Kreativ

ŠTÍTEK: rozhlas

Ilustrační foto.

Rádio Orlicko rozšiřuje signál

Ústí nad Orlicí - Regionální rozhlasová stanice Radio Orlicko rozšiřuje své pokrytí. Přesunem vysílače z komína teplárny v Ústí nad Orlicí na vrcholek Andrlova chlumu zvětšila své pokrytí na trojnásobek.

Soutěž v hodu vánočním stromkem v Novém Strašecí.

V Novém Strašecí již podruhé létaly vzduchem vánoční stromky

Nové Strašecí /FOTOGALERIE/ – Někomu se může zdát, že soutěžit v hodu vánočním stromkem je dost netradiční záležitost, ale zdání klame. Třeba v německé Gadowě se dokonce každoročně koná mistrovství Německa v této povánoční disciplíně. Humornou soutěž si osvojují i v Novém Strašecí, kde létaly vánoční stromky vzduchem již podruhé.

Jiří Pařil boduje s písní Nejhezčí svátky.

Nejhezčí svátky. Vánoční hit hasiče z Telče boduje v celé republice

Od prvního hudebního nápadu až po hit, který má vysokou sledovanost na YouTube a hrají ho v rádiích, může vést hodně dlouhá cesta. Své o tom ví profesionální hasič a amatérský muzikant Jiří Pařil z Telče, který na konci roku 2018 zabodoval s vánoční písní Nejhezčí svátky.

Jiří Pařil boduje s písní Nejhezčí svátky.

Vánoční hit hasiče z Telče boduje v celé republice

Telč - Od prvního hudebního nápadu až po hit, který má vysokou sledovanost na YouTube a hrají ho v rádiích, může vést hodně dlouhá cesta. Své o tom ví profesionální hasič a amatérský muzikant Jiří Pařil z Telče, který na konci roku 2018 zabodoval s vánoční písní Nejhezčí svátky.

Německý spolkový parlament (Bundestag)

Hackeři zveřejnili osobní data německých poslanců. Unikla i komunikace Merkelové

Neznámí hackeři ukradli data stovek poslanců německého Spolkového sněmu v čele s kancléřkou Angelou Merkelovou a řadu jejich dokumentů s adresami, čísly kreditních karet a dalšími osobními daty zveřejnili na internetu. Informovala o tom dnes německá rozhlasová stanice rbb. Podle ní jsou útokem postiženi poslanci všech parlamentních stran s výjimkou protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD).

Ilustrační fotografie.

Zloděj chatu doslova vybílil, bral i kamna

Chotěbořsko - Případ vloupání do chaty vyšetřují policisté z Chotěboře. K činu došlo v místní části Bílek. Dosud neznámý zlodějl v době od druhé hodiny odpoledne neděle 23. prosince do jedenácté hodiny dopoledne středy 2. ledna násilím vnikl do jedné místní chalupy, kterou doslova vybílil.

Z expedice 2018

Výstup na K2 se stal tradicí

Žlebské Chvalovice – Je již tradicí trvající čtyři roky, že se skupinka nadšenců z řad hasičů z Třemošnice a Žlebských Chvalovic rozhodne zakončit rok výstupem na horu K2 – Krkaňka – (567 m. n. m). A to v plné zásahové výstroji.

Ministr zahraničí Velké Británie Jeremy Hunt.

Trump vidí svět černobíle, rýpl si britský ministr zahraničí. IS není poražen

Britský ministr zahraničí Jeremy Hunt se dnes jasně vymezil vůči tvrzení amerického prezidenta Donalda Trumpa o porážce takzvaného Islámského státu (IS) v Sýrii a šéfa Bílého domu obvinil, že světové události zjednodušuje. Trump s oblibou věci popisuje v černobílých pojmech, řekl Hunt ve vysílání rozhlasové stanice BBC Radio 4. Válka proti IS v Sýrii není podle Londýna u konce.

