Kreativ

ŠTÍTEK: spravedlnost

Demonstrace v Kolíně nad Rýnem po silvestrovských útocích. Ilustrační foto

Německo zjednoduší vypovězení cizinců, co spáchají zločin

Berlín – Německo zjednoduší vypovídání cizinců, kteří se v zemi dopustí zločinu. Repatriovat bude možné i lidi odsouzené k podmíněnému trestu vězení, dosud byl třeba přinejmenším jednoletý nepodmíněný trest. Na tiskové konferenci v Berlíně to dnes oznámili ministři vnitra a spravedlnosti Thomas de Maiziére a Heiko Maas. Vláda zpřísněním zákonů reaguje na silvestrovské útoky v Kolíně nad Rýnem a dalších městech.

Ilustrační foto

Z krádeže podezřívají mladíka, měl škodit nejen v cihelně

Hustopečsko – Dva roky vězení hrozí devatenáctiletému mladíkovi, kterého policisté podezřívají z několika krádeží. Pomáhat mu při nich měl ještě společník. Poslední případ se odehrál na konci týdne, policisté jej zveřejnili v pondělí. „Přijali jsme oznámení, že do oploceného areálu cihelny v Šitbořicích vnikl zloděj. Prošel několik místností a vzal nářadí i další věci. Jak se ukázalo, spravedlnosti dlouho neunikal. Kolegům se podařilo dopadnout devatenáctiletého mladíka, kterého podezřívají, že ještě spolu s dalším kumpánem v Šitbořicích kradl," uvedla policejní mluvčí Kamila Haraštová.

Ivan Hoffmann

Německé dilema

Jak jde čas, o šokujícím Silvestru v Německu se diskutuje stále hlasitěji, místo aby na událost sedal prach. Hon muslimů na německé ženy nepochybně ovlivní veřejné mínění v zemi, jejíž postoj je klíčem k řešení migrační vlny, zaplavující Evropu. Němci, kteří dosud vesměs slyšeli na argumentaci svých politiků, že migranti jsou lidé jako oni, si nyní kladou otázku, zda nejsou naivně vstřícní k příchozím, kteří v některých ohledech nejsou stejní, nýbrž nebezpečně jiní. Po svých politicích bude stále více Němců chtít, aby vedle soucitu k uprchlíkům pamatovali také na ochranu před migranty.

Ilustrační foto

Kramný a ti ostatní. Začíná rok velkých soudů

Praha – Římská bohyně spravedlnosti Justitia je slepá, aby měřila každému stejně a neviděla účastníky jednání – jejich původ, moc či majetek.Moderní soudnictví slepé není, ale kromě argumentů obžaloby a obhajoby toho rovněž moc nevidí. Spoléhá na svědky, důkazy a v moderní době na soudní znalce.Letošní rok bude ve znamení hned několika verdiktů známých případů, které svojí složitostí, medializací i celospolečenským dopadem přesahují „běžný standard".

Barack Obama

Obama chystá přísnější kontrolu držení a prodeje zbraní v USA

Washington - Americký prezident Barack Obama v nadcházejících dnech vydá nařízení o přísnějších podmínkách prodeje a držení zbraní. Obama po jednání s ministryní spravedlnosti Lorettou Lynchovou podle médií rovněž prohlásil, že chystaná omezení budou v souladu s ústavou zaručeným právem držet a nosit zbraně. Obamovo opatření obejde Kongres, který změny zákonů o zbraních odmítá.

Ilustrační foto.

Nová křenovická stezka přiblíží historii útrpného práva. Nejspíš už letos

Nejen pro těžké zločiny a vraždy, ale třeba jen kvůli krádeži z hladu bývali minimálně pět set let popravovaní lidé na vrchu, který je v některých mapách ještě dnes nazývaný jako Na spravedlnosti a tyčí se nad Křenovicemi. Vzhledem k tomu, že v místě zhasly i životy mnoha nevinných, k němu má právě na jejich připomínku vést naučná stezka. Ponese název Šibeniční a popravčí vrch a turisté po ní poprvé vyrazí s velkou pravděpodobností už letos.

Ilustrační foto.

