Kreativ

ŠTÍTEK: rozhlas

Armádní letouny Eurofighter - Armádní letouny Eurofighter na snímku z 30. května 2008

V Německu se zřítily dva armádní letouny. Jeden z pilotů zahynul

Na severu Německa se dnes po srážce zřítily dva armádní bojové letouny typu Eurofighter. Jeden z pilotů při neštěstí zahynul, druhý přežil a skončil se zraněními v nemocnici. S odvoláním na bundeswehr o tom informovala agentura DPA. Příčina nehody není známa, ministryně obrany u místa srážky slíbila její důkladné vyšetření.

Lukáš Trejbal

Lukáš Trejbal: Nejvíc se mi povedly dcery

Narodil jsem se 20. října 1967 v Nymburce. Vystudoval tady gymnázium a stihl ještě dvouletou vojenskou službu před sametovou revolucí. Pak jsem vystřídal mnoho profesí, asi podle hesla: devět řemesel, desátá bída. Pracoval jsem na dráze, dělal jsem v pekárně, v podniku pro automobily. Chvíli jsme dokonce vesele popelařil, pak četl zprávy v rádiu.

Zpívající hasič Jiří Pařil.

Zpívající hasič bude natáčet klip k nové písničce

Telč /FOTO/ – Na začátku května bude profesionální hasič z Telče Jiří Pařil natáčet videoklip k nové písničce. Jeho vánoční song Nejhezčí svátky loni zazněl v rádiích a měl vysokou sledovanost na kanálu YouTube.

Velehradský Hudifest

Velehradský Hudifest opanovala Hitparáda rádia Kamzík

FOTOGALERIE / O dobrou zábavu nebyla v neděli odpoledne v sále Turistického centra Velehrad nouze. Osmdesát skautů a skautek z Modré, Velehradu a Salaše, mající v sobě alespoň trochu hereckého talentu, mělo jedinečnou možnost zazářit na prknech, která znamenají svět.

Ilustrační foto - rozbité okno u auta

Okna aut v Teplicích a Duchcově rozbíjel kladivem

Teplice – Stačilo mu na to pár minut. Rozbil boční okno nebo vypáčil zámek, otevřel si auto a v několika vteřinách vytáhl panel s rádiem s obrazovkou a navigací. Následně zmizel ve tmě. Podobným způsobem 35letý recidivista z Teplic vyraboval 15 aut. Většinou drahých škodovek. Způsobil škodu téměř půl milionu.

Hlas zvonů z Přepych se ponese Českem.

Hlas zvonů z Přepych se ponese Českem

Přepychy - Hlasy zvonů natáčí Radek Rejšek už od roku 1990. Pro rozhlasovou stanici Vltava za tu dobu pořídil zvukový záznam kolem dvou tisícovek zvonů.

Motorizovaný pluk SS s označením Adolf Hitler vjíždí na Václavské náměstí

Přišli jsme vás zachránit, řekl německý důstojník. Před 80 lety začala okupace

Strašné počasí, výhružně vypadající němečtí vojáci v ulicích všech měst, rozhlasové vysílání vyzývající ke klidu, plakající rodiče, vlastenecké projevy učitelů, pocity beznaděje a strachu, takové vzpomínky se vryly do paměti těm, kteří zažili středu 15. března 1939. Den, kdy na české území vstoupila německá armáda. První jednotky přitom překročily hranice už 14. března večer.

Český prezident Miloš Zeman

Zeman: Guaidó by neměl situaci řešit s cizí pomocí. Mohl by skončit jako Husák

Prozatímní venezuelský prezident Juan Guaidó by podle hlavy českého státu Miloše Zemana skončil jako "venezuelský Husák", pokud by kvůli řešení situace v zemi požádal o vojenskou intervenci v cizině, například v USA. Zeman to dnes uvedl v pořadu Prezidentský Pressklub rádia Frekvence 1. Guaidó v pátek řekl, že je připraven povolit americkou vojenskou intervenci, bude-li to nutné.

Ilustrační foto.

