Kreativ

ŠTÍTEK: spravedlnost

Robert Pelikán

Ministr Pelikán chce z karlínských kasáren vybudovat justiční palác

Praha – Z bývalých kasáren v pražském Karlíně, které se neúspěšně snažilo prodat ministerstvo obrany, by v budoucnu mohl vzniknout justiční palác. Oznámil to ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Ministerstvo obrany uvedlo, že spravedlnost již požádala o převod práva hospodařit s objektem. O budovu kasáren, kterou v roce 2002 poškodily povodně, původně usilovala podnikatelka Ivana Tykačová.

Druholigoví futsalisté UTB Zlín. Ilustrační foto

Snový obrat pojistil futsalistům UTB třetí místo

Zlín – Skvělým obratem duel o třetí místo zvládli. Druholigoví futsalisté UTB Zlín zvítězili v dohrávce na horké půdě Baníku Ostrava, přestože už prohrávali o dva góly. „Futsalová spravedlnost existuje. Byli jsme jasně lepší, ale až v závěru jsme začali šance proměňovat," oddechl si kouč UTB Pavel Postava starší.

Muzeum Hlučínska. Ilustrační foto.

V Muzeu Hlučínska i nadále probíhá výstava o středověku

/POZVÁNKA/ Až do 5. května v Muzeu Hlučínska budete moci navštívit zajímavou výstavu s názvem Středověk. Už dnes, v úterý 8. března odpoledne začíná první ze série doprovodných programů k expozici, který bude mít na starosti historička a hlučínská rodačka Hana Miketová. Od 17 hodin bude v zámeckém klubu vyprávět o středověké kuchyni a stravovacích návycích.

Ilustrační foto.

Severní Korea hrozí USA preventivním jaderným útokem

Soul - Severní Korea pohrozila preventivním jaderným úderem proti Jižní Koreji a Spojeným státům kvůli jejich společným vojenským manévrům. Uvedla to oficiální severokorejská tisková agentura KCNA. Hrozba "preventivním jaderným útokem ve jménu spravedlnosti" podle ní byla obsažena v nedělním prohlášení nejvyššího velení severokorejské armády, píše agentura AFP.

Ilustrační fotografie.

Chtěli pomoci. Ale přehnali to

Velké Hydčice, Sušice - Dvěma Sušičanům, kteří chtěli domluvit muži, jenž dluží jejich kamarádovi, hrozí až desetiletý nepodmíněný trest.

Písecké dortování.

Písecké dortování nadchlo porotu, vyhrála nejstarší účastnice

Písek - Druhý ročník soutěže Písecké dortování, který připravila SOŠ a SOU Písek pro žáky prvních až třetích ročníků oboru cukrář z odborných škol, slaví úspěch. Svou kreativitu a zručnost předvedlo ve středu v prostorách odloučeného pracoviště školy Na Spravedlnosti celkem jedenáct žáků – dva místní a další z Volyně, Horažďovic, Českých Budějovic, Tábora a Vodňan.

Ilustrační foto

Série vloupání do domů ve Starém Městě pokračuje

Staré Město – Vloupáním do dalšího domu na sídlišti Kopánky ve Starém Městě vygradovala série útoků zlodějů, kteří v lokalitě opakovaně úřadovali podle nachlup stejného vzoru. Počkají na moment, až obyvatelé stavení odejdou do zaměstnání, přes přilehlé zahrádky získají přístup k „zadním vrátkám" vytipovaného objektu a poté se začnou násilím dobývat dovnitř.

Spisovatel Otomar Dvořák (vlevo) s Josefem Pepsonem Snětivým.

Naše tipy, kam za poučením na přednášky a besedy

Miletín – Josef Pepson Snětivý míří se svými vzácnými kolegy do našeho regionu. Pro zájemce připravil dokonce dvě besedy. Setkání s Otomarem Dvořákem se uskuteční dnes 25. února od 16 hodin ve Spolkovém domě.

Lukáš Nečesaný u Krajského soudu v Hradci Králové.

Kauza Nečesaný: Kadeřnice má narušenou paměť. Ale nelhala, uvedl znalec

Hradec Králové – Je to proces plný emocí. Není divu, jde o budoucnost mladého kluka, třiadvacetiletého Lukáše Nečesaného. Ten je obžalován, že v únoru 2013 v Hořicích brutálně napadl kadeřnici a sebral jí deset tisíc korun. Už jednou byl za pokus o vraždu odsouzen, po intervenci ministryně spravedlnosti však Nejvyšší soud verdikt zrušil. A Nečesaného propustil na svobodu.

Modrobílá vyšívaná dečka, na ní červeným písmem: Žasnu, přilepená izolepou na sochu Tomáše Garrigua Masaryka. Takový pohled se naskytl kolemjdoucím na Komenského náměstí v Brně před Lékařskou fakultou Masarykovy univerzity.

