Kreativ

ŠTÍTEK: rýže

Ilustrační foto

Jak se postarat o ježka v nouzi

Některá zvířata potřebují před nadcházející zimou lidskou pomoc. Jsou to ale především ta, která jsou nějak zraněná, nebo mláďata bez rodičů. Mezi druhy, které na podzim často nacházíme, patří ježci. Kdy a jak jim pomoci?

Ilustrační foto.

Potraviny pro potřebné

Havlíčkův Brod – Dne 7. 10. 2014 se skupina žáků Obchodní akademie a Hotelové školy Havlíčkův Brod zúčastnila regionální potravinové sbírky organizované Potravinovou bankou Vysočina, která se konala v obchodním domě Alej v Havlíčkově Brodě od 9:00 do 14:00 hodin.

Ilustrační foto

V Japonsku vyšla kniha receptů, jak vařit s pomocí kondomů

Tokio - V Japonsku vyšla kniha receptů, které popisují přípravu jídel s pomocí kondomů. Podle serveru Huffington Post má Japonce netradičním způsobem upozornit, že prezervativy vůbec existují. K pohlavnímu styku je totiž obyvatelé země vycházejícího slunce používají až příliš málo.

Ilustrační foto.

Brambor je podle zemědělců dost, zůstávají ale i v zemi

Vyškovsko - Zatímco třeba v jihovýchodní Asii si svůj jídelníček jen těžko představí bez rýže, většina Čechů se naopak neobejde bez brambor. Právě u nich nastal čas sklizně. Podle rolníků z Vyškovska je letošní úroda nadprůměrná.

 V zásilce měla být semínka hvězdicového anýzu čili badyánu, která tam celníci také skutečně našli – objevili ale ještě něco navíc, co dokumenty nedeklarovaly: plíseň

Celníci zadrželi tři čtvrtě tuny plesnivého koření

Praha - V zásilce měla být semínka hvězdicového anýzu čili badyánu, která tam celníci také skutečně našli - objevili ale ještě něco navíc, co dokumenty nedeklarovaly: plíseň. A rozhodně ne v nějakém stopovém množství.

Ilustrační foto

Spotřebitelské ceny v srpnu zrychlily růst na 0,6 procenta

Praha – Spotřebitelské ceny v srpnu zrychlily meziroční růst na 0,6 procenta z červencových 0,5 procenta. Důvodem je hlavně zdražení potravin a nealkoholických nápojů. Proti předchozímu měsíci ale ceny v srpnu klesly o 0,1 procenta. Údaje o inflaci dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Analytici očekávali stagnaci meziroční inflace na červencových hodnotách.

Vietnamský dětský den v Litvínově.

Hanoj v Litvínově: Vietnamci slavili svůj dětský den

Litvínov /REPORTÁŽ/ – Takový šrumec aula Scholy Humanitas a sál před ní už dlouho nezažily. Kam se hrabe městské zastupitelstvo. Teď se tu neprobírá strategie hlasování ani veřejné zakázky. Kdepak. Tady se od sedmé hodiny večer každý směje a všichni společně čekají, až dají po roce svému potomkovi zase najevo, jak moc je pro ně důležitý.

Českobudějovické Terno pokračuje v inovacích

Českobudějovické Terno pokračuje v inovacích

Supermarket Terno pro své zákazníky připravil v průběhu uplynulých měsíců celou řadu inovací. Po rozšíření nabídky v úseku čerstvého pečiva, kde si mohou nyní zákazníci vybírat z výrobků 14 jihočeských pekařů, bylo zmodernizováno oddělení prodeje koloniálního zboží (mouky, oleje, cukry). Dílčí přesuny zboží byly spojeny s omezením prodeje z palet, místo nichž je nyní zboží přehledně a komfortně vyskládáno v regálech.

Ilustrační foto.

Odbornice radí vybírat potraviny podle složení a výživové hodnoty

Vybírat v obchodě potraviny nejprve podle složení a výživové hodnoty a až na druhém místě podle ceny radí odbornice na zdravou výživu Karolína Hlavatá. Vodítkem jsou tabulky na obalech s nutričními hodnotami na 100 gramů, jednoduchý přehled dávají i nutriční bubliny o údajích pro jednu porci. Dobrou pomůckou jsou loga, vedle Vím, co jím také například Klasa či Regionální potravina, řekla Hlavatá.

Ilustrační foto.

Odbornice radí vybírat potraviny podle složení a výživové hodnoty

Praha - Vybírat v obchodě potraviny nejprve podle složení a výživové hodnoty a až na druhém místě podle ceny radí odbornice na zdravou výživu Karolína Hlavatá. Vodítkem jsou tabulky na obalech s nutričními hodnotami na 100 gramů, jednoduchý přehled dávají i nutriční bubliny o údajích pro jednu porci. Dobrou pomůckou jsou loga, vedle Vím, co jím také například Klasa či Regionální potravina, řekla Hlavatá.

