Japonskem poslední týdny otřásá nehygienické chování zákazníků v running sushi restauracích. Lidé olizují sójové omáčky, kalíšky na pití i samotné kousky sushi, které pak posílají na pásu dál, aby je snědl jiný zákazník. Své počínání přitom nahrávají a přidávají na sociální síť TikTok v rámci virálního pranku. Policie nyní v důsledku těchto vtipů zatkla tři lidi.
Budou si do restaurací v centru Prahy moci chodit kolemjdoucí zdarma ulevit? Záleží na tom, jak se rozhodnou jejich majitelé. Pokud přistoupí na nabídku města, mohou očekávat mírnou finanční úlevu. Stanoví to nová pravidla, která už opustila stadium úvah: stojí psána černé na bílém. Konkrétně jsou součástí ceníku poplatků za předzahrádky.
/FOTOGALERIE/ Plesová sezona ještě zdaleka nekončí. V posledních zimních týdnech a na prahu jara nabídne na Příbramsku řadu bálů. A ti, kdo se nechtějí strojit do společenských modelů, si mohou užít taneční zábavy. Deník nabízí velký přehled březnových pozvánek k tanci.
/VIDEO/ Ples sportovců se vrací s pořadovým číslem 26. Těšte se na skupinu Verona, tombolu a půlnoční překvapení. Akce se uskuteční v pátek 17. března od 20.00 v ústeckém Domě kultury. Celým večerem provede oblíbený moderátor Aleš Lehký z kapely Lunetic.
/FOTO, VIDEO/ Na Kaňku u Kutné Hory stojí na první pohled nenápadný zájezdní hostinec. Říká se mu Na Pašince a už skoro třicet let ho tady provozují manželé Renata a Miroslav Kopečtí. Právě sem jezdí za vynikající českou kuchyní lidé ze všech koutů republiky a dnes už je jen málo těch, co by neslyšeli o Pašince na Kaňku – "první Pohlreichově restauraci".
Zájezdní hostince U Jiskrů v Kbelnici na Strakonicku si prošel kulinářským peklem. Tým Martina Jiskry byl totiž účastníkem prvního dílu nové soutěže Pohlreichův souboj restaurací. Ten vysílala ve středu 8. března od 20 hodin TV Nova a byl věnovaný tradiční české kuchyni.
Kde vzal Zdeněk Pohlreich inspiraci ke svému novému pořadu Pohlreichův souboj restaurací a jak do něj vybíral podniky? To vše se dočete v našem rozhovoru.
Jihočeský Zájední hostinec U Jiskrů byl jednou z restaurací, které se utkaly v pořadu Pohlreichův souboj restaurací. Kam její majitel Martin Jiskra cestuje za dobrou gastronomií a kde hledá inspiraci pro svoji kuchyni? To všechno se dočtete v našem rozhovoru.
Stačí vyslovit jméno Zdeněk Pohlreich a všichni jsou v tu ránu doma. Několik let šlapal na paty českým restauracím, aby ukázal, kde se dá dobře najíst. Doba katastrofální úrovně pohostinství v Česku je naštěstí pryč a republiku zaplavilo množství fantastických podniků, kde se dá výborně najíst. Které jsou nejlepší? Pohlreich to vyřeší během souboje restaurací, devítidílného pořadu, který právě vstupuje na obrazovky televize Nova. Rozhoduje v něm nápad, koncept a kreativita šéfkuchařů.
/Od zvláštního zpravodaje Deníku/ Ljudmila Sachnovová měla vyhlášenou restauraci v Kramatorsku. Musela prchnout. Začala znovu v Kyjevě. Daří se jí. „Mám dobrý život. Nenechám si ho válkou zničit. Nedám se,“ říká Ljudmila v unikátním projektu Deník.cz Ukrajinci před válkou a teď.
Miloš Zeman navštěvoval okres Bruntál opakovaně. Býval zde častým hostem po celou svou politickou kariéru. Asi nejokázalejší návštěva Miloše Zemana je spojena s otevíráním hraničního přechodu ve Vysoké, kam v roce 2002 jako premiér přiletěl setkat se se svým polským protějškem helikoptérou následován ministry Lachnitem, Rusnokem a Schilingem.
