Kreativ

ŠTÍTEK: restaurace

Restaurace Severka v Kraslicích

Hospody shánějí lidi. Covid je často poslal do jiných oborů

Podle provozního Filipa Šťastného chybí jeden číšník, jeden kuchař a dva brigádníci. Pokud by se v dohledné době potřebný personál nenašel, musel by začít přijímat nějaká opatření. „Jedním z prvních by asi bylo, že bychom některý den v týdnu zavřeli,“ nastínil Šťastný.

Restaurace Severka v Kraslicích

Hospody shánějí lidi. Covid je často poslal do jiných oborů

Podle provozního Filipa Šťastného chybí jeden číšník, jeden kuchař a dva brigádníci. Pokud by se v dohledné době potřebný personál nenašel, musel by začít přijímat nějaká opatření. „Jedním z prvních by asi bylo, že bychom některý den v týdnu zavřeli,“ nastínil Šťastný.

Bratislava v době koronaviru

U sousedů: Češi, těšíme se! Když nezachráníte slovenskou turistiku vy, tak nikdo

Teplé poslední týdny a květnové úplné otevření restaurací dalo částečně zapomenout na útrapy posledního půl roku, kdy Slovensko žilo podobně jako Česko v permanentním lockdownu. Napětí je ale cítit všude. Prvotní euforie ze znovuotevření rychle opadla a méně zákazníků než před pandemií je v obchodech, restauracích i hotelech. Vrátí se nakonec zákazníci a bude vše jako dříve, nebo se jejich chování natrvalo proměnilo?

Ilustrační foto

TEST DENÍKU: Hospody konečně otevřely, ceny piva ale často stouply

Zhruba třetina hospod po nedávném otevření mírně zdražila čepované pivo. Nejčastěji o korunu až dvě. Zbytek vyčkává, ale zdražení nevylučuje kvůli růstu nákladů a cen energií. Vyplývá to z rychlého průzkumu, který redaktoři Deníku provedli v uplynulém týdnu. Tedy v prvních dnech, kdy se otevřely kromě zahrádek i vnitřní prostory.

Slovanský dům v Kaplici.

Co dál se Slovanským domem? Restauraci, kde vznikla kaplická cmunda, čeká změna

Slovanský dům na kaplickém náměstí, v jehož přízemí je restaurace a v patře společenský sál, čeká změna. Tamní restauraci, kde v minulém století poprvé připravili známou cmundu po kaplicku, opustí kaplické střední učiliště. To provoz restaurace využívalo pro praktickou výuku žáků oboru kuchař – číšník.

Historické fotografie restaurací, hospod a kulturních domů.

Určitě jste už v těchto restauracích byli. Poznáváte ale jejich starší verzi?

/FOTOGALERIE/ Opět můžeme zavítat do našich oblíbených restaurací a hospod nebo třeba na akci do kulturního domu, i když jen s papírem. Poznáme ale jejich historii? Víme, jak vypadaly před renovací či změnou majitele? Jiří Řehounek vytáhl ze svého archivu pár fotografií s jejich starší vizáží. Podívejte se, zda je mezi nimi i to vaše oblíbené místo ke stolování.

Hokej se promítá na plátně i v Hudebním klubu Mlejn.

OBRAZEM: Fanoušci už mohou sledovat hokej v restauracích

Otevření vnitřních prostor restaurací a hospod dalo fanouškům možnost sledovat zápasy hokejové reprezentace na světovém šampionátu aniž by na zahrádkách čelili nástrahám počasí. A tak se promítací plátno přestěhovalo také ze zahrádky Hudebního klubu Mlejn do vnitřních prostor, kde fandové sledovali poslední dva zápasy národního týmu v základní skupině. A mohou se těšit minimálně ještě na jeden zápas, protože už nyní je jasné, že Češi postoupili do čtvrtfinále.

Otevření Aquacentra Teplice. Návštěvníci mohou využívat saunu a plavecký bazén, k tomu další služby jako je například fitness.