Ilustrační foto

Suchem trpící Asie pojala "Ice Bucket Challenge" po svém

Káthmándú - Vlastní varianty výzvy Ice Bucket Challenge, která je novým hitem sociálních sítí, vytvořily státy jižní Asie, kde je voda často nedostatkovým artiklem. Namísto ledu plní kbelíky rýží a dalšími základními potřebami a rozdávají je potřebným. Informuje o tom agentura AFP.

KLUKY práce s nářadím baví.

Zájem o příměstský tábor 
ukazuje, jak moc chyběl

Sedlčany - Příměstský tábor pro děti od šesti let je novinkou, kterou letos poprvé nabídlo rodinné centrum Petrklíč v Sedlčanech – respektive jeho oddělení se zaměřením na volný čas Hnízdo. Zájem o něj napovídá, že něco podobného v osmitisícovém městě dosud chybělo.

Ilustrační foto.

Jedlé květy mohou být zajímavým doplňkem pokrmů

Jedlé květy jsou chutnou, netradiční a občas i luxusní ozdobou salátů, dortů a zákusků. Jejich použití ovšem může být mnohem širší - zejména tehdy, pokud se má pokrm odlišit a získat nádech exkluzivity.

Ilustrační foto.

Jedlé květy mohou být zajímavým doplňkem pokrmů

Praha - Jedlé květy jsou chutnou, netradiční a občas i luxusní ozdobou salátů, dortů a zákusků. Jejich použití ovšem může být mnohem širší - zejména tehdy, pokud se má pokrm odlišit a získat nádech exkluzivity.

Dvacetiletý Petr Vlček se silovému sportu věnuje už pět let.

Když chcete, aby to mělo smysl, snažíte se především jíst zdravě

Valašské Klobouky – V dnešní době nejrůznějších vymožeností, které nám usnadňují život, většina z nás tak trošku zpohodlněla. To však není případ dvacetiletého rodáka ze Smoliny Petra Vlčka. Ten se již několik let aktivně věnuje silovému sportu a zúčastnil se též letošního ročníku soutěže Klobucký silák.

Trenér ústeckých hokejbalistů Milan Jelen.

Jsme Elba, jedeme udělat výsledek, hlásí trenér Jelen

Ústí n. L. – Hokejbalisté extraligové Elby DDM Ústí nad Labem mají za sebou první blok přípravy na novou sezonu, ve kterém nabírali vytrvalost a sílu. „Bylo to pestré. Jako hráč jsem měl rád, když mě to bavilo a nekroužili jsme jenom po stadionu," prohlásil kouč Elby Milan Jelen.

Ilustrační fotografie.

Milovníci asijské kuchyně nakoupí v novém velkoobchodě v Olomoucké ulici

Brno – Za pálivými papričkami, velkými baleními rýže, pestrým výběrem exotických omáček nebo mořskými plody za výhodné ceny míří Brňané do tržnice v Olomoucké ulici. Už brzy budou asijské suroviny namísto ve stáncích vybírat v novém nákupním centru. V něm milovníci čínské či vietnamské kuchyně nakoupí suroviny za velkoobchodní ceny.

Ilustrační fotografie.

Milovníci asijské kuchyně nakoupí v novém velkoobchodě v Olomoucké ulici

Brno – Za pálivými papričkami, velkými baleními rýže, pestrým výběrem exotických omáček nebo mořskými plody za výhodné ceny míří Brňané do tržnice v Olomoucké ulici. Už brzy budou asijské suroviny namísto ve stáncích vybírat v novém nákupním centru. V něm milovníci čínské či vietnamské kuchyně nakoupí suroviny za velkoobchodní ceny.

Ilustrační foto

Potravinové skandály v Číně odtud možná "vyženou" milionáře

Šanghaj - Zkažené maso, rýže s jedovatými prvky a znečištěná minerální voda - skandály s potravinami neberou v Číně konce. Mnoho bohatých Číňanů chce prý kvůli tomu již opustit zemi. Je tímto závadným jídlem ohrožena také Evropa a další části světa? Tuto otázku klade agentura DPA poté, co v nové kauze čelí čínská potravinářská společnost Shanghai Husi Food obvinění, že dodávala maso s prošlou lhůtou trvanlivosti tamějším řetězcům rychlého občerstvení, včetně firem McDonald's a KFC.

Martin Strnad z Rapotína žije střídavě v České republice a v Číně.

Žije střídavě v Česku a v Číně. Domov mám tady, říká Martin Strnad

Rapotín – Martin Strnad žije ve dvou domácnostech. Na tom by nebylo nic až tak zvláštního, kdyby od sebe nebyly vzdáleny osm a půl tisíce kilometrů. Martin Strnad bydlí střídavě v Rapotíně a v čínském městě Guangzhou. „Když máte nějaký příjem peněz, život v Číně není špatný," říká.

Ilustrační foto

Čína uzavřela třicetitisícové město kvůli moru

Peking – Čína uzavřela město s 30.000 obyvateli a umístila 151 lidí do karantény poté, co tu minulý týden zemřel muž na nákazu dýmějovým morem. Informovaly o tom čínské státní sdělovací prostředky.

