Kreativ

ŠTÍTEK: spravedlnost

Protest ve finanční čtvrti v Hongkongu.

Ministryni spravedlnosti Hongkongu napadli v Londýně demonstranti

Čínská a hongkongská vláda dnes odsoudily útok demonstrantů na hongkongskou ministryni spravedlnosti Teresu Chengovou během její návštěvy Londýna. Podle čínského velvyslanectví v Británii utrpěla Chengová poranění ruky, když ji ve čtvrtek večer protestující v britské metropoli srazili k zemi.

Martin Vokurka, Mostecký deník

Glosa Martina Vokurky: Aktivisté cvičí na bagru

Osm mladých aktivistů obsadilo obří bagr v lomu Vršany u Mostu. Protestují proti těžbě a spalování uhlí a odmítají slézt. „Chceme bezodkladný konec uhlí, uzavření elektrárny Počerady a Chvaletice, dolu Vršany a spravedlivý svět. Za klimatickou spravedlnost budeme bojovat až do konce,“ oznámili.

Helena Válková poskytla 14. října v Praze rozhovor Deníku.

Helena Válková: Důvěra v justici je podstatná. Nezpochybňujme ji

Oč je útlejší, o to je razantnější, dalo by se říct o profesorce trestního práva, exministryni spravedlnosti, poslankyni a zmocněnkyni pro lidská práva Heleně Válkové. Její hlas je respektován, protože ve sněmovně patří k nejerudovanějším právníkům. Mnozí jí sice vyčítají, že jejím posláním je především obhajoba premiérových a prezidentových kroků, ale z toho si příliš nedělá. Měří jim hlavně právním metrem a do ústavního rámce se podle ní vejdou oba bez problémů.

Helena Válková poskytla 14. října v Praze rozhovor Deníku.

Helena Válková: Důvěra v justici je podstatná. Nezpochybňujme ji

Oč je útlejší, o to je razantnější, dalo by se říct o profesorce trestního práva, exministryni spravedlnosti, poslankyni a zmocněnkyni pro lidská práva Heleně Válkové. Její hlas je respektován, protože ve sněmovně patří k nejerudovanějším právníkům. Mnozí jí sice vyčítají, že jejím posláním je především obhajoba premiérových a prezidentových kroků, ale z toho si příliš nedělá. Měří jim hlavně právním metrem a do ústavního rámce se podle ní vejdou oba bez problémů.

Luboš Palata

Glosa Luboše Palaty: Lhostejných 39 % Polska

Byl to doslova boj o život. Přinejmenším o ten politický, možná i boj o pokračování demokracie v Polsku a podobu tamního politického systému. Vládnoucí Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslawa Kaczynského svým voličům tvrdilo, že když se dostane k moci opozice, zvrátí zpět všechny sociální reformy. A ty mnoha Polákům citelně pomohly, mnohým poprvé po třiceti letech od pádu komunistické totality.

Volby v Polsku

Vítězství na dluh. Za velkorysou politiku PiS někdo zaplatí, míní polský tisk

Za pokračování velkorysé sociální politiky, jak v předvolební kampani slíbila polská vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS), bude muset někdo zaplatit. Po nedělním volebním vítězství této národně-konzervativní formace se na tom shodují polští komentátoři. Opozice si za volební porážku podle některých z nich může sama, protože Polákům nedokázala nabídnout vlastní vizi státu, který nyní kontroluje vládnoucí strana.

Předseda národně-konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński

Další čtyři roky u moci. Výsledky potvrzují volební výhru Práva a spravedlnosti

Po sečtení asi 91 procent hlasů odevzdaných v nedělních parlamentních volbách v Polsku má vládnoucí Právo a spravedlnost (PiS) podporu 44,6 procenta hlasujících. Národně-konzervativní formace zvítězila nad liberální Občanskou koalicí, kterou podpořilo 26,7 procenta voličů. Dnes o tom informovala státní volební komise. Z výsledků vyplývá, že PiS bude v Polsku moci samostatně vládnout další čtyři roky.

V budově Nejvyššího soudu v Burešově ulici v Brně v úterý oficiálně otevřeli nově vybudované křídlo.

