Kreativ

ŠTÍTEK: rýže

Eva Třezalka: Učím lidi sbírat bylinky, aby se cítili líp

Dobříš /ROZHOVOR/– Mezi stánky na Jarmarku regionálních produktů v Dobříši, které se tu konají každou druhou sobotu, je možné natrefit nejen na klasické dobroty. Čím dál častěji se tu objevují i potraviny v podobě celozrnných koláčků nebo třeba jáhlových karbanátků. S těmito zdravými lahůdkami v sobotu zavítala do Dobříše i Eva Třezalka Poláková z Příbrami. Ženu, která se věnuje alpinningu, bylinkám a masáži, jsme požádali o rozhovor.

V Sushi Ya japonské sushi skutečně umějí

Brno-střed /TEST RESTAURACÍ/ - Dojem ze sushi baru na náměstí Svobody kazí jen jeho poněkud stísněnější prostory. Chuťově musí uspokojit i toho největšího gurmána.

Mléčná rýže obsahuje sklo, stahuje se z obchodů

Brno - V českých obchodech se prodává mléčná rýže značky Müller z Německa, v níž se našly úlomky skla. Výrobek se z trhu začal stahovat, řekl v sobotu ČTK mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Škola vaření: čerstvé maso prozradí vůně

Střední Morava – Ve většině domácností patří maso k základním surovinám při přípravě pokrmů. Dobrá kuchyně se neobejde bez kvalitních surovin. Jak ale poznat dobré maso, které kupujeme v supermarketech? Není to jednoduché, říká odborník.

Během jízdy přistupují na střechu další lidé

/FOTOGALERIE/ - Naše další cesta nás vede do distriktu Kábre, kde působí se svými projekty také česká organizace Namasté Nepál. Cesta z Káthmándú trvá asi 6 hodin. Čekáme na autobus v malém městečku poblíž Káthmándú.

Na Sofronce se děti učily, jak vzniká les

Plzeň – Zasít semínko jedle do umělohmotného kelímku a vstřebat rady co dál, aby se mu v hlíně dařilo, přišly ve středu do arboreta Sofronka děti ze 46. mateřské školy ve Fibichově ulici.

HLASUJTE: Kuřecí nudličky byly v poledním jídelním lístku mírným favoritem

Ústí nad Labem – S rýží nebo bramborem, jako polévka se podává Staročeská prdelačka nebo dezert: Babiččino překvapení. Tak jako každý čtvrtek, i tento týden se v restauraci Sport Pub Zlatopramen vařilo podle čtenářů Ústeckého deníku. Vítězkou posledního kola se stala Eva Drobná s receptem na Kuřecí nudličky.

Studenti vyměnili sešity za plotnu

Nová Paka – Včera jsme vás informovali o prvních maturitách frekventantů nového oboru hotelnictví při Střední škole gastronomie a služeb.

Farní charitu v Jindřichově Hradci vysvětil vikář

Jindřichův Hradec – Farní charitu v Jindřichově Hradci v pondělí 2. květnapřišel vysvětit vikář Václav Habart. Charita v Hradci funguje od loňského roku a od letošního února je v ní také Intervenční centrum, kam se mohou obracet oběti domácího násilí.

Káthmandú na talíři aneb Co se tady pojídá

Nepál, Valašsko /SERIÁL TÝDENÍKU, FOTOGALERIE/ - Na náš dotaz zkušenému cestovateli a předsedovy občanského sdružení Namasté Nepal Tomáši Beránkovi„Co tu vlastně budeme jíst?,“ zněla odpověď velice jednoduše: „Rýži a čočku.“

Svatba jako řemen? Ne, jen to nezbytné

Českolipsko /ANKETA/ - Pokud se dnes lidé odhodlají k sňatku, pak jsou výrazným faktorem v rozhodnutí o průběhu svatby peníze. Někdy se i první obřad odbude jen v kostýmku z domácího šatníku, za přítomnosti dvou svědků a oddávajícího v obřadní síni městského úřadu

Nákupy po internetu: Místo telefonu přišla rýže

Slovácko /AKTUALIZOVÁNO/ – Dostat za několik tisíc korun místo mobilu balíčky předvařené rýže je opravdu k zlosti. To na vlastní kůži pocítili dvě oběti internetových aukcí, jejichž případy se teď zabývá bojkovická policie.

Velikonoční koleda: Co s vejci po svátcích?

Východní Čechy - Svátky jara jsou spojeny především s vejci jako symbolem života. Různě barvená a zdobená si je koledníci odnášejí v košících, aby se doma pochlubili, kolik jich získali. A hospodyňky? Ty pak po svátcích řeší problém, co s nimi. Přinášíme několik tipů, jak vaječnou koledu zužitkovat, abychom se bíložluté dobroty nepřejedli.

Restaurace Aura? Na oběd jen denní menu

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Podnik v Králově Poli se soustřeďuje na zdravou výživu. Po dobu oběda nenadchne kvalitou nabízených jídel ani službami personálu.

