Kreativ

ŠTÍTEK: spravedlnost

Volby. Ilustrační foto

Strany a hnutí letos do krajských voleb podaly na 270 kandidátek

Praha - Strany a hnutí letos do krajských voleb podaly celkem 270 kandidátních listin. Je jich o dvě desítky více než při minulých regionálních volbách v roce 2012. Vyplývá to z informací od krajských úřadů. Nejvíce přihlášek, a to 25, dostali v Moravskoslezském kraji. Nejmenší výběr budou mít lidé v Plzeňském a Královéhradeckém kraji, kde se sešlo jen po 17 kandidátkách. Lhůta pro letošní volební nominace dnes v 16:00 skončila.

Volby. Ilustrační foto.

V Praze 11 chce získat senátorské křeslo 13 kandidátů

Praha /TABULKA/ - V městské části Praha 11 chce získat senátorské křeslo 13 kandidátů. V úterý to řekl mluvčí radnice Miroslav Dvořák. Kandiduje bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) nebo někdejší primátor Jan Koukal (Soukromníci). O Senát usiluje také současný i bývalý místostarosta Prahy 11 a její bývalá starostka. Dosavadní senátor Milan Pešák (ODS) místo v říjnových volbách neobhajuje.

Ilustrační foto

Vykradači kabin spravedlnosti unikají

Střední Čechy – Nejméně na čtyřech místech Středočeského kraje došlo v červenci k vykradení fotbalových kabin během utkání, ani v jednom případě se zatím policii nepodařilo zjistit osobu pachatele. Deník o tom v pondělí v souvislosti se sobotními nejnovějšími krádežemi informovala Jana Dětská z oddělení tisku a prevence Krajského ředitelství policie Středočeského kra­je.

Karel Havlíček Borovský. Ilustrační foto.

Karel Havlíček Borovský: Proč jsem občanem?

Havlíčkův Brod – V letošním roce si připomínáme dvojité jubileum českého novináře, myslitele, ekonoma, ale také básníka a písničkáře Karla Havlíčka Borovského (narodil se před 195 lety – 31. října 1821 v Borové a zemřel před 160 lety 29. července 1856 v Praze).

Rakovnická radnice

Vopršalova. Tak se jmenuje nová ulice v Rakovníku

Rakovník - Část ulice Na Spravedlnosti, nacházející se ve východní části města Rakovníka, se přejmenuje na Vopršalovu. Důvodem je výstavba nových domů v této lokalitě, ale také nepřehledná situace pro jednotky integrovaného záchranného systému.

Robert Pelikán

Pelikán bude chtít pro resort spravedlnosti dvě miliardy navíc

Praha – Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) chce požádat ministra financí a svého stranického šéfa Andreje Babiše zhruba o dvě miliardy korun navíc, než má jeho resort získat podle předběžného návrhu státního rozpočtu na příští rok. Na dotaz redakce to dnes sdělila mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Schejbalová. Pelikán se s Babišem setká ve čtvrtek.

Petr Kuna.

Motorkář po nehodě v Hořicích bojuje o spravedlnost

Východní Čechy - V začarovaném trojúhelníku Jičín, Hradec Králové a Svitavy, se ocitl motorkář Petr Kuna, který měl před šesti lety těžkou dopravní nehodu 
v Hořicích. Havárie mu nejenom podlomila zdraví, ale také víru ve spravedlnost.

Ilustrační foto

Ústavní soud zrušil soudci podmínku, kterou dostal za nadržování zlodějům

Brno - Bývalý kladenský soudce Vlastimil Matula úspěl u Ústavního soudu se stížností proti podmínce za nadržování zlodějům, kteří ukradli 74 milionů korun. Ústavní soud dnes dřívější rozhodnutí soudů zrušil. Jejich rozsudky byla porušena ústavně zaručená práva stěžovatele na spravedlivý proces a presumpci neviny, řekl soudce zpravodaj Josef Fiala. Případem se znovu bude zabývat pražský obvodní soud.

Petr Kuna.

