Kreativ

ŠTÍTEK: Sám doma

Přes kvantum práce, do kterého se zapojuje celá knihovna, je zájem dětí pro Hanu Hanáčkovou (vlevo) a Miroslavu Čápovou největší odměnou.

Noc s Andersenem se zrodila na Slovácku

Uherské Hradiště - Noc s Andersenem se poprvé před osmi lety konala v uherskohradišťské Knihovně Bedřicha Beneše Buchlovana. V roce 2000 ji pro děti ze slovácké metropole vymyslely a připravily pracovnice dětského oddělení knihovny Hana Hanáčková a Miroslava Čápová.

Ženy a stařenky tloukly ořechy

Tloukly ořechy a pomohly tak muzeu

Ženy a stařenky sedí kolem stolu, tlučou ořechy a povídají si o tom, co je u nich nového. Setkání jako za starých časů zorganizoval Národopisný soubor Omladina z Vacenovic.

Eva Fišerová (vlevo) z Kladna si i přes aktivní důchod našla čas na cestování, například za příbuznými do Bratislavy.

Pracovala do pětasedmdesáti

Kladno-Chodit do práce ještě v pětasedmdesáti? To si mnozí, zejména mladší lidé, dokážou jen těžko představit. Pro Evu Fišerovou z Kladna to ale nebylo nic divného.

Františka Poljanská nebude na Štědrý den sama, stráví ho s dcerou a její rodinou.

Štědrý den strávím u dcery

Přerov -Se svými nejbližšími prožije nejkrásnější svátky v roce důchodkyně Františka Poljanská. I když žije v domě s pečovatelskou službou, o Vánocích nebývá nikdy sama.

Františka Poljanská nebude na Štědrý den sama, stráví ho s dcerou a její rodinou.

Štědrý den strávím u dcery

Přerov -Se svými nejbližšími prožije nejkrásnější svátky v roce důchodkyně Františka Poljanská. I když žije v domě s pečovatelskou službou, o Vánocích nebývá nikdy sama.

Ilustrační foto

Do stávky učitelů se zapojí většina škol

BRNO - Většina základních a středních škol v Brně zůstane zítra zavřená. Podle šéfky Českomoravského odborového svazu pracovníků školství Růženy Šalomonové se do stávky o víkendu přihlásily další školy.

Zájem o příběh rodiny Bennetových v jevištním zpracování režiséra Radovana Lipuse je ohromný.

Herci Slováckého divadla míří do televize

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Slovácké divadlo uvádí jako první a jediné v republice dramatizaci slavného románu Jane Austenové Pýcha a předsudek. Zájem o příběh rodiny Bennetových v jevištním zpracování režiséra Radovana Lipuse je ohromný.

Star Dance, Štěpánka Hilgertová a  Michal Němeček

Němeček: I v tanci bývá nespravedlnost

HRADEC KRÁLOVÉ - Televizní diváci to možná nezaznamenali, ale kajakářka Štěpánka Hilgertová se rozplakala. V sobotním druhém kole taneční soutěže StarDance II… když hvězdy tančí totiž vypadl pár Michal Němeček – Štěpánka Hilgertová.

Děti se svými maminkami si to v tělocvičně užívají.

Maminky s batolaty míří do školního sálu

JALUBÍ - Maminky na mateřské dovolené i s dětmi míří každý čtvrtek do jalubské základní školy. Pravidelná hodina, kterou od února připravuje vychovatelka školní družiny Jitka Křiváková, není však snahou konkurovat městským mateřským centrům.

Na své si na výstavě přijde odborná veřejnost i laici.

V Tečovicích vystavili stovky králíků

Kolem sto osmdesáti králíků bylo po celý víkend k vidění v Tečovicích na Zlínsku. Akci tam pořádal místní Český svaz chovatelů už třetím rokem. „Přijeli sem vystavit chovatelé z celého okresu,“ uvedl organizátor Lubomír Gajdušek, který má sám doma asi sto padesát kusů.

ŠKOLÁCI VĚDÍ, CO DĚLAT. Na besedě na téma Sám doma s Lenkou Habáskovou se žáci dozvěděli, jak se chovat, když jsou sami doma.

