Kreativ

ŠTÍTEK: restaurace

Restauraci v Horní Stropnici už obec neprovozuje

Obec Horní Stropnice, která provozovala Restauraci Sportovní halu od poloviny března loňského roku se rozhodla k poslednímu únoru letošního roku ukončit hospodářskou činnost a restaurace je od 1. března 2020 v pronájmu.

Gastro žije! Aktivita chce probudit restaurace v Brně

O návrat restauračních zahrádek, kde si lidé sednou s jídlem nebo kávou v Brně na čerstvém vzduchu i v době nynějších omezení kvůli koronaviru, usilují nadšenci z iniciativy Gastro žije! Jejich cílem je pomoci tamním gastronomickým podnikům, které vláda ze dne na den uzavřela.  

Uzavřené restaurace lákají zloděje

Restaurace jsou v době nouzového stavu prázdné, nicméně začaly přitahovat pozornost zlodějů. Dva takové případy řeší nyní policisté na Příbramsku.

Přes zákaz popíjelo 12 lidí v restauraci na Železnorudsku

Dvanáct lidí mělo zřejmě už tak velkou žízeň, že je nezastavil ani zákaz, který nyní v České republice platí, a rozhodli se ho porušit. Společně popíjeli v restauraci v obci Špičák, navíc si nedělali starosti ani s ochrannými pomůckami. Při příjezdu policie chtěli někteří utéct.

Díky dárcům jídlo zdarma. Pro zdravotníky, seniory i lidi bez domova

/VIDEO/ Zdravotníci pečující o pacienty s koronavirem mají v současnosti ještě přísnější režim než normálně. Během směn si nemohou odběhnout pro jídlo do kantýny natož do restaurace. Personálu z „Covid oddělení“ ve Vinohradské nemocnici usnadňuje život podnik Vinograf. který pro něj díky dárcům vaří od minulého týdne obědy zdarma.

Raut u Zemana: Co je povolené pánům, není dovolené kmánům?

/KOMENTÁŘ LUBOŠE PALATY/ Klánovice bývaly už za první republiky takovým výletním místem Prahy. V létě tu bývalo skoro deset restaurací a hospod. Komunismus většinu z nich, stejně jako zdejší nádherné lázně. zlikvidoval, zbyly jen ty, kam se chodilo na pivo. Po skoro třiceti letech se to jakoby vrátilo zpět, opět jsme tu měli téměř desítku restaurací, často i zahradních, od docela luxusních až po ty, kam se chodilo chodilo tak na utopence a pivo. Teď, po měsíci koronavirových zákazů, všechny bojují o život. Část z nich má otevřené alespoň „okénka“, kde si můžete vyzvednout předem objednané jídlo, nebo nechat s sebou zabalit objednanou hotovku.

Incidentů v ulicích přibývá. Strážníci čelili i napadení

Bezpečnostní a hygienická opatření kvůli hrozící nákaze koronavirem musíme všichni bez výjimky dodržovat. S přibývajícím počtem dní, kdy je Česko v karanténě, ale přibývá incidentů lidí, kteří ochrannou roušku nosit odmítají, mnoha jedincům chybí vzájemné kontakty a také posezení v hospodě. Domácí izolace doléhá také obyvatele Kladenska velmi negativně a problémy již začínají vystupovat na povrch.

Fantiš se dočkal vytouženého Toníčka. Kvůli koronaviru nemohl být u porodu

/ROZHOVOR/ Už jako desetiletý klučina vykřikoval do světa, že jednou bude mít syna Toníčka. Napoprvé to ještě nevyšlo, když mu přítelkyně Monika v roce 2015 porodila dceru Nellinku. V sobotu večer se už ale zlínský fotbalista Antonín Fantiš dočkal. I když kvůli současnému stavu nouze a různým bezpečnostním opatřením proti nákaze koronavirem druhého potomka ještě naživo neviděl, ani u porodu nemohl asistovat. „To je jediné, co mi kazí ten dojem z toho všeho. Je to trošku smutné, ale hlavní je, že jsou oba v pořádku,“ těší bývalého hráče Příbrami, Jablonce nebo Baníku Ostrava.

Neznám vás odněkud? Mistr světa Kaberle rozváží v Torontu jídlo

V centru Toronta sídlí celá řada luxusních restaurací. Okolní ulice jsou známy jako jedna z nejprestižnějších (a nejdražších) adres v největším městě Kanady a místní podniky obvykle nemají o zákazníky nouzi. Jenže pandemie nemoci Covid-19 si i tady (stejně jako u restaurací v Česku) vybírá daň: jediný způsob, jak dostat jídlo k zákazníkům, teď zůstává dovážka.

Restaurace v Olomouci se nevzdávají, "okénky" ale jen mírní ztráty

Vyhlášení nouzového stavu kvůli koronaviru přimělo majitele restaurací a hospod v Olomouckém kraji improvizovat. Někteří ze dne na den zavřeli a netrpělivě očekávají konec mimořádných opatření. Jiní zavedli výdejová okénka nebo na vlastní náklady zajistili rozvoz objednaných jídel.