Motorkář po nehodě bojuje o spravedlnost

Východní Čechy - V začarovaném trojúhelníku Jičín, Hradec Králové a Svitavy, se ocitl motorkář Petr Kuna, který měl před šesti lety těžkou dopravní nehodu 
v Hořicích. Havárie mu nejenom podlomila zdraví, ale také víru ve spravedlnost.

Ilustrační fotografie.

Ochutnávka následujícího vydání Deníku: co v něm najdete?

Hradec Králové - Také během dnešního dne redaktoři a fotografové našich novin získávali další aktuální materiály, informace, snímky a témata, aby vše zařadili na stránky nadcházejícího vydání tohoto periodika. Pokud o to nechce být ochuzeni, pořiďte si další vydání Hradeckého deníku. Co vás uvnitř listu čeká?

Ilustrační foto

Brazílie chce po útoku v Nice posílit bezpečnost olympiády

Brasília - Brazílie chce kvůli útoku v Nice zpřísnit bezpečnostní opatření během nadcházejících letních olympijských her v Rio de Janeiru. Informovala o tom dnes agentura AFP, podle níž bude posílení bezpečnosti řešit prezident Michel Temer na dnešní mimořádné schůzce s ministry obrany a spravedlnosti.

Ilustrační foto

Jerry od alkoholika a další zachránění psi

Karvinsko - Balkonový Aron, Fram od bezdomovců, Jerry od alkoholika. O koho jde a co mají společného? Jsou to psíci, které z nešťastných podmínek zachránili členové Moravskoslezského spolku na ochranu zvířat.

Ilustrační foto

Polská vláda chce snížit penze bývalým estébákům

Varšava - Polská vláda chce výrazně snížit penze přibližně 32.000 bývalým důstojníkům komunistické tajné policie, aby nepřevyšovaly průměrný důchod v zemi. Vláda argumentuje především historickou spravedlností, jakož i rozpočtovými úsporami.

Představitelé hnutí Black Lives Matter odsoudili čtvrteční masakr policistů v Dallasu.

Hnutí Black Lives Matter odsoudilo útok v Dallasu

Dallas – Představitelé hnutí Black Lives Matter (Na černých životech záleží), které upozorňuje na případy policejního násilí na černoších, dnes odsoudili čtvrteční masakr policistů v Dallasu. Informovala o tom agentura AP. Nejméně jeden odstřelovač zabil pět policistů a sedm dalších zranil, zranění utrpěli i dva civilisté.

Ilustrační foto.

Ukradl kartu a vybral z ní peníze

České Budějovice – Téměř po dvou letech ho spravedlnost dohnala. Třiadvacetiletý mladík měl 
v září roku 2014 bez vědomí majitele vzít platební kartu a za pomocí PIN kódu z ní v jednom z českobudějovických bankomatů vybrat hotovost 8000 korun.

Hillary Clintonová

Clintonová nebude stíhána kvůli používání soukromé pošty

Washington - Proti americké demokratické uchazečce o funkci prezidenta Hillary Clintonové nebudou vznesena žádná obvinění za používání soukromého e-mailu v době, kdy byla šéfkou diplomacie, oznámila dnes ministryně spravedlnosti Loretta Lynchová. Dodala, že se tak rozhodla na základě doporučení Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) a prokurátorů pověřených touto kauzou. Rok trvající vyšetřování se tak podle ní uzavírá.

Ilustrační foto.

O lokalitu Na Spravedlnosti v Pardubicích se zajímají developeři

O lokalitu Na Spravedlnosti v Pardubicích se znovu zajímají developeři. Plánují postavit stovky bytů. V minulosti se mimo jiné kvůli špatné dopravní dostupnosti a nedostatku parkovacích míst plány developerů neuskutečnily. Město proto připravuje projektovou dokumentaci dopravního řešení oblasti, řekl primátor Martin Charvát (ANO).

Ilustrační foto.

Evropská komise navrhuje omezit anonymitu u virtuálních měn

Štrasburk/Brusel – Ve snaze ztížit financování teroristických operací i praní špinavých peněz navrhla dnes Evropská komise přísnější pravidla pro nakládání s virtuálními měnami, jako jsou například bitcoiny. Společnosti, které se zabývají třeba jejich výměnou za reálné peníze, by tak měly ve snaze omezit anonymitu podobných operací například kontrolovat identitu zákazníků.

