Podle provozního Filipa Šťastného chybí jeden číšník, jeden kuchař a dva brigádníci. Pokud by se v dohledné době potřebný personál nenašel, musel by začít přijímat nějaká opatření. „Jedním z prvních by asi bylo, že bychom některý den v týdnu zavřeli,“ nastínil Šťastný.
Podle provozního Filipa Šťastného chybí jeden číšník, jeden kuchař a dva brigádníci. Pokud by se v dohledné době potřebný personál nenašel, musel by začít přijímat nějaká opatření. „Jedním z prvních by asi bylo, že bychom některý den v týdnu zavřeli,“ nastínil Šťastný.
Teplé poslední týdny a květnové úplné otevření restaurací dalo částečně zapomenout na útrapy posledního půl roku, kdy Slovensko žilo podobně jako Česko v permanentním lockdownu. Napětí je ale cítit všude. Prvotní euforie ze znovuotevření rychle opadla a méně zákazníků než před pandemií je v obchodech, restauracích i hotelech. Vrátí se nakonec zákazníci a bude vše jako dříve, nebo se jejich chování natrvalo proměnilo?
Zhruba třetina hospod po nedávném otevření mírně zdražila čepované pivo. Nejčastěji o korunu až dvě. Zbytek vyčkává, ale zdražení nevylučuje kvůli růstu nákladů a cen energií. Vyplývá to z rychlého průzkumu, který redaktoři Deníku provedli v uplynulém týdnu. Tedy v prvních dnech, kdy se otevřely kromě zahrádek i vnitřní prostory.
Slovanský dům na kaplickém náměstí, v jehož přízemí je restaurace a v patře společenský sál, čeká změna. Tamní restauraci, kde v minulém století poprvé připravili známou cmundu po kaplicku, opustí kaplické střední učiliště. To provoz restaurace využívalo pro praktickou výuku žáků oboru kuchař – číšník.
V Čechy velmi oblíbené zemi u Jaderského moře jsou už připraveni a natěšeni na dobře známé turisty ze srdce Evropy. Atmosféru v Chorvatsku a postoj místních k návštěvníkům z Česka na vlastní kůži prozkoumal reportér Deníku.
Petr Strnad, mladý podnikatel a provozovatel Klubu malých pivovarů v Plzni, se na začátku ledna rozhodl pronajmout si na Šumavě penzion s restaurací a prodávat z výdejního okénka.
V Semicích u Písku má do několika let vyrůst moderní školicí středisko s penzionem a restaurací. Plánuje ho postavit písecká společnost Alfa, která se zabývá automatizací výrobních procesů.
/FOTOGALERIE/ Opět můžeme zavítat do našich oblíbených restaurací a hospod nebo třeba na akci do kulturního domu, i když jen s papírem. Poznáme ale jejich historii? Víme, jak vypadaly před renovací či změnou majitele? Jiří Řehounek vytáhl ze svého archivu pár fotografií s jejich starší vizáží. Podívejte se, zda je mezi nimi i to vaše oblíbené místo ke stolování.
V úterý 1. června odpoledne rakovnické hospody a restaurace opět zaplnili hokejoví fanoušci. Od 15:15 totiž začal poslední duel základní části hokejového mistrovství světa v Rize, kdy se Česko o třetí místo utkalo se Slovenskem.
Otevření vnitřních prostor restaurací a hospod dalo fanouškům možnost sledovat zápasy hokejové reprezentace na světovém šampionátu aniž by na zahrádkách čelili nástrahám počasí. A tak se promítací plátno přestěhovalo také ze zahrádky Hudebního klubu Mlejn do vnitřních prostor, kde fandové sledovali poslední dva zápasy národního týmu v základní skupině. A mohou se těšit minimálně ještě na jeden zápas, protože už nyní je jasné, že Češi postoupili do čtvrtfinále.
/ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ Majitel a provozovatel sítě restaurací Pavel Halama vlastní i oblíbenou Kozlovnu Bílá Růže v Čáslavi. Na pondělí 31. května, kdy po dlouhých pěti měsících směli otevřít i vnitřní prostory podniku, se společně s celým týmem hodně těšili.
Alexej Petrov z Dubí se stejně jako další natěšenci už nemohl dočkat. Do Aquacentra v Teplicích přišel přesně v prvních minutách, kdy mohlo toto zařízení po půlroční koronavirové pauze v pondělí 31. května opět otevřít. V rádiu, které znělo vestibulem s recepcí, ještě neskončily ani zprávy ve 13 hodin a první návštěvníci už mířili do šaten. Byli mezi nimi i ti, kteří si přišli zacvičit do fitnessu. Jako třeba dvojice mladých mužů, kteří po dobu pauzy museli chodit cvičit ven. "Teď už ale můžeme ke strojům v Aquacentru, což je super," shodli se.
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v pátek oznámil. že od pondělí mohou otevřít interiéry restaurací, barů, hospod i kaváren. Otevření provázely komplikace, provozovatelé podniků neměli dostatek času na zajištění potřebností a personálu. Přesto ale většina své vnitřní prostory skutečně otevřela. Změna počasí ale stejně lidi přitáhla hlavně na předzahrádky.
