Říká se, že úspěch restaurace stojí z velké části na kuchyni. Což zní i logicky. Pokud totiž zákazníkům chutná, vracejí se. Spokojený je majitel, poděkování míří ke sporáku, podnik vydělává a funguje. Ovšem sehnat v dnešní době kvalitního kuchaře, který svou práci bere jako poslání a je v práci mezi hrnci spíše srdcařem než pouhým robotem s bílou čepicí, je velký problém.
Říká se, že úspěch restaurace stojí z velké části na kuchyni. Což zní i logicky. Pokud totiž zákazníkům chutná, vracejí se. Spokojený je majitel, poděkování míří ke sporáku, podnik vydělává a funguje. Ovšem sehnat v dnešní době kvalitního kuchaře, který svou práci bere jako poslání a je v práci mezi hrnci spíše srdcařem než pouhým robotem s bílou čepicí, je velký problém.
Jejich příběh se začal psát v roce 2002. Tehdy se manželé Jan a Růžena Kleinerovi rozhodli vydat na nelehkou cestu podnikání. Založili v Žešově, vesnici kousek od Prostějova, pěstitelskou pálenici. Po patnácti letech denodenní úmorné dřiny se jejich destiláty staly světově proslulými. Dnes se jejich výrobky prodávají v USA, Anglii nebo na Novém Zélandu.
/FOTOGALERIE/ Vraždu šestačtyřicetileté servírky z Hospůdky U lišáka v Ostravě-Hrušově vyšetřují od pondělního odpoledne moravskoslezští policisté. Ženu objevila její kolegyně po příchodu do restaurace. Tělo leželo ve skladu v tratolišti krve.
/FOTOGALERIE/ Vraždu šestačtyřicetileté servírky z Hospůdky U lišáka v Ostravě-Hrušově vyšetřují od pondělního odpoledne moravskoslezští policisté. Ženu objevila její kolegyně po příchodu do restaurace. Tělo leželo ve skladu v tratolišti krve.
/FOTOGALERIE/ Vraždu šestačtyřicetileté servírky z Hospůdky U lišáka v Ostravě-Hrušově vyšetřují od pondělního odpoledne moravskoslezští policisté. Ženu objevila její kolegyně po příchodu do restaurace. Tělo leželo ve skladu v tratolišti krve.
/FOTOGALERIE/ Vraždu šestačtyřicetileté servírky z Hospůdky U lišáka v Ostravě-Hrušově vyšetřují od pondělního odpoledne moravskoslezští policisté. Ženu objevila její kolegyně po příchodu do restaurace. Tělo leželo ve skladu v tratolišti krve.
/FOTOGALERIE/ Vraždu šestačtyřicetileté servírky z Hospůdky U lišáka v Ostravě-Hrušově vyšetřují od pondělního odpoledne moravskoslezští policisté. Ženu objevila její kolegyně po příchodu do restaurace. Tělo leželo ve skladu v tratolišti krve.
/FOTOGALERIE/ Vraždu šestačtyřicetileté servírky z Hospůdky U lišáka v Ostravě-Hrušově vyšetřují od pondělního odpoledne moravskoslezští policisté. Ženu objevila její kolegyně po příchodu do restaurace. Tělo leželo ve skladu v tratolišti krve.
Nejdříve chystání, pak umývání nádobí. Stále více Brňanů se chce těmto štědrovečerním radostem vyhnout. Míří proto do restaurací, které nabízí štědrovečerní menu. Kdo se ale rozhodne na poslední chvíli, nemá téměř šanci. Většina restaurací už má místa obsazená. Sváteční obědy ale lidé ještě seženou.
Nejdříve chystání, pak umývání nádobí. Stále více Brňanů se chce těmto štědrovečerním radostem vyhnout. Míří proto do restaurací, které nabízí štědrovečerní menu. Kdo se ale rozhodne na poslední chvíli, nemá téměř šanci. Většina restaurací už má místa obsazená. Sváteční obědy ale lidé ještě seženou.
Pavel Maurer je vydavatelem a autorem průvodce Grand Restaurant, založil také v roce 2007 první festival jídla v naší zemi Prague Food Festival a zimní internetový Grand Restaurant Festival. Jeho Gastronomické Glosy můžete poslouchat od roku 2013 každý víkend na Radiožurnálu Českého rozhlasu.
Jejich příběh se začal psát v roce 2002. Tehdy se manželé Jan a Růžena Kleinerovi rozhodli vydat na nelehkou cestu podnikání. Založili v Žešově pěstitelskou pálenici. Po patnácti letech denodenní úmorné dřiny se jejich destiláty staly světově proslulými. Dnes se jejich výrobky prodávají v USA, Anglii nebo na Novém Zélandu.
