené v rámci opatření proti šíření koronaviru. Včetně restaurací. Někteří hostinští však usoudili, že není důvod mít zavřeno, už v minulých dnech.
Předčasně, v reakci na rozhodnutí soudu, se od pondělí otvírají provozovny služeb, dosud uzavřené v rámci opatření proti šíření koronaviru. Včetně restaurací. Někteří hostinští však usoudili, že není důvod mít zavřeno, už v minulých dnech.
Předčasně, v reakci na rozhodnutí soudu, se od pondělí otvírají provozovny služeb, dosud uzavřené v rámci opatření proti šíření koronaviru. Včetně restaurací. Někteří hostinští však usoudili, že není důvod mít zavřeno, už v minulých dnech.
Předčasně, v reakci na rozhodnutí soudu, se od pondělí otvírají provozovny služeb, dosud uzavřené v rámci opatření proti šíření koronaviru. Včetně restaurací. Někteří hostinští však usoudili, že není důvod mít zavřeno, už v minulých dnech.
Restauratéři se dočkali. Od pondělí mohou pustit své zákazníky do vnitřních prostor svých provozoven. Hlásí, že jsou připraveni a přes víkend jen doladí drobnosti. Hlavním úkolem tak zřejmě bude objednat více zásob. Páteční ranní rozhodnutí ministra zdravotnictví uvítali i provozovatelé plaveckých bazénů, které však čeká mnohem více práce a o víkendu se rozhodně nudit nebudou.
Hygienická služba minulý týden zkontrolovala 800 návštěvníků restaurací, z toho u 90 našla pochybení v dodržování opatření proti šíření koronaviru. Těm, kteří nesplnili podmínky pro vstup, vystavili pokuty nebo s nimi zahájí správní řízení. Podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové je poměr pochybení vysoký, proto se obrátila na policii, která podle ní začne hygienikům v kontrolách víc pomáhat.
Další vlnu výrazných rozvolnění zažije Česko již v pondělí 31. května. Na tiskové konferenci po jednání vlády to oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Restaurace tak budou moci otevřít vnitřní prostory, nutné ovšem budou i nadále testy. Přístupná budou i umělá koupaliště, wellness, herny i například hudební kluby.
Hotely či penziony v Praze a středních Čechách otevřely. A jak vyplynulo z ankety Deníku, nabízejí některé z nich testovaní na protilátky koronaviru, připravují se na otevření wellness center nebo chystají slevové akce.
Majitelé některých restaurací v Praze 1 si včera na jednání pražského zastupitelstva stěžovali na rušení nebo omezení svých předzahrádek v historickém centru města. Bude to podle nich likvidační. Vedení města kritizovali za to, že v době pandemie covidu-19, která znamenala pro pohostinství těžkou ránu, podnikatele tímto způsobem dále postihuje. Někteří obyvatelé Prahy 1 naopak postup magistrátu na jednání podpořili. Zástupci města uvedli, že zahrádky nemohou překážet chodcům nebo blokovat památky.
Hotely či penziony v Praze a středních Čechách otevřely. A jak vyplynulo z ankety Deníku, nabízejí některé z nich testovaní na protilátky koronaviru, připravují se na otevření wellness center nebo chystají slevové akce.
Hotely či penziony v Praze a středních Čechách otevřely. A jak vyplynulo z ankety Deníku, nabízejí některé z nich testovaní na protilátky koronaviru, připravují se na otevření wellness center nebo chystají slevové akce.
Hotely, penziony i kempy na Šumavě už po covidové pauze většinou otevřely a těší se na hosty. Provozovatelé hlavně doufají, že se jim podaří dohnat ztráty, které utrpěli kvůli koronavirovému uzavření. Přesto nezdražovali, nebo jen minimálně.
