Kreativ

ŠTÍTEK: rýže

Do Nového Města už míří sportovci i fanoušci

Žďársko – Ačkoliv je ze všech stran slyšet, že na biatlonové mistrovství jsou všechny hotely, penziony a další ubytovací zařízení beznadějně vyprodány, nějaká volná postel se přece jenom ještě i na poslední chvíli najde. A to dokonce i v těsné blízkosti Nového Města na Moravě.

Do Nového Města už míří sportovci i fanoušci

Žďársko – Ačkoliv je ze všech stran slyšet, že na biatlonové mistrovství jsou všechny hotely, penziony a další ubytovací zařízení beznadějně vyprodány, nějaká volná postel se přece jenom ještě i na poslední chvíli najde. A to dokonce i v těsné blízkosti Nového Města na Moravě.

RECEPT DENÍKU: Hosté se mohli utlouct

Ústí nad Labem - Játra bych spíše doporučoval jako minutku. Když má med udělat krásně krustu, tak ji dlouho neudržíte. To jsou slova kuchaře Rolanda Šitta z restaurace Sport Pub Zlatopramen, který tento týden připravoval recept Ústeckého deníku.

Sousedé mohou pohřbívat do lesa

Pasov - Joachim Grässel (50) z Deggendorfu obsadil v Budapešti 3. místo v mistrovství Evropy v kulturistice v kategorii  veteránů. „Dvacet týdnů jedl v přípravě jen drůbež, rýži a mix proteinů," píše deník PNP. Přitom prý dostal infekci střev, která ho oslabila… Letos chce konečně jíst, co bude chtít –soutěží se chce zúčastňovat až příští rok.

Pejskové si letos 'vyštěkali' stovky kilogramů krmiva

Dolní Třešňovec – Štědré Vánoce připravili opuštěným pejskům z útulku Canis centrum ti, kdo jim před Štědrým dnem nadělili obrovskou hromadu dárků. Šest set šedesát kilogramů granulí, desítky konzerv, více než osmdesát kilogramů těstovin a rýže, pamlsky, vodítka, obojky i další potřeby, tím i mnohým dalším čtvernožce obdarovali účastníci každoročního Štěkání na Ježíška, které v sobotu vyvrcholilo dnem otevřených dveří.

Na štědrovečerní tabuli dominují v Nigérii pokrmy z rýže

Zlín – Na vánoční svátky se těší také dvojice nigerijských fotbalistů ve službách druholigového klubu Fastav Zlín. Franklin Ekene Igwe (na snímku) i Uche Ruben popsali některé odlišnosti v jejich zemi, základní principy však zůstávají stejné.

Jak se zbavit molů v domácnosti

K nejčastějším škůdcům v domácnostech nebo chalupách patří moli, a to jak mouční, kteří škodí v kuchyních či spížích na potravinách, tak moli šatní, který škodí ve skříních na oděvech.

Ze Skotska se snoubenci vypravili do Rokycan vzít se

Rokycany - V mrazivém dnu postávala před radnicí spousta lidí. Očekávali příjezd nevěsty a ženicha. Středa se symbolickým datem 12. 12. 2012 si totiž Václav Jonák a Martina Humlová vybrali ke vstupu do manželství. Další dvanáctku dodalo zahájení obřadu v poledne.

Z dalekého Skotska se Martina a Václav vypravili do Rokycan vzít se

Rokycany - V mrazivém dnu postávala před radnicí spousta lidí. Očekávali příjezd nevěsty a ženicha. Včerejšek se symbolickým datem 12. 12. 2012 si totiž Václav Jonák a Martina Humlová vybrali ke vstupu do manželství. Další dvanáctku dodalo zahájení ob- řadu v poledne. Mladý pár dorazil až z dalekého Skotska. Oba tam už několik let žijí a předvánoční návštěvu domova spojili i s velkým krokem.

Pomozte najít majitele pejsků nalezených v České Třebové

D. Třešńovec - Lanškrounský útulek Caniscentrum, který sídlí v areálu Střední zemědělské a veterinární školy v Dolním Třešňovci, prosí veřejnost o pomoc při hledání majitelů těchto pejsků. Odchyceni byli Městskou policií v České Třebové. Pracovníci útulku informace uvítají na telefonním čísle 724813222. Více informací o útulku i jeho nabídku pejsků najdete na www.caniscentrum.com.

RECEPT DENÍKU: K masu by se hodily těstoviny i rýže

Ústí nad Labem - Zprvu, když jsem viděla recept, tak jsem se zhrozila. Vypadalo to, že to bude samý kečup. Mysleli jsme si s kolegou, že budeme muset jídlo dokořenit. Opak byl nakonec pravdou. Maso pustilo krásně šťávu a byla z toho dobrá omáčka.

Charita prosí dárce, aby pomohli vybavit ubytovnu pro lidi bez domova

Hodonín – Oblastní charita Hodonín v těchto dnech finišuje i za pomoci lidí bez domova s opravami nově zakoupené budovy v Hodoníně, jež bude sloužit právě lidem, kteří z různých důvodů o domov přišli. Aby se tito obyvatelé mohli ještě do Vánoc nastěhovat do nového domova, obrací se charita na dárce s prosbou o pomoc.

