Kreativ

ŠTÍTEK: restaurace

Čužák pokřtil u Zlatého selátka dvojcédéčko.

Čužák pokřtil u Zlatého selátka dvojcédéčko, dorazila plejáda zpěváků

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Kladenský bavič, sportovec, spisovatel, někdejší osobní asistent Jaromíra Jágra a také příležitostný zpěvák Lubomír Čužák Rys pozval své hosty do kladenské restaurace U Zlatého selátka na koncert a zároveň křest svého nového dvojcédéčka nazvaného Vděčnost je paměť srdce.

Areál trutnovského Bojiště čekají výrazné změny díky příchodu nového investora a investici města. Pivovar Trautenberk koupí budovu skleníku u vstupu.

Na Bojišti se usadí Trautenberk. Pivovar investuje v areálu desítky milionů

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Velké změny čekají kultovní festivalové místo na trutnovském Bojišti. Rekordní milionové investice dodají novou šťávu přírodnímu kulturnímu areálu s letním kinem. Pivovar Trautenberk z Malé Úpy odkoupí od města největší budovu v areálu, takzvaný skleník, za necelé 4 miliony korun. Objekt, který je v havarijním stavu a byl využíván jako vnitřní scéna, promění v restauraci s venkovním posezením. Prodej odsouhlasili v pondělí trutnovští zastupitelé.

Běloruský vůdce Alexandr Lukašenko

McDonald's je náš, prohlásil Lukašenko. Znárodnit chce i další podniky

Běloruský autoritářský vůdce Alexandr Lukašenko označil síť restaurací McDonald's v Bělorusku za „náš podnik“ a doporučil znárodnit i další podniky, jejichž zahraniční vlastníci pod vlivem západních sankcí proti Minsku odešli z Běloruska. Upozornil na to opoziční server Zerkalo, který se odvolal na přepis Lukašenkova vystoupení v podání prezidentské kanceláře.

Komplex Molo Lipno Residence v Lipně nad Vltavou nového rezidenčního bydlení doplněného o unikátní restaurace nad vodou.

První Vánoce má před sebou nová unikátní restaurace nad vodou v Lipně

Držitelem, dá se říct, realitního Oskara v soutěži Best of Reality je letos Molo Lipno Residence v Lipně nad Vltavou. Jedná se o projekt nového rezidenčního bydlení doplněného o unikátní restauraci, který je od letoška zprovozněn na Lipně. Moderní objekty s byty vyrostly v Lipně nad Vltavou na břehu v prostoru, kde se v minulosti uskutečnilo olympijské Rio Lipno a ústřední promenáda mezi nimi pokračuje po mole nad lipenským jezerem, jež doplňuje restaurace Molo nad hladinou jezera.

V Lovosicích U Berešů.

Nádražní hospoda v Lovosicích už letos neotevře. Na vině jsou drahé energie

Všeobecné zdražování energií má vliv na celou řadu podniků. Své o tom vědí hospodyně kupující pečivo i chlapi, kteří si chtějí zajít na pivo. V případě lovosické nádražní restaurace U Berešů ale nemají kam. Místní „nádražka“ už je několik týdnů zavřená, zůstalo otevřené jen přilehlé bistro s několika místy k sezení. Oba podniky má na starosti provozovatel Libor Bereš.

Jídelna v OD Ural Sokolov

Menu do 100 korun. Zjišťovali jsme, kde se i dnes dá levně najíst

Kvůli nárůstu cen surovin či energií restaurace zdražují. Cenově nahoru jdou i kdysi výhodnější meníčka, na která se kolem poledne snažily restaurace přilákat hosty. Najít v nich hlavní jídlo včetně polévky je dnes už prakticky nemožné. Přesto je ještě řada míst, kde se lidé do stokoruny najedí. Nejsou to však restaurace, ale spíše provozovny, veřejné jídelny, kde vaří pro hodně lidí, nebo místa, kde provozovatel nemusí platit nájem. Jídlo přiveze dokonce až domů zdarma. Deník našel několik takových míst.

