Kreativ

ŠTÍTEK: rozhlas

V rámci jednodenního festivalu vystoupili i Lenka Dusilová, David Stypka či Noisy Pots.

OBRAZEM: Lodičky pluly úspěšně Mimo proudy

„Já nejsem naštvaná, mně je to jedno,“ zněla v sobotu v podvečer na karvinských Lodičkách píseň ze života v podání kapely Jananas. Ta společně s ostatními vystoupila na prvním ročníku festivalu Mimo proudy.

Skinny Lister.

Festival Ladná Čeladná se Skinny Lister

Britská kapela Skinny Lister, Ivan Mládek s Banjo Bandem, Emma Smetana, písničkář Pekař, Veronika Vrublová, skupiny Dr. Zeppelin Live, Jananas, The Tap Tap a mnoho dalších účinkujících se představí na hudebním festivalu s názvem Ladná Čeladná.

Z výstavy Za zamčenými dveřmi aneb Zajímavosti z depozitáře v letohradském muzeu.

Sbírka ukrývá příšerky v lihu i unikátní rádio

Letohrad - Depozitář letohradského muzea se letos stěhoval. A právě ve chvíli, kdy muzejnice jednotlivé sbírkové předměty připravovaly na transport z půdy zámku do budovy spořitelny na protější straně náměstí, vznikla myšlenka některé zajímavé předměty vystavit.

Milovníci guláše obsadili zámecký park.

Milovníci guláše obsadili zámecký park. Už počtvrté

Blansko /REPORTÁŽ/ - Povědomá vůně se line celým parkem a z tváří návštěvníků lze snadno vytušit, že už se nemohou dočkat ochutnávky. „Guláše budou hotové až ve dvě,“ říká zástupkyně pořadatelů Andrea Sokolová. Je zhruba jedna hodina po poledni. Hosté si tak na labužnický zážitek ještě počkají.

Používání mobilních telefonů za jízdy je pro řadu řidičů běžnou záležitostí

Mobil a alkohol jsou podle řidičů větší hrozby než billboard a výmol

/ANKETA/ „Blbec za volantem“ s telefonem v ruce děsí české řidiče více než stav silnic, špatné počasí, hustota provozu a vysoká rychlost dohromady. Posílání SMS a telefonování za jízdy jsou podle řidičů hlavní příčinou nepozornosti při řízení, která pak může způsobit dopravní nehodu. Naopak jen okrajově znepokojují řidiče billboardy u cesty, poslech rádia či konzumace potravin za volantem.

Známý moderátor a šéfredaktor Českého rozhlasu Brno mapuje náš region. O víkendu byl na hodech v Ostrožské Lhotě

Jiří Kokmotos: Mám rád akce do tisícovky lidí, pak už z toho vysychá atmosféra

ROZHOVOR / Český rozhlas má nějakou dvacítku stanic. Měl možnost projít řadu z nich, v mluveném médiu se pohybuje od svých 14 let. S mikrofonem začínal pracovat jako elév pro Radiožurnál. Postupně se Jiří Kokmotos (32) vypracoval až na šéfredaktora Českého rozhlasu Brno. Jeho hlas znají posluchači na celé Moravě a rád mezi ně také zajíždí. V uplynulých dnech jste se s ním mohli setkat na Jízdě králů v Hluku, Horňáckých slavnostech ve Velké nad Veličkou, v Ostrožské Lhotě na hodech nebo například na Gulášfestu ve Vracově. 

Kapela The Drops.

Kapela The Drops oslaví narozeniny ve Kdyni

Kdyně – Mladá rocková kapela The Drops z Prahy každoročně jezdí zkoušet do kdyňského kina a přibližně týdenní pobyt na Domažlicku nyní završí koncertem, který se koná 4. srpna v 19 hodin v parku u muzea ve Kdyni.

Ilustrační foto.

Zloděj se vloupal do zaparkovaných vozidel - bral kola i sedadla

Kramolna - Odstavená vozidla v obci Kramolna u Náchoda padla do oka dosud neznámému zloději. Od poledních hodin v sobotu 22. do jedenácté hodiny dopoledne neděle 23. července se neznámý pachatel vloupal do čtyř zaparkovaných, dovozových a z evidence odhlášených osobních vozidel značek Fiat Punto a Mercedes Benz.

Slovenský zpěvák Peter Nagy.

