Přikrmování pečivem může být pro volně volně žijící zvířata rizikové a původně dobrý úmysl může zvířata stát život. Pro přežvýkavce, mezi které patří například srny, jeleni, mufloni, ovce nebo kozy, je pečivo ve velkých dávkách nebezpečné. Pracovníci Lesů hlavního města Prahy loni zaznamenali úhyn tří kusů zvěře právě kvůli nevhodnému krmení pečivem, předpokládají však, že počet případů je daleko větší. Pečivo může ohrozit správný vývoj labutí a do krmítek pro zpěvné ptáky kvůli soli nepatří vůbec. Médiím to sdělila mluvčí Lesů hlavního města Prahy Petra Fišerová.
Královéhradecko, Dobruška - „Darujte jídlo těm, kterým schází“ je mottem Adventní potravinové sbírky, která se koná do 23. prosince v Dobrušce. Pořádá ji Charita ČR spolu s místním děkanstvím římskokatolické farnosti.
Dobruška - „Darujte jídlo těm, kterým schází“ je mottem Adventní potravinové sbírky, která se koná od 2. do 23. prosince v Dobrušce. Pořádá ji Charita ČR spolu s místním děkanstvím římskokatolické farnosti.
Opočno - Přispěním do adventní potravinové sbírky v Informačním centru Opočno mohou lidé pomoci těm, kteří se z různých důvodů ocitli v tíživé životní situaci. Sbírka se tu koná ve spolupráci s Farní charitou v Dobrušce.
Zatímco děti sepisují dopis Ježíškovi, dospělí přemýšlejí nad tím, jak před Vánoci všechno stihnout a na nic nezapomenout. A protože největším zrádcem bývá paměť, dali jsme za vás dohromady seznam (nejen) pečicích surovin, které se vám před svátky budou hodit.
Dobruška - „Darujte jídlo těm, kterým schází,“ je mottem Adventní potravinové sbírky, která se koná od 2. do 23. prosince v Dobrušce. Pořádá ji Charita ČR spolu s místním děkanstvím římskokatolické farnosti.
Hamry - V Azylovém domě pro těhotné ženy v tísni v pondělí začala sbírka trvanlivých potravin. Štědří lidé mohou darovat trvanlivé i sušené mléko, piškoty, přesnídávky, luštěniny nebo rýži, vítány jsou i konzervy, čaje a přísady na pečení.
Třebíč - Nejlepším kuchařem roku ve společném stravování se stala Centrální jídelna v Třebíči. Uspěla v soutěži vyhlášené Asociací kuchařů a cukrářů ČR.
Česká Lípa – Celostátní projekt Národní potravinová sbírka si mezi lidmi vybudoval značnou prestiž. V sobotu se do vybraných supermarketů a drogerií postavili dobrovolníci z různých charit a obdobných organizací a přebírali od dárců z řad nakupujících pestrou směs potravin, hygienických produktů a dalších věcí, které následně ulehčí život sociálně slabším spoluobčanům. A to i na Českolipsku.
Celkem 858 kilogramů potravin a drogerie darovali zákazníci valašskomeziříčského obchodního centra Tesco při sobotní Národní potravinové sbírce. Nákupní košíky a krabice naplnili převážně těstovinami, luštěninami, rýží, konzervami a dalšími trvanlivými potravinami.
Maso se jedlo zřídkakdy, zato ryby se na stůl dostávaly častěji, než je tomu dnes. Své místo měly i ovocné krémy či paštiky a polévky byly často tím nejbohatším pokrmem, který si dělnická rodina dopřála. I tohle je kuchyně první republiky.
Toto roční období se vyznačuje příchodem chladného počasí, které v mnohých z nás vyvolává změny nálad. Vypořádat se s nimi můžete velice příjemným způsobem, který zahrnuje spoustu skvělého jídla a pití.
Když přijde řeč na úspory, většina lidí se rozhodne šetřit na jídle. Co ale nevědí je, že místo levných produktů diskutabilní kvality mohou sáhnout po opravdu dobrých surovinách, které jen nestojí mnoho. Třeba jako vepřová kolena nebo hovězí žebra.
Most - Netradiční výuku výchovy ke zdraví a světa práce měli v polovině března žáci a žákyně 6. A, B, 7. A, C a 8. A, B mostecké ZŠ V. Nezvala. V rámci výuky proběhl projekt Salesiánské asociace Dona Boska Dnes jím jako Ind.
Na sníh kvůli ní čekat nemusíte. V bistru Brixton Balls v Korunní ulici jde hlavně o koule masové, které vám naservírují v mnoha obměnách a se spoustou dalších dobrot.
Před Velikonocemi, které letos připadají na 2. duben, tradičně probíhá půst. Kdy jindy než teď budete mít příležitost vyzkoušet si veganskou stravu? V čem tkví její kouzlo nebo které recepty zařadit do jídelníčku, vám prozradí blogerka Linda Müllerová.
Jižanské víno, temperamentní flamenco, ale i workshop s výukou hry na cajon - tak bude vypadat vzpomínka na španělského kytarového virtuóza Paca de Lucía. Komponovaný podvečer plný vášně, nespoutanosti a mimořádného hudebního stylu si užijí návštěvníci ve čtvrtek 22. března v Městském domě v Přerově.
Meziměstí /FOTO/ - Zcela výjimečná kulinářská událost se konala v pátek večer v Centru Walzel v Meziměstí. Postaraly se o ni dvě legendy - český michelinský šéfkuchař Roman Paulus a vinařský expert Miloš Michlovský.
Na která místa v kuchyni si v rámci hygieny dát největší pozor? Která jsou ta nejzrádnější a třeba to ani netušíme? Jaké, pro naše zdraví nebezpečné procesy tam mohou probíhat?
