Kreativ

ŠTÍTEK: spravedlnost

Ilustrační foto.

DNA nelže, shoda stop vyšla i po čtyřech letech

Náchodsko - Zloděj, který se před čtyřmi lety vloupal do obchodu s oblečením v Náchodě, si už možná myslel, že spravedlnosti uteče. Na místě činu však zanechal stopu a policisté ho nyní díky ní dopátrali.

Věra Jourová

Jourová: Režim pro ochranu dat v USA posílí roli národních úřadů

Štrasburk – S větší rolí národních úřadů pro ochranu dat počítají pravidla pro ochranu osobních údajů občanů EU ve Spojených státech, která připravuje Evropská komise. Během rozpravy v Evropském parlamentu to v pondělí večer prohlásila eurokomisařka pro spravedlnost Věra Jourová.

Ivan Hoffman

Polská změna

Polsko si zvolilo opoziční konzervativce a do opozice poslalo úspěšné liberály. Co vypadá jako nevděk voličů, má ovšem jednoduché vysvětlení. Díky liberální vládě se sice ekonomicky dobře vedlo Polsku, ale většina Poláků si toho nevšimla při pohledu do své peněženky. Když se konzervativci „neodtrhli od reality" a v předvolební kampani „zamířili tam, kde je lidem hodně těžko", jak připomíná příští polská premiérka, liberálové na to neuměli odpovědět.

Ewa Kopaczová

Poláci volí nový parlament, účast je vyšší než minule

Varšava - Polští voliči dnes svými hlasy rozhodují o novém složení parlamentu, které by podle průzkumů mohlo po osmi letech středopravé vlády vrátit moc do rukou konzervativců. Podle státní volební komise je prozatím účast vyšší než při minulých volbách, které před čtyřmi lety ovládla liberální Občanská platforma (PO) nynější premiérky Ewy Kopaczové. Letos se největší šance na úspěch dávají jejímu odvěkému rivalovi, národně-konzervativní straně Právo a spravedlnost (PiS).

Na Moravské náměstí do Brna v sobotu odpoledne přivezli jezdeckou sochu římského krále a moravského markraběte Jošta Lucemburského, která bude stát před kostelem svatého Tomáše. Sochu tvoří šest dílů odlitých z bronzu, proto se musí postupně skládat.

Do Brna v sobotu přivezli jezdeckou sochu římského krále Jošta

Brno – Na Moravské náměstí do Brna v sobotu odpoledne přivezli jezdeckou sochu římského krále a moravského markraběte Jošta Lucemburského, která bude stát před kostelem svatého Tomáše. Sochu tvoří šest dílů odlitých z bronzu, proto se musí postupně skládat za pomoci jeřábu. Na podstavec byl zatím umístěn trup koně s nohami, v sestavování se bude pokračovat v neděli, řekla koordinátorka projektu Lucie Rónová.

Rozdělaná socha Jošta Lucemburského.

Na Moravském náměstí bude od víkendu stát osmimetrový Jošt Lucemburský

Brno – Jezdecká socha Jošta Lucemburského bude od víkendu stát na Moravském náměstí v centru Brna. Dílo malíře a sochaře Jaroslava Róny za bezmála sedm milionů korun je od dlažby po hrot kopí osm metrů vysoké a váží více než čtyři tuny. Socha odlitá z bronzu bude alegorií Odvahy. Na náměstí doplní už tři existující alegorické prvky podle Platona, kterými jsou Spravedlnost, Mírnost a Prozíravost.

Ilustrační foto

Nenastoupil do vězení. Proč? Neměl cigarety

Hradec Králové - Je jich sto šedesát. Tolik lidí hledá policie v Královéhradeckém kraji. Devět z nich jsou pohřešovaní, ale valná většina je buď na pátrací listině z důvodu, že unikají spravedlnosti, nebo se vyhýbají vězení.

Ilustrační foto

Nenastoupil do vězení. Proč? Neměl cigarety

Hradec Králové - Je jich sto šedesát. Tolik lidí hledá policie v Královéhradeckém kraji. Devět z nich jsou pohřešovaní, ale valná většina je buď na pátrací listině z důvodu, že unikají spravedlnosti, nebo se vyhýbají vězení.

Dopadnout vykradače aut přímo při činu se na parkovišti nedaleko stanice metra Rajská zahrada podařilo hlídce pražských strážníků z Černého Mostu.

