Kreativ

ŠTÍTEK: spravedlnost

Policista. Ilustrační foto.

KOMENTÁŘ Jana Sedláka: O těžkém hledání policistů

Mám mezi policisty několik známých, a tak jako všude i tady platí: co člověk, to názor. Jeden je s prací spokojen, pracuje na oddělení, kde řeší závažné delikty. Druhý je prostě mužem spravedlnosti rovný, přísný, ale spravedlivý i v civilu. A další zase brblající na nadřízené. Asi jako v každém zaměstnání.

Lenka Bradáčová

Tipy Deníku

Orlickoústecko - Knihu nebo přednášku? Taková volba vás dnes čeká v Letohradě nebo Knířově.

Ve Francii vyšli do ulic odboráři a příznivci takzvaných žlutých vest.

Odboráři se spojili se žlutými vestami. Ve Francii opět protestovaly tisíce lidí

Několik desítek tisíc lidí dnes demonstrovalo po celé Francii, hlavně na výzvu odborové ústředny CGT. K odborářské akci se poprvé přidali i aktivisté hnutí takzvaných žlutých vest, kteří až dosud hleděli na odbory s nedůvěrou, napsala agentura AFP. V průvodech zněly požadavky na zvýšení mezd a daňovou spravedlnost, odpor ke středoškolské reformě či ke zvýšení školného pro zahraniční studenty.

Věra Jourová

Jourová odmítla Klausův nápad: EU nehodlá znárodňovat internetové firmy

Evropská unie nepřikazuje soukromým internetovým firmám, co mají či nemají mazat z internetu, pouze je žádá, aby dodržovaly zákony platné v členských zemích. Dnes to řekla komisařka pro spravedlnost Věra Jourová. Evropská komise (EK) si podle ní na rozdíl od Václava Klause mladšího a několika desítek dalších českých poslanců uvědomuje, že jde o soukromé subjekty.

Finanční ředitelka Huawei Meng Wan-čou

Další problém pro Huawei. USA obvinily finanční šéfku společnosti z podvodů

Americké úřady v pondělí formálně obvinily finanční ředitelku čínské telekomunikační společnosti Huawei Meng Wan-čou z podvodů a dalších trestných činů. Washington vznesl obvinění v souvislosti se žádostí o její vydání z Kanady, kvůli níž v posledních týdnech vzrostlo napětí v americko-čínských vztazích.

Věra Jourová

Prodej občanství je bezpečnostním rizikem, upozornila Komise

Možnost zisku občanství či trvalého pobytu, které investorům nabízí některé země Evropské unie, představuje riziko daňových úniků, korupce, ale může být i bezpečnostní hrozbou. Upozornila na to dnes Evropská komise, která kvůli tomu členské státy bloku vyzvala, aby při uplatňování podobných pobídek a schémat pečlivě dodržovaly unijní pravidla. 

Ilustrační foto

Pochodem světla si připomenou odkaz Jana Palacha

Žďár nad Sázavou – Připomenout si hodnoty, pro které před padesáti lety zemřel Jan Palach, tedy především pravdu a spravedlnost, má za cíl akce s názvem Pochod světla k památce Jana Palacha. Akci pořádá ve středu 16. ledna pod záštitou spolku Milion chvilek pro demokracii Veronika Černá ze Žďáru nad Sázavou.

Robert Zduniak

V Praze chytili Poláka, který do Anglie ve velkém pašoval „český“ tabák

Česká republika těsně před koncem loňského roku vydala do Velké Británie uprchlého Poláka Roberta Zduniaka, který se v Praze ukrýval před spravedlností. Jeho gang pašoval do Británie surový tabák z Česka a na ostrovech ho pak zpracovával ve čtyřech „továrnách“. Britskou státní pokladnu tak připravil v přepočtu o téměř půl miliardy korun. V těchto dnech o tom informovaly britské servery.

Vazba. Ilustrační foto.

Slovák obžalovaný z přípravy teroristického útoku zůstane ve vazbě

Pražský městský soud ponechal ve vazbě Dominika Kobulnického, který čelí obžalobě z přípravy teroristického útoku. Existují totiž obavy, že by se muž mohl skrývat před spravedlností nebo pokračovat v trestné činnosti. Výsledek dnešního neveřejného zasedání sdělila novinářům mluvčí soudu Markéta Puci. Kriminalisté nalezli v pražském bytě pětadvacetiletého Slováka chemikálie k výrobě výbušniny a návodná videa

Martin Kratochvíl.