Ilustrační foto

Vzpomínky Aleny Šuchmannové: Štědrovečerní kapr poněkud netradičně

Kutná Hora - Štědrovečerní kapr poněkud netradičně. Tak by se dal nazvat příběh, o který se s vámi chci podělit. Třebaže jsme s mým partnerem plánovali svatbu až na jaře, zachtělo se nám strávit první společné Vánoce ještě ve starém roce, a to pouze ve dvou. Vlastním bytem se ani jeden z nás pochlubit nemohl. Budoucí manžel bydlel u rodičů, a tak bylo rozhodnuto, že se Štědrý den oslaví v mém podnájmu.

Britská premiérka Theresa Mayová

Brexitová dohoda Mayové je mrtvá, tvrdí většina členů britské vlády

Většina členů britské vlády považuje brexitovou dohodu premiérky Theresy Mayové za mrtvou a otevřeně diskutuje o dalších možnostech, včetně nového referenda. Napsal to dnes britský deník The Times s odvoláním na své zdroje. Většina ministrů podle listu dospěla k názoru, že parlament by dojednaný text o podmínkách odchodu země z Evropské unie neschválil.

Z utkání FK Kolín - Vysoké Mýto (2:2, PK 4:2).

Vysoké Mýto trápí střílení gólů

Vysoké Mýto /ROZHOVOR/ - Nejsou daleko od předních příček divizní tabulky skupiny C (6. místo, 26 bodů). Ale ruku na srdce, tenhle mančaft má fotbalové schopnosti na to, aby se pohyboval na úplném vrcholu.

Ilustrační foto.

Den zdravotně postižených: Několik pravidel komunikace

Prachatice - Mezinárodní den zdravotně postižených se týká lidí postižených fyzicky, smyslově, duševně či mentálně Mezinárodní den zdravotně postižených 3. prosinec byl poprvé vyhlášen světovým dnem zdravotně postižených osob v roce 1981.

Ilustrační foto

Přístřešky pro lidi na ulici? Zatím jen nápad, zní z Jeseníku

Většinu dne tráví ve skupinkách po lavičkách s lahví levného alkoholu. A ostatní se jim zpravidla vyhýbají. Řeč je o lidech žijících na ulici, kterým právě začíná nejobtížnější období roku. V Jeseníku přemýšlí, jak jim pomoci. Mezi návrhy je i zbudování volně přístupného krytého přístřešku.

Ilustrační foto.

Zloději kradou, varují mobily i obecní rozhlasy

Střední Čechy - Málo lichotivé prvenství drží Středočeský kraj v policejních statistikách: vykradených chat a chalup, ale i rodinných domů je zde evidováno nejvíc v rámci republiky. Pouze v případě bytů, které nevítanou návštěvou poctili zloději, vede Praha. Dokonce velmi výrazně - zatímco v kraji policisté od počátku roku do konce října zaznamenali 111 takovýchto skutků, v metropoli jich řešili 756.

Daniel Křetínský, Energetický a průmyslový holding EPH.

Křetínský může koupit podíl v Lagardére. Evropská komise mu dala zelenou

Evropská komise v pondělí oznámila, že schválila prodej podílu v mediální skupině Lagardère Group firmě Czech Media Invest českého investora Daniela Křetínského. Komise dospěla k názoru, že navrhovaná akvizice nebude vzhledem k velmi omezenému vlivu na strukturu trhu představovat ohrožení hospodářské soutěže. Nákup se podle sdělení komise netýká titulů Journal du Dimanche, Paris Match, Elle a s ním spojených produktů.

Migranty z lodi Santa Madre de Loreto přijala Malta

Uprchlíci zachránění španělskou lodí jsou v bezpečí. Přijala je Malta

Hledání vhodného bezpečného přístavu je u konce. Španělskou rybářskou loď, která před deseti dny zachránila dvanáct migrantů z moře nedaleko pobřeží Libye, přijala Malta. Vláda v Madridu rozhodla, že by uprchlíci měli zamířit do nejbližšího přístavu. Po dohodě mezi oběma zeměmi však budou Libyjci převezeni na území Španělska.