Nejvyšší soud otevřel nové křídlo. Stálo 135 milionů

Brno /FOTOGALERIE/ - V budově Nejvyššího soudu v Burešově ulici v Brně v úterý oficiálně otevřeli nově vybudované křídlo. Symbolickou pásku přestřihli předseda soudu Pavel Šámal a ministryně spravedlnosti Marie Benešová.

Martin Komárek.

Glosa Martina Komárka: Nepleťte se do práva, pane prezidente

Česká satira má své zákony. Zeman například řekne: „Svítí slunce.“ Majitelé pravdy a opozice reagují s nejvyšším rozhořčením: „Hraje si snad na Boha, který určuje chod počasí?“ Nebo: „Demence starého muže je nad slunce jasná.“ Odsudky jsou zčásti hloupé, zčásti trapné, nejčastěji však obojí. Čtyřnásob to platí o odpovědích na poslední výrok o tom, že by prezident zastavil stíhání pre-miéra. Tentokrát je však kritika, zbavená neobratnosti, zla a patosu, namístě.

Ilustrační foto.

Podzim za dveřmi

Začal nový školní rok. Žáci si zvykají na školní povinnosti a my dospělí si zvykáme na to, že den se sice pomalu, ale zkracuje a ráno již není +22, ale třeba i jen +8. Na světě je podle mě jediná spravedlnost, že příroda si od lidí do počasí nenechá mluvit, i když jak říká můj otec, co je divného na tom, že je v létě horko a v zimě zima.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová

Zákon o státních zástupcích: Benešová jednala s aktivisty, požadavkům nevyhoví

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) nevyhoví požadavkům Rekonstrukce státu ohledně přijetí poslanecké novely zákona o státním zastupitelství ani ohledně zavedení směrnice, která by upravila výběrová řízení soudních funkcionářů. Zástupci platformy to uvedli po dnešní schůzce na ministerstvu. Dodali, že chápou, pokud budou pokračovat protesty veřejnosti za nezávislost justice. Benešová ČTK sdělila, že na základě připomínek Rekonstrukce státu nabude zákon o státním zastupitelství účinnosti v nejbližším možném termínu.

Premiér a předseda ANO Andrej Babiš.

Kauza Čapí hnízdo: Státní zástupce zastavil Babišovo stíhání

Státní zástupce Jaroslav Šaroch zastavil stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) v případu padesátimilionové evropské dotace na výstavbu farmy Čapí hnízdo, uvedl zpravodajský serverDeník N. Server se odvolává na informace dvou zdrojů obeznámených s výsledkem. Podle mluvčího městského státního zastupitelství Aleše Cimbaly změnil státní zástupce právní názor na posouzení kauzy Čapí hnízdo.

Poškození klienti H-Systemu u soudní síně

ČERNÁ A BÍLÁ: Mají být odškodněni klienti H-Systemu?

Před více než dvaceti lety podvedl stavebník Petr Smetka přes tisíc lidí. Ti se od té doby marně dožadují spravedlnosti. Vláda nyní uvažuje, že by je odškodnila. Někteří ale namítají, že stát nemůže řešit situace takto podvedených, protože za nápravu škody je zodpovědný zločinec, nikoli celá společnost. Jiní ovšem mimo jiné oponují tím, že když justice nefunguje, měl by stát zasáhnout. 

Na pražské Letné podle skateboardistů řádí skupina mladistvých agresorů, která je mlátí a okrádá. Incident řeší i policie.

Na Letné řádí skupinka grázlů. Starosta: Neberte spravedlnost do svých rukou

/VIDEO/ Pražská Letná je považovaná za pokrokovou a moderní čtvrť, mírumilovnou lokalitu plnou kaváren, barů a městských liberálů. Obyvatelé včetně místních politiků se tu oslovují jako sousedé. Začátkem července však Praha 7 dostala na tento bezproblémový obrázek výraznou kaňku. Okolo Pražského metronomu v místě bývalého Stalinova pomníku se výrazně zhoršila bezpečnostní situace a znepokojení občané se obracejí na starostu Jana Čižinského (Praha sobě).

Na demonstraci proti Andreji Babišovi dorazily na táborské Žižkovo náměstí přibližně necelé čtyři stovky lidí.

