Jarní závitky
recept zaslala Jaroslava Kolaříková, Jindřichův Hradec
recept zaslala Jaroslava Kolaříková, Jindřichův Hradec
Bezmasá kuchyně je v západní gastronomii na vzestupu, za což z části jistě můžou ideové námitky, které lze vznést proti konzumaci masa. K tomu, abychom si mohli vychutnat klenoty vegetariánské kuchyně, však rozhodně nemusíme být vegetariány z přesvědčení.
recept zaslala Eva Přecechtělová, Oujezd
recept zaslala Veronika Šonková, Křižovatka
Hodonín - Číňané věří, že ve všech věcech existuje duše, jídlu říkají rýže a dodnes se zdraví: „Už jsi jedl?“ To a mnoho dalšího mohli zjistit návštěvníci semináře filmů, který se uskutečnil o víkendu v Hodoníně. Věnoval se čínským snímkům, ale nabídl i výstavu fotek či přednášku o čínském duchovním životě.
Vyškovsko – Už dávno pryč jsou doby, kdy zloději odnášeli z chat, chalup nebo zahradních domků jen elektroniku, nářadí, starožitnosti nebo třeba paroží. V poslední době se v regionu vyskytují případy, kdy dávají přednost věcem každodenní potřeby. Od minulého víkendu tak vyškovští policisté šetří třeba vloupání do chaty v Rychtářově. Zloděj si odtud odnesl i svetr.
recept zaslala Marta Černínová, Mokré Lazce
recept zaslala Bohuslava Kvetanová, Brno
recept zaslala Iveta Píbilová, Brno
Milevsko - Dům kultury Milevsko uspořádal poslední den prázdnin dílnu pro děti.
Recept zaslala Markéta Korábková, Tulešice
Vyškovsko – Majitelé chat z regionu hlásí po víkendu další případy vykrádání. Zloděje v Pístovicích zajímaly především potraviny, zloděj, který zavítal do Nevojic, dal přednost loveckým pomůckám.
Svitavy - V dnešním článku věnujeme pozornost výživě.
Saná - Fátimě Akraové na chvíli zazáří oči, když vyhublý čtrnáctiměsíční Anás, odpočívající u jejích nohou, slabě zatahá za lem jejího potrhaného černého závoje. Ví, že na cestě je jídlo.
Ústí nad Labem - Ústecký deník pro vás připravil středeční seriál, se kterým vaši postavu „vysekáme“ do plavek!
Hradec Králové – Po krátké odmlce je tady v pořadí již druhý Gurmánský večer, tentokrát na téma New Orleans – kuchyně v rytmu jazzu (Cajunská a kreolská kuchyně).
Hradec Králové – V tomto článku je pozornost věnována výživě. Ta totiž až z osmdesáti procent rozhoduje o tom, zda vynaložené úsilí bude odměněno kýženým výsledkem.
Orlickoústecko /PORADNA PANÍ RŮŽENKY/ - Co dělat, když vás trápí střevní chřipka…
Svitavy /PORADNA PANÍ RŮŽENKY/ - Celou naši rodinu postihla střevní chřipka. Co doporučujete, hlavně po jejím odeznění? Aneta H. Polička
Prachatice – V kolika letech by měli lidé vstoupit do manželství?
Trávit celý den v lese nebo se otužovat, i takové zajímavé alternativy, kam umístit své ratolesti, nabízí plzeňské mateřské školky.
Teplicko - Thajsko ji učarovalo. Papoušci jí „zobali“ z ruky a slon ji pohoupal na svém chobotu. Řeč je o Veronice Kopřivové finalistce České Miss 2012, které se nedávno vrátila ze soustředění z Thajského království.
Mělnicko -Kotce v útulcích na Mělnicku jsou plné suché slámy. Zvířatav boudách chrání před zimou a průvanem také deky.
Teplicko - Thajsko ji učarovalo. Papoušci jí „zobali“ z ruky a slon ji pohoupal na svém chobotu. Řeč je o Veronice Kopřivové finalistce České Miss 2012, které se nedávno vrátila ze soustředění z Thajského království.
České Budějovice - Budějovická škola uspořádala Den mexické kuchyně. Studenti tu vařili pokrmy z tortill, limetek a smažených fazolí
Ústí nad Labem - Myslivecký guláš připomínal surovinami spíše segedín. Navíc byl ovšem uzený bůček.
Kadaň - Již podeváté se v Kadani uděloval titul Zlatá vařečka, který je určen nejlepší restauraci v historické části královského města. Vysloužila si ho restaurace s pravěkým názvem Tercier, která sídlí v Žatecké ulici na hradbách.
Ústí nad Labem - Zapít guláš doporučují pivem.