Narkomana vykrádajícího auto vytáhli přímo z okénka

Praha /VIDEO/ - Dopadnout vykradače aut přímo při činu se podařilo hlídce pražských strážníků z Černého Mostu. Stalo se to v neděli časně ráno, kdy si příslušníci městské policie všimli podezřelého muže s černo-červeným batohem na zádech, který se podivně a nadmíru podezřele rozhlížel po parkovišti nedaleko stanice metra Rajská zahrada. Strážníci se tedy začali rozhlížet také a sledovali cvrkot - jen podstatně méně nápadně.

Ilustrační foto.

Takový lup ve vsi nepamatují

Kokašice – Je to neuvěřitelné. Tak hovoří v Kokašicích o velké sérii loupeží, která se zde odehrála před několika dny během jedné noci. Pachatel, nebo pachatelé se za pár hodin vloupali na pět míst. Troufli si i na zaparkovaný autobus.

Jan Hlaváč u soudu.

Obviněný změnil výpověď, prodavače cigaret prý nezabil

Vysočina, Brno - Případ březnové vraždy prodavače elektronických cigaret v jihlavské prodejně Chytrý kuřák začal projednávat Krajský soud v Brně. Z činu byl obviněn pětapadesátiletý Jan Hlaváč. Spravedlnosti se mu na jaře dařilo unikat několik dnů. Během té doby změnil vizáž, ale ani to mu nepomohlo. Dopaden byl devatenáctý den po činu.

Ilustrační foto

Dva mladíci ukradli unikátní motokáru za 150 tisíc, už je lapili

Lipník nad Bečvou – Unikátní motokáru, která je jediným exemplářem svého druhu v republice, odcizili koncem září dva zloději z areálu bývalého podniku v Lipníku nad Bečvou. Pachatelé vnikli dovnitř bez použití násilí, pravděpodobně s pomocí klíče.

Hořící plošina společnosti BP v Mexickém zálivu. Květen 2010

Společnost BP zaplatí za havárii z roku 2010 Spojeným státům 20 miliard dolarů

Washington - Americké úřady dosáhly po pětileté právní bitvě urovnání sporu s britskou ropnou společností BP o náhradu škod za obří únik ropy, který v roce 2010 zamořil vody Mexického zálivu. Ministerstvo spravedlnosti USA a pět amerických států souhlasily s odškodněním ve výši 20 miliard dolarů (484 miliard korun), což je souhrnná částka za všechny civilní spory vedené proti BP.

Školáci z Regenu byli půlmiliontí.

Půlmiliontý v přírodním infocentru u sousedů

Pasov - Národní park Bavorský les zřídil 12. října 2000 na hraničním nádraží v Bavorské Železné Rudě v pronajatých prostorách od Německé dráhy bavorsko-české informační centrum pro přírodu a národní parky. Krátce před patnáctým výročím jeho trvání tu přivítali půlmiliontého návštěvníka, píše PNP. Byl jím někdo z žáků zvláštní pedagogické školy z Regenu, kteří centrum navštívili během školního výletu.

Ilustrační foto.

Lupiči v USA končí v poutech kvůli touze po selfies

Washington - Americké policii v posledních dnech pomáhá při pátrání po lupičích internet. Práci jim usnadňují sami pachatelé, kteří neodolají a svůj autoportrét s naloupenými dolary umístí na sociálních sítích. Například jen minulý týden takto dohnala spravedlnost nejméně trojici lidí, informují americká média.

Při hledání vraha z prodejny elektronických cigaret policie využila i záběrů z kamer na ulicích. Podezřelý muž přechází na spodním okraji snímku Benešovu ulici v Jihlavě.

Soudci se budou zabývat i vraždami z Třebíče

Třebíč, Vysočina - Krajští detektivové ukončili vyšetřování březnové vraždy prodavače elektronických cigaret v jihlavské prodejně Chytrý kuřák ve Dvořákově ulici. Z činu byl obviněn pětapadesátiletý Jan Hlaváč. Spravedlnosti se mu dařilo unikat několik dnů.

Ilustrační foto.

Jean Reno se vrací ve francouzském filmu Nemilosrdní

Praha - Populární francouzský herec Jean Reno se vrací na plátna kin ve své nejoblíbenější roli – jako drsný policajt ze staré školy s osobitým smyslem pro spravedlnost a humor. Film Nemilosrdní, který dnes na projekci v Praze představila společnost AQS, přijde do kin 8. října.

Ivan Hoffman

Hazard pana senátora

S člověkem, který se nestydí vydělávat na cizím neštěstí a záludně zneužívat lidskou hloupost a naivitu, nemá žádný smysl se bavit. A to ani v případě, že je senátorem. Když se pan Valenta pozastavuje nad tím, že se s ním odmítlo bavit ministerstvo financí, je třeba na obranu ministerstva říct, že skandálem by bylo, kdyby se s ním bavilo.

