Kreativ

ŠTÍTEK: restaurace

Jízdárna YDYKSEB umožňuje ustájení ubytovaným hostům. Pořádá také různé akce spojené s koňmi

Lákavé jídlo a krajina. Pod Lysou horou najdou ubytování dokonce i koně

Beskydy pozpátku. YDYKSEB. Tak se jmenuje stylová restaurace a penzion nabízející především českou kuchyni z regionálních surovin, ale také pohodu a klid mimo ruch velkoměsta. Vnitřek restaurace zaujme také interiérem, jehož stěny vytvořil ateliér Bronislava Hrubého. Citlivě se tady snoubí dřevo, kov a sklo.

Restaurace a penzion YDYKSEB se nachází v krásném prostředí pod Beskydy.

YDYKSEB: Pod Lysou horou ubytují i koně, láká dobré jídlo, interiér i krajina

/FOTOGALERIE/ Beskydy pozpátku. YDYKSEB. Tak se jmenuje stylová restaurace a penzion nabízející především českou kuchyni z regionálních surovin, ale také pohodu a klid mimo ruch velkoměsta. Vnitřek restaurace zaujme také interiérem, jehož stěny vytvořil ateliér Bronislava Hrubého. Citlivě se tady snoubí dřevo, kov a sklo.

Hotel Petřín v Jablonci nad Nisou.

Znovuzrození symbolu města. Na jabloneckém Petříně otevřou rozhlednu

Legendární jablonecký hotel Petřín vstává definitivně z popela. Na konci ledna příštího roku chce jeho nájemce otevřít i zdejší rozhlednu. „Rozhledna je poslední krok k úplnému zprovoznění hotelu,“ pousmál se Ivo Konečný, který hotel získal v loňském roce do nájmu.

Muž v Ostravě neunesl hospodské ponížení. Vrátil se s nožem, aby se pomstil. Incident se odehrál v tomto podniku v Ostravě-Porubě.

Muž v Ostravě neunesl hospodské ponížení. Vrátil se s nožem, aby se pomstil

Kopnutí do zadku a ponižující vyhození z hospody neunesl Pavel z Ostravy. V návalu vzteku se do restaurace vrátil, protivníka povalil na zem, sedl si na něj a dvakrát ho bodl vystřelovacím nožem do hrudi. V dalším běsnění mu naštěstí zabránil opodál stojící host. Pavel K. (44 let) ve čtvrtek stanul před Krajským soudem v Ostravě, kde čelil žalobě z pokusu o vraždu. Hrozilo mu dvanáct až dvacet let vězení.

Ilustrační snímek

Nejdražší místo pro život ve střední Evropě? Praha, tvrdí průzkum

Životní náklady jsou v Praze nejvyšší nejen ze všech měst v Česku, ale i v rámci metropolí středo-východní Evropy. Vyplývá to z aktuálních dat statistického portálu Numbeo.com, který dlouhodobě sleduje a srovnává velká města po celém světě z hlediska cen a životní úrovně. Jen ze střední a východní Evropy monitoruje 50 měst. Před Prahu se z regionu po hodně dlouhé době dostala jen tři města v Rusku, kde náklady na život kvůli válce na Ukrajině rapidně vzrostly.

Pohled na panorama Hradčan s chrámem sv. Víta ze střechy někdejšího mýtného domku na kraji mostu Legií.

Nejdražší místo pro život ve střední Evropě? Praha, tvrdí průzkum

Životní náklady jsou v Praze nejvyšší nejen ze všech měst v Česku, ale i v rámci metropolí středo-východní Evropy. Vyplývá to z aktuálních dat statistického portálu Numbeo.com, který dlouhodobě sleduje a srovnává velká města po celém světě z hlediska cen a životní úrovně. Jen ze střední a východní Evropy monitoruje 50 měst. Před Prahu se z regionu po hodně dlouhé době dostala jen tři města v Rusku, kde náklady na život kvůli válce na Ukrajině rapidně vzrostly.

Pohled na panorama Hradčan s chrámem sv. Víta ze střechy někdejšího mýtného domku na kraji mostu Legií.

Nejdražší místo pro život ve střední Evropě? Praha, tvrdí průzkum

Životní náklady jsou v Praze nejvyšší nejen ze všech měst v Česku, ale i v rámci metropolí středo-východní Evropy. Vyplývá to z aktuálních dat statistického portálu Numbeo.com, který dlouhodobě sleduje a srovnává velká města po celém světě z hlediska cen a životní úrovně. Jen ze střední a východní Evropy monitoruje 50 měst. Před Prahu se z regionu po hodně dlouhé době dostala jen tři města v Rusku, kde náklady na život kvůli válce na Ukrajině rapidně vzrostly.