VELKÝ PÁTEK: Co všechno raději nedělejte!

Do Velikonočního pondělí zbývá už jen několik málo dnů. Pro Velký pátek platí podle velikonočních tradic spousta "zákazů". Naopak, je nejvyšší čas začít se zdobením vajíček…

HLASUJTE o nejlepší recept od čtenáře!

Ústí nad Labem – Uvařit špagety, nakrájet anglickou slaninu a pórek. V restauraci Sport Pub Zlatopramen se vařil, jako každý čtvrtek, vítězný recept čtenáře Ústeckého deníku. Vítězkou posledního kola se stala Věra Stříbrná s receptem na Myslivecké špagety.

Ilustrační fotografie.

Velký pátek - co všechno raději nedělejte

Do Velikonočního pondělí zbývá už jen několik málo dnů.Pro Velký pátek platí podle velikonočních tradic spousta "zákazů". Naopak, je nejvyšší čas začít se zdobením vajíček…

Velikonoční vajíčka mohou nést tisíce podob

Novojičínsko - Do Velikonočního pondělí zbývá už jen několik málo dnů. Pánové si připravují pomlázky a větvičky jalovce, a na ženách a dívkách je, aby začaly zdobit vajíčka.

REPORTÁŽ: Na večeři si ulovili dvě opice a rejnoka

Brno, Francouzská Guyana - Stáli v hlavním městě Francouzské Guyany a v té chvíli si to uvědomili. „Jsme vlastně na druhé straně světa,“ vzpomíná jedenadvacetiletý student Jiří Sedlák z Univerzity obrany v Brně. Spolu se svým spolužákem Petrem Homolou se vrátili z dvoutýdenního výcviku v Jižní Americe, kde čelili džungli i čtyřicetistupňovému vedru.

Na večeři si ulovili dvě opice a rejnoka

Brno – Stáli v hlavním městě Francouzské Guyany a v té chvíli si to uvědomili. „Jsme vlastně na druhé straně světa,“ vzpomíná jedenadvacetiletý student Jiří Sedlák z Univerzity obrany v Brně. Spolu se svým spolužákem Petrem Homolou se vrátili z dvoutýdenního výcviku v Jižní Americe, kde čelili džungli i čtyřicetistupňovému vedru.

Velikonoční koleda: Co s vejci po svátcích?

Svátky jara jsou spojeny především s vejci jako symbolem života. Různě barvená a zdobená si je koledníci odnášejí v košících, aby se doma pochlubili, kolik jich získali. A hospodyňky? Ty pak po svátcích řeší problém, co s nimi. Přinášíme několik tipů, jak vaječnou koledu zužitkovat, abychom se bíložluté dobroty nepřejedli.

HLASUJTE: Kočičí výkřik hosty nelákal

Ústí nad Labem – Nevhodně zvolený název, tak to byla hlavní výtka šéfkuchaře Martina Ječmena k poslednímu vítěznému receptu od čtenářů Ústeckého deníku.

Do Rakouska odešel za prací, rodina mu stále chybí

Prušánky, Stockerau – Do Rakouska odešel Petr Štípský z Prušánek za prací před sedmi lety. Důvod byl prostý, chtěl si vydělat slušné peníze a získat zkušenosti. Kdyby se měl dnes znovu rozhodovat, už by k našim jižním sousedům pracovat nešel.

Vypálit se dají i okurky a rýže

Vlkoš /FOTOGALERIE/ – Destiláty z rýže či okurek mohli v sobotu odpoledne ochutnat návštěvníci pátého ročníku Vlkošské baňky. Do soutěže destilátů letos palírníci přihlásili 326 vzorků. Protože se jednalo o pátý ročník, organizátoři uspořádali i pasování všech pěti dosavadních vítězů.

Co bude vařit o víkendu Jana Franková

Bruntál -Co bude vařit o víkendu, nám prozradila jako další z oslovených Jana Franková, ředitelka Střediska volného času Bruntál a bruntálská zastupitelka.

Brambory nemusí být v kraji samozřejmostí

Vysočina – Přestože Vysočina patří s třetinovým podílem plochy brambor v republice k rozhodujícím producentům této plodiny, jsou brambory na Vysočině na ústupu.

Zájem o zdravé stravování u mládeže stoupá

Hradec Králové – Školní jídelny se do svých „repertoárů“ snaží vkládat novinky, přesto někteří ze studentů dávají přednost rychlému občerstvení. Nicméně podle slov odborníků zájem o zdravé stravování obzvlášť u mladých lidí stoupá.

Srandičky běží i v play off, tvrdí Vlašic

České Budějovice – Dvacet let už působí Pavel Vlašic jako masér u českobudějovických hokejistů. Zažil toho opravdu hodně, přesto je i pro něj play off pokaždé svátkem a těší se na něj.

Kurzy vaření ve vězení frčí

Znojmo - Již více než 200 vězňů prošlo kurzy vaření, které pořádá znojemská věznice. Znalosti pak mohou použít po propuštění při hledání nové práce.