Kreativ

ŠTÍTEK: restaurace

Restaurace Pod Vlekem

Hosté už nebudou muset čekat na schodech, těší hospodské na Sokolovsku

Restauratéři se dočkali. Od pondělí mohou pustit své zákazníky do vnitřních prostor svých provozoven. Hlásí, že jsou připraveni a přes víkend jen doladí drobnosti. Hlavním úkolem tak zřejmě bude objednat více zásob. Páteční ranní rozhodnutí ministra zdravotnictví uvítali i provozovatelé plaveckých bazénů, které však čeká mnohem více práce a o víkendu se rozhodně nudit nebudou.

Restaurační zahrádka v Litoměřicích

Příliš mnoho pochybení. Kontroly v restauracích přitvrdí, oznámila Svrčinová

Hygienická služba minulý týden zkontrolovala 800 návštěvníků restaurací, z toho u 90 našla pochybení v dodržování opatření proti šíření koronaviru. Těm, kteří nesplnili podmínky pro vstup, vystavili pokuty nebo s nimi zahájí správní řízení. Podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové je poměr pochybení vysoký, proto se obrátila na policii, která podle ní začne hygienikům v kontrolách víc pomáhat. 

Restaurace budou moci otevřít i vnitřní prostory, nutné ovšem budou i nadále testy.

Od pondělí otevřou restaurace, sauny i další služby. Mění se i podmínky u sportu

Další vlnu výrazných rozvolnění zažije Česko již v pondělí 31. května. Na tiskové konferenci po jednání vlády to oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Restaurace tak budou moci otevřít vnitřní prostory, nutné ovšem budou i nadále testy. Přístupná budou i umělá koupaliště, wellness, herny i například hudební kluby.

Hosté sedí na jedné z restauračních zahrádek v centru Prahy, které se 17. května 2021 mohly otevřít po uvolnění protikoronavirových opatření.

Majitelé restaurací v centru Prahy kritizovali omezení zahrádek

Majitelé některých restaurací v Praze 1 si včera na jednání pražského zastupitelstva stěžovali na rušení nebo omezení svých předzahrádek v historickém centru města. Bude to podle nich likvidační. Vedení města kritizovali za to, že v době pandemie covidu-19, která znamenala pro pohostinství těžkou ránu, podnikatele tímto způsobem dále postihuje. Někteří obyvatelé Prahy 1 naopak postup magistrátu na jednání podpořili. Zástupci města uvedli, že zahrádky nemohou překážet chodcům nebo blokovat památky.

Praha je nenápadným rájem gastronomie. Ilustrační foto.

Nabídkou gastropodniků patří hlavní město Česka k absolutní evropské špičce

Praha vychází z mezinárodního srovnání jako „nenápadný ráj“ gastronomie. Podle komparativní analýzy makléřské společnosti Tranio mělo hlavní město Česka loni na podzim z jedenácti evropských metropolí druhou nejhustší síť pohostinství. Na 100 tisíc obyvatel jich bylo podle dat získaných z databáze OpenStreetMap 504, což znamená těsné druhé místo za Vídní.

Praha je nenápadným rájem gastronomie. Ilustrační foto.

Nabídkou gastropodniků patří hlavní město Česka k absolutní evropské špičce

Praha vychází z mezinárodního srovnání jako „nenápadný ráj“ gastronomie. Podle komparativní analýzy makléřské společnosti Tranio mělo hlavní město Česka loni na podzim z jedenácti evropských metropolí druhou nejhustší síť pohostinství. Na 100 tisíc obyvatel jich bylo podle dat získaných z databáze OpenStreetMap 504, což znamená těsné druhé místo za Vídní.

Ilustrační foto

Pomozte svému oblíbenému podniku. Začíná druhé kolo kampaně Spolu pro Plzeň

Plzeňané i návštěvníci západočeské metropole mohou v rámci zmírnění negativních dopadů pandemie koronaviru podpořit svůj oblíbený podnik prostřednictvím druhého kola kampaně Spolu pro Plzeň. Ta má za cíl podpořit místní podniky, jež zasáhla koronakrize. Kampaň startuje 1. června a potrvá do 30. srpna. Již podruhé ji společně vyhlašují město Plzeň a iniciativa Musíme si pomáhat v Plzni.

Záharádky v Plzni.

Je otevřeno o čtvrtinu více zahrádek než loni. Někteří hospodští ale vyčkávají

Češi mají nyní více možností, kam si zajít na zahrádku na čepované pivo než před rokem. Podle aktuálních údajů Plzeňského Prazdroje fungovalo v minulém týdnu o 26 procent hospod a restaurací více, než tomu bylo záhy po prvním lockdownu loni v květnu. Čtvrtina provozoven ale stále čeká na další rozvolnění a otevření interiérů.

Záharádky v Plzni.

Podle Prazdroje je otevřeno o čtvrtinu více zahrádek než loni

Češi mají nyní více možností, kam si zajít na zahrádku na čepované pivo než před rokem. Podle aktuálních údajů Plzeňského Prazdroje fungovalo v minulém týdnu o 26 procent hospod a restaurací více, než tomu bylo záhy po prvním lockdownu loni v květnu. Čtvrtina provozoven ale stále čeká na další rozvolnění a otevření interiérů.

