"Chceš-li být šťastný jednu hodinu, tak se opij. Chceš-li být šťastný jeden den, tak se ožeň. Chceš-li být šťastný celý život, tak se staň kuchařem," říká šéfkuchař Martin Svatek z táborské restaurace Mace. Ve středu večer jste ho mohli vidět v Pohlreichově souboji restaurací na TV Nova.
/VIDEO/ Zdeněk Pohlreich hledá nejlepší tuzemskou restauraci. V šestém dílu pořadu ho diváci svým doporučením poslali za zážitkovou kuchyní. V jeho zátěžovém testu se utkala táborská restaurace Mace s pražskou restaurací Salabka. Ve středu 12. dubna ve 20.20 hodin souboj vysílala TV Nova.
Hradecká fakultní nemocnice ošetřila celkem 46 lidí, kteří trpěli zdravotními problémy po návštěvě vietnamské restaurace na Velkém náměstí v Hradci Králové. Hygienikům se do úterý přihlásilo 127 lidí s obtížemi, 78 z nich má salmonelózu. Podle hygieniků je pravděpodobným zdrojem nákazy arašídová omáčka. Případem se zabývají i policisté.
Zvládla měsíce tvrdé dřiny a nyní se pyšní titulem z nejprestižnější kuchařské školy světa. Anna Jenčová ze severočeského Chomutova má nyní otevřené dveře do světa, rozhodla se ale, že raději nastartuje chuťové buňky českého průmyslového severu.
Zvládla měsíce tvrdé dřiny a nyní se pyšní titulem z nejprestižnější kuchařské školy světa. Anna Jenčová ze severočeského Chomutova má nyní otevřené dveře do světa, rozhodla se ale, že raději nastartuje chuťové buňky českého průmyslového severu.
Ačkoliv je ještě do koupací sezony daleko, o situaci u oblíbeného rybníku Lužák v Lužicích na Hodonínsku je jasno. I letos se návštěvníci budou muset obejít bez stálé restaurace, fungovat má alespoň stánek. Obdobně jako loni.
/ROZHOVOR/ Na schůzku pod věží přijela z Prahy, kde bydlí. Simona Mann ale hrad Hněvín dobře zná a má k němu osobní vztah. Je totiž rodačkou z Mostu, kde moc kulturních památek není. „Naším záměrem je hrad celkově oživit,“ říká v rozhovoru jednatelka mostecké společnosti Nord Food, která se svým týmem zajišťuje pro město Most správu a provoz historické památky.
/VIDEO, FOTO/ Do restaurace U Batelků v Jemníkách vyjely ve čtvrtek 6. dubna okolo 19. hodiny čtyři jednotky hasičů. V technické místnosti podniku hořela automatická pračka. Podle mluvčího středočeských hasičů Tomáše Bakaláře se podařilo požár lokalizovat v půl osmé. Jeden člověk se nadýchal zplodin z kouře a ošetřit ho museli záchranáři.
Navštěvovali ji studenti, herci, malíři a při návštěvě Olomouce sem zavítal i Karel Kryl. V restauraci, která v posledních 20 letech nesla název „Študáč“, už ale nikomu nenalejou. Ukončila v těchto dnech provoz.
Zákaz vstupu dětem do restaurace? Ústečtí restauratéři se k něčemu podobnému rozhodně nechystají. Prý to není potřeba, protože většina rodičů si své potomstvo dovede usměrnit. Na druhou stranu si ale myslí, že podnikatel nebo živnostník by měli mít svobodné právo rozhodnout se, jak velký rozsah služeb poskytnou. Zákaz vstupu dětem by toho měl být součástí a stát by za to rozhodně neměl nikoho pokutovat. Hosté restaurací se s obsluhou v tomto směru docela shodují, dokonce i v tom, který podnik a jaká hodina je pro děti v restauraci nevhodná.
V Česku ceny obědů v restauraci narazily na svůj strop, růst se od loňského prosince téměř zastavil. V březnu dosáhla průměrná cena oběda v českých restauracích téměř 181,90 koruny. Zatímco letos během prvního čtvrtletí rostly ceny o haléře, v meziročním srovnání ceny stouply zhruba o 22 korun, tedy o 13 procent. Vyplývá to z tiskové zprávy společnosti Sodexo Benefity.