Více možností k parkování získali pacienti nebo návštěvníci, kteří míří za svými blízkými do znojemské nemocnice. K využití je parkoviště u restaurace Diana v ulici MUDr. Jana Janského. Rada města schválila pronájem pozemku od soukromého majitele.
/FOTO/ Špatnou pověst o hygieně v některých asijských restauracích potvrdila únorová kontrola v poděbradském podniku Hong Kong. Pracovnice Krajské hygienické stanice Středočeského kraje (KHS) v provozovně zjistily hrubé porušení základních hygienických předpisů, které v krajním případě mohlo ve svém důsledku vést k ohrožení zdraví hostů.
Kolik momentálně stojí polední menu v olomouckých restauracích? Rozdíly v cenách se pohybují i v desítkách korun. Někde hostům na polévku a hlavní jídlo vystačí 135 korun, jinde za srovnatelný pokrm zaplatí téměř dvě stovky.
/PROSLULÉ PRAŽSKÉ PODNIKY/ Restaurace Demínka, založená původně jako kavárna, je jedním z nejdéle fungujících pražských podniků. Už téměř 140 let se hrdě vypíná na rohu Škrétovy a Anglické ulice na Praze 2. V minulosti byla útočištěm anarchistů, ale i herců a sportovců.
Sobota 25. března je významným datem pro členy i příznivce Spolku divadelních ochotníků v Radnicích. Valná hromada začíná v restauraci Na Trucovně v 16.30 hodin.
/FOTOGALERIE/ Fotbalisté z Uhlířských Janovic ukázali, že umí nejen hrát fotbal, ale také se společensky bavit. Fotbalový klub uspořádal v pátek 3. března v nedalekém Chmelišti svůj ples. Zájem o něj byl tradičně veliký, a tak sál restaurace U Berušky doslova praskal ve švech.
Lidé, kteří chodí pravidelně na obědové menu do přerovských restaurací, pocítili ve srovnání s loňským rokem zdražení. Naštěstí jen mírné - provozovatelé podniků se totiž i přes rostoucí ceny energií a potravin snaží o to, aby byly ceny obědů pro zákazníky přijatelné. Mnozí se také snaží za vyšší cenu nabídnout více, aby si hosty udrželi.
V počítači měl sbírku porna, nad níž se chce každému normálnímu člověku zvracet. Obsahovala totiž dětské porno a také sex se zvířaty, muž navíc některé maily přeposílal a nechával si za ně posílat jiná videa či snímky s touto tématikou. Klatovský soud za to nyní kuchaře známé plzeňské restaurace Lukáše P. (22) potrestal podmínkou.
Na „závodku“ do restaurace U Lípy chodil Střekovan Ladislav dlouhá léta. Dnes si ho raději nosí v kastrůlcích, nebo si nechá dovézt od kurýrní služby. Jeho oblíbená střekovská hospoda totiž zavřela a nakonec i změnila majitele. Jak sám říká, nakonec by si asi stejně začal oběd nosit svůj. Ceny se totiž za posledních deset let vyšplhaly tak vysoko, že se svým platem, který se naopak roky vůbec nezměnil, by si už restauraci každý den dovolit nemohl.
Na „závodku“ do restaurace U Lípy chodil Střekovan Ladislav dlouhá léta. Dnes si ho raději nosí v kastrůlcích, nebo si nechá dovézt od kurýrní služby. Jeho oblíbená střekovská hospoda totiž zavřela a nakonec i změnila majitele. Jak sám říká, nakonec by si asi stejně začal oběd nosit svůj. Ceny se totiž za posledních deset let vyšplhaly tak vysoko, že se svým platem, který se naopak roky vůbec nezměnil, by si už restauraci každý den dovolit nemohl. Ostatně, kurýrní službu prý také využije maximálně jednou za čtrnáct dní.
Deník se přesně po roce podíval do vybraných restaurací v Ostravě na cenu řízku v rámci poledních menu. Restauratéři museli do cen promítnout zvýšené náklady, jak to vypadá se zájmem hostů?
V málokteré restauraci ve Frýdku-Místku a okolí jsou na tom s poptávkou po obědech tak dobře, aby si nestěžovali na odliv hostů. Snad jen v Ondráši ve Sviadnově, který funguje od loňského dubna s novými nájemci, mohou být spokojeni. V nabídce mají i drahé business menu.
