FOTO: Regály zaplnily darované potraviny i drogerie. Vybralo se víc než 10 tun
Konzervy, polévky, mléko, rýže, těstoviny, tedy potraviny, které nejvíc chybí v potravinové bance, zaplňovaly postupně regály skladu během sobotní sbírky potravin.
Konzervy, polévky, mléko, rýže, těstoviny, tedy potraviny, které nejvíc chybí v potravinové bance, zaplňovaly postupně regály skladu během sobotní sbírky potravin.
V sobotu 23. listopadu se koná Potravinová sbírka. U pokladen některých obchodů (v Táboře je to Kaufland) budou připraveni dobrovolníci, kteří budou lidem rozdávat letáky s upozorněním, že jsou mezi námi lidé v hmotné nouzi a že balíček těstovin nebo kilo rýže jim pomůže v jejich situaci.
Předmět o velikosti zrnka rýže veterinář zavede na levou stranu hřbetu. Podobný proces v posledních dnech absolvuje kvůli povinnému čipování mnoho psů.
Předmět o velikosti zrnka rýže veterinář zavede na levou stranu hřbetu. Podobný proces v posledních dnech absolvuje kvůli povinnému čipování mnoho psů.
Předmět o velikosti zrnka rýže veterinář zavede na levou stranu hřbetu. Podobný proces v posledních dnech absolvuje kvůli povinnému čipování mnoho psů.
Předmět o velikosti zrnka rýže veterinář zavede na levou stranu hřbetu. Podobný proces v posledních dnech absolvuje kvůli povinnému čipování mnoho psů.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce si posvítila na restauraci Peking v Klatovech, a to poté, co tam hosté našli v polévce červa. Kontrola našla škůdce v rýži, podruhé už nic.
Pětapadesátiletá Petra prodělala jako dítě angínu a v důsledku toho i revmatickou horečku, která je ve dnešní době v Česku velmi vzácná. O mnoho let později se zjistilo, že právě horečka lehce poškodila i její srdce.
Milan Růžička ze Zlína je majitelem sedmileté fenky jorkšíra Sáry. I on ji bude muset podle novely veterinárního zákona od ledna opatřit čipem.
/INFOGRAFIKA/ Češi v létě zchladí jazýčky nejraději ve vanilkové zmrzlině či ovocném sorbetu, labužníci dávají přednost netradičním chutím a jejich kombinacím. „Jednou z nejoblíbenějších je u nás pečený banán s karamelem, na který se přidá pražený oříšek,“ řekl Deníku Jakub Gavor z brněnského podniku nazvaného Ještě jednu. Vše vytváří z čerstvých surovin bez emulgátorů a prefabrikátů. Proto zde nenajdete ani různé „šmoulové“ či „mimoňové“ zmrzliny.
V regálech obchodů se setkáváte se spoustou typů a druhů rýže, většinou však máte svého favorita a po něm běžně saháte. Ale pokud máte rádi například jen dlouhozrnnou rýži, je škoda, když nevyzkoušíte, jak chutná takové krémové rizoto z rýže Arborio nebo neochutnáte lepkavou Sushi rýži, do níž je zabalený šťavnatý plátek čerstvé syrové ryby.
O víkendu se raději věnujete odpočívání nebo zábavě a svou kreativitu projevujete úplně jinde než v kuchyni? Jste typ člověka, který upřednostňuje krátkou přípravu, ale zároveň trváte na tom, že každé jídlo musí být dalším zpestřením dne? Pak potřebujete znát pár receptů na vaření pokrmů, které vám nezaberou mnoho času, a přitom si opravdu pochutnáte.
Brno - Kaši z černé rýže s karamelizovaným banánem nebo vanilkové lívance s hruškami v ibiškové omáčce ochutnají v sobotu šestého dubna příchozí při tematické pozdní snídani v kavárně Skog Urban Hub na Dominikánském náměstí.