Češi vloni spotřebovali o desetinu více bílého pečiva, masa snědli méně

Praha – Spotřeba bílého pečiva v Česku loni meziročně vzrostla o desetinu, lidé jedli také více chleba a dalších výrobků z obilí. Zvýšila se rovněž spotřeba zeleniny, brambor a výrobků obsahujících cukr. Češi naopak konzumovali méně masa, ryb a ovoce než v roce 2010. Vyplývá to z údajů, které na svém webu zveřejnil Český statistický úřad. Podle Potravinářské komory je důvodem změny nákupních zvyklostí Čechů ekonomická situace a zvyšování daně z přidané hodnoty (DPH).

SERIÁL NaturHouse: Polévka je grunt!

Děčín - To říkávaly a stále říkají naše babičky. Někteří z nás si bez polévky nedokážou představit pořádný oběd 
a pro jiné není nic než trocha obarvené vody s něčím.

V Jeseníku zakládají potravinou banku

Jeseník – V Jeseníku bude fungovat takzvaná potravinová banka. Jedná se o systém sběru potravin a jejich distribuce lidem, kteří nemají peníze ani na jídlo.

V Jeseníku zakládají potravinou banku

Jeseník – V Jeseníku bude fungovat takzvaná potravinová banka. Jedná se o systém sběru potravin a jejich distribuce lidem, kteří nemají peníze ani na jídlo.

Kaufland na Lounsku nabízel rýži s moly, Jednota zkaženou sekanou

Lounsko - Kontroloři ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) našli v minulých týdnech zkažené potraviny ve dvou prodejnách v okrese Louny. Společnost Kaufland v Lounech nabízela rýži ve varných sáčcích, ve které se vyskytovali moli. Prodejna podbořanské Jednoty v Soběchlebech zase zkaženou sekanou.

S Deníkem proti depresi a za relaxací! (III. díl)

Litomyšl – Masáž, co dokáže uvolnit napětí, zatuhlé svaly a ulevuje bolestem kloubů. Pomáhá zvyšovat celkovou tělesnou i duševní kondici, napomáhá při regeneraci sil, odstraňuje únavu, aktivuje obranný systém těla a nabijí člověka energií…

Vánoční sbírka pro opuštěnce v Záhoří

Strakonice - Pobočka Šmidingerovy knihovny Strakonice v Husově ulici připravila, stejně jako loni, sbírku na pomoc nalezeným a nemocným psům a kočkám. Letošní rok poputuje materiální pomoc do azylu Sirius v Záhoří u Písku.

Rýže je hodnotná složka stravy. Nyní už není jen bílá

Praha - Základ jídelníčku většiny lidí na celém světě tvoří rýže. Představuje asi 20 % celkové kalorické spotřeby lidské populace a nabízí více než sto tisíc možností přípravy. V jihovýchodní Asii se pěstovala už před více než 6000 lety. Do Evropy ji přivezli arabští obchodníci. Nejdříve se dostala do starověkého Řecka, odkud ji Alexandr Veliký dovezl do Indie. Odtud se už šířila po tradičních obchodních cestách na další kontinenty. V 8. století se rýže objevila ve Španělsku, na začátku 16. století vznikla v Itálii první rýžová pole. Do Čech se rýže dostala asi v 16. století.

Japonské chutě se zabydlely v Myslbeku

Praha – Dříve tam byla kavárna, nyní tam vévodí japonské chutě. V Nákupní galerii Myslbek v centru Prahy otevřela spolu se svým manželem před pár dny Kamila Hexnerová japonskou restauraci Umami. „Umami znamená v japonštině pátou, doslova „delikátní" chuť," podotkla majitelka. 

Pizza nebo kuskus? Obědy ve školních jídelnách se změnily

Region - Už to nejsou jen knedlíky s UHO (v minulosti všeobecné vžitá zkratka pro univerzální hnědou omáčku ze školních jídelen – pozn. aut.), bramborová kaše bez chuti nebo znojemská pečeně s rýží. Ty doby jsou snad definitivně pryč.

Svátek seniorů v Číně oslaví čtyři sourozenci se součtem let 382

Peking - Podle čínského kalendáře je pondělí 22. října Dnem seniorů nazývaným také Festival Čung-jang. V tento den lidé projevují úctu svým předkům a starším lidem. A zvláště jedna rodina se dočká velké porce respektu - čtyři sourozenci, jejichž celkový součet let je 382, napsal list Qianjiang Evening News.

Školní jídelny vaří moderněji než dříve

Kroměřížsko – Jít s dobou: to je trend, kterým se snaží kromě komerčních restaurací řídit také školní kuchyně. Malým strávníkům tak i na Kroměřížsku nabízí moderní jídla, těch tradičních se ovšem tak docela nevzdávají.

Lahve pálenky ukrývají hrušky a jablka

Lubná - Očím návštěvníků lubenské pálenice neuniklo několik lahví, které kromě lahodného  moku ukrývaly ovoce. Jak se hruška, švestka či jablko přes úzké hrdlo protáhly? Žádná záhada.

Lahve pálenky ukrývají hrušky a jablka

Lubná - Očím návštěvníků lubenské pálenice neuniklo několik lahví, které kromě lahodného  moku ukrývaly ovoce. Jak se hruška, švestka či jablko přes úzké hrdlo protáhly? Žádná záhada.

Nemocnice v Ostravě: konec blafů z kuchyně?

Ostrava - Je to „blivajz" za stovku denně, nedá se to jíst, zlobili se mnozí pacienti ostravské městské nemocnice. Se stravou by nyní měli být spokojenější. Nemocnice si od minulého týdne vaří sama. Jak je to s jídlem pro nemocné jinde?