Kreativ

ŠTÍTEK: spravedlnost

Schůze vlády - Karla Šlechtová, Robert Pelikán, Robert Plaga, Dan Ťok, Andrej Babiš

Za kyberterorismus můžou padat tresty. Vláda v demisi schválila změny zákoníku

Návrh novely trestního zákoníku, podle které by z něj měly zmizet trestné činy podílnictví a podílnictví z nedbalosti, schválila na dnešním zasedání vláda. Návrh ministerstva spravedlnosti včleňuje příslušná jednání pod legalizaci výnosů z trestné činnosti. V novele ministerstvo navrhuje i rozšíření trestněprávního postihu takzvaných zahraničních teroristických bojovníků nebo kyberterorismu. Novelu nyní posoudí Sněmovna.

Ilustrační foto

Polsko omezí možnost nakupovat v neděli. Lidé prý mají raději chodit na mši

Kromě státních a církevních svátků zavřou kamenné obchody v Polsku také o nedělích. Novelu zákona podepsal prezident Andrzej Duda. Platit by měla od března letošního roku a změny budou zaváděny postupně. Novinku vítá hlavně katolická církev, která si od zákazu slibuje zvýšení počtu návštevníků nedělních mší.

Předseda Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomáš Vandas odvolil ve volební místnosti ve Střední ekonomické škole v Pařížské ulici v Ústí nad Labem.

Dělnickou stranu sociální spravedlnosti povede dál Tomáš Vandas

Staronovým předsedou pravicově radikální Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) se dnes stal Tomáš Vandas. Strana o tom rozhodla dnes na svém mimořádném sjezdu po neúspěchu v loňských sněmovních volbách. Jeho protikandidáta na tento post Jiřího Froňka delegáti sjezdu nakonec zvolili do funkce místopředsedy.

Tomáš Otradovec.

Pozemek v Pisárkách patří Bílkovi. S Otradovcem uzavřel smír

Brno – Bývalý zastupitel Brna-středu Tomáš Otradovec uzavřel smír s Georgem Bílkem. Ve středu to schválil brněnský krajský soud. V podstatě tak potvrdil rozsudek brněnského městského soudu, který dříve rozhodl, že pozemek v Pisárkách patří Bílkovi a Otradovec ho na sebe převedl neprávem.

Silly walk 2018. Pochod švihlé chůze brněnským centrem.

Brnem proklopýtaly dvě stovky lidí. Jejich švihlá chůze bavila okolí

Brno /REPORTÁŽ/ – Nohy se skládají jedna vedle druhé, kříží se, klopýtají, vyhazují se vpřed a zakopávají. Výjev připomínající cestu domů po několika skleničkách je ve skutečnosti oslavou Mezinárodního dne švihlé chůze. Je neděle odpoledne a při sedmém ročníku akce Silly Walk se brněnskými ulicemi potácí více jak dvě stovky fanoušků britské komediální skupiny Monty Python.

Sobotní akce (16.12.) v kavárně Rebel´s Coffee House.

Kladeňáci se přidali k boji za lidská práva hned dvakrát

Kladno - Desátý prosinec je mezinárodně uznávaným dnem lidských práv. Tohoto symbolického data tradičně využívá organizace Amnesty International. Po celém světě se během celého následujícího týdnu konají maratony psaní dopisů. Cílem těchto maratonů je vzbudit obecnou diskuzi o stavu lidských práv.

Mateusz Morawiecki, polský premiér

Na Polsko se valí kritika Bruselu, aktivoval článek 7 Lisabonské smlouvy

Dva roky trvající dialog Evropské komise (EK) a Varšavy ohledně prušování vlády práva nikam nevedl. Brusel proto dnes pokročil a obrátil se na ostatní členské země EU. Ty mají v souladu s článkem 7 Lisabonské smlouvy posoudit, zda v Polsku vláda práva skomírá. Podle polské vládní strany Právo a spravedlnost je krok EK politicky motivovaný. 

Mateusz Morawiecki

Politika polské vlády se nezmění, prohlásil nový premiér Morawiecki

Na společném zasedání obou komor polského parlamentu dnes nový premiér Mateusz Morawiecki zdůraznil, že se politika polské vlády nijak nezmění a nadále se bude soustředit na podporu rodin. Vládu našich severních sousedů v současnosti řídí strana Právo a spravedlnost (PiS). Morawiecki ve funkci vystřídal Beatu Szydlovou, která je nyní vicepremiérkou.