Kolín /ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ - „Dáte si něco,“ ptá se hned u dveří David Machač, basketbalista Kolína. Říkám, že čaj. A tak ho jde hned vařit. A první prověrku jednatřicetiletý sportovec zvládá. Aby ne.
Praha /FOTOGALERIE/ - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) dnes zabavila takřka 2,5 tuny rýžových závitků s masem, které objevila v nelegální výrobně v Praze 4. Rýžové závitky byly vyráběny ve sklepě pro nedalekou asijskou tržnici Saparia.
Jičínsko – Přinášíme další díl pravidelného úterního seriálu Bedřicha Doležala o radách našich babiček, dnes díl sedmý.
Prostějov /VIDEONÁVOD, FOTOGALERIE/ – Ptačí krmítka vyráběli v pátek děti i dospělí v kovárně ekocentra Iris.
Praha – V obchodech v uplynulých čtyřech týdnech výrazněji zdražily papriky a rajská jablka, a to oboje o více než 16 procent. Nepatrně, o více než čtyři procenta na 23,76 Kč/kg, naopak zlevnil krystalový cukr, uvedl ČSÚ.
Jičínsko – Dnes moudra o ovoci a něco navíc o zelenině:
Ratíškovice, Nový Zéland – Čtveřice ratíškovických mužů vyrazila na Nový Zéland. Jen tak, na svůj výlet si vydělá po cestě. Ze čtyř mužů uměl před odletem anglicky jen jeden.
Mongu /EXKLUZIVNĚ/ - Elegantní sako, náušnice, rtěnka. Čtyřiadvacetiletá Dina Mwenda víc než učnici bezplatné školy pro chudou mládež připomíná studentku právnické fakulty pět minut po promoci. A není sama, kdo ve třídě dvaceti budoucích krejčích vypadá jako vystřižený z módního časopisu.
Tachov – Už více než padesát zemí procestoval Tachovan Jiří Krupička. Jeho cílem byly většinou kouty světa stojící stranou mimo hlavní zájem turistů.
Krhanice – Deset tisíc kilometrů.
Uherské Hradiště, Pchjongjang – Mělo to zůstat absolutním tajemstvím. Všechno se však změnilo minulý týden, kdy se celý svět dozvěděl, že zemřel severokorejský vůdce Kim Čong-il a v Uherském Hradišti se objevili neznámí Korejci. Proč? Herečka Slováckého divadla Jitka Josková byla povolána do Pchjongjangu. Má totiž dědit.
Ostrava -Rýže smíchaná s octem, čerstvé syrové ryby a různé druhy zeleniny a ovoce. To jsou hlavní suroviny, ze kterých se připravuje sushi, tradiční japonské jídlo, kterému propadli i mnozí Ostravané.
Ústí nad Labem - Neobvyklý, s takovou kombinací jsem se ještě nesetkal, tak hodnotí vítězný recept čtenářky Ústeckého deníku Kateřiny Karlíkové, šefkuchař restaurace Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu šéfkuchař Martin Ječmen.
Peking - Patnáctiletá Číňanka Ču Lin-taj vážila v jednu dobu i 152 kilogramů. Problémy s nadváhou ji nakonec přiměly, aby se přihlásila do pekingského centra, které se zaměřuje na pomoc obézním adolescentům, a od té doby se jí podařilo shodit již půl metráku. Pod dozorem instruktora cvičí dvě hodiny každé ráno a odpoledne, a někdy si dobrovolně přidá ještě hodinu večer navíc. Na jejím přísném režimu jsou běh, pilates, skupinová gymnastika, kliky i sedy - lehy, píše agentura AFP.
Jičínsko – Přinášíme další díl seriálu Bedřicha Doležala.
Břeclavsko - Zeptali jsme se dvanácti sportovců z Břeclavska, jak prožijí letošní Vánoce a jak jim svátky nabourají tréninkový proces.
Ústí nad Labem - Zapečené brambory mám rád. Nic bych menu nevytkla. Je to dobrý nápad vařit podle čtenářů.
Ústí nad Labem - Mexický guláš byl mírně pikantní, což ocenil nejeden návštěvník restaurace na zimáku.
Praha – V obchodech v uplynulých čtyřech týdnech výrazněji zdražily papriky. Na pultech obchodů byly k dostání za 45,05 koruny za kilogram, zdražily tak o 4,66 koruny, tedy o téměř 12 procent. Zlevnily naopak pomeranče, uvedl ČSÚ.
Chrudim /DISKUSE/ - Na střední škole obchodu a služeb se budoucí cukráři nezastaví. Pečení z patnácti druhu pečiva je v plném proudu.
Třebíč - Stalo se dobrým zvykem, že v adventním období směřují do Městské knihovny v Třebíči kroky těch, kteří se rozhodnou pomoci. Pomoci opuštěným zvířatům.