Kreativ

ŠTÍTEK: rýže

Zábavný i poučný program připravila škola v Nové Vsi u Nového Města na Moravě ve spolupráci s tamními podnikateli.

Děti sušily seno a stavěly střechu

Nová Ves u Nového Města na Moravě – Sušení sena, výlov ryb, pokládání chodníku nebo zapojení elektrického obvodu. Nejen to si vyzkoušeli žáci na zahradě Základní školy a Mateřské školy v Nové Vsi u Nového Města na Moravě. Program, který poučí i pobaví, pořádá instituce každé dva roky.

Růžena Rajšlová z Vojkovic

Růžena Rajšlová je nejstarší občankou Vojkovic v historii

Vojkovice – „Že vás to ještě baví chodit sem každý rok," přivítala Růžena Rajšlová vojkovickou starostku Janu Koberovou, sotva vstoupila do dveří. Navíc nepřišla s prázdnou, v rukou nesla kytici a dárkový balíček, aby mohla usměvavé seniorce popřát k jejím narozeninám.

Nestlé stahuje z indického trhu populární instantní nudle Maggi.

Nestlé kvůli zákazu prodeje zničí nudle za více než miliardu korun

Dillí – Švýcarský potravinářský gigant Nestlé zlikviduje zhruba 27.420 tun instantních nudlí značky Maggi v hodnotě přes 50 milionů dolarů (více než 1,2 miliardy Kč) poté, co indické úřady zakázaly jejich prodej na indickém trhu. Vyplývá to podle serverů BBC a The Huffington Post z prohlášení podniku.

Nestlé stahuje z indického trhu populární instantní nudle Maggi.

Nestlé stahuje z indického trhu instantní nudle Maggi. Kvůli obsahu olova

Dillí - Indický úřad pro bezpečnost potravin dnes označil populární instantní nudle značky Maggi od švýcarské společnosti Nestlé za zdraví nebezpečné a nařídil jejich stažení z trhu. Testy úřadu údajně objevily v některých balíčcích nadměrný obsah olova, což odpovídá předešlým zjištěním některých indických států. Nestlé své nudle začala stahovat, na základě vlastních testů ale zjištění úřadu popírá.

Ilustrační foto

Syřanka: Unie zachránila mému bratrovi život

Vyškov - Ahoj, mé jméno je Aysel a je mi šestnáct let. Ráda bych vám pověděla můj životní příběh. Pocházím z pětičlenné rodiny. Kromě mámy a táty mám ještě dva bratry. Jistě jste si mohli všimnout, že mé jméno není zcela české. To proto, že pocházíme ze Sýrie a do České republiky jsme se přistěhovali před pěti lety. A co nás k tomu vedlo? Přesně to bych vám ráda sdělila.

Sucho panující v Severní Koreji by letos mohlo vážně ohrozit tamní úrodu a vést v této zemi k citelnému nedostatku jídla.

Sucho v KLDR může vést k citelnému nedostatku jídla, varuje OSN

Ženeva - Sucho panující v Severní Koreji by letos mohlo vážně ohrozit tamní úrodu a vést v této zemi k citelnému nedostatku jídla. V rozhovoru s agenturou Reuters to řekl tamní zástupce OSN Ghulam Isaczai. Loňské srážky, které byly nejnižší za posledních 30 let, podle něj způsobily nedostatek vody v nádržích, a proto nyní hrozí neúroda. „Může se stát, že budeme čelit nedostatku jídla nebo dokonce hladomoru," řekl Isaczai.

V hrobech s uprchlíky v Malajsii je asi 139 těl.

V hrobech s uprchlíky je asi 139 těl, uvedly úřady v Malajsii

Kuala Lumpur - Malajsijské úřady odhadují, že v hrobech s uprchlíky, které se v uplynulých dnech našly u thajských hranic, je asi 139 těl. Hroby se nacházejí nedaleko táborů sloužících donedávna převaděčům, informovalo dnes malajsijské ministerstvo vnitra, které citovala agentura AFP.

