Kreativ

ŠTÍTEK: rýže

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) společně s celníky zadržela zásilku 3,6 tuny potravin z Vietnamu.

Nakládané cibulky plné červů. Inspekce zadržela zásilku potravin z Vietnamu

Praha /FOTOGALERIE/ - Kontejner plný překvapení. Těmito slovy shrnula Yvona Matějková z Celního úřadu pro Středočeský kraj odhalení, které na celníky čekalo při kontrole zásilky potravinářského zboží z Vietnamu. „Kontejner obsahoval rýži místo fazolí a nakládané cibulky plné červů," konstatovala v úterý Matějková.

Roman Koudelka byl spokojený

Zlatý Koudelka se v Japonsku odměnil rýží, bundou a rukavicemi

Sapporo - Skokan na lyžích Roman Koudelka už má zase psychiku nastavenou na vítězství. Po měsíci, kdy jeho výkonnost poklesla, se tento víkend vrátil k výsledkům z úvodu sezony při dvou závodech v Sapporu, kde nejprve v sobotu obsadil třetí místo a v neděli vyhrál. Důvodem je prý hlavně skutečnost, že se jeho skoky opět stabilizovaly na nejvyšší úrovni.

Bývalá thajská premiérka Jinglak Šinavatrová bude obviněna z korupce, za které jí hrozí až desetileté vězení.

Bývalé thajské premiérce hrozí deset let vězení za korupci

Bangkok – Bývalá thajská premiérka Jinglak Šinavatrová bude obviněna z korupce, za které jí hrozí až desetileté vězení. Sdělila to dnes místní prokuratura. Krátce poté zákonodárci ženě, jejíž vládu loni svrhla armáda, zakázaly působit v politice po dobu pěti let.

Mladá Vlčnovjanka pomáhá státní škole v Nepálu.

Večeře pro pětičlennou rodinu vyjde pod střechou světa na 20 korun

Jako ráj pro vegetariány označila Nepál Vlčnovjanka Šárka Starobová, která tam pravidelně jezdí pomáhat jako dobrovolnice do státní školy. Důvod je zřejmý, jen málokdo si tam může dovolit maso. Hlavní potravinou je tam rýže, které místní říkají matka rýže. Obdobou českého tradičního jídla vepřo, knedlo zelo je 
v Nepálu dál bhát, jen v něm chybí to vepřo.

Mladá Vlčnovjanka pomáhá státní škole v Nepálu.

Večeře pro pětičlennou rodinu vyjde pod střechou světa na 20 korun

Vlčnov, Nepál – Jako ráj pro vegetariány označila Nepál Vlčnovjanka Šárka Starobová, která tam pravidelně jezdí pomáhat jako dobrovolnice do státní školy. Důvod je zřejmý, jen málokdo si tam může dovolit maso. Hlavní potravinou je tam rýže, které místní říkají matka rýže. Obdobou českého tradičního jídla vepřo, knedlo zelo je 
v Nepálu dál bhát, jen v něm chybí to vepřo.

Ilustrační foto.

Mmcité připouští baráž. Tým má zatím důvěru

Brno – Porážky s pořadovými čísly 21 a 22 v nejvyšší soutěži si v pátek a sobotu připsali basketbalisté brněnského Mmcité, kteří se tak nadále krčí na poslední příčce tabulky. Hubený počet čtyř vítězství tým stále víc přibližuje hrozbě baráže o udržení mezi českou elitou. „Národní basketbalovou ligu ale chceme jednoznačně hrát i v příští sezoně," prohlásil generální manažer klubu Martin Pavelec.

Kamiony s humanitární pomocí z Ruska.

Další ruský konvoj dorazil na Ukrajinu. Kyjev se obává zásobování separatistů

Moskva - Jedenáctý ruský humanitární konvoj dnes přivezl dalších 1400 tun pomoci do neklidné Doněcké a Luhanské oblasti na východě Ukrajiny. Informovala o tom agentura TASS. Ukrajinci považují vysílání konvojů za narušení své svrchovanosti a obávají se, že Moskva prostřednictvím těchto transportů dodává zásoby ozbrojeným proruským separatistům a možná i zbraně.