Nová ředitelka Českého rozhlasu Brno a Zlín Hana Ondryášová.

Nová ředitelka Českého rozhlasu: Rozhlas je vážný, slušel by mu humor

Brno /ROZHOVOR/ – Začínala jako zpravodajská redaktorka, v rozhlase poté dohlížela na zpravodajství z pozice vedoucí. Nyní už téměř měsíc vede Český rozhlas Brno a Zlín. Kvůli nové funkci podle svých slov Hana Ondryášová nemá ani chvíli volna. „Kdybych jej měla, stejně bych poslouchala rádio,“ říká s úsměvem.

Vězení. Ilustrační snímek

Český kickboxer pašoval na Zélandu drogy. Po odpykání trestu bude vyhoštěn

Český občan Karel Šroubek, který si na Novém Zélandu odpykává trest za pašování drog, bude po skončení výkonu trestu čelit deportaci. Na tiskové konferenci to dnes oznámil novozélandský ministr pro přistěhovalectví Iain Lees-Galloway, informovala rozhlasová stanice RNZ. Ministr před časem Šroubkovi udělil povolení k pobytu a vysloužil si za to kritiku. Na jejím základě se rozhodl případ přezkoumat a nyní své dřívější rozhodnutí zrušil. Šroubek se může ještě odvolat.

Demonstrace proti karavaně migrantů v mexické Tijuaně

Karavana migrantů zaplavila Tijuanu. Čelíme humanitární krizi, říká starosta

Mexické město Tijuana na hranici se Spojenými státy zažívá humanitární krizi. Do města od minulého týdne dorazilo pět tisíc středoamerických migrantů, kteří směřují do Spojených států. V nadcházejících dnech by pak měly dorazit další čtyři tisíce. Podle starosty Tijuany Juana Manuela Gasteluma to město nemůže zvládnout samo. O pomoc proto požádal OSN. Informovala o tom agentura AP.

Mária Zemenová oslavila 101. narozeniny.

FOTO: Za 101 let života může zelí

Tachov – Rok před koncem první světové války se narodila Mária Zemenová, dnes nejstarší obyvatelka Tachova. Svoje narozeniny oslavila v neděli, v úterý přijala gratulace od zástupců města i spoluobyvatel domova pro seniory Panorama, kde v současnosti žije.

V Hradišti se zpívání koled koná u kapličky.

Děti vystoupí jako andílci

Hradiště – Jako první z hradeckého okresu se letos do vánoční akce Deníku přihlásila vesnička Hradiště u Nové Bystřice.

Ponorka ARA San Juan argentinského námořnictva

Argentinská ponorka zůstane na dně oceánu. Na vyzvednutí chybí finance

Více než rok pohřešovaná ponorka argentinského námořnictva ARA San Juan, jejíž vrak se o víkendu podařilo objevit v hloubce 900 metrů nedaleko poloostrova Valdés, zřejmě na mořském dně zůstane. Argentina nemá podle ministra obrany Oscara Aguada dostatek financí ani technických prostředků na její vyzvednutí. Pozůstalí se bouří.

Koncert  - Sting a Shaggy ve Forum Karlín 16.listopadu 2018.

GLOSA: Stingovi a Shaggymu to ladilo. Doplňovali se

/VIDEO, FOTOGALERIE/ - Žádné zbytečné řeči, jen muzika. Dvojice, na jejíž spolupráci by si ještě nedávno moc lidí nevsadilo, vyprodala Forum Karlín. Šestadvacet skladeb bez jediného zaváhání a zdržování odehráli Sting a Shaggy během půl druhé hodiny.

