Kreativ

ŠTÍTEK: rýže

V sobotu 23. listopadu mohou přispět lidé do potravinové sbírky i v Táboře.

V Kauflandu se koná charitativní sbírka

V sobotu 23. listopadu se koná Potravinová sbírka. U pokladen některých obchodů (v Táboře je to Kaufland) budou připraveni dobrovolníci, kteří budou lidem rozdávat letáky s upozorněním, že jsou mezi námi lidé v hmotné nouzi a že balíček těstovin nebo kilo rýže jim pomůže v jejich situaci.

Ilustrační foto.

Léto v plném proudu. Frčí zmrzlina z rýže či oleje

/INFOGRAFIKA/ Češi v létě zchladí jazýčky nejraději ve vanilkové zmrzlině či ovocném sorbetu, labužníci dávají přednost netradičním chutím a jejich kombinacím. „Jednou z nejoblíbenějších je u nás pečený banán s karamelem, na který se přidá pražený oříšek,“ řekl Deníku Jakub Gavor z brněnského podniku nazvaného Ještě jednu. Vše vytváří z čerstvých surovin bez emulgátorů a prefabrikátů. Proto zde nenajdete ani různé „šmoulové“ či „mimoňové“ zmrzliny.

Zapečená rýže s mletým masem

Rýže není jen rizoto. Vyzkoušejte paellu nebo puding s mangem a čokoládou

V regálech obchodů se setkáváte se spoustou typů a druhů rýže, většinou však máte svého favorita a po něm běžně saháte. Ale pokud máte rádi například jen dlouhozrnnou rýži, je škoda, když nevyzkoušíte, jak chutná takové krémové rizoto z rýže Arborio nebo neochutnáte lepkavou Sushi rýži, do níž je zabalený šťavnatý plátek čerstvé syrové ryby.

Smažená rýže s klíčky mungo

V jednoduchosti je síla, i na talíři. Uvařte si čtyři snadná, ale výborná jídla

O víkendu se raději věnujete odpočívání nebo zábavě a svou kreativitu projevujete úplně jinde než v kuchyni? Jste typ člověka, který upřednostňuje krátkou přípravu, ale zároveň trváte na tom, že každé jídlo musí být dalším zpestřením dne? Pak potřebujete znát pár receptů na vaření pokrmů, které vám nezaberou mnoho času, a přitom si opravdu pochutnáte.

Černá rýže.

Tip Deníku: Lidé ochutnají kaši z černé rýže

Brno - Kaši z černé rýže s karamelizovaným banánem nebo vanilkové lívance s hruškami v ibiškové omáčce ochutnají v sobotu šestého dubna příchozí při tematické pozdní snídani v kavárně Skog Urban Hub na Dominikánském náměstí.

Palačinky s lososem a medvědím česnekem

Jarní odpočinek od těžkých jídel. Zkuste palačinky s lososem či špenátový salát

Co vám doporučíme v době jarní očisty? Samá nenáročná jídla. Nebudeme na vás tak přísní, abychom vám odepřeli rýži nebo rybu, to zase ne. Ale vyzkoušejte si přípravu jídel, která vás dokážou nabít energií, aniž byste měli pocit, že vás přejel parní válec - jako když jste si posledně pochutnali na uzeném vepřovém koleni, vzpomínáte?

V jazykové škole Akai Kiku jste mohli okusit něco z japonské kultury.

Na suši je potřeba kulatá rýže

České Budějovice – Na výběr je spousta vzorovaných barevných papírů a já nevím, který dřív. I slečna s copánky dlouze vybírá nejlepší. “Většina lidí u nás skládá od dětství,“ začíná workshop origami paní Chiko, lektorka japonštiny jazykové školy AKAI KIKU, kde se v pátek a v sobotu konaly tzv. Japonské dny.

Ve Veselí nad Moravou se vůbec poprvé uskutečnil workshop vietnamské kuchyně. V prostorách Kafé v kině si zkusilo připravit nesmažené rolky s krevetami i ve vegetariánské verzi na tři desítky zájemců.

Papír v kuchyni? Nejen pečicí, poznali lidé. Pronikli do tajů vietnamské kuchyně

Veselí nad Moravou /VIDEO, REPORTÁŽ/ - Je milá, hezká, usměvavá a skvěle vaří. I když je drobná a mluví poměrně tiše, jakmile začne mluvit, všichni ztichnou a věnují jí pozornost. Třiadvacetiletá Thuy Nguyen už tři roku spolu s partnerem Long Tranem jezdí s projektem Zase rýže po republice a ukazuje lidem, jak vaří i žijí Vietnamci. Nejinak je tomu i ve Veselí nad Moravou. V prostorách Kafé v kině se koná vůbec první gastro workshop.

