Kreativ

ŠTÍTEK: rozhlas

Karel Kryl při svém koncertu v Teplicích

Ke Krylovu odkazu se hlásí i dezinformační scéna. S jejími názory by nesouzněl

Skutečnost, že si letos jen v krátkém časovém rozmezí připomínáme 30 let od úmrtí Karla Kryla a 80 let od jeho narození, ukázala také to, že ke Krylovu odkazu se dnes hlasitě hlásí i lidé, s nimiž by se za svého života pravděpodobně neshodl. Titíž lidé se dnes rádi hlásí k současným postojům Jaromíra Nohavici – k jehož minulosti se Kryl sám stavěl kriticky.

Kavárna Savoy se pod vedením DJ Zdeňka Steigera (na snímku) připravuje na páteční premiéru diskoték pro lidi nad třicet.

Proměna Savoye. Legenda DJ Steiger tam od pátku bude hrát pro lidi nad třicet

/VIDEO/ Kam si máme zajít zatancovat? Tady v Ústí není nic pro starší a pokročilé. Prostě, osoba nad třicet aby seděla doma, protože v klubech si připadá mezi tou mládeží nepatřičně. S podobnými stížnostmi se mezi známými i na Facebooku setkával Ústečan Zdeněk Steiger. Tak se rozhodl, že bude každý pátek a sobotu večer hrát pro lidi nad třicet let. V kavárně Savoy v Paláci Jordán připravil dokonce i taneční parket s lasery a kouřovou show.

Režisér rozhlasové adaptace románu Válka světů Orson Welles

Monstra z Marsu zabíjejí lidi, znělo z rádia. Válka světů vyvolala v USA paniku

Přesně před 85 lety americká rozhlasová stanice CBS odvysílala dramatizaci vědecko-fantastického příběhu Válka světů. Událost se zapsala do dějin - hra totiž připomínala skutečné zpravodajství a někteří posluchači uvěřili, že na území Spojených států přistáli vraždící mimozemšťané. Všeobecnou paniku, která údajně nastala, si ale noviny druhý den tak trochu vymyslely.

Yvonne Přenosilová.

KVÍZ: Yvonne Přenosilová milovala syna, hudbu i rádio. Zavzpomínejte na ikonu

Pěvecká legenda 60. let Yvonne Přenosilová zemřela v pondělí 11. září. Kariéru startovala na počátku 60. let v divadle Semafor, kam dělala konkurz. Shodou okolností ho zvěčnil ve stejnojmenném filmu režisér Miloš Forman. S písní La Malagueña se tehdy sice neprosadila, všiml si jí ale skladatel Karel Mareš, který ji vybral do skupiny Olympic. Ta v sezóně 1963 - 1964 vystupovala v Semaforu s pásmem Ondráš, a tak se Yvonne objevila poprvé na zdejším jevišti. 

Generál William Platt při inspekci svých jednotek

Krásná a zákeřná. Gertie z Berlína za války chytře demoralizovala vojáky USA

Je to jeden z téměř zapomenutých válečných příběhů. Před 2. světovou válkou byla Gertrude Hahnová (rozená Němka žijící od tří let v USA) vzornou americkou středoškolačkou, jež za svůj přístup ke studiu i k občanství získala dokonce cenu. V roce 1938 se však vrátila do Německa – a po vstupu Ameriky do války začala z Berlína vysílat nacistickou propagandu určenou k demoralizaci amerických vojáků. Odhalena byla právě před 80 lety, 22. srpna 1943.

Historická i raritní rádia a televizory vystavují v Muzeu Bojkovska.

VIDEO: Raritní rádia i televize. V Muzeu Bojkovska vystavují historické skvosty

Výběr sedmi desítek rozhlasových a televizních přijímačů, které byly v minulosti k dostání na československém a českém trhu, je až do konce letošního roku k vidění v Muzeu Bojkovska v Bojkovicích. Výstava je věnována 100. výročí vysílání rozhlasu a 70. výročí zahájení televizního vysílání v tehdejším Československu.