Turisté, kteří se chystají vyrazit po velikonočních svátcích na Pustevny ze strany od Trojanovic, musí počítat s jistou komplikací. Provozovatel lanové dráhy společnost Pustevny s. r. o. kvůli pravidelné údržbě a technickým revizím přerušuje provoz lanové dráhy Ráztoka-Pustevny.
Lidí se zdravotními obtížemi po jídle z vietnamské restaurace v centru Hradce Králové zatím každým dnem přibývá. Hygienikům se do úterního dopoledne přihlásilo 127 lidí, u 78 z nich byla potvrzena salmonelóza. Restaurace znovu otevřít hradeckou pobočku už nehodlá.
Kromě gurmánského zážitku si lidé z vietnamské restaurace Chich food's v Hradci Králové odnesli i střevní potíže. "Stala se fatální chyba, která se stát neměla," omluvila se restaurace. Na vině je nejspíš arašídová omáčka. Hygienici potvrdili salmonelu.
Kromě gurmánského zážitku si lidé z vietnamské restaurace Chich food's v Hradci Králové odnesli i střevní potíže. „Stala se fatální chyba, která se stát neměla,“ omluvila se restaurace. Na vině je nejspíš arašídová omáčka. Hygienici potvrdili salmonelu.
Téměř tisícikorunový dluh zanechala v restauraci v IGY na Pražské třídě v Budějovicích v sobotu večer trojice zákazníků. Kuriózní na této události bylo, jak vše vzniklo. Na zaplacení dluhu se budou muset složit všichni tři.
/VIDEO/ Muž si zapomněl svůj telefon v restauraci rychlého občerstvení v pražských Řepích, kde si ho všimla zatím neznámá dvojice pachatelů, která seděla u vedlejšího stolu. Po kontrole, zda muž z restaurace opravdu odešel, telefon odcizili.
/FOTOGALERIE/ V Nových Dvorech se poslední březnový pátek opět zpívalo. Pravidelný měsíční cyklus koncertů v restauraci U Hájků pokračoval už sedmdesátým dílem, tentokrát plně v režii domácích interpretů.
Požár restaurace a penzionu Angusfarm v Soběsukách, který napáchal škody za desítky milionů korun a zničil celou restauraci, zasáhl mnoho lidí. Majitelé manželé Klausovi se ale rozhodně nevzdávají a mají dokonce pro své návštěvníky dobrou zprávu. I když opravy restaurace ještě nějakou dobu potrvají, oni přesto otvírají.
Požár restaurace a penzionu Angusfarm v Soběsukách, který napáchal škody za desítky milionů korun a zničil celou restauraci, zasáhl mnoho lidí. Majitelé manželé Klausovi se ale rozhodně nevzdávají a mají dokonce pro své návštěvníky dobrou zprávu. I když opravy restaurace ještě nějakou dobu potrvají, oni přesto otvírají.
/PROSLULÉ PRAŽSKÉ PODNIKY/ Jubilejní zemská výstava, uspořádaná v roce 1891 na Výstavišti, se pochopitelně nemohla obejít bez poctivého českého piva. A právě za tímto účelem zde vznikl pavilon Měšťanského pivovaru Plzeň, který se do dějin pražského pohostinství zapsal jako restaurace Bohemia.
Baví vás dobře jíst a současně si číst o chutném jídle? Pak vás musela potěšit informace, kterou přinesl Klatovský deník. Oblíbená restaurace U Štěpána ve Vojeticích u Petrovic bude od konce května opět v provozu. Manželé Štěpán a Zdeňka Rudovi, které proslavil Zdeněk Pohlreich ve svém pořadu „Ano, šéfe!“, svůj úspěšný podnik kvůli únavě zavřeli v září loňského roku. Nyní načerpali nové síly a opět se vrhnou do svých lahodných steaků, které dělají z hovězího masa plemene Charolais, převážně z jejich vlastního chovu. Taková informace prostě nemůže chybět ve výčtu zpráv z uplynulého týdne.
