Kreativ

ŠTÍTEK: spravedlnost

Výstava na stromech: Poznej své boty.

Výstava na stromech: Poznej své boty

Hradec Králové - Jsme studentkami Střední zdravotnické školy v Hradci Králové. Snažíme se ve městě oživovat veřejný prostor a propagovat Fairtrade, proto jsme začátkem října instalovaly v Žižkových sadech Výstavu na stromech s podtitulem Poznej své boty.

Ilustrační foto

Pensylvánská exministryně spravedlnosti půjde do vězení

Filadelfie (USA) - Soud v USA dnes za křivou přísahu a zneužití pravomocí uložil trest 23 měsíců vězení někdejší ministryni spravedlnosti amerického státu Pensylvánie Kathleen Kaneové. Informovala o tom agentura AP. Demokratka Kaneová byla první ženou, která stanula v čele pensylvánského ministerstva spravedlnosti; při nástupu do funkce slíbila skoncovat s vládním a úředním systémem založeným na známostech.

Z utkání BC Kolín - Jindřichův Hradec (92:85).

Medvědi si vyšlápli i na pražské Sovy

Kolín – Do konce utkání chybí něco málo přes třináct vteřin, basketbalisté Kolína vedou o tři body. Poslední útok ale patří USK Praha. V dobré pozici se ocitl Bohačík, který proběhl na trojku, nechal prolítnout bránícího Vocetku, ale minul. Medvědi tak mohli slavit výhru 69:66. Bylo to jejich čtvrté vítězství v řadě v Kooperativa NBL.

Klicperovo divadlo v Hradci Králové.

Jak se vyrovnat s minulostí, na níž chcete zapomenout?

Hradec Králové, Pardubice - Jak se vyrovnat s minulostí, na kterou byste nejraději navždycky zapomněli?Co dělat, když se křehká žena postaví do cesty někomu, kdo ji krutě týral a znásilňoval? Má právo na osobní pomstu? Má její trýznitel právo na spravedlivý soudní proces? Jak se zachová jeho advokát, který je manželem týrané ženy?

Martin Stropnický

Vláda schválila Stropnickému i Pelikánovi povyšování

Praha – Šéf vojenské kanceláře Pražského hradu Jan Kaše by měl být povýšen na generálmajora. Stejné hodnosti by měli dosáhnout i velitel vzdušných sil Jaromír Šebesta a poradce náčelníka generálního štábu Jiří Verner. Vláda podpořila také další návrhy ministrů obrany Martina Stropnického a spravedlnosti Roberta Pelikána (oba ANO) na povyšování, vyplývá z výsledků jednání kabinetu. Většina důstojníků by měla být povýšena 28. října při příležitosti svátku vzniku Československa.

Ladislav Kos.

Válková senátorkou nebude, v Praze 11 ji porazil Kos

Praha - Poslankyně a bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) senátorkou za Prahu 11 nebude. V souboji o křeslo v horní komoře Parlamentu ji porazil dlouholetý zastupitel a spoluzakladatel Hnutí pro Prahu 11 Ladislav Kos, který získal 55,89 procenta hlasů. Vyplývá to z výsledků na www.volby.cz. Současný senátor Milan Pešák (ODS) mandát neobhajoval.

Ilustrační foto.

Eutanazie 
boří další hranice

Bratislava - Odpojil čtyřiadvacetiletého syna žijícího s těžce poškozeným mozkem od přístroje. Slovenský soud mu tento týden vyměřil osm měsíců a 22 dnů. Pouze za zabití.

Ilustrační foto

Nizozemsko chce eutanazii i pro ty, kteří nejsou smrtelně nemocní

Amsterodam – Nizozemská vláda chce navrhnout zákon, který by legalizoval asistovanou sebevraždu pro lidi, kteří mají pocit, že jejich život se naplnil, ale nutně nejsou nevyléčitelně nemocní. Nizozemsko bylo první zemí, která legalizovala v roce 2002 eutanazii, ale jen pro pacienty, u kterých se má za to, že trpí nesnesitelnou bolestí bez naděje na vyléčení, napsala agentura Reuters.

Helena Válková.

Pražská ČSSD podpořila na Praze 11 kandidátku ANO Válkovou

Praha - Vedení pražské sociální demokracie podpořilo před druhým kolem senátních voleb v Praze 11 kandidátku ANO Helenu Válkovou, informoval v pondělí  mluvčí krajského výkonného výboru Lukáš Henzl. Bývalá ministryně spravedlnosti se o křeslo v horní komoře Parlamentu utká s místním zastupitelem Ladislavem Kosem z Hnutí pro Prahu 11, kterého podporují zelení, piráti i lidovci. Zástupkyně ČSSD Miroslava Skovajsová skončila v prvním kole třetí se ziskem 15 procent hlasů. Válková obdržela přes 19 procent hlasů a Kos víc než 16 procent.

