Plotny jsou studené, hrnce zůstaly prázdné, sudy už nikdo nenarazí, dveře hostince u Pražského hradu ani pokličky se už neotevřou. Zavíráme Kuchyni, oznámil před Velikonocemi úspěšný restauráter Tomáš Karpíšek, který provozuje síť Ambiente. Zpráva hodně lidí zaskočila, pro mnohé odborníky z gastronomie jde o bolestivou předzvěst horších časů. Až odezní epidemii infekce COVID-19, kterou způsobuje nový typ koronaviru, může podobný osud potkat další podniky – a to Kuchyň měla mezi hosty dobré jméno.
/FOTO/ Škodu za bezmála půl druhého milionu korun za sebou zanechal požár, který v sobotu krátce po sedmé hodině večer vypukl v dřevěné restauraci v Jaroměři.
/ROZHOVOR/ Ztráty ve statisících nyní počítá Vladimír Buriánek. Železnobrodský hospodský a hoteliér se musí vypořádat s vládními opatřeními v boji proti šíření koronaviru. Nemůže podnikat a musí hledat úsporná opatření.
Čekali na příchod jara a teplých dní. Pivovarům a hospodám tím startuje hlavní sezona, kdy zlatavý mok začíná téct proudem. Však jsme vyhlášený národ pivařů, světoví rekordmani v počtu vypitých piv. Letos je ale všechno jinak. Kvůli koronavirovým opatřením zůstávají hospody zavřené a pivo prodávají maximálně v omezeném množství přes výdejní okénka.
Dosud neznámý pachatel se vloupal do restaurace v ulici Maďarská v Ostravě-Porubě a ukradl zde alkohol a další věci. Policie zveřejnila video a fotografii z místa činu a žádá o pomoc širokou veřejnost.
Gastronomie zažívá krušné časy. Restaurace a hospody jsou kvůli "koronavirovým" opatřením již čtyři týdny uzavřeny. Masivní ztráty tak sčítají i hranické podniky. S nastalou situací však hodlají bojovat ze všech sil.
Obec Horní Stropnice, která provozovala Restauraci Sportovní halu od poloviny března loňského roku se rozhodla k poslednímu únoru letošního roku ukončit hospodářskou činnost a restaurace je od 1. března 2020 v pronájmu.
O návrat restauračních zahrádek, kde si lidé sednou s jídlem nebo kávou v Brně na čerstvém vzduchu i v době nynějších omezení kvůli koronaviru, usilují nadšenci z iniciativy Gastro žije! Jejich cílem je pomoci tamním gastronomickým podnikům, které vláda ze dne na den uzavřela.
Pomoci restauracím a kavárnám v Brně chce iniciativa Gastro žije! V karanténě jsou zavřené. Ukázala vizualizace zahrádek v době karantény třeba pro náměstí Svobody nebo prostor před kapucínským kostelem. Nápad musí posvětit stát.
Dvanáct lidí mělo zřejmě už tak velkou žízeň, že je nezastavil ani zákaz, který nyní v České republice platí, a rozhodli se ho porušit. Společně popíjeli v restauraci v obci Špičák, navíc si nedělali starosti ani s ochrannými pomůckami. Při příjezdu policie chtěli někteří utéct.
/VIDEO/ Zdravotníci pečující o pacienty s koronavirem mají v současnosti ještě přísnější režim než normálně. Během směn si nemohou odběhnout pro jídlo do kantýny natož do restaurace. Personálu z „Covid oddělení“ ve Vinohradské nemocnici usnadňuje život podnik Vinograf. který pro něj díky dárcům vaří od minulého týdne obědy zdarma.
/KOMENTÁŘ LUBOŠE PALATY/ Klánovice bývaly už za první republiky takovým výletním místem Prahy. V létě tu bývalo skoro deset restaurací a hospod. Komunismus většinu z nich, stejně jako zdejší nádherné lázně. zlikvidoval, zbyly jen ty, kam se chodilo na pivo. Po skoro třiceti letech se to jakoby vrátilo zpět, opět jsme tu měli téměř desítku restaurací, často i zahradních, od docela luxusních až po ty, kam se chodilo chodilo tak na utopence a pivo. Teď, po měsíci koronavirových zákazů, všechny bojují o život. Část z nich má otevřené alespoň „okénka“, kde si můžete vyzvednout předem objednané jídlo, nebo nechat s sebou zabalit objednanou hotovku.
Dát peníze na jídlo lidem, kteří nechodí do žádné jídelny, ani nemají stravenky. Takto prezentuje plán na zavedení stravovacího paušálu ministerstvo financí. Spor se vede o to, jak zaměstnanci vybavení paušálem budou nezdaněné peníze z paušálu používat.
Jestli má někdo velký přehled o všech možných restauracích, barech, bistrech či kavárnách v celé republice, pak je to Lukáš Hejlík. Známý herec a moderátor totiž se svým projektem Gastromapa navštívil už více než patnáct set podniků ve všech koutech naší země.