Inspekce polských jatek skončila. Kontroloři navštívili přes tisícovku zařízení

Polský ministr zemědělství Jan Krzysztof Ardanowski nemá signály, že by inspektoři Evropské komise (EK) při kontrole polských jatek zaznamenali nějaká dramatická odhalení, „a to byli všude“. Ministr to na závěr inspekce z Bruselu dnes řekl novinářům stanice Radio Zet. Kontroloři podle něj navštívili skoro 1300 jatek. O bezpečnosti potravin bude Ardanowski příští týden jednat s českým protějškem Miroslavem Tomanem.

Polské novináře nadchl Mucha, ale i maškary

Polské novináře nadchl Mucha, ale i maškary

Pardubický kraj – Destinační společnost Východní Čechy ve spolupráci se zahraničním zastoupením agentury CzechTourism v Polsku zorganizovala třídenní poznávací cestu pro polské novináře po Pardubickém kraji.

Český premiér Andrej Babiš

Krvavá práce za málo peněz. V Babišově drůbežárně pracují migranti, tvrdí Němci

Světová média si opět všímají podnikání českého premiéra Andreje Babiše. Reportáž německé stanice Deutsche Welle (DW) přináší svědectví zahraničních pracovníků jeho drůbežárny, kteří se do Česka dostali "za podivných okolností" a pracují zde za nevyhovujících podmínek. Reportéři upozorňují, že je to v přímém rozporu s protiimigrantským postojem Babišovy vlády.     

Moskevský Kreml

Více než dvě pětiny Rusů by si přály emigrovat. Nemají na to však peníze

Více než dvě pětiny mladých Rusů a Rusek by si přály trvale vycestovat do zahraničí. Vyplývá to z průzkumu nezávislého střediska Levada, o kterém dnes informovala ruská média. "To není až tak moc," okomentoval poznatek mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov podle agentury Interfax. V průzkumech podle něj hodně závisí na formulaci zadané otázky a na kontextu.

Ilustrační foto

V Německu přepadli 96letého bývalého příslušníka SS. Našel ho pečovatel

Bývalý příslušník nacistických jednotek SS, který se v roce 1944 podílel na masakru civilního obyvatelstva v severofrancouzské vesnici Ascq, byl přepaden ve svém domě u Hannoveru. Informovala o tom dnes rozhlasová stanice NDR, podle které je muži 96 let. Není jasné, zda bylo přepadení kriminální, nebo politické povahy.

První vůz s volantem řídil Alfred Vacheron

První volant, stěrač nebo semafor: 10 zajímavých prvenství ze světa aut

Od chvíle, kdy Karl Benz představil světu svůj první benzinem poháněný vůz, urazil automobilový průmysl dlouhou cestu, na níž překonal řadu zajímavých milníku. Víte například, kdy vzniklo první autorádio nebo kdy bylo vyrobeno první auto s pevnou střechou? Podívejte se s Deníkem na deset zajímavých prvenství ze světa automobilů.

Ve sportovní hale na Výšině se uskutečnil 23. ročník Plesu města Tanvaldu. K poslechu a tanci zahrál liberecký Orchestr Vladimíra Janského. Plesem provázel David Jelínek z rádia RCL. Předtančení si připravili žáci tanečního oboru při ZUŠ Tanvald a z taneč

FOTO: Městský ples v Tanvaldě se vydařil

Tanvald - Ve sportovní hale na Výšině se uskutečnil 23. ročník Plesu města Tanvaldu. K poslechu a tanci zahrál liberecký Orchestr Vladimíra Janského. Plesem provázel David Jelínek z rádia RCL. Předtančení si připravili žáci tanečního oboru při ZUŠ Tanvald a z taneční školy Koškovi Liberec. 

Pavlína Wolfová

Život Pavlíny Wolfové se sportem: Mé osobní peklo

Teď je ten nejhorší čas. Úplně nejpříšernější pro nás sportovce z donucení. Ne, nejsem obětí novoročního předsevzetí, jsem obětí svého vlastního, na míru vyrobeného pekla v létě je na běhání vedro, na podzim bývám nemocná, v zimě je ten správný čas, kdy začít a co nejdéle vytrvat obvykle maximálně do dubna, než zase poslední roky začíná to vedro.

Marie Boháčová-Lhotáková.