3956 hráčů, 918 týmů, 261 hospod a 150 000 korun pro vítěze. Takový byl druhý ročník šipkařského Gambrinus Windson Cupu, největšího tuzemského turnaje pro amatérské milovníky světa šipek a terčů. Ten o uplynulém víkendu vyvrcholil finálovým kolotočem v pražské hale Královka. Fandit přišel například i bývalý fotbalový kanonýr Jan Koller.
Cedule na dveřích s nápisem Zavřeno. Plachta, smutně zakrývající výlohu, nebo jen strohá zpráva o tom, že se prodejna přemístila jinam. Pohled na opuštěné provozovny v centru Přerova je neradostný. Skončila restaurace ve Wilsonově ulici, pro niž se vžil název „Skleník“, zavřená je cukrárna Aida, noviny dnes neseženete ve zrušené trafice na Masarykově náměstí. Obchodníkům v centru města zasadilo tvrdou ránu otevření dalšího nákupního centra v Lipnické ulici.
Obědová menu jsou dražší. Takovou realitu pocítili lidé, kteří chodí na obědy do prostějovských restaurací. Průměrná cena se pohybuje mezi 130 až 150 korunami. Ve srovnání se zbytkem republiky se Prostějov drží na spodní hladině.
Kapsář řádil v restauraci u benzinové pumpy na dálnici D1 u Jihlavy. Hostovi ukradl z peněženky stovky eur. Šestatřicetiletého Gruzínce za to nyní soud potrestal několikaměsíčním trestem a zákazem pobytu v České republice. „V pondělí 27. února stanul cizinec před okresním soudem v Jihlavě. Od něj odcházel s trestem ve výši deset měsíců s podmínečným odkladem na tři roky a dvouletým zákazem pobytu na území České republiky,“ uvedla policejní mluvčí Dana Čírtková.
Zajít si na oběd do oblíbené hospůdky či restaurace patřilo pro leckoho k rituálům všedního pracovního dne. Jenže neustálé zdražování téměř všeho za poslední rok zasáhlo do rodinných rozpočtů. Povyskočily i ceny jídel v nabídce restauračních zařízení. Udržet si hosty při rostoucích nákladech je nesnadné i pro jejich provozovatele.
Zajít na polední menu vyjde na Šumpersku citelně dráž než před rokem. Jen za posledních šest měsíců zdražily obědy v průměru o patnáct korun. Řada lidí si tak návštěvu restaurace rozmyslí.
Kuchaři v restauracích budou nově moci připravovat pokrmy ve fritézách s maximální teplotou 180 stupňů. Předpisem chtějí úředníci chránit zdraví strávníků.
Dozvědět se, jaké musím použít suroviny a během dvou hodin z nich nejen vymyslet smysluplný recept, ale také uvařit tři porce menu o dvou chodech. Takový úkol mají v pondělí tři studenti z Vysočiny, kteří bojují ve finále soutěže BernardChef.
Nejprve restaurace a jídelny zasáhl koronavirus a s ním spojená omezení, poté zdražování energií a surovin. Navzdory zdražování je však o obědová menu mezi lidmi stále zájem.
Ne každá hospodská rvačka zůstane nepotrestána. Buchlovičtí policisté řeší případ ublížení na zdraví v místní restauraci, kdy jeden z účastníků sporu skončil v nemocnici se zlomeným nosem.
Řízek, i když původně z Rakouska-Uherska, je český fenomén. Vždyť jen to množství druhů – český, vídeňský, holandský, přírodní, kuřecí, vepřový, telecí či plněný musí zaujmout. V naší republice dokonce existují i restaurace specializované pouze na řízky. Češi prostě řízky milují a ne jenom k nedělnímu obědu. A toho jsou si dobře vědomi restauratéři.
Jídla v restauracích v meziročním srovnání zdražila i o desítky korun. Zvyšování cen se nevyhnulo ani českým klasikám, jako jsou třeba kuřecí řízky. Ty patří dlouhodobě k nejlevnějším masovým jídlům v českých hospodách a restauracích.
