Kreativ

ŠTÍTEK: rozhlas

Timmy White při natáčení klipu k písni Never Stop Trying na Varhošti

Na off-line hraní se už těším, říká zpěvák Timmy White, který zastínil i Miraie

Obrovský, nečekaný úspěch. To je absolutní vítězství v hudebních cenách rozhlasové stanice Evropy 2 i pro samotného Timmy Whitea z Litoměřicka. Ten za sebou minulý týden nechal celou mladou hudební špičku Česka včetně Bena Cristovao, Miraie nebo Lenny. V rozhlasových cenách proměnil nejen nominaci na zpěváka a píseň roku, ale podpořil ho vůbec největší počet hlasů.   

Oblíbená herečka Daniela Kolářová.

Herečka Daniela Kolářová: Po smrti manžela bojuji se samotou hlavně prací

Je stálicí českého filmového nebe, řada diváků si proto nenechá ujít příležitost, kdy se Daniela Kolářová objeví na televizní obrazovce. V posledních měsících jsou příznivci oblíbené herečky jistě spokojení, pravidelně se totiž objevuje v seriálu Sestřičky. „Jsem za to nakonec vděčná, protože člověk je v určitém okamžiku odstřižen,“ dodává v rozhovoru herečka.

Ilustrační foto

HLASUJTE: Vybíráme "nej" ples desetiletí na Boleslavsku

/FOTOGALERIE/ Tancování a zábavám vystavil koronavirus v letošní sezoně stopku, proto vám nabízíme alespoň archivní fotografie s možností zábavného hlasování (na konci článku) o nejlepší ples poslední dekády.

Automobily přejíždí přes německo-český hraniční přechod Furth im Wald

Rychlé testování pro pendlery. Bavorský okres vytvoří stanice na hranici s ČR

Bavorský zemský okres Cham vytvoří dvě dodatečné testovací stanice přímo na hranici s Českou republikou. Mají umožnit rychlé a hromadné testování tisícovek českých pendlerů a zamezit tvoření kolon. Informovala o tom dnes na svém serveru rozhlasová stanice Bayerischer Rundfunk (BR). Pendleři dojíždějící za prací do Bavorska se musí od pondělí nechat testovat každých 48 hodin.  

Vysílač u Litovle byl na žádost vedení SSSR využit pro rušení rádia Svobodná Evropa. Archivní snímek

Pamatujete na rušičky u Litovle? Tady je historie stožárové dominanty

Štvavé vysílačky. Tak komunisté označovali západní rozhlasové stanice Hlas Ameriky a Svobodná Evropa (RFE). Aby svobodné informace neproudily k uchu posluchače srozumitelně a jasně, používali rušičky. Takzvané „moskevské boogie“ bylo v tehdejším Československu nedílnou součástí poslechu objektivních zpráv ze západní ciziny.

3a. Foto: Deník/Martin Singr

Petr Janáček: tanečník, mluvčí záchranky i moderátor v jedné osobě

Moderátor v rádiu, mluvčí záchranářů a tanečník. To jsou tři tváře Petra Janáčka, který pochází z Hlinska a nyní bydlí v Havlíčkově Brodě. Odtud denně dojíždí do Jihlavy, kde stíhá dvě práce a ani jedné se nemíní vzdát. „Držím se celoživotního motta, kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody. Mně ani nic jiného nezbývá,“ říká s úsměvem.

Vynálezce rozhlasového vysílání Reginald A. Fessender a jeho vysílací alternátor z roku 1906

Rádio začalo vánočním zázrakem. Jeho globální nástup se dodnes pojí s konspirací

Letos na jaře to byla jedna z oblíbených konspiračních teorií: za koronavirovou pandemii prý může zavádění 5G technologie, podobně jako o sto let dříve mohlo spuštění rádiového vysílání za epidemii španělské chřipky. Byla to lež. Komerční rozhlasové vysílání se objevilo o dost později než nemoc – dne 2. listopadu uplynulo od jeho zahájení sto let.

Billie Eilish ovládla letošní ceny Grammy

Kam teď za dobrou muzikou? Koncert si můžete užít i na pohovce

Koncertní síně a kluby jsou zavřené, hudební hvězdy, které letos měly přijet, se k nám podívají nejdříve v příštím roce. Zbývá poslech rádia a cédéček. Anebo jsou ještě jiné alternativy? Kdo si obzvlášť v této osamělé době potřebuje zpestřit život muzikou, má na vybranou z mnoha různých platforem.

Model air show

PŘED 10 LETY: Piloty diváci odměnili potleskem na otevřené scéně

/FOTOGALERIE/ Před deseti lety velká letadla vyklidila rakovnické letiště těm malým. Ta si ale vůbec v ničem nezadala s těmi velkými. Model air show, pro Rakovník tradiční akci, pořádal Leteckomodelářský klub v Rakovníku. Zavzpomínat si na ni můžete s archivem Deníku.

Herec a zpěvák Jan Budař.

Jan Budař: Každé křídlo má svůj charakter. Je radost na ně hrát

/ROZHOVOR/ Divadlo Hogo Fogo v Drážkově na Příbramsku uvede v sobotu 22. srpna večer klavírní recitál herce, spisovatele a zpěváka Jana Budaře. Ten je autorem celé řady písní, které vyšly na čtyřech albech. Jeho sólové vystoupení bude doprovázeno také povídáním si s publikem, filmovými projekcemi i jeho osobitým humorem.