Glosa Martina Kratochvíla: Spravedlnost česká vs. polská

Nobelista Lech Wałęsa se musí omluvit svému odvěkému rivalovi Jarosławu Kaczyńskému. Pomluvil ho. U nás by se řeklo, že měl svůj názor, máme svobodu slova, a navíc: JE TO WAŁĘSA! Soud měl jasno za pár měsíců. Premiér Mateusz Morawiecki se musel během volební kampaně omlouvat dokonce dvakrát. Lhal voličům. My bychom řekli, že jen neuvedl celou pravdu. Soudy rozhodly do dvou týdnů.

Martin Kratochvíl.

Glosa Martina Kratochvíla: Nacistické metafory

Polský vicepremiér Piotr Gliński se nebojí veřejnosti říci, že on i jeho vládní strana Právo a spravedlnost jsou opozičním tiskem šikanováni stejně, jako byli ponižováni a týráni Goebbelsovou propagandou Židé v nacistickém Německu.

Roman Zadák

Roman Zadák: Nemám rád nespravedlnost

Olešná /ROZHOVOR/ - Zahrál si druhou ligu za Kladno, v současné době je trenérem fotbalistů Olešné hrající okresní přebor. Na otázky Deníku odpovídal čtyřicetiletý Roman Zadák.

Ilustrační foto.

Sklepy Špejcharu obsadí čerti, peklo udrží do poloviny měsíce

Chomutov - Stalo se už tradicí, že se ve sklepích Špejcharu v první dva adventní týdny spojí pekelné síly čertů ze Žlutic a Úštěku, aby tam malým i velkým návštěvníkům zkrátili čekání na Ježíška a připomněli jim, že s obyvateli pekla není radno si zahrávat.

Vyhlášení podzimní části Tipligy v pardubické restauraci Evropa.

Horčičkovi usnuli na vavřínech. Probuzení jim vavříny přineslo

Pardubice - Už toho vyhráli více než dost. Třikrát se u nich slavilo celkové vítězství v jednotlivcích. S téměř železnou pravidelností se minimálně jeden z této rodiny umísťuje mezi elitou TIP ligy čtenářů Pardubického deníku. Týmové prvenství jim ale ve sbírce chybělo.

Americké jednotky vstupují do Mauthausenu, 6. května 1945

Pozdní spravedlnost. Německo obvinilo dalšího dozorce z Mauthausenu

Berlínská prokuratura obvinila pětadevadesátiletého muže z účasti na smrti 36 tisíc lidí v koncentračním táboře Mauthausen. Umožnily to nové německé zákony, které dovolují stíhání lidí, kteří se podíleli na nacistickém stroji smrti, i když osobně nikoho nezabili. Informovala o tom agentura Reuters.

Ilustrační foto.

Dopadli cizince, který ujel Slavkovjanovi s jeho motorkou značky Honda

Vypátrat zloděje Hondy, s níž kupující cizinec 21. října ujel prodejci ve Slavkově přímo před nosem, se v těchto dnech podařilo uherskohradišťským kriminalistům. Pachatelem je pětatřicetiletý cizinec, který byl vypátrán také díky spolupráci českých a slovenských policistů.

Martin Kratochvíl.

Glosa Martina Kratochvíla. Jako czeski film: Babiš in vitro

Čtvrt miliardy korun. O tolik si řekl šéf polského dozorového orgánu nad bankami. Nejbohatšímu Polákovi a zároveň majiteli jednoho z polských ústavů za to slíbil celou řadu úlev, třeba že na něj nepošle hloubkovou kontrolu. Jenže nejbohatší Polák si pana předsedu dozorového orgánu nahrál, nahrávku minulý týden zveřejnil deník Gazeta Wyborzca a z pana předsedy je bývalý pan předseda. Premiér Morawiecki to nařídil, stranická tisková mluvčí vyřídila.

Soud. Ilustrační foto.

Nový trestný čin maření spravedlnosti prošel hladce Senátem

Vědomé předkládání falešných nebo pozměněných důkazů bude stejně jako navádění ke křivé výpovědi či obvinění nově trestným činem maření spravedlnosti. Soudy za toto provinění budou moci uložit až deset let vězení. Změnu přinese novela trestního zákoníku, kterou dnes Senát hladce schválil. Normu nyní dostane k podpisu prezident.

Bývalí i současní zaměstnanci Meopty, ale i přátelé a obdivovatelé Paula Rausnitze zapalují svíčky u pietního místa, které vzniklo u stromu Paula Rausnitze na prostranství před firmou. Podepisují se i do kondolenční knihy na recepci.

