Kreativ

ŠTÍTEK: rýže

Také v Holešově se předposlední listopadový víkend lidé připojili k Národní potravinové sbírce. Letáky s informacemi rozdávaly přímo na místě studentky tamní policejní školy.

Lidé z Holešova přinášeli trvanlivé potraviny pro potřebné

Holešov – Vůbec poprvé se o uplynulém víkendu v Holešově uskutečnila Národní potravinová sbírka. Do akce, která se v celorepublikovém měřítku konala letos už potřetí, se zapojila i Charita Holešov, která sbírku ve městě zorganizovala, a tamní pobočka supermarketu Tesco, která poskytlo zázemí pro sběrný bod.

Potravinová sbírka Armády spásy v Havířově.

OBRAZEM: Lidé darovali potraviny

Havířov – V sobotu se konal 3. ročník Národní potravinové sbírky ve více než 470 super a hyper marketech po celé republice.

Podzimní Restaurant Day v Ostravě navštívilo přes 700 milovníků domácí kuchyně.

Amatérští kuchaři nabízeli své pokrmy už posedmé

Ostrava – Na mezinárodní festival jídla a chuti, který v Ostravě pravidelně pořádá Kulturní centrum Cooltour, zavítalo více než 700 návštěvníků. Ti vyhledávali především slaná jídla a teplé pokrmy.

Potraviny v borovinském supermarketu vybírali pracovníci i dobrovolníci třebíčské charity.

Lidé koupí jídlo potřebným. Probíhá potravinová sbírka

Třebíč - Lidé v sobotu mají možnost udělat nákup pro lidi, kteří ho potřebují. Respektive si ho nemohou dovolit. Oblastní charita v Třebíči se tak zapojí do třetího ročníku Národní potravinové sbírky, která si v Česku za relativně krátkou dobu vybudovala silnou tradici.

Potravinová sbírka. Ilustrační foto.

Potravinová sbírka pomůže i v Holešově potřebným

Holešov – V celé České republice se tuto sobotu koná další, v pořadí už třetí ročník charitativní akce s názvem Národní potravinová sbírka. A stranou nezůstanou ani některá města a obce v regionu: připojí se totiž například Holešov.

Petr Kejklíček zažil při výstup na Manaslu spoustu dobrodružství.

Kejklíček: Zdolat osmitisícovku, to je sen každého horolezce. Zkusím to znovu

Kolín /ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ – Před čtrnácti dny se vrátil kolínský horolezec Petr Kejklíček z expedice Manaslu 2015, která se úspěšně pokusila o zdolání himalájské osmitisícovky. V následujícím rozhovoru se člen horolezeckého oddílu Lokomotiva Kolín podělil o skutečně nevšední zážitky z šestitýdenního pobytu na „střeše světa".

Sbírka potravin. Ilustrační foto.

Potraviny je možno donést do školy

Sbírku potravinové pomoci pořádá v těchto dnech Potravinová banka v Ostravě ve spolupráci s úřadem Moravskoslezského kraje a Charitou Frenštát pod Radhoštěm.

Ilustrační foto

Nehorázný účet za krevety v čínské restauraci rozvířil vášně

Peking - S nepříjemným pocitem opouštěl restauraci s mořskými specialitami v čínském městě Čching-tao zákazník, který dostal nehorázný účet. Pokrm z čerstvých obřích krevet byl na jídelním lístku nabízen za 38 jüanů (asi 144 korun). Až při placení muž zjistil, že to je cena za jednu krevetu - a jídlo ho tedy vyšlo na 1520 jüanů (asi 5740 korun), informoval server BBC s odvoláním na čínský tisk.

KUCHAŘI Z THAJSKA vařili školákům v Základní škole Komenského v Novém Městě.

Na Základní škole Komenského vařili světovou kuchyni

Nové Město nad Metují - Provozovatel školní jídelny Základní škole Komenského v Novém Městě nad Metují vyslal ve dnech 1. a 2. října do Nového Města zahraniční kuchaře původem z Thajska. Ti připravili pro děti typická jídla tradiční thajské kuchyně.

Ilustrační foto.

Nikaragujští indiáni bojují o své pozemky na karibském pobřeží

Waspam - Nikaragujští indiáni z kmene Miskitů přicházejí o svá tradiční území na severovýchodě země a v ozbrojených sporech s kolonisty přišlo jen v září o život devět lidí. Informuje o tom agentura AP. Mnozí z indiánů se rozhodli odejít do sousedního Hondurasu, protože se už nedokážou ve svém původním působišti uživit.