Před vstupem přečíst.

Habry: Historický vzkaz pro současnost

Habry - Skutečně zajímavý vzkaz sahající z historie do současnosti,nabádající k uchopení zdravého rozumu do hrsti a slušnému chování v prostorách úředních, najdou návštěvníci při vstupu do městského úřadu v Habrech.

Věra Jourová

Evropská komise chce podle Jourové ztížit teroristům přístup k penězům

Berlín - Evropská komise chce ztížit teroristům přístup k penězům. V dnešním vydání německého deníku Die Welt to uvedla eurokomisařka pro spravedlnost a ochranu spotřebitele Věra Jourová. Podle ní by Evropská komise měla příslušná opatření schválit v úterý. Chystá také kroky proti praní špinavých peněz a daňovým únikům.

Krajský soud v Brně. Ilustrační foto.

Soud zprostil viny ženu, která schovala mrtvé novorozeně do mrazáku

Brno – Rozhodla se porodit bez přípravy, pomoci anebo vybavení doma do vany. Když zjistila, že dítě nedýchá, zpanikařila a schovala ho do igelitové tašky. Odtud mrtvolku dítěte přesunula do mrazáku, kde ji po měsíci našel přítel ženy a zavolal policii. Krajský soud v Brně v pondělí obžalovanou Pavlínu Valentovou pro nedostatek důkazů zprostil všech obvinění.

Krajský soud v Brně. Ilustrační foto.

Soud zprostil viny ženu, která schovala mrtvé novorozeně do mrazáku

Brno – Rozhodla se porodit bez přípravy, pomoci anebo vybavení doma do vany. Když zjistila, že dítě nedýchá, zpanikařila a schovala ho do igelitové tašky. Odtud mrtvolku dítěte přesunula do mrazáku, kde ji po měsíci našel přítel ženy a zavolal policii. Krajský soud v Brně v pondělí obžalovanou Pavlínu Valentovou pro nedostatek důkazů zprostil všech obvinění.

Advokát Zdeněk Altner

Altner: ČSSD se nákupem pohledávky za mnou vysmívá právu

Praha - Sociální demokraté postupují ve sporu s advokátem Zdeňkem Altnerem o zaplacení téměř 338 milionů korun za právní služby v případu Lidového domu mimořádně podlým způsobem a vysmívají se právu, když kupují účelově vykonstruované pohledávky. Sdělil to Zdeněk Altner. Reagoval tak na informaci, že ČSSD koupila před několika dny jeho pětimilionový dluh a vede proti němu exekuci.

Stavba naučné stezky zvané Šibeniční vrch je u koncei. Lidé si od soboty projdou hned pět zastavení. Stezka povede z Křenovic k místu, kde se v minulosti vykonávalo hrdelní právo.

Nová naučná stezka přiblíží i historii útrpného práva. Poprvé už tuto sobotu

Křenovice – Původní stavba byla vysoká asi tři metry. V rozích bývaly zhruba třímetrové sloupy spojené dřevěnými trámy, na nichž byli věšení odsouzenci. Šibenici, která stávala na kopci mezi Křenovicemi a Slavkovem u Brna, jenž se dodnes nazývá Na Spravedlnosti, objevili letos v dubnu archeologové. A to při přípravě naučné stezky nazvané Šibeniční a popravčí vrch v Křenovicích.

SLÍBENÉ PENÍZE paní Matějková nedostala.

Peníze z půjčky nikdy neviděla. Teď se bojí o dům

Roudníky/Ostrava – Jak dokáží potíže s penězi zlomit člověka, ukazuje případ Ireny Matějkové z Roudníků na Ústecku. Ta se v roce 2013 dostala do finančních problémů a její situace podle ní využili podvodníci.

Ilustrační foto.

Inspekce předala stížnost k prošetření řediteli školy

Čerčany – Dopis školáků starostovi a zastupitelstvu Čerčan jakožto zřizovatelům základní školy, v němž si stěžují na chování zástupce ředitele k žákům i učitelům, se stal oficiálním podnětem k prošetření odborně nadřízeným orgánem.