 Jinglak Šinavatarová

V Thajsku soudí expremiérku Šinavatrovou, za podvody jí hrozí až 10 let

Bangkok – V Thajsku dnes začal soudní proces s bývalou premiérkou Jinglak Šinavatrovou. Státní zástupce ji viní z korupce a podvodů při udělování kontroverzních vládních dotací prodeje rýže, informovaly světové agentury. Šinavatrové hrozí trest až deset let ve vězení. Někdejší předsedkyně vlády rezignovala na svou funkci loni po rozsáhlých demonstracích a krátce po její demisi se moci ujala vojenská junta. Ta dnes oznámila, že uspořádá referendum o novém návrhu ústavy. Uvedla současně, že kvůli tomu bude nutné posunout termín plánovaných parlamentních voleb, které se tak uskuteční nejdříve v srpnu příštího roku.

Martin Schulz.

Čtvrtečník Martina Schulze: Výkon Agentury je tristní

Doubice - Máme tu v posledních dnech "aférku" se stávkujícími úředníky vládní Agentury pro začleňování. A že prý by chtěli autonomii, jakousi nezávislost na nadřízených orgánech, a že by chtěli být "nadresortní".

Ilustrační fotografie.

Rodičky a těhotné mají větší výběr jídel

Třebíč - Rodičky a těhotné ženy mají od začátku května v Nemocnici Třebíč větší výběr jídel. K tradičnímu obědovému menu budou mít alternativní výběr ze dvou dietních pokrmů. Vedení nemocnice tak chce zpříjemnit pobyt a usnadnit ženám náročné období.

Ilustrační foto

Meziroční inflace v Česku zrychlila na půl procenta

Praha - Spotřebitelské ceny v Česku meziročně vzrostly o půl procenta, což bylo o 0,3 procentního bodu víc než v březnu. Informoval o tom dnes Český statistický úřad. Meziměsíční růst činil 0,3 procenta, tempo růstu bylo ovlivněno zejména zvýšením cen oděvů a obuvi, dopravy, potravin a nealkoholických nápojů. Dnešní údaje podle analytiků naznačují, že se do cen začínají promítat známky silnějšího ekonomického růstu.

- Nejméně dva lidi zabil a na 3500 obyvatel vyhnal z domovů silný tajfun Noul, který v noci na dnešek udeřil na severovýchodě Filipín.

Tajfun Noul vyhnal z domovů 3500 Filipínců a dva zabil

Manila - Nejméně dva lidi zabil a na 3500 obyvatel vyhnal z domovů silný tajfun Noul, který v noci na dnešek udeřil na severovýchodě Filipín. V průběhu dneška živel zeslábl a nyní postupuje k jižnímu Japonsku, informovala agentura Reuters.

Martinu Květounovou, která je rodačkou z Českých Budějovic, zastihlo ničivé zemětřesení při cestě po Nepálu.

Jihočeška pomáhá v Nepálu

Gorkha - Martinu Květounovou, která je rodačkou z Českých Budějovic, zastihlo ničivé zemětřesení při cestě po Nepálu. V postižené zemi zůstala a snaží se tam pomáhat především při stavbě provizorních přístřešků a shánění peněz.

Kukuřičné lupínky značky Kellogg´s.

V pražských obchodech budou konečně k dostání nejoblíbenější snídaňové lupínky

Praha - Kukuřičné lupínky jsou pro většinu z nás automatickou součástí každodenní snídaně. Do Česka přichází se svými produkty značka Kellogg´s, kterou si spousta Čechů doposud musela objednávat přes internet nebo dovážet od známých. „Kromě klasických Kellogg´s cornflakes půjde také o medem a oříšky ochucené unikátní rýžové Choco Krispies a Frosties.

Ilustrační foto

Obezitolog radí o Velikonocích střídmost ve stravě a pohyb

Střídmost ve stravování a dostatek pohybu radí přední český obezitolog profesor Štěpán Svačina pro volné dny Velikonoc. I když si lidé dopřejí tradiční velikonoční pochoutky, jako jsou nádivka z uzeného s kopřivami, domácí klobásky, vejce či sladký mazanec, měli by podle něj znát míru. Podle výživových poradců mohou lidé pojmout Velikonoce i jako jarní start pro vylepšení životosprávy a životní pohody.

Ilustrační foto

Obezitolog radí o Velikonocích střídmost ve stravování a dostatek pohybu

Praha – Střídmost ve stravování a dostatek pohybu radí přední český obezitolog profesor Štěpán Svačina pro volné dny Velikonoc. I když si lidé dopřejí tradiční velikonoční pochoutky, jako jsou nádivka z uzeného s kopřivami, domácí klobásky, vejce či sladký mazanec, měli by podle něj znát míru. Podle výživových poradců mohou lidé pojmout Velikonoce i jako jarní start pro vylepšení životosprávy a životní pohody.