Peter Nagy: Hudba je mimo tabulkový svět ekonomiky

/ROZHOVOR/ Peter Nagy patří ke zpěvákům a autorům, kteří můžou s klidem nosit přízvisko „československý“. I po rozdělení někdejšího společného státu má totiž tento prešovský rodák příznivce jak na Slovensku, tak v Česku.

Vítěz Tour de France Chris Froome

Asketa ve žlutém. Froome už počtvrté opanoval Tour

/FOTOGALERIE/ Zní to tak suše, když se řekne: Chris Froome vyhrál počtvrté v kariéře Tour de France. Z toho třikrát v řadě. Ale je skoro nemožné popsat neskutečnou dřinu a odříkání, které se skrývají za tím jednoduchým konstatováním. „Každý rok člověk trpí. Každý rok,“ ulevil si Froome po sobotní časovce, která mu zajistila letošní vavříny.

Během letních dnů nabízí kamenický MettingPoint posezení s přáteli i dětmi, občerstvení a mimo jiné i bezplatné připojení k internetu.

Pětimetrový venkovní bar vybízí k posezení pod hvězdami

Kamenice nad Lipou – Již dva týdny mají Kameničtí možnost čerpat letní zážitky na novém místě s názvem Meeting Point. Ten částečně navazuje na letitou tradici. Setkávání rodin a přátel v příjemném, městem nerušeném prostředí přírodního koupaliště v Kamenici nad Lipou.

Kombajn John Deer HILLMaster S680 i. Sklizeň řepky olejky u obce Dolní Němčí.

Kombajn John Deere zasekl své devítimetrové zuby do řepky

REPORTÁŽ / Kombajn jsem dodnes znal pouze jako onu neuvěřitelně otravnou věc, kterou na silnici potkám vždy ve chvíli, když zrovna potřebuji ušetřit za volantem pár drahocenných minut. I proto ve mě informace o tom, že mám sám usednout do kabiny jednoho z nich na začátku žní u Dolního Němčí, vyvolala nejprve mírné zklamání.

Jiří Charvát, majitel sbírky rádií, gramofonů i historických notebooků.

Rádia přivábila stovky lidí do muzea

Zatím na stovky se počítá množství návštěvníků letos otevřeného Muzea radiotechniky v Dobrochově. Expozice otevřená v budově obecního úřadu mapuje vývoj nejen rádií, ale také televizí, gramofonů či počítačů.

Publiku se představil František Kasl, Klára Kolomazníková i Marcel Zmožek. Foto: Štěpánka Jarošová

OBRAZEM: Stochovské Mírové náměstí roztančili známí zpěváci

Stochov - V rámci akce Region na cestách zavítal ve čtvrtek Český rozhlas Region na stochovské Mírovém náměstí. Na první zastávce se publiku představil zpěvák František Kasl, bývalá členka známé skupiny Holki Klára Kolomazníková, zúčastněné pobavil také Marcel Zmožek. Pro děti byl připraven skákací hrad, odvážní zájemci si pak mohli vyzkoušet mluvit do živého vysílání rádia.

Jan Klanica

Master Of Rock 2017: Metalista, který vzdal vlasů pro dobrou věc

Na Masters of Rock je už po páté, avšak na letošní ročník jen tak nezapomene. Jan Klanica si na festivalu nechal své po ramena dlouhé vlasy dobrovolně ostříhat. Jeho rozhodnutí má však vysvětlení, ostříhané vlasy poputují na výrobu paruk pro ženy a děti po nemoci.  

Ilustrační foto.

Osm dvojčat za pololetí a Timea či Sedrik. Přerovská nemocnice bilancuje

Dvojnásobná radost, ale i dvojnásobná starost rodičů. První polovina letošního roku byla v přerovské porodnici hojná na dvojčata. V tomto období se jich zde narodilo celkem osm párů. Za uvedené období přišlo v přerovské porodnici na svět celkem 415 dětí – z toho 224 chlapců a 191 děvčat.

Festival Obscene Extreme se rozjede ve středu na trutnovském Bojišti. Hudební rodeo potrvá do neděle.