Brexit. Ilustrační snímek

Vyjednavači dosáhli předběžné dohody o brexitu, oznámila britská vláda

Velká Británie a Evropská unie se dohodly na návrhu smlouvy o odchodu Spojeného království z EU. Informaci již potvrdila britská vláda. Kabinet má o dokumentu jednat ve středu časně odpoledne, přičemž "rozhodne o dalších krocích". Ministři budou mít text k dispozici ještě před tímto jednáním. Evropská unie předběžnou dohodu zatím nepotvrdila. 

Amatérský zpěvák Libor Haloda z Uherčic založil před pár měsíci skupinu Atlas Mraků.

Truhlář s kytarou prorazil do rádia. Inspiraci na písně čerpá hlavně před spaním

Uherčice /VIDEO/ - Sotva nahrál první videoklip, už jsou jeho písničky slyšet v rádiu. Libor Haloda z Uherčic na Břeclavsku založil před pár měsíci kapelu Atlas mraků. Je zpěvák, kytarista, skladatel i textař. Dříve hrál na kytaru v bigbítové skupině Skrz na skrz, ale zpívat začal nedávno. „Nehrál jsem už deset let, ale vždycky jsem se chtěl k muzice vrátit,“ říká čtyřicetiletý Haloda.

Libor Bouček

Libor Bouček: Nejsem bavič, neumím říct ani jeden vtip

/ROZHOVOR/ Libor Bouček je jeden z nejúspěšnějších moderátorů u nás, možná i proto, že za posledních 24 let nebylo týdne, aby nebyl v rozhlasovém éteru. Momentálně miluje stanici Evropa 2 a svou přítelkyni Gabrielu. Na případné třetí manželství se dívá jako na jednu z mnoha variant, které v životě mohou nastat, a on je s nadšením přijme.

LUCIE brzy vydá desku Evolucie. Zatím z ní posluchači znají pouze jeden hit Takhle tě mám rád.

Novinka Lucie už brzy vyjde. Druhý singl jí napsal Oskar Petr

Kapela Lucie tvoří od ledna 2018 v legendárním studiu Sono v Unhošti. V červnu vypustila do éteru letní hit Takhle tě mám rád, který naznačuje, že kapela žánrově moc velké tvůrčí změny dělat nechce. Stále jsou pro ni zásadní proplétající se dvojhlasy v refrénech a hutné kytary.

Z natáčení klipu k písni Ocean

Support Lesbiens v novém klipu Ocean vyjadřují emoce tancem

/VIDEO/ V okouzlujícím prostředí barokního sálu Colloredo-Mansfeldského paláce v Praze vznikal nový videoklip Support Lesbiens. Skupina ztvárnila myšlenku aktuálního singlu Ocean, který již začíná rezonovat v českých rádiích, prostřednictvím vzrušujících pohybů tanečního páru. Nové album Glow vychází 12. října u Universal Music.

Obraz zachycující vítězství Jana III. Sobieskiho u Vídně.

Vítěz nad Turky sochu nedostane. Vídeňská radnice se obává protitureckého tónu

Vedení rakouského hlavního města zrušilo vztyčení sochy polského krále Jana III. Sobieskiho. To bylo plánováno na 12. září u příležitosti 335. výročí bitvy u Vídně, ve které panovník pomohl zachránit Vídeň při obléhání Osmany. Důvodem byly obavy, že by pomník mohl obsahovat protiturecký tón. Informovalo o tom Radio Poland.

V srpnu 1968 neunikl invazi ani Humpolec. Na fotografii je vidět tank v čele ozbrojené kolony.

Tekly nám slzy, vzpomíná Josef Luňák na srpen 1968

Včelnička – Na srpen 1968 vzpomíná Josef Luňák ze Včelničky, jako by to bylo včera. Konkrétně 21. srpen si pamatuje do detailu. „Vojska Varšavské smlouvy překročila o půlnoci hranice bez povolení prezidenta republiky,“ dozvěděl se o invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa pamětník, který v tu dobu zrovna snídal. Poslouchal totiž rádio. „V tom okamžiku mi spadla brada a přestal jsem jíst. Byla to pro mě neuvěřitelná zpráva,“ dodal Luňák.