Hrad Kadaň

Na kole z Prunéřova do Pernštejna podél řeky Ohře

V rámci dnešního cyklovýletu se vydáme z Prunéřova do Kadaně, a pak podél řeky Ohře přes Klášterec až do Pernštejna. Tam nastoupíme na vlak a pojedeme zpět do Prunéřova. Čeká nás příjemný cyklovýlet, během něhož se stavíme na jídlo v krášterecké restauraci, pojedeme okolo několika turisticky zajímavých míst a můžeme navštívit také v muzeu porcelánu. Povrch je prakticky celou cestu asfaltový, nebo zpevněný. Jedinou výjimkou je krátký úsek u Černýše, kde pojedeme po polní cestě.

Některým jedlíkům se udělalo ze Surströmmingu špatně...

Šílený rybí puch. Ve Slatiňanech se konzumovalo nejsmrdutější jídlo na světě

/REPORTÁŽ/ Víkendový Burger festival v areálu výletní restaurace Monaco byl v sobotu obohacen o soutěže určené pro silné žaludky. Ta první byl závod o nejrychlejší snězení hamburgeru v domácí bulce, které i s oblohou vážily kolem jednoho kilogramu. Druhé klání spočívalo ve výzvě Maxijedlíka Jaroslava Němce z Bystrého u Poličky, jenž do Slatiňan přivezl dvě konzervy kvašených švédských sleďů, což je údajně nejsmrdutější jídlo na planetě.

Některým jedlíkům se udělalo ze Surströmmingu špatně...

FOTO, VIDEA: Šílený rybí puch. Na Monacu se jedlo nejsmrdutější jídlo na světě

/REPORTÁŽ/ Víkendový Burger festival v areálu výletní restaurace Monaco byl v sobotu obohacen o soutěže určené pro silné žaludky. Ta první byl závod o nejrychlejší snězení hamburgeru v domácí bulce, které i s oblohou vážily kolem jednoho kilogramu. Druhé klání spočívalo ve výzvě Maxijedlíka Jaroslava Němce z Bystrého u Poličky, jenž do Slatiňan přivezl dvě konzervy kvašených švédských sleďů, což je údajně nejsmrdutější jídlo na planetě.

Známý kuchař Marcel Ihnačák má restauraci v Mikulově a od loňska i v Lednici.

V žádném jídle by neměla chybět bylinka, tvrdí známý kuchař Marcel Ihnačák

Někteří restauratéři museli svůj podnik kvůli koronavirové krizi natrvalo zavřít, známý kuchař Marcel Ihnačák, který poslední roky provozuje restauraci v Mikulově na Břeclavsku, je opačný případ. V loňském roce se rozhodl otevřít další restaurační zařízení, tentokrát v jiné turisticky atraktivní lokalitě v Lednici. 

Tvorba keramičky Jany Škorpilové. (na snímku)

S keramikou se prvně potkala v Africe. Na její nádobí narazíte v restauracích

/FOTO/ Jako malá žila několik let v Africe. Do keramiky se zamilovala v Praze. Momentálně žije v Hudcově u Teplic a s její tvorbou, která je plná keramiky a porcelánu, se můžete potkat třeba v ústecké restauraci Replay´s restaurant . Jana Škorpilová ráda točí na kruhu velké věci a pořádá keramické kurzy pro malé i velké.

Chřestové speciality i různé druhy vín si vychutnali návštěvníci festivalu na náměstí v Ivančicích na Brněnsku.

Chřest smažený, na grilu nebo v polévce. Slavnosti v Ivančicích přilákaly davy

Ozve se zasyčení grilu. Vysoký kuchař na něj pokládá plátky masa, hermelíny, ryby i zelený chřest. Vůně linoucí se vzduchem přiláká skupinu zvědavců, kteří si prohlížejí dnešní menu. Je sobota před polednem, druhý den Slavností chřestu a vína. Palackého náměstí v Ivančicích na Brněnsku se postupně plní. U bílého stolku už stojí vysoký muž v modré bundě a z papírové misky nabírá krémovou polévku z chřestu a hrášku.

Chřestové speciality i různé druhy vín si vychutnali návštěvníci festivalu na náměstí v Ivančicích na Brněnsku.

Chřest smažený, na grilu i v polévce. Slavnosti v Ivančicích přilákaly davy

Ozve se zasyčení grilu. Vysoký kuchař na něj pokládá plátky masa, hermelíny, ryby i zelený chřest. Vůně linoucí se vzduchem přiláká skupinu zvědavců, kteří si prohlížejí dnešní menu. Je sobota před polednem, druhý den Slavností chřestu a vína. Palackého náměstí v Ivančicích na Brněnsku se postupně plní. 

Adam Smilek provozuje v Třebíči koktejlový bar a bistro.