Helena Válková.

Bývalá ministryně spravedlnosti Válková může být senátorkou

Praha - Poslankyně a bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) se může stát senátorkou v Praze 11. Společně se zastupitelem Prahy 11 Ladislavem Kosem (HPP 11) postupuje do druhého kola. Válková získala 19,23 procenta a Kos 16,67 procenta hlasů. Druhé kolo se uskuteční za týden. Současný senátor Milan Pešák (ODS) mandát neobhajoval.

Sčítání hlasů. Ilustrační foto.

Nejrychleji letos byly zveřejněny výsledky voleb z Prahy-Benice

Praha - Nejrychleji letos byly zveřejněny hlasy v senátních volbách z Prahy-Benic. Na volebním serveru se v sobotu objevily ve 14.22. Vyhrál tam místostarosta Prahy 11 Jakub Lepš (TOP 09) s více než 34 procenty hlasů před poslankyní a bývalou ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou (ANO 2011), kterou volilo zhruba 23 procent lidí.

Ilustrační foto

Právní výbor polského parlamentu odmítl úplný zákaz potratů

Varšava - Právní výbor polského parlamentu dnes večer po bouřlivé debatě odmítl návrh, který by zpřísnil zákon proti interrupcím. Proti změně tohoto právního předpisu přitom hlasovali i poslanci za vládnoucí konzervativní stranu Právo a spravedlnost (PiS), která se doposud k návrhu stavěla příznivě.

Zatím neznámý pachatel posprejoval celého koně a navíc mu zkrátil oháňku. Případ se stal už koncem srpna ve Starém Hrozenkově.

Majitel posprejovaného koně nabízí finanční odměnu

Starý Hrozenkov – Pachatel, který ve Starém Hrozenkově posprejoval koně a navíc mu zkrátil oháňku, stále uniká spravedlnosti. Majitel zvířete se proto obrátil na Slovácký deník s tím, že za informace vedoucí k jeho dopadení, nabízí finanční odměnu.

Beseda v Králíkách o záměru zřízení ženské věznice.

K věznici řeknou své v referendu

Králíky – „Nechceme věznici vedle školy," to byl jeden z argumentů občanů Králík na setkání s ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem. Premiér Bohuslav Sobotka nyní při své návštěvě kraje uvedl, že záměr nevznikl na úrovni vlády, ale na úrovni ministra.

Ivan Hoffman

Zapomenutý viník

Pět let poté, co na sebe pan Šiška upozornil podezřelým rozhodnutím ohledně výplaty dávek, vyměřil mu za to soud šest let ve vězení a povinnost uhradit ministerstvu škodu 282 miliónů. Od doby, kdy trestní kauzy pana Šišky plnily první stránky novin a jeho šéfa pana Drábka stály ministerské křeslo, proteklo ve Vltavě tolik vody, že se už jen hrstka znalců orientuje v tom, co se tenkrát stalo.

Žena nechala byt v dezolátním stavu.

Napsali jste nám: Stát je neschopný mi pomoci, policie také

Varnsdorf - Jsem majitelem bytu, který jsem pronajal v roce 2011 Romce. Paní zaplatila jen a pouze první nájem a od té doby byt blokovala a nájem neplatila. Stav trvá dosud. Podal jsem několik trestních oznámení pro porušení § 208 TrZ. Tři roky policie ve Varnsdorfu tato trestní oznámení odkládala.

Ilustrační foto

Jourová: Některá auta VW nesplňují ani po opravách standardy

Berlín (Německo) - Evropská komise má informace, že některá auta Volkswagenu nesplňují emisní standardy ani poté, co prošla opravou. Na tiskové konferenci v Berlíně to dnes řekla eurokomisařka pro spravedlnost, spotřebitele a rovnost pohlaví Věra Jourová, která z toho ale zatím nechce dělat závěry.

Ilustrační foto.

Krajské volby: starostové největších měst Hodonínska na kandidátkách chybí

Hodonínsko – Krajské volby jsou za dveřmi. Volební místnosti se otevřou už příští pátek. Voliči si budou vybírat z více než sto třiceti kandidátů z hodonínského okresu. „To, jestli kandidát pochází ze stejného okresu či města jako volič, v krajských volbách příliš důležité není. Samozřejmě ale můžeme tvrdit, že existuje něco jako sousedský efekt," řekl politolog z brněnské Masarykovy univerzity Michal Pink.

Hledaný střelec ze Zličína.

Policie hledá cizince, který střílel na Zličíně

Praha - Mimořádně obtížným pátráním se podařilo najít téměř všechny aktéry konfliktu, zbývá už jen bystopovat toho klíčového: střelce. Hledá cizince z Arménie, který dlouhodobě žije v České republice.

