Kreativ

ŠTÍTEK: restaurace

Speciální zelené pivo.

Dudák opět vyrobil zelené pivo. Už poosmé

/ANKETA/ Ve zcela novém designu nabízí strakonický pivovar oblíbený zelený speciál Velikonoční zelené. „Jedná se o zelený ležák dominantní hořké chuti. Jde o dvanáctistupňové pivo s obsahem alkoholu 4,8 procenta,“ uvádí sládek pivovaru DUDÁK Vlastimil Matej.

Restaurace Baltaci, místo se skvělou gastronomií v srdci Napajedel

Barevné hamburgery i skvělé pivo nabízí Restaurace Baltaci

Napajedla Restaurace Baltaci se nachází v samotném srdci Napajedel. Je to místo, kde personál pro své hosty připravuje nejen jedinečné gastronomické zážitky, ale také vytváří skvělou a neopakovatelnou atmosféru domácího prostředí.

Ilustrační foto

Hospody v Olomouci jsou přes oběd znovu plné. Menu kraluje řízek

Velkou změnu k lepšímu zaznamenali majitelé a provozovatelé restaurací a hospod poté, co byla pro jejich hosty zrušena povinnost prokazovat se certifikátem o bezinfekčnosti. V době podávání obědů jsou mnohé gastropodniky v Olomouckém kraji opět plné. Nejoblíbenějším pokrmem z poledního menu je už tradičně kuřecí nebo vepřový řízek.

Ilustrační foto

Ceny za oběd se v kraji kvůli zvyšujícím se nákladům zvedly ročně o desetikoruny

Dát si obědové menu do stovky je už dávno minulostí. Nyní je v některých restauracích obtížné dostat se s cenou oběda alespoň pod 150 korun. Vlivem covidu a zvyšování nákladů byla většina majitelů restaurací nucena zdražit a to někdy i v řádech desetikorun za polední menu. Deník si v Pardubickém kraji "posvítil" na ceny poledního menu s kuřecím řízkem.

Ilustrační foto

V době obědů jsou hospody v Olomouci zase plné, králem menu je řízek

Velkou změnu k lepšímu zaznamenali majitelé a provozovatelé restaurací a hospod poté, co byla pro jejich hosty zrušena povinnost prokazovat se certifikátem o bezinfekčnosti. V době podávání obědů jsou mnohé gastropodniky v Olomouckém kraji opět plné. Nejoblíbenějším pokrmem z poledního menu je už tradičně kuřecí nebo vepřový řízek.

Parník TS Queen Mary sloužil v letech své největší slávy na skotské řece Clyde. Nyní se na ni po letech vrátí. Snímek pochází z roku 2016, kdy byla loď přepravena do města Glasgow.

Návrat královny. Parník Queen Mary opět vypluje, kdysi vezl mnoho slavných lidí

Když se řekne název Queen Mary, většina lidí si představí legendární zaoceánský parník, který už desítky let pomalu chátrá v přístavu v Kalifornii. Jenže ve Velké Británii existuje i jiný parník Queen Mary. Je o poznání menší, plavil se pouze po řece, jeho příběh je však neméně zajímavý. I jemu donedávna hrozilo, že zůstane navždy uvězněn v docích. Plány se ale změnily a královna opět vypluje.

Potravinářská inspekce zavřela Hong Kong Restauraci v olomoucké Mlýnské ulici.

Restauraci v centru Olomouce zavřela inspekce. Toto tam našla

Špína na každém kroku. Frekventovanou asijskou restauraci Hong Kong vedle populární olomoucké diskotéky uzavřela Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Otevře ji, až provozovatel splní všechna nařízená opatření. Ve správním řízení mu za hazardování se zdravím zákazníků hrozí nemalá pokuta.

Restauraci s kulturním domem v Dobroměřicích má v pronájmu Roman Voříšek.

Sněz, co chceš a kolik chceš. Na obědy do Dobroměřic se sjíždějí lidé

/DENÍK NA NÁVŠTĚVĚ/ Naber si jídlo, jaké a kolik chceš. Ale všechno sněz. Pokud ne, připlatíš si. Oblíbený koncept dorazil před časem také do Dobroměřic u Loun. Restaurace kulturního domu Na Rozcestí se kolem poledne plní hladovými strávníky. Řízky, guláš, kachnu, svíčkovou, knedlíky či brambory si z pultů ve velkém přendavají na talíře.

Pivovar v obci Únětice byl postaven pravděpodobně roku 1710

Úspěšné znovuzrození. Únětický pivovar je malý, ale silný

První zmínka o výrobě chmelového moku v Úněticích nedaleko Prahy pochází z roku 1557. Ve starých kronikách bylo údajně psáno: „Tehdy dobré pivo vařili i kanovníci v Úněticích.“ A dobré pivo se tu po restartu místního pivovaru v roce 2011 vaří dodnes.

Restaurace U Orloje. Ilustrační foto.