Co vám doporučíme v době jarní očisty? Samá nenáročná jídla. Nebudeme na vás tak přísní, abychom vám odepřeli rýži nebo rybu, to zase ne. Ale vyzkoušejte si přípravu jídel, která vás dokážou nabít energií, aniž byste měli pocit, že vás přejel parní válec - jako když jste si posledně pochutnali na uzeném vepřovém koleni, vzpomínáte?
Ve zlínské Krajské nemocnici Tomáše Bati se objevila salmonelóza. Nakazilo se 29 lidí, zejména pacientů, ale i šest zaměstnanců. Společným jmenovatelem nákazy byl pravděpodobně pokrm kuře s rýží. Vedení nemocnice již zavedlo zvýšený hygyienický režim.
TÉMA, FOTOGALERIE/ I v Ostravě můžete ochutnat špičkové sushi. Do tajů nejznámějšího jídla japonské kuchyně vás zavede majitel restaurace Gókaná Tomáš Polák.
České Budějovice – Na výběr je spousta vzorovaných barevných papírů a já nevím, který dřív. I slečna s copánky dlouze vybírá nejlepší. “Většina lidí u nás skládá od dětství,“ začíná workshop origami paní Chiko, lektorka japonštiny jazykové školy AKAI KIKU, kde se v pátek a v sobotu konaly tzv. Japonské dny.
Karlovarský kraj – Potravinová banka Karlovarského kraje shromáždila v loňském roce 88 tun potravin.
Dalešice – Pivovarská restaurace v Dalešicích zahájila týdny speciálních gastronomických zážitků. A protože polévka je grunt, jako první přišel na řadu polévkový týden.
Veselí nad Moravou /VIDEO, REPORTÁŽ/ - Je milá, hezká, usměvavá a skvěle vaří. I když je drobná a mluví poměrně tiše, jakmile začne mluvit, všichni ztichnou a věnují jí pozornost. Třiadvacetiletá Thuy Nguyen už tři roku spolu s partnerem Long Tranem jezdí s projektem Zase rýže po republice a ukazuje lidem, jak vaří i žijí Vietnamci. Nejinak je tomu i ve Veselí nad Moravou. V prostorách Kafé v kině se koná vůbec první gastro workshop.
Největšími změnami za dobu své existence prošel v uplynulém roce psí útulek v Zábřehu. Mezi ty nejdůležitější patří čipování psů a adopční poplatek.
Blížící se mrazivé dny jsou zvláště náročné pro drobné ptáky. Právě na ně si v zimě nejčastěji vzpomeneme. Krmítka najdeme v parcích, u domů i bytů. Pokud chcete přilepšit více druhům ptáků, ideální je přichystat směs semen, prosa, ječmene pšenice, máku, ovsa nebo rozlousknuté kousky oříšků, ale i bezinky, hloh, jeřabiny a hovězí lůj.
Přestože levné části vepřového masa mají své zastánce v řadách slavných šéfkuchařů, mezi lidmi patří spíše k opomíjeným částem. Přitom kromě skvělé ceny mají i báječnou chuť. Připravte si s Deníkem vepřové dobroty, které vám nevyluxují peněženku.
Blížící se mrazivé dny jsou zvláště náročné pro drobné ptáky. Právě na ně si v zimě nejčastěji vzpomeneme. Krmítka najdeme v parcích, u domů i bytů. Pokud chcete přilepšit více druhům ptáků, ideální je přichystat směs semen, prosa, ječmene pšenice, máku, ovsa nebo rozlousknuté kousky oříšků, ale i bezinky, hloh, jeřabiny a hovězí lůj.
Tradičních pověry spojují čočku s penězi, zdravím i hojností. Není proto divu, že prvního ledna nechyběla na stole v celé řadě domácností - podle hesla jak na Nový rok, tak po celý rok. Čočku si však můžete vychutnat kdykoli. Uvařte si ji tradičně na kyselo nebo se inspirujte našimi originálními recepty. Chutnají skvěle, a navíc přinášejí štěstí.