Ivan Hoffman

Nepravomocný vtip

Soudní telenovela s paní Nečasovou Nagyovou pokračovala druhým osvobozujícím rozsudkem stejné soudkyně, který se mimochodem dal čekat už z toho, jak originálně se tato nad obžalovanou slitovala prvně. Emoce, jež se kolem nepravomocného verdiktu rozhořely, nic nevypovídají o tom, jak případ nakonec dopadne. Předem je pouze jasné, že to nemůže dopadnout dobře.

Ilustrační foto.

USA obvinily bývalého zaměstnance IBM z hospodářské špionáže

Washington - Američtí vyšetřovatelé obvinili bývalého vývojáře počítačové společnosti IBM z hospodářské špionáže. Třicetiletý Sü Ťia-čchiang, který je čínským občanem, podle nich ukradl svému zaměstnavateli patentovaný zdrojový kód a hodlal ho prodat k vlastnímu obohacení, ale také ve prospěch čínské vlády. Informovalo o tom podle agentury Reuters v noci na dnešek americké ministerstvo spravedlnosti.

Ilustrační foto

Tři slovenští dozorci přišli po útěku vězně o práci

Bratislava/Leopoldov - Trojice dozorců z věznice ve slovenském Leopoldově přišla o práci po útěku vězně, který z areálu uprchl na začátku června a policie ho dosud nedopadla. Dozorci podle závěrů vyšetřování porušili své povinnosti, informovalo dnes slovenské ministerstvo spravedlnosti. Policie má také prověřit postup pracovníků věznice, kteří podle medií protiprávně nutili návštěvy k osobní prohlídce včetně svlečení do naha.

Ilustrační foto.

Evropští poslanci schválili zjednodušení uznávání občanských dokumentů

Štrasburk – Evropští poslanci dnes schválili nařízení, které zjednoduší vzájemné uznávání občanských dokumentů zeměmi EU. Občané unie, kteří se stěhují ze své vlasti za prací či z rodinných důvodů do jiné členské země, by tak měli ušetřit čas a peníze. Nebudou už totiž muset opakovaně shánět razítka při ověřování dokladů.

Ilustrační foto.

Padělání potravin ve světě vzrůstá

New York - Kola spravedlnosti se na mnoha místech otáčejí hodně pomalu, ale o to rychleji se obrátí žaludek strávníka nad toxickými a pančovanými produkty, které nedávno policejní agentury v rámci Interpolu a Europolu zabavily v 57 zemích světa, napsal list The New York Times.

Americký senátor Bernie Sanders

Sanders zvítězil v Montaně a zůstává v nominačním souboji

Washington – Americký senátor Bernie Sanders zvítězil v úterý v prezidentských primárních volbách demokratů v Montaně. Zároveň prohlásil, že bude usilovat o vítězství i v posledních primárkách, které budou příští týden ve Washingtonu D.C. Jeho soupeřka Hillary Clintonová přitom ohlásila celkové vítězství v demokratickém souboji před listopadovými prezidentskými volbami, protože už shromáždila na svou podporu potřebných 2383 delegátů celostátního nominačního sjezdu.

Ivan Hoffman

Čekání na rozsudek

Pravomocně je rozhodnuto, že je Petr Kramný vrah a Marek Dalík podvodník. V případě prvního jsme to tušili 3 roky, v případě druhého dokonce 9. Po celou tu dobu viníci předstírali nevinu a jako na nevinné, byť důvodně podezřelé se na ně pohlíželo. Nyní, když je rozhodnuto, bychom ocenili, kdyby se odsouzenci přiznali a nejlépe také omluvili. Bohužel platí, že kdo vraždí či podvádí, ten zpravidla také lže.

Ilustrační foto.

