Kreativ

ŠTÍTEK: rozhlas

Od roku 2013 jsou Srdcerváči projektem Nadačního fondu pro podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením.

Kolínská firma koupí rockového stolu pomohla Srdcerváčům

Kolín – Od roku 2013 jsou Srdcerváči projektem Nadačního fondu pro podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením a každý rok představují pětici odvážných lidí, které spojuje zdravotní postižení, ale přitom se nebojí se životem porvat a plní si své osobní i profesní sny.

Kia Rio.

Nová Kia Rio má české ceny. Kolik stojí?

Nová Kia Rio vstupuje na český trh. A to samozřejmě znamená také odhalení kompletního ceníku. Novinka oproti odcházející generaci drobně podražila, ovšem v základu nyní dostane vyšší výbavu.

Jiří Charvát, majitel sbírky rádií, gramofonů i historických notebooků.

Otvíráme! Do vzniku nového muzea na Prostějovsku chybí týden

Dobrochov – Už jen něco přes týden zbývá do otevření nového muzea v Dobrochově. Lidem přiblíží vývoj rádií, počítačů a televizí. Zakladatelem muzea je Dvacetiletý Jiří Charvát, který historickou i současnou elektroniku sbírá. A jak potvrdil Deníku, do budoucí expozice nadále přibývají nové exponáty.

Muzeum v Přimdě

Muzeum zachránilo malovanou skříň, kterou někdo vyhodil

Přimda – Muzeum v Přimdě je muzeem vysloveně regionálním a zaměřuje se na exponáty, které dříve byly věcmi mnohdy všedními, na předměty každodenní potřeby. Muzeum se po loňské premiéře a slavnostním otevření pro veřejnost nyní připravuje na letošní sezónu.

Dům seniorů Chodov - Anna Rousková

Anna Rousková: Viděla, jak na Emauzy začaly padat bomby

Praha /ROZHOVOR, FOTOGALERIE/- Anna Rousková je rozená Pražačka. Třicet let strávila jako sboristka v Národním divadle a podle jejích slov si tu nikdo žádné servítky nebral. Ať už byl u moci kdokoli. Přesto léta plná bojů a nečekaných zvratů přinesla i jí do cesty nejrůznější překážky.

Ilustrační foto

Strážníci načapali jednoho zloděje při činu, dalšího dostihli na ulici

Znojmo – Téměř na místě činu přistihli znojemští strážníci v noci na čtvrtek muže, který kradl ve klenotnictví v centru Znojma. „Vyjeli jsme po oznámení očitého svědka. Díky kamerovému systému a všímavým lidem jsme podezřelého dostihli za rohem v Horní České ulici. Při prokazování totožnosti muži z kapsy vypadla jedna z ukradených krabiček s klenoty," sdělil Petr Hladký z městské policie. Zadrženého poté strážníci předali policistům.

Američtí výrobci hraček Mattel a Hasbro jednají o možné fúzi. Ilustrační foto.

Poškozují psychiku, vyvolávají zájem o sex. Rusko hračky zakáže

Týmy psychologů a specializované laboratoře mají v Rusku a v některých sousedních zemích analyzovat hračky, které mohou poškodit dětskou psychiku nebo "vyvolat zájem o sex". Podle rozhlasové stanice Echo Moskvy zřejmě pozornosti kontrolorů neujde ani panenka Barbie, která prý může u dětí vyvolat komplexy.

EMIL FIALA začal domečky vyřezávat před dvěma lety. Teď je vystavuje v černošínském muzeu.

Vyřezávám i pro děti a mám radost, že ony mají radost

Černošín – Černošínské muzeum získalo do své expozice na nějaký čas nové přírůstky v podobě vyřezávaných domečků. Ty do expozice přivezl 74letý Emil Fiala ze Stříbra, kde tento plzeňský rodák žije od roku 1965 se svou manželkou Maruškou.

Miroslav Bobek, ředitel pražské zoo.

Ředitel pražské zoo Miroslav Bobek slaví padesátiny

Praha - Padesátiny oslaví 10. února novinář a manažer Miroslav Bobek, který se v roce 2010 stal 16. ředitelem pražské zoo. Před nástupem do funkce pracoval tento vystudovaný ornitolog v Českém rozhlase a proslul jako autor a vedoucí projektu Odhalení, který sledoval život goril v pražské zoo, a dalších přírodovědeckých projektů.

Budova sídla Rádia Svobodná Evropa.

Rádio Svobodná Evropa vysílá z Prahy nepřetržité zpravodajství v ruštině

Praha - Americká rozhlasová stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL) v úterý v Praze zahájila čtyřiadvacetihodinové vysílání v ruštině, které má rusky mluvícím posluchačům nabídnout alternativu za ruská státem kontrolovaná média. Agentuře Reuters to řekl výkonný redaktor kanálu Kenan Aliyev.

Michel Fleischmann s manželkou Kateřinou Lojdovou.