/FOTOGALERIE/ V pondělí mohli lidé poprvé zamířit do vnitřních prostor restaurací. Návrat hostů probíhal pozvolna. Během obědů zůstávaly hospody ve Dvoře Králové nad Labem takřka prázdné.
Dva týdny po otevření předzahrádek se lidé od pondělí mohou posadit také uvnitř restaurací i barů. Přestože vláda avizovala rozvolnění interiérů až na polovinu června, rozhodnutí nakonec uspíšila kvůli verdiktu Nejvyššího správního soudu. Restauratéři měli co dělat, aby se během víkendu na pondělní otevření stihli připravit.
Konečně přišel tolik toužebně očekávaný den s velkým D. Většina restaurací v regionu otevřela od pondělí naplno. To znamená nejenom předzahrádky, ale také vnitřní prostory.
Od pondělka se otevřely také vnitřní prostory hospod a restaurací. Hosté už nemusejí sedět na zahrádkách, kterým chladné počasí poslední dva týdny zrovna nepřálo.
Téměř půl roku byly všechny hospody potemnělé a nesměli do nich hosté. Od pondělí 31. května si však do nich mohou zajít na pivo nebo jídlo všichni, kteří splní podmínky ministerstva zdravotnictví.
/VIDEO/ Jsem rád, že jsem si dnes mohl sednout přímo do hospody. Jedu sem z Pacova za advokátem, tak jsem si zašel na oběd a pivo, řekl Ivan Eliáš v pelhřimovské Restauraci Střepina.
Restaurace a hospody v pondělí po dlouhých měsících otevřely i své vnitřní prostory. V Domažlicích se však přes poledne zákazníci do stravovacích zařízení příliš nehrnuli. Když už hosté přišli, v drtivé většině zůstali na předzahrádkách. Někteří majitelé nestihli narychlo podniky připravit, a tak obnoví provoz až během týdne.
Konečně lidi nevyžene večer zima domů, ale do útrob restaurace. S úsměvem v pondělí přivítala další vlnu vládního rozvolňování servírka Lucie Sopková z restaurace a penzionu Bolero v Moravské Nové Vsi na Břeclavsku.
Spousta lidí netrpělivě vyčkávala na poslední květnové pondělí, kdy se konečně po dlouhých měsících otevřely interiéry rakovnických hospod a restaurací. Po třetí hodině odpolední obsadili stoly před promítacími plátny především hokejoví fanoušci, neboť pokračovaly další zápasy ve skupině mistrovství světa. Klíčový duel o postup do čtvrtfinále si nenechali ujít ani návštěvníci restaurace Na Střelnici v Rakovníku, která v pondělí vysílala vůbec poprvé.
Horší dobu k převzetí restaurace si Vítězslav Rathous snad ani vybrat nemohl. Penzion a restauraci Pohoda ve Vítkově, místní části Tachova, začal provozovat letos v únoru. Tedy v době, kdy podniky tohoto typu byly kvůli lockdownu zavřené a mohlo se prodávat jen z výdejního okénka.
Po měsících se v pondělí za přísných hygienických podmínek otevřely i vnitřní prostory restaurací. Většina hostů v plzeňských podnicích však využila hezkého počasí a oběd si vychutnala na zahrádkách a terasách.
První havířovský minipivovar a restaurace v Selské ulici je na prodej. Ladislav Němeček, většinový majitel podniku hledá už delší dobu zájemce, který by podnik odkoupil a dále rozvíjel.
/ROZHOVOR/ Čtyřhvězdičkový hotel Adria funguje v dolní části Václavského náměstí už 28 let. Spolumajitel a ředitel podniku s 92 pokoji se rozhodl neotevřít hned po uvolnění protiepidemických restrikcí, ale počkat na začátek července, kdy už by mohlo docházet k růstu poptávky.
Pod Králickým Sněžníkem a na Podorlicku rychle mizí letní termíny ubytování. Provozovatelé hotelů a penzionů v rekreačních oblastech v Pardubickém kraji jsou tak zatím optimističtí. I ceny nabízí stejné jako loni.
Sázka na českou kuchyni, historii, kvalitu a čistotu. Tak se prezentuje veřejnosti jedna z nejstarších hospod v Ostravě - restaurace U Zlatého lva, která předloni oslavila 250 let od svého založení. „Nikdy jsem si nemyslel, že bude možné hospodu zavřít,“ komentuje covidovou dobu majitel Jaroslav Křibek.
Ode dneška se v Česku dál zmírňují opatření proti šíření nemoci covid-19. Po rozhodnutí ministerstva zdravotnictví znovu otevřou po více než pěti měsících vnitřní prostory restaurací, zatím fungovaly jen jejich zahrádky. Provoz mohou obnovit také venkovní a vnitřní koupaliště a bazény, sauny, wellness, kluby, diskotéky, herny a kasina. Kongresů a dalších hromadných akcí se může zúčastnit více lidí než dosud a navýšen byl i povolený počet lidí sportujících ve vnitřních prostorách.
