Kreativ

ŠTÍTEK: rýže

Národní potravinová sbírka. Ilustrační foto.

Národní potravinová sbírka. Pro potřebné nakupují i za tisíce korun

Česká Lípa – Celostátní projekt Národní potravinová sbírka si mezi lidmi vybudoval značnou prestiž. V sobotu se do vybraných supermarketů a drogerií postavili dobrovolníci z různých charit a obdobných organizací a přebírali od dárců z řad nakupujících pestrou směs potravin, hygienických produktů a dalších věcí, které následně ulehčí život sociálně slabším spoluobčanům. A to i na Českolipsku.

Národní potravinová sbírka ve Valašském Meziříčí; sobota 10. listopadu 2018

Lidé darovali potřebným přes osm metráků potravin

Celkem 858 kilogramů potravin a drogerie darovali zákazníci valašskomeziříčského obchodního centra Tesco při sobotní Národní potravinové sbírce. Nákupní košíky a krabice naplnili převážně těstovinami, luštěninami, rýží, konzervami a dalšími trvanlivými potravinami.

Projekt Dnes jím jako Ind v mostecké ZŠ V. Nezvala

Napsali jste do redakce: Dnes jím jako Ind, fairtradově

Most - Netradiční výuku výchovy ke zdraví a světa práce měli v polovině března žáci a žákyně 6. A, B, 7. A, C a 8. A, B mostecké ZŠ V. Nezvala. V rámci výuky proběhl projekt Salesiánské asociace Dona Boska Dnes jím jako Ind.

z nabídky bistra Brixton Balls

Koulovačka na Vinohradech

Na sníh kvůli ní čekat nemusíte. V bistru Brixton Balls v Korunní ulici jde hlavně o koule masové, které vám naservírují v mnoha obměnách a se spoustou dalších dobrot.

polentová pizza s lilkem

Veganská výzva aneb moderní půst

  Před Velikonocemi, které letos připadají na 2. duben, tradičně probíhá půst. Kdy jindy než teď budete mít příležitost vyzkoušet si veganskou stravu? V čem tkví její kouzlo nebo které recepty zařadit do jídelníčku, vám prozradí blogerka Linda Müllerová.  

Paco de Lucía

Španělský večer v měšťáku bude vzpomínkou na Paca de Lucía

Jižanské víno, temperamentní flamenco, ale i workshop s výukou hry na cajon - tak bude vypadat vzpomínka na španělského kytarového virtuóza Paca de Lucía. Komponovaný podvečer plný vášně, nespoutanosti a mimořádného hudebního stylu si užijí návštěvníci ve čtvrtek 22. března v Městském domě v Přerově.

V Meziměstí vařil michelinský šéfkuchař Roman Paulus

V Meziměstí vařil michelinský šéfkuchař Roman Paulus

Meziměstí /FOTO/ - Zcela výjimečná kulinářská událost se konala v pátek večer v Centru Walzel v Meziměstí. Postaraly se o ni dvě legendy - český michelinský šéfkuchař Roman Paulus a vinařský expert Miloš Michlovský.

Ilustrační foto

Kde v kuchyni číhá nebezpečí

Na která místa v kuchyni si v rámci hygieny dát největší pozor? Která jsou ta nejzrádnější a třeba to ani netušíme? Jaké, pro naše zdraví nebezpečné procesy tam mohou probíhat?

nové koření

Nové koření: čtyři vůně v jedné kuličce

James Joyce ve svém Odysseovi píše, že jídlo vymyslel bůh a ďábel zase koření. Koření, kterému se budeme dnes věnovat, ďábelské rozhodně je. V jedné kuličce se totiž skrývá vůně hned čtyř koření: černého pepře, hřebíčku, muškátového oříšku a skořice.

thajské zelené karí

Někdo to rád horké

Když je venku mrazivé chladno, nic se nevyrovná teplému jídlu. My jsme pro vás vybrali čtyři recepty, které jsou lehce pikantní, a tak vás zahřejí stejně dobře jako teplý svetr.

Ilustrační foto

Poznejte Vietnam, zemi dětí

Karlovy Vary – Krajská knihovna Karlovy Vary zve na večer plný vyprávění i hraní o zemi kónických klobouků, peněz, smlouvání, kýče, imitace a rýže, který se koná v sále knihovny ve Dvorech ve čtvrtek 1. března od 17:00 hodin.

lepenice

Večeře pro celou rodinu za půlhoďku

„Nemám čas!“ zní nejčastější výmluva na otázku, proč si lidé nevaří častěji doma. I ti nejzaneprázdněnější ale musí jíst a objednávky z restaurací sice šetří čas, ale ne peněženku. Přitom se stačí naučit pár jednoduchých triků a recept za pár minut je na světě.  

QQ Asian Kitchen

Cestou přes knedlíčky až na Bali

Žen a rýže není nikdy dost, praví jedno japonské přísloví. A pokud máte chuť zrovna na to druhé, rezervujte si stůl v nové restauraci QQ Asian Kitchen, kde vám nabídnou chuťovou okružní jízdu po Asii a kopeček skvělé rýže k tomu.

hovězí ragú s mrkví

Zimní pohádka na talíři

Vyberte si tu pravou zeleninu ve správný čas. Gurmáni, odborníci na zdravou stravu i přední šéfkuchaři sahají vždy po té sezonní, která má v období své sklizně tu nejlepší chuť. Víte, co jíst právě teď?

Ilustrační foto.