Paní Zdena se svým manželem Ramónem v jejich restauraci ve vesnici Fredes

Češka proslavila hospodu ve španělském zapadákově. Vaří guláš a houbovku

Do španělského Přírodního parku Tinença de Benifassà vede úzká silnice, která se klikatí na úbočí hor. Návštěvník musí počítat s tím, že cestou vzhůru stoupne průměrná spotřeba auta o nějakou tu desetinu litru, ale to se zlepší na cestě zpátky. Každopádně asi v 1100 metrech nad mořem se nachází malá vesnička Fredes, a vyhlíží přesně tak, jak by si našinec malou španělskou horskou vesnici představoval – okrové domy s kamennými zdmi namačkané blízko sebe. A právě tady už dva roky provozuje restauraci paní Zdena, která se do Španělska přestěhovala před více než dvaceti lety ze Zlína.

Ilustrační foto

Česko zazpívá koledy, letos poprvé i v jičínské vietnamské restauraci Hanoi

Už podvanácté se ve středu 7. prosince od 18 hodin rozezní koledy z náměstí, kostelů a sálů po celém Česku. Na Jičínsku se do akce Česko zpívá koledy, kterou spolupořádá Deník a Český rozhlas, přihlásilo devět míst. Šest tradičních koled si tak společně zazpívají například děti z MŠ Větrov v jičínském kostele sv. Ignáce, lidé v dřevěnickém penzionu U Militkých, spokojení strávníci jičínské restaurace Hanoi i kolemjdoucí na kopidlenském Hilmarově náměstí.

Před zraky kolemjdoucích naporcoval Ladislav Štěrba 56kilového tuňáka ani ne za půl hodiny.

Líčka nebo steak. Porcování obřího tuňáka na Husovku přitáhlo fronty gurmánů

Vůně moře a rybiny se v sobotu dopoledne linula pěší zónou na Husovce v Jičíně. Zdejší Rybárna a restaurace U Piráta totiž obnovily předvánoční tradici porcování ryb přímo na ulici. Před zraky kolemjdoucích ale provozovatel restaurace a potápěč Ladislav Štěrba neboural klasického českého kapra, ale obřího tuňáka žlutoploutvého. A rozhodně to nebyla podívaná pro vegetariány.

Před zraky kolemjdoucích naporcoval Ladislav Štěrba 56kilového tuňáka ani ne za půl hodiny

OBRAZEM: Líčka nebo steak. Porcování obřího tuňáka přitáhlo fronty gurmánů

Vůně moře a rybiny se v sobotu dopoledne linula pěší zónou na Husovce v Jičíně. Zdejší Rybárna a restaurace U Piráta totiž obnovily předvánoční tradici porcování ryb přímo na ulici. Před zraky kolemjdoucích ale provozovatel restaurace a potápěč Ladislav Štěrba neboural klasického českého kapra, ale obřího tuňáka žlutoploutvého. A rozhodně to nebyla podívaná pro vegetariány.

První a také zatím poslední vystoupení kapely Skřeky z řeky od sebe dělí čtvrt století. Místo ale bylo stejné - restaurace Na Marjánce.

Podívejte se: Kapela Skřeky z řeky oslavila narozeniny na Marjánce

Před dvaceti lety založila v Sázavě parta hudebních nadšenců skupinu Skřeky z řeky. Její první koncert proběhl v legendární restauraci Na Marjánce ve Stříbrné Skalici. Proto byla volba kde oslavit dvacetiny úplně jasná. A tak se v sobotu 3. prosince vrátila takzvaně na místo činu.

Než se do jídelny nahrnou žáci, plní kuchařky jídlonosiče pro strávníky zvenčí. Na snímku je Olesia Mak.

Lepší než v restauraci, chválí si jídlo ze škol lidé. Chomutov chce víc jídelen

„Maso a knedlík. To si dáme!” upírá pohled do tašky s nápisem „love” Antonín Fiala. Ráno v ní přinesl prázdné boxy na jídlo. V poledne si ji přebírá od vedoucí školní jídelny plnou. Uvnitř jsou dvě porce horké zeleninové polévky, bramborové knedlíky, špenát a hovězí kostky na česneku pro něj i jeho ženu. Jeden oběd za 80 korun.

Než se do jídelny nahrnou žáci, plní kuchařky jídlonosiče pro strávníky zvenčí. Na snímku je Olesia Mak

Oběd za přijatelné ceny? Lepší než v restauraci, chválí lidé jídlo ze škol

„Maso a knedlík. To si dáme.“ upírá pohled do tašky s nápisem „love“ Antonín Fiala. Ráno v ní přinesl prázdné boxy na jídlo. V poledne si ji přebírá od vedoucí školní jídelny plnou. Uvnitř jsou dvě porce horké zeleninové polévky, bramborové knedlíky, špenát a hovězí kostky na česneku pro něj i jeho ženu. Jeden oběd za 80 korun.