Pohled na panorama Hradčan s chrámem sv. Víta ze střechy někdejšího mýtného domku na kraji mostu Legií.

Nejdražší místo pro život ve střední Evropě? Praha, tvrdí průzkum

Životní náklady jsou v Praze nejvyšší nejen ze všech měst v Česku, ale i v rámci metropolí středo-východní Evropy. Vyplývá to z aktuálních dat statistického portálu Numbeo.com, který dlouhodobě sleduje a srovnává velká města po celém světě z hlediska cen a životní úrovně. Jen ze střední a východní Evropy monitoruje 50 měst. Před Prahu se z regionu po hodně dlouhé době dostala jen tři města v Rusku, kde náklady na život kvůli válce na Ukrajině rapidně vzrostly.

Pohled na panorama Hradčan s chrámem sv. Víta ze střechy někdejšího mýtného domku na kraji mostu Legií.

Nejdražší místo pro život ve střední Evropě? Praha, tvrdí průzkum

Životní náklady jsou v Praze nejvyšší nejen ze všech měst v Česku, ale i v rámci metropolí středo-východní Evropy. Vyplývá to z aktuálních dat statistického portálu Numbeo.com, který dlouhodobě sleduje a srovnává velká města po celém světě z hlediska cen a životní úrovně. Jen ze střední a východní Evropy monitoruje 50 měst. Před Prahu se z regionu po hodně dlouhé době dostala jen tři města v Rusku, kde náklady na život kvůli válce na Ukrajině rapidně vzrostly.

Pohled na panorama Hradčan s chrámem sv. Víta ze střechy někdejšího mýtného domku na kraji mostu Legií.

Nejdražší místo pro život ve střední Evropě? Praha, tvrdí průzkum

Životní náklady jsou v Praze nejvyšší nejen ze všech měst v Česku, ale i v rámci metropolí středo-východní Evropy. Vyplývá to z aktuálních dat statistického portálu Numbeo.com, který dlouhodobě sleduje a srovnává velká města po celém světě z hlediska cen a životní úrovně. Jen ze střední a východní Evropy monitoruje 50 měst. Před Prahu se z regionu po hodně dlouhé době dostala jen tři města v Rusku, kde náklady na život kvůli válce na Ukrajině rapidně vzrostly.

Pohled na panorama Hradčan s chrámem sv. Víta ze střechy někdejšího mýtného domku na kraji mostu Legií.

Nejdražší místo pro život ve střední Evropě? Praha, tvrdí průzkum

Životní náklady jsou v Praze nejvyšší nejen ze všech měst v Česku, ale i v rámci metropolí středo-východní Evropy. Vyplývá to z aktuálních dat statistického portálu Numbeo.com, který dlouhodobě sleduje a srovnává velká města po celém světě z hlediska cen a životní úrovně. Jen ze střední a východní Evropy monitoruje 50 měst. Před Prahu se z regionu po hodně dlouhé době dostala jen tři města v Rusku, kde náklady na život kvůli válce na Ukrajině rapidně vzrostly.

Autodrom Most před podnikem seriálu MS superbiků.

Nový povrch, rekonstrukce věže, nové kamery. Autodrom Most před MS superbiků

Autodrom Most je na nadcházející podnik mistrovství světa superbiků, které se uskuteční poslední červencový víkend, skvěle připraven. Severočeský okruh v loňském a letošním roce absolvoval řadu úprav, které jej řadí mezi světovou špičku závodních okruhů. Mezi nejzásadnější novinky patří, vedle nového povrchu dráhy, únikových zón a kamerového systému, především modernizace řídící věže a nová restaurace. Pusťte si video uvnitř článku.    

Zákaz pití alkoholu platí do vzdálenosti 150 m od diskotéky.

Pomohla vyhláška proti hluku z diskotéky Luna? Deník vyjel na místo

Diskotéka a rušení nočního klidu? Těžko je oddělit. Pokusili se o to v Litoměřicích, kde město přijalo na základě stížností obyvatel vyhlášku zakazující konzumaci alkoholu před diskotékou Luna po 21. hodině. Zákaz platí od 13. července a reportér Deníku se přijel podívat na místo, zda si mladí návštěvníci podniku berou nové nařízení k srdci.