Pro pravoslavné je jeden z dvanácti tradičních pokrmů jídlo zvané kuťa. Jde o sladkou pochoutku, která se skládá z krup, medu, ořechů a sušeného ovoce.

Brňané si mohli vyzkoušet tradiční vánoční jídlo pravoslavných křesťanů

Brno - Zatímco u většiny jihomoravských rodin se na štědrovečerním stole obvykle objevuje smažený kapr, pro pravoslavné je jeden z dvanácti tradičních pokrmů jídlo zvané kuťa. Jde o sladkou pochoutku, která se skládá z krup, medu, ořechů a sušeného ovoce. Jeho upravenou verzi, ve které kroupy nahradila rýže, mohli ve středu ochutnat návštěvníci ruské restaurace Samovar v brněnské ulici Koliště. „Pravoslavným Vánocům, které začaly už v úterý a potrvají ještě deset dní, předchází dlouhé období půstu. Štědrovečerní jídlo má být tedy spíše lehčí, ale zároveň výživné," přiblížila pravoslavné tradice číšnice Natalia Bajkalová. Podle zvyku zasedají pravoslavné rodiny ke sváteční večeři, když vyjde první hvězda. Jejich Vánoce jsou ale mnohem střídmější než ty, na které je většina lidí zvyklá.

Ilustrační foto.

Rýže z Fukušimy poprvé od roku 2011 prošla radioaktivní kontrolou

Tokio – Rýže vypěstovaná ve Fukušimě poprvé od jaderného neštěstí v roce 2011 prošla radioaktivní kontrolou. Uvedla to dnes agentura Reuters s odvoláním na informace od úředníka, který má kontrolu na starosti. Havárie ve Fukušimě byla největší jadernou katastrofu od dubna 1986, kdy explodovala elektrárna v ukrajinském Černobylu.

Brněnský thajboxer Tomáš Hron (vpravo) a Roman Kryklia z Ukrajiny při oficiálním vážení v čínském Nankingu před turnajem Kunlun Fight 15.

Štědrý večer thajboxera: Hron jedl mořské plody a rýži

Nanking, Brno – Silvestrovskou noc strávil ve frontě na odbavení na letišti v thajském Bangkoku a příchod nového roku oslavil jedním pivem v tamní restauraci. Brněnský thajboxer Tomáš Hron se zrovna přesouval do Číny, kde v neděli zápasí. „Půlnoc podle českého času jsem už zažil při odbavení v Číně, takže zábavný silvestr," usmívá se.

Ilustrační foto

Krysy, metly rýžových polí, končí ve Vietnamu v ragú

Hanoj – Tran Quang Thieu se širokým úsměvem ukazuje svůj denní úlovek: asi deset kilogramů krys, které ulovil v rýžových polích nedaleko Hanoje. Tito rychle se množící hlodavci, skutečná metla vietnamských zemědělských kultur, se loví a pak pojídají, píše agentura AFP.

Ilustrační foto.

Ve Vyškově se ve sbírce vybralo 370 kilogramů potravin

Vyškov – Národní sbírka potravin, do které je zapojená také Oblastní charita Vyškov, měla i letos úspěch. Jen ve Vyškově, kde se sbírka konala v jednom obchodním domě, se vybralo 370 kilogramů trvanlivých potravin. Už putují potřebným. „Lidé nejvíc darovali konzervy, paštiky, dětské sušené kaše, rýži, těstoviny, piškoty nebo džusy," vyjmenovala sociální pracovnice Eliška Popelová.

Máme z lidské solidarity radost, jako by říkala Věra Doušková, předsedkyně pražské Potravinové banky. Z vydařené akce se jistě raduje i Ondřej Kolář, starosta radnice Prahy 6.

Radnice vyhlásila potravinovou sbírku, četné dary se již hromadí

Dejvice - Městská část Praha 6 a Potravinová banka Praha 
z České Federace potravinových bank společně zahájily akci Šestka jídlem neplýtvá. Během dvou týdnů bude možné do budovy úřadu Prahy 6, čtyř informačních kanceláří a na Adventní Farmářské trhy přinášet různé potraviny pro pražskou potravinovou banku.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) varuje před dětskou kaší německého výrobce Alnatura.