Odborný garant projektu Fit s Deníkem a kouč Václav Krejčík.

Kouč Václav Krejčík: Umělá sladidla nejsou dobrou volbou

Praha /ROZHOVOR/ - Výživový poradce a life kouč Energy Clinic Václav Krejčík varuje před produkty, které mají označení light. Lidem radí, aby si důkladně prostudovali etikety a zjistili, kolik přidaných látek výrobky obsahují. Včetně umělých sladidel. Po light potravinách se podle něj často stává, že se lidé musí takzvaně dojíst.

Lasagne po italsku ze školní jídelny Gymnázia Hejčín - jedno z jídel obědové nabídky ve středu 18. března vyfocené studenty gymnázia

Toto měly být lasagne. Studenty popudil oběd ve školní jídelně

Olomouc – Nad tím, co ve středu dostali někteří strávníci v jídelně v Olomouci-Hejčíně, by se sliny sbíhaly zřejmě málokomu. Přitom ten den vypadala dvojka v jídelníčku jako jasná volba lasagne po italsku s ledovým salátem. Co však viděla část strávníků na talíři, se oblíbeným lasagním nepodobalo ani zdaleka. Několik gymnazistů pokrm popudil natolik, že jej zdokumentovali a fotografii poslali do redakce Olomouckého deníku.

Lasagne po italsku ze školní jídelny Gymnázia Hejčín - jedno z jídel obědové nabídky ve středu 18. března vyfocené studenty gymnázia

Toto měly být lasagne. Studenty z Hejčína popudil oběd ve školní jídelně

Olomouc – Nad tím, co ve středu dostali někteří strávníci v jídelně v Olomouci-Hejčíně, by se sliny sbíhaly zřejmě málokomu. Přitom ten den vypadala dvojka v jídelníčku jako jasná volba – Lasagne po italsku s ledovým salátem. Co však viděla část strávníků na talíři, se oblíbené italské klasice nepodobalo ani zdaleka.

Pětapadesátiletá Hana Cihlářová z Mirošovic začala pravidelně cvičit nejen v posilovně. Dodržuje také jídelníček podle Václava Krejčíka.

Jóga při svíčkách a procházky v přírodě. Také toto je hubnutí

Střední Čechy - Regionální Deník sleduje finalistky reality show Fit s Deníkem. Za Středočeský kraj se přihlásila Hana Cihlářová z Mirošovic, která chce zhubnout devět kilo. Zatím se jí podařilo shodit čtyři a daří se jí v hubnutí pokračovat. Včera se vydala cvičit do fitnessu v Aquapalace Praha a Deník ji doprovázel.

Čtyřikrát se radoval Marek Štork z pokoření brankáře Nespek Martina Vejvody.

Nestává se to často, ale mohlo by, směje se po kanonádě Štork

Votice – Lepší vstup si do jarní části sezony I. A třídy nemohli přát fotbalisté Votic, když rozstříleli v derby Nespeky 6:1. Na vysoké výhře měl největší podíl kanonýr Marek Štork, jenž čtyři góly vstřelil a u jedné branky asistoval. „U všech gólů jsem byl na konci povedených akcí, takže jsem to jen uklízel o sítě," říká o náročnosti při zakončení šestadvacetiletý sniper, který tak má v sezoně již 11 zásahů.

Ilustrační foto

Zápasnice sumo boří japonské tradice. A hlídají si váhu

Tokio – Devatenáctiletá Sajaka Macuová se svými 60 kilogramy čelí na okrovém ringu zápasníkovi, který váží téměř dvaapůlkrát více než ona. Do suma, tohoto japonského národního sportu, který je tradičně doménou mužů, začínají výrazně pronikat ženy, napsala agentura AFP.

Rychlobruslařka Martina Sáblíková rozšířila svou cennou sbírku medailí o třetí zlato z MS ve víceboji.

Sáblíková: Jsem šťastná, je to i satisfakce za rok 2011

Calgary - Rychlobruslařka Martina Sáblíková suverénním způsobem ovládla mistrovství světa ve víceboji v Calgary. Trojnásobná olympijská šampionka se do čela průběžného pořadí dostala až v závěrečné disciplíně, už od úvodní pětistovky však bylo jasné, že královna dlouhých tratí míří za třetím vícebojařským triumfem na MS v kariéře.