Petr Kadlec, zakladatel a kuchař Udírna Bar Restaurant v Jindřichově Hradci.

S grilem to umíme, u masa jsme ale příliš konzervativní, říká majitel restaurace

Kdo má rád pořádný kus steakového masa, přijde si na své v restauraci Udírna v Jindřichově Hradci. Její specialitou jsou především nejrůznější druhy steaků a také žebra, dodělávaná na otevřeném ohni. Ochutnáte tu speciality z celého světa, jako hovězí steaková masa z Jižní i Severní Ameriky, Austrálie, Japonska nebo bizoní steakové maso z lokální farmy.

Bar První Dolní na Dolním náměstí.

Nová opavská gastroscéna? Od drinků, Indie až po dobrou „lidovou" klasiku

Gastronomie byla jedním z odvětví, kterému dala pandemie covidu lidově řečeno zabrat. Některé podniky zkrachovaly, jiné se udržely a další se naopak nově otevřely, případně prošly rekonstrukcí. I ve slezské metropoli několik takových najdeme a některé z nich Vám představíme v následujícím článku.

Petr Kadlec, zakladatel a kuchař Udírna Bar Restaurant v Jindřichově Hradci.

S grilem to umíme, u masa jsme ale příliš konzervativní, říká majitel restaurace

/JÍDLO JE MOJE HOBBY/ Kdo má rád pořádný kus steakového masa, přijde si na své v restauraci Udírna v Jindřichově Hradci. Její specialitou jsou především nejrůznější druhy steaků a také žebra, dodělávaná na otevřeném ohni. Ochutnáte tu speciality z celého světa, jako hovězí steaková masa z Jižní i Severní Ameriky, Austrálie, Japonska nebo bizoní steakové maso z lokální farmy.

Plzeňský Prazdroj - pivovar, ilustrační foto.

Plzeňský Prazdroj přestane vyrábět cider Kingswood. Prodeje zdrtila pandemie

Plzeňský Prazdroj přestane vyrábět Cider Kingswood, alkoholický nápoj z jablek. Příčinou je dvouletá epidemie koronaviru, během které byly několikrát uzavřeny restaurace. Prodeje nápoje se už nevrátily do úrovně před pandemií. Pivovar se tak soustředí na druhou svou podobnou značku Frisco. Ta by měla být nově k dispozici v sudech. ČTK to řekl marketingový ředitel skupiny Roman Trzaskalik na festivalu Colours of Ostrava.

Plzeňský Prazdroj - pivovar, ilustrační foto.

Plzeňský Prazdroj přestane vyrábět cider Kingswood. Prodeje zdrtila pandemie

Plzeňský Prazdroj přestane vyrábět Cider Kingswood, alkoholický nápoj z jablek. Příčinou je dvouletá epidemie koronaviru, během které byly několikrát uzavřeny restaurace. Prodeje nápoje se už nevrátily do úrovně před pandemií. Pivovar se tak soustředí na druhou svou podobnou značku Frisco. Ta by měla být nově k dispozici v sudech. ČTK to řekl marketingový ředitel skupiny Roman Trzaskalik na festivalu Colours of Ostrava.

I na cestách dávejte pozor na to, co jíte. A také kde…

Jídlo na dovolené? Pozor na balkánské sýry, volská oka i citron, radí odbornice

Češi vyrážejí na zahraniční dovolenou a kromě pláží zaplní i místní restaurace. Výživoví odborníci ale nabádají k opatrnosti a střídmosti. Ochutnávání pokrmů může být zdraví prospěšné, ale může i uškodit. „Na dovolené bychom si měli dopřát potěšení z tradičních jídel. Třeba ve Španělsku konzumují hodně luštěnin, které umí upravit tak, aby nadměrně nenadýmaly,“ řekla Deníku profesorka Vysoké školy chemicko-technologické v Praze a specialistka v oboru potravinářství a výživa Jana Dostálová.

Olomoucký spolek okrašlovací jde svou výzdobou příkladem.

SOUTĚŽ. Pochlubte se květinovou výzdobou a vyhrajte atraktivní ceny!

Jsou vaše muškáty na okně ty nejkrásnější nebo máte nejzelenější blok domu? Olomoucký spolek okrašlovací hledá nejkrásnější květinovou výzdobu v kraji. Soutěžte a vyhrajte až 10 000 Kč a další ceny. Stačí jednoduše zaslat fotografie květinové výzdoby. Není na co čekat, zapojte se hned!