James Joyce ve svém Odysseovi píše, že jídlo vymyslel bůh a ďábel zase koření. Koření, kterému se budeme dnes věnovat, ďábelské rozhodně je. V jedné kuličce se totiž skrývá vůně hned čtyř koření: černého pepře, hřebíčku, muškátového oříšku a skořice.
Bojanov – Římskokatolická fara v Bojanově uspořádá v pátek 16. března od 18 do 19 hodin a v neděli od 18. března od 15 do 17 hodin sbírku potravin a drogistického zboží.
Když je venku mrazivé chladno, nic se nevyrovná teplému jídlu. My jsme pro vás vybrali čtyři recepty, které jsou lehce pikantní, a tak vás zahřejí stejně dobře jako teplý svetr.
Karlovy Vary – Krajská knihovna Karlovy Vary zve na večer plný vyprávění i hraní o zemi kónických klobouků, peněz, smlouvání, kýče, imitace a rýže, který se koná v sále knihovny ve Dvorech ve čtvrtek 1. března od 17:00 hodin.
„Nemám čas!“ zní nejčastější výmluva na otázku, proč si lidé nevaří častěji doma. I ti nejzaneprázdněnější ale musí jíst a objednávky z restaurací sice šetří čas, ale ne peněženku. Přitom se stačí naučit pár jednoduchých triků a recept za pár minut je na světě.
Kdo se zajímá o zdravou výživu, jistě slyšel o pozitivních účincích hlívy ústřičné na lidskou imunitu. Pojďme si povědět, jak tuto zajímavou houbu vypěstovat doma.
Žen a rýže není nikdy dost, praví jedno japonské přísloví. A pokud máte chuť zrovna na to druhé, rezervujte si stůl v nové restauraci QQ Asian Kitchen, kde vám nabídnou chuťovou okružní jízdu po Asii a kopeček skvělé rýže k tomu.
Plzeňský kraj - Zhruba 4,5 tuny zboží už od začátku roku dostala Potravinová banka v Plzni. Materiální pomoc díky tomu obdrží bezdomovci, matky s dětmi v tísni, senioři, rodiny ve vyloučených lokalitách či postižení.
Vyberte si tu pravou zeleninu ve správný čas. Gurmáni, odborníci na zdravou stravu i přední šéfkuchaři sahají vždy po té sezonní, která má v období své sklizně tu nejlepší chuť. Víte, co jíst právě teď?
Mělník - Časy, kdy byli vegetariáni v restauracích odkázáni jen na vyhlášený smažák, už dávno minuly. V Mělníku si stejně jako ve většině měst ve středních Čechách mohou hosté vybírat ze širší nabídky jídel, která neobsahují maso. Vegetariáni nejsou opomíjeni dokonce ani v jídelnách a bistrech.
Nejstarší obyvatel Domova pro seniory (DPS) Kamenec ve Slezské Ostravě má svůj zažitý rituál. Když to nohy dovolí, sám vyrazí ve čtvrtém patře ke kalendáři, aby zjistil, jaký je právě den a zůstal v obraze.
Mezi oblíbené pokrmy studentů Gymnázia Mikuláše Koperníka v Bílovci patří například buchtičky s krémem, boloňské špagety, vepřový řízek nebo čínské nudle.
/INFOGRAFIKA/ Prababičky by se divily. Například masa dnes Češi jedí o polovinu více než ony. Na jídelníčku je i mnohem více ovoce. To exotické, o němž se zde lidem před šedesáti lety mohlo jenom zdát, nyní činí přes 40 procent spotřeby. Naopak obilovin se sní skoro o třetinu méně než kdysi.
Benešov – Hned čtyři výběrová řízení na dodávky potravin pro tři jídelny při benešovských základních školách vypsalo město Benešov. Každý z nakonec vybraných dodavatelů masa, ovoce, zeleniny, mléčných výrobků a také mouky, rýže či těstovin získá s městem takzvanou rámcovou kupní smlouvu. Díky ní to bude právě jen on, kdo jídelnám bude moci dodávat požadované suroviny.
Kouřim – Na výstavu ozdobených vánočních stromečků se mohou těšit Kouřimští již příští čtvrtek od 16 do 19 hodin. V rámci zahájení adventu nebude chybět ani průvod adventních světýlek od základní školy Miloše Šolleho v 16.45 hodin.
Nové Hrady - Tuny potravin. Národní potravinová sbírka z minulé soboty naplnila i sklad Potravinové banky Pardubického kraje, která sídlí v Chotovicích.
Pardubický kraj /KRÁTKÉ ZPRÁVY/ - V Azylovém domě pro těhotné ženy v tísni v Hamrech se za pomoci Centra Jana XXIII. uskuteční od 20. do 26. listopadu sbírka trvanlivých potravin.
Hamry – V Azylovém domě pro těhotné ženy v tísni v Hamrech se za pomoci Centra Jana XXIII. uskuteční od 20. do 26. listopadu sbírka trvanlivých potravin.
Benešov – Také město u Konopiště se zapojilo, i když teprve poprvé, do celonárodní potravinové sbírky. Ta se v Česku konala v sobotu na svatého Martina už popáté a potraviny či drogistické zboží lidé odevzdávali v celkem 750 obchodech.
Městská část Praha 6 společně s Potravinovou bankou z České federace potravinových bank odstartovaly další akci s názvem „šestka s jídlem neplýtvá“. Do pátku 30. listopadu bude možné přinést potraviny, určené pro potravinovou banku, do budovy úřadu pro Prahu 6 a třech informačních kanceláří. O akci informovala městská část na svých webových stránkách.