Je nutné být obezřetný vůči všem druhům fundamentalismu, boj proti náboženskému extremismu ale nesmí probíhat na úkor svobody. Ve svém proslovu k poslancům amerického Kongresu to dnes uvedl papež František.

Papež v Kongresu varoval před náboženským extremismem

Washington – Je nutné být obezřetný vůči všem druhům fundamentalismu, boj proti náboženskému extremismu ale nesmí probíhat na úkor svobody. Ve svém proslovu k poslancům amerického Kongresu to dnes uvedl papež František. Věnoval se rovněž tématu sociální spravedlnosti, odsoudil nevraživost vůči přistěhovalcům a vyzval ke zrušení trestu smrti.

Věra Jourová

Jourová: Evropská komise sleduje kroky Česka k začlenění romských dětí

Brusel – Evropská komise bude sledovat další kroky české strany směřující k lepší integraci dětí ze sociálně znevýhodněných rodin do českého školského systému. Po jednání s českou ministryní školství Kateřinou Valachovou to v Bruselu novinářům řekla eurokomisařka pro spravedlnost a rovné příležitosti Věra Jourová.

Ilustrační foto.

Rybářům v Luhačovicích vykradli chatu. Za dopadení viníka nabízí odměnu

Luhačovice – Dva roky bojovali s nepřízní, museli se odrazit doslova ode dna luhačovické přehrady, ale když se jim začalo blýskat konečně na lepší časy, tak přišla další rána. Řeč je o luhačovickém rybářském svazu. V noci z úterka na středu totiž někdo vyloupil jejich chatu u luhačovické přehrady.

Ilustrační foto

Nezákonná detence. Aktivisté kritizují podmínky v zařízeních pro uprchlíky

Praha – Podmínky v českých zařízeních pro uprchlíky jsou podle nevládních organizací nevyhovující. Špatná situace je zejména v zajišťovacích zařízeních, kde si uprchlíci stěžují třeba na zabavování peněz a mobilů. Vyzývají proto ministerstva vnitra, školství, spravedlnosti a práce, aby společně s odborníky z nevládního sektoru vydala společnou instrukci, která by nastavila bezpečné a humánní podmínky pro všechny fáze kontaktu s migranty, kteří se v Česku ocitnou. Zástupci organizací to dnes uvedli na tiskové konferenci.

Ilustrační foto

Prosincový příspěvek 600 korun důchodcům je v ohrožení

Praha – Plánovaný prosincový příspěvek 600 korun důchodcům je v ohrožení. Pravice dnes ve Sněmovně zablokovala schválení vládního návrhu zrychleně už v prvním čtení, míří k posouzení do sociálního výboru. Norma by tak nemusela být přijata včas. Pravici vadí rovnostářství i to, že by se dotace do budoucna nepromítla do standardních valorizací penzí.

Jaroslaw Kaczyński

V průzkumech před volbami v Polsku dál vede Právo a spravedlnost

Varšava - Polská opoziční strana Právo a spravedlnost (PiS) míří k výraznému vítězství v říjnových parlamentních volbách. Vyplývá to z čerstvého průzkumu veřejného mínění, podle něhož si udržuje výrazný náskok 11 procentních bodů před dosud vládnoucí Občanskou platformou (PO) a v Sejmu by mohla získat absolutní většinu mandátů.

Ivan Hoffman

Jeremy Corbyn

Britští labouristé zvolili za předsedu politika, který byl ještě před třemi měsíci naprostým outsiderem. Jmenuje se Jeremy Corbyn a to, čím si získal sympatie a podporu je plán skoncovat s politikou škrtů, odstranit nerovnost, pracovat za mír a sociální spravedlnost doma i v zahraničí. Corbyn slibuje nový druh politiky: laskavější, respektující druhé a demokratičtější v tom smyslu, že bude reagovat na podněty a nápady ze všech úrovní strany, ze které chce znovu učinit hnutí.

Bývalý pivovar v Táboře.

Mrskej pivo prutem a třikrát mu řekni: Amen

Tábor - Roku 1751 přijela do Tábora dvorní komise, která zkoumala poměry v pivovarnictví. Do té doby nevídanou novinkou bylo, že komisaři jménem císařovny dopřávali sluchu všem stížnostem. Vyhodnocovali je a řešili až do roku 1755.

RADOST boleslavských hokejistů po vítězném gólu Tomáše Urbana do sítě Pardubic neznala mezí.

Chybělo deset vteřin. Pak Urban šokoval

Mladá Boleslav – Hokejová spravedlnost zřejmě existuje. Hráči BK Mladá Boleslav na domácím ledě zaslouženě otočili utkání s Pardubicemi, ve kterém dlouho nemohli najít klíč k překování brankáře soupeře, a slaví vítězný vstup do nového ročníku extraligy. Rozhodující gól vsítil Tomáš Urban až necelých deset vteřin před koncem!

