/VIDEO, FOTOGALERIE/ Kladenský bavič, sportovec, spisovatel, někdejší osobní asistent Jaromíra Jágra a také příležitostný zpěvák Lubomír Čužák Rys pozval své hosty do kladenské restaurace U Zlatého selátka na koncert a zároveň křest svého nového dvojcédéčka nazvaného Vděčnost je paměť srdce.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce provedla úřední kontrolu ve vietnamské restauraci MET, v Lannově třídě v Českých Budějovicích. Inspektoři na mnoha místech v provozovně, a to včetně baru či kuchyně, zjistili výskyt švábů.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Velké změny čekají kultovní festivalové místo na trutnovském Bojišti. Rekordní milionové investice dodají novou šťávu přírodnímu kulturnímu areálu s letním kinem. Pivovar Trautenberk z Malé Úpy odkoupí od města největší budovu v areálu, takzvaný skleník, za necelé 4 miliony korun. Objekt, který je v havarijním stavu a byl využíván jako vnitřní scéna, promění v restauraci s venkovním posezením. Prodej odsouhlasili v pondělí trutnovští zastupitelé.
Všeobecné zdražování tvrdě zasáhlo i restaurace. Řada z nich byla nucena během roku výrazně podražit. Míst, kde je možné naobědvat se pod sto korun tak výrazně ubylo. Většinou jde o školní jídelny, oběd pod stovku se ale při troše štěstí dá sehnat i v některém z bister.
Trus a mrtví hlodavci. To odhalila inspekce v restauraci Kozlovna v Havlíčkově Brodě. Inspektoři nařídili uzavřít dva sklady, restaurační provoz nadále funguje.
Ve Valech u Přelouče shořel přístavek u zdejší restaurace. Důvodem byla neopatrnost při topení v kamnech. Provozovatel nechal otevřená dvířka, aby se rychleji vytopilo, vylétávající jiskry však zapálily hořlavý nepořádek okolo kamen. Škoda dosáhla 3 milionů korun.
Běloruský autoritářský vůdce Alexandr Lukašenko označil síť restaurací McDonald's v Bělorusku za „náš podnik“ a doporučil znárodnit i další podniky, jejichž zahraniční vlastníci pod vlivem západních sankcí proti Minsku odešli z Běloruska. Upozornil na to opoziční server Zerkalo, který se odvolal na přepis Lukašenkova vystoupení v podání prezidentské kanceláře.
Držitelem, dá se říct, realitního Oskara v soutěži Best of Reality je letos Molo Lipno Residence v Lipně nad Vltavou. Jedná se o projekt nového rezidenčního bydlení doplněného o unikátní restauraci, který je od letoška zprovozněn na Lipně. Moderní objekty s byty vyrostly v Lipně nad Vltavou na břehu v prostoru, kde se v minulosti uskutečnilo olympijské Rio Lipno a ústřední promenáda mezi nimi pokračuje po mole nad lipenským jezerem, jež doplňuje restaurace Molo nad hladinou jezera.
Průměrná cena oběda v Praze překonala v listopadu dvousetkorunovou hranici a dosáhla 203 korun. Podle restaurací strávníci chodí pořád. Někteří zaměstnanci však začali šetřit a vaří si raději doma.
Všeobecné zdražování energií má vliv na celou řadu podniků. Své o tom vědí hospodyně kupující pečivo i chlapi, kteří si chtějí zajít na pivo. V případě lovosické nádražní restaurace U Berešů ale nemají kam. Místní „nádražka“ už je několik týdnů zavřená, zůstalo otevřené jen přilehlé bistro s několika místy k sezení. Oba podniky má na starosti provozovatel Libor Bereš.
Německé Rusy vyhodnotilo infocentrum společně s Asociací hotelů a restaurací (AHR) jako důležitý segment trhu. Právě ředitel AHR Karlovarského kraje v únoru prohlásil, že Západ Putina k válce na Ukrajině dohnal.
