Ryba bez kostí je přáním všech, kteří se na Štědrý den rozhodnou naservírovat si vedle bramborového salátu kapra. Kvůli strachu z uvíznutí rybí kosti v krku ale někteří volí raději obalovaný řízek. Podle tradic je však kapří maso s Vánocemi úzce spjato, a tak se může hodit návod, jak kapra naporcovat tak, abyste ho mohli konzumovat bez rizika.
Psi by samozřejmě měli primárně dostávat jídlo určené přímo pro ně. Mají totiž jiný zažívací systém než lidé. Některé potraviny, které člověku prospívají, čtyřnohým mazlíčkům mohou ublížit. Nicméně jsou i jídla, kterými lze pejskovi běžné krmení zpestřit. Zároveň však stále platí, že s lidským jídlem je potřeba u psů zacházet opravdu střídmě a opatrně.
Brambory jsou po rýži, pšenici a kukuřici čtvrtou nejpěstovanější potravinářskou plodinou na světě. Konzumují se v mnoha podobách od bramborové kaše po křupavé hranolky. Na sociálních sítích se však lze dočíst, že brambory nejsou zdravé, mohou vás otrávit a tloustne se po nich. Někteří lidé také věří, že brambory překyselují tělo a že když jich budete jíst moc, způsobí vám bolest kloubů a revmatismus.
Jak být zdravý a dožít se co nejvyššího věku, se snaží vědci zjistit už léta. Že jedním z nejdůležitějších faktorů je to, co jíme, není také žádným tajemstvím. Teď ale Dan Buettner, specialista na výživu a dlouhověkost, objevil na poloostrově Nicoya v Kostarice speciální snídani. Podle jeho výzkumu je nejzdravější snídaní na světě. Mohla by být zásadní pro to, abychom se dožili i více než sta let.
Spánek v úmorných vedrech? Otáčíte peřiny i polštáře, abyste našli chladnější stranu, převracíte se, nebo peřinu úplně odhazujete. Vše marně. Jak se ale v letních nocích ochladit a co dělat, když je v noci vedro? Pokud nemůžete kvůli horku spát, zkuste metodu s vlhkou přikrývkou, kterou používali už staří Egypťané. Ochladí vás ale i pytlík s rýží, a pokud se na to cítíte, můžete strčit i hlavu do mrazáku.
Někdejší nejsilnější muž světa a mnohonásobný vítěz prestižních titulů se vrací do světa strongmanů. Islandský obr Hafthor Júlíus Björnsson, který se proslavil rolí démonického rytíře v seriálu Hra o trůny, odtajnil svůj současný jídelníček. Jde z něj tak trochu hrůza. Nasouká do sebe totiž skoro 12 000 kcal denně a Björnssonovi fanoušci jen zírají.
Mezi břišním tukem a smrtí existuje přímá linka. Typický pivní pupek není jen otázkou estetického vnímání. V případě, že se jedná o nebezpečný viscerální tuk, je do značné míry ovlivněno i zdraví a život jako takový. Je dobré vědět, jak poznat, že se jedná o viscerální tuk a jak ho změřit, i to, proč je tuk na břiše tak nebezpečný. Podívejte se na rady, jak zhubnout v oblasti břicha.
Byla předposlední ženou, která ze soutěže vypadla. Ve velkém rozhovoru fitnesstrenérka ze Sokolova prozrazuje, kdo ji nejvíce štval, jak to bylo s hygienou i příděly rýže a že si dva dny po návratu domů uvařila kokos.
Kuchařka a influencerka Hanka Zemanová je známá propagátorka našich tradičních potravin. K jejím oblíbeným zdravým jídlům patří pohanka. Pohanka totiž obsahuje rutin, díky kterému je podpůrným lékem pro cévy, křečové žíly a hemoroidy. Zdraví prospěšný je v pohance také vysoký obsah vlákniny a bílkovin. Jak pohanku připravit, aby byla chutná? Kuchařka Hanka Zemanová poradila hned několik receptů.