Nová křenovická stezka přiblíží historii útrpného práva. Nejspíš už letos

Křenovice – Nejen pro těžké zločiny a vraždy, ale třeba jen kvůli krádeži z hladu bývali minimálně pět set let popravovaní lidé na vrchu, který je v některých mapách ještě dnes nazývaný jako Na spravedlnosti a tyčí se nad Křenovicemi. Vzhledem k tomu, že v místě zhasly i životy mnoha nevinných, k němu má právě na jejich připomínku vést naučná stezka. Ponese název Šibeniční a popravčí vrch a turisté po ní poprvé vyrazí s velkou pravděpodobností už letos.

Ilustrační foto

Izrael chce po nevládních organizacích, aby zveřejnily finance

Jeruzalém – Izraelské ministerstvo dnes schválilo zákon, který zavádí nová pravidla pro izraelské nevládní organizace získávající finanční prostředky od zahraničních vlád. Podle kritiků nový předpis cílí na propalestinské organizace, uvedla agentura Reuters. Očekává se, že získá podporu i v parlamentu.

Zdeněk Veselý, pravoslavný farář z Hořesedel

Vánoční poselství

Drazí v Kristu, bratři a sestry, ! KRISTUS SE RODÍ, OSLAVUJME JEJ! Krásné zpěvy nás opět zvou v adventní době vánoční, k zamyšlení nad tajemstvím Božího zrození. Hospodin nás opět učinil hodnými slyšet evangelium o příchodu Syna Božího na svět.

Kim Dotcom

Novozélandský soud povolil vydání Dotcoma do USA

Auckland – Novozélandský soud dnes rozhodl, že internetový magnát německého původu Kim Dotcom může být vydán do Spojených států. Tamní justice jej požaduje kvůli obviněním z porušování autorských práv a dalších zločinů. Dotcomovi právníci se chtějí proti verdiktu odvolat, uvedla agentura AP.

Pět osob také zahynulo v ulici Fontaine-au-Roi.

Pomoc obětem atentátů v Paříži přijde Francii až na 300 milionů eur

Paříž - Náklady na odškodnění a další pomoc rodinám obětí a zraněným osobám při atentátech z 13. listopadu v Paříži mohou dosáhnout 300 milionů eur (8,1 miliardy Kč). Uvedla to dnes francouzská ministryně spravedlnosti Christiane Taubiraová. Při útocích islamistů tehdy zahynulo 130 lidí a dalších 350 utrpělo zranění.

Petr Veselka

Nepovedený politický mat

Sportovní spravedlnosti se fotbalisté havlíčkobrodského Slovanu na pondělním zastupitelstvu města nedočkali.

Sepp Blatter

Blatter se obrátil na členské země FIFA: Chci spravedlnost. Neumlčíte mě

Curych - Krátce před svým slyšením před etickou komisí FIFA se suspendovaný předseda Sepp Blatter obrátil na všech 209 členských zemí Mezinárodní fotbalové federace. V dopise uvedl, že před komisi ve čtvrtek předstoupí s vírou ve spravedlnost, a varoval před předčasnými závěry o vině, které se objevily v médiích.

Polský prezident Andrzej Duda.

Popularita nových vládců Polska podle průzkumu klesla

Varšava - Poprvé od říjnových parlamentních voleb v Polsku podpora veřejnosti pro vládnoucí konzervativní stranu Právo a spravedlnost (PiS) klesla pod 30 procent a dvě třetiny Poláků vidí v prezidentovi Andrzejovi Dudovi nesamostatnou figurku, závislou na šéfovi PiS Jaroslawu Kaczyńském. Vyplývá to z průzkumu agentury TNS pro liberální list Gazeta Wyborcza.

Biatlonistka Gabriela Soukalová na SP v Hochfilzenu.

Vítej zpátky, pravil kouč Rybář. A Soukalová kraluje biatlonistkám

Hochfilzen – Zestárla, dozrála, vyspěla či zmoudřela – říkejme tomu jakkoliv. Gabriela Soukalová už nebaví národ svými předzávodními „průšvihy". Letos jsou tahákem skvělé výkony.Šestadvacetiletá česká bia-tlonistka po loňské rozporuplné sezoně hájí žluté číslo.

Ve Varšavě se demonstrovalo proti "diktatuře většiny".

Ve Varšavě se demonstrovalo proti "diktatuře většiny"

Varšava - Tisíce Poláků dnes ve Varšavě demonstrovaly proti „antidemokratickým" krokům vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS), zejména proti její snaze ovládnout ústavní soud. Policie zprvu odhadla počet demonstrantů na 10.000, ale lidí postupně přibývalo a úřady později uvedly mnohem vyšší číslo. „Demokracii brání 50.000 lidí," napsal na twitteru varšavský místostarosta Jaroslaw Jóźwiak z liberální Občanské platformy.