Mediální manažer Michel Fleischmann slaví pětašedesátiny

Praha - Pětašedesáté narozeniny oslaví 8. února podnikatel a manažer Michel Fleischmann. Dlouholetý prezident mediální skupiny Lagardere Active ČR, která vlastní mimo jiné rádia Evropa 2 a Frekvence 1, je jednou z nejvlivnějších osobností české mediální scény.

Ptačí chřipka zasáhla Hlásnou Třebaň

Veterináři utratili drůbež z nakaženého chovu

Hlásná Třebaň - O víkendu bylo v republice potvrzeno pět nových ohnisek ptačí chřipky, jedno z nich se nachází v Hlásné Třebani, a to na pozemku u řeky Berounky. Likvidace nakaženého chovu zde začala ve třináct hodin.

Kdo si hraje, nezlobí 2 v Bolešinech

FOTOGALERIE: Kluci v Bolešinech nezlobili

Bolešiny - Hlavně klukům libovolného věku byla určena sobotní akce v bolešinském kulturním domě. Jmenovala se Kdo si hraje, nezlobí a pořádal ji Modelklub Bolešiny.

Ilustrační foto.

Výpadky elektřiny, vyvrácené stromy. Jihozápad Francie ochromila ničivá bouře

Jihozápadní Francii dnes zasáhla silná bouře, která přerušila dodávky elektřiny, narušila silniční a vlakovou dopravu, porážela stromy a způsobila další škody. Bouře, kterou ráno provázely vichry o rychlosti až 150 kilometrů v hodině, může v průběhu dne ještě zesílit, varovala dopoledne meteorologická služba Météo-France.

Člen vojenské hlídky u vchodu do muzea Louvre v centru Paříže dnes podle policie postřelil muže, který dvojici vojáků za pokřiku Alláhu akbar (arabsky Bůh je veliký) napadl nožem.

Slavný Louvre se po teroristickém útoku opět otevřel veřejnosti

Pařížské muzeum Louvre, které úřady v pátek uzavřely po teroristickém útoku údajného Egypťana, byl dnes dopoledne opět otevřen pro návštěvníky. Podle agentury AFP přišel stejně velký počet zájemců jako obvykle. V objektu oblíbeném turisty bylo v době incidentu kolem 1200 osob. Nikomu se nic nestalo, lidé jen museli čekat několik hodin na to, až pyrotechnici odvolají poplach kvůli možné pumové hrozbě.

Ilustrační snímek.

Pokud uslyšíte sirénu, bude to (nejspíš) zkouška

/ANKETA/ „Zkouška sirén. Právě proběhla zkouška sirén." Hlášení slýcháme spolu s pronikavým zvukem sirén v poledne každou první středu v měsíci. Jak ale poznáte, že to zkouška není? Víte, co máte dělat? Opustit domov? Najít kryt?

Návštěva kosmetičky. V dílnách se Jarmila Pobišová zapojuje do různých činností. Využila i služeb kosmetičky.

Chodit sama s bílou holí je velký problém

Chodov - Představte si, že jdete po chodbě, po níž chodíte denně několikrát, a někdo vám do cesty postaví třeba kbelík s vodou. Většinou se mu vyhnete, protože ho včas zbystříte. Teď si ale představte, že jste v tu chvíli zaneprázdněni třeba čtením v papírech nebo v mobilu. Anebo je na chodbě tma. Podobné situace musí nevidomí řešit dnes a denně. Do sociálně terapeutických dílen v Chodově začala v dubnu loňského roku chodit i Jarmila Pobišová, která má právě s prostorovou orientací velký problém.

Petr Pithart.

Fond budoucnosti udělil Česko-německé novinářské ceny

Praha - Česko-německý fond budoucnosti v neděli večer v pražském Veletržním paláci poprvé rozdělil Česko-německé novinářské ceny reportérům, kteří svými příspěvky pomohli porozumění mezi oběma státy. Oceněny byly tři české a tři německé reportáže, jejichž autoři informovali o dění na opačné straně hranice.

Ve Francově Lhotě si pochutnali na obecní zabijačce.

FOTO, VIDEO: Zabijačka ve Francově Lhotě přilákala mlsné jazyky

Francova Lhota - Vykročit ráno z domu s prázdným žaludkem pro mě nepřichází v úvahu. Vsadím se ale, že ve Francově Lhotě dnes doma nesnídá nikdo. U místního Ranče U Zvonu se totiž koná už 7. ročník Zabijačkového dne. Po půl osmé i já nasedám do auta a vyrážím vstříc vepřovým hodům.

Karel Svoboda s rodinou

Před deseti lety spáchal Karel Svoboda sebevraždu

Mezi umělci, kteří utvářeli podobu české populární hudby, patřilo důležité místo Karlu Svobodovi. Psát písničky začal už počátkem 60. let, kdy hrál v kapele Mefisto, jeho první velký hit ale ovládl rádia teprve v roce 1968, kdy Karel Gott nazpíval Lady Carneval. Svoboda skládal i pro další interprety, psal filmovou hudbu a muzikály. Jeho kariéra skončila před deseti lety, 28. ledna 2007, když spáchal na zahradě své vily v Jevanech sebevraždu.

Lukáš Rešetár se v zápase proti Helasu zasloužil o polovinu gólů svého týmu. Tři vstřelil, na další dva nahrával.

