Kreativ

ŠTÍTEK: rýže

Máte rádi exotické chutě? Nakupujte "férově"

I v Česku lze ochutnat rýži, která se po uvaření zbarví do fialova. Pochází z Laosu, kde se servíruje při slavnostních příležitostech. Zapít ji můžete třeba kávou s příchutí irské whisky z Haiti anebo čajem s karamelem až z Jižní Afriky.

FOTO: Kouřimští skauti v Údolí světlušek a ticha

Kouřim/Kačerov – Sluníčko se v posledních dnech doslova činí. Sobota se nenechala zahanbit a ukázala nám pravou tvář léta. Krásné suché počasí si v těchto dnech nejvíce užívají děti a vedoucí na táboře kouřimských skautů v Kačerově.

Vězňům na talíři chybí jen vdolky

Plzeň - Jak se jí za mřížemi plzeňské věznice? Na pověstný chléb a vodu zapomeňte. Možná byste se divili, jak si, alespoň podle jídelníčku, trestanci debužírují. Snídají koblihy, obědvají třeba segedínský guláš nebo výpečky se špenátem, večeří azu po tatarsku a dostávají i ovoce.

V Thajsku si na jídle pochutnáte na ulici

Hlavní ulice thajského letoviska Ao Nang přivádí turisty rovnou k moři. Je už navečer, tak couráme po chodníku. Snažíme se nevnímat „kamenné“ obchůdky z jedné strany a stánky nadité zbožím ze strany druhé.

HLASUJTE: O šťavnatou roštěnou byl zájem

Ústí nad Labem – Šťavnatá roštěnka od čtenářky Ústeckého deníku Jarmily Poslušné se stala v restauraci SportPub Zlatopramen na zimním stadionu během obědů nejprodávanějším poledním menu.

Děti si dokonale užily svého Putování časem

Velehrad, Tupesy /FOTOGALERIE/ – Užít si s malým předstihem Mezinárodní den dětí v doprovodu svých rodičů a prarodičů, absolvovat zajímavý program s názvem Putování časem, měli o víkendu možnost kluci a holky na Velehradě a v Tupesích.

Prchala před vojáky, teď o tom vypráví

Bučovice /REPORTÁŽ/ - Potemnělá třída bučovického gymnázia je zaplněná do posledního místa. Na tabuli promítá meotar diapozitivy s obrázky. Místo učitele stojí v popředí školačka a poučuje vrstevníky o tom, co pěstují lidé v Barmě. Její spolužák zase popisuje, jak vypadá hlavní město této země ležící kdesi daleko v jihovýchodní A­sii.

FOTO: Nepřijde o práci, ziskala kvalifikaci v kuchtění

Prostějov – Ve středusi na prostějovském SOU obchodním převzala závěrečný certifikát první absolventka projektu národních kvalifikací. Devětačtyřicetileté Janě Hanákové se ho podařilo získat v kuchařském oboru příprava teplých pokrmů.

Okresní přebor: Zdražilův gól přímo z výkopu

Chrudim – Ve fotbalovém okresním přeboru byla odložena utkání Rváčov – Chrast, Skuteč – Miřetice a také dohrávka Skuteč – Stolany B. „Na našem hřišti bychom mohli pěstovat rýži, jak je zavodněné“, posteskl si skutečský zpravodaj. Blýskly se Chroustovice sedmi góly.

Vařili jsme čtenářský recept: Králík po domácku chutnal

Ústí nad Labem /HLASUJTE/ – Soutěž v kulinářském umění O nejlepší čtenářský recept Ústeckého deníku zná další vítězku. Tento týden v internetové anketě na www.ustecky.denik.cz vyhrála Naděžda Cetrová s receptem na Králíka po domácku.

Žebrání v Brně je prý čím dál těžší

Brno - Vyhazov z práce, rozchod s přítelkyní, dluhy. Kvůli tomu se ulice Brna stávají pro desítky lidí místem, kde shánějí peníze. Nejčastěji se potkávají u hlavního nádraží. Během dne i večer.

Žebrání v Brně? Čím dál těžší

Brno /REPORTÁŽ, ANKETA/ - Vyhazov z práce, rozchod s přítelkyní, dluhy. Kvůli tomu se ulice Brna stávají pro desítky lidí místem, kde shánějí peníze. Nejčastěji se potkávají u hlavního nádraží. Během dne i večer.

Střevní viróza řádí na Rožmitálsku

Příbramsko - Prosedíte celý den na záchodě, žaludek máte jako na vodě a nehnete se z domova? Tak to se pravděpodobně jedná o střevní virózu, která v posledních dnech řádí také na Příbramsku. Příčinou jsou buď bakterie nebo viry, které způsobí infekci v žaludku nebo ve střevech. Kvůli tomuto onemocnění už omezil rožmitálský domov seniorů návštěvy.

Pěšky po Španelsku: Šel jsem korkovými háji

Na třetí etapu jsem se vydal už v sedm hodin ráno, protože mě čekalo přes devětadvacet kilometrů. A můj tištěný průvodce jí přiřadil tři boty, tedy stupeň obtížnosti nejvyšší. Vedla zvlněným terénem a navíc prvních šestnáct kilometrů po silnici.

Rodiče, inspirujte se zdravým jídlem ve školce!

Fazole adzuki, jáhly, mořské řasy či špaldové klíčky si lidé běžně do jídla nepřídávají. Dětem by si to doma ze strachu z odmítnutí dovolil dát málokdo. Ve školce v Násedlovicích je to dnes naprosto běžné. Stejně jako slunečnicová či dýňová semínka jako přídavek k namazanému chlebu.

Hanka Kynychová: Chci zachránit české tlouštíky!

Stále usměvavá a plná energie s postavou dvacítky. Sportovní cvičitelka a spokojená maminka tří dětí vydává svou další knihu pro všechny, kteří chtějí udělat něco se svým zdravím, ale ještě nevědí, jak.

Žáci v Blovicích čarovali s kuřecím masem

Blovice - Kuřecí maso na jedenáct různých způsobů v pondělí vonělo blovickou pobočkou Střední školy Oselce. Žáci oboru Kuchařské práce tam měřili své síly v soutěži Hrnečku, vař. Letos se vše neslo ve znamení minutkové kuchyně.

Nebojte se sushi, říká Japonka Sakae

Ústí na Labem – Máte rádi sushi? Jeho příprava nemusí být složitá. Víc problémů může působit etiketa, na kterou si mnoho Japonců stále potrpí.

Nebojte se sushi, říká Japonka Sakae

Ústí na Labem – Máte rádi sushi? Jeho příprava nemusí být složitá. Víc problémů může působit etiketa, na kterou si mnoho Japonců stále potrpí.