Pražští pamětníci vzpomínají. Nemohla Rusy střílet, tak je aspoň fotila

Bylo jí tehdy 22 let. V noci z 20. na 21. srpna sloužila noční. Psal se rok 1968. „Ve dvě ráno jsem se zadívala na oblohu. Tolik letadel jsem snad ještě nikdy neviděla. Říkala jsem si, že je to zvláštní vojenské cvičení. A pak jsem si k ránu pustila rádio a pochopila jsem, co se děje,“ vzpomíná pražská pamětnice Marie Boháčová-Lhotáková.

Nepodvedl i vás?

Podvodník se dal na dráhu lupiče. Místo nože ale tasil pyj

Třiačtyřicetiletý, pro podvody již dříve odsouzený muž, se nejspíš rozhodl změnit profesi. Místo nenásilného získávání peněz od důveřivých lidí se 20. prosince loňského roku rozhodl loupit v jedné z prodejen v ulici Na Florenci v Praze 1. To se mu ale stalo osudným.

Příběhy našich sousedů: závěrečné prezentace projektu v roce 2018.

Žáci základních škol z Mníšecka a Dolní Berounky se zapojí do projektu

Mníšek pod Brdy /FOTOGALERIE/ - Životní příběhy pamětníků ze svého okolí se v letošním druhém pololetí vypraví zdokumentovat žáci sedmých až devátých tříd ze základních škol v Černošicích, Dobřichovicích, Řevnicích, Davli a Mníšku pod Brdy. Projekt je realizován v rámci Místního akčního plánu II pro vzdělávání na území obce s rozšířenou působností Černošice, ve spolupráci s Post Bellum.

Příběhy našich sousedů: závěrečné prezentace projektu v roce 2018.

Žáci základních škol z Mníšecka a Dolní Berounky se zapojí do projektu

Mníšek pod Brdy /FOTOGALERIE/ - Životní příběhy pamětníků ze svého okolí se v letošním druhém pololetí vypraví zdokumentovat žáci sedmých až devátých tříd ze základních škol v Černošicích, Dobřichovicích, Řevnicích, Davli a Mníšku pod Brdy. Projekt je realizován v rámci Místního akčního plánu II pro vzdělávání na území obce s rozšířenou působností Černošice, ve spolupráci s Post Bellum.

Ilustrační foto.

Ukradli fotopast, rádio i lahve alkoholu. Chaty můžou navštívit i bezdomovci

Břeclavsko – Hned dvě chatky v Přítlukách u Nových Mlýnů přilákaly v uplynulých dnech zloděje. Z jedné zmizela fotopast, z další pak lahve alkoholu. „Majitelé nám loupež oznámili v úterý. Celková škoda i s poškozením chat se vyšplhala na sedm tisíc korun,“ uvedla policejní mluvčí Kamila Haraštová.

Festival United Islands of Prague. Na snímku skupina Kapitán Demo na Dětském ostrově.

Kapitán Demo vydal desku Mladí v trapu: Je to takové zrcadlo společnosti

/ROZHOVOR/ Má za sebou dva vyprodané křty v klubu Roxy, kde představil nové album Mládí v trapu. Kapitán Demo má kontroverzní vzezření, chování i texty. Vlastním jménem Jiří Burian je synem písničkáře, hudebníka a spisovatele Jana Buriana a vnukem hudebního skladatele a divadelníka E. F. Buriana.

Squatteři nerespektují vývzu soudního exekutora a zůstávají i po vyklizení Kliniky na pražském Žižkově na střeše budovy.

Exekutor chtěl vyklidit Kliniku. Skupina aktivistů zůstala, další akce v pátek

/FOTOGALERIE/ Budova bývalé plicní kliniky na pražském Žižkově, kterou několik let nelegálně okupují sqautteři a lidé z autonomního centra, měla být ve čtvrtek v 10 hodin vyklizena. Soudnímu exekutorovi se však nepodařilo napoprvé dostat dovnitř. Kvůli napadení požádal o součinnost policii. V půl dvanácté i díky lidem z bezpečnostní agentury nakonec do Kliniky vešel. Po poledni po další výzvě pár lidí zůstalo na střeše budovy, další skupina v přízemí předního křídla. V 16 hodin byla akce ukončena, pokračovat bude v pátek dopoledne.