Kreativ

ŠTÍTEK: rozhlas

Fotografie zachycuje dům pobořený tankem č. 314.

Sověti obsadili Československo za den. Odcházeli ale déle než rok

/ON-LINE/ Eduard Vorobjov vstoupil 21. srpna se svou jednotkou sovětských vojáků na území Československa. Bál se, jak budou lidé reagovat, ale se vším si poradil. Na druhé straně pak stál zvídavý mládenec Jan Kovanic, který slyšel v rádiu o vstupu cizích vojsk do Československa. Neváhal, nasedl na kolo a jel se na okupanty podívat přímo do centra Liberce. Pohled z obou stran barikády přináší Deník v den 50. výročí srpnové invaze. 

Hranická kapela Hra’n’ice hraje nyní ve složení Ben Slimáček, Albert Jeřábek, Tim Slimáček, Vladan Grmolec a Lucie Vymětalíková.

Kapela Hra'n'ice se může stát objevem rádia

/POSLECHNĚTE SI/ Mladá hranická kapela Hra'n'ice má šanci zvítězit v soutěži Rádia Haná o největší hudební objev. Odborná porota zařadila místní hudebníky do finálové trojky, z níž teď fanoušci vyberou vítěznou kapelu, která získá exkluzivní promo v hodnodě 200 tisíc korun.

Křest nové knihy spisovatelky Jany Javorské (v bílé košili s černou vestou). Kmotrou byla moderátorka Kateřina Pallayová (v černém kostýmku).

Ve velvarské knihovně pokřtili novou knihu, puritáni zůstali tentokrát doma

Velvary /FOTOGALERIE/ - V Městské knihovně Velvary se ve čtvrtek uskutečnilo další ze setkání s osobností. Vedoucí knihovny Zdeňka Ortová tentokrát pozvala na besedu spisovatelku ženských románů Janu Javorskou, která zde představila a pokřtila svoji novou knihu s názvem 200 kg lásky. Kmotrou byla spisovatelčina kamarádka, moderátorka Rádia Blaník, Kateřina Pallayová.

Jeden svět. Ilustrační foto.

Havlíčkobrodský festival Jeden Svět nabídne osm filmů

Havlíčkův Brod – Dokumentární festival Jeden Svět zamířil i za diváky do Havlíčkova Brodu. Během tří festivalových dnů jim nabídne osm výjimečných dokumentárních filmů z celého světa a výstavu předních českých fotografů. Cyklus filmů o lidských právech proběhne od 13. do 15. dubna v havlíčkobrodském Klubu Oko.

 Pietní místo za oběti požáru

Rusko drží státní smutek. V Kemerovu pohřbili první oběti požáru

Rusko si dnes státním smutkem připomíná tragickou smrt 64 lidí, kteří se stali oběťmi požáru v sibiřském Kemerovu. Vlajky jsou spuštěny na půl žerdi, ruské televizní a  rozhlasové stanice z programu vyřadily reklamu a vysílání zábavních programů, svá představení zrušila i tamní divadla.

Výstava historických rádií ze sbírky Josefa Jonáška bude v galerii Informačního centra Hulín k vidění až do 28. března.

FOTOGALERIE: V Hulíně je poslední šance prohlédnout si historická radia

Poslední šanci prohlédnout si výstavu s názvem Na vlnách času mají ve středu 28. března lidé v Hulíně: připravilo ji tamní městské informační centrum a v jeho galerii mohou návštěvníci vidět desítky historických rádií nebo si zavzpomínat na přehrávání oblíbené hudby pomocí gramofonu.

Paní Ivanka Šamšulová se věnuje výrobě kraslic několik desetiletí.

Typická hanácká kraslice je černá, říká Ivanka Šamšulová

Typická hanácká kraslice je černá, vykládaná kousky zlaté slámy. Právě taková vajíčka umí vykouzlit Ivanka Šamšulová z Olomouce. Její um mohou lidé obdivovat a také si kraslice koupit už o tomto víkendu, v sobotu 23. března, na Venkovských trzích ve Šternberku.

Kapela Tata Bojs

Tata Bojs dnes zahrají v Krnově v klubu Kofola

Krnovský klub Kofola dnes 9. března od 20 hodin hostí kapelu Tata Bojs. Kapela ověnčená mnoha cenami od hudebních fanoušků i odborné kritiky není v Krnově žádným nováčkem. Vystupovala už v Kofole v klasické verzi i v komornější akustické podobě.

Hudební ceny.

Přípravy na Hudební ceny Evropy 2 vrcholí!

Nejposlouchanější rádio pro mladé vyhlásí 13. března výsledky dalšího ročníku Hudebních cen Evropy 2. Přímý přenos z udílení cen tohoto prestižního hudebního žebříčku mohou posluchači slyšet v živém rádiovém vysílání a online na Facebooku a webu Evropy 2. O čtyři vstupenky na vyhlášení cen můžete soutěžit i vy. 

Výstava v Milevském muzeu 1960-1980 aneb Co nás provázelo životem.

V Milevském muzeu začala retro výstava

Milevsko - V sobotu 3. března odpoledne se zaplnilo Milevské muzeum návštěvníky. Začala tu první letošní výstava, a to předmětů známých i zapomenutých s názvem 1960-1980 aneb Co nás provázelo životem.

Pardubický fotbalista Jan Řezníček.

Řezníček: Největší zážitek? Tři mistrovské tituly

Pardubice /ROZHOVOR/ - Měl to být derby víkend nejen pro řadu sportovních fanoušků, ale i pro něj. V sobotu na hřišti, v neděli v hledišti. Svůj dres pardubický fotbalista Jan Řezníček nakonec potřebovat nebude, kvůli silným mrazům byl fotbalový duel odložen. Na nedělním hokeji ovšem chybět nebude.

Ilustrační foto

Dálnici u Olšan uzavřela nehoda, tvořily se kolony

Uzavření dálnice směrem na Prostějov a Vyškov způsobila čtvrteční nehoda osobního automobilu. Zatímco bezprostředně po ní nebyly známé příčiny nehody, o den později policie uvedla, že za havárií nedaleko Olšan u Prostějova mohla stát nepozornost řidičky.

Ilustrační foto.

Prodej majetku ČEZ v Bulharsku stál místo ministryni energetiky

Bulharská ministryně energetiky Temenužka Petkovová v pátek oznámila, že rezignuje na funkci. Reagovala tak na mediální spekulace o jejím zapojení na málo známou firmu Inercom sídlící v Sofii, které se česká energetická společnost ČEZ rozhodla prodat svá bulharská aktiva.

Drápání peří s Karlovjankami ve Zvonici na Soláni

OBRAZEM: Karlovjanky na Soláni připomněly drápání peří

V sobotu 17. února se ve Zvonici na Soláni uskutečnil pátý ročník akce Drápání peří s Karlovjankami. Pozvání přijali také folklórní hosté ze Slovenska - Podžiaran Popradno. Odpoledne se neslo v příjemné atmosféře plné zpěvu, hry na harmoniku, povídání a vzpomínání.

Ilustrační foto

Slováci bojují s oligarchy v médiích. Chtějí zpřísnit zákon o jejich vlastnictví

Na Slovensku jednají o zpřísnění zákona o křížovém vlastnictví médií. Ten zakazuje, aby daná skupina či podnikatel nemohl vlastnit zároveň celostátní tisk a televizi, případně televizi a rádio. Jednají tak proto, že současný zákon není mnohdy těžké obejít, zejména dnes, kdy se pojem „oligarchizace mediálního trhu“ objevuje čím dál častěji. Informoval o tom slovenský Denník N.