ČERNÁ A BÍLÁ: Měly by se už otevřít některé obchody a restaurace?

Slovensko zmírnilo karanténní opatření kvůli koronaviru. Měla by naše vláda po prvním dubnu také uvolnit zákazy? Zastánci zmírnění opatření hovoří o tom, že se epidemii podařilo dostat pod kontrolu a ekonomika potřebuje co nejrychleji nastartovat. Odpůrci naopak varují, že skutečný počet nakažených neznáme a nemoc se dosud objevuje v domovech pro seniory i mezi zdravotníky. 

Neznám vás odněkud? Kaberle rozváží jídlo

V centru Toronta sídlí celá řada luxusních restaurací. Okolní ulice jsou známy jako jedna z nejprestižnějších (a nejdražších) adres v největším městě Kanady a místní podniky obvykle nemají o zákazníky nouzi. Jenže pandemie nemoci Covid-19 si i tady (stejně jako u restaurací v Česku) vybírá daň: jediný způsob, jak dostat jídlo k zákazníkům, teď zůstává dovážka.

Neznám vás odněkud? Kaberle rozváží jídlo

V centru Toronta sídlí celá řada luxusních restaurací. Okolní ulice jsou známy jako jedna z nejprestižnějších (a nejdražších) adres v největším městě Kanady a místní podniky obvykle nemají o zákazníky nouzi. Jenže pandemie nemoci Covid-19 si i tady (stejně jako u restaurací v Česku) vybírá daň: jediný způsob, jak dostat jídlo k zákazníkům, teď zůstává dovážka.

Neznám vás odněkud? Kaberle rozváží jídlo

V centru Toronta sídlí celá řada luxusních restaurací. Okolní ulice jsou známy jako jedna z nejprestižnějších (a nejdražších) adres v největším městě Kanady a místní podniky obvykle nemají o zákazníky nouzi. Jenže pandemie nemoci Covid-19 si i tady (stejně jako u restaurací v Česku) vybírá daň: jediný způsob, jak dostat jídlo k zákazníkům, teď zůstává dovážka.

Neznám vás odněkud? Kaberle rozváží jídlo

V centru Toronta sídlí celá řada luxusních restaurací. Okolní ulice jsou známy jako jedna z nejprestižnějších (a nejdražších) adres v největším městě Kanady a místní podniky obvykle nemají o zákazníky nouzi. Jenže pandemie nemoci Covid-19 si i tady (stejně jako u restaurací v Česku) vybírá daň: jediný způsob, jak dostat jídlo k zákazníkům, teď zůstává dovážka.

Neznám vás odněkud? Kaberle rozváží jídlo

V centru Toronta sídlí celá řada luxusních restaurací. Okolní ulice jsou známy jako jedna z nejprestižnějších (a nejdražších) adres v největším městě Kanady a místní podniky obvykle nemají o zákazníky nouzi. Jenže pandemie nemoci Covid-19 si i tady (stejně jako u restaurací v Česku) vybírá daň: jediný způsob, jak dostat jídlo k zákazníkům, teď zůstává dovážka.

Neznám vás odněkud? Kaberle rozváží jídlo

V centru Toronta sídlí celá řada luxusních restaurací. Okolní ulice jsou známy jako jedna z nejprestižnějších (a nejdražších) adres v největším městě Kanady a místní podniky obvykle nemají o zákazníky nouzi. Jenže pandemie nemoci Covid-19 si i tady (stejně jako u restaurací v Česku) vybírá daň: jediný způsob, jak dostat jídlo k zákazníkům, teď zůstává dovážka.

Neznám vás odněkud? Kaberle rozváží jídlo

V centru Toronta sídlí celá řada luxusních restaurací. Okolní ulice jsou známy jako jedna z nejprestižnějších (a nejdražších) adres v největším městě Kanady a místní podniky obvykle nemají o zákazníky nouzi. Jenže pandemie nemoci Covid-19 si i tady (stejně jako u restaurací v Česku) vybírá daň: jediný způsob, jak dostat jídlo k zákazníkům, teď zůstává dovážka.

Neznám vás odněkud? Kaberle rozváží jídlo

V centru Toronta sídlí celá řada luxusních restaurací. Okolní ulice jsou známy jako jedna z nejprestižnějších (a nejdražších) adres v největším městě Kanady a místní podniky obvykle nemají o zákazníky nouzi. Jenže pandemie nemoci Covid-19 si i tady (stejně jako u restaurací v Česku) vybírá daň: jediný způsob, jak dostat jídlo k zákazníkům, teď zůstává dovážka.