Historická i raritní rádia a televizory vystavují v Muzeu Bojkovska.

VIDEO: Historická i raritní rádia a televizory vystavují v Muzeu Bojkovska

Výběr sedmi desítek rozhlasových a televizních přijímačů, které byly v minulosti k dostání na československém a českém trhu, je až do konce letošního roku k vidění v Muzeu Bojkovska v Bojkovicích. Výstava je věnována 100. výročí vysílání rozhlasu a 70. výročí zahájení televizního vysílání v tehdejším Československu.

Divokej Bill. Václav Bláha vepředu v šedé mikině, Roman Procházka první zprava v zelené kostkované košili

Divokej Bill: Už nejsme mladí floutkové, ale chceme si každou akci užít naplno

Skupina Divokej Bill letos slaví pětadvacet let od svého vzniku. U té příležitosti vyrazila začátkem června na turné po České republice, které čítá příznačných dvacet pět zastávek. Zní na něm i novinky z aktuálního alba Bazilišek, jehož prostřednictvím Billové dokládají, že neztrácejí nic ze své typické melodičnosti a zpěvnosti. Oslavy završí speciálním koncertem v pražské O2 areně, který je naplánován na 19. ledna 2024. 

Zdeněk Levý byl ředitelem plzeňského rozhlasu šestnáct let.

Rozhlasová práce je návyková, říká bývalý ředitel plzeňského rozhlasu

Ředitelem Českého rozhlasu Plzeň byl Zdeněk Levý celých šestnáct let a byl tak jedním z nejdéle sloužících regionálních rozhlasových ředitelů. Ve stejné stanici, tehdy Československém rozhlasu v Plzni, svoji mediální kariéru také začínal, když v roce 1973 vyhrál konkurz na pozici redaktora. Svoji rozhlasovou kariéru ukončil v loňském roce. V médiích však zůstává nadále, protože před několika dny byl zvolen předsedou Syndikátu západočeských novinářů.

Slet čarodějnic ve Žraloku v rockovém hávu se skupinami Alkehol a Traktor. 29.4. 2023

ROZHOVOR: Fanoušci jsou hnacím motorem Traktoru, říká zpěvák Martin Kapek

Vyprodávají sály, stadiony a amfiteátry. Rocková kapela Traktor se v posledních letech nese na vlně úspěchu, ale její zakladatel a frontman Martin Kapek stojí nohama pevně na zemi. V exkluzivním rozhovoru pro Deník poodhalil jak vznikl největší hit Letokruhy, nebo proč se Traktoři nehrají v komerčních rádiích.

Nemocná Johanka s rodinou.

VIDEO: Hitrádio Orion předalo nemocné Johance šek na 100 tisíc korun

Nejposlouchanější moravská rozhlasová stanice Hitrádio Orion, které patří do mediální skupiny Media Bohemia, předalo v rámci své adventní kampaně Šťastný nový rok 100 000 korun rodičům šestileté Johanky. Ta přišla na svět s krutým Hay Wells Syndromem, to znamená že se narodila s popálenou hlavičkou, zády i končetinami, a celý život bude bojovat s infekcemi kůže. Další pomoc nabídli sami posluchači rádia.

Moderátorka Zorka Hejdová.

Jak to dělá, že je tak dobrá? Zorka Hejdová má přes 300 tisíc sledujících

Zorka Hejdová začínala v rádiu. Jedenáct let uváděla Snídani s Novou. Z velkých projektů provázela také soutěží SuperStar a loni jste ji jistě zaregistrovali díky reality show Love Island. Paralerně s tím ovšem už léta pracuje na své kariéře influencerky. A daří se jí. Na Instagramu ji sleduje přes 310 tisíc lidí. 

