Kreativ

ŠTÍTEK: rýže

Asi nejznámější je v pohance obsah fotochemikálie s názvem rutin, díky které je pohanka podpůrným lékem pro cévy.

Zpevněte si cévy a navíc hubněte: Obojí vám zajistí jídlo našich prababiček

Kuchařka a influencerka Hanka Zemanová je známá propagátorka našich tradičních potravin. K jejím oblíbeným zdravým jídlům patří pohanka. Pohanka totiž obsahuje rutin, díky kterému je podpůrným lékem pro cévy, křečové žíly a hemoroidy. Zdraví prospěšný je v pohance také vysoký obsah vlákniny a bílkovin. Jak pohanku připravit, aby byla chutná? Kuchařka Hanka Zemanová poradila hned několik receptů.

Medvědí česnek se sbírá na jaře dřív, než odkvete.

Posel jara: Sbíráte ten pravý nebo ukrajinský? V Irsku se kradl, u nás je zdarma

Patří mezi posly jara i mezi první jarní jedlé rostliny. Medvědí česnek je bylina obsahující vitamin C i další zdraví prospěšné látky a jako benefit přidává svou příjemnou jemně česnekovou chuť. Je proto velkým přínosem jak pro naše zdraví, tak pro naši kuchyni. Přečtěte si, kde roste medvědí česnek, proč je medvědí česnek zdravý a jak ho využít. Dozvíte se také, zda se medvědí česnek dá pěstovat. 

Lahve na pití musíte mít stále čisté. Předejdete tak vzniku plísní, které mohou velmi negativně ovlivnit zdraví člověka a podílejí se na vzniku celé řady alergických a mykotických onemocnění.

Jak vyčistit lahev: Dobře, snadno a rychle, i když se dovnitř nevejde kartáč

Jak vyčistit lahev, do které nedostanete kartáč? Určitě už se vám někdy stalo, že jste potřebovali vyčistit lahev na pití, která má úzké hrdlo. Kartáč na lahve nebyl zrovna po ruce nebo byl krátký, takže nedosáhl až na dno lahve, kde byly usazené nečistoty. Často se také kartáčem kvůli úzkému hrdlu lahve nedostanete ani dovnitř. Poradit si s tím můžete s trochou rýže, teplé vody a kapkou saponátu. A existují i další jednoduché triky.

U některých potravin zvažte, zda jim ohřev v mikrovlnné troubě prospěje.

Co nepatří do mikrovlnky? Lidé často nemají ponětí, z kterého jídla udělají jed

Mikrovlnná trouba patří už čtyřicet let ke spolehlivým kuchyňským pomocníkům. I když umí víc věcí, nejčastěji pomáhá rychle ohřát studené jídlo. Ne každé jídlo je však vhodné ohřívat v mikrovlnné troubě. Je známo, že některé potraviny v ní mohou explodovat, ale už méně se ví, že některá jídla ohřátá v mikrovlnce, mohou být pro člověka škodlivá nebo dokonce jedovatá. Která jídla se nesmí dávat do mikrovlnné trouby? A proč může být jídlo z mikrovlnné trouby toxické?

Proso i pšenice přiláká hejna vrabců.

Chcete přilákat ke krmítku více ptáků? Odborník radí, co do něj nasypat

Do krmítek dávají lidé ledacos. Ovšem o tom, že jsou některé potraviny pro ptáčky nevhodné, není pochyb. Pak jsou tu také potraviny, které ptákům prospívají a rádi se jimi nechají přilákat právě do vašeho krmítka. Tedy pokud jim je nabídnete. Odkdy ptáky přikrmovat, které druhy ptáků můžete v zimě v krmítku spatřit a co do krmítka nasypat, aby se to u vás druhy jen hemžilo? Poradí vám i Libor Šejna, vedoucí Záchranné stanice živočichů Makov.

Sušené houby se hodí například k masovým pokrmům. Jejich zemitou chuť umí perfektně podtrhnout třeba bobkový list

Jak na vaření s houbami? Důležitých je několik pravidel

Říká se, že nejlepší věci jsou zadarmo. U hub to rozhodně platí. Jsou zdravé, chutné, nízkokalorické, a přitom si jich pilní sběrači můžou z českých lesů odnést plné košíky. Prvotní nadšení však může doma vystřídat lehká panika, co z takového množství hub udělat. Každý má své oblíbené houbové recepty, ale nikdy není na škodu se inspirovat něčím novým. Navíc, jste si opravdu jistí, že víte, jak houby zpracovat správně?