Krmení racků, holubů a labutí na pražské náplavce.

Chcete v mrazech přilepšit zvěři a ptákům? Pečivo raději vynechte, může je zabít

Blížící se mrazivé dny jsou zvláště náročné pro drobné ptáky. Právě na ně si v zimě nejčastěji vzpomeneme. Krmítka najdeme v parcích, u domů i bytů. Pokud chcete přilepšit více druhům ptáků, ideální je přichystat směs semen, prosa, ječmene pšenice, máku, ovsa nebo rozlousknuté kousky oříšků, ale i bezinky, hloh, jeřabiny a hovězí lůj.

Ilustrační foto

Chcete v mrazech přilepšit zvěři a ptákům? Pečivo raději vynechte

Blížící se mrazivé dny jsou zvláště náročné pro drobné ptáky. Právě na ně si v zimě nejčastěji vzpomeneme. Krmítka najdeme v parcích, u domů i bytů. Pokud chcete přilepšit více druhům ptáků, ideální je přichystat směs semen, prosa, ječmene pšenice, máku, ovsa nebo rozlousknuté kousky oříšků, ale i bezinky, hloh, jeřabiny a hovězí lůj.

Papriky plněné kešu, rýží a čočkou

Čočka nemusí být jen na kyselo. Vyzkoušejte s Deníkem netradiční recepty

Tradičních pověry spojují čočku s penězi, zdravím i hojností. Není proto divu, že prvního ledna nechyběla na stole v celé řadě domácností - podle hesla jak na Nový rok, tak po celý rok. Čočku si však můžete vychutnat kdykoli. Uvařte si ji tradičně na kyselo nebo se inspirujte našimi originálními recepty. Chutnají skvěle, a navíc přinášejí štěstí.  

Havajská miska poké bowl patří v současnosti k největším trendům v gastronomii.

Specialita z rýže a ryb. V Poke Hausu vám nakrájejí havajské chutě

Zajímavá specialita z rýže a ryb vypadá, jako byste rozmotali suši a všechny ingredience naskládali do misky. Ve skutečnosti jde o havajskou specialitu, japonský vliv je u ní ale patrný. Na druhý konec světa za ní naštěstí cestovat nemusíte, na poke můžete zajít hned do dvou provozoven restaurace Poke Haus.

Václav Vacek, starosta Vilémovic  jde s dobou. V novoročním projevu zdraví obyvatele obce přes 10 let.

Novoroční projev starosty se ve Vilémovicích vysílá už přes deset let

Vilémovice – Nejenom prezident republiky Miloš Zeman přednáší koncem roku k národu novoroční projev. Stejnou zajímavou tradici mají také v obci Vilémovice blízko Ledče nad Sázavou na Havlíčkobrodsku. Starosta obce Václav Vacek takto zdraví občany Vilémovic v novém roce už asi 12 let.

Oprava kostela. Ilustrační foto.

V Janovicích opravují kostel

Janovice nad Úhlavou – S opravami kostela svatého Jana Křtitele začali v letošním roce v Janovicích nad Úhlavou. Plzeňskému biskupství na opravy kostela přispívá město.

Křest knihy. Zleva: Autorka Hana Strejčková, patron domova Otakar Brousek ml., patron knihy Tomáš Töpfer, ředitelka Ilona Veselá a vedoucí úseku ART Jaroslava Slivoňová.

MEMOfestival: U nás senioři nečekají na smrt, ale užívají si života naplno

V Domově pro seniory Chodov se konal druhý ročník divadelního festivalu vzpomínek MEMOfestival. Ten si dal za úkol zdůraznit význam vzpomínky, a to právě formou divadla. Program zajišťovala skupina FysioART, která se pod vedením režisérky a spisovatelky Hany Strejčkové nechala inspirovat vyprávěním seniorů.

Pejskům i kočkám vybrali granule, maso, pamlsky i hračky.

Pejskům i kočkám vybrali granule, maso, pamlsky i hračky

Lanškroun – Jednačtyřicet psů a devatenáct koček aktuálně přebývá v lanškrounském psím útulku Caniscentrum. Ten se nachází v Dolním Třešňovci v areálu zemědělské školy a právě sem zamířily v sobotu desítky návštěvníků, aby v tradiční akci Štěkání a mňoukání na Ježíška přinesli opuštěným psům i kočkám vánoční nadílku.

Betlémské světlo ve skautské klubovně v Jiráskově ulici v Teplicích získala malá Anička.