OBRAZEM: Demonstrace v Táboře

Tábor - Na demonstraci proti Andreji Babišovi dorazily na táborské Žižkovo náměstí přibližně necelé čtyři stovky lidí.

Martin Komárek

Glosa Martina Komárka: Pomalá a ukrutná „spravedlnost“

Případ Altner je další z procesů, který se obyčejnému myslícímu člověku jeví v rozporu se spravedlností i logikou. Podobně jako soudy s Rathem a Nečesaným. Nesmyslná délka pří, která staví mezi vinu a trest zeď času, je nepochopitelná. Vsazování do vězení a propuštění z něho působí jako duševní týrání obviněných.

Do celostátních protestů proti premiéru Andreji Babišovi a ministryni spravedlnosti Marii Benešové se v úterý v podvečer zapojil také Tábor.

OBRAZEM: Do protestu proti Benešové a Babišovi se zapojil i Tábor

Tábor - Do celostátních protestů proti premiéru Andreji Babišovi a ministryni spravedlnosti Marii Benešové se v úterý v podvečer zapojil také Tábor. Na Žižkovo náměstí přišlo i přes mírný déšť vyjádřit svou nespokojenost kolem tří stovek lidí.

V Trutnově demonstrovalo proti Babišovi 200 lidí.

V Trutnově demonstrovalo proti Babišovi 200 lidí

/FOTO, VIDEO/ Čtvrtý a počtem účastníků největší zatím trutnovský protest proti ministryni spravedlnosti Marii Benešové a premiérovi Andreji Babišovi se konal dnes od půl sedmé večer na Krakonošově náměstí.

V Ústí nad Labem demonstrovaly proti Babišovi a spol. dvě stovky lidí.

DEMONSTRACE: Proti Babišovi a Benešové přišly v Ústí dvě stovky lidí

Ústí n. L. – Bureši i s čepicí, maž na trestnou lavici. Burešova Marie spravedlnost podryje. I s takovými transparenty přišly přibližně dvě stovky lidí v úterý v podvečer na Mírovém náměstí v krajském Ústí nad Labem. Po velkých pražských demonstracích tady protestovali proti ministryni spravedlnosti Marii Benešové a premiéru Andreji Babišovi (ANO).

Demonstrace proti Marii Benešové a Andreji Babišovi 21. května 2019 na Václavském náměstí.

Protest proti vládě zaplnil Václavák. Založte si stranu, vzkázal Babiš

/FOTOGALERIE/ V protivládní demonstraci soustředěnou na kritiku premiéra Andreje Babiše (ANO) se proměnil včerejší protest na pražském Václavském náměstí, svolaný původně kvůli požadavku na demisi ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO) a za nezávislost justice. Tisíce demonstrantů hustě zaplnily horní polovinu centrálního náměstí metropole, částečně pak dav stál i v jeho spodní části.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová

Ministryně spravedlnosti Benešová: Zemanovi i Bradáčové dám dost času

Náměstí českých a moravských měst se od 30. dubna, kdy prezident Miloš Zeman jmenoval ministryní spravedlnosti svoji poradkyni Marii Benešovou, pravidelně plní demonstranty. Požadují její demisi a garanci nezávislosti justice. Benešová totiž nastoupila krátce poté, kdy policie navrhla obžalovat premiéra Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo. O tom, zda věc půjde k soudu, nebo bude zastavena, rozhodne dozorový státní zástupce Jaroslav Šaroch.

Autobazar - ilustrační foto

Auta, která „neexistují“. Lidé přišli o peníze, iluze i víru ve spravedlnost

/PŘÍBĚH DENÍKU/ Kauza více než dvou stovek lidí, kteří si koupili auta dovezená z ciziny a podvodně legalizovaná na úřadu v Dobrušce, není u konce ani pět let po soudu. Poškození přicházejí o svá auta, která jsou často v dobrém stavu. I když za ně někteří utratili i stovky tisíc korun, nezbývá, než je nechat sešrotovat. Majitelé doufají, že je stát odškodní. Zlobí se, že jim nikdo nepomohl. Jsou znechucení a ztratili víru ve spravedlnost. Byznys s nelegálním dovozem vozidel totiž „odnesl“ jen úředník Radovan Antl, a to podmínkou a pokutou. Bohužel tato kauza není v Česku ojedinělá.