Ivan Hoffman

Právo a spravedlnost

O dění u sousedů se píše, když mají volby. Zkonstatuje se výsledek a tím to většinou končí. Ať vyhraje kdokoli, vznikne koalice, která pokračuje v tom, co dělala koalice předchozí. V Polsku ovšem vyhrálo Právo a spravedlnost tak drtivě, že se s nikým nemusí dělit o moc a také to nedělá. Vítězná strana rychle obsazuje všechny významné posty v politice, státní správě, státních firmách, ovládla ústavní soud, vyměnila šéfy tajných služeb…

 Papež František dnes ve Vatikánu zahájil mimořádný Svatý rok, který se ponese ve znamení milosrdenství.

Mší a otevřením Svaté brány začal ve Vatikánu mimořádný Svatý rok

Vatikán - Papež František dnes ve Vatikánu zahájil mimořádný Svatý rok, který se ponese ve znamení milosrdenství. Po mši před bazilikou svatého Petra otevřel v bazilice Svatou bránu, jíž po něm prošel jeho předchůdce Benedikt XVI., kardinálové, biskupové, kněží a po nich pak další účastníci mše a shromáždili se před hrobem svatého Petra.

V pátek na jarmarku byly Vánoce na boskovickém náměstí už cítit ze všech stran. Lidé se těšili z příjemné atmosféry, ze vzájemných setkání i bohatého doprovodného programu. Vybrat si mohl každý, od dětí po nejstarší generaci.

Správy města se ujal sám pán z Boskovic. Po dobu vánočního jarmarku

Boskovice – Náměstím se rozléhá víření bubnů a s nimi přijíždí družina pána z Boskovic. Ten vzápětí přebírá na dva dny od starostky správu nad městem. A hned se ujímá spravedlnosti. „Janek řečený Berka přistižený při pokusu o krádež měšce je odsouzen k pěti ranám bičem," rozhoduje. Osmnáctý ročník boskovického vánočního jarmarku právě začíná.

Ilustrační foto.

Dávky v hmotné nouzi 
do automatu nepatří

Jindřichův Hradec – Pomyslné kyvadlo spravedlnosti se naklonilo nad hostem jedné 
z jindřichohradeckých heren, kde se před několika dny nad ránem domáhal vydání pětisetkorunové bankovky, která mu uvízla ve výherním automatu.

Angela Merkelová

Snižování emisí? Dohoda musí být závazná a plnění musíme kontrolovat

Paříž - Globální dohoda o snižování emisí skleníkových plynů, o níž se jedná na dnes zahájené klimatické konferenci v Paříži, by podle německé kancléřky Angely Merkelové měla obsahovat mechanismus, jak kontrolovat závazky jednotlivých zemí. Ruský prezident Vladimir Putin ve svém projevu vyzval, aby připravované ujednání o boji s klimatickými změnami bylo závazné, a ujistil, že Rusko své sliby ohledně snižování emisí plní.

Ivan Hoffman

Daně a smrt

Předpoklad, že nelze uniknout daním a smrti je pravdivý pouze z poloviny. Potvrzuje to i čerstvá prezentace Finanční správy na téma výběru daní. Daňové úniky odhaduje na 80 miliard, což představuje pětinu částky, jež by měla být vybrána. Vyhýbat se placení daní je velké a tradiční pokušení, které ovšem sílí tehdy, když mu přeje nepřehledná, komplikovaná či bezzubá legislativa. O tom, že se Finanční správa v rámci možností činí, svědčí statistika, podle které se nikdy na daních nevybralo více, než loni. Aby se ovšem významně snížily daňové úniky, museli by na tom mít zájem zákonodárci a ti jsou taktně řečeno nevyzpytatelní.

Martin C. Putna

Mše za Zemana? Stydím se za svého kardinála, vzkázal Putna Dukovi

Kardinál Dominik Duka se dnes v podvečer v Lánech modlil za představitele českého státu, oběti terorismu i rukojmí teroristů v Mali. Jednu z modliteb přednesl i šéf hradního protokolu Jindřich Forejt. Do kostela přišlo více než sto lidí, převážně z okolí. Bohoslužba takového významu se podle Forejta uskutečnila v kostele poprvé za téměř 100 let, co je lánský zámek majetkem státu.