Bezpečnostní a hygienická opatření kvůli hrozící nákaze koronavirem musíme všichni bez výjimky dodržovat. S přibývajícím počtem dní, kdy je Česko v karanténě, ale přibývá incidentů lidí, kteří ochrannou roušku nosit odmítají, mnoha jedincům chybí vzájemné kontakty a také posezení v hospodě. Domácí izolace doléhá také obyvatele Kladenska velmi negativně a problémy již začínají vystupovat na povrch.
Je pátek odpoledne a před barem ve vsi nedaleko Olomouce zastavuje další auto. Přestože podnik má být zavřený kvůli pandemii onemocnění Covid-19, hostinský točí jedno pivo za druhým.
/ROZHOVOR/ Už jako desetiletý klučina vykřikoval do světa, že jednou bude mít syna Toníčka. Napoprvé to ještě nevyšlo, když mu přítelkyně Monika v roce 2015 porodila dceru Nellinku. V sobotu večer se už ale zlínský fotbalista Antonín Fantiš dočkal. I když kvůli současnému stavu nouze a různým bezpečnostním opatřením proti nákaze koronavirem druhého potomka ještě naživo neviděl, ani u porodu nemohl asistovat. „To je jediné, co mi kazí ten dojem z toho všeho. Je to trošku smutné, ale hlavní je, že jsou oba v pořádku,“ těší bývalého hráče Příbrami, Jablonce nebo Baníku Ostrava.
V centru Toronta sídlí celá řada luxusních restaurací. Okolní ulice jsou známy jako jedna z nejprestižnějších (a nejdražších) adres v největším městě Kanady a místní podniky obvykle nemají o zákazníky nouzi. Jenže pandemie nemoci Covid-19 si i tady (stejně jako u restaurací v Česku) vybírá daň: jediný způsob, jak dostat jídlo k zákazníkům, teď zůstává dovážka.
ROZHOVOR/ Už jako desetiletý klučina vykřikoval do světa, že jednou bude mít syna Toníčka. Napoprvé to ještě nevyšlo, když mu přítelkyně Monika v roce 2015 porodila dceru Nellinku. V sobotu večer se už ale zlínský fotbalista Antonín Fantiš dočkal.
Vyhlášení nouzového stavu kvůli koronaviru přimělo majitele restaurací a hospod v Olomouckém kraji improvizovat. Někteří ze dne na den zavřeli a netrpělivě očekávají konec mimořádných opatření. Jiní zavedli výdejová okénka nebo na vlastní náklady zajistili rozvoz objednaných jídel.
Slovensko zmírnilo karanténní opatření kvůli koronaviru. Měla by naše vláda po prvním dubnu také uvolnit zákazy? Zastánci zmírnění opatření hovoří o tom, že se epidemii podařilo dostat pod kontrolu a ekonomika potřebuje co nejrychleji nastartovat. Odpůrci naopak varují, že skutečný počet nakažených neznáme a nemoc se dosud objevuje v domovech pro seniory i mezi zdravotníky.
V centru Toronta sídlí celá řada luxusních restaurací. Okolní ulice jsou známy jako jedna z nejprestižnějších (a nejdražších) adres v největším městě Kanady a místní podniky obvykle nemají o zákazníky nouzi. Jenže pandemie nemoci Covid-19 si i tady (stejně jako u restaurací v Česku) vybírá daň: jediný způsob, jak dostat jídlo k zákazníkům, teď zůstává dovážka.
V centru Toronta sídlí celá řada luxusních restaurací. Okolní ulice jsou známy jako jedna z nejprestižnějších (a nejdražších) adres v největším městě Kanady a místní podniky obvykle nemají o zákazníky nouzi. Jenže pandemie nemoci Covid-19 si i tady (stejně jako u restaurací v Česku) vybírá daň: jediný způsob, jak dostat jídlo k zákazníkům, teď zůstává dovážka.
V centru Toronta sídlí celá řada luxusních restaurací. Okolní ulice jsou známy jako jedna z nejprestižnějších (a nejdražších) adres v největším městě Kanady a místní podniky obvykle nemají o zákazníky nouzi. Jenže pandemie nemoci Covid-19 si i tady (stejně jako u restaurací v Česku) vybírá daň: jediný způsob, jak dostat jídlo k zákazníkům, teď zůstává dovážka.
V centru Toronta sídlí celá řada luxusních restaurací. Okolní ulice jsou známy jako jedna z nejprestižnějších (a nejdražších) adres v největším městě Kanady a místní podniky obvykle nemají o zákazníky nouzi. Jenže pandemie nemoci Covid-19 si i tady (stejně jako u restaurací v Česku) vybírá daň: jediný způsob, jak dostat jídlo k zákazníkům, teď zůstává dovážka.
V centru Toronta sídlí celá řada luxusních restaurací. Okolní ulice jsou známy jako jedna z nejprestižnějších (a nejdražších) adres v největším městě Kanady a místní podniky obvykle nemají o zákazníky nouzi. Jenže pandemie nemoci Covid-19 si i tady (stejně jako u restaurací v Česku) vybírá daň: jediný způsob, jak dostat jídlo k zákazníkům, teď zůstává dovážka.
