Kreativ

ŠTÍTEK: rýže

Malíři Petru Sůsovi barvy voní i po třiceti letech

Sedlčany - Předvánoční prodejní výstavy mají v sedlčanském Kulturním domě Josefa Suka dlouholetou tradici. Letos v koncertním sále vystavuje své obrazy místní výtvarník Petr Sůsa. Potrvá až do 21. prosince a zájemci si mohou Sůsova díla prohlédnout a objednat ve všední dny od 9 do 16 hodin a před každým večerním pořadem.

Vařili jsme čtenářský recept: Kuřecí játra se šťávičkou

Ústí nad Labem /FOTO, HLASOVÁNÍ DO 12.00/ – Vítězem druhého čtenářského kola o nejlepší recept se stala Eva Drobná s receptem „Kuřecí játra se šťávičkou“. Restaurace Zlatopramen Sport – Pub společně s Ústeckým deníkem si pro vítězku připravily jako odměnu šek v hodnotě tři sta korun na konzumaci přímo v restauraci.

Jiří Kolbaba pozval Kolíňáky na výlet na Bali

Kolín /FOTO/ – Na dvě hodiny se více jak dvě stovky Kolíňáků podívaly prostřednictvím cestovatele Jiřího Kolbaby na ostrov Bali, a to ve velkém sále kolínského Městského společenského domu, kam tento populární fotograf a spisovatel přicestoval se svojí audiovizuální show.

Rustical: práci mistra kuchaře kazí servis

Brno /FOTOGALERIE, INFOGRAFIKA/ - Není vůbec výjimečné, že hosté restaurace najdou v dohřívaných nerezových vaničkách v bufetu i pět druhů jídel a několik příloh

Jezte hrách, předejdete srdečním onemocněním

Ve středověku naši předci na hrachu vyrostli. Nezřekli se ho ani ve sváteční dny. Velikonoce i Vánoce na dlouho spojili s pučálkou, opraženým hrachem se škvarky nebo se skořicí a medem. Tehdy možná ani netušili, jak zdravou to zeleninu jedí.

Dna: záludná nemoc z dobrého jídla

Dvaapadesátiletý Miroslav měl k dobrému jídlu vždycky dobrý vztah. Jak by ne, když byl vyhlášeným kuchařem na jednom moravském zámečku. Občasné otoky a bolesti kloubů na nohou a později i na palcích rukou se snažil ignorovat. Vůbec netušil, že by se mohlo jednat o záludnou dnu.

Mlékem a jablkem ježka nekrmte, je na maso

Žďár nad Sázavou - Venku se citelně ochladilo a o hřejivých slunečních paprscích už si můžeme nechat jen zdát. Páni tvorstva obléknou zimní bundy a rostliny a zvířata se budou snažit vypořádat se se zimou každý po svém.

V Nýdečance čepují pět druhů piva

Nýdek -Turisté a návštěvníci podhorské obce Nýdek, pokud dostanou hlad, můžou využít služeb některé z místních restaurací. Jednou z nich je podnik s příznačným názvem Nýdečanka.

Desná chce zavést čipování psů

Desná - Obyvatelé jizerskohorského města jako první v okrese budou muset nechat povinně očipovat své psy. Čip i jeho aplikaci lidem zaplatí samo město.

Je libo krém z kořene s kokosovým mlékem?

Kadov - Kuřecí nudle na červeném karí s kokosovým mlékem, bambusovými výhonky, červenou paprikou a jasmínovou rýží nebo třeba kaši z jasmínové rýže s kokosovým mlékem a marinovaným ananasem v ovocném sirupu vám může připravit šéfkuchař kadovského Penzionu Klokočí Marek Šolc.

Dobrá zpráva: brambor se letos urodilo hodně

Kutnohorsko - Úsměv na rtech může pohrávat předsedovi představenstva Zemědělské akciové společnosti Kačina Milanu Kasalovi. Alespoň když se hovoří o úrodě brambor. Ty sice nejsou pro podnik hlavní plodinou, ale na písčitých půdách, kde se nevyplatí zavlažovat a kde tak téměř nic jiného neroste, jsou ideální.

Nejstarší Jihočeška miluje nade vše bramborák

Horní Stropnice - Úctyhodných 106 let už oslavila aktuálně nejstarší Jihočeška – paní Růžena Rouhová. V úterý si symbolicky připila se svými nejbližšími bílým cinzanem a s chutí si zazpívala své oblíbené lidové písničky. Narodila se 22. září 1903!

Houbařova zabikačka

Jedním ze čtenářů, který se nám přihlásil na kulinářskou výzvu – posílejte nám své nejlepší recepty, je Jiří Míka z Karlových Varů. Poslal nám jich opravdu hodně, ale protože je zrovna velká houbová úroda, vybrali jsme netradiční recepty právě z těchto surovin.

FOTO: Věda je super, psali neviditelným písmem

Plzeň - Napsat šifrovanou zprávu neviditelným inkoustem, zvednout pravítkem plastovou lahev napěchovanou rýží, vytáhnout padesátník z vody suchou rukou a řadu dalších zajímavostí si mohli Plzeňané vyzkoušet v pátek a v sobotu přímo v centru Plzně.

Voroněž slaví třicátiny a vrací se do doby 80. let

Brno /FOTOGALERIE/ - Vepřové žebírko Hentéš s brambory, svíčkové řezy Opera, dort Malakov nebo ananasový terč. Tyto i další vybrané pochoutky stylizované do éry osmdesátých let, nabízí od středy do čtvrtečního večera brněnský hotel Voroněž, který si připomíná třicet let od svého založení.

Humanitární pracovnice: Fotili si mě jako atrakci

Zlín /FOTOGALERIE/ - Nomoskar, Salam-a-lekum. To je v překladu dobrý den. „První výraz se používá v hinduistické části Bangladéše, druhý naopak mezi muslimským obyvatelstvem,“ vysvětluje Petra Nováková v malé kanceláři na zlínském Burešově.

Humanitární pracovnice: Fotili si mě jako atrakci

Zlín /FOTOGALERIE/ - Nomoskar, Salam-a-lekum. To je v překladu dobrý den. „První výraz se používá v hinduistické části Bangladéše, druhý naopak mezi muslimským obyvatelstvem,“ vysvětluje Petra Nováková v malé kanceláři na zlínském Burešově.