Praha vychází z mezinárodního srovnání jako „nenápadný ráj“ gastronomie. Podle komparativní analýzy makléřské společnosti Tranio mělo hlavní město Česka loni na podzim z jedenácti evropských metropolí druhou nejhustší síť pohostinství. Na 100 tisíc obyvatel jich bylo podle dat získaných z databáze OpenStreetMap 504, což znamená těsné druhé místo za Vídní.
Praha vychází z mezinárodního srovnání jako „nenápadný ráj“ gastronomie. Podle komparativní analýzy makléřské společnosti Tranio mělo hlavní město Česka loni na podzim z jedenácti evropských metropolí druhou nejhustší síť pohostinství. Na 100 tisíc obyvatel jich bylo podle dat získaných z databáze OpenStreetMap 504, což znamená těsné druhé místo za Vídní.
Plzeňané i návštěvníci západočeské metropole mohou v rámci zmírnění negativních dopadů pandemie koronaviru podpořit svůj oblíbený podnik prostřednictvím druhého kola kampaně Spolu pro Plzeň. Ta má za cíl podpořit místní podniky, jež zasáhla koronakrize. Kampaň startuje 1. června a potrvá do 30. srpna. Již podruhé ji společně vyhlašují město Plzeň a iniciativa Musíme si pomáhat v Plzni.
Češi mají nyní více možností, kam si zajít na zahrádku na čepované pivo než před rokem. Podle aktuálních údajů Plzeňského Prazdroje fungovalo v minulém týdnu o 26 procent hospod a restaurací více, než tomu bylo záhy po prvním lockdownu loni v květnu. Čtvrtina provozoven ale stále čeká na další rozvolnění a otevření interiérů.
Koronavirová doba přináší nové a nové nutnosti. S tím je spojeno i potřebné testování, aby si člověk mohl zajít ke kadeřníkovi, do posilovny, na oběd na zahrádku či nově dokonce také do kina.
Do konce července prodloužilo hlavní město prominutí poplatku za pronájem restauračních zahrádek. Od srpna do konce roku pak bude nájemné snížené na třicet procent uvnitř Pražské památkové rezervace a na polovinu ve zbytku metropole.
Češi mají nyní více možností, kam si zajít na zahrádku na čepované pivo než před rokem. Podle aktuálních údajů Plzeňského Prazdroje fungovalo v minulém týdnu o 26 procent hospod a restaurací více, než tomu bylo záhy po prvním lockdownu loni v květnu. Čtvrtina provozoven ale stále čeká na další rozvolnění a otevření interiérů.
V rámci dnešního cyklovýletu se vydáme z Prunéřova do Kadaně, a pak podél řeky Ohře přes Klášterec až do Pernštejna. Tam nastoupíme na vlak a pojedeme zpět do Prunéřova. Čeká nás příjemný cyklovýlet, během něhož se stavíme na jídlo v krášterecké restauraci, pojedeme okolo několika turisticky zajímavých míst a můžeme navštívit také v muzeu porcelánu. Povrch je prakticky celou cestu asfaltový, nebo zpevněný. Jedinou výjimkou je krátký úsek u Černýše, kde pojedeme po polní cestě.
Vnitřní prostory restaurací by mohly otevřít 14. června. S odkazem na dlouhodobou strategii, kterou připravila hlavní hygienička Pavla Svrčinová, to uvedl premiér Andrej Babiš (ANO). Návrh počítá také s testováním lidí po návratu z dovolených a podle premiéra by jej v pondělí měla projednat vláda.
/REPORTÁŽ/ Víkendový Burger festival v areálu výletní restaurace Monaco byl v sobotu obohacen o soutěže určené pro silné žaludky. Ta první byl závod o nejrychlejší snězení hamburgeru v domácí bulce, které i s oblohou vážily kolem jednoho kilogramu. Druhé klání spočívalo ve výzvě Maxijedlíka Jaroslava Němce z Bystrého u Poličky, jenž do Slatiňan přivezl dvě konzervy kvašených švédských sleďů, což je údajně nejsmrdutější jídlo na planetě.