Ivan Hoffman

Studentské volby

Stalo se tradicí, že před tím, než ve volbách hlasují oprávnění voliči, uskuteční se hlasování středoškoláků tedy voličů neoprávněných. Zkušenost ukazuje, že ti středoškoláci, které zajímá politika, mají nápadně odlišné preference než dospělí a že výsledky neoficiálních studentských voleb nejsou pro dospělé inspirací do voleb oficiálních. Při stejné proceduře se jedná o zcela odlišné disciplíny.

Pozůstalí Romové možná odškodné nedostanou

Pozůstalí Romové možná odškodné nedostanou

Kroměříž, Rymice – „Kdyby takovou nehodu, kde by zemřeli čtyři lidé způsobil nějaký Rom, už by byl dávno ve výkonu trestu. Brali by ho rovnou od nehody a na svobodu by se nepodíval. Ale že to byl bohatý podnikatel, tak se mu nic nestalo. Tři roky čekáme na spravedlnost a tak budeme bojovat dál."

Během střetů s demonstranty bylo v úterý večer ve městě Charlotte v americkém státě Severní Karolína zraněno 12 policistů.

V USA bylo v potyčkách kvůli zabití černocha zraněno 12 policistů

Charlotte – Během střetů s demonstranty bylo v úterý večer ve městě Charlotte v americkém státě Severní Karolína zraněno 12 policistů. Nové násilnosti propukly po zastřelení černocha rovněž černošským policistou. Zraněn byl také blíže neupřesněný počet civilistů, uvedla dnes agentura AFP.

Primátor Berlína Michael Müller a jeho žena Claudia.

V Berlíně nejspíš vyhrála SPD, CDU je druhá, AfD pátá

Berlín - Dnešní zemské volby v Berlíně podle zpřesněných odhadů veřejnoprávní televize ZDF vyhrála sociální demokracie (SPD) s 22,4 procenta hlasů. Koaliční Křesťanskodemokratická unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové skončila s 18 procenty druhá, Alternativa pro Německo (AfD) je s 12,9 procenta pátá. Dosavadní koalice SPD a CDU každopádně po dnešních volbách pokračovat nebude, na to jí hlasy nestačí. Nahradit by ji měla levicová trojkoalice SPD, Zelených a Levice.

Miliony poutníků do saúdskoarabské Mekky generují každoročně obrovské částky.

Mekka. Pouť, která vydělává miliardy dolarů

Mekka – Miliony poutníků do saúdskoarabské Mekky generují každoročně obrovské částky. Všichni musejí někde bydlet, něco jíst, pít, nějak se do svatého místa dopravit. Jen za ubytování utratí příchozí, kterých bývá v posledních letech až ke třem milionům, kolem 
17 miliard dolarů.  

Ivan Hoffman

Filipínský recept

Teoretickou představu o spravedlnosti, kterou lidé vezmou do vlastních rukou, máme díky hollywoodským filmům. Jak to vypadá v praxi, je dnes k vidění na Filipínách. Filipínci si zvolili drsného prezidenta, který vybízí policisty i občany k chytání a nejlépe rovnou likvidaci drogovými dealerů, zločinců či teroristů. Výsledkem je 2000 mrtvých za první dva měsíce a podpora prezidenta překračující 90%. 

Věra Jourová na slyšení v Evropském parlamentu.

Jourová: Volkswagen porušil zákony na ochranu spotřebitele

Berlín - Německá automobilka Volkswagen manipulacemi s emisemi u naftových aut porušila ve většině zemí Evropské unie evropské zákony na ochranu spotřebitele, řekla německému listu Die Welt eurokomisařka pro spravedlnost, spotřebitele a rovnost pohlaví Věra Jourová. Na dnešní tiskové konferenci v Bruselu pak eurokomisařka novinářům sdělila, že pro spotřebitele v EU bude složitější vymoci na firmě odškodnění podobné tomu, které získali spotřebitelé v USA. Rozhodovat totiž nakonec budou muset soudy v jednotlivých členských zemích unie.

Zloději se pokusili ukrýt v hořovické Panské zahradě, lest jim nevyšla

Hořovičtí strážníci zadrželi zloděje v Panské zahradě

Hořovice – Oznámení o řádění zlodějů v Zámecké ulici přijali hořovičtí strážníci v pátek ve 22.40 hodin. Na lince městské policie jeden 
z občanů města sdělil, že se v této lokalitě někdo vloupá do garáže, nebo domu.

Plné ruce práce při rozhodování hasičských soutěží mají každé léto sudí.