V centru Toronta sídlí celá řada luxusních restaurací. Okolní ulice jsou známy jako jedna z nejprestižnějších (a nejdražších) adres v největším městě Kanady a místní podniky obvykle nemají o zákazníky nouzi. Jenže pandemie nemoci Covid-19 si i tady (stejně jako u restaurací v Česku) vybírá daň: jediný způsob, jak dostat jídlo k zákazníkům, teď zůstává dovážka.
V centru Toronta sídlí celá řada luxusních restaurací. Okolní ulice jsou známy jako jedna z nejprestižnějších (a nejdražších) adres v největším městě Kanady a místní podniky obvykle nemají o zákazníky nouzi. Jenže pandemie nemoci Covid-19 si i tady (stejně jako u restaurací v Česku) vybírá daň: jediný způsob, jak dostat jídlo k zákazníkům, teď zůstává dovážka.
V centru Toronta sídlí celá řada luxusních restaurací. Okolní ulice jsou známy jako jedna z nejprestižnějších (a nejdražších) adres v největším městě Kanady a místní podniky obvykle nemají o zákazníky nouzi. Jenže pandemie nemoci Covid-19 si i tady (stejně jako u restaurací v Česku) vybírá daň: jediný způsob, jak dostat jídlo k zákazníkům, teď zůstává dovážka.
V centru Toronta sídlí celá řada luxusních restaurací. Okolní ulice jsou známy jako jedna z nejprestižnějších (a nejdražších) adres v největším městě Kanady a místní podniky obvykle nemají o zákazníky nouzi. Jenže pandemie nemoci Covid-19 si i tady (stejně jako u restaurací v Česku) vybírá daň: jediný způsob, jak dostat jídlo k zákazníkům, teď zůstává dovážka.
/ROZHOVOR/ Manželé Radka a Marek Střižíkovi opustili velkoměsto a přestěhovali se do starého domu, bývalého hostince v části Železného Brodu zvané Propastné.
Některé jablonecké restaurace zavedly rozvoz jídel, jiné výdejní okénko. Další provozují obě možné služby. A pak jsou takové, které prostě zavřely. Stav nouze trvá, koronavirus zahnal lidi do domů a bytů.
Kdyby denně nevydávali obědy u okének restaurací, zřejmě by je koronavirová krize už dávno potopila. Majitelé přerovských restaurací si rychle zvykli na nové podmínky a snaží se vyjít lidem vstříc. Velká část podniků dává zájemcům obědy na cestu sebou a někde je i rozvážejí. Počítá se každá utržená koruna.
O tom, jak skončit ze dne na den z celkem slušně placeného místa na úřadu práce, ví v těchto dnech řada číšníků i servírek. Po prvních měsících roku, které patří v restauracích a hospodách tradičně k těm nejslabším, se většina z nich těšila na lepší příjem, otevřené zahrádky a proudění turistů. Jenže ouha. Někteří se tohoto scénáře možná nedočkají.
Do restaurace na Chotěbořsku se vloupal zloděj ve čtvrtek večer. „Do budovy v katastru obce Staré Ransko vnikl před sedmou hodinou,“ upřesnila policejní mluvčí Jana Kroutilová.
Nemají meče a štíty, neovládají magii a nedisponují superschopnostmi, přesto jsou hrdinové. Řeč je o záchranářích, hasičích a dalších členech Integrovaného záchranného systému (IZS), kteří stojí v první linii a všemi dostupnými prostředky bojují s nepřítelem v podobě koronaviru. Vzdát hold a poděkovat jim za nasazení se rozhodla řada restaurací.
Když máš problém, pomáhej druhým a bude ti líp. Zavřená restaurace v Mostě pomáhá v nouzi bezplatně důležitým profesím a vyzývá k tomu další dobrovolníky.
Nemají meče a štíty, neovládají magii a nedisponují superschopnostmi, přesto jsou hrdinové. Řeč je o záchranářích, hasičích a dalších členech Integrovaného záchranného systému (IZS), kteří stojí v první linii a všemi dostupnými prostředky bojují s nepřítelem v podobě koronaviru. Vzdát hold a poděkovat jim za nasazení se rozhodla řada restaurací.
Někteří obyvatelé Kladna se domnívají, že v době karantény kvůli koronaviru přestaly platit běžné vyhlášky vydané magistrátem. Hlídky strážníků kvůli tomu každý den řeší hned několik případů, kdy občané na veřejnosti konzumují alkohol, který si koupili v obchodě. Své jednání omlouvají neukáznění lidé tím, že restaurace jsou uzavřené a že prostě měli jen chuť na pivko. To si ale musí každý vypít doma!
Indický premiér Naréndra Dámodardás Módí vyhlásil v úterý podle CNN úplný zákaz vycházení pro celou zemi. Pokud tomu tak skutečně je, znamená to, že se kvůli koronaviru musí doma zavřít 1,3 miliardy obyvatel Indie. V takovém případě se podle agentury AFP ocitá v karanténě celkem 2,6 miliardy lidí na světě. Což je víc, než kolik jich podle některých zdrojů žilo za druhé světové války.