Jejich příběh se začal psát v roce 2002. Tehdy se manželé Jan a Růžena Kleinerovi rozhodli vydat na nelehkou cestu podnikání. Založili v Žešově pěstitelskou pálenici. Po patnácti letech denodenní úmorné dřiny se jejich destiláty staly světově proslulými. Dnes se jejich výrobky prodávají v USA, Anglii nebo na Novém Zélandu.
Dana B. byla jednou z nejoblíbenějších servírek v Humpolci. Podle lidí, kteří ji dobře znali, byla zhruba třiapadesátiletá žena nadstandardně milá a ochotná. Ti, kdo navštěvovali hospůdku Na Mlýnku v ulici Na Kasárnách, si ji nemohli vynachválit.
Nikdy není na škodu připomenout si zásady správného stolování. Tím nás provede člověk etikety velmi znalý, její profesionální lektor Daniel Šmíd, který pořádá kurzy oblíbené dospělými i dětmi. Slovo má tedy „arbiter elegantiarum“.
Místo výčepu recepce. V prostorách, kde se připravovaly stovky obědů denně, pak moderní kancelář. V někdejším lokále, kde to večer u stolů pořádně hučelo, stojí světelné vitríny s vlčími máky vypískovanými do skleněných dvířek.
Kdysi vyhlášená olomoucká restaurace U Huberta se během necelého roku proměnila v Komunitní centrum pro válečné veterány. Hrdinové z II. světové války i novodobí veteráni, kteří byli v misích, zde najdou podporu, psychologickou a sociální pomoc.
Nedostatky takového charakteru, že provozovatel sám restauraci uzavřel, než její prostory vyklidí a uklidí, odhalili středočeští hygienici při plánované kontrole podniku na Kutnohorsku nabízejícího pokrmy asijského typu.
Devátého června letošního roku se server Aeronet, anonymně provozovaný internetový server, přihlásil s „bombastickou“ zprávou: „Víme první! Očitý svědek zachytil vykládku migrantů přímo z autobusu v centru Prahy! Arabští a afričtí migranti byli z autobusu vyloženi v tichosti mimo autobusovou stanici, na parkovišti v zastrčené ulici v Karlíně!“ Zprávu provázely fotografie skupiny cizokrajně vyhlížejících lidí na začátku pražské ulice Pernerova poblíž Florence.
Česko je zemí milovníků dobrého jídla, a tím pádem i vynikajících kuchařů. Ne nadarmo se u nás s takovým úspěchem uhnízdily různé kulinářské TV pořady a soutěže. Skvělí kuchaři se u nás ovšem rodili vždy. Pojďme si alespoň některé z nich připomenout.
Původně zde měly stát panelové domy. Jejich plánovaná výstavba však byla na konci 80. let minulého století ze strany státu zrušena. Dnes sem do neudržované zeleně lidé chodí venčit psy nebo běháním provětrávat plíce.
/FOTOGALERIE/ Asijská restaurace v těsné blízkosti pěší zóny a pošty v Trutnově v centru města v sobotu dopoledne vyhořela. Za vznikem požáru stála s největší pravděpodobností nedbalost, když došlo ke vznícení oleje na pánvi a následnému rozšíření požáru. Škoda, kterou plameny napáchaly, byla vyčíslena na 800 tisíc korun. Díky rychlému zásahu hasičů se podařilo uchránit hodnoty představující asi 6 milionů korun. Na místě v Barvířské ulici zasahovalo pět jednotek hasičů. K požáru došlo v přízemí domu, kde se restaurace nachází.
/FOTOGALERIE/ Asijská restaurace v těsné blízkosti pěší zóny a pošty v Trutnově v centru města v sobotu dopoledne vyhořela. Za vznikem požáru stála s největší pravděpodobností nedbalost, když došlo ke vznícení oleje na pánvi a následnému rozšíření požáru. Škoda, kterou plameny napáchaly, byla vyčíslena na 800 tisíc korun. Díky rychlému zásahu hasičů se podařilo uchránit hodnoty představující asi 6 milionů korun. Na místě v Barvířské ulici zasahovalo pět jednotek hasičů. K požáru došlo v přízemí domu, kde se restaurace nachází.
Listopad bez "Krkovičkových" vepřových hodů si občané Kladrub už ani neumí představit. Ani letos je Milan Tolar, majitel Klášterní restaurace, přezdívaný Krkovička nezklamal.
Nejhorší budovou ve městě a ostudou Smetanova nábřeží byl, alespoň podle mínění řady obyvatel Děčína, patnáct let nevyužívaný společenský dům a zájezdní restaurace Atlantik. Díky štědré evropské dotaci byl ale objekt před sedmi lety přestavěn na knihovnu s multifunkčním centrem.