Češi si místo oběda v restauraci čím dál častěji do práce chystají jídlo v krabičkách. Může za to i rostoucí drahota a snaha omezit výdaje.

Inflace vyhnala Čechy z restaurací, jedí z krabiček. Podnikům hrozí krach

Guláš s knedlíky, sekaná s bramborovou kaší nebo tradiční český „smažák“ s hranolky. Tedy běžná nabídka poledních menu českých restaurací. Přesně tato jídla ale tuzemským strávníkům ve veřejném stravování již nestačí. Stále častěji si proto na oběd nosí do práce krabičky s vlastními kulinářskými výtvory.

Kuchař roku Lukáš Čížek ve své restauraci Farma Steak & Fish Restaurant Vrchlabí.

Veganský předkrm byl oříšek, miluju maso a ryby, říká český kuchař roku

/ROZHOVOR/ Sedmatřicetiletý šéfkuchař a majitel vrchlabského podniku Farma Steak & Fish Restaurant Vrchlabí Lukáš Čížek se v květnu stal českým Kuchařem roku 2022 v soutěži, kterou pořádala Asociace kuchařů a cukrářů ČR při největší gastronomické události roku, veletrhu Bidfood Expo na výstavišti v pražských Letňanech. „Inspiraci rád hledám ve fotkách, když vidím, jak jídlo vypadá na talíři. To mě zajímá," prozrazuje, kde sbírá nápady. Během kariéry získával zkušenosti v hotelu ve Špindlerově Mlýně i rakouských Alpách.

Kuchař roku Lukáš Čížek ve své restauraci Farma Steak & Fish Restaurant Vrchlabí.

Veganský předkrm byl oříšek, miluju maso a ryby, říká český kuchař roku

/ROZHOVOR/ Sedmatřicetiletý šéfkuchař a majitel vrchlabského podniku Farma Steak & Fish Restaurant Vrchlabí Lukáš Čížek se v květnu stal českým Kuchařem roku 2022 v soutěži, kterou pořádala Asociace kuchařů a cukrářů ČR při největší gastronomické události roku, veletrhu Bidfood Expo na výstavišti v pražských Letňanech. "Inspiraci rád hledám ve fotkách, když vidím, jak jídlo vypadá na talíři. To mě zajímá," prozrazuje, kde sbírá nápady. Během kariéry získával zkušenosti v hotelu ve Špindlerově Mlýně i rakouských Alpách.

Obžalobě z vraždy čelí u Krajského soudu v Praze 36letá žena, která loni 21. prosince ve sklepě panelového domu v Neratovicích po utajovaném těhotenství porodila syna, kterého bez jakékoli péče zabalila do deky a ukryla v květináči.

Žena souzená pro vraždu novorozeněte v utajení rodila už dříve

/FOTOGALERIE/ Vysvětlit, co se jí honilo hlavou, když loni tři dny před Štědrým dnem ve sklepě paneláku v Neratovicích půl hodiny po poledni potají porodila živého chlapce a přinejmenším ho nechala bez pomoci zemřít, v pondělí nedokázala v jednací síni 36letá žena původem ze Slovenska, jež však prakticky hned po škole přesídlila do České republiky.

Lukáš Hejlík v nové knize Brno 100.

Brno je jeden velký mejdan, říká herec a food bloger Lukáš Hejlík

/ROZHOVOR/ Lidé ho znají z televizních seriálů i divadelních prken. Lukáš Hejlík kdysi spojil svou vášeň v knihách s herectvím a vytvořil dnes už celorepublikově známý projekt Listování. Stejně tak později spojil časté cestování se zálibou v jídle a vznikl další projekt - gastromapa míst, které stojí za to navštívit. Teď vydal knihu jen o Brněnských podnicích. „Brno je ve výsledku ještě lepší, než jsem myslel," říká Hejlík v rozhovoru pro Deník Rovnost.

Lukáš Hejlík v nové knize Brno 100

Brno je jeden velký mejdan, myslí si herec a food bloger Lukáš Hejlík

Lidé ho znají z televizních seriálů i divadelních prken. Lukáš Hejlík kdysi spojil svou vášeň v knihách s herectvím a vytvořil dnes už celorepublikově známý projekt Listování. Stejně tak později spojil časté cestování se zálibou v jídle a vznikl další projekt - gastromapa míst, které stojí za to navštívit. Teď vydal knihu jen o brněnských podnicích. „Brno je ve výsledku ještě lepší, než jsem myslel,“ říká Hejlík v rozhovoru pro Deník.