Patří mezi posly jara i mezi první jarní jedlé rostliny. Medvědí česnek je bylina obsahující vitamin C i další zdraví prospěšné látky a jako benefit přidává svou příjemnou jemně česnekovou chuť. Je proto velkým přínosem jak pro naše zdraví, tak pro naši kuchyni. Přečtěte si, kde roste medvědí česnek, proč je medvědí česnek zdravý a jak ho využít. Dozvíte se také, zda se medvědí česnek dá pěstovat.
Jihokorejští vědci vytvořili revoluční hybridní rýži. Má změnit budoucnost potravinářství. Unikátní produkt, bohatý na bílkoviny, slibuje ekologickou a udržitelnou alternativu k hovězímu masu a má pomoci v boji s nedostatkem jídla i dalšími problémy.
Jak vyčistit lahev, do které nedostanete kartáč? Určitě už se vám někdy stalo, že jste potřebovali vyčistit lahev na pití, která má úzké hrdlo. Kartáč na lahve nebyl zrovna po ruce nebo byl krátký, takže nedosáhl až na dno lahve, kde byly usazené nečistoty. Často se také kartáčem kvůli úzkému hrdlu lahve nedostanete ani dovnitř. Poradit si s tím můžete s trochou rýže, teplé vody a kapkou saponátu. A existují i další jednoduché triky.
Mikrovlnná trouba patří už čtyřicet let ke spolehlivým kuchyňským pomocníkům. I když umí víc věcí, nejčastěji pomáhá rychle ohřát studené jídlo. Ne každé jídlo je však vhodné ohřívat v mikrovlnné troubě. Je známo, že některé potraviny v ní mohou explodovat, ale už méně se ví, že některá jídla ohřátá v mikrovlnce, mohou být pro člověka škodlivá nebo dokonce jedovatá. Která jídla se nesmí dávat do mikrovlnné trouby? A proč může být jídlo z mikrovlnné trouby toxické?
Do krmítek dávají lidé ledacos. Ovšem o tom, že jsou některé potraviny pro ptáčky nevhodné, není pochyb. Pak jsou tu také potraviny, které ptákům prospívají a rádi se jimi nechají přilákat právě do vašeho krmítka. Tedy pokud jim je nabídnete. Odkdy ptáky přikrmovat, které druhy ptáků můžete v zimě v krmítku spatřit a co do krmítka nasypat, aby se to u vás druhy jen hemžilo? Poradí vám i Libor Šejna, vedoucí Záchranné stanice živočichů Makov.
Ve Frýdku-Místku se dá pořídit oběd ve formě poledního menu pod 150 korun. A to jak v tradičních hospodách, exotičtějších restauracích i v bufetových jídelnách.
Říká se, že nejlepší věci jsou zadarmo. U hub to rozhodně platí. Jsou zdravé, chutné, nízkokalorické, a přitom si jich pilní sběrači můžou z českých lesů odnést plné košíky. Prvotní nadšení však může doma vystřídat lehká panika, co z takového množství hub udělat. Každý má své oblíbené houbové recepty, ale nikdy není na škodu se inspirovat něčím novým. Navíc, jste si opravdu jistí, že víte, jak houby zpracovat správně?
Dokud Simona jako malá sportovala a hrála závodně házenou, nevěděla, co to jsou nadbytečná kila. Jenže pak přišel ve dvanácti letech těžší úraz, který přinesl vzestup váhy. Nevzdala se a k házené se vrátila. Jenže při lyžování v pětadvaceti letech si poranila koleno, a to už byl se sportem konec. Její maximální váha 168 kilogramů ji nakonec přiměla zajít si pro pomoc k lékařům.
Když nevíme, co vařit, často sáhneme po jídlech na přípravu jednoduchých. Za jedno z nich lze označit rizoto, které můžeme připravit na různé způsoby a téměř nic na něm nejde pokazit. Druhů rizota je však mnoho a možná je až překvapivé, jaká věda je jen okolo výběru správné rýže nebo způsobu, kterým chceme rizoto uvařit.
Zákaz starodávného rituálu, který má dopřát páru plodnost a hojnost na společné cestě životem, vyvolal velkou reakci. Zaujal čtenáře napříč republikou. Nově už bude rýže před radnicí na chodníku legální.