Držel ji i sám král. Lidé uvidí originál listiny na oslavách výročí ve Slavkově

Slavkov u Brna /INFOGRAFIKA/ – Je už zvykem, že se Slavkov u Brna pravidelně vrací do dob napoleonských válek. Tento týden si připomene období ještě vzdálenější. K nejdůležitějším v jeho historii patří rok 1416. Král Václav IV. mu tehdy udělil pečeť a znak. Po šesti stech letech se do Slavkova vrátí i se svou družinou, aby akt symbolicky zopakoval. Kromě dobové ukázky se návštěvníci můžou těšit na další program, který začíná ve čtvrtek.

Ilustrační snímek.

Nové kamery v Uherském Hradišti dohlédnou i na fotbalové výtržníky

Uherské Hradiště - Fotbaloví chuligáni při odchodu ze stadionu po prohře svého týmu naštvaně demolují auta či popelnice. Záhy však nečekaně přijíždí strážci zákona a berou spravedlnost do svých rukou. Pomohl jim k tomu totiž moderní kamerový systém. Právě ten v těchto dnech doznává v Uherském Hradišti podstatných změn. Zastaralé analogové kamerové body totiž nahradí moderní digitální systémy.

Ilustrační foto

Cizincům, kteří se stali obětí útoku, poradí nová příručka

Praha - Cizinci, kteří se v Česku stali terčem nenávistných výpadů, mohou najít návod k řešení své situaci v novém průvodci. Dozvědí se z něj, jak mají čin ohlásit či jak vyšetřování a soudní řízení vypadá. Získají také potřebné kontakty. Příručka je v češtině, angličtině, arabštině, ruštině a vietnamštině a dá se stáhnout z internetu. Informovala o tom organizace In Iustitia, která průvodce připravila. Chce přistěhovalcům a azylantům usnadnit přístup ke spravedlnosti a pomoci jim se získáním pocitu bezpečí.

Ilustrační foto

Turecko je pro vracení migrantů bezpečná země, míní státy EU

Brusel - Členské země Evropské unie pokládají Turecko za bezpečný stát, kam je možné z Řecka vracet syrské uprchlíky i migranty z dalších zemí. Po dnešním jednání ministrů vnitra osmadvacítky to novinářům řekl nizozemský státní tajemník pro bezpečnost a spravedlnost Klaas Dijkhoff.

Ilustrační foto.

Země EU se shodly na snazším přerušení bezvízového styku

Brusel - Členské země Evropské unie se dnes shodly na potřebě změnit unijní pravidla tak, aby se usnadnilo dočasně zastavit bezvízové cestování pro občany třetích zemí. Novinářům to po dnešní mimořádné schůzce ministrů vnitra zemí EU řekl nizozemský státní tajemník pro bezpečnost a spravedlnost Klaas Dijkhoff.

Ministr vnitra Milan Chovanec

Chovanec: ČR podporuje záchrannou brzdu pro bezvízové cestování

Brusel – Česká republika podporuje návrh na přísnější „záchrannou brzdu", kterou bude možné zastavit bezvízové cestování do EU pro zemi, jejíž občané by systém zneužívali. Při příchodu na dnešní jednání ministrů vnitra unijní osmadvacítky to novinářům v Bruselu řekl český zástupce Milan Chovanec.

Ilustrační foto.

Pozdvižení na Slovensku! Úředník násilím odvedl dítě ze školy

Bratislava – Slovenské politiky popudil postup soudního úředníka, který za asistence sociální pracovnice přímo ze třídy na jedné ze základních škol násilím odvedl sedmileté dítě. Hájil se přitom výkonem soudního rozhodnutí, podle kterého má dítě odevzdat matce, jež podle slovenských médií byla rovněž u incidentu. Slovenská ministryně spravedlnosti Lucia Žitňanská uvedla, že pracovníci postupovali nepřijatelným způsobem a v rozporu s pravidly.

Hledaný Pavel Svorada z Mladé Boleslavi.

Podvodník se přes dva roky vyhýbá nástupu do vězení

Mladoboleslavsko - Policie ČR prosí veřejnost o pomoc při pátrání po osmačtyřicetiletém Pavlu Svoradovi z Mladé Boleslavi, který byl za podvod odsouzen k odnětí svobody, do vězení však nenastoupil a od října 2013 spravedlnosti uniká