Ministr vnitra Milan Chovanec.

Chovanec: Tvrdší kontroly občanů Unie na hranicích Schengenu Česku nevadí

Brusel – Česká republika podporuje záměr přitvrdit kontroly na vnější hranici schengenského prostoru tak, aby se pravidelně týkaly také občanů zemí, které do tohoto prostoru volného pohybu patří. Při příchodu na dnešní jednání ministrů vnitra a spravedlnosti zemí Evropské unie to prohlásil český ministr vnitra Milan Chovanec s tím, že musí být možné „oddělit zločince". Mimořádná schůzka byla svolána na žádost Francie v reakci na týden staré teroristické útoky v Paříži.

Andrej Babiš

Schengen se rozpadne, když ihned neuzavřeme hranice Unie, varuje Babiš

Praha – Když nebude ihned uzavřena vnější schengenská hranice, rozpadne se schengenský prostor, bude ohrožena Evropská unie a lidé vezmou spravedlnost do vlastních rukou. Místopředseda vlády a předseda ANO Andrej Babiš to v souvislosti s pátečními teroristickými útoky ve Francii řekl ve videu, které umístil na svůj Twitter. Musí být podle něj dále navyšován rozpočet policie i armády.

Ilustrační foto.

Budoucí polská vláda nehodlá přijmout euro, řekl nový ministr

Varšava - Konzervativní vítěz říjnových parlamentních voleb v Polsku i nadále zachová domácí měnu, tedy zlotý. Přijetí eura podkopalo průmysl slabších jihoevropských ekonomik a přispělo k jejich krizi, uvedl dnes Pawel Szalamacha, kterého strana Právo a spravedlnost (PiS) nominovala ve své budoucí vládě na funkci ministra financí.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (vlevo) navštívil 7. listopadu zařízení pro zajištění cizinců v Drahonicích na Lounsku, kde se přesvědčil o spolupráci policie a Vězeňské služby.

Lidé se tu velmi snaží. S podmínkami v Drahonicích je ministr spokojen

Drahonice (Lounsko)  –Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) je spokojen s podmínkami, v jakých žijí běženci v zařízení v Drahonicích na Lounsku. Řekl to dnes po návštěvě bývalé věznice, jejíž ostrahu převzala tento týden od policie Vězeňská služba. V minulosti Pelikán kritizoval podmínky jako nepřiměřeně přísné.

Ilustrační foto.

Lupiče pomohli dostat za mříže dva kurážní mladíci

Praha - Příkladná spolupráce občanů a policistů. Těmito slovy zhodnotila ve středu Iveta Martínková z ředitelství pražské policie okolnosti dopadení muže podezřelého z loupežného přepadení spáchaného na Vinohradech přímo na ulici. Díky tomu, že dvojice mladíků nezůstala lhostejná k tomu, co se odehrává před jejich očima, se nejenom podařilo zabránit završení zločinu, ale navíc chytit hlavního aktéra bezprostředně po činu.

Věra Jourová

Rozdíl ve výdělku žen a mužů máme třetí největší v Unii, připomněla Jourová

Praha – Česko je třetí nejhorší zemí EU v rozdílech v odměňování mužů a žen. Ženy v ČR vydělávají v průměru o 22 procent méně než muži. Evropský průměrný rozdíl činí 16 procent. Novinářům to dnes po jednání s českou vládou řekla eurokomisařka pro spravedlnost, ochranu spotřebitele a rovnost pohlaví Věra Jourová. Podle ní propast ve výdělcích dopadá pak na penze a seniorkám mnohem víc než seniorům hrozí ve stáří chudoba. Na dnešek připadá den rovného odměňování. Na nerovnost má upozornit i kampaň.

Dnešní předčasné volby v Turecku podle dílčích výsledků se značným náskokem vyhrála Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP), kterou založil a vedl nynější prezident Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan vyhrál volby. Bude vládnout sám?

Ankara – Tak že by přece jen napodruhé? Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana podle předběžných výsledků vyhrála předčasné volby. Erdogan se netají tím, že jeho strana chce vládnout sama. K tomu ale potřeboval získat nadpoloviční většinu v parlamentu. V červnu se to 
AKP nepodařilo. Vyšlo mu to tentokrát?