Házení rýže na novomanžele patří mezi nejstarší známé svatební zvyky. Tato tradice se dodržovala po tisíce let v mnoha kulturách. Smyslem rýžového rituálu je dopřát páru plodnost a hojnost na společné cestě životem. Město Krnov praktikování tohoto zvyku zakázalo. Svatebčané se na krnovské radnici i v koncertní síni musí obejít bez obvyklé spršky rýže.
Máme pro vás tip na výborný oběd nebo večeři. Aby jídlo bylo na stole včas, vyplatí se s vařením začít dřív. Postup ale není složitý, nejvíce času zabere dušení masa. Výsledek však stojí za to, pochutná si celá rodina.
Já toto jídlo podávám s rýží, ale lze použít i těstoviny, případně brambory. Celková doba vaření i s rýží, se kterou začněte, je do 20 minut. Je to naprosto jednoduchý recept, ale věřím, že vám bude chutnat.
Ideální oběd či večeře pro milovníky asijské kuchyně? Pikantní rýže s pečeným bokem. Marináda dodá masu nezaměnitelnou chuť. Příprava ani samotné grilování netrvá dlouho, ovšem pokud se rozhodnete pro tento pokrm, počítejte s několikahodinovým odležením masa v lednici.
Dnes pro vás máme recept na zdravý oběd, na kterém si pochutná celá rodina. Hlavní roli v tomto pokrmu hraje japonská dýně, z níž lze kromě omáčky připravit třeba i polévku. Příprava je vždy snadná a rychlá. Dýňovou omáčkou lze samozřejmě polít nejen kuřecí maso, ale také těstoviny, rýži nebo pečínku.
Dnes pro vás máme recept na zdravý oběd, na kterém si pochutná celá rodina. Hlavní roli v tomto pokrmu hraje japonská dýně, z níž lze kromě omáčky připravit třeba i polévku. Příprava je vždy snadná a rychlá. Dýňovou omáčkou lze samozřejmě polít nejen kuřecí maso, ale také těstoviny, rýži nebo pečínku.
Stačí si připravit pár ingrediencí a můžete jít na věc. Kuřecí čtvrtky na žampionech a rajčatech jsou snadné na přípravu a ani v případě většího množství strávníků vás finančně nezruinují. Dobrou chuť.
Na tento oběd pro více hladových krků postačí pár surovin a zhruba půl hodiny času. Postup je snadný, tak s chutí do toho! Recept pro čtenáře Deníku zveřejnil slovenský kuchař Viliam Lajgút, který si přezdívá Muž s varechou.
Areál bývalé arcibiskupské pily na Ostravici bude v sobotu 3. září další zastávkou gastrofestivalu Pojez fest, který pořádá krajská centrála cestovního ruchu ve spolupráci s Moravskoslezským krajem. Jeho návštěvníci si budou moci vychutnat to nejlepší z regionální gastronomie, několik desítek stánků a food trucků nabídne tradiční i světové pokrmy.
Zajímavá celebrita se objevila o víkendu na Prostějovsku. Populární Braňo Martanovič, účastník reality show Survivor 2022, strávil víkend ve Skalce na Prostějovsku. Pohodový Bratislavan se zúčastnil charitativní akce pro těžce nemocnou dívku - Lexinku.
Klasika nad klasiky – guláš je v našich končinách už po dvě staletí neodmyslitelnou součástí stravovacích návyků. Původ má v uherské pustě a v toku času se dočkal mnoha variací. V čem se od základního receptu liší ten podle Petra Voka a jakou přílohu si příště můžete dát místo okoukaného knedlíku?
Indonéský ostrov Bali je pro olomouckou rodačku Lenku Srncovou druhým domovem. Milovnice surfování tam žila posledních osm let a po návratu do Olomouce si ve Ztracené ulici otevřela bistro Balikejk. V něm připravuje tradiční sladký koláč, indonéské pečené nudle a rýži a nabízí Hanákům možnost ochutnat exotickou kuchyni.
Indonéský ostrov Bali je pro olomouckou rodačku Lenku Srncovou druhým domovem. Milovnice surfování tam žila posledních osm let a po návratu do Olomouce si ve Ztracené ulici otevřela bistro Balikejk. V něm připravuje tradiční sladký koláč, indonéské pečené nudle a rýži a nabízí Hanákům možnost ochutnat exotickou kuchyni.