Neznám vás odněkud? Kaberle rozváží jídlo

V centru Toronta sídlí celá řada luxusních restaurací. Okolní ulice jsou známy jako jedna z nejprestižnějších (a nejdražších) adres v největším městě Kanady a místní podniky obvykle nemají o zákazníky nouzi. Jenže pandemie nemoci Covid-19 si i tady (stejně jako u restaurací v Česku) vybírá daň: jediný způsob, jak dostat jídlo k zákazníkům, teď zůstává dovážka.

Výdej jídla u "restauračních okének"? Jedna z cest k záchraně. Co na to Přerov?

Kdyby denně nevydávali obědy u okének restaurací, zřejmě by je koronavirová krize už dávno potopila. Majitelé přerovských restaurací si rychle zvykli na nové podmínky a snaží se vyjít lidem vstříc. Velká část podniků dává zájemcům obědy na cestu sebou a někde je i rozvážejí. Počítá se každá utržená koruna.

Těžká doba pro majitele restaurací i číšníky. Někteří už jsou na úřadu práce

O tom, jak skončit ze dne na den z celkem slušně placeného místa na úřadu práce, ví v těchto dnech řada číšníků i servírek. Po prvních měsících roku, které patří v restauracích a hospodách tradičně k těm nejslabším, se většina z nich těšila na lepší příjem, otevřené zahrádky a proudění turistů. Jenže ouha. Někteří se tohoto scénáře možná nedočkají.

FOTO: Koronaviru navzdory. Restaurace vaří dál a zdarma pro záchranáře

Nemají meče a štíty, neovládají magii a nedisponují superschopnostmi, přesto jsou hrdinové. Řeč je o záchranářích, hasičích a dalších členech Integrovaného záchranného systému (IZS), kteří stojí v první linii a všemi dostupnými prostředky bojují s nepřítelem v podobě koronaviru. Vzdát hold a poděkovat jim za nasazení se rozhodla řada restaurací.

FOTO: Koronaviru navzdory. Restaurace vaří dál a zdarma pro záchranáře

Nemají meče a štíty, neovládají magii a nedisponují superschopnostmi, přesto jsou hrdinové. Řeč je o záchranářích, hasičích a dalších členech Integrovaného záchranného systému (IZS), kteří stojí v první linii a všemi dostupnými prostředky bojují s nepřítelem v podobě koronaviru. Vzdát hold a poděkovat jim za nasazení se rozhodla řada restaurací.

Městské vyhlášky platí i v době karantény, upozorňují strážníci

Někteří obyvatelé Kladna se domnívají, že v době karantény kvůli koronaviru přestaly platit běžné vyhlášky vydané magistrátem. Hlídky strážníků kvůli tomu každý den řeší hned několik případů, kdy občané na veřejnosti konzumují alkohol, který si koupili v obchodě. Své jednání omlouvají neukáznění lidé tím, že restaurace jsou uzavřené a že prostě měli jen chuť na pivko. To si ale musí každý vypít doma!

Třetina světa je kvůli koronaviru "pod zámkem". Karanténa přepisuje dějiny

Indický premiér Naréndra Dámodardás Módí vyhlásil v úterý podle CNN úplný zákaz vycházení pro celou zemi. Pokud tomu tak skutečně je, znamená to, že se kvůli koronaviru musí doma zavřít 1,3 miliardy obyvatel Indie. V takovém případě se podle agentury AFP ocitá v karanténě celkem 2,6 miliardy lidí na světě. Což je víc, než kolik jich podle některých zdrojů žilo za druhé světové války.

Pivovary zatím ztráty ani nesčítají. Budou obrovské

Produkce piva je v ohrožení. Se zavřenými restauracemi a hospodami jde ruku v ruce také nižší odbyt. Někde situaci řeší tím, že pivo více plní do lahví a plechovek, samospásné to ale není. Vzniklé ztráty zvýšený odbyt národního moku zabaleného do jiného obalu, než sudu, nespasí.

Pivovar Ferdinand zastavil výrobu zlatavého moku

/FOTOGALERIE/ Skutečně hodně citelně se situace kolem uzavření hospod a restaurací dotkla jediného většího producenta piva na Benešovsku, Pivovaru Ferdinand. „Benešovské pivo přišlo o zásadní distribuční kanály. Hospody a restaurace jsou zavřené,“ řekl jednatel Pivovaru Ferdinand Petr Dařílek s tím, že další vývoj je nepředvídatelný.

Pivovary čelí svízelné situaci. Hlavně ty orientované na zásobování restaurací

Není pivovar jako pivovar. Zatímco jedna skupina „prosperuje“ – byť toto označení je nutné brát v této době s rezervou – i v čase koronaviru, jedna je takřka před kolapsem. Není totiž pivovar jako pivovar. Pokud jejich hlavním odbytištěm byly restaurace a hospody, jejich majitelé nyní řeší velkou otázku, co v současné situaci dělat. Minipivovary, které ale zásobují spíše koncové zákazníky, jsou relativně v klidu. Některým se navíc jejich odbyt dokonce mírně zvýšil.