Inspekce varuje před dětskou kaší Alnatura. Obsahuje atropin

Brno – Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) varuje před dětskou kaší německého výrobce Alnatura. Obsahuje atropin a také scopolamin. Jde o tropanové alkaloidy, které mohou být ve větším množství pro člověka toxické. SZPI výrobek nařídila stáhnout z trhu, upozornění získala z evropského systému rychlého varování. Alnatura se preventivě rozhodla stáhnout veškeré dětské kaše, které obsahují jáhly, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Sbírka pro Psí domov Lukavice

Pomoc opuštěným psům a kočkám

Opočno – Ještě tři dny mají možnost lidé z Opočna a okolí pomoci opuštěným zvířatům, která našla svůj domov v Lukavici. Sbírka pro Psí domov Lukavice, kde se starají o opuštěné psy a kočky, zde byla zahájena už před 10 dny, ukončena bude v pátek 19. prosince.

Ilustrační foto

SLOUPEK: Den bez hladu je dar, který může dát každý

Voda nám teče z kohoutku a to dokonce i teplá. Střechu nad hlavou máme a nemusíme se o ni každou vteřinu bát. Na ulicích našich měst se nemusíme strachovat o to, že nás někdo přepadne 
a z hlavy si udělá ozdobu svého plotu. Je zde klid a mír. Takové štěstí nemají ale všichni.

Sbírka pro Psí domov Lukavice

Lidé pomohli opuštěným psům

Kostelec nad Orlicí - Vánoce jsou obdobím, kdy často více než jindy chtějí lidé pomáhat druhým. Myslet by však neměli jen na své bližní, ale také na zvířata. Kostelecká vánoční sbírka pro útulek v Lukavici ukázala, že lidem není osud opuštěných zvířat lhostejný.

Sbírka pro Psí domov Lukavice

Lidé pomohli opuštěným psům

Kostelec nad Orlicí – Vánoce jsou obdobím, kdy často více než jindy chtějí lidé pomáhat druhým. Myslet by však neměli jen na své bližní, ale také na zvířata. Kostelecká vánoční sbírka pro útulek v Lukavici ukázala, že lidem není osud opuštěných zvířat lhostejný.

Ilustrační foto

Spotřebitelské ceny v Česku zpomalily růst na 0,6 procenta

Praha – Spotřebitelské ceny v Česku v listopadu zpomalily meziroční růst na 0,6 procenta, v říjnu byla inflace o desetinu vyšší. Pomaleji rostly ceny potravin a pohonných hmot. Proti říjnu ceny pro spotřebitele klesly o 0,2 procenta, hlavně kvůli zlevnění potravin a pohonných hmot. Informoval o tom dnes Český statistický úřad. Analytici takový vývoj očekávali.

Ilustrační foto

Spotřeba pečiva a masa loni klesla. Ovoce a zeleniny snědli Češi více

Praha - Spotřeba bílého pečiva v Česku loni meziročně klesla o desetinu. Lidé jedli méně také chleba, maso a ryby. Zvýšila se naopak konzumace mléka, ovoce, zeleniny a tuků. Vyplývá to z údajů, které na svém webu zveřejnil Český statistický úřad. Češi loni pili méně alkoholu a méně kouřili, než v roce 2012.

Děti si užily zábavné odpoledne v jídelně .

Pestré odpoledne v jídelně

Díky nabídce naší školní jídelny se mohlo další odpoledne pro předškoláky odehrát právě v tomto oblíbeném prostředí.

Do potravinové sbírky přispěli i Budějovičtí.

Budějčáci nakoupili i pro úplně cizí lidi v nouzi

České Budějovice – Pro většinu zákazníků to byl o pár desítek korun dražší nákup, pro klienty Diecézní charity České Budějovice to bude jedinečná šance se slušně najíst. Právě díky darům těch, kdo se v sobotu zapojili do Národní potravinové sbírky, se trvanlivé potraviny dostanou v zimě k hladovějícím lidem v nouzi.

