Kreativ

ŠTÍTEK: restaurace

Restaurace v době covidu. Ilustrační foto.

PŘEHLEDNĚ: Jaká opatření vláda ruší, jaké zákazy budou zatím platit dál

Vláda zrušila povinnost prokazovat bezinfekčnost. Od čtvrtka 10. února tak budou moci lidé neočkování proti nemoci covid-19 či bez certifikátu o prodělané nemoci vyrazit do hospod a restaurací, na kulturní a sportovní akce a rovněž mohou využívat služby.  I nadále však platí další zákazy. Deník přináší přehled toho, co i nadále nesmíte v obchodech, dopravě či restauracích.   

Dubaj je podle uživatelů portálu TripAdvisor nejlepší destinací pro rok 2022. Ve městě lze najít atrakce od výmyslu světa, nejluxusnější hotely i prvotřídní restaurace. Město drží také několik světových rekordů - nachází se v něm mimo jiné nejvyšší budova

Nejlepší místo pro dovolenou? Dubaj, tvrdí žebříček populárního portálu

Arabská Dubaj či evropské metropole. Právě to jsou podle známého turistického portálu TripAdvisor top destinace pro dovolenou v roce 2022. Žebříček těch nejlepších měst ke trávení volného času portál sestavil na základě hodnocení turistů z předchozích let. Podobný seznam nedávno nabídl i australský vydavatel bedekrů Lonely Planet. Ten ovšem jako nejlepší nabízí města, která jsou turisty zatím spíše opomíjená.

Ilustrační foto

Ve skiareálu je hitem ranní lyžovačka se snídaní, mění se podmínky

Po minulé zimní sezoně, která skončila fiaskem a sjezdovky musely zůstat takřka celou dobu prázdné kvůli proticovidovým opatřením, se do Skiareálu Špindlerův Mlýn opět vrátili lyžaři. Dopřávají si také nestandardní zážitky, které lyžařské středisko nabízí. Od 9. února přestanou platit mimořádná opatření, podle kterých bylo nutné ke koupi skipasu nebo vstupu do restaurace prokazovat bezinfekčnost očkováním proti covid-19, prodělanou nemocí, případně PCR testem. 

Ilustrační snímek

Bez covidových certifikátů. Nově budou moci na akce a do restaurací i neočkovaní

Vláda k příští středě 9. února zruší povinnost prokazovat se certifikátem o očkování nebo o prodělaném covidu-19 pro využívání služeb, vstup do restaurací a na kulturní, sportovní a další akce. Současně kabinet počítá s tím, že na únorové schůzi Poslanecké sněmovny navrhne zrušení stavu pandemické pohotovosti. Přesné datum teprve určí s ohledem na vývoj epidemie, řekl dnes novinářům ve Sněmovně premiér Petr Fiala (ODS).

Restaurace v Plzeňském kraji.

Do hospod i bez očkování: Konečně někdo dostal rozum, reagují hostinští

Reakce majitelů a provozovatelů hospod v Plzeňském kraji na #kapitola#  sebe nenechaly dlouho čekat. Podívejte se, jak reagují na to, že Nejvyšší správní soud (NSS) ve středu zrušil povinnost prokazovat očkování nebo prodělaný covid-19 před vstupem do restaurací, klubů či heren a při ubytování v hotelech.

Pivo. Ilustrační foto

Do hospody i bez očkování? Přinášíme ohlasy jihočeských hospodských

Jihočeští hospodští a provozovatelé restaurací reagují na to, že Nejvyšší správní soud (NSS) ve středu zrušil povinnost prokazovat očkování nebo prodělaný covid-19 před vstupem do restaurací, klubů či heren a při ubytování v hotelech. Zásah soudu je časově odložený o sedm dní. Poté budou moci využívat stravovací a ubytovací zařízení všichni lidé, kteří aktuálně nevykazují příznaky onemocnění, včetně neočkovaných.

Kvůli šíření nemoci covid-19 musejí provozovatelé restaurací, barů a kaváren  kontrolovat doklady o bezinfekčnosti. Soud nyní podmínku zrušil.

Do restaurace bez očkování: Soud podmínku zrušil, verdikt bude platit za týden

Nejvyšší správní soud (NSS) zrušil v aktuálně platném opatření povinnost prokazovat očkování nebo prodělanou nemoc před vstupem do restaurací, klubů či heren a při ubytování v hotelech. Zásah soudu je časově odložený o sedm dní. Poté budou moci využívat stravovací a ubytovací zařízení všichni lidé, kteří aktuálně nevykazují příznaky onemocnění, včetně neočkovaných proti covidu-19. Do té doby má ministerstvo zdravotnictví prostor reagovat na rozhodnutí soudu, které bude během dneška dostupné na úřední desce.

