Kreativ

ŠTÍTEK: rýže

Dětské volby v Olešné.

U malých voličů z Olešné vyhrály ovocné knedlíky

Olešná – Předtím, než se ve volební místnosti v Olešné usadila oficiální volební komise, za plentu a k urně se opět vrhli tamní školáci. Děti z prvního stupně základní školy letos volily své neoblíbenější jídlo.

Povodně ve Vietnamu

Po ničivých povodních bude Vietnam čelit tajfunu

Vietnam se připravuje na tajfun Khanun, který by se měl přihnat v pondělí a vyvolat další silné deště v severní a střední části země. Ta se přitom vzpamatovává z ničivých povodní, jimž padlo za oběť nejméně 72 lidí.

Čokofestival na výstavišti Černá louka v Ostravě.

Pozornost návštěvníků budily netradiční jídla i nápoje

Čoko-kebab, čokoládové víno či pivo a další netradiční lahodné kombinace si mohou ještě v neděli vyzkoušet návštěvníci Čokoládového festivalu, který se koná Černé louce v centru Ostravy. Zájem o festival je obrovský. Například v sobotu odpoledne se před vstupem tvořila až stometrová fronta.

bobkový list

Vavřín alias bobkový list

Vavřínový věnec býval symbolem vítězství. Římští vojáci jím korunovali své významné vojevůdce, jako například Césara. Věřili totiž, že vavřín má moc chránit a také symbolizoval válečné vítězství. Věštkyně z Delf žvýkala listy vavřínu během svých vidění, což určitě může mít důvod, protože ve větší dávce působí narkoticky. Zajímavé také je, jak vznešený vavřín přišel ke svému poněkud zemitému českému názvu bobkový list: důvod je údajně ten, že plody vavřínu se nápadně podobají bobku.

Povídání zavedlo návštěvníky do Vietnamu.

Vietnam pro malé i velké nabídla chodovská knihovna

Chodov – V knihovně nás navštívila fotografka, spisovatelka, ale především cestovatelka Magda Radostová. Pro žáky družiny při 3. základní škole v Chodově přijela vyzbrojena typicky vietnamským konickým kloboukem a přivítání proběhlo jak jinak než ve vietnamštině.

Tortilla

Kde si dáte gyros, kebab a kde tortillu?

Možná jste se s tím na dovolené také setkali. Chcete si kromě plážových radovánek vychutnat i regionální speciality. Dobrat se však správného pojmenování pokrmu, který chceme okoštovat, může být někdy hlavolam.

Nadační fond Zůstaneme doma ve spolupráci s Krajskou nemocnicí T. Bati nabízí zdarma pomoc při péči o blízké v domácím prostředí. Lektorky fondu zájemce například naučí, jak zvládnout polohování, jak provést hygienu či vybrat správné pomůcky.

Přání seniorů: Chceme dožít doma

Stará okna i dveře, kovové zárubně, oprýskané omítky. Ne všechny budovy zlínské nemocnice Tomáše Bati působí utěšeným dojmem. Neoddiskutovatelně je na nich vidět zub času. Návrat do 70. let 20. století. Jako z Dietlova seriálu Nemocnice na kraji města. Kdo z nás by se chtěl dostat na takové místo? Snad i proto chtějí lidé pečovat o své blízké raději doma. 

Tapas. Ilustrační foto.

Španělsko na talíři. Kam v Praze vyrazit na tapas?

Praha /RASTR, INFOGRAFIKA/ - Napadlo vás vzít na dovolenou své chuťové buňky? Ve městě jako Praha to není problém zvládnout za jedno odpoledne či večer. Ochutnejme třeba jednu z nejoblíbenějších dovolenkových destinací: Španělsko.

Ve zlínské zoo se radují s přírůstků plameňáků a lemurů

Zoo se raduje z dalších mláďat

Chovatelé ve zlínské zoo mají další důvod k radosti. Početná šedesátičlenná kolonie plameňáků růžových se rozrostla o čtyři mláďata. Malí plameňáci se vylíhli na začátku července a díky skvělé péči rodičů zdárně prospívají. Stejně úspěšně se daří i dvěma malým samečkům u lemurů kata.

Útočník znojemských fotbalistů Jakub Teplý.

Znojmo se pokusí o první výhru. Růska štvala rýže

Znojmo – Matný výkon svých spoluhráčů sledoval minulý víkend v dusnu až z dalekého Japonska, ale nyní už je opět připravený jim pomáhat. Znojemský útočník Antonín Růsek se v týdnu opět připojil k týmu a vyhlíží čtvrté kolo Fotbalové národní ligy. V něm se v pátek na domácím hřišti Jihomoravané pokusí od půl osmé večer o první vítězství v sezoně proti Frýdku-Místku.

Patrik Herzčík

Chomutovský kulturista se chystá dobýt světová prkna

Chomutov – Sedmadvacetiletý Patrik Herčzík z Chomutova se začal před několika lety věnovat závodní kulturistice a za krátkou dobu dosáhl významných úspěchů. Kralující mistr republiky v kategorii Men’s physique se o své zkušenosti nejen ze závodění podělil v rozhovoru s Deníkem.

Sbírka potravin. Ilustrační foto.

Balíčky potravin i hygieny pomáhají stovkám lidí

Benešov - Jak výraznou pomoc pro některé rodiny představují balíčky potravin a také hygienických prostředků distribuované Farní charitou Benešov, si lidé, kteří se nikdy nedostali do hmotné nouze, těžko představí.  

Ze závodů Daniela Polmana.

Jednou za rok zběhnu jako zatoulaný pes

Nová Paka – Rakouský ultracyklistický maraton v délce 1000 kilometrů s převýšením 17 000 metrů je limitován časem 56 hodin. O něm Dal Polman z Nové Paky přemýšlel jako o velké výzvě.