Simona se svou fenkou Meggie, ještě, než se dala do hubnutí pod dohledem lékařů.

Simona opakovaně hubla a přibírala. Nakonec se zbavila 72 kil a váhu si už drží

Dokud Simona jako malá sportovala a hrála závodně házenou, nevěděla, co to jsou nadbytečná kila. Jenže pak přišel ve dvanácti letech těžší úraz, který přinesl vzestup váhy. Nevzdala se a k házené se vrátila. Jenže při lyžování v pětadvaceti letech si poranila koleno, a to už byl se sportem konec. Její maximální váha 168 kilogramů ji nakonec přiměla zajít si pro pomoc k lékařům.

Rizoto existuje na tisíc způsobů, základ má ale stejný

Rizoto zachránilo Itálii v těžkých dobách. Dnes se podává i v nóbl restauracích

Když nevíme, co vařit, často sáhneme po jídlech na přípravu jednoduchých. Za jedno z nich lze označit rizoto, které můžeme připravit na různé způsoby a téměř nic na něm nejde pokazit. Druhů rizota je však mnoho a možná je až překvapivé, jaká věda je jen okolo výběru správné rýže nebo způsobu, kterým chceme rizoto uvařit.

Zákaz házení rýže na novomanžele platí v Krnově na radnici i v koncertní síni a v okolí, březen 2023.

Krnov zakázal házet rýži na novomanžele

Házení rýže na novomanžele patří mezi nejstarší známé svatební zvyky. Tato tradice se dodržovala po tisíce let v mnoha kulturách. Smyslem rýžového rituálu je dopřát páru plodnost a hojnost na společné cestě životem. Město Krnov praktikování tohoto zvyku zakázalo. Svatebčané se na krnovské radnici i v koncertní síni musí obejít bez obvyklé spršky rýže.

Asijská pikantní rýže s pečeným bokem

Kousek Asie. Pikantní rýže s pečeným bokem nadchne snadnou přípravou

Ideální oběd či večeře pro milovníky asijské kuchyně? Pikantní rýže s pečeným bokem. Marináda dodá masu nezaměnitelnou chuť. Příprava ani samotné grilování netrvá dlouho, ovšem pokud se rozhodnete pro tento pokrm, počítejte s několikahodinovým odležením masa v lednici. 

Hokkaido omáčka

Ideální rodinný oběd: Hokkaido omáčka s kuřecími kousky

Dnes pro vás máme recept na zdravý oběd, na kterém si pochutná celá rodina. Hlavní roli v tomto pokrmu hraje japonská dýně, z níž lze kromě omáčky připravit třeba i polévku. Příprava je vždy snadná a rychlá. Dýňovou omáčkou lze samozřejmě polít nejen kuřecí maso, ale také těstoviny, rýži nebo pečínku.

Hokkaido omáčka

Ideální rodinný oběd: Hokkaido omáčka s kuřecími kousky

Dnes pro vás máme recept na zdravý oběd, na kterém si pochutná celá rodina. Hlavní roli v tomto pokrmu hraje japonská dýně, z níž lze kromě omáčky připravit třeba i polévku. Příprava je vždy snadná a rychlá. Dýňovou omáčkou lze samozřejmě polít nejen kuřecí maso, ale také těstoviny, rýži nebo pečínku.

Už 3. září si budou moci návštěvníci Pojez festu vychutnat to nejlepší z regionální gastronomie.  Na snímku Jamie Santos, majitel a kuchař v Nha Cretcheu

Exotické chutě z různých koutů světa. Podhůří Beskyd láká na Pojez fest

Areál bývalé arcibiskupské pily na Ostravici bude v sobotu 3. září další zastávkou gastrofestivalu Pojez fest, který pořádá krajská centrála cestovního ruchu ve spolupráci s Moravskoslezským krajem. Jeho návštěvníci si budou moci vychutnat to nejlepší z regionální gastronomie, několik desítek stánků a food trucků nabídne tradiční i světové pokrmy.