Dvojice studentů spustila první kombuchovar v republice

Loklok dobývá kavárny i firmy. Brněnští studenti zprovoznili první kombuchovar

Je to ta divná, jedovatě vypadají věc žlučovité barvy, jenž má vaše babička na lince. Kombucha je však rovněž nápoj plný vitamínů, zdraví prospěšných mikroorganismů a povzbuzujících látek. Michal Ďuriník z brněnské Masarykovy univerzity - spolu s kolegou Františkem Špásem - fermentovanému drinku obětoval téměř celý svůj profesní život. Společně zprovoznili první kombuchovar v České republice a jejich kombucha zvaná Loklok dobývá brněnské kavárny, restaurace, ale i firmy.

Mojmír Kaněra šéfoval v 90. letech vyhlášené trutnovské diskotéce Moby Dick, dnes mu patří podnik Music Club May.

Byla to bomba, vzpomíná na devadesátky šéf slavné trutnovské diskotéky Moby Dick

/SERIÁL DEVADESÁTKY, ROZHOVOR/ V 90. letech byl vyhlášenou diskotékou v Trutnově Moby Dick v přízemí městského úřadu. Přes den sloužil jako restaurace, která měla dokonce německou uvaděčku pro zahraniční turisty, večer se tančilo. Skončil na přelomu let 2003 a 2004, kdy v jeho místech vznikla služebna Městské policie Trutnov a malý sál radnice. "Byli jsme rarita, jediná diskotéka v Evropě, která byla v budově městského úřadu," usmívá se po letech tehdejší provozovatel Mojmír Kaněra.

Dvojice studentů spustila první kombuchovar v republice

Loklok dobývá kavárny i firmy: brněnští studenti zprovoznili první kombuchovar

Je to ta divná, jedovatě vypadají věc žlučovité barvy, jenž má vaše babička na lince. Kombucha je však rovněž nápoj plný vitamínů, zdraví prospěšných mikroorganismů a povzbuzujících látek. Který chutná tak dobře, jak špatně na první pohled vypadá. Alespoň podle Michala Ďuriníka z brněnské Masarykovy univerzity, který fermentovanému drinku obětoval spolu s kolegou Františkem Špásem téměř celý svůj profesní život.

Hořovické očkovací centrum v klubu Labe.

Tisíce Čechů nesmí od února do restaurace či ke kadeřníkovi. Vyprší jim očkování

Desetitisíce lidí, kteří byli očkováni proti nemoci covid-19 před více než devíti měsíci, nebudou smět už brzy do restaurace, aquaparků, ke kadeřníkovi či vycestovat do některých zemí. O půlnoci ze 14. na 15. února totiž končí v Česku devítiměsíční platnost základního schématu očkování. Původně tomu tak mělo být již 1. února, vláda se ale rozhodla k odkladu.

Michal Hruda (36) pochází ze Středočeského kraje, vyrůstal nedaleko Sedlčan. Nyní šéfuje restauraci na Lipně a osobně si nejvíce pochutná na steaku.

Oživuje starou jihočeskou kuchyni. Šéfkuchař láká na koprovku i kulajdu

Šéfkuchař lipenské restaurace Stodola Michal Hruda pochází ze středních Čech, vyrůstal nedaleko Sedlčan. Pracoval v několika restauracích oceněných Michelinskými hvězdami, své zkušenosti i ze zahraničí nyní uplatňuje u lipenské přehrady, kam se za prací přestěhoval s celou rodinou.

Michal Hruda (36) pochází ze Středočeského kraje, vyrůstal nedaleko Sedlčan. Nyní šéfuje restauraci na Lipně a osobně si nejvíce pochutná na steaku.

Oživuje starou jihočeskou kuchyni, Michal Hruda láká na koprovku i kulajdu

Šéfkuchař lipenské restaurace Stodola Michal Hruda pochází ze středních Čech, vyrůstal nedaleko Sedlčan. Pracoval v několika restauracích oceněných Michelinskými hvězdami, své zkušenosti i ze zahraničí nyní uplatňuje u lipenské přehrady, kam se za prací přestěhoval s celou rodinou.