Rozporuplné reakce vyvolalo pondělní uzavření Velkého náměstí v Hradci Králové pro auta. Kvůli vánočním trhům prakticky zmizela parkovací místa pro návštěvníky, a to se nelíbí řadě podnikatelů.
Vysílač Praděd není jen zdrojem signálu DVB, ale také nejvýše položený hotel, ubytovna a restaurace v České republice. Už zveřejnil svou speciální Silvestrovskou nabídku. Kolik by stálo přivítat rok 2023 v nadmořské výšce 1492 metrů?
Krmení opeřenců je u nás velmi oblíbeným a rozšířeným koníčkem. Řada lidí chce nasypat ptáčkům a dopřát jim, nevědomky jim ale ubližuje. Správná ptačí restaurace v podobě krmítka má své vybrané delikatesy i dobrou adresu.
Kvůli nárůstu cen surovin či energií restaurace zdražují. Cenově nahoru jdou i kdysi výhodnější meníčka, na která se kolem poledne snažily restaurace přilákat hosty. Najít v nich hlavní jídlo včetně polévky je dnes už prakticky nemožné. Přesto je ještě řada míst, kde se lidé do stokoruny najedí. Nejsou to však restaurace, ale spíše provozovny, veřejné jídelny, kde vaří pro hodně lidí, nebo místa, kde provozovatel nemusí platit nájem. Jídlo přiveze dokonce až domů zdarma. Deník našel několik takových míst.
/FOTO, VIDEO/ Asi třicítka zájemců, včetně dětí, se sešla ve středu 7. prosince v šest hodin večer před restaurací Na Kovárně. Společně se zapojili do akce Česko zpívá koledy. Zaznělo šest známých koled a kdo chtěl, mohl se občerstvit a dát si punč.
Do španělského Přírodního parku Tinença de Benifassà vede úzká silnice, která se klikatí na úbočí hor. Návštěvník musí počítat s tím, že cestou vzhůru stoupne průměrná spotřeba auta o nějakou tu desetinu litru, ale to se zlepší na cestě zpátky. Každopádně asi v 1100 metrech nad mořem se nachází malá vesnička Fredes, a vyhlíží přesně tak, jak by si našinec malou španělskou horskou vesnici představoval – okrové domy s kamennými zdmi namačkané blízko sebe. A právě tady už dva roky provozuje restauraci paní Zdena, která se do Španělska přestěhovala před více než dvaceti lety ze Zlína.
Už podvanácté se ve středu 7. prosince od 18 hodin rozezní koledy z náměstí, kostelů a sálů po celém Česku. Na Jičínsku se do akce Česko zpívá koledy, kterou spolupořádá Deník a Český rozhlas, přihlásilo devět míst. Šest tradičních koled si tak společně zazpívají například děti z MŠ Větrov v jičínském kostele sv. Ignáce, lidé v dřevěnickém penzionu U Militkých, spokojení strávníci jičínské restaurace Hanoi i kolemjdoucí na kopidlenském Hilmarově náměstí.
Vůně moře a rybiny se v sobotu dopoledne linula pěší zónou na Husovce v Jičíně. Zdejší Rybárna a restaurace U Piráta totiž obnovily předvánoční tradici porcování ryb přímo na ulici. Před zraky kolemjdoucích ale provozovatel restaurace a potápěč Ladislav Štěrba neboural klasického českého kapra, ale obřího tuňáka žlutoploutvého. A rozhodně to nebyla podívaná pro vegetariány.
Vůně moře a rybiny se v sobotu dopoledne linula pěší zónou na Husovce v Jičíně. Zdejší Rybárna a restaurace U Piráta totiž obnovily předvánoční tradici porcování ryb přímo na ulici. Před zraky kolemjdoucích ale provozovatel restaurace a potápěč Ladislav Štěrba neboural klasického českého kapra, ale obřího tuňáka žlutoploutvého. A rozhodně to nebyla podívaná pro vegetariány.