Charitativní akci ve Skalce podpořil i účastník televizní soutěže Survivor 2022 Branislav Martanovič z Bratislavy.

Survivor Braňo: "Ve Skalce to hnus nebyl!"

Zajímavá celebrita se objevila o víkendu na Prostějovsku. Populární Braňo Martanovič, účastník reality show Survivor 2022, strávil víkend ve Skalce na Prostějovsku. Pohodový Bratislavan se zúčastnil charitativní akce pro těžce nemocnou dívku - Lexinku.

Originální maďarský guláš se nezahušťuje

Plzeňský, csángó, nebo s haluškami? Šest zábavných faktů o guláši

Klasika nad klasiky – guláš je v našich končinách už po dvě staletí neodmyslitelnou součástí stravovacích návyků. Původ má v uherské pustě a v toku času se dočkal mnoha variací. V čem se od základního receptu liší ten podle Petra Voka a jakou přílohu si příště můžete dát místo okoukaného knedlíku?

Lenka Srncová nabízí v bistru v centru Olomouce pokrmy z Bali

Žila a surfovala na Bali, teď v olomouckém bistru nabízí tamní tradiční koláč

Indonéský ostrov Bali je pro olomouckou rodačku Lenku Srncovou druhým domovem. Milovnice surfování tam žila posledních osm let a po návratu do Olomouce si ve Ztracené ulici otevřela bistro Balikejk. V něm připravuje tradiční sladký koláč, indonéské pečené nudle a rýži a nabízí Hanákům možnost ochutnat exotickou kuchyni.

Karaage Rice Bowl; 4pokoje

Oběd jako z restaurace: Karaage Rice Bowl

Co tak skloubit dva gastronomické trendy v jednom pokrmu? Zkuste Karaage Rice Bowl, japonskou kuřecí pochoutku vytvářející mnohovrstevnatou chuť daleké Asie ve vašich spokojených ústech.

Češi v loňském roce předvedli rekordní spotřebu rýže, nejvyšší od roku 1920, kdy statistici tento ukazatel sledují.

Češi v pandemii zanevřeli na brambory. Rekordně kupovali rýži a ovoce

Z českých kuchyní v době pandemie nejspíše mizely bramboráky či škubánky a nahradily je lehké pokrmy z rýže či luštěnin. Naznačují to aspoň nová data statistiků. Češi totiž v loňském roce „předvedli“ rekordní spotřebu rýže, nejvyšší od roku 1920, kdy statistici tento ukazatel sledují. Průměrný konzument spotřeboval 7,9 kilogramu rýže. Obdobně rekordní byla průměrná spotřeba luštěnin ve výši 3,6 kilogramu, tu statistici sledují od roku 1948.

Brambory jsou čtvrtou nejkonzumovanější plodinou na světě – hned po rýži, pšenici a kukuřici

Češi bez brambor? Šišatého šperku sní každý sedmdesát kilo ročně

Brambory jsou veledůležitou surovinou pro přípravu mnoha různých pokrmů. Jíme je vařené ve vodě, v páře, smažené jako hranolky nebo lupínky či pečené ve slupce. Strouhané je používáme do bramboráků nebo bramborových placek, bramborových knedlíků a škubánků, a rozmixované zase jako bramborovou kaši. A umíte si vůbec představit Vánoce bez oblíbeného bramborového salátu? Ne nadarmo jsou brambory čtvrtou nejkonzumovanější plodinou na světě – hned po rýži, pšenici a kukuřici.

Čínské nádobí z doby neolitu

Číňané pili pivo již před 9000 lety. Nesloužilo ale k radovánkám, zjistili vědci

Archeologové objevili v jihočínském Čchiao-tchou jedny z nejstarších artefaktů spojených s pitím piva, pocházejících z doby až před 9000 lety. Podle jejich poznatků se však zdá, že pravěcí lidé na území dnešní Číny pili pivo za jiným účelem než my dnes. Nebyl to nápoj k navození dobré nálady při přátelském posezení, ale spíše základní prvek pradávných pohřebních rituálů.