Ilustrační foto

Čeští vědci pomohli zmapovat geny pšenice

Praha – Není na co čekat. Za čtvrt století se populace na Zemi rozroste na devět miliard lidí. Spotřeba potravin vzroste o polovinu. Už teď si vědci lámou hlavu, jak všechny uživit. „Oponenti říkají, že když se bude s potravinami šetřit, bude to stačit. Obávám se však, že to stačit nebude," tvrdí Jaroslav Doležel z olomouckého pracoviště Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR. Právě jeho tým nyní napomohl tomu, jak budoucí možný nedostatek potravin řešit.

Stovky lidí zaplnily v sobotu 12. července areál firmy PRO-BIO ve Starém Městě, kde se konaly už deváté Bioslavnosti.

Bioslavnosti ukázaly, že se dá vařit i bez lepku

Staré Město /VIDEO/ – Stovky lidí zaplnily v sobotu 12. července areál firmy PRO-BIO ve Starém Městě, kde se konaly už deváté Bioslavnosti. Ty letošní ukázaly, že se dá plnohodnotně vařit i bez lepku. Návštěvníci si zde mohli vybrat z pestrého sortimentu produktů, které jsou vhodné i pro celiaky, tedy pro lidi alergické na lepek, ale také biopotraviny nejrůznějšího druhu přímo od producentů.

Ve středu se na Gahurově prospektu konalo cvičení pro veřejnost, které připravili na konec akademického roku sportovci ze zlínské Univerzity Tomáše Bati.

A jak se dívám, novinářce z Deníku aerobik také jde

Zlín - Ke cvičení před diváky mám odpor snad už odmalička. Hledala bych za tím určitý pud sebezáchovy. Elegantní, správně dýchající, působící neustále svěžím dojmem. Přesně takto já při sportování nevypadám a už vůbec nemám zájem na tom, aby tohle zjistilo více lidí, než je nutné.

Doktor Leoš Středa.

Středy doktora Středy: Dietní chléb z žitné vlákniny

Východní Čechy - Jedním z nejdůležitějších pomocníků při hubnutí je dieta. Jenže každá redukční dieta znamená pro tělo určitá omezení. Jedna zakazuje tuky, druhá zase jíst po páté hodině večer. Diet je opravdu hodně.

Doktor Leoš Středa.

Středy doktora Středy: Dietní chléb z žitné vlákniny

Východní Čechy - Jedním z nejdůležitějších pomocníků při hubnutí je dieta. Jenže každá redukční dieta znamená pro tělo určitá omezení. Jedna zakazuje tuky, druhá zase jíst po páté hodině večer. Diet je opravdu hodně.

Doktor Středa v ordinaci Polikliniky Dopravního zdravotnictví.

Středy doktora Středy: Dietní chléb z žitné vlákniny

Východní Čechy – Jedním z nejdůležitějších pomocníků při hubnutí je dieta. Jenže každá redukční dieta znamená pro tělo určitá omezení. Jedna zakazuje tuky, druhá zase jíst po páté hodině večer. Diet je opravdu hodně. V rámci hubnutí s Deníkem je však jedna dieta velmi oblíbená a často doporučovaná. Omezuje však veškeré sacharidy a lidé se často ptají: „Co máme a co nemáme jíst?"

Ilustrační foto.

Severní Koreu trápí sucho, mobilizovala armádu na ochranu polí

Soul/Pchjongjang - Severní Koreu trápí pokračující sucho, při němž vysychají řeky, potoky i vodní nádrže. Izolovaná komunistická země proto mobilizovala část své milionové armády, aby se pokusila ochránit úrodu, informoval v pondělí místní tisk, který citovala agentura Reuters.

Samosběr jahod

Samosběr: první jahoda chutnala jako z nebe

Holešov – „Jděte tady od této tyčky směrem na Holešov. Sbírejte vpravo i vlevo. Nejlepší jahody jsou ty lesklé," poradil mi jeden z brigádníků, který na holešovské jahodové farmě uváděl zájemce o samosběr jahod jako hosty v kině nebo v divadle. A měl plné ruce práce, vždyť v sobotu se jich tu vystřídaly stovky

Co je v objednané krabici, se zákazníci dozví až po jejím otevření. Autoři projektu Zajíci v krabici, Petra Šťastná a Václav Šašvata, však chtějí lidem každý měsíc přinášet zajímavé a zdravé potraviny. A trochu překvapení k tomu.

Zajíci v krabici? Dvojice vsadila na zdravé potraviny a překvapení

Velké Bílovice – Nové chutě, kvalitní potraviny „s rodokmenem" a hlavně – překvapení. To mají být Zajíci v krabici. Podnikatelský projekt mladé velkobílovické dvojice. Petra Šťastná a Václav Šašvata s ním pronikli i do krajského kola soutěže Rozjezdy roku.