Sami doma

PRACHATICE - Děti z 1.A Základní školy ve Vodňanské ulici v Prachaticích si pobesedovaly na téma Sám doma s Lenkou Habáskovou z prachatické městské policie.

S výrobou panenek pomáhají i děti.

V Podolí šijí panenky pro UNICEF

PODOLÍ - Pro podzimní měsíce připravuje Klub dobré pohody z Podolí nový projekt. Právě teď začínají členky šít panenky pro UNICEF – Dětský fond OSN.

S výrobou panenek pomáhají i děti.

V Podolí šijí panenky pro UNICEF

PODOLÍ - Pro podzimní měsíce připravuje Klub dobré pohody z Podolí nový projekt. Právě teď začínají členky šít panenky pro UNICEF – Dětský fond OSN. „Cílem projektu Adoptuj panenku a zachráníš dítě je získat finanční prostředky pro celosvětovou očkovací kampaň UNICEF, a to za použití symbolu, který znají všechny děti na světě – panenky.

Děti vyráběly mouku, ze které potom upekly chleba v unikátní hliněné peci.

Vyrobili ručně mouku a upekli chleba

SEBRANICE - Táborníci z Vranic si vyzkoušeli, jak se v minulosti pekl chleba. „Vytkoukali zrna z obilných klasů a vyráběli mouku. Nakonec jsme společně zadělali těsto a upekli chleba v replice keltské pece,“ uvedla Lenka Kmošková ze Sklepení Morie.

KŘEST KNIHY. Starostka Spálova, Marie Flodrová, a autor publikace Nářečí Spálovska, Antonín Ondřej, se postarali rukou společnou o křest díla, které vznikalo několik let.

Ve Spálově křtili vlastní slovník

SPÁLOV - Unikátní knihu včera šampaňským pokřtili ve Spálově. Místní rodák Antonín Ondřej sepsal publikaci, nazvanou Nářečí Spálovska, která je slovníkem zvláštní mluvy.

Miroslav Holeňák

Holeňák do Zlína nejde, získal ho Liberec

ZLÍN - Ani Zlín, ani pražská Slavia. V honbě za získáním obránce Miroslava Holeňáka (na snímku) se směje třetí vzadu, a tím je loňský mistr z Liberce. Jednatřicetiletý fotbalista včera ukončil dohady o svém dalším působišti a kývl na nabídku Severočechů. Smlouvu podepíše na dva roky.

Jitka Josková.

Česká televize bude hostit herce ze Slovácka

UHERSKÉ HRADIŠTĚ, PRAHA - O komedii 1+2=6 je nebývalý zájem. Všechna dostupná představení jsou beznadějně vyprodaná, herce si začínají zvát i do rozhlasových a televizních vysílání.

Ilustrační foto

Odborníci zájemcům pomohou zjistit, zda měli předky z královského rodu

NOVÝ JIČÍN - Zájemci, kteří chtějí zjistit, zda jejich předci přišli na naše území s praotcem Čechem nebo zda v jejich těle koluje krev například historicky významných rodů, mají šanci se této informace dopátrat. Odborníci v laboratořích znaleckého ústavu onkologického centra v Novém Jičíně jsou schopni vyhotovit genetický profil.

Ilustrační foto.

Vyplatí se nesedět sám doma

JIČÍN - Včera dopoledne představil Vzdělávací institut CC Systems a.s. z Hradce Králové ve spolupráci s dalšími organizacemi čtveřici účastníků, kteří se vrátili z tříměsíční stáže v zahraničí.

Ivo Háger podniká v podlahářství od roku 1993.

K rozvoji mi pomohly také velké povodně

OLOMOUC - Barevná podlaha z marmolea - přírodního linolea zdobí dětský koutek v nákupním centru Olympia. Tou se jako ukázkou své práce pyšní Ivo Háger, majitel firmy, která se zabývá prodejem a pokládkou podlah a servisem na jejich ošetření.

Pletení pomlázek si v chebském muzeu mohl vyzkoušet každý

Tradice se vracejí

CHEB I v dnešní době se chlapci věnují pletení pomlázek a dívky zdobení kraslic