Přizvaly prezidenta. Ušily mu dečku

Brno - Proč jsme dečku vyvěsily? Stále víc žasneme. Nejen v pozitivním, ale bohužel i negativním duchu. A když jsme si položily otázku, co by o stavu dnešní společnosti řekl náš první prezident, nemohly jsme jinak než ho přizvat do party partyzánek.

Ilustrační foto.

Odsouzený podvodník se skrýval dlouhé roky

Praha - Dopadnout 45letého muže Prahy odsouzeného na pět let za podvod, který se vyhýbal nástupu do vězení a již od roku 1999 byl na útěku před spravedlností, se podařilo policejním expertům na cílené pátrání. V pondělí o tom informoval David Schön z policejního prezidia, kde tito specialisté působí.

Papež František

Papež kritizoval korupci, násilí a sociální problémy v Mexiku

Mexiko – Papež František dnes během návštěvy Mexika ostře kritizoval tamní korupci, sociální problémy a násilí související s obchodem s drogami. Vyzval mexické politiky, aby zvýšili své úsilí a zajistili lidem bezpečnost, „skutečnou spravedlnost" a základní služby.

Ivan Hoffman

Podfinancované školství

Když si občané stěžují na nedostatek spravedlnosti, jde o výtku, kterou nelze odbýt konstatováním, že svět je nespravedlivý a spravedlnost že neexistuje. A když ministryně školství říká, že školský systém by měl být spravedlivý v tom smyslu, že by se dobrého vzdělání mělo dostat každému dítěti, má pravdu, se kterou polemizovat není slušné.

Robert Pelikán

Ministr Pelikán: Dvoutýdenní vyšetřování není třeba, policie v sobotu selhala

Praha – Nejsou potřeba dva týdny vyšetřování, selhání policistů během sobotních demonstrací v Praze je jasné už teď, zaútočil na ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) jeho vládní kolega z resortu spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Tomu vadí, že muži zákona nezasáhli proti maskovaným výtržníkům, kteří napadli průvod levicových aktivistů pod Pražským hradem. „Očekával bych, že bude vyvozena odpovědnost vůči velitelům zásahů," vzkázal Pelikán.

Alí Fajád

Fajád vyměněný za pětici Čechů byl prý v Libanonu zadržen

Bejrút - Rodina Libanonce Alího Fajáda, který byl zřejmě součástí výměny za pětici Čechů zadržovaných v Libanonu, dnes protestovala proti jeho zadržení v jeho vlasti. Podle serveru Naharnet uspořádali jeho příbuzní a stoupenci protest v Bejrútu a žádají, aby byl Fajád propuštěn na svobodu. Alí Fajád je znám v Libanonu také pod jménem Alí Amín. Podle serveru byl zadržen v libanonské metropoli minulý týden, kdy byl propuštěn v ČR na svobodu.

Ilustrační foto.

Odpůrci imigrace projdou centrem Brna bez blokády

Brno – Praha, slovenská Bratislava, polská Varšava nebo německé Drážďany. To jsou jen některá evropská města, v kterých už v sobotu plánují protestovat tisíce lidí proti imigraci a postoji Evropské unie k přívalu uprchlíků. Dělnická strana sociální spravedlnosti oznámila, že k akci se připojí také zhruba pět set lidí v Brně. Na rozdíl od loňského prvomájového průvodu radikálů ale tentokrát žádná sdružení neplánují protiakce k demonstraci.

Ilustrační foto

Tři čtvrtiny Čechů jsou spokojeny se svým životem

Praha – Se svým životem je spokojeno 77 procent Čechů. Loňský rok považuje za osobní úspěch 67 procent dotázaných. Polovina lidí hodnotí loňský rok jako úspěšný z celospolečenského hlediska, přesto u téměř poloviny Čechů převládají při hodnocení roku 2015 negativní pocity jako strach, obavy nebo vztek. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM.

Ilustrační foto

V regionu přibylo násilných zločinů i hospodářské kriminality

Přerovsko/Hranicko – Podvody všeho druhu – od těch úvěrových až po pojistné – zaměstnávaly loni ve zvýšené míře kriminalisty na Přerovsku. Podle statistik jejich počet nebývale vzrostl – případů bylo o 191 více než v roce 2014. Vychytralce ale spravedlnost většinou dohonila, z celkových 493 skutků jich bylo objasněno 421.

Ilustrační foto

Na Přerovsku přibylo násilných zločinů i hospodářské kriminality

Přerov – Podvody všeho druhu – od těch úvěrových až po pojistné – zaměstnávaly loni ve zvýšené míře kriminalisty na Přerovsku. Podle statistik jejich počet nebývale vzrostl – případů bylo o 191 více než v roce 2014. Vychytralce ale spravedlnost většinou dohonila, z celkových 493 skutků jich bylo objasněno 421.