Vegetariáni nejsou odkázáni na smažák

Mělník - Časy, kdy byli vegetariáni v restauracích odkázáni jen na vyhlášený smažák, už dávno minuly. V Mělníku si stejně jako ve většině měst ve středních Čechách mohou hosté vybírat ze širší nabídky jídel, která neobsahují maso. Vegetariáni nejsou opomíjeni dokonce ani v jídelnách a bistrech.

103letý Josef Mrkvička z ostravského Domova pro seniory Kamenec má rád cukroví a vaječný koňak.

Vánoce ve 103 letech slaví doušky vaječného koňaku

Nejstarší obyvatel Domova pro seniory (DPS) Kamenec ve Slezské Ostravě má svůj zažitý rituál. Když to nohy dovolí, sám vyrazí ve čtvrtém patře ke kalendáři, aby zjistil, jaký je právě den a zůstal v obraze. 

Rýžovky

Rýžovky

Další zajímavý receptík, který nezabere moc času a ani nevyjde draho.

Školní jídelna - Ilustrační foto

Kolik toho spořádají studenti?

Mezi oblíbené pokrmy studentů Gymnázia Mikuláše Koperníka v Bílovci patří například buchtičky s krémem, boloňské špagety, vepřový řízek nebo čínské nudle.

Ilustrační foto.

Jídelníček Čechů se změnil: jedí víc masa a rýže

/INFOGRAFIKA/ Prababičky by se divily. Například masa dnes Češi jedí o polovinu více než ony. Na jídelníčku je i mnohem více ovoce. To exotické, o němž se zde lidem před šedesáti lety mohlo jenom zdát, nyní činí přes 40 procent spotřeby. Naopak obilovin se sní skoro o třetinu méně než kdysi.

Školní jídelna v benešovské Jiráskově ulici.

Kvůli školním kuchyním běží čtyři výběrová řízení

Benešov – Hned čtyři výběrová řízení na dodávky potravin pro tři jídelny při benešovských základních školách vypsalo město Benešov. Každý z nakonec vybraných dodavatelů masa, ovoce, zeleniny, mléčných výrobků a také mouky, rýže či těstovin získá s městem takzvanou rámcovou kupní smlouvu. Díky ní to bude právě jen on, kdo jídelnám bude moci dodávat požadované suroviny. 

Ilustrační foto

Advent zahájí ve čtvrtek v centru města

Kouřim – Na výstavu ozdobených vánočních stromečků se mohou těšit Kouřimští již příští čtvrtek od 16 do 19 hodin. V rámci zahájení adventu nebude chybět ani průvod adventních světýlek od základní školy Miloše Šolleho v 16.45 hodin. 

Národní potravinová sbírka se v Benešově konala poprvé.

Také z Benešova putovaly potraviny potřebným

Benešov – Také město u Konopiště se zapojilo, i když teprve poprvé, do celonárodní potravinové sbírky. Ta se v Česku konala v sobotu na svatého Martina už popáté a potraviny či drogistické zboží lidé odevzdávali v celkem 750 obchodech.

Potraviny. Ilustrační foto.

Praha 6 odstartovala potravinovou sbírku „šestka s jídlem neplýtvá"

Městská část Praha 6 společně s Potravinovou bankou z České federace potravinových bank odstartovaly další akci s názvem „šestka s jídlem neplýtvá“.  Do pátku 30. listopadu bude možné přinést potraviny, určené pro potravinovou banku, do budovy úřadu pro Prahu 6 a třech informačních kanceláří. O akci informovala městská část na svých webových stránkách.

Pátý ročník Národní potravinové sbírky v Havířově. Tradičním místem, kde zájemci mohli přispět, bylo obchodní centrum Globus.

OBRAZEM: Letošní potravinová sbírka v Havířově byla rekordní

/FOTOGALERIE/ Pátý ročník Národní potravinové sbírky se konal v sobotu 11. listopadu v celkem 750 obchodech po celé České republice. Jako každý rok i letos se do ní zapojila také Armáda spásy v Havířově. Tradičním místem, kde zájemci mohli přispět, bylo obchodní centrum Globus.

Potraviny potřebným věnovali nakupující i v táborském Albertu na Chýnovské ulici.

Nakupující věnují potraviny do sbírky. Pomáhá nemajetným

Tábor – Darovat jídlo těm, kterým schází, je možné v sobotu až do večerní 20. hodiny. V různých supermarketech – v Táboře je to Albert, Billa, Tesco, Penny a Kaufland narazíte na dobrovolníky v modrých zástěrách, kteří rozdávají letáčky a také do košů ukládají věnované zboží.

Pokud chcete přispět opravdu jen pár korun, můžete do speciálních košů přidat i polévku v sáčku. Ilustrační foto

Darujte jídlo trpícím lidem

Pardubice – V sobotu se lidé po celé České republice zapojí do Národní potravinové sbírky, která pomáhá lidem trpícím nedostatkem jídla.

Studenti z Benešova v rakouském hlavním městě.

Studenti benešovského gymnázia objevovali Vídeň

Po roce jsme opět vyrazili za němčinářským dobrodružstvím, které jsme sdíleli s Vídeňany. Všichni, “od kvartánů po oktavány”, jsme zvládli dorazit v sedm hodin k našemu milovanému gymnáziu a hlavně nastoupit do správného autobusu (tento úspěch připisuji tomu, že tam žádný jiný nestál). Do Vídně jsme dorazili v pořádku. Po pár minutách jsme spatřili naše ubytování, to jest věc, jíž se asi každý při školních výletech obává.