Hospůdka Aniččin dvůr v Přerově, leden 2022

Hospodští v Přerově: Lidé přestali chodit, zkracujeme otvíračku

Takový leden, jako je ten letošní, provozní známé přerovské hospůdky Aniččin dvůr Iveta Dočkalová už léta nepamatuje. Kolem třetí hodiny odpoledne není v oblíbené restauraci ani noha, takže je nucena ji zavřít dříve. Nezájem hostů potvrzují i majitelé ostatních restaurací a hospod na Přerovsku. Tržby jsou podle nich poloviční, a tak mají někde otevřeno jen pár dní v týdnu.

Restaurace U černého Janka je od konce listopadu 2021 zavřena. Jakub Hruboš

Covidová omezení jej donutila zavřít vyhlášenou restauraci U Černého Janka

Pět let úspěšně provozoval restauraci s vinným sklípkem U Černého Janka v Uherském Brodě, ale na sklonku minulého roku jej covidová omezení donutila s těžkým srdcem svůj podnik zavřít. Řeč je o 35letém Jakubovi Hrubošovi, který hostinskou činnost ve vyhlášené hospůdce zahajoval 1. září 2016, aby ji neplánovaně ukončil 30. listopadu 2021.

Restaurace U černého Janka je od konce listopadu 2021 zavřena. Jakub Hruboš

Uzavřeno. Covid donutil provozovatele zavřít vyhlášenou restauraci v Brodě

Pět let úspěšně provozoval restauraci s vinným sklípkem U Černého Janka v Uherském Brodě, ale na sklonku minulého roku jej covidová omezení donutila s těžkým srdcem svůj podnik zavřít. Řeč je o 35letém Jakubovi Hrubošovi, který hostinskou činnost ve vyhlášené hospůdce zahajoval 1. září 2016, aby ji neplánovaně ukončil 30. listopadu 2021.

Slavkovská pivnice.

Zákazníky uvítají prvním pivem zdarma. Dodá ho slavkovský pivovar

/FOTO/ Slavkovský pivovar v termínu od sedmnáctého do devatenáctého února láká do hospod, výčepů, restaurací, kaváren, ale i do sauny či welness prvním pivem zdarma. Má jít o jakési poděkování hostům, štamgastům a všem, co si rádi dopřejí točené či čepované pivo.

„Hrabalova“ hájenka Kersko funguje dodnes.

Hrabalova hájenka stále stojí. Kersko i dnes nabízí divočáka se šípkovou i zelím

„Se šípkovou!“ „Se zelím!“ Známou Hájenku Kersko, která leží ve stejnojmenné obci na Nymbursku ve středních Čechách, proslavily Hrabalovy Slavnosti sněženek. Dneska si ji pronajímá Alžběta Suchelová, která v ní spolu s rodinu provozuje restauraci plnou dobrot – třeba z divočiny. Podnikat začínala v Praze, poetické Kersko by však opouštěla jen velmi nerada.

Ilustrační foto.

Žena v restauraci povečeřela a popila, k placení se neměla

Se žádostí o pomoc se zákaznicí, která odmítá zaplatit za zkonzumované jídlo i alkohol, se v pondělí kolem půl desáté večer obrátila na operační středisko olomoucké městské policie pracovnice restaurace, která sídlí na třídě Kosmonautů.

Kvůli šíření nemoci covid-19 musejí provozovatelé restaurací, barů a kaváren od pondělí kontrolovat doklady o bezinfekčnosti.

Konec roku restauracím náladu nezvedl. V prosinci přišlo méně hostů než dříve

Podprůměrný advent, poměrně obstojný týden před Vánoci, prudký vánoční pokles a ne úplně špatný Silvestr. Tak by se dal ve zkratce popsat loňský prosinec restauratérů, kteří tradičně s koncem roku zažívají vrchol sezóny. Do restaurací přišlo oproti roku 2019 zhruba o 20 procent hostů méně a tržby podnikům poklesly v průměru o 10 procent.

Mrtví hlodavci, plesnivé jídlo. Zavřených hospod či obchodů loni ubylo.

Mrtví hlodavci, plesnivé jídlo. Inspekce loni zavřela 94 hospod a obchodů

Není to hezký obrázek: Myší výkaly, mrtví hlodavci, nakousané potraviny či plíseň v chladicích zařízeních. To vše našli v loňském roce inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v obchodech, restauracích a výrobnách potravin napříč celou republikou. Kvůli nedodržení základních hygienických požadavků museli přistoupit k uzavření 94 provozoven.

Karaage Rice Bowl; 4pokoje

Oběd jako z restaurace: Karaage Rice Bowl

Co tak skloubit dva gastronomické trendy v jednom pokrmu? Zkuste Karaage Rice Bowl, japonskou kuřecí pochoutku vytvářející mnohovrstevnatou chuť daleké Asie ve vašich spokojených ústech.