Distribuce betlémského světla je v režii skautů a římskokatolické farnosti

Teplice – Betlémské světlo dorazilo do Teplic na hlavní nádraží minulou v neděli po poledni. Jeho distribuce probíhá dnes na Štědrý den a je v režii teplických skautů a římskokatolické farnosti. Pokud chcete rozsvítit svůj domov, přineste si s sebou lucerničku, lampičku či hřbitovní svíci, se kterou bezpečně zvládnete světlo z Betléma donést až domů. 

Ilustrační foto.

Nový provozovatel restaurace zahájil své působení s pokutou

Rakovník - Nejde o jídlo, ale o odpad. Docela drsně znějící vysvětlení vyslechli hygienici, kteří se vydali na kontrolu restaurace v Rakovníku, jež se neobešla bez pokuty. Zmiňovaný „odpad“ nalezený v kuchyni přitom rozhodně nepředstavoval nějaký zapomenutý talířek. Jednalo se o pečené koleno, vepřové špízy, dušené zelí, vařenou rýži a výpek, uložené v konvektomatu, pod ním i v lednici.

V pražském Divadle na Vinohradech se 5. dubna uskutečnilo slavnostní vyhlášení vítězů ankety o nejpopulárnější osobnosti televizní obrazovky TýTý 2013. Do dvorany slávy byla uvedena herečka Jana Štěpánková.

Zemřela herečka Jana Štěpánková, bylo jí 84 let

Po těžké nemoci zemřela v úterý herečka Jana Štěpánková. Bylo jí 84 let. Dlouholetá členka souboru pražského Divadla na Vinohradech ztvárnila na jevišti řadu nezapomenutelných rolí – od úloh v Sofoklově Králi Oidipovi a Shakespearově Hamletovi přes Osbornova Komika až po slavné představení Kočičí hry.

Potravinovou pomoc si odváží i Ljuba Bračková z Centra pro dítě a rodinu Valika z Karlových Varů.

Potraviny pomáhají potřebným lidem v kraji

Karlovarský kraj – Blížící se Vánoce, zima a mráz. Zásoby z potravinové banky mizí po celý rok, zejména v těchto dnech je ale zájem neziskovek mnohem vyšší. Téměř denně se jezdí zásobit a mohou ještě po celý příští týden.

Ilustrační foto.

Lesáci varují. Přikrmování pečivem může být pro zvířata rizikové

Přikrmování pečivem může být pro volně volně žijící zvířata rizikové a původně dobrý úmysl může zvířata stát život. Pro přežvýkavce, mezi které patří například srny, jeleni, mufloni, ovce nebo kozy, je pečivo ve velkých dávkách nebezpečné. Pracovníci Lesů hlavního města Prahy loni zaznamenali úhyn tří kusů zvěře právě kvůli nevhodnému krmení pečivem, předpokládají však, že počet případů je daleko větší. Pečivo může ohrozit správný vývoj labutí a do krmítek pro zpěvné ptáky kvůli soli nepatří vůbec. Médiím to sdělila mluvčí Lesů hlavního města Prahy Petra Fišerová.

Ilustrační fotografie.

Potravinová sbírka pomůže lidem v nouzi

Královéhradecko, Dobruška - „Darujte jídlo těm, kterým schází“ je mottem Adventní potravinové sbírky, která se koná do 23. prosince v Dobrušce. Pořádá ji Charita ČR spolu s místním děkanstvím římskokatolické farnosti.

Ilustrační fotografie.

Potravinová sbírka pomůže lidem v nouzi

Dobruška - „Darujte jídlo těm, kterým schází“ je mottem Adventní potravinové sbírky, která se koná od 2. do 23. prosince v Dobrušce. Pořádá ji Charita ČR spolu s místním děkanstvím římskokatolické farnosti.

Ilustrační fotografie.

Přispějte do sbírky

Opočno - Přispěním do adventní potravinové sbírky v Informačním centru Opočno mohou lidé pomoci těm, kteří se z různých důvodů ocitli v tíživé životní situaci. Sbírka se tu koná ve spolupráci s Farní charitou v Dobrušce.

Ilustrační foto.

Potravinová sbírka pomůže lidem v nouzi

Dobruška - „Darujte jídlo těm, kterým schází,“ je mottem Adventní potravinové sbírky, která se koná od 2. do 23. prosince v Dobrušce. Pořádá ji Charita ČR spolu s místním děkanstvím římskokatolické farnosti.

Potěší i pytlík piškotů. Ilustrační foto

Sbírka pro těhotné ženy přinese trvanlivé potraviny

Hamry - V Azylovém domě pro těhotné ženy v tísni v pondělí začala sbírka trvanlivých potravin. Štědří lidé mohou darovat trvanlivé i sušené mléko, piškoty, přesnídávky, luštěniny nebo rýži, vítány jsou i konzervy, čaje a přísady na pečení.