Do plaveckého bazénu a sauny v Aquacentru v Teplicích opět mohou návštěvníci

Alexej Petrov z Dubí se stejně jako další natěšenci už nemohl dočkat. Do Aquacentra v Teplicích přišel přesně v prvních minutách, kdy mohlo toto zařízení po půlroční koronavirové pauze v pondělí 31. května opět otevřít. V rádiu, které znělo vestibulem s recepcí, ještě neskončily ani zprávy ve 13 hodin a první návštěvníci už mířili do šaten. Byli mezi nimi i ti, kteří si přišli zacvičit do fitnessu. Jako třeba dvojice mladých mužů, kteří po dobu pauzy museli chodit cvičit ven. "Teď už ale můžeme ke strojům v Aquacentru, což je super," shodli se.  

Od pondělí mohou z rozhodnutí vlády otevřít podniky i vevnitř. Počasí ale rozhodlo jinak, slunečno přitáhlo lidi hlavně na venkovní posezení.

Do hospody jen na hokej. Počasí nalákalo v den otevření lidi hlavně na zahrádky

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v pátek oznámil. že od pondělí mohou otevřít interiéry restaurací, barů, hospod i kaváren. Otevření provázely komplikace, provozovatelé podniků neměli dostatek času na zajištění potřebností a personálu. Přesto ale většina své vnitřní prostory skutečně otevřela. Změna počasí ale stejně lidi přitáhla hlavně na předzahrádky.

Restauratéři měli co dělat, aby stihli připravit vnitřní prostory na návrat zákazníků.

Restaurace v Písku otevřely vnitřní prostory, zákazníky čeká řada novinek

Dva týdny po otevření předzahrádek se lidé od pondělí mohou posadit také uvnitř restaurací i barů. Přestože vláda avizovala rozvolnění interiérů až na polovinu června, rozhodnutí nakonec uspíšila kvůli verdiktu Nejvyššího správního soudu. Restauratéři měli co dělat, aby se během víkendu na pondělní otevření stihli připravit.

Sládek Městského pivovaru Domažlice David Bierhanzl kontroluje pivní tank.

Restaurace otevřely vnitřní prostory, zákazníci se do nich moc nehrnuli

Restaurace a hospody v pondělí po dlouhých měsících otevřely i své vnitřní prostory. V Domažlicích se však přes poledne zákazníci do stravovacích zařízení příliš nehrnuli. Když už hosté přišli, v drtivé většině zůstali na předzahrádkách. Někteří majitelé nestihli narychlo podniky připravit, a tak obnoví provoz až během týdne.

Čeští fanoušci s napětím sledují pondělní duel mistrovství světa, ve kterém se střetli čeští hokejisté s Dány.

OBRAZEM: Rakovnická Střelnice fandila českým hokejistům proti Dánům

Spousta lidí netrpělivě vyčkávala na poslední květnové pondělí, kdy se konečně po dlouhých měsících otevřely interiéry rakovnických hospod a restaurací. Po třetí hodině odpolední obsadili stoly před promítacími plátny především hokejoví fanoušci, neboť pokračovaly další zápasy ve skupině mistrovství světa. Klíčový duel o postup do čtvrtfinále si nenechali ujít ani návštěvníci restaurace Na Střelnici v Rakovníku, která v pondělí vysílala vůbec poprvé.

Restauraci Pohoda ve Vítkově u Tachova začal Vítězslav Rathous provozovat v únoru.

Sehnat personál ze dne na den je problém, říká restauratér

Horší dobu k převzetí restaurace si Vítězslav Rathous snad ani vybrat nemohl. Penzion a restauraci Pohoda ve Vítkově, místní části Tachova, začal provozovat letos v únoru. Tedy v době, kdy podniky tohoto typu byly kvůli lockdownu zavřené a mohlo se prodávat jen z výdejního okénka.

Havířovský pivovar.

Havířovský minipivovar je na prodej

První havířovský minipivovar a restaurace v Selské ulici je na prodej. Ladislav Němeček, většinový majitel podniku hledá už delší dobu zájemce, který by podnik odkoupil a dále rozvíjel.