Ilustrační foto

Stát chce utratit miliardy za reklamu na dovolenou v Česku. Nejvíc spolknou TV

Tuzemská média získají velkou finanční injekci v hodnotě dvou miliard korun. Ministerstvo pro místní rozvoj navrhuje utratit dvě miliardy korun za inzerci v tuzemských televizních a rozhlasových stanicích, tištěných titulech, na billboardech a na internetu. Stát tím chce podpořit, aby lidé cestovali po Česku.

ZÁHADNÝ NÁLEZ ve farním kostele v Moravské Třebové nyní zaměstnává historiky. Muzejníci zjišťují, kdo byl J. Kotzem, kterému patří ukrytý německý pas.

Oltář v kostele ukrýval brašnu, rádio a pas

/FOTO/ Historiky z Moravské Třebové čeká zajímavé bádání. Do rukou se jim dostal ojedinělý nález. Ve farním kostele Nanebevzetí Panny Marie restaurátoři opravují oltář 14 Svatých pomocníků, který měl narušenou statiku, hrozilo dokonce jeho zhroucení. Při demontování a obnově uměleckých prvků objevili dobře ukrytou koženou brašnu. A nebyla prázdná.

Z vystoupení kapely Vanua2 na Svatováclavských slavnostech na Palackého náměstí v Kutné Hoře. Na snímku Yannick Tevi.

Ve videoklipu kapely Vanua2 vystoupla i komparzistka z Čáslavi

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Víte, že písnička Think Different české kapely Vanua2 se stala hitem v Oceánii, odkud pochází její lídr a autor textu Yannick Tevi? A že americká zpěvačka Tonya Graves žijící v Česku písničku nazpívala v bislámštině? A že v klipu můžete zahlédnout komparzistku z Čáslavi?

Ilustrační foto.

Konec legendárních rádií v Brně: Znělka první soukromé stanice byla i ve filmu

Další moravská stanice Radio Petrov ode dneška už z Brna nevysílá. Jeho kmitočty získala česká nadregionální stanice Blaník. V Brně v posledních desetiletích skončily i daší legendy místního porevolučního éteru včetně Radia Brno 95.7 s nezapomentulným hlasem Borka Kapitančíka. Rozhovor s ním si přečtěte na konci tohoto článku.

Ilustrační foto.

Konec legendárních rádií: Znělka první soukromé stanice se dostala i do filmu

Drželo prvenství, zničily ho turbulentní změny. Začínalo jako alternativní rocková stanice, skončilo pohlcené mainstreamovým gigantem. Osudy brněnských komerčních rádií byly různé a ne všechna přežila až dosud. Nyní končí další z regionálních soukromých stanic. Od začátku května už si lidé nepustí ani Rádio Petrov, nahradí ho nadregionální Blaník.

Ilustrační foto

Dětské rádio stále vysílá dětem i v době karantény

Dětské hlasy se z internetového Dětského rádia Mělník ozývají také v době karantény. Tomuto tématu se ve vysílání nevyhnou, ale zároveň pobaví i poučí. Živě si je mohou děti pustit každé úterý v 18 hodin, kdy vysílají z Mělníka, a každý čtvrtek z Libiše.

Za normálního stavu vysílá rádio v úterý ze studia na Mělníku a ve čtvrtek z Libiše od 18 hodin.

Vysílání Dětského rádia Mělník karanténa nepřerušila

Rádio od dětí a pro děti. Živé hodinové vysílání, které běží každé úterý a čtvrtek od 18 hodin, koronavirus nepřerušil. Z Dětského rádia Mělník se ozývá hlas Honzy a Viktorky. Společně moderují živé, streamované vysílání, přitom každý ze svého domova.

Ilustrační foto.

K mluvníčku přibylo rádio Copa

Domažlický rodák Tomáš Kůgel se pustils hercem a kamarádem Filipem Cílem v době karantény vedle natáčení Chodského mluvníčku do tvorby dalších projektů. Dvojice známáz televizních obrazovek z pořadu Studio kamarád se tentokrát pustila do rádia.

Michal "Havran" Vrána na vyhlídce nad Šternberkem. Archivní snímek

"Koronavirový" týden očima "Havrana", řidiče z povolání ze Šternberku

Přináším vám drazí čtenáři Deníku můj ničím nezkreslený pohled na koronavirovou situaci a přijímaná opatření na Šternbersku. Žiju a pracuju ve stresu, jaký jsem snad ještě nezažil, stejně tak i moje rodina. Jak se jako řidič rozvážející potraviny musím potýkat s různými úskalími? Jak jsem se s nákladem nedostal do Litovle? Proč podle mě náš hejtman mnohdy lže? A jakto, že zaměstnancům Hrušky nerozdali roušky? To vše se dozvíte z mého týdenního souhrnu zážitků.

Dětské Rádio Kulíšek vysílá z Lánova už dvacet let

Dětské rádio Mělník vysílá již od roku 2016

Živé vysílání Dětského rádia Mělník z neratovické Městské knihovny se koná 20. února od 17 do 19 hodin. Všichni zájemci o radiotechniku a reportáže se mohou přijít podívat a zúčastnit se. Příchozí čeká nejen poučení, jak se takové rádio dělá, ale mohou u toho zažít i nějakou tu legraci…