Tři měsíce trvala v jihočeské metropoli zkušební doba, ve které se mělo ukázat, jestli bude nutné některé v noci otevřené prodejny, restaurace a podobné podniky „umravnit“ veřejnou vyhláškou.
Chaloupky –V restaurace Na Ptákově pokračuje letošní festival Chaloupecká opona v posledním listopadovém pátku autorským představením Marka Šmieda Uklízečka.
Je-li toto vydání jakýmsi průvodcem našimi nejlepšími restauracemi a gastronomií vůbec, hodí se připomenout si také zásady správného stolování. Tím nás provede člověk etikety velmi znalý, její profesionální lektor Daniel Šmíd, který pořádá kurzy oblíbené dospělými i dětmi. Slovo má tedy „arbiter elegantiarum“.
Po roce opět přichází přehled a hodnocení nejlepších restaurací na české gastronomické mapě - v režii Pavla Maurera, gurmeta, propagátora kvalitní gastronomie a tvůrce průvodce po restauracích, které rozhodně stojí za návštěvu.
Na bary, restaurace a diskotéky v Uherském Hradišti, Kunovicích, Ostrožské Nové Vsi a v Hluku se zaměřili ze soboty na neděli 24. listopadu uherskohradišťští policisté.
/FOTOGALERIE/ V neděli 24. listopadu zaplnili místní obyvatelé, hasiči a jejich technika prostor před restauraci a obecním úřadem. Na pozvání obce a sboru dobrovolných hasičů se konalo veřejné slavnostní předání nového dopravního hasičského automobilu typu TGE MAN DA – L1Z do užívání jednotce SDH Všechlapy. Této pro místní hasiče významné akce se jako hosté zúčastnili představitelé Středočeského kraje a jeho úřadu, integrovaného záchranného systému okresu, zástupci obcí a hasičského okrsku.
V pátek 22. listopadu se uskutečnilo v restauraci Olympie tradiční setkání aktivu zasloužilých funkcionářů a zasloužilých hasičů Okresního sdružení hasičů ČMS Písek. Jedná se o setkání hasičů – seniorů, kteří svůj život zasvětili dobrovolné požární ochraně.
Už podeváté se sešli zaměstnanci ze všech středisek Arkadie na zaměstnaneckém večírku, jehož účelem je jak vzájemné poznání spolupracovníků v mimopracovním prostředí, tak vzájemné poznání lidí z jednotlivých středisek a pracovišť. Několik let se toto podzimní setkání odehrává v restauraci Vysoký Dům v Dubí – Horské Bystřici.
Brno – Nalili zákazníkům alkoholické nápoje, i když jim ještě nebylo osmnáct let. Kontroloři z České obchodní inspekce Jihomoravského kraje prověřili celkem devět brněnských restaurací nebo provozoven s večerním a nočním provozem, přičemž se zaměřili právě na prodej alkoholu mladistvým. „V sedmi případech obsluha podniku alkohol mladistvým prodala,“ sdělil v pondělí ředitel Inspektorátu pro Jihomoravský a Zlínský kraj Karel Havlíček.
Zatěžkávací zkouškou prošel v sobotu Osek. Přesněji střed obce, neboť v sále sokolovny se konala zemská výstava elitních poštovních holubů. S atraktivní tombolou a stále obsazenou restaurací.
V nakladatelství Vážka právě vyšla knížka pro děti Měsíční pohádky. Václav Vokolek, publicista, výtvarník a pedagog, autor píšící pro děti i pro dospělé, v ní vypráví o Marušce, která nehledá jahůdky, ale pohádky.
Telč - S Hofmistrem, Holomkem, Nádeníkem a Klíčníkem se nově setkají návštěvníci Panského dvora v Telči. Právě tak se jmenují čtyři druhy řemeslných piv, které uvařil místní sládek Marcel Hofman. Do Panské restaurace a pivovaru mohou lidé poprvé zamířit v sobotu 30. listopadu.
Fryštátské podzemí pod karvinskou restaurací Na Bečkách se v pátek stalo jedním z prostředí lehce retro klipu, který v těchto dnech dokončuje karvinská hudební stálice, kapela All Skapone´s. Kapela hraje od roku 2003, letos vydala své čtvrté album a klip k písni Pohádková bude mít premiéru 30. listopadu.
Hřebenový Hotel Labská bouda u Špindlerova Mlýna v Krkonoších bude až do konce dubna příštího roku kompletně uzavřen. Nebude tak fungovat ani restaurace, ani bufet, řekla v pátek ČTK spolumajitelka Labské boudy Klára Sovová. Podle ní s tím musí počítat turisté a lyžaři, kteří vyrazí do této oblasti na hřebenové túry.