Sládek Michal Holý kontroluje nový výčep v Beskydském pivovárku v Ostravici, který se 29. května 2021 připravoval na otevření restaurací po rozvolnění protiepidemických opatření

Opatření se výrazně zmírňují. Otevírají interiéry restaurací, bazény či sauny

Ode dneška se v Česku dál zmírňují opatření proti šíření nemoci covid-19. Po rozhodnutí ministerstva zdravotnictví znovu otevřou po více než pěti měsících vnitřní prostory restaurací, zatím fungovaly jen jejich zahrádky. Provoz mohou obnovit také venkovní a vnitřní koupaliště a bazény, sauny, wellness, kluby, diskotéky, herny a kasina. Kongresů a dalších hromadných akcí se může zúčastnit více lidí než dosud a navýšen byl i povolený počet lidí sportujících ve vnitřních prostorách.

Zahrádky hospod a restaurací (ilustrační foto).

Restauratéři a hospodští: Těšíme se, po půl roce skončila šikana

Od pondělí mohou gastro provozy otevřít i vnitřní prostory, nutné budou i nadále testy. Dalším omezením je zákaz živé hudby a tance. Počet hostů bude omezen na počet míst k sezení. „Od pondělí určitě vnitřek otevřeme, s polovinou kapacity restaurace. Pomůže nám to se záchranou podniku, teď když je počasí špatné, lidi tolik zahrádku nevyužívali,“ řekl manažer Bohémské hospody v centru Pardubic Viktor Šušlík.

V restauraci Malý Janek v Jincích. Na snímku majitel podniku Jiří Janeček.

Hostinští chystají boj. Jinecký odmítač opatření poradí, jak žalovat stát

My to říkali a na naše slova došlo – tak se nedivte, když teď nastane rachot. Takové hlasy zaznívají z řad nespokojených hostinských na adresu politiků poté, co vláda předčasně ruší omezení provozu jejich podniků, nařízené v rámci mimořádných opatření ministerstva zdravotnictví proti šíření koronaviru.

V restauraci Malý Janek v Jincích. Na snímku majitel podniku Jiří Janeček.

Hostinští chystají boj. Jinecký odmítač opatření poradí, jak žalovat stát

My to říkali a na naše slova došlo – tak se nedivte, když teď nastane rachot. Takové hlasy zaznívají z řad nespokojených hostinských na adresu politiků poté, co vláda předčasně ruší omezení provozu jejich podniků, nařízené v rámci mimořádných opatření ministerstva zdravotnictví proti šíření koronaviru.

V restauraci Malý Janek v Jincích. Na snímku majitel podniku Jiří Janeček.

Hostinští chystají boj. Jinecký odmítač opatření poradí, jak žalovat stát

My to říkali a na naše slova došlo – tak se nedivte, když teď nastane rachot. Takové hlasy zaznívají z řad nespokojených hostinských na adresu politiků poté, co vláda předčasně ruší omezení provozu jejich podniků, nařízené v rámci mimořádných opatření ministerstva zdravotnictví proti šíření koronaviru.

Zahrádky hospod a restaurací (ilustrační foto).

Restauratéři a hospodští: Těšíme se, po půl roce skončila šikana

Od pondělí mohou gastro provozy otevřít i vnitřní prostory, nutné budou i nadále testy. Dalším omezením je zákaz živé hudby a tance. Počet hostů bude omezen na počet míst k sezení. „Od pondělí určitě vnitřek otevřeme, s polovinou kapacity restaurace. Pomůže nám to se záchranou podniku, teď když je počasí špatné, lidi tolik zahrádku nevyužívali,“ řekl manažer Bohémské hospody v centru Pardubic Viktor Šušlík.

V restaurací, barech i klubech je nutné dodržovat vládní nařízení.

Návod, jak jít do restaurace či baru: jaké potvrzení je třeba, co je zakázané

Postupné zlepšování epidemiologické situace, ale zejména rozhodnutí Nejvyššího správního soudu z počátku týdne. To jsou hlavní důvody, proč ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) již tři dny po svém návratu do funkce ohlásil další rozvolnění protiepidemických pravidel. Platit začne od půlnoci na pondělí. Co všechno je nutné v restauracích, barech či klubech dodržet?