Deník zavítal do sociálně vyloučených lokalit v Sokolově, aby se tamních lidí zeptal, jak se jim tam žije. Zamířil nejen mezi místní občany, ale i tamní podnikatele provozující například restauraci či obchod se smíšených zbožím, takzvanou zapoměnku. Z těchto míst totiž míří na sokolovskou radnici stížnosti na spolužití mezi občany a někteří z nich sepisují dokonce i petice.
/FOTOGALERIE/ Po food kritikovi Pavlu Mauerovi usedl do zručského Křesla pro hosta již druhý významný představitel z oboru gastronomie - věhlasný český šéfkuchař Jan Punčochář, známý především jako jeden z porotců televizní soutěže nejlepších amatérských kuchařů MasterChef Česko.
Pavel Gašek pracuje v cyklistice dvacet let. S prodejem jízdních kol začínal v Karlových Varech, čtvrti Drahovice. Svůj byznys dělá dobře, a tak se firma musela zákonitě rozšiřovat. Není totiž jen prodejcem, ale dělá ke spokojenosti zákazníků dobře i servis kol a eshop. Zhruba dva roky zpátky byl nejlepším prodejcem firmy Cube, která ho vzápětí oslovila.
Tradiční domácí kuchyni, příjemné prostředí a spoustu zábavy po celý rok hostům nabízejí v rodinné restauraci Na statku ve Skrbeni. Na obědy tam jezdí jak lidé z blízkého okolí, tak návštěvníci Litovelského Pomoraví.
V nevelké Hrabové je restauračních zařízení vícero, prim mezi nimi hraje jednoznačně Stodola, staročeská restaurace sázející vedle vybraného jídla i na kvalitní pivo a těšící se zájmu cyklistů a bruslařů z přilehlé cyklostezky.
/ROZHOVOR/ V Ostravě-Hrabové se po letech šetření naplno opřeli do rozjezdu investičních akcí. V září se otevírala nová školka, do léta by měla skončit stavba kulturního sálu coby přístavba obecního úřadu a „vesnický“ obvod Ostravy má i další smělé plány. Deníku je prozradil starosta Hrabové Igor Trávníček.
Ve Višňové na Frýdlantsku hledají už poněkolikáté provozovatele restaurace „NOVÝ BETONEK“ v areálu fotbalového hřiště. Prostor pro restauraci postavili se zázemím pro místní fotbalisty a novou tribunou.
Přeměna interiérů a rekonstrukce kuchyně, to jsou hlavní úkoly, které si zadala nová ředitelka Dělnického domu v Odrách Žaneta Marková. Do Dělnického domu, který má největší a zřejmě i nejnavštěvovanější restaurační zařízení v Odrách, nastoupila před necelým rokem.
Deset pražských restaurací získalo cenu Zlatá brokolice. Tu uděluje rozvážková služba Bolt Food a vychází přitom z chování zákazníků. Food kritici při této ceně přicházejí zkrátka.
/FOTOGALERIE/ V Jeseníkách funguje restaurace Na Hvězdě, kde se hostům věnuje nejen personál, ale také kočičí společnice. Je to také jedna z dvanácti restaurací, které o víkendu v Jeseníkách uspořádaly Zimní Borůvkové hody.
Gulášobraní, během kterého si mohli hosté oblíbené restaurace Terasa na Poděbradech pochutnat na šesti druzích lahodného guláše, má za sebou svou olomouckou premiéru. I když se původně avizovaného gulášového klání nakonec zúčastnil jen jediný tým a vítěz byl předem jasný, porce guláše šly na dračku.
Měli jsme plno a lidé byli šťastní. Jsou to takové oslavy svobody, zhodnotil týden bez kontrol v restauracích Luboš Katsner, provozovatel několika plzeňských hospod v Plzni a představitel Asociace malých a středních podniků a živnostníků.
Rozhledna Rašovka, jejíž věž je vysoká 22,5 metru, se od roku 2006 tyčí na Ještědském hřebeni na okraji stejnojmenné osady. Návštěvníci se tu mohou osvěžit v bezbariérové restauraci V Trnčí.
/FOTOGALERIE/ Deset pražských restaurací získalo cenu Zlatá brokolice. Tu uděluje rozvážková služba Bolt Food a vychází přitom z chování zákazníků. Food kritici při této ceně přicházejí zkrátka.