Nicolas Maduro

Venezuelský prezident zakázal opozici zúčastnit se voleb

Prezident Venezuely Nicolás Maduro prohlásil, že hlavní opoziční strany mají zakázáno zúčastnit se v příštím roce prezidentských voleb. Podle něj smějí jeho prezidentství zpochybnit pouze ty strany, které se zúčastnily nedělních primátorských voleb. Ty opozice bojkotovala.

Ilustrační foto.

Za předvedené výkony si zasloužili více bodů

Litomyšl – Ke spokojenosti chybí litomyšlským fotbalistům především lepší počínání na domácím trávníku, kde jednak často ztráceli body a také jejich herní projev nebyl zdaleka ideální.

Beata Szydlová

Vládní rošáda v Polsku. Premiérka Szydłová má skončit

Šéf polské parlamentní strany Právo a spravedlnost Jaroslaw Kaczyński se chystá nahradit dosavadní předsedkyni vlády Beátu Szydłovou. Informaci přinesla některá média blízká polské vládě, mimo jiné například deník Rzeczpospolita.   

Maltská novinářka Daphne Caruana Galiziová podlehla 16. října 2016 atentátu.

Kdo zavraždil maltskou novinářku? Policie zadržela osm podezřelých

Šest týdnu po atentátu na Daphne Caruanovou Galiziovou, maltskou investigativní novinářku, sáhla policie ostrovního státu k bleskové akci. Zadrženo bylo osm osob, maltských občanů. Zprávu přinesl maltský premiér Joseph Muscat, jenž byl častým terčem kritiky respektované novinářky.

Přerovská chemička Precheza.

Jednatel "šikanované" firmy FAU: Začínám věřit ve spravedlnost

Finanční správa neuspěla ve sporu s opavskou firmou FAU, která vlastní sklad pohonných hmot v areálu přerovské Prechezy ze skupiny Agrofert. Nejvyšší správní soud zamítl kasační stížnost Odvolacího finančního ředitelství v Brně proti červnovému rozsudku Krajského soudu v Ostravě, který zrušil zajišťovací příkazy vydané na opavskou firmu.

Ilustrační foto

Případ pracovní šikany v jesenickém muzeu skončil smírem

Na dva roky práce ve Vlastivědném muzeu Jesenicka nevzpomíná Hana Hošková v dobrém. Bioložka instituci žalovala kvůli šikaně ze strany bývalé ředitelky Veroniky Rybové. Muzeum pod novým vedením bossing uznalo. Obě strany se dohodly na smíru, který ve čtvrtek 30. října potvrdil jesenický soud. Muzeum se své bývalé pracovnici omluví.

Ivan Hoffman

Den Ivana Hoffmana: Něco jako doping

Rozdílný pohled na boj s dopingem nemají pouze různé země, ale také různí sportovci. Zatímco naši biatlonisté a biatlonistky touží po olympiádě bez Rusů, hokejistům se princip kolektivní viny příčí a ruské sportovce, kterým se neprokázal doping, na olympiádě chtějí. Podobně jako Švédi, Finové, Kanaďané či Švýcaři.

Ilustrační foto.

Spadla klec. Za lupy stojí místní mladík

Česká Třebová - Alkohol, cigarety, elektrické spotřebiče, ruční nářadí, počítače, fotoaparáty, mobilní telefony, peníze i šperky. To je pouze malý výčet toho, co tíží svědomí osmnáctiletého mladíka z České Třebové, který má od letošního léta na svém kontě několik „vloupaček“ do různých objektů v České Třebové.

Ilustrační foto.

Lichváře Macka hledá soud i policie. Zmizel i s miliony

Jihlava – Lichvář Zdeněk Macek z Jihlavy je už několik měsíců na útěku před spravedlností. Najít ho ale nebude snadné. Podle informací Deníku měl totiž odjet ze země a usadit se v některém ze států mimo Evropskou unii.

Ilustrační foto

Obchvat města: investor musí vykoupit pozemky

Rakovník - Město Rakovník bude mít v příštím roce ve svém rozpočtu vyčleněno 3,5 milionu korun na možný výkup pozemků kvůli výstavbě silničního obchvatu. Jakmile Rakovničtí obdrží oficiální usnesení krajských radní, kteří rozhodli o přípravě výstavby obchvatu, předají veškeré dokumentace úředníkům krajského úřadu. Poté se povedou ještě jednání kvůli pozemkům.