Ilustrační foto

NKÚ: Spravedlnost vyčerpala jen část peněz na nákup majetku

Praha - Ministerstvo spravedlnosti v uplynulých letech vyčerpalo jen 3,4 miliardy korun z pěti miliard, které byly z rozpočtu uvolněny na nákup majetku a opravy budov. Uvedl to Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). V koncepcích pro roky 2008 až 2013 přitom ministerstvo vyčíslilo, že bude na obnovu majetku potřebovat 22 miliard korun. Vyjádření ministerstva spravedlnosti redakce zjišťuje.

Zloději v obchodech jsou schopni ukrást neuvěřitelné množství zboží.

Krádež monitoru, zboží v obchodě i vloupání do kůlny

Jičín - V noci na úterý 26. ledna vnikl neznámý pachatel v Jičíně do oploceného chatového komplexu, kde se vloupal do kůlny. Uvnitř odcizil zahradní benzínovou sekačku Briggs&Stratton, dva rybářské pruty a z volně přístupné pergoly pak další tři pruty.

Řeholnice Vojtěcha Hasmandová a ředitel semináře ve Vidnavě Ludwig Wrzoł

Vidnava může mít dva svaté: oblíbenou sestru a statečného kněze

Vidnava – Málokterá obec se může pochlubit tím, že v ní žil kandidát na svatořečení. Ve Vidnavě během dvacátého století působily hned dvě takové osobnosti: řeholnice Marie Vojtěcha Hasmandová a duchovní Ludwig Wrzoł, ředitel zdejšího kněžského semináře.

Ilustrační foto

Polsko zavede daň z tržeb větších maloobchodních prodejců

Varšava - Polská vláda plánuje zavést progresivní daň na maloobchodní prodejce s měsíčním obratem nad 1,5 milionu zlotých (devět milionů Kč). Návrh nového zdanění dnes předložilo k diskusi ministerstvo financí. Ještě v letošním roce by nová daň měla do státního rozpočtu přinést asi dvě miliardy zlotých (12 miliard Kč), sdělilo ministerstvo.

Z klávesnice Kateřiny Perknerové.

Z klávesnice Kateřiny Perknerové: Co chtějí Češi? Autokrata nebo učitelku?

Kdekdo komentuje dění u našich polských sousedů. Strana Právo a spravedlnost Jaroslava Kaczyńského drtivě vyhrála volby a svoje vítězství si ihned začala pojišťovat na všech frontách, Ústavním soudem počínaje, veřejnoprávními médii konče. Politologové a komentátoři zpozorněli. Ptají se, zda se střední Evropa nevydala jiným směrem než západní liberální demokracie.

Ilustrační foto

Evropa chce přístup k datům o odsouzených občanech ze zemí mimo EU

Štrasburk/Brusel – Úřady zemí EU by měly mít v budoucnu snazší přístup k datům o odsouzení občanů třetích zemí soudy v členských zemích osmadvacítky. Navrhla to dnes Evropská komise. Podle eurokomisařky pro spravedlnost Věry Jourové mají být v budoucnu povinně součástí záznamů o odsouzených z třetích zemí také otisky prstů.

Robert Pelikán

Ministr Pelikán zrušil jmenování Ondráška do čela Vězeňské služby

Praha – Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) podepsal rozhodnutí, které ruší jmenování Pavla Ondráška do funkce šéfa Vězeňské služby z dubna 2014. Podle ministerského přezkumného řízení bylo Ondráškovo jmenování nezákonné, protože nezákonné bylo i předchozí odvolání Ondráškova předchůdce Petra Dohnala, sdělila mluvčí ministerstva Tereza Schejbalová s tím, že okamžikem doručení rozhodnutí bude Ondrášek služebně podléhat Dohnalovi.

Svatopluk Němeček (ČSSD).

Němeček chce levnější léky pro seniory nad 65 let

Praha – Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) chce levnější léky pro seniory nad 65 let. Novinářům dnes řekl, že dá prověřit účinnost ročního ochranného limitu doplatků na léky 2500 korun i to, nakolik je využíváno pro seniory opatření, že v každé lékové skupině je alespoň jeden lék bez doplatku. Podle výsledků navrhne opatření, v úvahu podle něj připadá například snížení ochranného limitu.

Ilustrační foto

Mírnější tresty 
pro píšící vězně v Rumunsku končí

Bukurešť – Trestanců, kteří v sobě náhle objevili spisovatelské nadání, v poslední době v Rumunsku přibylo. Hlavním důvodem byl zákon umožňující odpustit třicet dní z trestu vězňům, kteří za mřížemi napsali a posléze vydali literárně či vědecky hodnotnou knihu. Nezvyklá norma ale nyní skončí, policie podle ministryně spravedlnosti Ralucy Prunaové zjistila, že se hojně zneužívá, informovala agentura AFP.