Petra Žídková se synem Sebastienem a manželem Honzou.

Petra Žídková by manželovi Baník zakázala

Manželka opavského kapitána Jana Žídka Petra každý zápas svého muže na tribuně emotivně prožívá. Loňský ročník označila jako úžasný. Ten letošní vidí jako postupový.

Slavnostní přivítání čínských studentů na VŠFS.

Číňané objevili české univerzity. Studentů přibývá

Závan dušené rýže, vařených nudlí, kolektivní mlaskání a hovor v čínštině. Tak vypadají v době oběda pražské koleje Vysoké školy finanční a správní (VŠFS). Čeští studenti jim dali přezdívku Small Chinese Town – Malé čínské město. Žije v nich pětapadesát studentů z Číny. A každý rok jich přibývá. Zájem Číňanů o studia u nás už několik let roste.

Slavnostní přivítání čínských studentů na VŠFS.

Číňané objevili české univerzity. Studentů přibývá

Praha - Závan dušené rýže, vařených nudlí, kolektivní mlaskání a hovor v čínštině. Tak vypadají v době oběda pražské koleje Vysoké školy finanční a správní (VŠFS). Čeští studenti jim dali přezdívku Small Chinese Town malé čínské město. Žije v nich pětapadesát studentů z Číny. A každý rok jich přibývá. Zájem Číňanů o studia u nás už několik let roste.

Focení profesionálních fotek Věry Mikulcové se konalo v letohrádku svatý Vojtěch v Počátkách.

Kulturistka Mikulcová letí prověřit formu do Chicaga

Jihlava – Česká profesionální kulturistka Věra Mikulcová z Jihlavy odlétá už ve středu 28. června na prestižní soutěž v americkém Chicagu. Před dvěma lety v kanadském Torontu brala při své premiérové účasti mezi profesionálkami druhé místo. Nyní chce skončit do pátého místa.

Kutnohorský kulturista Vladimír Vacík uspěl na mistrovství.

Kutnohorský kulturista Vladimír Vacík uspěl na mistrovství

Kutná Hora/Čelákovice - Kulturista z Kutné Hory Vladimír Vacík se zúčastnil soutěže Mistrovství Čech dorostu a juniorů 2017 v Čelákovicích nedaleko Prahy. Tvrdá příprava, která soutěži předcházela, přinesla své ovoce. Mladý sportovec získal třetí místo.

Retrospektivní výstavu Mariana Pally v Pražákově paláci zahájila Moravská galerie v Brně.

Umění Mariana Pally? Tetování modřin, počítání zrn

Brno /FOTOGALERIE/ – Nechat si vytetovat modřinu jako symbol přirozené malby těla, strávit dva dny na obraze počítáním zrnek rýže. A nebo si půjčit obraz za kuriózní protislužbu. To vše nabízí retrospektivní výstava Mariana Pally, kterou v Pražákově paláci zahájila Moravská galerie v Brně.

Potravinová banka. Ilustrační foto.

Banka, která chrání před hladem

Pardubice – Jitka z Pardubicka má muže ve výkonu trestu a sama se stará o sedm dětí. Stačí nečekané vydání navíc, třeba nezbytné léky nebo škola v přírodě pro jednoho z potomků, a na konci měsíce se rodině nedostává na jídlo.

Kardamom

Malý zázrak jménem kardamom. Jak s ním naložit v kuchyni?

V současnosti je těžké si představit, jak vysokou cenu mělo kdysi koření. Zámořské výpravy se často konaly hlavně kvůli němu. Takovým exotickým a stále poměrně drahým kořením je kardamom. Co o něm možná nevíte? A jak ho dobře využít?

Norská velvyslankyně na návštěvě Základní školy Letců RAF v Nymburce.

Velvyslankyně Norska na RAFce ochutnala hejka

Nymburk /FOTOGALERIE/ - Projekt zaměřený na poznávání cizích kuchyní pokračoval na Základní škole Letců RAF v Nymburce. Tentokrát norské speciality přijela ochutnat velvyslankyně tohoto severského království Siri Ellen Sletnerová. Kromě toho ve škole viděla i divadelní scénku z norské historie, prohlédla si projekt o romském holokaustu a zažila výuku s prvňáky.

Ilustrační foto.

Nová Jídelna Kuchařek bez domova nabídne veganské obědy

Praha - Veganské obědy začne od příští středy každý všední den nabízet bistro, v němž našly práci ženy bez přístřeší. Novou Jídelnu Kuchařek bez domova otevírá v Praze na Smíchově organizace Jako doma. Zaměstnaneckou smlouvu dostaly čtyři ženy, další pak pracují jako brigádnice. Ve čtvrtek to řekla Lenka Vrbová z organizace Jako doma.

Den otevřených dveří nově zrekonstruovaných prostor Potravinové banky Liberec proběhl 7. března 2017. Na snímku ředitel Potravinové banky Liberec Josef Vlček.

Liberecká potravní banka rozšířila své prostory

Liberec – Více mouky, rýže, těstovin a hlavně mražených potravin se od letošního roku vejde do Potravinové banky Liberec (PBL). Ta sice stále sídlí v budově bývalé pošty v Rochlici, ale díky rozsáhlé rekonstrukci rozšířila uskladňovací prostory.

Najde majitele?

Kozel od sousedů hledá pána

Pasov – „Zatím se ví, že se jmenuje Oscar," představuje PNP hosta, který se v pondělí vynořil u apartmánů v Sonnenwaldu. Pochází ze stáje v Osterhofenu. To se dalo vyčíst z jeho známky v uchu.