Meopta truchlí za Paulem Rausnitzem

„Opustil nás blízký člověk. Stal se naším vzorem. Ukázal nám, jak se dá propojit tvrdá práce s lidským a laskavým přístupem. Statečnost a odvaha, lidskost a spravedlnost. To jsou hodnoty, které mu byly vlastní.“ Tak zní jeden ze vzkazů Paulu Rausnitzovi v kondolenční knize, umístěné na recepci u hlavního vstupu do firmy Meopta.

Ilustrační foto

Čert na zlobivé děti stále platí. Přípravy rodičů na Mikuláše vrcholí

Ústecký kraj /ANKETA/ - Ač do oken stále praží sluneční paprsky, do adventu zbývá měsíc. Ještě než vypukne nákup vánočních dárků, musí rodiče svým ratolestem vystavit účty za celoroční zlobení. Pokud za ně spravedlnost má vykonat Mikuláš, je nejvyšší čas objednat si jeho služby. Objednávkové listy mají skoro plné.

Ilustrační foto

Čert na zlobivé děti stále platí. Přípravy rodičů na Mikuláše vrcholí

Ústecký kraj /ANKETA/ - Ač do oken stále praží sluneční paprsky, do adventu zbývá měsíc. Ještě než vypukne nákup vánočních dárků, musí rodiče svým ratolestem vystavit účty za celoroční zlobení. Pokud za ně spravedlnost má vykonat Mikuláš, je nejvyšší čas objednat si jeho služby. Objednávkové listy mají skoro plné.

Ilustrační foto

Čert na zlobivé děti stále platí. Přípravy rodičů na Mikuláše vrcholí

Ústecký kraj /ANKETA/ - Ač do oken stále praží sluneční paprsky, do adventu zbývá měsíc. Ještě než vypukne nákup vánočních dárků, musí rodiče svým ratolestem vystavit účty za celoroční zlobení. Pokud za ně spravedlnost má vykonat Mikuláš, je nejvyšší čas objednat si jeho služby. Objednávkové listy mají skoro plné.

(vpravo) Hatice Cengizová

Snoubenka zavražděného saúdského novináře obviňuje USA z nečinnosti

Hatice Cengizová, snoubenka zavražděného saúdskoarabského novináře Džamala Chášukdžího, obvinila Spojené státy americké a celý západ, že nepodniká žádné kroky ve vyšetřování a hledání pachatele. Ve svém přípěvku pro Washington Post zároveň uvedla, že západ upřednostňuje obchodní vztahy se Saúdskou Arábií před spravedlností.

Ilustrační foto

Spravedlnosti unikal dva roky

Nalžovské Hory – Dva roky unikal spravedlnosti padesátník z Českokrumlovska. Hledanému, který nenastoupil výkon trestu, se stala osudnou návštěva pohostinství v Nalžovských Horách.

Helena Válková

Maření spravedlnosti bude trestný čin, rozhodla Sněmovna

V trestním zákoníku zřejmě přibude nový čin maření spravedlnosti, jenž míří na předkládání falešných nebo pozměněných důkazů a také na navádění ke křivému obvinění nebo výpovědi. Sněmovna jej ale ve vládní novele, kterou dnes schválila, zpřesnila a zmírnila. Kritici v čele s Markem Bendou (ODS) neprosadili úplné vypuštění zaváděného činu z předlohy. Norma nyní zamíří k posouzení senátorům.

Ivan Hoffman

Den Ivana Hoffmana: H-System

Nejvyšší soud rozhodl, že bývalí klienti vytunelovaného H-Systemu, kteří si sami dostavěli domy, o které před dvaceti lety přišli, se z nich teď mají do měsíce vystěhovat. Je to nespravedlivé, ale soud tady není od toho, aby se staral o nějakou spravedlnost. 

Ilustrační foto.

Zlodějka spravedlnosti neuteče

Jemnice - Ze spáchání dvou trestných činů je podezřelá jednadvacetiletá žena, která okradla v prodejně v Jemnici zákaznici obchodu.

MINISTRYNĚ SPRAVEDLNOSTI Dagmar Burešová navštívila krnovský Strojosvit  21. května 1990.

Dagmar Burešová mluvila s dělníky ve Strojosvitu

Ve věku 88 let minulý týden skonala advokátka a bývalá ministryně spravedlnosti Dagmar Burešová. Vzpomínají na ni také pamětníci v Krnově, který navštívila v rámci předvolební kampaně 21. května 1990. Představila se zaměstnancům Strojosvitu v provozu 04 jako ministryně spravedlnosti České republiky a kandidátka Občanského fóra. Pak se skutečně stala předsedkyní České národní rady.