Nosálka dubová. Pohled na sosák ukazuje, že české pojmenování je velmi výstižné.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Megamšice

Stále je co objevovat. I v zoo. Když jsem přírodovědce a fotografa Pavla Krásenského požádal, aby v naší zoo zdokumentoval život hmyzu, udělal jsem to s nadějí, že objeví něco zajímavého. Skutečnost ale předčila očekávání. Kromě mnoha jiných vzácných a výjimečných druhů členovců u nás Pavel nalezl naprosto výjimečného tvora, který je ve své skupině největší na světě.

Ve školní jídelně Základní školy Mánesova Otrokovice ochutnávali ve středu 9. září 2015 oběd, který uvařily tamní kuchařky: vyhrály s ním v letošní celorepublikové soutěži O nejlepší školní oběd. Pozváni na něj byli i zástupci města Otrokovice.

Mistryně školní kuchyně servírovaly vítězné menu

Otrokovice – Vynikající. Tak hromadně hodnotili v polovině tohoto týdne oběd strávníci ve školní jídelně otrokovické Základní školy Mánesova. Tamní kuchařky se totiž pro ně rozhodly připravit finálový oběd, se kterým zvítězily v srpnové celostátní soutěži O nejlepší školní oběd.

Josef Kortan informoval zákazníky o smyslu sbírky.

Za hodinu dárci naplnili jeden koš, sbírka pokračuje v pátek

Milevsko – Když můžu, tak pomůžu, říká Marie Našincová z Milevska. Ve čtvrtek ráno se zapojila do potravinové sbírky Farní charity Milevsko v Bille, jejíž výtěžek jde sociálně slabým rodinám. I ona tak pomohla k tomu, že za necelou úvodní hodinu sbírky byl naplněn jeden nákupní koš trvanlivými potravinami i potřebami pro děti.

2015. Moderní vybavení udržuje pokrmy v potřebné teplotě.

Proměna domažlické školní jídelny. Místo sekané si děti mohou dát tofu

Domažlice – Luštěninové lasagne. Pokrm, který by před 30 lety působil na tácu ve školní jídelně jako zjevení z jiné galaxie, dnes je součástí běžného jídelníčku vývařovny v domažlické základní škole v Komenského ulici. Nejen rozšíření jídelničku v nepřebernou škálu dobrot charakterizuje cestu, kterou domažlická jídelna urazila.

Vedoucí marketu bez papírových obalů.

U sousedů prodávají nudle do sklenic

Linec - Poblíž kostela Martina Luthera otevřel supermarket Holis, který nabízí kolem 400 produktů denní potřeby. „Usiluje o co nejméně obalových odpadů," charakterizuje jej deník OÖN.

Lenka Hastíková, jedna ze tří kuchařek školní jídelny ZŠ Mánesova Otrokovice, které v úterý 25. srpna 2015 vyhrály 1. místo ve finále soutěže O nejlepší školní oběd.

Se svým školním menu předčí i kdejakou restauraci

Otrokovice – Jednu gratulaci za druhou sklízí tým kuchařek z otrokovické Základní školy Mánesova. Menu ve složení dýňovo-mrkvový krém s čočkou, králičí burger s bylinkami, houbová pohanka s rýží, salát z červené řepy a ovoce v jogurtu z nich v úterý odpoledne udělalo ty nejlepší kuchařky školních obědů v Česku.

Japonka Misao Okawa oslavila v dubnu 116 let. Ilustrační foto.

Japonská vláda zvažuje levnější dárky pro stoleté

Tokio – Už více než 50 let dostávají japonští století občané od premiéra pozdravný dopis a spolu s ním stříbrný kalíšek na saké. Zatímco se Japonsko chystá 15. září oslavit Den úcty vůči starým lidem, na nejnovější skupinu těch, kteří dovršili stovku během posledních 12 měsíců čeká zklamání. Počet stoletých totiž stoupá tak rychle, že se pořizování tradičního dárku čím dál více zakusuje do státní kasy.

Finále soutěže Nejlepší školní oběd

FOTO: Otrokovické kuchařky ze ZŠ Mánesova jsou nejlepší

Otrokovice – Dýňovo-mrkvový krém s čočkou, králičí burger s bylinkami, houbová pohanka s rýží, salát z červené řepy a coby dezert ovoce v jogurtu. Toto školní menu v úterý odpoledne vystřelilo tým kuchařek z otrokovické Základní školy Mánesova na zlatou příčku ve finále soutěže O nejlepší školní oběd. Konalo se v pražských Stodůlkách a vítězky upřímně nadchlo i příjemně zaskočilo. Vítězství si vybojovaly totiž po pěti letech. Tolik roků se už do soutěže zapojovaly a vždy se dostaly do finále.

Ilustrační foto.

Svitávka: v prodejně byl hmyz a myši

Svitávka - V regálech mezi balenými potravinami masivní výskyt mrtvých těl zavíječů a hmyzích škůdců. A také pavučiny. U mouky, rýže, krupice, krup a těstovin. Uvnitř balíčků i živé larvy. V regálu s cukrovinkami myší trus a mrtvá myš. Takový obrázek se toto pondělí naskytl pracovníkům Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) při kontrole supermarketu s pekárnou na ulici Hybešova ve Svitávce. Okamžitě ji uzavřeli.