Z petiční akce v Kutné Hoře za odstoupení premiéra Andreje Babiše a ministryně spravedlnosti Marie Benešové.

OBRAZEM: Lidé v Kutné Hoře požadovali demisi premiéra a ministryně spravedlnosti

Kutná Hora - Lidé po celé České republice protestovali v pondělí 13. května večer proti ministryni spravedlnosti Marii Benešové a premiérovi Andreji Babišovi a podepisovali petici za jejich odstoupení. V Kutné Hoře se "u piána" na Palackého náměstí sešlo zhruba 80 demonstrantů. Akci uspořádala iniciativa Milion chvilek pro demokracii.

Akce Nejsme slepí v Kolíně

V Kolíně či Pečkách se demonstrovalo za nezávislost justice

Kolínsko /FOTOGALERIE/ - Kolem 70 lidí na náměstí u sochy T. G. Masaryka v Pečkách nebo přibližně stovka lidí u radnice na Karlově náměstí v Kolíně se sešlo v rámci akce Nejsme slepí. Kolínskou akci zahájila organizátorka Anna Kubelková. „Děkuji, že jste přišli i přesto, že jsme dohráli, myslím, zajímavý zápas,“ předeslala.

Protesty proti jmenování Marie Benešové v Praze

Češi znovu protestovali za odvolání Benešové. Babiš: Považuji to za divadlo

Protest proti nové ministryni spravedlnosti Marii Benešové a premiérovi Andreji Babišovi zaplnil pražské Staroměstské náměstí a ústí přilehlých ulic. Lidé se na demonstraci za nezávislost justice sešli třetí týden za sebou. Účast byla podle fotografií z věže Staroměstské radnice vyšší než před týdnem, kdy podle organizátorů přišlo přes 20 tisíc lidí. Protesty se konaly i v dalších českých městech. 

Protesty proti jmenování Marie Benešové v Praze

Češi znovu protestovali za odvolání Benešové. Babiš: Považuji to za divadlo

Protest proti nové ministryni spravedlnosti Marii Benešové a premiérovi Andreji Babišovi zaplnil pražské Staroměstské náměstí a ústí přilehlých ulic. Lidé se na demonstraci za nezávislost justice sešli třetí týden za sebou. Účast byla podle fotografií z věže Staroměstské radnice vyšší než před týdnem, kdy podle organizátorů přišlo přes 20 tisíc lidí. Protesty se konaly i v dalších českých městech. 

Kateřina Perknerová.

Glosa Kateřiny Perknerové: Lidem jde o pocit spravedlnosti

Ptala jsem se několika známých, proč chodí na demonstrace proti nové ministryni spravedlnosti Marii Benešové. Naprostá většina odpovědí se točila kolem souběhu jejího jmenování a policejního návrhu na obžalobu premiéra Andreje Babiše. 

Český prezident Miloš Zeman jmenoval nové ministry

Zeman jmenoval tři ministry včetně Benešové. Nenechte se otrávit, vzkázal

Do české vlády míří trojice nových ministrů. Prezident Miloš Zeman dnes jmenoval Marii Benešovou novou ministryní spravedlnosti, Karla Havlíčka ministrem průmyslu a obchodu a Vladimíra Kremlíka ministrem dopravy. Havlíček se stal také vícepremiérem, stejně jako ministryně financí Alena Schillerová. Proti jmenování Benešové se v pondělí v řadě měst konaly demonstrace. Premiér Andrej Babiš při uvedení Benešové do funkce znovu odmítl, že by chystala změny na státním zastupitelství. 

Americký prezident Donald Trump

Rusové chtěli ovlivnit volby v USA, ukázala zpráva. Trump s nimi nespolupracoval

Rusko se pokusilo ovlivnit prezidentské volby ve Spojených státech v roce 2016, ale nynější americký prezident Donald Trump, nikdo z jeho štábu a ani žádný jiný Američan v této věci s Moskvou nespolupracoval. Dnes to na tiskové konferenci prohlásil americký ministr spravedlnost William Barr, který se chystá Kongresu USA a také veřejnosti předložit zprávu zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera.