Dobříš /ROZHOVOR/– Mezi stánky na Jarmarku regionálních produktů v Dobříši, které se tu konají každou druhou sobotu, je možné natrefit nejen na klasické dobroty. Čím dál častěji se tu objevují i potraviny v podobě celozrnných koláčků nebo třeba jáhlových karbanátků. S těmito zdravými lahůdkami v sobotu zavítala do Dobříše i Eva Třezalka Poláková z Příbrami. Ženu, která se věnuje alpinningu, bylinkám a masáži, jsme požádali o rozhovor.
Brno-střed /TEST RESTAURACÍ/ - Dojem ze sushi baru na náměstí Svobody kazí jen jeho poněkud stísněnější prostory. Chuťově musí uspokojit i toho největšího gurmána.
Brno - V českých obchodech se prodává mléčná rýže značky Müller z Německa, v níž se našly úlomky skla. Výrobek se z trhu začal stahovat, řekl v sobotu ČTK mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.
Střední Morava – Ve většině domácností patří maso k základním surovinám při přípravě pokrmů. Dobrá kuchyně se neobejde bez kvalitních surovin. Jak ale poznat dobré maso, které kupujeme v supermarketech? Není to jednoduché, říká odborník.
/FOTOGALERIE/ - Naše další cesta nás vede do distriktu Kábre, kde působí se svými projekty také česká organizace Namasté Nepál. Cesta z Káthmándú trvá asi 6 hodin. Čekáme na autobus v malém městečku poblíž Káthmándú.
Plzeň – Zasít semínko jedle do umělohmotného kelímku a vstřebat rady co dál, aby se mu v hlíně dařilo, přišly ve středu do arboreta Sofronka děti ze 46. mateřské školy ve Fibichově ulici.
Další zastávkou na naší cestě byla malá vesnice za Káthmándú jménem Khanikhola. Přijíždíme odpoledne a čeká nás milé uvítání. Bydlíme společně s rodinou, která je z kasty Tamangů.
Ústí nad Labem – S rýží nebo bramborem, jako polévka se podává Staročeská prdelačka nebo dezert: Babiččino překvapení. Tak jako každý čtvrtek, i tento týden se v restauraci Sport Pub Zlatopramen vařilo podle čtenářů Ústeckého deníku. Vítězkou posledního kola se stala Eva Drobná s receptem na Kuřecí nudličky.
Jindřichův Hradec – Farní charitu v Jindřichově Hradci v pondělí 2. květnapřišel vysvětit vikář Václav Habart. Charita v Hradci funguje od loňského roku a od letošního února je v ní také Intervenční centrum, kam se mohou obracet oběti domácího násilí.
Nepál, Valašsko /SERIÁL TÝDENÍKU, FOTOGALERIE/ - Na náš dotaz zkušenému cestovateli a předsedovy občanského sdružení Namasté Nepal Tomáši Beránkovi„Co tu vlastně budeme jíst?,“ zněla odpověď velice jednoduše: „Rýži a čočku.“
Pokud se rozhodnete navštívit Nepál, což vřele doporučuji, budete to mít mnohem snažší v případě, že milujete rýži a zeleninu. Jestliže podobným jídlům zrovna neholdujete, můžete mít sem tam trochu problém s tím, co jíst.
Českolipsko /ANKETA/ - Pokud se dnes lidé odhodlají k sňatku, pak jsou výrazným faktorem v rozhodnutí o průběhu svatby peníze. Někdy se i první obřad odbude jen v kostýmku z domácího šatníku, za přítomnosti dvou svědků a oddávajícího v obřadní síni městského úřadu
Slovácko /AKTUALIZOVÁNO/ – Dostat za několik tisíc korun místo mobilu balíčky předvařené rýže je opravdu k zlosti. To na vlastní kůži pocítili dvě oběti internetových aukcí, jejichž případy se teď zabývá bojkovická policie.
Východní Čechy - Svátky jara jsou spojeny především s vejci jako symbolem života. Různě barvená a zdobená si je koledníci odnášejí v košících, aby se doma pochlubili, kolik jich získali. A hospodyňky? Ty pak po svátcích řeší problém, co s nimi. Přinášíme několik tipů, jak vaječnou koledu zužitkovat, abychom se bíložluté dobroty nepřejedli.
Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Podnik v Králově Poli se soustřeďuje na zdravou výživu. Po dobu oběda nenadchne kvalitou nabízených jídel ani službami personálu.
Do Velikonočního pondělí zbývá už jen několik málo dnů. Pro Velký pátek platí podle velikonočních tradic spousta "zákazů". Naopak, je nejvyšší čas začít se zdobením vajíček…
Ústí nad Labem – Uvařit špagety, nakrájet anglickou slaninu a pórek. V restauraci Sport Pub Zlatopramen se vařil, jako každý čtvrtek, vítězný recept čtenáře Ústeckého deníku. Vítězkou posledního kola se stala Věra Stříbrná s receptem na Myslivecké špagety.
Do Velikonočního pondělí zbývá už jen několik málo dnů.Pro Velký pátek platí podle velikonočních tradic spousta "zákazů". Naopak, je nejvyšší čas začít se zdobením vajíček…
Novojičínsko - Do Velikonočního pondělí zbývá už jen několik málo dnů. Pánové si připravují pomlázky a větvičky jalovce, a na ženách a dívkách je, aby začaly zdobit vajíčka.
Brno, Francouzská Guyana - Stáli v hlavním městě Francouzské Guyany a v té chvíli si to uvědomili. „Jsme vlastně na druhé straně světa,“ vzpomíná jedenadvacetiletý student Jiří Sedlák z Univerzity obrany v Brně. Spolu se svým spolužákem Petrem Homolou se vrátili z dvoutýdenního výcviku v Jižní Americe, kde čelili džungli i čtyřicetistupňovému vedru.
Brno – Stáli v hlavním městě Francouzské Guyany a v té chvíli si to uvědomili. „Jsme vlastně na druhé straně světa,“ vzpomíná jedenadvacetiletý student Jiří Sedlák z Univerzity obrany v Brně. Spolu se svým spolužákem Petrem Homolou se vrátili z dvoutýdenního výcviku v Jižní Americe, kde čelili džungli i čtyřicetistupňovému vedru.
Svátky jara jsou spojeny především s vejci jako symbolem života. Různě barvená a zdobená si je koledníci odnášejí v košících, aby se doma pochlubili, kolik jich získali. A hospodyňky? Ty pak po svátcích řeší problém, co s nimi. Přinášíme několik tipů, jak vaječnou koledu zužitkovat, abychom se bíložluté dobroty nepřejedli.
/FOTOGALERIE/ - Pokud se rozhodnete navštívit Nepál, což vřele doporučuji, budete to mít mnohem snažší v případě, že milujete rýži a zeleninu. Jestliže podobným jídlům zrovna neholdujete, můžete mít sem tam trochu problém s tím, co jíst.
Ústí nad Labem – Nevhodně zvolený název, tak to byla hlavní výtka šéfkuchaře Martina Ječmena k poslednímu vítěznému receptu od čtenářů Ústeckého deníku.
Prušánky, Stockerau – Do Rakouska odešel Petr Štípský z Prušánek za prací před sedmi lety. Důvod byl prostý, chtěl si vydělat slušné peníze a získat zkušenosti. Kdyby se měl dnes znovu rozhodovat, už by k našim jižním sousedům pracovat nešel.
Vlkoš /FOTOGALERIE/ – Destiláty z rýže či okurek mohli v sobotu odpoledne ochutnat návštěvníci pátého ročníku Vlkošské baňky. Do soutěže destilátů letos palírníci přihlásili 326 vzorků. Protože se jednalo o pátý ročník, organizátoři uspořádali i pasování všech pěti dosavadních vítězů.
Most –„Když jsem něco udělal, tak jsem za to byl vždycky po právu potrestaný. Tentokrát jsem ale nevinný.“ Těmito slovy začal svoji obhajobu u soudu v Mostě 40letý Slovák, který je obžalován z loupeže.
Bruntál -Co bude vařit o víkendu, nám prozradila jako další z oslovených Jana Franková, ředitelka Střediska volného času Bruntál a bruntálská zastupitelka.
Vysočina – Přestože Vysočina patří s třetinovým podílem plochy brambor v republice k rozhodujícím producentům této plodiny, jsou brambory na Vysočině na ústupu.
Hradec Králové – Školní jídelny se do svých „repertoárů“ snaží vkládat novinky, přesto někteří ze studentů dávají přednost rychlému občerstvení. Nicméně podle slov odborníků zájem o zdravé stravování obzvlášť u mladých lidí stoupá.
Ústí nad Labem – Nakrájet na úzké plátky kuřecí prsa, šunku na kostičky, zpěnit cibuli. V restauraci Sport Pub Zlatopramen se vařil vítězný čtenářský recept.
České Budějovice – Dvacet let už působí Pavel Vlašic jako masér u českobudějovických hokejistů. Zažil toho opravdu hodně, přesto je i pro něj play off pokaždé svátkem a těší se na něj.