Šanci na zajímavou proměnu má Švédská ulice v centru Olomouce. Během rekonstrukce budovy bývalé Jednoty by tam mohlo vzniknout malé bistro i příjemná letní zahrádka zastíněná vzrostlým stromem.
V soutěži Nejoblíbenější regionální pochoutka Moravskoslezského kraje mohou gurmáni posílat hlasy bramborákům, pečenému kolenu, bobrotám z Řeznictví u Bobra, lopaťákům z Hukvaldské pekárny nebo borůvkovým knedlíkům z Jeseníků. Také na ně lákají letos nově už tento víkend borůvkové hody v Malé Morávce a v Karlově pod Pradědem.
/FOTOGALERIE/ Atmosféru starých zahradních restaurací můžete dodnes načerpat v srdci Letenských sadů. Stejnojmenný zámeček pochází už z roku 1863 a pojí se k němu nejedna zajímavost.
Konec povinnosti prokazovat se osvědčením o očkování nebo o prodělání covidu pražští podnikatelé ve službách vítají. Uvolnění restrikce ale mnohé z nich zatím z krize nevymanilo.
/FOTO, VIDEO/ Přebudovat terasu, natáhnout vodovod, postavit parkoviště a najít provozovatele restaurace. Práce na největší dominantě Varnsdorfu – výletní restauraci Hrádek – stále nekončí. Jen letos investuje radnice do historické budovy a jejího okolí 16,3 milionu, celkové náklady na rekonstrukci by se měly pohybovat okolo 40 milionů korun.
/FOTO/ Španělé si na česká jídla musí teprve zvyknout. To přece nejde, aby si knedlík vzali do ruky a namáčeli jej v rajské nebo svíčkové, směje se David Franke, podnikatel z Humpolce, který si otevřel českou hospodu ve španělské Valencii.
Španělé si na česká jídla musí teprve zvyknout. To přece nejde, aby si knedlík vzali do ruky a namáčeli jej v rajské nebo svíčkové, směje se David Franke, podnikatel z Humpolce, který si otevřel českou hospodu ve španělské Valencii.
Fakt, že už není nutné prokazovat se při návštěvě restaurace certifikátem, plní kolínské restaurace, hospody, kavárny dalšími hosty. I když ne všude a ne až tolik. „Je to znát, určitě, ano, snad už nic nepřijde, doufáme v to všichni,“ řekla například servírka v restauraci Vespa.
/FOTOGALERIE/ Když manželé Vlkovi před čtrnácti lety přebírali „obecní“ restauraci po původním nájemci, uvažovali nejen nad názvem, ale i celkovým pojetím podniku. Rozhodnutí provozovat „starou dobrou českou klasiku“ by neměnili ani dnes.
Konec povinnosti prokazovat se osvědčením o očkování nebo o prodělání covidu pražští podnikatelé ve službách vítají. Uvolnění restrikce ale mnohé z nich zatím z krize nevymanilo.
Pozitivní motivace obyvatel města a další důvod, proč mohou být lidé rádi, že mají trvalý pobyt v Luhačovicích. Nápad starosty Luhačovic Mariana Ležáka, jak zvýšit atraktivitu místa, které má současně probudit zájem občanů o trvalé bydlení právě zde, odstartoval v únoru letošního roku.
Než otevřel známou luhačovickou Pizzerii Rimini, procestoval šestatřicetiletý Matěj Bartoš, „kus světa“. Vystudoval Střední hotelovou školu ve Zlíně, a tak později v zahraničí sbíral zkušenosti. Jako kuchař, číšník, ale i například jako sběrač malin.
Čtvrtek udělal pomyslnou tečku za Tečkou a do hospod a restaurací se mohli po čtvrt roce vrátit i lidé bez očkování a certifikátu bezinfekčnosti. Žádné fronty nedočkavců před podniky se ale nekonaly.
Nárůst tržeb, větší zájem o rezervace a více hostů v době oběda. Přerovské restaurace se po rozvolnění opatření vracejí opět k režimu, jaký byl v době před covidem. Bez teček a certifikátů. Podle provozovatelů ale přišla změna pozdě – spousta štamgastů totiž změnila své chování. Trendem je dnes takzvané „garážové pití,“ kdy si parta přátel pořídí samovýčep a o víkendu popíjí doma.
/VIDEO/ Den svatého Valentýna, čili svátek zamilovaných, připadá sice až na pondělí 14. února, nicméně kladenští středoškoláci uspořádali pro sebe, pedagogy a ostatní strávníky již v pátek slavnostní valentýnský oběd.