Vstup do manželství před 55 lety si v obřadní síni jablonecké radnice slavnostně připomněli manželé Jaroslava a Josef Slukovi.

Recept na lásku? Věrnost!

Jablonec n. N. - Smaragdová svatba to je 55 let společného soužití. Včera v poledne si svůj tehdejší vstup do manželství v obřadní síni jablonecké radnice slavnostně připomněli manželé Jaroslava a Josef Slukovi s dcerou Jitkou, synem Pavlem a v kruhu svých nejbližší.

Ilustrační foto

Svatby na Břeclavsku: Pod vodou ne, ve vinici ano

Břeclavsko – Novinka. Svatební obřad pod vodní hladinou nabízí snoubencům místostarosta Břeclavi Milan Vojta. Zatím marně. Páry se do svatby s ploutvemi a kyslíkovou bombou nehrnou. Poptávka po svatbách na netradičních místech v regionu ale je.

Ilustrační foto

Svatby na Břeclavsku: Pod vodou ne, ve vinici ano

Břeclavsko – Novinka. Svatební obřad pod vodní hladinou nabízí snoubencům místostarosta Břeclavi Milan Vojta. Zatím marně. Páry se do svatby s ploutvemi a kyslíkovou bombou nehrnou. Poptávka po svatbách na netradičních místech v regionu ale je.

Djembe Marathon v Moravském Krumlově. Ilustrační foto.

Africké bubínky rozezní Vrabčák. V pátek startuje Djembe Marathon

Moravský Krumlov – Zažít rodinný víkend pod stanem, poslouchat africkou, latinsko-americkou i balkánskou hudbu a zapojit se přímo do bubnování na djembe mohou všichni, kdo v pátek v podvečer zavítají do areálu Vrabčí hájek v Moravském Krumlově. Rozezní jej totiž již pátý ročník dvoudenního festivalu Djembe Marathon.

Osmadvacet dětí tráví svůj čas na pětidenním táboře na táborové základně Hájenka u Olbramkostela. Tábor pořádá Středisko volného času Znojmo (dříve Dům dětí a mládeže).

Děti na Hájence ochladila „zasněžená" louka

Olbramkostel /REPORTÁŽ/ – Natěšené štěbetání, výskání i chichotání se ozývá z louky nedaleko táborové základny Hájenka. Více než dvě desítky dětí nedočkavě hypnotizují hasiče, kteří z důmyslného zařízení chrlí na trávník záplavu bílé pěny. Během pár minut se táborníci dočkali. „Tři, dva, jedna, teď," volají muži v uniformě i všichni přihlížející vedoucí.

Osmadvacet dětí tráví svůj čas na pětidenním táboře na táborové základně Hájenka u Olbramkostela. Tábor pořádá Středisko volného času Znojmo (dříve Dům dětí a mládeže).

Děti na Hájence ochladila „zasněžená" louka

Olbramkostel /REPORTÁŽ/ – Natěšené štěbetání, výskání i chichotání se ozývá z louky nedaleko táborové základny Hájenka. Více než dvě desítky dětí nedočkavě hypnotizují hasiče, kteří z důmyslného zařízení chrlí na trávník záplavu bílé pěny. Během pár minut se táborníci dočkali. „Tři, dva, jedna, teď," volají muži v uniformě i všichni přihlížející vedoucí.

Ilustrační foto.

Čína se snaží převést obyvatele od rýže na brambory

Peking - Čínské úřady prohlásily, že brambory budou další hlavní potravinou v zemi, a postupně by měly vytlačovat pěstování rýže. Země se čím dál tím víc potýká se suchem, které znemožňuje vypěstovat dostatek rýže v zemi, jež má 1,3 miliardy obyvatel, informoval dnes zpravodajský server The Times.

Čočka. Ilustrační foto.

Stát připravuje tendry na luštěniny a rýži

Praha - Správa státních hmotných rezerv (SSHR) připravuje vypsání tendrů na dodávky 40 tun čočky a 60 tun sojových bobů. ČTK o tom informoval mluvčí SSHR Jakub Linka. Podle něho se chystá také zakázka na dodání 400 tun rýže.

Farmářské trhy v Gayerových kasárnách v Hradci Králové.

Farmářské trhy opět nabídnou čerstvé produkty

Hradec Králové - Máte rádi poctivé klobásy, sýry, jogurty, zeleninu, ovoce a další produkty? Pak zamiřte v sobotu od osmi do dvanácti hodin do Gayerových kasáren v Hradci Králové. Uskuteční se zde tradiční farmářské trhy.