Co tak skloubit dva gastronomické trendy v jednom pokrmu? Zkuste Karaage Rice Bowl, japonskou kuřecí pochoutku vytvářející mnohovrstevnatou chuť daleké Asie ve vašich spokojených ústech.
Z českých kuchyní v době pandemie nejspíše mizely bramboráky či škubánky a nahradily je lehké pokrmy z rýže či luštěnin. Naznačují to aspoň nová data statistiků. Češi totiž v loňském roce „předvedli“ rekordní spotřebu rýže, nejvyšší od roku 1920, kdy statistici tento ukazatel sledují. Průměrný konzument spotřeboval 7,9 kilogramu rýže. Obdobně rekordní byla průměrná spotřeba luštěnin ve výši 3,6 kilogramu, tu statistici sledují od roku 1948.
/FOTO/ Sbírka vyvolala v Ústeckém kraji tradičně velký zájem, lidem v tísni jídlo zdarma pomáhá. Charitativní organizace evidují až o polovinu větší zájem o pomoc, kvůli koronaviru se do potíží dostává stále více lidí.
Brambory jsou veledůležitou surovinou pro přípravu mnoha různých pokrmů. Jíme je vařené ve vodě, v páře, smažené jako hranolky nebo lupínky či pečené ve slupce. Strouhané je používáme do bramboráků nebo bramborových placek, bramborových knedlíků a škubánků, a rozmixované zase jako bramborovou kaši. A umíte si vůbec představit Vánoce bez oblíbeného bramborového salátu? Ne nadarmo jsou brambory čtvrtou nejkonzumovanější plodinou na světě – hned po rýži, pšenici a kukuřici.
Archeologové objevili v jihočínském Čchiao-tchou jedny z nejstarších artefaktů spojených s pitím piva, pocházejících z doby až před 9000 lety. Podle jejich poznatků se však zdá, že pravěcí lidé na území dnešní Číny pili pivo za jiným účelem než my dnes. Nebyl to nápoj k navození dobré nálady při přátelském posezení, ale spíše základní prvek pradávných pohřebních rituálů.
Pozdvižení i diskusi vzbudil svým zajímavým experimentem Filip Krampla. Rodák z Bouzova na Olomoucku, který nyní bydlí v Litoměřicích, totiž lepí nábytek pouze rýží.
Nepotřebujete znát desítky receptů, stačí pochopit princip luxusního sametového pokrmu. Jakmile do tajů risotta proniknete, můžete je po libosti donekonečna obměňovat podle chuti a sezony. Naučíme vás o něm vše.
Letošní jarní kolo Sbírky potravin se uskutečnilo v sobotu 24. dubna. Lidé mohli v tento den od 8 do 18 hodin věnovat trvanlivé potraviny, jako jsou konzervy, rýže, těstoviny nebo třeba i mléko, ve více než osmi stech obchodech po celé České republice.
/23. DEN/ Ani dietáři si nemusí odpírat sladké. Důležité je ale zůstat u jednoho či dvou kousků. Také sladit můžete, ale vynechte cukr. Zkuste dnes velmi moderní čekankový sirup, který obsahuje o polovinu méně kalorií.
/13. DEN/ Víte, co je mug cake? Jednoduchý, v mikrovlnce pečený dortík, který odstrartuje váš den. Má spoustu různých obměn, takže si ho můžete přizpůsobit své chuti. K obědu si naservírujte tresku s kaší a ke svačině netradiční jablko s ořechovým máslem. Večer pak na vás čeká cizrnovo-zelné kari s rýží.
/9. DEN/ Dnes se naučíte dělat k snídani müsli. Věděli jste, že se pečou v troubě? Oběd v podobě ledvinek na cibulce s rýží potěší milovníky klasiky. A k večeři vás čeká luxusní vaječná omeleta s brynzou a uzeným lososem.
Kdyně na Domažlicku se na pár hodin ponořila do vůní a chutí exotické Srí Lanky. To bylo možné díky srílanskému kuchaři Ranganu Wimalasooriyovi (na snímku), který kuchyni typickou pro jeho domovinu představil v místní kavárně Esence. Letos tam vařil podruhé.