Mrkvový koláč stvarohovou náplní

JÍDELNÍČEK: Jste na sladké? Zahajte den koláčem

/23. DEN/ Ani dietáři si nemusí odpírat sladké. Důležité je ale zůstat u jednoho či dvou kousků. Také sladit můžete, ale vynechte cukr. Zkuste dnes velmi moderní čekankový sirup, který obsahuje o polovinu méně kalorií.

Mug cake

JÍDELNÍČEK: Tajemný mug cake. Lahodná snídaně každého dietáře

/13. DEN/ Víte, co je mug cake? Jednoduchý, v mikrovlnce pečený dortík, který odstrartuje váš den. Má spoustu různých obměn, takže si ho můžete přizpůsobit své chuti. K obědu si naservírujte tresku s kaší a ke svačině netradiční jablko s ořechovým máslem. Večer pak na vás čeká cizrnovo-zelné kari s rýží.  

Kuchař Rangan Wimalasooriya.

Chuť Srí Lanky spočívá v kari. Králíka by tam ale nesnědli

Kdyně na Domažlicku se na pár hodin ponořila do vůní a chutí exotické Srí Lanky. To bylo možné díky srílanskému kuchaři Ranganu Wimalasooriyovi (na snímku), který kuchyni typickou pro jeho domovinu představil v místní kavárně Esence. Letos tam vařil podruhé.  

Na velké procházce.

Mladé sousedky si prošly Rakousko

Linec - Julia Fiechtlová (22) z Lichtenbergu a Laura Maissová (23) z města Haagu, studentky sportu, přešly za 28 dnů Rakousko, píší OÖN.

Ilustrační foto

Strážnický divoký šíp od Jiřího Miky

Jestli i vy rádi grilujete, máme pro vás několik další inspiracíi. Recept nám poslal Jiří Mika. Máte také své oblíbené jídlo. Pošlete nám recept, rádi ho "pošleme" dál. servis.zapad@denik.cz

Nákupní horečka vypukla také v nymburských hypermarketech.

Lidé skupují „suché“ potraviny. Hysterie, říkají odborníci

Zprávy o výskytu koronaviru v Evropě vyvolaly nákupní horečku u části obyvatel Česka, Nymbursko nevyjímaje. Podle obchodníků lidé skupují především trvanlivé potraviny typu rýže, těstovin a mouky. Odborníci vzniklou nákupní horečku považují za zbytečnou hysterii neodpovídající reálné situaci.

Ilustrační foto

Ke stovkám litrů nafty zloděj přibral ještě desítky kilogramů rýže

S krádeží nafty z nádrže nákladního automobilu zaparkovaného na volně přístupném firemním parkovišti v Nučicích na Praze-západ se nespokojil zatím neznámý zloděj, který se podíval i na to, co tamější auta vozí. Ukradl tedy nejen palivo, ale také 50 kilogramů rýže, informovala v úterý policejní mluvčí Jana Šteinerová.

Vepřová panenka s fazolovými lusky

Vařte rychle, ať je čas na vánoční nákupy: těmito minutkami rodinu neurazíte

Čas Vánoc, zklidnění, pohody. Jenže ten nastane až 24. prosince, do té doby to většinou bude velký shon a závod s časem. Takže než usednete ke štědrovečerní tabuli, nebude to s vaší kuchyní asi bůhvíjak slavné. Nabízíme proto pár vybraných minutek, které vás nebudou stát spoustu času stráveného přípravami. Ale zároveň si pochutnáte a jídlo bude mít vše, co v zimě musí mít — bude výživné, nepřiberete po něm a dostanete s ním do sebe i něco zdravého.

Uzené. Ilustrační snímek

Uzené maso je nám souzené. Co vše patří do kouře a co pak s tím?

Domácí uzení, to je česká a moravská výsada. Právě s blížící se zimou je kouř ze zahradních udíren stále častějším průvodcem po našich vesnicích. Ten, kdo poznal, jak voní a chutnají maso, klobáska, ryba nebo sýr čerstvě vytažené z udírny, se na tento až rituální okamžik těší dlouho dopředu. Dnešní receptář tedy věnujeme přípravě pokrmů z toho nejlepšího, co můžete z udírny vytáhnout.