Zbavit se povánoční nadváhy není tak těžké, jak se na první pohled může zdát. Postačí vám k tomu plná lednice kvalitní zeleniny, vůle nepřejídat se a chuť zkusit nové recepty. Tak se pusťme do vaření!
Zajímavá specialita z rýže a ryb vypadá, jako byste rozmotali suši a všechny ingredience naskládali do misky. Ve skutečnosti jde o havajskou specialitu, japonský vliv je u ní ale patrný. Na druhý konec světa za ní naštěstí cestovat nemusíte, na poke můžete zajít hned do dvou provozoven restaurace Poke Haus.
Písek - Díky vstřícnosti písecké porodnice vám každý týden na našich stránkách přinášíme fotky miminek, které se narodily v Písku.
Vilémovice – Nejenom prezident republiky Miloš Zeman přednáší koncem roku k národu novoroční projev. Stejnou zajímavou tradici mají také v obci Vilémovice blízko Ledče nad Sázavou na Havlíčkobrodsku. Starosta obce Václav Vacek takto zdraví občany Vilémovic v novém roce už asi 12 let.
Janovice nad Úhlavou – S opravami kostela svatého Jana Křtitele začali v letošním roce v Janovicích nad Úhlavou. Plzeňskému biskupství na opravy kostela přispívá město.
V Domově pro seniory Chodov se konal druhý ročník divadelního festivalu vzpomínek MEMOfestival. Ten si dal za úkol zdůraznit význam vzpomínky, a to právě formou divadla. Program zajišťovala skupina FysioART, která se pod vedením režisérky a spisovatelky Hany Strejčkové nechala inspirovat vyprávěním seniorů.
Tradičně až 23. prosince se koná rozsvícení vánočních stromů v místních části Letohradu - Kunčicích. O hudbu se postaral Dětský soubor Moniky Vychytilové, pro několik desítek příchozích bylo zdarma přichystáno občerstvení.
Lanškroun – Jednačtyřicet psů a devatenáct koček aktuálně přebývá v lanškrounském psím útulku Caniscentrum. Ten se nachází v Dolním Třešňovci v areálu zemědělské školy a právě sem zamířily v sobotu desítky návštěvníků, aby v tradiční akci Štěkání a mňoukání na Ježíška přinesli opuštěným psům i kočkám vánoční nadílku.
Na Štědrý den bylo v Česku 44 požárů, o 16 méně než loni. Stejně jako před rokem při nich zemřel jeden člověk. Počet zraněných klesl o pět na 17. Dnes o tom informovala mluvčí hasičů Nicole Zaoralová.
Teplice – Betlémské světlo dorazilo do Teplic na hlavní nádraží minulou v neděli po poledni. Jeho distribuce probíhá dnes na Štědrý den a je v režii teplických skautů a římskokatolické farnosti. Pokud chcete rozsvítit svůj domov, přineste si s sebou lucerničku, lampičku či hřbitovní svíci, se kterou bezpečně zvládnete světlo z Betléma donést až domů.
Ačkoli za tradiční vánoční menu považujeme smaženého kapra a bramborový salát, jedná se o tradici poměrně mladou. Nahlédněme hlouběji do historie a připomeňme si, co naši předkové na Štědrý večer jedli v dřívějších dobách.
Kyjov - V kyjovské porodnici se ve 51. týdnu roku 2018 narodila tato miminka. Redakce Hodonínského deníku Rovnost gratuluje jejich rodičům a přeje jim i jejich dětem mnoho štěstí.