Potraviny v borovinském supermarketu vybírali pracovníci i dobrovolníci třebíčské charity.

V Třebíči se podařilo vybrat přes 400 kilo potravin

Třebíč - Druhý ročník Národní potravinové sbírky se v sobotu konal ve více než 380 obchodech po celé České republice. Darovat potraviny potřebným mohli lidé také v Třebíči. Sběrným místem byl Penny Market na Pražské ulici v Borovině, kde 241 dárců za celý den darovalo přes čtyři sta kilogramů potravin.

Potravinová sbírka v Pelhřimově.

Lidé nejčastěji darovali těstoviny

Pelhřimov - Obyvatelé Pelhřimova mohli v sobotu poprvé přispět v rámci Národní potravinové sbírky jídlem na charitu. V Penny marketu u autobusového nádraží v Pelhřimově darovali potřebným 464 kilogramů trvanlivých potravin.

Národní potravinová sbírka v Písku.

O potravinovou sbírku potravin na charitu je velký zájem, čeká se sto tun

Praha /INFOGRAFIKA/ - Lidé mají o celostátní sbírku potravin opravdu zájem, řekli ČTK dobrovolníci, kteří informují nakupující o Národní potravinové sbírce a vybírají potraviny. Ve více než 380 obchodech v celé zemi je jich asi 2000. Lidé podle nich dávají hlavně těstoviny, rýži nebo polévky. Většinou odevzdají jen pár kusů, někdy ale i potraviny za stovky korun nebo dokonce plný nákupní koš. Vloni se vybralo 66 tun potravin, letos pořadatelé očekávají i 100 tun, protože se zapojilo víc obchodů.

Ilustrační foto.

Koupí jídla pomůžou lidé sociálně vyloučeným i ve Vyškově

Vyškov – Matky samoživitelky, klienti azylových domů, postižení lidé. V České republice je chudobou nebo sociálním vyloučením ohrožených víc než patnáct procent obyvatel. Právě těm má pomoci sobotní Národní potravinová sbírka. Podpořit ty, kteří se ocitli v nouzi, můžou i lidé ve Vyškově. A to v hypermarketu Albert v ulici U Jandovky a v DM drogerii markt na Masarykově náměstí.

Potraviny. Ilustrační foto.

Hladovým pomůžou štědří lidé nákupem jídla

Jižní Čechy –  Jestlipak vás napadne, když vyhazujete jídlo, že mnozí lidé kolem trpí hlady? Pro ně v sobotu organizuje sbírku potravin Diecézní charita (DCH) České Budějovice od 8 do 20 hodin. Dary shromažďuje Potravinová banka a přiděluje je humanitárním a charitativním organizacím, které je poskytují přímo potřebným.

Potraviny. Ilustrační foto.

Koupí jídla podpoří Charitu

Pelhřimov, Kamenice nad Lipou – Sbírku zásob pro Potravinovou banku organizuje českobudějovická diecézní Charita v sobotu od 8 do 20 hodin ve vybraných prodejnách.

Martina Sáblíková

Sezóna začíná. Sáblíková v Japonsku zkusí i hromadný start

Obihiro (Japonsko)/Praha - Páteční závod na 3000 metrů v japonském Obihiru bude premiérovým startem v nové sezoně pro rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou. Trojnásobná olympijská vítězka by v úvodním díle Světového poháru měla vyzkoušet svoji připravenost: trenér Petr Novák totiž plánuje, že si v Japonsku připíše hned pět startů. V sobotu a v neděli by měla absolvovat tratě 1000 a 1500 metrů, týmový závod i závod s hromadným startem.

Ilustrační foto.

Jídelníček Čechů se od roku 1989 změnil, málo se hýbou

Praha – Jídelníček obyvatel České republiky se od roku 1989 změnil. Jedí méně masa, chleba či brambor, naopak více zeleniny, rýže, bílého pečiva, ale také sladkostí. Češi pijí také více nealkoholických nápojů i alkoholu než před 25 lety. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Přestože lidé jedí relativně zdravěji než dříve za obezitou, které přibývá především u děti, stojí hlavně nedostatek pohybu, míní odborníci.