Jakub Herman

Po tom, čím jsem si prošel, mi hokej nechybí, říká otevřeně Herman

Rok 2022 otočil Jakubu Hermanovi život vzhůru nohama. Bývalý extraligový hokejista Olomouce či Zlína se zasnoubil, s přítelkyní Nikolou čekají příchod prvního potomka. Do toho se útočník se dvěma reprezentačními starty nedohodl v prvoligovém Přerově na nové smlouvě a v té době přišla možná ta vůbec největší změna. Ve třiceti letech si Jakub Herman zvyká na život bez profesionálního sportu, na nové zaměstnání. A je spokojený, i díky hudbě a kapele, s níž prorazil do rádia i na televizní obrazovky.

Jakub Herman

Po tom, čím jsem si prošel, mi hokej nechybí, říká otevřeně Herman

/ROZHOVOR/ Rok 2022 otočil Jakubu Hermanovi život vzhůru nohama. Bývalý extraligový hokejista Olomouce či Zlína se zasnoubil, s přítelkyní Nikolou čekají příchod prvního potomka. Do toho se útočník se dvěma reprezentačními starty nedohodl v prvoligovém Přerově na nové smlouvě a v té době přišla možná ta vůbec největší změna. Ve třiceti letech si Jakub Herman zvyká na život bez profesionálního sportu, na nové zaměstnání. A je spokojený, i díky hudbě a kapele, s níž prorazil do rádia i na televizní obrazovky.

Kladenský muzikant Jary Tauber vydal nový klip a stal se objevem roku.

Obrazem: Kladenský muzikant Jary Tauber vydal nový klip a stal se objevem roku

Kladenský kytarista, zpěvák a skladatel Jary Tauber, který je čerstvým držitelem hudebního ocenění Objev roku, vydal letos na jaře své debutové album Tolikrát. Nechybí na něm ani stejnojmenná rocková píseň postavená na kytarovém riffu, na které se spolu s ním podílel Petr Janda. Právě s frontmanem skupiny Olympic Tauber absolvoval i úspěšné turné po USA, Austrálii a Novém Zélandu. Dynamickou skladbu hrají i rádia.

Rozhlasový vysílač. Ilustrační foto.

Digitální vysílání rozhlasu se rozšířilo u Prahy i na Rakovnicku

Dva z osmi vysílačů digitálního rozhlasového vysílání v síti DAB+ Českého rozhlasu, které nově spustily České Radiokomunikace (CRA), jsou ve středních Čechách. Působí v lokalitách Rakovník a Čelákovice (s umístěním v Mochově); v obou případech s vysíláním v rámci kanálu 12 C.

Letní zahrádka Cavalo v prostějovském Biokoridoru Hloučela a její hudební projekce v létě 2022.

Konec hudby na Hloučele? Na Cavalu i U Maříků mají zákaz hraní

Provozovatelé oblíbených letních občerstvení v Biokoridoru Hloučela dostali úřední zákaz hudební projekce. Týká se to zahrádek Cavalo a U Maříků. Úřední zákaz vydal prostějovský stavební úřad. Provozovatelé považují situaci za cílený útok na jejich podnikání.

Píseň Killing in the Name od skupiny Rage Against the Machine hraje kanadské rádio ve smyčce již víc než 24 hodin. O důvodech, proč tomu tak je, se spekuluje.

Internet řeší záhadu: V kanadském rozhlase hraje bez přestání jedna píseň dokola

Ve středu brzy ráno místního času začal někdo na popové a softrockové stanici v kanadském Vancouveru hrát píseň Killing in the Name od skupiny Rage Against the Machine a ještě nepřestal. Do pravého poledne zazněla píseň na rádiu Kiss 104,9 FM celkem stokrát, což vyvolalo na internetu spekulace, že je tato smyčka protestem proti propouštění zaměstnanců.

Létání s volnými, neřízenými modely má ovšem i dnes mnoho příznivců, ať už jde o házedla, větroně, „motorové“ modely poháněné silou stočeného gumového svazku či motorkem na oxid uhličitý, nebo letadélka s miniaturními spalovacími motory.