Před dvaceti lety založila v Sázavě parta hudebních nadšenců skupinu Skřeky z řeky. Její první koncert proběhl v legendární restauraci Na Marjánce ve Stříbrné Skalici. Proto byla volba kde oslavit dvacetiny úplně jasná. A tak se v sobotu 3. prosince vrátila takzvaně na místo činu.
Z přečinu poškození cizí věci je podezřelý 22letý muž z Jílového u Prahy, který podle policistů během dvou dnů, od 24. do 25. listopadu, posprejoval čtyři objekty na Masarykově náměstí. Konkrétně dvě fasády rodinných domů, podchod – a také toalety uvnitř restaurace.
Nejen z centra Znojma zaznívají stížnosti na rušení nočního klidu v sousedství restaurací. Na bezesné noci naříkají i někteří obyvatelé z okrajové městské části Marákov. Ta se nachází na okraji Gránického údolí nedaleko Národního parku Podyjí.
Nejen z centra Znojma zaznívají stížnosti na rušení nočního klidu v sousedství restaurací. Na bezesné noci naříkají i někteří obyvatelé z okrajové městské části Marákov. Ta se nachází na okraji Gránického údolí nedaleko Národního parku Podyjí.
„Maso a knedlík. To si dáme!” upírá pohled do tašky s nápisem „love” Antonín Fiala. Ráno v ní přinesl prázdné boxy na jídlo. V poledne si ji přebírá od vedoucí školní jídelny plnou. Uvnitř jsou dvě porce horké zeleninové polévky, bramborové knedlíky, špenát a hovězí kostky na česneku pro něj i jeho ženu. Jeden oběd za 80 korun.
„Maso a knedlík. To si dáme.“ upírá pohled do tašky s nápisem „love“ Antonín Fiala. Ráno v ní přinesl prázdné boxy na jídlo. V poledne si ji přebírá od vedoucí školní jídelny plnou. Uvnitř jsou dvě porce horké zeleninové polévky, bramborové knedlíky, špenát a hovězí kostky na česneku pro něj i jeho ženu. Jeden oběd za 80 korun.
I když doba přeje nakupování on-line, většina lidí si nenechá ujít požitek z návštěvy obchodního centra. Nejlépe toho největšího, s nepřeberným množstvím obchodů, restaurací, kin a dalších lákadel, která ve světovém měřítku občas ztrácejí hranice.
Skupina tří mužů hledala cennosti v odložených svršcích hostů brněnské restaurace. „Při odkládání svých kabátů a bund nenápadně šacovali kapsy těch, které už byly na věšáku odložené. Aby si toho nikdo v restauraci nevšiml, vždy přehodili svůj kabát přes cizí a vše tak vypadalo, jakoby si brali věci ze svých kapes. Bohužel jeden z nich byl i úspěšný, když nahmátl peněženku s doklady odloženou v náprsní kapse,“ ohlásil v úterý policejní mluvčí David Chaloupka.
Vsoké ceny energií trápí i restaurace. Pokud by ale přistoupily k razantním krokům jako je snížení teploty v provozovně, mohly by přijít až o 80 procent hostů Čtvrtina hostů by pak odešla, pokud by restaurace upustila od teplé kuchyně. Plzeňský Prazdroj společně s experty z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) ČVUT, Microsoftem a dalšími technologickými firmami hledá pro restaurace úsporná řešení za použití moderních technologií. Od měření spotřeby výčepu a vývoji nové technologie si slibují úsporu při čepování piva až 30 procent.
Významné narušení nočního klidu. Tak zní závěry zprávy o naměřených hodnotách hluku u znojemského klubu La Rutyka v centru Znojma a pivnice Na Školce u sídliště v Pražské ulici. Deník Rovnost má výsledky nezávislé studie exkluzivně k dispozici. Podle představitelů radnice je náprava komplikovaná, s provozovateli restaurací i obyvateli ale chtějí jednat.