Rekonstrukce Hrádku pokročila do další fáze, má hotovou kuchyni.

FOTO: Na Hrádku ve Varnsdorfu je nová kuchyně, letos opraví terasu

Opravy jedné z varnsdorfských dominant vyhlídkové restaurace na Hrádku pokročily do další fáze. V závěru loňského roku město dokončilo v prvním patře rekonstrukci kuchyně a dalšího zázemí pro provoz restaurace, která by se na toto oblíbené výletní místo měla vrátit.

Ilustrační foto.

Zloděj vykradl restauraci. Chtěl snad pokračovat v silvestrovské oslavě?

Škodu předběžně vyčíslenou na téměř 60 tisíc korun napáchal zatím neznámý zloděj, který se nejspíš během noci o prvním lednovém víkendu vydal v Jenči na Praze-západ ukrást něco k pití a ke kouření. Vloupal se do restaurace, z níž odcizil sedm láhví tvrdého alkoholu a zatím nezjištěné množství krabiček cigaret, informovala mluvčí policie Michaela Richterová. S upřesněním, že cigarety pachatel sebral z automatu, do kterého se dostal násilím. Kořist ale byla bohatší: zloděj si odnesl také peníze a notebook.

Vlevo Marek Pešl, vpravo Jakub Plánka.

Skryté olomoucké osobnosti představuje nový dokument Ve stínu. Tady je první díl

S novinkou v těchto dnech přicházejí autoři Marek Pešl a Jakub Plánka, kteří loni v březnu upozornili prostřednictvím dokumentárního snímku Za zavřenými dveřmi na složitou situaci olomouckých restaurací a gastropodniků v době koronaviru. Nyní uvádějí první tři díly minisérie nazvané Ve stínu, kde postupně představí některé méně známé olomoucké osobnosti.

Francouzský prezident Emmanuel Macron.

Bez vakcíny ani na krok. Chci naštvat neočkované, říká prezident Francie Macron

Francouzský prezident Emmanuel Macron vyvolal tři měsíce před dubnovými prezidentskými volbami rozruch v parlamentu, kde se vláda snaží prosadit zákon měnící zdravotnický pas na očkovací. Prohlásil totiž, že je odhodlaný naštvat neočkované. Šéf Elysejského paláce to řekl v rozhovoru pro deník Le Parisien. Poslanci v posledních dnech projednávají zákon, který neočkovaným zakáže vstup například do restaurací.

Český Krumlov opět před koncem roku oživili návštěvníci.

Rozvolnění opatření zabralo. Hotely na Krumlovsku ke konci roku zaplnili turisté

Zrušení nouzového stavu hotelům, ubytovacím zařízením a restauracím na Českokrumlovsku pomohlo. Prázdné hotely na Lipensku i v Českém Krumlově se poté rychle plnily hosty nebo rezervacemi, takže při oslavě na přelomu roku bude v turisticky oblíbených místech přece jen veselo. I když do normálu v době před covidem to bude mít hodně daleko.

Český Krumlov opět před koncem roku oživili návštěvníci.

Rozvolnění opatření zabralo. Hotely na Krumlovsku ke konci roku zaplnili turisté

Zrušení nouzového stavu hotelům, ubytovacím zařízením a restauracím na Českokrumlovsku pomohlo. Prázdné hotely na Lipensku i v Českém Krumlově se poté rychle plnily hosty nebo rezervacemi, takže při oslavě na přelomu roku bude v turisticky oblíbených místech přece jen veselo. I když do normálu v době před covidem to bude mít hodně daleko.

Očkování proti covidu. Ilustrační foto

PŘEHLEDNĚ: Očkovat či neočkovat? Jak je to s povinnou vakcinací ve světě

V posledních měsících se po celém světě spekuluje o možnostech povinného očkování, jeho výhodách a sporných stránkách. Toto téma se tak přirozeně nevyhnulo ani České republice. Které země na povinné očkování přistoupily, jakých skupin lidí se týká a které země ho naopak striktně odmítají?

Silvestr v restauraci. Ilustrační foto

Olomoucký Silvestr v hospodě? Letos ano, někde chystají i program

Posedět na Silvestra v oblíbené restauraci a přivítat tam společně s přáteli nový rok 2022? I když vláda zpřísnila opatření proti šíření koronaviru, podniky mohou mít otevřeno přes půlnoc a některé nabízejí i silvestrovský program. Není jich ale mnoho.