Učitelka Jarmila Čeperová (v přední řadě druhá zleva) navštívila o prázdninách Finsko, kde se seznámila s tamním školstvím.

Finské školy? Ve sborovnách mají masážní křesla, říká hustopečská učitelka

Hustopeče - Mezi základní znaky finského vzdělávání patří důvěra, spolupráce, pružnost, rozmanitost, rovnost a spravedlnost. S takovými poznatky přijela z Finska učitelka chemie a biologie na hustopečském gymnáziu Jarmila Čeperová. Přednosti finského školství poznávala Hustopečanka o prázdninách v hlavním městě Severní Karélie v Joensuu.

Ilustrační foto.

Senior-dealer zemřel za mřížemi

Praha – Světská spravedlnost již nebude posuzovat případ 72letého seniora, kterého pražští policisté v centru Prahy dopadli jako dealera léku Rivotril, zneužívaného konzumenty návykových látek. Recidivistu, který se této činnosti věnoval nejméně od roku 2011, zadrželi kriminalisté v srpnu přímo na Václavském náměstí během prodeje.

Štěpánka Saadouni.

Nespravedlnost malá a velká

Havlíčkův Brod - Fakt, že se tolik podnikatelů u nás brání zavedení elektronické evidence tržeb, není nic divného.

Poláci dnes v referendu rozhodují, zda má být v zemi zaveden většinový volební systém, místo současného poměrného.

Poláci v referendu rozhodují o většinovém volebním systému

Varšava – Poláci dnes v referendu rozhodují, zda má být v zemi zaveden většinový volební systém, místo současného poměrného. Hlasování se týká i financování politických stran a daňových předpisů. Aby bylo platné, musí se ho zúčastnit nadpoloviční většina voličů. Státní kasu toto referendum, jehož výsledky budou známy v pondělí vpodvečer, vyjde na zhruba 100 milionů zlotých (téměř 640 milionů Kč).

Ministr kultury Daniel Herman uvedl 1. září v Praze herečku Vlastu Chramostovou (na snímku) do síně slávy Národního divadla.

Do Síně slávy Národního divadla vstoupila odvážná žena Vlasta Chramostová

Praha - Do Síně slávy Národního divadla (ND) v úterý vstoupila herečka, někdejší disidentka, signatářka Charty 77 Vlasta Chramostová. Jako první laureátce nově zaváděné tradice ji ocenění předal ministr kultury Daniel Herman (KU-ČSL). Uvedl při tom, že Vlasta Chramostová je pro něj velkým morálním vzorem. "Vidíme na jejím příkladě, jak velkou úlohu divadlo a lidé s ním spojení ve společnosti mají. Jestliže je prostor vyplněný pozitivnem a světlem, tak v něm tma, zloba a nenávist nemá místo," řekl.

Ministr kultury Daniel Herman uvedl 1. září v Praze herečku Vlastu Chramostovou (na snímku) do síně slávy Národního divadla.

Do Síně slávy Národního divadla vstoupila odvážná žena Vlasta Chramostová

Praha - Do Síně slávy Národního divadla (ND) dnes vstoupila herečka, někdejší disidentka, signatářka Charty 77 Vlasta Chramostová. Jako první laureátce nově zaváděné tradice ji ocenění předal ministr kultury Daniel Herman (KU-ČSL). Uvedl při tom, že Vlasta Chramostová je pro něj velkým morálním vzorem. "Vidíme na jejím příkladě, jak velkou úlohu divadlo a lidé s ním spojení ve společnosti mají. Jestliže je prostor vyplněný pozitivnem a světlem, tak v něm tma, zloba a nenávist nemá místo," řekl.

Happening před budovou Městského soudu v Praze připravili v úterý 1. září 2015 aktivisté, které chtěli poukázat na svůj pohled na dění v kauze předražené elektronické tramvajenky opencard.

OBRAZEM: Před budovou soudu pokořili Spravedlnost

Praha - Ochromit aktivitu, srazit na kolena, oslepit a zaměřit nesprávným směrem. To vše je možno udělat se Spravedlností. Naznačila to aspoň scénka, kterou v úterý ráno v rámci krátkého happeningu sehráli aktivisté před budovou Městského soudu v Praze, kde krátce nato odstartovalo hlavní líčení s patnácti lidmi, kteří podle obžaloby měli Praze v souvislosti se smlouvami k elektronické tramvajence opencard způsobit 25milionovou škodu.