Jitka Plesz má recepty na pudinky i ze 13. století.

Pudink býval hutný a sytý, říká majitelka Eat Art Gallery Jitka Plesz

Mikulov - Když se řekne pudink, převážná většina lidí si představí instantní prášek 
v sáčku, který uvaří ve vroucím mléku. Že pravý pudink vypadá jinak a existuje ho hned několik druhů, dokáže výtvarnice Jitka Plesz. Ve své Eat Art Gallery v Mikulově pořádá druhý a třetí březnový víkend Pudinkové hody našich babiček.

Jitka Plesz má recepty na pudinky i ze 13. století.

Pudink býval hutný a sytý, říká majitelka Eat Art Gallery Jitka Plesz

Mikulov - Když se řekne pudink, převážná většina lidí si představí instantní prášek 
v sáčku, který uvaří ve vroucím mléku. Že pravý pudink vypadá jinak a existuje ho hned několik druhů, dokáže výtvarnice Jitka Plesz. Ve své Eat Art Gallery v Mikulově pořádá druhý a třetí březnový víkend Pudinkové hody našich babiček.

JEDEN Z OBĚDŮ - polenta a kakao

Gymnazisté z Rokycan mají hlad

Rokycany - Kontroloři však při prověrce nenašli nevhodnou skladbu pokrmů a také porce se jim zdály být adekvátní věku

Ilustrační foto

Fit s Deníkem: dopřejte svému tělu třídenní jarní očistu

Chrudimsko - V reality show Fit s Deníkem, která v uplynulých dnech odstartovala v Aquapalace Praha, má chrudimský okres svou zástupkyni, a to Markétu Ležovičovou z Medlešic. Právě s ní připravujeme rozhovor do pátečního vydání Chrudimského deníku. Nejprve ale dáme slovo výživovému poradci a life kouči Energy CLINIC Václavu Krejčíkovi, který dává finalistkám reality show Fit s Deníkem dobré rady ohledně správné výživy a životosprávy vůbec. Jeho slova se týkají regenerace těla po zimě:

Ilustrační foto

Japonský ostrov Aošima ovládly kočky

Aošima - Odlehlý japonský ostrůvek Aošima ovládly kočky. Původně jich tam dovezli jenom pár, aby chytaly myši zamořující rybářské lodě, dnes tam připadá na každého člověka šest koček.

Ilustrační foto.

Ruské řetězce zmrazují ceny, ukrajinské prý regulují nákupy

Kyjev, Moskva - Válka na východě Ukrajiny, sankce, devalvace a zdražování se čím dál více dotýkají i nákupů běžných Ukrajinců a Rusů. Kyjevské obchody podle agentury UNN prý začínají regulovat prodej základních potravin, v Rusku se největší řetězce domluvily, že zmrazí ceny „sociálně důležitých" potravin, které poslední dobou rychle zdražovaly.

 Z východoukra­jinského města Debalceve obklíčeného separatisty začala evakuace civilistů.

Obklíčené Debalceve. Zůstali hlavně staří, kteří nemají kam jít

Debalceve – Ještě nedávno tu býval rušný železniční uzel 
s 25 tisíci obyvateli, nyní jsou ulice východoukrajinského města Debalceve obvykle prázdné. Zbývající tři nebo čtyři tisíce lidí, co tu ještě zůstali, vycházejí ven, jen když humanitární pracovníci přivezou chléb a rýži nebo když je to nezbytně nutné. Doufají přitom, že je mimo úkryt nezabije neutuchající ostřelování.

Jídelna Základní školy Juventa v Milovicích nabízí novou službu veřejnosti. Každý pracovní den výběr ze čtyř obědů. Tu využívá také paní Pavlína.

Milovičtí si chodí pro obědy do školy

Milovice - Velmi příjemnou službu nabízí od začátku února město a školní jídelna Základní školy Juventa v Milovicích. Lidé z Milovic mají možnost si každý všední den objednat stejné jídlo, jako mají v jídelně školáci

Ilustrační foto

Recepty pro zdraví

Vyzkoušejte mrkvové koláčky nebo salát s klíčky, jablky, mrkví a kedlubnou.