Až o desítky korun v meziročním porovnání zdražila jídla v restauracích na Děčínsku. Zvyšování cen se nevyhnulo ani českým klasikám, jako jsou třeba kuřecí řízky. Ty patří dlouhodobě k nejlevnějším masovým jídlům v českých hospodách a restauracích.
Do konce minulého roku chodil Marek Hlaváček z Teplic pravidelně na obědy do restaurací. Podniky střídal, vybíral si podle nabídek jídel. Pracuje v centru Teplic, takže měl poměrně široký výběr. Od ledna si ale nosí do práce vlastní stravu z domova. Ve sklenicích, dokonce si kvůli tomu do kanceláře pořídil mikrovlnnou troubu na tepelnou úpravu jídla.
Dát si v Karviné běžné obědové menu nevyjde zase tak draze. A přestože restaurace polední menu zdražily, mnohé z nich stále drží cenu do 150 korun. Za ty peníze dostane zákazník polévku, nápoj a hlavní chod. Podniky přímo v centru si na nedostatek zákazníků nestěžují.
Už čtvrt století udílí Štefanská komise pojmenovaná podle významného jičínského spisovatele Josefa Štefana Kubína udílí oceněné Jivínského Štefana za zásluhy na poli kultury na Jičínsku. Letošní slavnostní předávání se uskutečnilo v sobotu 25. února v sále restaurace Lucerna v Lukavci u Hořic.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Benefiční vystoupení na podporu devítiletého Vojty Peška ze Třebichovic uspořádaly v sobotu večer na sále místní restaurace Případov kapely Diamant a H-Band. Zapojili se i další kamarádi, přátelé a mnoho sousedů.
Už před rokem se mluvilo o nastupující ekonomické krizi a postupném zdražování obědových menu v restauracích. Letos se k rostoucím cenám přidala také rekordní inflace a prudké zdražování potravin, řízek s přílohou v obědovém menu tak už málokde pořídíte za méně než 150 korun.
/ROZHOVOR/ Provozovatelé restaurací napříč republikou citelně zdražují. Mohou za to zvyšující se ceny energií, na které je navázáno i zdražování dalších surovin. Pro restaurace jde o rostoucí náklady za základní potraviny a nápoje. I mezi hospodskými se ale najdou tací, kteří hledí do budoucna s optimismem.
Před pár dny do Česka dorazila další streamovací platforma SkyShowtime, která nabízí slušnou porci filmů a seriálů. Mezi nimi například první sérii krimi Tulsa King se Sylvesterem Stallonem v roli mafiána. Hvězdně obsazený seriál Spojka s Vincentem Casselem a Evou Greenovou je ke zhlédnutí na Apple TV+ a na Voyo rozjede svůj Souboj kuchyní Zdeněk Pohlreich.
Ceny obědů v restauracích na Náchodsku se za poslední rok zvedly o další desetikoruny. Oblíbený řízek s přílohou už leckde pomalu míří ke dvěma stovkám. Podle hostinských si však lidé polední „meníčka“ nechtějí nechat vzít. Alespoň zatím.
Návštěva restaurace a výběr z poledního menu stále patří mezi oblíbené způsoby stravování. Hosté ale musí počítat s tím, že si připlatí. „Nechodím na oběd pravidelně, ale většinou třikrát týdně. Hledím více na čas než na peníze a raději ho trávím jinými aktivitami než vyvářením u plotny,“ řekl strávník Milan Vykoukal s tím, že někdy mu stačí jen polévka a ne celé menu.
Ondřej, zaměstnanec kovoobráběcí firmy v Chrudimi, se v době oběda neodbývá chlebem namazaným máslem, rád si dojde do restaurace a využije nabídku poledních menu. Jeho oblíbeným jídlem je smažený řízek, lhostejno, zda je kuřecí, krůtí nebo vepřový. V posledních měsících ale vnímá, že jídlo zdražuje a ke stravence od zaměstnavatele přidává stokorunu a více.
Řada lidí si v pracovním týdnu odskočí na polední menu do nejbližší restaurace, aby tak ušetřili čas a nemuseli vařit. Tento trend se v posledních letech ale mění. Naše peněženky totiž polední obědy v hospodách pociťují stále víc. Výjimkou není ani oblíbený řízek. I jeho cena vyskočila od loňského roku v průměru o 19 procent.