Zloději okrádali hosty v brněnské restauraci

VIDEO: Zloději okrádali hosty v brněnské restauraci, poznáte je na záznamu?

Skupina tří mužů hledala cennosti v odložených svršcích hostů brněnské restaurace. „Při odkládání svých kabátů a bund nenápadně šacovali kapsy těch, které už byly na věšáku odložené. Aby si toho nikdo v restauraci nevšiml, vždy přehodili svůj kabát přes cizí a vše tak vypadalo, jakoby si brali věci ze svých kapes. Bohužel jeden z nich byl i úspěšný, když nahmátl peněženku s doklady odloženou v náprsní kapse,“ ohlásil v úterý policejní mluvčí David Chaloupka.

Ilustrační snímek

Prazdroj s ČVUT připravuje Chytrej výčep. Má pomoci s ušetřením energií

Vsoké ceny energií trápí i restaurace. Pokud by ale přistoupily k razantním krokům jako je snížení teploty v provozovně, mohly by přijít až o 80 procent hostů Čtvrtina hostů by pak odešla, pokud by restaurace upustila od teplé kuchyně. Plzeňský Prazdroj společně s experty z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) ČVUT, Microsoftem a dalšími technologickými firmami hledá pro restaurace úsporná řešení za použití moderních technologií. Od měření spotřeby výčepu a vývoji nové technologie si slibují úsporu při čepování piva až 30 procent.

Noční hudební klub LaRutyka ve Znojmě nedá spát obyvatelům v blízkosti. Rámus dělají skupiny lidí venku před klubem.

Výsledky kontrol: znojemské hospody výrazně ruší své okolí. Chtějí jednat

Významné narušení nočního klidu. Tak zní závěry zprávy o naměřených hodnotách hluku u znojemského klubu La Rutyka v centru Znojma a pivnice Na Školce u sídliště v Pražské ulici. Deník Rovnost má výsledky nezávislé studie exkluzivně k dispozici. Podle představitelů radnice je náprava komplikovaná, s provozovateli restaurací i obyvateli ale chtějí jednat.

Dvaadvacet žen z Ukrajiny našlo práci v restauraci Buď Laska ve Vranově nad Dyjí. Zaměstnali je Lidi z Baru.

Restaurace Buď Laska ve Vranově dovařila, Ukrajinky si našly jinou práci

O unikátní restauraci ve Vranově nad Dyjí na Znojemsku Buď Laska, v níž vařily ženy z Ukrajiny národní speciality se dozvěděl díky článku v Deníku Rovnost. Příležitost ochutnat autentická jídla spojil Libor Kopřiva s cestami na kole, na němž turisticky vyhledávanou krajinou jižní Moravy rád projíždí. „Poprvé jsme zasedli ke stolu dva, pak už s námi jeli další a do restaurace jsme se vraceli opakovaně za odměnu. Vždycky jsme si objednali různá jídla, která jsme vzájemně ochutnávali,“ podělil se o zážitek muž z brněnských Bohunic. Oblíbených jídel ukrajinské kuchyně se možná dočká znovu na jaře.

Vizualizace, jak by mohla v budoucnu Zlatá podkova vypadat podle vítězného návrhu.

Zlatá podkova ve Velešíně trpělivě čeká, jaký bude její další osud

Také letošní plesová sezona se ve Velešíně bude muset obejít bez sálu v objektu bývalé restaurace U Zlaté podkovy. Restaurace je uzavřena, protože celý objekt čeká rekonstrukce, která se postupně připravuje. Vzhledem k současné složité finanční situaci v zemi se ale v nejbližší době o moc dopředu zřejmě neposune.

Havířovský minipivovar.

Byli první, ale nepřežili. Havířovský minipivovar zavřel

Vydrželi prvních pět let, přežili dvouleté covidové období a i když s potížemi, fungovali dál. Vaz však majitelům Prvního havířovského minipivovaru zlomila energetická krize. Na konci října pivovar i restaurace v Selské ulici definitivně své provozy zavřely.

Josef Barták byl oceněn jako výrazná osobnost města Hlučína za rok 2021.