Rakovník - Nejde o jídlo, ale o odpad. Docela drsně znějící vysvětlení vyslechli hygienici, kteří se vydali na kontrolu restaurace v Rakovníku, jež se neobešla bez pokuty. Zmiňovaný „odpad“ nalezený v kuchyni přitom rozhodně nepředstavoval nějaký zapomenutý talířek. Jednalo se o pečené koleno, vepřové špízy, dušené zelí, vařenou rýži a výpek, uložené v konvektomatu, pod ním i v lednici.
Plzeň – Plzeňští policisté už znají totožnost muže, který zemřel ve staré kanalizační rouře v řece Berounce poblíž Jateční ulice v Plzni na Doubravce.
Brankář Dominik Hašek exkluzivně pro Deník vzpomíná na Františka Černíka a říká: "Nikdy nezapomenu, jak mi pomáhal s taškami."
Po těžké nemoci zemřela v úterý herečka Jana Štěpánková. Bylo jí 84 let. Dlouholetá členka souboru pražského Divadla na Vinohradech ztvárnila na jevišti řadu nezapomenutelných rolí – od úloh v Sofoklově Králi Oidipovi a Shakespearově Hamletovi přes Osbornova Komika až po slavné představení Kočičí hry.
Karlovarský kraj – Blížící se Vánoce, zima a mráz. Zásoby z potravinové banky mizí po celý rok, zejména v těchto dnech je ale zájem neziskovek mnohem vyšší. Téměř denně se jezdí zásobit a mohou ještě po celý příští týden.
Přikrmování pečivem může být pro volně volně žijící zvířata rizikové a původně dobrý úmysl může zvířata stát život. Pro přežvýkavce, mezi které patří například srny, jeleni, mufloni, ovce nebo kozy, je pečivo ve velkých dávkách nebezpečné. Pracovníci Lesů hlavního města Prahy loni zaznamenali úhyn tří kusů zvěře právě kvůli nevhodnému krmení pečivem, předpokládají však, že počet případů je daleko větší. Pečivo může ohrozit správný vývoj labutí a do krmítek pro zpěvné ptáky kvůli soli nepatří vůbec. Médiím to sdělila mluvčí Lesů hlavního města Prahy Petra Fišerová.
Královéhradecko, Dobruška - „Darujte jídlo těm, kterým schází“ je mottem Adventní potravinové sbírky, která se koná do 23. prosince v Dobrušce. Pořádá ji Charita ČR spolu s místním děkanstvím římskokatolické farnosti.
Dobruška - „Darujte jídlo těm, kterým schází“ je mottem Adventní potravinové sbírky, která se koná od 2. do 23. prosince v Dobrušce. Pořádá ji Charita ČR spolu s místním děkanstvím římskokatolické farnosti.
Opočno - Přispěním do adventní potravinové sbírky v Informačním centru Opočno mohou lidé pomoci těm, kteří se z různých důvodů ocitli v tíživé životní situaci. Sbírka se tu koná ve spolupráci s Farní charitou v Dobrušce.
Zatímco děti sepisují dopis Ježíškovi, dospělí přemýšlejí nad tím, jak před Vánoci všechno stihnout a na nic nezapomenout. A protože největším zrádcem bývá paměť, dali jsme za vás dohromady seznam (nejen) pečicích surovin, které se vám před svátky budou hodit.
Dobruška - „Darujte jídlo těm, kterým schází,“ je mottem Adventní potravinové sbírky, která se koná od 2. do 23. prosince v Dobrušce. Pořádá ji Charita ČR spolu s místním děkanstvím římskokatolické farnosti.
Hamry - V Azylovém domě pro těhotné ženy v tísni v pondělí začala sbírka trvanlivých potravin. Štědří lidé mohou darovat trvanlivé i sušené mléko, piškoty, přesnídávky, luštěniny nebo rýži, vítány jsou i konzervy, čaje a přísady na pečení.
Třebíč - Nejlepším kuchařem roku ve společném stravování se stala Centrální jídelna v Třebíči. Uspěla v soutěži vyhlášené Asociací kuchařů a cukrářů ČR.