Největší restaurace v Žatci začátkem dubna neotevře. Čeká ji proměna kuchyně

Otevření městské restaurace U Orloje v Žatci se odsouvá. Nový nájemce sice už v jejím minipivovaru začal vařit pivo, spuštění provozu ale oddálí výměna kuchyňského vybavení. V denní nabídce největší žatecké hospody by mělo být několik značek piv, které konkrétní, ukáže také vývoj v Žateckém pivovaru. Ten prochází velkými změnami.

Chropyňská restaurace Stará Orlovna

Řízky, fotbal, pivko či husí hody. Ve Staré Orlovně si každý najde to své

Je libo pivo z tanku a poctivá česká kuchyně? Dohromady s útulným prostředí a příjemnou atmosférou je restaurace Stará Orlovna v Chropyni jako dělaná nejen pro páteční posezení s přáteli u piva, ale i třeba sobotní rodinný oběd či nedělní občerstvení po odehraném zápase na vedlejším fotbalovém hřišti.

Restauraci Na Biřičce v Hradci Králové má nahradit několikrát objemnější bytový dům. To se nelíbí lidem z okolí.

Biřičku má nahradit bytový dům, sousedé se bouří

/FOTOGALERIE, VIZUALIZACE/ Restauraci Na Biřičce v Hradci Králové má nahradit několikrát objemnější bytový dům. To se nelíbí lidem z okolí, kteří proti schválení developerského projektu už několik let bojují.

Ludvík Pechovský prozradil, že je rád, že získal zkušenosti před kamerou a poznal zajímavé lidi a ochutnal nová jídla.

Denně mi chodí několik pracovních nabídek, říká výherce Prostřeno

Televize Prima před měsícem odvysílala soutěžní pořad o vaření Prostřeno, v němž zvítězil devatenáctiletý Ludvík Pechovský z Domažlic. Student 3. ročníku domažlického učiliště oboru Kuchař-číšník se s 33 body stal absolutním vítězem týdne Prostřena s názvem Učňovský speciál.

Tomáš Juřík nastupuje jako šéfkuchař do Bistra Helen v Galerii Šantovka

Olomoucké gastro má další hvězdu. Do Helen zamířil kuchař z La Finestry

Do Olomouce zamířil další kuchař se zkušenostmi z oceňovaných pražských i zahraničních podniků. Tomáš Juřík, který vařil například v pražské michelinské restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise, se po letech vrací zpět do regionu a nastupuje jako šéfkuchař do Bistra Helen v Galerii Šantovka.

Ilustrační foto

Obědy za stokorunu jsou minulostí. Za polední menu si Jihomoravané připlatí

Ceny obědů v restauracích se na jižní Moravě vyšplhaly do rekordních výšin. Jihomoravané si za menu v letošním roce v průměru připlatí o více než třicet korun v porovnání s rokem 2020. Na vině jsou stále se zdražující energie, suroviny i náklady na pracovní sílu. Redaktoři Deníku Rovnost porovnávali v kraji ceny v restauracích za polední menu složené ze smaženého řízku s přílohou a polévkou. Na jednotlivých místech se stejná jídla liší i o více než šedesát korun.

Řízek

Zdražuje řízek i gulášek. Za obědy v restauracích na Liberecku si připlatíme

/PŘEHLED/ Čas obědové pauzy se nachýlil a je potřeba doplnit energii, aby člověk udržel pracovní nasazení. Mezi stále oblíbené způsoby stravování patří návštěva restaurace a výběr z poledního menu. K jedné ze stálic jídelního lístku patří řízek či jeho obdoby, například stripsy, s přílohou. Hosté musí počítat s tím, že si za ně připlatí.

Ilustrační foto

Řízek skoro za dvě stovky? Lidé na Vysočině si raději vaří doma

Kvůli jídlu chodí do restaurací Martin Trnka z Třebíče spíše výjimečně. Po covidu obzvlášť. „Když vypukla pandemie, skončil jsem na home-office, který trvá dodnes. Raději si něco ukuchtím sám. Spousta lidí to teď má podobně, řekl bych,“ zamyslel se Trnka. A trefil se. Do vysočinských restaurací se vydává stále méně lidí. Platit 150 korun za klasický řízek se zdá přespříliš.

Řízek

Zdražuje řízek i gulášek. Za obědy v restauracích na Jablonecku si připlatíme

/PŘEHLED/ Čas obědové pauzy se nachýlil a je potřeba doplnit energii, aby člověk udržel pracovní nasazení. Mezi stále oblíbené způsoby stravování patří návštěva restaurace a výběr z poledního menu. K jedné ze stálic jídelního lístku patří řízek či jeho obdoby, například stripsy, s přílohou. Hosté musí počítat s tím, že si za ně připlatí.

Řízek

Zdražuje řízek i gulášek. Za obědy v restauracích na Českolipsku si připlatíme

/PŘEHLED/ Čas obědové pauzy se nachýlil a je potřeba doplnit energii, aby člověk udržel pracovní nasazení. Mezi stále oblíbené způsoby stravování patří návštěva restaurace a výběr z poledního menu. K jedné ze stálic jídelního lístku patří řízek či jeho obdoby, například stripsy, s přílohou. Hosté musí počítat s tím, že si za ně připlatí.