Chrudim čepovala v Brně desítku

Brno – Dohrávka 10. kola nejvyšší CHANCE Futsal ligy neodstartovala pro Chrudimské zrovna příznivě, z nepříznivého stavu se ale mistr vyhrabal velmi rychle a s velkou jistotou utkání nakonec ovládl. ERA-PACK ještě v první půli otočil skóre ve svůj prospěch a ve druhém poločase šesti vstřelenými brankami definitivně srazil odpor Helasu. Hattrick zaznamenal kapitán chrudimského celku Lukáš Rešetár.

Ilustrační foto

Na Berounsko padá smog, ve školkách ruší vycházky

Berounsko - Smog sužuje už několik dnů řadu míst v České republice, patří mezi ně i Berounsko. V regionu byla vyhlášená smogová situace, v tomto případě meteorologové společně s lékaři doporučují omezení pobytu venku citlivějším osobám, lidem s chronickými onemocněním, seniorům a dětem.

Ilustrační foto

Na Berounsko padá smog, ve školkách ruší vycházky

Berounsko - Smog sužuje už několik dnů řadu míst v republice, patří mezi ně i Berounsko. Včera byla v regionu vyhlášená smogová situace, v tomto případě meteorologové společně s lékaři doporučují omezení pobytu venku citlivějším osobám, lidem s chronickými onemocněním, seniorům a dětem.

Zpěvák a rodák z Chebu Hynek Tomm.

Hynek Tomm připravuje novou desku

Cheb - Zpěvák a rodák z Chebu Hynek Tomm začal pracovat na nových písních. I když před časem vydal nové CD a natočil i novou píseň s jedním z chebských rádií, nelení a pravidelně usedá do hudebního studia. Ačkoliv žije momentálně v Praze, do Chebu se pravidelně vrací za rodinou.

Jeep Wrangler v úpravě Voltron.

Jeep Wrangler jako oběť tuningu. Jak se vám líbí?

Jeep Wrangler má sice mnoho lidí jako ukazatel sociálního statutu a životního stylu, nicméně to nic nemění na tom, že se jedná hlavně o funkční off-road bez příkras. Najdou se však i tací, kteří právě tohle auto chtějí "přikrášlit".

Tragická dopravní nehoda v Orlové-Lazích.

Chtěl by vrátit čas a život, který vzal kamarádovi

Krásný letní den, při kterém si dva mladíci v autě užívali rychlou jízdu s hlasitě puštěnou oblíbenou písničkou z rádia, se během okamžiku změnil v tragédii. Jeden je mrtvý, druhý má do smrti zpackaný život.

Ilustrační foto.

Nemít rád hudbu je neurologická záležitost

New York - Mnozí lidé pokládají hudbu za jedno z největších životních potěšení. Jiným ale připadá, že je to… o ničem. Averze vůči hudbě jakéhokoli stylu se může zdát stejná, jako by někdo neměl rád štěňátka, zmrzlinu nebo sluníčko. Ale ne každého nabije energií, když si v rádiu naladí hudební stanici. Ve skutečnosti může neschopnost čerpat potěšení z hudby vycházet z neurologického stavu, který je známý jako muzikální anhedonie.

Ilustrační foto

Německo chce deportovat uprchlíky do Řecka: Řecko i Itálie se děsí

Berlín/Atény - Německo plánuje od poloviny března vracet zase do Řecka některé žadatele o azyl. Organizace na pomoc uprchlíkům jsou záměrem Berlína zděšené, napsal zpravodajský portál Deutsche Welle. Podle německého rádia panuje v řeckých táborech pro běžence humanitární krize. Atény nedávno snahu o obnovu dublinských migračních pravidel kritizovaly a pohrozily vytvořením opoziční skupiny v EU.

Ilustrační foto.

Na Ukrajině zakázali poslední ruskou televizi

Kyjev/Moskva - Ukrajinské úřady zakázaly šířit vysílání ruské televize Dožď, která se ve své vlasti těší pověsti nezávislého média, kritického k současnému režimu. Uvedl to deník Ukrajinska pravda. Dožď byl až dosud na Ukrajině dostupný v placených kabelových sítích jako poslední z ruských televizí.

NEŠTĚSTÍ. ŘIDIČ (vpravo vedle svého obhájce) u soudu projevil lítost.

Za smrt dvou chodců dva roky vězení

Dva roky vězení za smrt dvou chodců. Takový trest si ve čtvrtek vyslechl Jiří Smolka (45 let) z Ostravy, který vloni v lednu srazil na přechodu dva seniory.

Dokumenty o Chartě 77.

Před 40 lety vyšel v Rudém právu článek Ztroskotanci a samozvanci

Praha - Článek Ztroskotanci a samozvanci, hanobící text Charty 77 a její signatáře, který vyšel v Rudém právu před 40 lety, 12. ledna 1977, byl součástí rozsáhlé propagandistické kampaně, již tehdejší režim rozpoutal proti signatářům tohoto dokumentu. Signatáře charakterizoval jako „sluhy a agenty imperialismu, zaprodance či sionisty."