Vzhůru k obloze. Nadšenci do balzových křídel tráví v dílnách stovky hodin

Modely letadel patří do velké rodiny letectví a nikdy z ní nemohou být vyobcovány. Malá letadla, chcete-li letadélka, jsou totiž v jejím rodokmenu na samém počátku. Právě na nich se prakticky potvrdily fyzikální principy, které platí pro velké letouny – s tou výhodou, že člověk ještě nedával všanc vlastní zadek. Modelářství je však zároveň samostatnou leteckou sférou, která se dělí do desítek disciplín. Všechny mají jedno společné – vášnivé zaujetí, které si v ničem nezadá s vášní pro létání se skutečnými letadly.

Fotka Moderátoři rádia GPOA_OA2: Jiří Okoš a Michaela Šprtová.

Písničky na přání i učitelům za trest: studenti ve Znojmě spustili vlastní rádio

Ahoooj, tady vaši moderátoři Míša a Jirka! Pozdrav, na který si nově zvykají studenti střední školy ve Znojmě. Každý pátek o velké přestávce je tak zvou k studentskému rozhlasovému vysílání moderátoři druhého ročníku Gymnázia, Střední pedagogické školy, Obchodní akademie a Jazykové školy Znojmo. Novinka se rychle ujala díky nadšencům z oboru obchodní akademie i učiteli Ivo Janskému.

Štěpánka Saadouni.

Mámo, zatop

Pan Švestka z Vysočiny vždycky poslouchal vrchnost. S uchem u rádia a nosem na obrazovce poslechl výzvu vlády a senátora Pavla Fischera, aby si Češi přestali přetápět, protože tím podporují Putina.

Kapela GAIA má za sebou úspěšný rok.

Kapela GAIA má za sebou úspěšný rok. Jejich skladby zazněly i v rádiích

Zlínsko-otrokovická kapela GAIA se úspěšně rozloučila se starým rokem na svém adventním koncertě v Dolly v Otrokovicích, kde měla pro své fanoušky připraveno i několik překvapení. Zazněly nejen jejich osvědčené starší hity a skladby z alba Druhá Múza, ale i série staronových písniček a premiérově také nově převzatá píseň Něco lehčího. Mnohé skladby obohatily tóny saxofonu v podání hosta Radka „Fufala“ Bednaříka, se kterým plánuje kapela nadále spolupracovat. Koncert byl pro všechny skvělým zážitkem opět díky úžasné atmosféře, kterou návštěvníci vytvořili.

Ilustrační foto.

Aktuální informace i muzika. Vratislavice spustí vlastní rádio

Vratislavice nad Nisou zahájily testovací provoz vlastního rádia radiovratislavice.cz, které začne naplno vysílat od 3. ledna 2022. V nonstop vysílání se kromě hudby posluchači dozví aktuální informace z Vratislavic a blízkého regionu, poslechnou si rozhovory se známými osobnostmi nebo pozvánky na kulturní, společenské a sportovní akce.

František Kuba

Pozdrav z Prahy psaný azbukou doručili 21. srpna 1968

Ti, kdo nemají z 21. srpna 1968 osobní vzpomínky, prožívají okupaci společně s hrdiny Pelíšků. Vyděšená Uzlinka volá: „Tati, tati, jsou tady Rusové…“ Donutil vytržený ze spánku: „Co, co… tak jim řekni, že hned přijdeme, ať počkají.“ Podívá se na hodinky a prohodí k Polívkovi: „To je vůl, ten Boris, co?“ Babička Zázvorková: „Kluci, vy pitomci, pusťte si rádio…“

Timmy White při natáčení klipu k písni Never Stop Trying na Varhošti

Na off-line hraní se už těším, říká zpěvák Timmy White, který zastínil i Miraie

Obrovský, nečekaný úspěch. To je absolutní vítězství v hudebních cenách rozhlasové stanice Evropy 2 i pro samotného Timmy Whitea z Litoměřicka. Ten za sebou minulý týden nechal celou mladou hudební špičku Česka včetně Bena Cristovao, Miraie nebo Lenny. V rozhlasových cenách proměnil nejen nominaci na zpěváka a píseň roku, ale podpořil ho vůbec největší počet hlasů.