Majitel třebíčského koktejl baru: Těšili jsme se, až oblékneme firemní zástěry

/ROZHOVOR/ Adam´s Bar&Bistro je podnik, který sídlí ve výpravní hale třebíčského autobusového nádraží. Podnik netradiční nejen svým umístěním ale i konceptem nyní konečně po téměř tři čtvrtě roku trvající pauze znovu otevřel. „Velice jsme se těšili. Bylo to náročné období asi pro každou restauraci, proto jsme rádi, že můžeme otevřít. Samozřejmě nás mrzí, že zatím můžeme fungovat pouze se zahrádkou, ale na druhou stranu díky bohu za to,“ komentuje majitel a hlavní barman Adam Smilek. Navíc plánují zanedlouho spustit i nový projekt Adam´s Snack.

Známý kuchař Marcel Ihnačák má restauraci v Mikulově a od loňska i v Lednici.

V žádném jídle by neměla chybět bylinka, říká známý kuchař Marcel Ihnačák

/ROZHOVOR/ Někteří restauratéři museli svůj podnik kvůli koronavirové krizi natrvalo zavřít, známý kuchař Marcel Ihnačák, který poslední roky provozuje restauraci v Mikulově na Břeclavsku, je opačný případ. V loňském roce se rozhodl otevřít další restaurační zařízení, tentokrát v jiné turisticky atraktivní lokalitě v Lednici. „Už se to nedalo zadržet a odložit o rok. Měli jsme dohodnutý tým lidí, který musel nastoupit,“ říká kuchař, který jednu dobu vařil i i v restauraci Fifteen Jamieho Olivera v Londýně.

Fandění českým hokejistům v úvodním zápase MS s Ruskem ve Zlíně, 21. května 2021

Takto se fandilo hokejistům ve Zlíně. "Žena to pochopila"

Mistrovství světa v ledním hokeji v Lotyšsku začalo a tak čeští hokejoví fanoušci „mají hody“ a nebudou chybět u žádného přenosu utkání českého národního týmu. Ten vstoupil do turnaje těsnou prohrou s výběrem Ruska.

Hokejový přenos U Kropáčů.

OBRAZEM: I v Berouně se fandilo hokeji na zahrádkách restaurací

Vstup českého týmu do mistrovství světa si nenechali ujít ani fanoušci v Berouně, kteří se přišli podívat na zahrádky restaurace a hotelu U Koně a restaurace U Kropáčů. V obou případech majitelé provozoven umístili televizory pod střechy stanů.

Lidé v baru - ilustrační foto

Soud zrušil regulaci restaurací a heren. Od pondělí má platit nové opatření

Nejvyšší správní soud (NSS) zrušil regulaci provozu restaurací, heren a kasin v aktuálním opatření ministerstva zdravotnictví. Rozhodnutí ale nebude mít bezprostřední dopad. Zásah soudu totiž vstoupí v platnost dnem právní moci rozsudku, tedy po vypracování odůvodnění a po doručení. Sporné opatření se týkalo provozu v aktuálním týdnu, pro příští týden je už připravené nové opatření, v základních bodech totožné - vnitřní prostory restaurací mají zůstat zavřené, stejně jako herny a kasina.

Obec Korozluky chce pronajmout svou restauraci s venkovním posezením

Hospoda za korunu. Víska Korozluky chce oživit společenské dění

Po uvolnění vládních protiepidemických opatření nastala v obci Korozluky u Mostu nezvyklá situace. Obecní restaurace se zahrádkou zůstala zavřená. Důvod? Bývalý nájemce během koronakrize skončil. A tak obec hledá nového provozovatele svého zařízení. Jenže v dnešní době není takové podnikání snadné. Proto obec nabízí pronájem restaurace za jednu korunu na měsíc.

Pavla a Irena Zelingerovy. U Zelingerů v Dobrušce.

Je libo Katův šleh? Hostům ho servírují potomci posledního dobrušského kata

/FOTOGALERIE/ Až do roku 1908 stávala vedle dnešní budovy Husova sboru v Dobrušce katovna. Obývala ji i rodina posledního zdejšího kata Františka Zellingera, který sem přišel roku 1765 z Náchoda. Jeho potomci v Dobrušce stále žijí. Jen ostří katovského meče v průběhu času vyměnili za jiné. Za první republiky a ještě na začátku 50. let to bylo ostří břitev a nůžek v jejich holičství. Dnes se starají, aby měli pořádně nabroušené kuchyňské nože. Už od 90. let totiž provozují v centru města restauraci s penzionem.

Herec Lukáš Hejlík pokřtil v Litomyšli svoji novou knihu.

FOTO, VIDEO: Lukáš Hejlík pokřtil knihu u autobusu v Litomyšli

Cestování lze dobře spojit s kvalitní gastronomií. Herec Lukáš Hejlík a jeho gastro mapa je modlou všech kulinářských milovníků. Svoji novou knihu 555: Výlety s Gastromapou Lukáše Hejlíka pokřtil herec v Litomyšli na “plácku u semaforu” u amerického autobusu přebudovaného na pojízdné bistro. Litomyšl je jeho srdcovka a moc rád sem jezdí. Miluje zdejší gastro podniky.