Romantickou procházkou či třeba i větším výletem se řada párů chystá oslavit svatovalentýnský svátek zamilovaných. Nebo sváteční večeří – ať už doma, nebo v restauraci. Mnohé chystají speciální menu – a některé nejen na 14. 2.; leckdy už i na víkend.
Romantickou procházkou či třeba i větším výletem se řada párů chystá oslavit svatovalentýnský svátek zamilovaných. Nebo sváteční večeří – ať už doma, nebo v restauraci. Mnohé chystají speciální menu – a některé nejen na 14. 2.; leckdy už i na víkend.
Provoz v restauracích se již vrací do běžných kolejí, na což se těší i provozovatel Jiří Prener a šéfkuchař Petr Dubský, kteří společně vloni v červnu otevřeli restauraci 100dola u Klatov. Začínali tak v covidové době a nebylo to pro ně úplně jednoduché.
Tradiční domácí kuchyni, příjemné prostředí a spoustu zábavy po celý rok hostům nabízejí v rodinné restauraci Na statku ve Skrbeni. Na obědy tam jezdí jak lidé z blízkého okolí, tak návštěvníci Litovelského Pomoraví.
Lidé se od čtvrtka nemusí v restauracích a službách prokazovat certifikátem o bezinfekčnosti. Podle provozovatelů restaurací v Pardubickém kraji se tato změna ale projevila jen minimálně.
Lidé se od čtvrtka nemusí v restauracích a službách prokazovat certifikátem o bezinfekčnosti. Podle provozovatelů restaurací v Pardubickém kraji se tato změna ale projevila jen minimálně.
Certifikátem o očkování proti covidu-19 nebo o prodělané nemoci se ode dneška nemusejí prokazovat zákazníci hotelů, restaurací či fitness center. Provozovatelé služeb Karlovarském kraji doufají, že jim to naláká do provozoven zase více zákazníků.
Ode dneška se zákazníci nemusí v hotelích, restauracích či fitness centrech prokazovat certifikátem o očkování proti covidu-19. Provozovatelé služeb doufají, že nové opatření nažene do provozoven zase více zákazníků.
/FOTOGALERIE/ Slunná oáza zahrad, restaurací a bazénu, to bývaly Barrandovské terasy vypínající se na kopci nad Barrandovem. Už od počátku své existence budily velkou pozornost. Jejich slavnostního otevření se v roce 1929 účastnilo neuvěřitelných 50 tisíc lidí. Dnes Pražané nedočkavě čekají na jejich opětovné otevření.
Tradiční Zelené pivo vaří letos už posedmnácté starobrněnští sládci. Nejslavnější speciál začnou hostinští čepovat jako každoročně přesně na Zelený čtvrtek. Tento rok připadá na 14. dubna.
Od půlnoci ze středy na čtvrtek skončí v Česku povinnost prokazovat se při vstupu do bazénů, fitness, restauraci či na hromadné akce certifikátem o očkování, nebo prodělaným onemocněním. Od 19. února se také může hromadných akcí účastnit více lidí.
Novou podobu by díky připravované městské metodice mohly dostat letní zahrádky před olomouckými kavárnami a restauracemi. V historickém centru města by je měly tvořit hlavně stolky s židličkami umístěnými přímo na dlažbě a doplněné decentními slunečníky. Postupně by měla z předzahrádek mizet robustní dřevěná pódia, výrazné reklamy, různé druhy „oplocení“ a rozměrné konstrukce sloužící k zastínění.
/FOTOGALERIE/ Právě dnes, tedy ve středu 9. února, si připomínáme Mezinárodní den pizzy. Jedno z nejpopulárnějších italských jídel se těší velké oblibě i u nás. Průzkumy uvádějí, že Češi snědí za rok víc než 31 milionů pizz a pochutnají si na ni všichni napříč generacemi.
Tradiční Zelené pivo vaří letos už posedmnácté starobrněnští sládci. Nejslavnější speciál začnou hostinští čepovat jako každoročně přesně na Zelený čtvrtek. Tento rok připadá na 14. dubna.
Přes 100 let byl první budovou, kterou spatřili lidé, když vyšli ven z olomouckého hlavního vlakového nádraží. Řeč je o hotelu Široký, později Družba. V přednádražním prostoru stál od roku 1876. Z mapy Olomouce zmizela tato historická budova přesně 20. března 1982, kdy ji dělníci srovnali se zemí.