Více místa pro pěší a předzahrádky restaurací a kaváren v historickém centru Pardubic. Ty budou letos na více místech. Nový plán pardubické radnice má omezit řidiče, kteří tu nesprávně parkují a nerespektují pravidla.
V knize hostů Zámečku Petrovice přibyla tento týden další jména - Evy a Petra Pavlových. Ač se nabízelo, že prezidentská kancelář zvolí pro ubytování prezidentského páru při návštěvě Moravskoslezského kraje některý z ostravských hotelů známých značek, čest ubytovat prezidentský pár i s doprovodem dostal vyhlášený čtyřhvězdičkový hotel v Petrovicích u Karviné.
ANKETA: Architektonický skvost a chlouba Prostějova je v problémech. Konkrétně se jedná o provoz restaurace a kavárny v Národním domě. Ten bude od příštího týdne ukončen minimálně na několik měsíců. Divadlo sídlící ve stejné budově bude fungovat dál.
Jedenáct. Přesně tolik let uplynulo od zničujících povodní v Chrastavě, které vzaly místnímu Spartaku celý areál a klub tak musel začít budovat vše od nuly. To se po dvou letech povedlo. Třešničkou na dortu byl postup do divize v roce 2016. Momentálně vede chrastavský celek I.A třídu a usiluje o postup do Krajského přeboru.
/FOTO, VIDEO/ Bojovali jako lvi. Vytvořili skvělé americké menu, obsloužili třicet hostů v přísném časovém limitu. Zvládli i netradiční objednávky tajných návštěvníků. Vaření ve vyhlášené Pohlreichově restauraci si užili. Přesto do dalšího kola nepostoupili.
V rámci souboje o nejhezčí či nejzajímavější fotbalový areál jsme s foťákem tentokrát zamířili na severní hranici krajského města, konkrétně do Krásné Studánky. Ve fotogalerii si můžete prohlédnout, v jakých podmínkách trénují a hrají místní borci, kteří se momentálně nachází uprostřed tabulky liberecké I.A třídy.
/FOTO, VIDEO/ Tým kolem Jakuba Paruse z poděbradské restaurace v Oboře bude 29. března večer na televizních obrazovkách bojovat v Pohlreichově souboji restaurací, novém pořadu známého šéfkuchaře.
Ceny piva se pomalu, ale nezadržitelně, sunou stále výš. Zdražují velké firmy i minipivovary. V českobudějovickém Grandhotelu Zvon sjednotili cenu všech piv.
/TÉMA DENÍKU/ Točené pivo letos pravděpodobně zdražovat bude, ale kdy a o kolik zatím nikdo neví. „Záleží na pivovarech. Většinou to dávají vědět tak dva měsíce dopředu a zatím o tom informace nemáme. Počítám proto, že ještě minimálně dva měsíce se zdražovat nebude,“ odhadl manažer jihlavské restaurace Dělnický dům Michal Daniš.
Přestože milovníci zlatavého moku musejí sáhnout hlouběji do peněženky než v minulosti, v pití piva jim to nebrání. Vyšší ceny z hospody nevyhnaly ani třiatřicetiletého Václava Marka, který „na jedno“ chodí s kamarády každý pátek. „Nejraději mám plzeňské pivo. Když nám ho výčepní dobře načepuje, nic se mu nevyrovná,“ řekl Marek, který dodal, že pivo kvůli ceně neomezuje. „Samozřejmě mě zdražování netěší, ale když je pivo kvalitní, klidně si za něj připlatím,“ dodal.
Otevření restaurace nebo ubytování v horské chatě na vrcholu Libína se rozhodně letos neuskuteční. Město Prachatice koupilo chatu na Libíně a přilehlé pozemky v listopadu roku 2019 za 8,6 milionu korun. Hned potom začaly vést diskuze o projektu. Jenže se ukázalo, že na vrcholu chybí pitná voda a průzkumné vrty zatím správný zdroj neukázaly. Projekt na rekonstrukci je zadaný, ale hned také nebude.