/PROSLULÉ PRAŽSKÉ PODNIKY/ Čínská restaurace ve Vodičkově ulici č. p. 19 byla vůbec první svého druhu v Česku. A i když se ceny pohybovaly vysoko nad průměrem, bylo tu prakticky stále plno. Každý host měl proto pouhé dvě hodiny na to, aby všechno spořádal.v
/ROZHOVOR/ Oblíbená rybí restaurace Šupina a Šupinka v Třeboni slaví v těchto dnech 30 let od svého založení. Vyhlášenou specialitou podniku jsou kapří hranolky, které tu také před třemi dekádami vznikly. Nikdo ale nečekal, že se stanou základním kamenem jídelního lístku a jedním ze symbolů obou restaurací.
Rostoucí náklady doslova na všechno donutily končit další a další živnostníky, ve frýdecko-místeckém regionu k nim patřili i provozovatelé již léta zavedených a vyhlášených restaurací. Ti, co se zatím nevzdali museli zdražovat či vymýšlet, jak zachovat, ne-li zvýšit přízeň hostů.
O unikátní restauraci ve Vranově nad Dyjí na Znojemsku Buď Laska, v níž vařily ženy z Ukrajiny národní speciality se dozvěděl díky článku v Deníku Rovnost. Příležitost ochutnat autentická jídla spojil Libor Kopřiva s cestami na kole, na němž turisticky vyhledávanou krajinou jižní Moravy rád projíždí. „Poprvé jsme zasedli ke stolu dva, pak už s námi jeli další a do restaurace jsme se vraceli opakovaně za odměnu. Vždycky jsme si objednali různá jídla, která jsme vzájemně ochutnávali,“ podělil se o zážitek muž z brněnských Bohunic. Oblíbených jídel ukrajinské kuchyně se možná dočká znovu na jaře.
Také letošní plesová sezona se ve Velešíně bude muset obejít bez sálu v objektu bývalé restaurace U Zlaté podkovy. Restaurace je uzavřena, protože celý objekt čeká rekonstrukce, která se postupně připravuje. Vzhledem k současné složité finanční situaci v zemi se ale v nejbližší době o moc dopředu zřejmě neposune.
/FOTOGALERIE/ Stračena City Restaurant má za sebou dva týdny provozu, během nichž se provozovatelům ukázala správnost volby. Ojediněle museli otevřít už s předstihem, aby lidé nečekali venku, nejednou se také stalo, že večer už si hosté neměli kam sednout.
/FOTO, VIDEO/ Zatímco v údolích se to stále zelená, vrcholové partie Orlických hor se do pátečního rána oděly do lehkého sněhového poprašku. A sníh se sypal z nebe i během pátku. Sněžná děla už jsou připravena na sjezdovce na Šerlišském Mlýnu a také v Deštném to vypadá, že by se mohla rozjet.
Vydrželi prvních pět let, přežili dvouleté covidové období a i když s potížemi, fungovali dál. Vaz však majitelům Prvního havířovského minipivovaru zlomila energetická krize. Na konci října pivovar i restaurace v Selské ulici definitivně své provozy zavřely.
/VIZUALIZACE/ Zastupitelé ve středu schválili prodloužení termínu rekonstrukce a proměny známého podniku v Nádražní ulici v Ostravě, který město v minulém roce prodalo a nyní je zavřený. Nový majitel zároveň ukázal, jak bude jeho Spolek vypadat.