Pekelná jízda změní areál letního kina

Trutnov - Už ve středu to vypukne! Nejbrutálnější, nejrychlejší a nejtvrdší muzika ovládne areál letního kina Na Bojišti. Během tří dnů se na jediném podiu Obscene Extreme Festivalu vystřídá 69 kapel z celého světa. A podobně jako předchozích osmnáct let, i letos organizátoři slibují: Bude to nářez!

moderátor, kuchař a experimentátor Láďa Hruška

Láďa Hruška: Žádná z mých knih není obyčejná a vždy je převratná

/ROZHOVOR/ Nejradši hledá inspiraci mezi lidmi, třeba v hospodě, na ulici. Má k tomu dostatek příležitostí, denně se na něj obracejí lidé s dotazy, názory, postřehy. Rád si je vyslechne, sám sebe totiž považuje za průvodce pořadem, nikoli moderátora či profesionálního kuchaře. Emotivní introvert Láďa Hruška svou práci považuje za zábavu a koníčka. Rád překvapuje. I proto nedávno vydal knihu receptů a rad nazvanou Revoluce v grilování…

O víkendu zavítal Zdeněk Vrba do Zdic, kde moderoval hlavní program čtvrtého ročníku městských slavností.

Zdeněk Vrba: Moderátor má prodat interprety, ne sebe

Beroun /FOTOGALERIE/ - Znají jej zejména rozhlasoví posluchači. Je moderátorem proslulého Nočního proudu, nejstaršího hudebního programu v českém éteru. Zároveň ale uvádí různé akce ve všech koutech republiky. O víkendu zavítal Zdeněk Vrba do Zdic, kde moderoval hlavní program městských slavností.

Mladík ladil rádio, zapomněl však předtím zastavit. Výsledkem je srážka a škoda za desítky tisíc korun.

Ladil autoradio, vrazil do lampy

Necelé dva týdny uplynuly od případu, kdy řidička tak dlouho u Držovic za jízdy ladila rádio, až došlo na srážku. Podobně se vedlo i v neděli dvacetiletému řidiči. Ten havaroval po dvaadvacáté hodině na rondelu u zimního stadionu v Prostějově.

Jaromír Maceška.

Dopis do nebe aneb neříkejme Někdy příště

Ahoj, milý Jaromíre, chci ti napsat, že surový hlas Oldy Říhy ze skupiny Katapult se mi v posledních hodinách zaryl do mozku mnohokrát. Zpívá o tom, jak se v letu na ulici potkají dva dávní známí. A jak si v tom letu slíbí, že se někdy příště sejdou. I když vědí, že to asi nevyjde. Právě teď toho mají hodně a zastavit se nemohou. Tys tuhle písničku na rádiu Jizera pouštěl mnohokrát. 

Jaromír Maceška.

Dopis do nebe aneb neříkejme Někdy příště

Ahoj, milý Jaromíre, chci ti napsat, že surový hlas Oldy Říhy ze skupiny Katapult se mi v posledních hodinách zaryl do mozku mnohokrát. Zpívá o tom, jak se v letu na ulici potkají dva dávní známí. A jak si v tom letu slíbí, že se někdy příště sejdou. I když vědí, že to asi nevyjde. Právě teď toho mají hodně a zastavit se nemohou. Tys tuhle písničku na rádiu Jizera pouštěl mnohokrát. 

Zhruba po dvou týdnech se do Kolína opět vrátila kapela Telegraf.

Hitparádám nevládnou, fanoušci je přesto milují

Kolínsko - Sklep rodičů jako zkušebna - tak začínala nejedna kapela. Některé to dotáhly na špičku hitparád a před vyprodané stadiony, jiné zanikly. Všude však najdete místní hvězdy, které sice nejspíš nikdy z rádií či televizních obrazovek neuslyšíte, jejich fanoušci však na ně nedají dopustit.

Koncert kapely Derby v Souňově

Hitparádám nevládnou, fanoušci je přesto milují

Kutnohorsko - Sklep rodičů jako zkušebna - tak začínala nejedna kapela. Některé to dotáhly na špičku hitparád a před vyprodané stadiony, jiné zanikly. Všude však najdete místní interprety, které sice nejspíš nikdy z rádií či televizních obrazovek neuslyšíte, jejich fanoušci však na ně nedají dopustit. I Kutnohorsko má své hvězdy, na jejichž koncerty se chodí stovky lidí pravidelně bavit.

Rocková kapela Keks. Zleva: Petr Dudík, Štěpán Kojan, Václav Suchý, Václav Šobíšek.

Hitparádám nevládnou, fanoušci je přesto milují

Benešovsko -  Sklep rodičů jako zkušebna - tak začínala nejedna kapela. Některé to dotáhly na špičku hitparád a před vyprodané stadiony, jiné zanikly. Všude však najdete místní hvězdy, které sice nejspíš nikdy z rádií či televizních obrazovek neuslyšíte, jejich fanoušci však na ně nedají dopustit. Své lokální stálice má samozřejmě i Benešovsko.