Josef Barták umí vdechnout život interiéru, ale i nábytku. Letos oslavil 80 let

Drobnější postava plná vitality vyzařuje už na první pohled přirozenou noblesu. Skromný, ale o to více přemýšlivý a pracovitý, plný invence. I takto lze charakterizovat Josefa Bartáka, inženýra a architekta, který svůj dosavadní život zasvětil tvorbě interiérů, ale také exkluzivního nábytku, který se ocitl v mnoha zemích světa. A osmdesátku, která ho potkala v letošním roce, by mu hádal málokdo…

Hlodavci a zápach. Inspekce ve středu zavřela cukrárnu Delikana v Břeclavi. Se souhlasem SZPI

Hlodavci a zápach: inspekce zavřela cukrárnu v Břeclavi, podívejte se

Zavřeno! Po indické a vietnamské restauraci v Brně má problém a z ostudy kabát také cukrárna Delikana v Břeclavi. Podnik v ulici Stromořadní ve středu zavřel. Vyplývá to z informací, které zveřejnila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). A co inspektoři na místě zjistili?

Marek Majdak - majitel restaurace U Kostela a šéfkuchař, který šel za svým snem. Splnil si ho

Kvůli pandemii přišel o práci kuchaře. Muž si proto otevřel vlastní restauraci

Při první vlně pandemie koronaviru byl zaměstnaný jako kuchař u svého známého. Jenže daná restaurace v Karlových Varech pandemii neustála a museli ji zavřít. Marek Majdak tak stál před rozhodnutím, co dál. Otevřel si vlastní restauraci U Kostela, kam se dnes kvůli čerstvému a chutnému jídlu vrací spousta lidí. Bez rezervace si ale jen tak nesednete.

Tradiční svatomartinské hody

Z trouby přímo na talíř. Nahlédněte do zákulisí příprav svatomartinské husy

GALERIE / VIDEO: Ke svátku svatého Martina se málo co pojí tak jako právě pečená husa se zelím a knedlíkem. Přestože ceny tohoto pokrmu leckde překročili i čtyři stovky za porci, restaurace praskají ve všech. Lidé si tuto tradici chtějí zkrátka užít se vším všudy. V jedné z plzeňských restaurací U Gigantu nechali nahlédnout do své kuchyně a poodhalili tak přípravu této delikatesy.

V Mikulovicích u Jeseníku.

Na palubě námořního korábu aneb Na návštěvě v Mikulovicích u Jeseníku

Vzhůru na palubu, dálky volají,vítr už příhodný vane nám,tajemné příběhy nás teď čekají,tvým domovem bude oceán. Možná se některým ze čtenářů vybaví i další sloky písně Karla Černocha z filmového seriálu Dva roky prázdnin. I když si na seriál a jeho děj vůbec nevzpomínám, píseň, která je jeho ústřední melodií, znám. Právě ta se mi vybavila v okamžiku, kdy jsme vstoupili do jedné restaurace v Mikulovicích u Jeseníku. Za krásný příspěvek velice děkujeme Karu Machylovi.

V Mikulovicích u Jeseníku.

Na palubě námořního korábu aneb Na návštěvě v Mikulovicích u Jeseníku

Vzhůru na palubu, dálky volají,vítr už příhodný vane nám,tajemné příběhy nás teď čekají,tvým domovem bude oceán. Možná se některým ze čtenářů vybaví i další sloky písně Karla Černocha z filmového seriálu Dva roky prázdnin. I když si na seriál a jeho děj vůbec nevzpomínám, píseň, která je jeho ústřední melodií, znám. Právě ta se mi vybavila v okamžiku, kdy jsme vstoupili do jedné restaurace v Mikulovicích u Jeseníku. Za krásný příspěvek velice děkujeme Karu Machylovi.

Fotodokumentace Státní zemědělské a potravinářské inspekce k brněnské restauraci Namaskar v Táborské ulici.

Restaurace s problémy v Brně: Namaskar už funguje, část Hoa Mai je stále zavřená

Indická restaurace Namaskar v brněnské ulici Táborská je už opět v provozu. Minulý pátek ji, jak už Deník informoval, uzavřela Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Kvůli výkalům hlodavců a nedostatečnému zajištění provozovny před škůdci. Inspektoři objevili v kontrolovaných prostorách také nečistoty na podlaze. Po opakované návštěvě ji znovu otevřeli ve středu.