Díky pátečnímu rozhodnutí vlády smějí v pondělí 31. května otevřít restaurace, bary, diskotéky, ale také třeba wellness či vnitřní bazény. Stihli se na to ale majitelé a provozovatelé podniků po tak rychlém rozhodnutí připravit?
Sázka na českou kuchyni, historii, kvalitu a čistotu. Tak se prezentuje veřejnosti jedna z nejstarších hospod v Ostravě - restaurace U Zlatého lva, která předloni oslavila 250 let od svého založení. „Nikdy jsem si nemyslel, že bude možné hospodu zavřít,“ komentuje covidovou dobu majitel Jaroslav Křibek.
Od pondělí mohou gastro provozy otevřít i vnitřní prostory, nutné budou i nadále testy. Dalším omezením je zákaz živé hudby a tance. Počet hostů bude omezen na počet míst k sezení. „Od pondělí určitě vnitřek otevřeme, s polovinou kapacity restaurace. Pomůže nám to se záchranou podniku, teď když je počasí špatné, lidi tolik zahrádku nevyužívali,“ řekl manažer Bohémské hospody v centru Pardubic Viktor Šušlík.
My to říkali a na naše slova došlo – tak se nedivte, když teď nastane rachot. Takové hlasy zaznívají z řad nespokojených hostinských na adresu politiků poté, co vláda předčasně ruší omezení provozu jejich podniků, nařízené v rámci mimořádných opatření ministerstva zdravotnictví proti šíření koronaviru.
My to říkali a na naše slova došlo – tak se nedivte, když teď nastane rachot. Takové hlasy zaznívají z řad nespokojených hostinských na adresu politiků poté, co vláda předčasně ruší omezení provozu jejich podniků, nařízené v rámci mimořádných opatření ministerstva zdravotnictví proti šíření koronaviru.
My to říkali a na naše slova došlo – tak se nedivte, když teď nastane rachot. Takové hlasy zaznívají z řad nespokojených hostinských na adresu politiků poté, co vláda předčasně ruší omezení provozu jejich podniků, nařízené v rámci mimořádných opatření ministerstva zdravotnictví proti šíření koronaviru.
/FOTO/ Vláda rozhodla, že se od pondělí 31. května rozvolní řada proticovidových opatření, díky čemuž se po dlouhé době otevřou například i restaurace.
Dlouhá historie, intimita a noblesa přímo dýchají ze starobylé restaurace U Malířů na Maltézském náměstí. Častým hostem tu prý byl i císař Rudolf II. Není divu, v podniku se člověk cítí jako doma u renesančního šlechtice.
Od pondělí mohou gastro provozy otevřít i vnitřní prostory, nutné budou i nadále testy. Dalším omezením je zákaz živé hudby a tance. Počet hostů bude omezen na počet míst k sezení. „Od pondělí určitě vnitřek otevřeme, s polovinou kapacity restaurace. Pomůže nám to se záchranou podniku, teď když je počasí špatné, lidi tolik zahrádku nevyužívali,“ řekl manažer Bohémské hospody v centru Pardubic Viktor Šušlík.
Nejnovější vládní rozvolnění se dotkne Jihomoravanů v řadě oblastí. Vrátí se do restaurací, zamíří na koupaliště či bazény. Návštěvníky přivítají také hudební nebo taneční kluby, ale bez živé muziky nebo tance.
Radost a zároveň panika. Takové jsou pocity jihočeských hospodských, kterým vláda od pondělí dovolila otevřít i vnitřní prostory restaurací. V galerii se můžete podívat, jak to vypadalo vloni v červnu.
Postupné zlepšování epidemiologické situace, ale zejména rozhodnutí Nejvyššího správního soudu z počátku týdne. To jsou hlavní důvody, proč ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) již tři dny po svém návratu do funkce ohlásil další rozvolnění protiepidemických pravidel. Platit začne od půlnoci na pondělí. Co všechno je nutné v restauracích, barech či klubech dodržet?
Předčasně, v reakci na rozhodnutí soudu, se od pondělí otvírají provozovny služeb, dosud uzavřené v rámci opatření proti šíření koronaviru. Včetně restaurací. Někteří hostinští však usoudili, že není důvod mít zavřeno, už v minulých dnech.
Předčasně, v reakci na rozhodnutí soudu, se od pondělí otvírají provozovny služeb, dosud uzavřené v rámci opatření proti šíření koronaviru. Včetně restaurací. Někteří hostinští však usoudili, že není důvod mít zavřeno, už v minulých dnech.
Předčasně, v reakci na rozhodnutí soudu, se od pondělí otvírají provozovny služeb, dosud uzavřené v rámci opatření proti šíření koronaviru. Včetně restaurací. Někteří hostinští však usoudili, že není důvod mít zavřeno, už v minulých dnech.