Drobnější postava plná vitality vyzařuje už na první pohled přirozenou noblesu. Skromný, ale o to více přemýšlivý a pracovitý, plný invence. I takto lze charakterizovat Josefa Bartáka, inženýra a architekta, který svůj dosavadní život zasvětil tvorbě interiérů, ale také exkluzivního nábytku, který se ocitl v mnoha zemích světa. A osmdesátku, která ho potkala v letošním roce, by mu hádal málokdo…
Zavřeno! Po indické a vietnamské restauraci v Brně má problém a z ostudy kabát také cukrárna Delikana v Břeclavi. Podnik v ulici Stromořadní ve středu zavřel. Vyplývá to z informací, které zveřejnila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). A co inspektoři na místě zjistili?
Při první vlně pandemie koronaviru byl zaměstnaný jako kuchař u svého známého. Jenže daná restaurace v Karlových Varech pandemii neustála a museli ji zavřít. Marek Majdak tak stál před rozhodnutím, co dál. Otevřel si vlastní restauraci U Kostela, kam se dnes kvůli čerstvému a chutnému jídlu vrací spousta lidí. Bez rezervace si ale jen tak nesednete.
GALERIE / VIDEO: Ke svátku svatého Martina se málo co pojí tak jako právě pečená husa se zelím a knedlíkem. Přestože ceny tohoto pokrmu leckde překročili i čtyři stovky za porci, restaurace praskají ve všech. Lidé si tuto tradici chtějí zkrátka užít se vším všudy. V jedné z plzeňských restaurací U Gigantu nechali nahlédnout do své kuchyně a poodhalili tak přípravu této delikatesy.
Vzhůru na palubu, dálky volají,vítr už příhodný vane nám,tajemné příběhy nás teď čekají,tvým domovem bude oceán. Možná se některým ze čtenářů vybaví i další sloky písně Karla Černocha z filmového seriálu Dva roky prázdnin. I když si na seriál a jeho děj vůbec nevzpomínám, píseň, která je jeho ústřední melodií, znám. Právě ta se mi vybavila v okamžiku, kdy jsme vstoupili do jedné restaurace v Mikulovicích u Jeseníku. Za krásný příspěvek velice děkujeme Karu Machylovi.
Vzhůru na palubu, dálky volají,vítr už příhodný vane nám,tajemné příběhy nás teď čekají,tvým domovem bude oceán.
Možná se některým ze čtenářů vybaví i další sloky písně Karla Černocha z filmového seriálu Dva roky prázdnin. I když si na seriál a jeho děj vůbec nevzpomínám, píseň, která je jeho ústřední melodií, znám. Právě ta se mi vybavila v okamžiku, kdy jsme vstoupili do jedné restaurace v Mikulovicích u Jeseníku. Za krásný příspěvek velice děkujeme Karu Machylovi.
Indická restaurace Namaskar v brněnské ulici Táborská je už opět v provozu. Minulý pátek ji, jak už Deník informoval, uzavřela Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Kvůli výkalům hlodavců a nedostatečnému zajištění provozovny před škůdci. Inspektoři objevili v kontrolovaných prostorách také nečistoty na podlaze. Po opakované návštěvě ji znovu otevřeli ve středu.
Svátek svatého Martina se dlouhodobě slavil pečenou husou. Jenže jejich ceny vyskočily tak vysoko, že na bílého opeřence mnohý z milovníků této pochoutky finančně nedosáhne.
Zloděje i s částí lupu z restaurace v Chyňavě, který se marně skrýval v poli, pomohl dopadnout služební pes Harry. K zásahu na Berounsko dorazil sedmiletý Harry spolu s policejním psovodem Ondřejem Pohlem z Kladna.
Restaurace v Jindřichově Hradci se připravují na svatomartinské hody. Kromě klasické husy si jejich zákazníci o nadcházejícím víkendu pochutnají také na husokachně, husích burgerech nebo delikatese Foie gras.
O bohatou nabídku tradičního svatomartinského menu s husou jako nezbytným hlavním chodem nepřijdou v restauracích ani letos obyvatelé a návštěvníci regionu. Jenom v Českém Krumlově restauratéři připraví téměř 2000 porcí husy.