/REPORTÁŽ/ Víkendový Burger festival v areálu výletní restaurace Monaco byl v sobotu obohacen o soutěže určené pro silné žaludky. Ta první byl závod o nejrychlejší snězení hamburgeru v domácí bulce, které i s oblohou vážily kolem jednoho kilogramu. Druhé klání spočívalo ve výzvě Maxijedlíka Jaroslava Němce z Bystrého u Poličky, jenž do Slatiňan přivezl dvě konzervy kvašených švédských sleďů, což je údajně nejsmrdutější jídlo na planetě.
Někteří restauratéři museli svůj podnik kvůli koronavirové krizi natrvalo zavřít, známý kuchař Marcel Ihnačák, který poslední roky provozuje restauraci v Mikulově na Břeclavsku, je opačný případ. V loňském roce se rozhodl otevřít další restaurační zařízení, tentokrát v jiné turisticky atraktivní lokalitě v Lednici.
/FOTO/ Jako malá žila několik let v Africe. Do keramiky se zamilovala v Praze. Momentálně žije v Hudcově u Teplic a s její tvorbou, která je plná keramiky a porcelánu, se můžete potkat třeba v ústecké restauraci Replay´s restaurant . Jana Škorpilová ráda točí na kruhu velké věci a pořádá keramické kurzy pro malé i velké.
Ozve se zasyčení grilu. Vysoký kuchař na něj pokládá plátky masa, hermelíny, ryby i zelený chřest. Vůně linoucí se vzduchem přiláká skupinu zvědavců, kteří si prohlížejí dnešní menu. Je sobota před polednem, druhý den Slavností chřestu a vína. Palackého náměstí v Ivančicích na Brněnsku se postupně plní. U bílého stolku už stojí vysoký muž v modré bundě a z papírové misky nabírá krémovou polévku z chřestu a hrášku.
Ozve se zasyčení grilu. Vysoký kuchař na něj pokládá plátky masa, hermelíny, ryby i zelený chřest. Vůně linoucí se vzduchem přiláká skupinu zvědavců, kteří si prohlížejí dnešní menu. Je sobota před polednem, druhý den Slavností chřestu a vína. Palackého náměstí v Ivančicích na Brněnsku se postupně plní.
/ROZHOVOR/ Adam´s Bar&Bistro je podnik, který sídlí ve výpravní hale třebíčského autobusového nádraží. Podnik netradiční nejen svým umístěním ale i konceptem nyní konečně po téměř tři čtvrtě roku trvající pauze znovu otevřel. „Velice jsme se těšili. Bylo to náročné období asi pro každou restauraci, proto jsme rádi, že můžeme otevřít. Samozřejmě nás mrzí, že zatím můžeme fungovat pouze se zahrádkou, ale na druhou stranu díky bohu za to,“ komentuje majitel a hlavní barman Adam Smilek. Navíc plánují zanedlouho spustit i nový projekt Adam´s Snack.
/ROZHOVOR/ Někteří restauratéři museli svůj podnik kvůli koronavirové krizi natrvalo zavřít, známý kuchař Marcel Ihnačák, který poslední roky provozuje restauraci v Mikulově na Břeclavsku, je opačný případ. V loňském roce se rozhodl otevřít další restaurační zařízení, tentokrát v jiné turisticky atraktivní lokalitě v Lednici. „Už se to nedalo zadržet a odložit o rok. Měli jsme dohodnutý tým lidí, který musel nastoupit,“ říká kuchař, který jednu dobu vařil i i v restauraci Fifteen Jamieho Olivera v Londýně.
Mistrovství světa v ledním hokeji v Lotyšsku začalo a tak čeští hokejoví fanoušci „mají hody“ a nebudou chybět u žádného přenosu utkání českého národního týmu. Ten vstoupil do turnaje těsnou prohrou s výběrem Ruska.
Uvolnění opatření proti koronaviru se příhodně sešlo se startem hokejového mistrovství světa. Úvodní zápas naší reprezentace s Ruskem si tak nenechala ujít řada Čechů, kteří obsadili zahrádky oblíbených restaurací. Podívejte se, jak se napříč zemí fandilo.