O Češích se říká, že jsou národem pivařů. Nic na tom nezměnila ani epidemie koronaviru, ani energetická krize a postupné zdražování. Přestože jít „na jedno“ znamená sáhnout hlouběji do kapsy než v minulosti.
Provozovatel liberecké restaurace Neptun na Nerudově náměstí musel začátkem letošního roku reagovat na energetickou krizi a zdražování, což se promítlo do cen za jídlo a pití. Nyní doufá, že to nejhorší je za nimi a situace se bude uklidňovat.
Ceny piva se sunou stále výš. Na zdražení se chystají i restaurace v regionu, je prý nevyhnutelné. Zdražují i pivovary, i když by podle restauratérů nemusely.
Ceny piva se sunou stále výš. Na zdražení se chystají i restaurace v regionu, je prý nevyhnutelné. Zdražují i pivovary, i když by podle restauratérů nemusely.
Ceny piva se sunou stále výš. Na zdražení se chystají i restaurace v regionu, je prý nevyhnutelné. Zdražují i pivovary, i když by podle restauratérů nemusely. Je to boj o zákazníka. "Myslím, že mám nejnižší cenu za plzeňské na Teplicku," zní z teplické Perly.
/VIDEO/ Chomutovské náměstí přišlo o další podnik. Svůj konec po deseti letech ohlásila restaurace a pizzerie Grande, která sídlila v historickém domě v podloubí. Vaz jí zlomila vícenásobná krize posledních let.
Zhruba dvakrát levnější oběd než v restauracích láká nové strávníky do školních jídelen. Podle naštvaných hospodských jde o nekalou konkurenci sponzorovanou zřizovateli. Těmi jsou stát, kraje či obce.
Podnik Solek’s food ve Smetanově ulici u mohelnického náměstí může roztržitý kolemjdoucí přehlédnout. Rozhodně se zde však vyplatí zastavit. Pro burgery sem míří lidé ze širokého okolí.
Přímým účastníkem velkého požáru, který zachvátil ve čtvrtek večer restauraci a penzion Angusfarm v Soběsukách, byl i známý šéfkuchař a porotce kulinářské soutěže Mirek Kalina, který se tam chystal na své páteční vaření, jež už se ale neodehrálo. Přiznal, že něco takového zažil poprvé v životě. Majitelům, manželům Klausovým, chce pomoci.
/FOTOGALERIE/ Stoupající ceny energií i potravin se projevily i v gastronomických podnicích. Zdražení je přitom oproti minulému roku, kdy ceny jídel rostly jen nepatrně, o dost znatelnější. Najde se v restauracích na Berounsku polední menu pod dvě stovky?
Asi čtyři miliardy lidí na celém světě nepoužívají toaletní papír. Buď kvůli nedostatku stromů v jejich regionu pro jeho výrobu, nebo proto, že je pro ně přílišným luxusem. S tím souvisí třeba i fakt, že v mnoha pro nás exotických zemích používá personál v restauracích k přípravě a servírování jídla jen pravou ruku. Tento zdánlivý detail je důležitý pro všechny cestovatele a jejich zdraví.
Restaurace Angusfarm v Soběsukách byla vyhlášená, a tak není divu, že ji několikrát navštívili i známí šéfkuchaři, kteří tam vařili, a natáčel se tam také jeden z dílů reality show Souboj na talíři. Aktérům podnik přirostl k srdci, a tak je zpráva o ničivém požáru velmi zasáhla. Angusfarm se rovněž dostala do populární Gastromapy Lukáše Hejlíka, pro něhož jde o již druhou podobnou událost a rád opět pomůže.
Podnik Solek’s food ve Smetanově ulici u mohelnického náměstí může roztržitý kolemjdoucí přehlédnout. Rozhodně se zde však vyplatí zastavit. Pro burgery sem míří lidé ze širokého okolí. „Nejsme žádná turistická oblast. O zákazníky se musíme starat, aby se k nám vraceli,“ říká majitel podniku Jiří Šolek.