Žďársko má přes 50 arbitrů hasičských klání

Žďársko - Plné ruce práce při rozhodování hasičských soutěží mají každé léto sudí. Zatímco hasiči se u stříkaček střídají a mohou se před ostrým sluncem, nebo naopak deštěm po provedeném útoku a smotání hadic schovat, rozhodčí na place musí vydržet od prvního do posledního hvizdu.

Alexej Navalnyj

Navalnyj žádá spravedlnost, chce kandidovat na ruského prezidenta

Moskva - Ruský opoziční předák Alexej Navalnyj požádal nejvyšší soud, aby přezkoumal jeho případ a zrušil podmíněný trest, který mu brání kandidovat na ruského prezidenta ve volbách v roce 2018. Oznámil to dnes ruský list Kommersant. Navalnyj argumentuje rozhodnutím Evropského soudu pro lidská práva, podle kterého nebylo Navalného odsouzení v pořádku a případ by měl být znovu posouzen, tentokrát bez opomenutí Navalného práv na spravedlivý proces.

Ilustrační foto

Britská ministryně spravedlnosti chce izolovat radikální vězně

Londýn - Britská ministryně spravedlnosti Elizabeth Trussová chce ve věznicích vytvořit zvláštní oddělení pro izolaci islámských extremistů, aby nemohli radikalizovat ostatní trestance. Napsal to server BBC, podle něhož ministryně také hodlá zpřísnit kontroly muslimských vězeňských duchovních a odstranit radikální literaturu z knihoven káznic. Kritici plánu ale varují, že separace vybraných vězňů by posloužila k jejich oslavování.

Senát České republiky. Ilustrační foto

O zvolení do Senátu usiluje 233 kandidátů, o šest víc než minule

Praha – O zvolení do Senátu bude v letošních podzimních volbách usilovat 233 kandidátů. Před šesti lety kandidovalo ve stejných 27 obvodech 227 kandidátů. Vyplývá to z údajů jednotlivých registračních úřadů. Úřady měly do dnešního dne čas na to, aby přihlášky do voleb zaregistrovaly, nebo odmítly. Lhůta pro opravu chyb a nedostatků uplynula ve čtvrtek. Lhůta pro podávání přihlášek skončila 2. srpna.

Od ledna do června 2016 bylo na Haiti zaznamenáno více než 21.000 případů nemoci a 200 úmrtí.

Haiťané se radují: OSN uznala, že do země zavlekla choleru

Port-au-Prince – Advokáti haitských obětí cholery dnes přivítali to, že OSN uznala roli, kterou sehrála v počátcích epidemie cholery, jež si od října 2010 vyžádala přes 10.000 životů. Haiťané tvrdí, že nemoc do země zavlekli nepálští vojáci sil OSN (MINUSTAH). OSN ale trvá na tom, že svým vyjádřením nikterak formálně nepřiznává odpovědnost.

Dilma Rousseffová.

Soud schválil vyšetřování Rousseffové a Luly v kauze Petrobras

Brasília – Brazilský nejvyšší soud schválil vyšetřování dočasně sesazené prezidentky Dilmy Rousseffové a jejího předchůdce Luly da Silva kvůli maření spravedlnosti v korupční kauze kolem státní energetické společnosti Petrobras. Informoval o tom dnes server BBC.

Fethullah Gülen.

Gülen chce mezinárodní vyšetřování tureckého pokusu o puč

Ankara/Washington - Neúspěšný červencový pokus o puč v Turecku by měl vyšetřit nezávislý mezinárodní výbor. Uvedl to dnes islámský duchovní Fethullah Gülen, který žije v americkém exilu a jehož Ankara označuje za organizátora zamýšleného převratu. Gülen v textu pro francouzský list Le Monde rovněž přislíbil, že pokud se obvinění vůči němu ukážou jako odůvodněná, sám se vrátí do své rodné země a bude čelit spravedlnosti.

Lonnie Franklin u soudu.

V Kalifornii odsoudili k smrti "spícího vraha" deseti žen

Los Angeles – Soud v Los Angeles odsoudil ve středu k smrti muže známého jako „spící vrah", který má na svědomí smrt devíti žen a jedné dívky. Vraždy, které dělilo více než 20 let, vynesly Lonniemu Franklinovi zmíněnou přezdívku vycházející z dlouhého období bez spáchaného činu. Bývalý popelář jakoukoli vinu odmítá, na svou obhajobu však podle agentury AP neřekl ani slovo.

Věra Jourová

Průvod sexuálních menšin v Amsterodamu podpořila účastí i Jourová

Amsterodam - Každoročního průvodu leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů (LGBT) v Amsterodamu se dnes poprvé zúčastnili na vlastní lodi i úředníci Evropské komise. Spolu s nimi na akci podpořila práva sexuálních menšin i česká eurokomisařka pro spravedlnost, spotřebitele a rovnost pohlaví Věra Jourová, informovala nizozemská média.