Vstup českého týmu do mistrovství světa si nenechali ujít ani fanoušci v Berouně, kteří se přišli podívat na zahrádky restaurace a hotelu U Koně a restaurace U Kropáčů. V obou případech majitelé provozoven umístili televizory pod střechy stanů.
Sotva se stihly otevřít restaurační zahrádky, už se na nich fandí. Přenos prvního zápasu českého národního týmu proti ruské reprezentaci narychlo uspořádali i na zahrádce hospůdky Dřevák na Severní Terase.
Fandové ledního hokeje se dočkali. Ještě minulý týden mrtvé zahrádky restaurací také. V pátek totiž začalo Mistrovství světa a hned na úvod čekal naši reprezentaci těžký a málo oblíbený soupeř z Ruska.
Nejvyšší správní soud (NSS) zrušil regulaci provozu restaurací, heren a kasin v aktuálním opatření ministerstva zdravotnictví. Rozhodnutí ale nebude mít bezprostřední dopad. Zásah soudu totiž vstoupí v platnost dnem právní moci rozsudku, tedy po vypracování odůvodnění a po doručení. Sporné opatření se týkalo provozu v aktuálním týdnu, pro příští týden je už připravené nové opatření, v základních bodech totožné - vnitřní prostory restaurací mají zůstat zavřené, stejně jako herny a kasina.
Po uvolnění vládních protiepidemických opatření nastala v obci Korozluky u Mostu nezvyklá situace. Obecní restaurace se zahrádkou zůstala zavřená. Důvod? Bývalý nájemce během koronakrize skončil. A tak obec hledá nového provozovatele svého zařízení. Jenže v dnešní době není takové podnikání snadné. Proto obec nabízí pronájem restaurace za jednu korunu na měsíc.
Restaurací, respektive jejich zahrádek, které by promítaly přímé přenosy z mistrovství světa v ledním hokeji, je na Vysočině jako šafránu. Někde si dokonce sportovní nadšenci musí místa rezervovat dopředu.
/FOTOGALERIE/ Až do roku 1908 stávala vedle dnešní budovy Husova sboru v Dobrušce katovna. Obývala ji i rodina posledního zdejšího kata Františka Zellingera, který sem přišel roku 1765 z Náchoda. Jeho potomci v Dobrušce stále žijí. Jen ostří katovského meče v průběhu času vyměnili za jiné. Za první republiky a ještě na začátku 50. let to bylo ostří břitev a nůžek v jejich holičství. Dnes se starají, aby měli pořádně nabroušené kuchyňské nože. Už od 90. let totiž provozují v centru města restauraci s penzionem.
Rakousko ve středu rozvolnilo, otevřely hotely či restaurace a skončily i povinné karantény po vstupu do země. První Rakušané proto vyrazili za nákupy do tržnic na jihu Čech. Žádné davy to ale nebyly.
Jako hodně bolestný střet s postcovidovou realitou líčí polská média nářky ze sociálních sítí ohledně nebývale vysokých cen v restauracích na polském pobřeží Baltu, které směly otevřít po delší přestávce zaviněné pandemií covidu-19.
Od pondělního dne po dlouhých měsících mohou lidé posedět a popovídat si ve své oblíbené hospodě či restauraci, i když zatím jen na zahrádce. Z rozhodnutí vlády ovšem sebou musí mít potvrzení o negativním testu, případně prodělaném covidu či očkování.
Cestování lze dobře spojit s kvalitní gastronomií. Herec Lukáš Hejlík a jeho gastro mapa je modlou všech kulinářských milovníků. Svoji novou knihu 555: Výlety s Gastromapou Lukáše Hejlíka pokřtil herec v Litomyšli na “plácku u semaforu” u amerického autobusu přebudovaného na pojízdné bistro. Litomyšl je jeho srdcovka a moc rád sem jezdí. Miluje zdejší gastro podniky.